Masurile guvernului arata nivelul mediocru si ipocrizia mediului de afaceri romanesc

In 2017 economia a duduit. In 2018 va fi si mai bine. In principiu, din 10 firme, 7-8 au avut in ultimii 2 ani profituri istorice. Si vorbim de companii care au peste 5-10 ani vechime. Dintre acestea, cele mai puternice sunt firme cu capital strain. Evident, cand orice guvern anunta masuri din care sa scoata bani mai multi, nimeni nu e fericit.

Anul trecut, cand s-a anuntat ca va creste salariu minim pe economie, acelasi mediu de afaceri a explodat. Ca si cum, in tara asta, numai profitul conteaza, nu si o viata decenta pentru angajatii modesti. Cei care nu au fost de acord cu salariile mizere din Romania au emigrat. Cei care au ramas, nu au performat sau au mari probleme cu educatia si presteaza pe piata muncii exact pentru cat sunt platiti. Noi, antreprenorii, ne vaitam ca nu gasim oameni, dar cand e vorba sa platim mai mult deja avem o problema de mentalitate. Vrem forta de munca bine educata si daca se poate sa munceasca pe nimic, pentru noi.

Acum, o luam de la capat. Nici n-a anuntat bine ministrul finantelor ca va pune un bir suplimentar pe cei care castiga foarte multi bani ca au iesit “sacalii” privati in media, ca sa anunte apocalipsa economica si falimente rasunatoare. Ca sa ma exprim frumos, rar mi-a fost dat sa vad atata ipocrizie. Daca luam in calcul ca unii dintre cei care s-au dat de ceasul mortii erau patronii unor companii cu cifre de afaceri de zeci sau chiar sute de milioane de euro, tabloul este complet.

Atunci cand acelasi guvern a redus anumite taxe si impozite (ex:TVA, impozitul pe dividende, pe profit sau venituri etc.) nimeni nu s-a “chinuit” sa iasa la inaintare. N-am vazut un comunicat de respect sau multumire, de incredere in economie. Nimic! De pe urma acelor masuri, majoritatii companiilor le-a mers mai bine, dar e greu sau imposibil sa recunosti asta.
Mediocritatea mediului de afaceri autohton reiese si din faptul ca unii n-au invatat nimic in urma crizei inceputa in 2008. Nici nu s-a terminat bine criza ca unii cred ca economia are numai un trend ascendent.

Suntem oarecum paraleli cu ceea ce inseamna, cu adevarat, capitalism. A cazut bursa! Fabulos. Ca si cum, suntem primii in istoria lumii unde bursa cunoaste o cadere in urma unui anunt. Peste cateva zile sau saptamani, dupa ce isi va reveni si va fi chiar pe plus fata de momentul anterior, nimeni nu va mai scoate o vorba. Dar, oare, investitorii de pe bursa nu stiau ca bursele mai au si zile negre sau erau educati sa castige la unison?

De ani de zile spun si scriu ca, pentru majoritatea companiilor romanesti, a lua un credit si mai ales a-l restitui este o aventura, in conditiile in care dobanzile sunt de cel putin 2-3 ori mai mari ca in tarile dezvoltate. Daca Romania este o tara atat de riscanta, din punct de vedere financiar-bancar, cum de companiile straine fac profituri de cateva ori mai mari decat in tarile de origine?
Dupa 25 de ani de antreprenoriat in domeniul imobiliar, pot sa afirm cu tarie ca, daca nu existau programele “Prima casa”, dupa anul 2009, piata imobiliara ar fi intrat in colaps. Dar, a intervenit statul si a dat un sac de oxigen dezvoltatorilor. Ce s-a intamplat? Piata este din nou pe val, au aparut sute de noi dezvoltatori care au clientii exclusiv datorita interventiei guvernului. Asa cum este, uneori, interventia statului este esentiala in reglarea unor mecanisme care scapa de sub control.

Si inca ceva. Injuram permanent politicienii si ne vaitam de criza si problemele din administratia publica. Foarte normal si nimic gresit in asta. Dar, daca tot nu ne convine ce se intampla in tara noastra, de ce nu ne lasam afacerile prospere si mergem sa facem lucrurile mai bine decat o fac cei pe care-i blamam? Oare, nu a venit momentul sa ne implicam si noi in ceva util pentru tara, pentru comunitatile in care am facut bani? Pana atunci, consider ca e mai elegant sa fim niste oameni de afaceri demni, sa profitam de oportunitati, dar sa lasam ipocrizia si sa acceptam regulile economiei de piata.

Lasa un comentariu

Cauta
info
Ultimele oferte
4 camere
3 dormitoare
etaj 9/P+11
2 bai
SU: 90 mp
SC: 110 mp
175.000 EU
Ultimele Comentarii
Sunt si altii care doneaza, dar prefera sa ramana in anonimat. Asa ca ce-a facut OMV Petrom nu este pionierat.Asta nu scade cu nimic frumusetea gestul...
Dragoteanu, esti sincer..... si surprinzator!Nu ma asteptam....
Ce face Popescu.. real estate cu loturile, apartamentele merg foarte bine .. in sus chiar daca nu ca in 2008, totusi este bine stabilit acum ca totusi...
Dragos, atractia mediului de investitori din strainatate este data de catre taxa pe profit, cea mai mica din lumea libera, deasemenea atractia unor gu...
Mielu... IFN inclusiv camataria este o boala incurabila a oricarui system democrat si liberal, intrucat atat bancile dar si afacerile in general se ba...
Blog IMOPEDIA
Imopedia RUN
20-Sep-2012
Asigurarea obligatorie a locuințelor s-a transformat într-un concept atât de superfluu încât parcă orice discuție trece pe lângă urechile celor care ar trebui să fie dire
Bloguri AFILIATE IMOPEDIA
Daniel Dobre
20-Jun-2016
Pe Bogdan il cunosc de mult. Intai l-am urmarit de la distanta, prin intermediul retelelor de socializare, apoi mai de aproape.  Sunt surprins in egala masura de talentul cu care
Adrian Crivii
01-Jan-1970
Tag-uri
RSS Feed
Subscribe in NewsGator Online Add to netvibes Add to Google Reader or Homepage Powered by FeedBurner