Saptamana patimilor politice

Săptămâna asta nu este una obisnuita pentru bucuresteni. In opinia mea, acum se decide viitorul si pozitia capitalei Romaniei in Europa pentru urmatorii 10 ani. Daca deciziile politice la cel mai inalt nivel vor fi corecte, doi candidati vor putea sa intre in istoria politica a tarii. Catalin Predoiu si Robert Turcescu au aflat ca nu sunt clasati pe primele doua locuri in cursa pentru Primaria Capitalei. Cand nu faci ceva cu entuziasm sau esti impins de la spate, ti se citește pe fata. Nu ca la ceilalți contracandidati s-ar vedea vreo pasiune anume, dar, dupa parerea mea, la liderul PNL resemnarea e o stare de spirit, iar la reprezentantul PMP este doar un impuls de moment.

In aceste conditii, fostul ministru al justiției se vede in fata unei dileme. La fel si jurnalistul – ofiter acoperit. Daca nu se retrag urgent din cursa pentru PMB, dupa părerea mea, vor îngropa adânc șansele PNL si PMP de a face o figura frumoasa la alegerile din toamna. Un eventual loc 3 sau 4, nici nu mai conteaza, ar fi o adevarata catastrofa pentru partidul istoric sau pentru tânărul PMP.

In egala masura, destinul politic al domnului Predoiu ar fi “capăt de linie”. Nimeni nu l-ar ierta vreodată ca nu a făcut macar o figura onorabila in aceasta cursa. In schimb, orice discuție despre o nominalizare ca prim-ministru, in eventualitatea foarte putin probabila ca PNL ar castiga alegerile in toamna, ar fi o gluma.

Robert Turcescu ar mai spala ceva din trecutul lui. Acolo lucrurile sunt mai simple. Daca Traian Basescu da un telefon, Robert va găsi instantaneu un discurs eroic, de sacrificiu, pentru binele urbei. Nu ii va fi nici bine, dar nici nu va intra in pamant de rusine. Nu e genul.

In actuala conjunctura, speranta liberalilor are toate șansele sa primească toate bobarnacele colegilor si a simpatizantilor PNL pentru greșeala catastrofala de a vota, alaturi de PSD, pentru alegeri intr-un singur tur. Daca la acest dezastru prefigurat adăugam si “alba-neagra” in desemnarea finala a candidatului la Primaria Capitalei, tabloul este complet.

Eu cred ca PNL este in acest moment paralizat de propria impotenta politica. Conducerea bicefala, fara lideri adevarati, dupa fuziunea PNL cu PDL, a lasat urme adânci in vitalitatea noului partid. Dar, mai presus de orice, neatragerea de oameni de dreapta autentici, din mediul privat, este consecința evidenta a lipsei de viziune pentru reforma.

Ce risca PNL daca il retrage acum pe Predoiu din cursa? Pe termen scurt, poate cateva locuri de consilieri pierdute in defavoarea altor competitori, posibil tot de centru-dreapta. Valabil si pentru Turcescu si PMP. Ce risca ambele partide insa daca nu isi retrag reprezentanții este greu de cuantificat acum. In opinia mea, pe termen lung, consecintele vor fi mai grave.

Nu vreau sa-mi imaginez cum ar arata o discuție intre oamenii de afaceri romani si doamna Firea despre dezvoltarea celui mai important oras din România. Dupa ce a fost părtasa la falimentarea publicatiei “Săptămâna financiară”, unde a fost partenera si sefa, domnia sa da acum lecții economice. Neavând nicio realizare in mediul privat, se declara o apropiată a antreprenorilor si problemelor acestora.

Nu, nu sunt nici pe departe un fan al domnului Nicusor Dan. L-am cunoscut personal si mi-a făcut o impresie neutra. Diferenta majora vizibila intre el si Gabriela Firea este sinceritatea. Pentru mine, ca locuitor al Capitalei, este mult mai important sa mi se spună in fata ce se poate si ce nu se poate, decat sa aud aceleași povesti din ultimul sfert de secol.

Duminica viitoare sper sa avem sansa sa alegem ca de obicei: raul cel mai mic. Daca ne vom abate de la traditie depinde si de domnul Predoiu. Poate si de domnul Turcescu, cu voia tovarasului Basescu. A avea onoare este un privilegiu rar întâlnit astăzi. Fiti demni, domnilor concurenti! Nu lăsați capitala României la cheremul hazardului. O sa regretam cu totii, si noi, si copiii noștri.

Lasa un comentariu

Cauta
info
Ultimele oferte
4 camere
3 dormitoare
etaj 9/P+11
2 bai
SU: 90 mp
SC: 110 mp
175.000 EU
Ultimele Comentarii
Ce face Popescu.. real estate cu loturile, apartamentele merg foarte bine .. in sus chiar daca nu ca in 2008, totusi este bine stabilit acum ca totusi...
Dragos, atractia mediului de investitori din strainatate este data de catre taxa pe profit, cea mai mica din lumea libera, deasemenea atractia unor gu...
Mielu... IFN inclusiv camataria este o boala incurabila a oricarui system democrat si liberal, intrucat atat bancile dar si afacerile in general se ba...
Dragos, de mult nu am mai blogat aici dar revin si spun ca .. fese-nistii, niste fosti peceristi membri ai unui singur partid DISCTATORIAL au mostenit...
@dragoteanu : bun articol ; ma bucur ca ai inceput sa vezi din nou lucrurile asa cum sunt , ca parca in ultima vreme te "pierdusem"
Blog IMOPEDIA
Imopedia RUN
20-Sep-2012
Asigurarea obligatorie a locuințelor s-a transformat într-un concept atât de superfluu încât parcă orice discuție trece pe lângă urechile celor care ar trebui să fie dire
Bloguri AFILIATE IMOPEDIA
Daniel Dobre
20-Jun-2016
Pe Bogdan il cunosc de mult. Intai l-am urmarit de la distanta, prin intermediul retelelor de socializare, apoi mai de aproape.  Sunt surprins in egala masura de talentul cu care
Adrian Crivii
01-Jan-1970
Tag-uri
RSS Feed
Subscribe in NewsGator Online Add to netvibes Add to Google Reader or Homepage Powered by FeedBurner