2010 – Anul cumparatorilor in imobiliare!

4 ianuarie 2010 2 minute
Distribuie

“Veniti la reduceri”!… “Superoferta sezonului”… ”Ultimele apartamente disponibile!” Ar putea fi doar cateva strigate de disperare ale celor care vor trebui sa vanda. Atentie, nu am spus „vor dori sa vanda”, ci, clar – TREBUIE SA VANDA! Acum sau niciodata!

ACUM, pentru ca bancile vor incepe prigoana imobiliara, pentru ca multor dezvoltatori neexperimentati “cutitul le va ajunge la os”, pentru ca dobanzile oferite de banci la depozite vor fi din ce in ce mai mici, pentru ca banii trebuie sa inceapa sa circule ca sa produca mai mult dacat ofera bancile, pentru ca incepe criza imobililiara si in Romania!

NICIODATA, pentru ca, daca nu isi schimba imediat abordarea fata de potentialii cumparatori, cei care au credite sau nevoie stringenta de lichiditati pentru continuarea afacerilor, nu vor mai avea ce vinde. E ceva normal, daca nu poti sa dai banii imprumutati inapoi sau nici macar ratele lunare la timp, banca te executa silit si ramai fara “obiectul muncii” in imobiliare.

Asa se va forma piata cumparatorilor de imobile in 2010. Incet, dar sigur, cu strigate de durere si pareri de rau din partea vanzatorilor, cu negocieri dure si sincope/nehotariri repetate din partea cumparatorilor.

Astazi, oferta depaseste cu mult cererea si puterea de cumparare in imobiliare. Criza va avea si invinsi, dar si invingatori. Cumparatorii care vor simti momentul vor fi cu siguranta invingatori. Criza se va termina la un moment dat si preturile vor creste iar. Actualii vanzatori care vor reusi sa vanda la timp, chiar si la pretul care nu le convine, initial  vor avea regrete, dar pe parcurs se vor incadra tot in categoria invingatorilor. Motivul e simplu: au reusit sa vanda! Si va fi mare lucru. Afacerile nu se fac cu sufletul, nu trebuie sa va para rau daca vindeti chiar si in pierdere. Mult mai grav ar fi sa intrati in insolventa sau, si mai rau, in faliment. Mai bine vindeti cu cat primiti, luand in calcul un pret decent pentru conditiile actuale de piata.

Piata cumparatorilor asta asteapta, doamnelor si domnilor! Vanzatorii au dreptul sa viseze, dar cumparatorii nu mai sunt dispusi sa dea banii aiurea pe visele lor.

2010 va fi anul cumparatorilor in imobiliare!

190 Comments on “2010 – Anul cumparatorilor in imobiliare!”

  1. Dan
    4 ianuarie 2010

    Azi vladescu a dat prima „impresie oficiala” in privinta crizei economice in romania: 2 ani.
    E timp de cumparat (daca se mai merita!!!) girla. deviza ar fi: Cumpara fara sa te grabesti, ai timp berechet.
    Cine cumpara pe bani imprumutati cu gindul la o specula mica de genul 50-100% (ban pe ban) profit la 1 an – 2 o sa-si fringa gitul.
    Eu cred ca a venit rindul investitorilor pe perioada medie si lunga, iar asta doar in conditiile in care stiu ce-i aia o investitie nu ca pina acum cind absolut toata lumea se pricepea la fotbal, politica si imobiliare (specificatie: pot fi investitori mici, mari sau mijlocii – dar sa fie condusi de inteligenta si ceva mult mai multa experienta in investitii)
    Parerea mea

    1. @Dan
      Depinde de la caz la caz…

  2. rezidentiAlex
    4 ianuarie 2010

    Interesant punct de vedere: 2010 – anul cumparatorilor. Nu mai sunt prea multi cumparatori, dar ei vor face legea. Vor fi ei speculatori? sau vor fi mai degraba cei pentru care este necesar sa cumpere o locuinta?
    Interesanta si remarca referitoare la dezvoltatorii care vor vinde si la preturi derizorii. Dar aici inca o intrebare: cat de „safe” este sa cumperi la un pret foarte mic?

    De fapt eu cred ca in imobiliare anul acesta va fi decisiv. Acum se va vedea cine mai ramane si cine dispare. Si chiar nu va mai conta cat de „insangerati” vom iesi din 2010, ci faptul ca am reusit sa trecem de aceste momente…

    1. @rezidentialex
      1. Si una si alta.Mai mult pe necesar ca numar,mai putin pe speculativ,dar mult mai mult ca sume!
      2. Foarte sigur! Verifici actele,ce naiba!
      3. AI DREPTATE ! Va fii „anul zero” _ anul unui nou start ! Eu asa il vad.”Cine poate oase roade,cine nu..ramane-‘n spate sau moare!!”

  3. Popescu
    4 ianuarie 2010

    Dragos foarte bun articolul. E clar ca exista inca un gap ireconciliabil intre cerere si oferta.
    Ca sa se intalneasca cererea cu oferta, nu e suficient sa reduci asteparile vanzatorilor dar si sa dai incredere cumparatorilor. Care cumparatori insa? Investitorii profesionisti vor sange. Investitorii amatori in marea lor majoritate vor rata perioada asta pentru ca gandesc si actioneaza in turma.

    1. @Popescu
      Merci.Asteptarile vanzatorilor pot fi reduse de 3 factori:”foamea”,frica _ ca nu mai iau maine cat pot lua azi,creditele !!!
      Problema e intr-adevar cu increderea cumparatorilor.Nici eu n-am reusit mare lucru sa schimb in acest sens si,crede-ma,pot fii al naibii de convingator! Oamenii care mai au bani NU VOR SA RISTE,nu in sensul ca nu-i mai intreseaza investitiile imobiliare ,ci pentru ca NU VOR SA LE SCADA STANDARDUL DE TRAI ACTUAL,ramanand cu mai putine lichiditati.Aici e problema.
      Investitorii profesionisti asteapta.dar,ar putea sa astepte in final degeaba.Am o mare dilema in acest sens.Investitorii care trebuie sa cumpare pentru necesitati personale vor fi castigatorii certi ai ACESTUI AN.

  4. Popescu
    4 ianuarie 2010

    Dan, nu stiam ca trebuie sa cerem aprobarea lui Vladescu ca sa putem face investitii profitabile. Bursa a crescut in 2009 cu 150-200%. Fara aprobarea lui Vladescu.
    In plina criza.
    Cam rigida filozofia ta investitionala

    1. @Popescu
      Am facut si eu un curs de broker candva…In momentul in care am aflat ca la bursa e bine sa bagi exact atitia bani cat nu ai nevoie,AM PLECAT! Pur si simplu.Unii au nevoie de totii banii lor si prefera sa-i gestioneze personal.Altii,au puterea/curajul/inconstienta sau abilitatea sa-i lase pe altii sa se joace cu banii lor. Fiecare cu stilul lui.
      N-am jucat niciodata niciun leu/dolar/euro la bursa/cazino etc.Trebuie sa fii facut pentru asa ceva!

  5. alma
    4 ianuarie 2010

    Afirmatia dvs este adevarata pana la un punct. Daca e sa ne referim la puterea de cumparare astfel incat piata imobiliara sa se deblocheze atunci visam cai verzi pe pereti.
    Pentru ca fata de oferta imensa, cererea e infima iar cererea solvabila abia palpaie.
    Cred ca inainte ca piata imobiliara sa se deblocheze e nevoie ca mai intai economia sa se relanseze. Pe alte baze decat cresterea bazata pe consum.

    1. @alma
      Am eu o reteta „minune” pentru romani si toti ma cred si ma fac nebun! MUNCA MAI MULTA! Cand cineva imi spune ca e criza in Romania imi vine sa rid…Uitati-va acum la romanasi ca ,si-au luat din nou 2 saptamani concediu.De cate ori am fost in SUA ii intrebam pe oamenii de rind cat au liber dupa sarbatori? Raspuns:in ziua respectiva-in cel mai bun caz,si a doua zi.La noi,poporul e atit de „speriat” de criza ca nici nu prea mai vine la munca.Concluzie:suntem un popor neinfricat!
      Ca sa revenim la imobiliare…Cui sa dea bancile noi credite?Neinfricatilor sau firmelor care au angajati „spariati” de criza?
      Raspuns real : STATULUI ROMAN,fara riscuri,fara stress! Hai sa fim seriosi cu relansarea economica anul asta.

  6. Popescu
    4 ianuarie 2010

    Alma, daca pietele ar evolua direct proportional cu cererea solvabila, orice absolvent de clasa a patra ar face bani in imobiliare. Am sta cu totii acasa si am face grafice in xy.
    Perioada care tocmai s-a terminat, dar si asta de acum, arata ca preturile sunt se duc in sus si in jos in functie de factorul emotional care evolueaza in cicluri de lacomie si frica.
    Cerere solvabila? Iti reamintesc ca exista 22mld euro in banci, depozitele populatiei, care stau pe dobanzi de 3% pe an. Plus alte sume care zac in paradisuri fiscale..

    1. @Popescu
      Bravo Popescule,esti de-al meu!…Exista bani cacalau la oameni,atat in tara cit si peste.Problemea e ca,datorita BNR si a lui Mugurel-in special,bancile prospera in continuare.Dobinzile oferite de banci catre populatie la depozite sunt net superioare celor din strainatate.Motivul:BNR-ul sau BNRaul ! O fii auzit Isarescu de amnistie fiscala? As face un pariu public ca,in maxim 1 an,apar din „negura” strainatatii minim 20 miliarde euro ! Nu va imaginati cati bani au baietii „destepti ” afara !…N-am eu ce sa la vand de cati bani ar putea aduce.Si,mai am o mare framantare personala : oare unde e diferenta dintre dobinda cu care Romania s-a imprumutat la FMI si dobanzile practicate de banci catre terti ???

  7. Lucian
    4 ianuarie 2010

    Daca vanzatorii nu lasa la pret, atunci o sa-i vezi muritori de foame. Eu as executa si bancile care au dat credite cu ochii inchisi.

    1. @Lucian
      Ce nu intelegi Lucian?… Lumea inca are bani.Multi !

  8. Dan
    5 ianuarie 2010

    @ Dragos, nu esti singurul care a fost facut nebun cind ai trimis lumea la munca. A si stai asa ca nu ai incercat sentimentul sa le zici, ca mai intii sa puna niste bani deoparte din munca si abia apoi sa se gindeasca la o investitie in imobiliare sau altceva pe credit… valeu – parca i-ai fi injurat de dulce nu alta – adica sa nu cumpere pe credit acum si sa astepte 2-3 ani in care sa munceasca pe rupte!!! asta-i injuratura nu alta (e vorba de acum 2-3 ani).

    @ Popescu, m-am facut inteles gresit: nici discutie sa iei motamo declaratiile oficialilor. Am norocul de a fi invatat (asa sper eu) sa citesc printre rinduri, in cazul asta inseamna ca incep pregatirile populatiei pt „macel”… usor, usor cite una, doua declaratii nu foarte tipatoare sa nu intre lumea in panica.
    Cit priveste bursa din romania, asta nu-i bursa ci o cacealma de doi lei speranta. per ansamblu e pe minus cu 50% fata de 2008. cresterile au fost de 100% pe sif-uri si in jur de 50% pe celelalte bet-uri in 2009.
    M-am jucat in 2007, am „inhatat” 1000 de ron si am plecat acasa fiind facut papagal pt ca baietii „isteti” bagau aproape toti banii atunci cind urca ca la balamuc. Eu tocmai din cauza asta m-am si retras cind am vazut ca se transforma intr-un mutant. In primavara lui 2009 nu mai aveau nici dupa ce bea apa. Sincer iti spun bursa ma depaseste total, nu ma ridic la standardele astea de specula, pt ca aici e vorba numai de alba-neagra nicidecum de investitii.
    Sa revenim la imobiliare: vremea achizitiilor imobiliare inconstient-euforice a trecut, o sa vina o alta epoca plina de prudenta pe multi ani de acum inainte. Eu zic ca cine nu intelege lucrul asta o sa piarda enorm, probabil totul. E doar parerea mea.

    1. @Dan
      Maestre,avere nu faci din munca silnica! AU SI BANCILE ROLUL LOR IN LUME,creditele la fel.Daca as fi manager la orice banca as proceda exact la fel.Toti/toate vor profit,cat mai mare,riscuri cat mai mici,angajati cat mai buni si platiti cu cat mai putini banuti.Asta e capitalism curat! Problema nu e la banci ci la BNR!

  9. alma
    5 ianuarie 2010

    @Lucian
    ” Daca vanzatorii nu lasa din pret…”
    Cat sa lase Lucian? Ca nu e o reteta minune, lasi x din pret si poti sa vinzi. Cat iti sfatuiesti tu clientii vanzatori sa lase din pret? Pe ce criterii te bazezi? Cum le spui care ar fi pretul corect la un moment dat? Pentru ca pretul de astazi poate e mai mare decat cel de maine si atunci cumparatorul asteapta acel „maine” care pentru el e mai profitabil pe cand vanzatorii se cantoneaza in acel „ieri” care a fost mai bun.

    1. @alma
      Oamenii incearca,vanzatorii sa ia cat mai mult,cumparatorii sa achizitioneze degeaba, daca s-ar putea…Eu mi-am dat seama ca sunt facut sa fac afaceri mari cand am vandut sub pretul de cumparare si cand am cumparat licitand printre „rechini” imobiliari.Lumea asa te respecta-daca esti altfel,putin sarit de pe fix,daca poti sa faci ceea ce altii nici nu s-au gandit. Altfel ramai cu „turma”…

  10. Popescu
    5 ianuarie 2010

    Lucian > ce se intampla daca o iei la fuga din fata unor caini furiosi? Esti mort.

    Crezi ca scaderea preturilor e solutia? Cumparatorii se vor repezi sa cumpere? Ma indoiesc. Daca vanzatorii scad brusc din pretentii, cumparatorii se vor repezi..dar sa ii sfasie, nu sa cumpere. Vor spune: vezi ca scad preturile, am avut dreptate ca am asteptat. Deci daca astepti scad, hai sa mai asteptam.

    Un potential cumparator care chiar vrea sa cumpere la un anumit pret ITI FACE OFERTA LA ACEL PRET. Tu ceri 10 lei, el iti ofera 6 lei. Dar cumparatorii nostrii nu fac oferte, deci ei nu cumpara, ei asteapta.

    Nu intelegi ca blocajul este in principal de natura psihologica si nu materiala? E BLOCAJ PSIHOLOGIC, cine reuseste sa-si tina mai mult timp respiratia castiga.

    1. @ Popescu
      Stii cum cred eu ca se poate alunga acest blocaj psihologic?Printr-un soc psihologic,pe care numai Statul/BNR ar putea sa-l produca,oferind credite ieftine,direct,fara intermediere bancara! Poate pare o nebunie,dar stiu cu cat se pot lua credite in Japonia si e „strigator la cer”!O sa-mi spui bine,dar noi suntem Romania…Si,eu,in prostia mea,o sa te intreb,de ce Statul- prin CEC nu poate sa umileasca bancile straine,injectind masiv lichiditati pe piata,unde populatia sa alerge,uitind de bancile straine! Ti se pare o utopie?Asta ar fi soc psihologic pentru mine.

  11. Popescu
    5 ianuarie 2010

    Dragos, foarte delicat dezideratul, cum o sa ii faci pe vanzatori sa isi reduca din pretentii (prin opinii negative referitoare la evolutia pietei) fara sa sperii si cumparatorii in acelasi timp?

    1. @ Popescu
      Le tai respiratia cu argumente logice si cazuri concrete,dovedibile!

    2. @Popescu
      Piata va fi dictatorul suprem! O sa vezi.

  12. Dan
    5 ianuarie 2010

    Dragos, ai dreptate nu te contrazic cu nimic in faptul ca avere nu se face prin munca silnica toata viata, dar valabil pt oamenii obisnuiti care vor sa faca si o mica afacere in viata trebuie sa stie ca acel capital de inceput – poate fi obtinut si prin munca si sacrificii, nu doar prin credit bancar. Am vazut oameni aici care-si faceau credit pt a pune avansul la un credit ipotecar iar pe urma mai faceau inca un credit ca sa-si mobileze casa!!!
    Cit priveste bancile… ah in sfirsit un subiect pe care sa te pot contrazice 🙂 . Anii trecuti am gasit niste chiriasi care si-au facut un vad la spatiu si le luam chirie cu 30% mai putin decit restul din zona, ma sunau unii si-mi ziceau ca sparg pretul zonei. in toamna lui 2008, inainte de prapad am inceput sa reduc chiria progresiv iar acum am ajuns pe la 55% reducere. Altii au refuzat sau au fost prea prosti sa vada realitatea si au ajuns cu spatiile goale fara nici un fel de chirias. Al meu si-a facut vad si inca-si sustine activitatea mai ales ca si eu sint flexibil.
    Principiul meu e simplu: Daca eu vreau sa-mi fie bine, atunci si cel cu care fac afaceri trebuie sa fie multumit si sa o duca si el bine.
    Bancile nu inteleg lucrul asta iar regula de baza la ele este: clientul nostru prostul nostru si viitorul sclav. Regula de „aur” de pe Wall Street cum ca lacomia fara limite este foarte buna si necesara, mie mi se pare o idiotenie care duce la faliment sigur (istoria mi-a cam dat dreptate), la un moment dat tot se rupe cercul.
    Mie-mi place spre exemplu inteligenta si modestia lui Warren Buffett decit prostia, lacomia si ingimfarea miliardarilor rusi si a bancherilor occidentali formati la „maretele” scoli financiare din america si anglia. Cind bancile o sa priveasca „clientul nostru=partenerul nostru” atunci o sa-mi schimb si eu parerea despre ele.
    Cit despre BNR, avem exact aceeasi impresie mizerabila. isarescu este exponentul de baza si vaza al acestor idioti lacomi, practic noi nu avem banca nationala ci fmi-ul si occidentul au o banca nationala in romania.
    Toate cele bune!

    1. @Dan
      Principiul tau e corect! Eu iti spun din experienta ca,intr-o tranzactie imobiliara,intotdeauna,dar intotdeauna, IN TIMP,se dovedeste ca o parte s-a pacalit!
      Exact ca-n dragoste.Nu pot fi ambele parti multumite decat pe moment,eventual.Sa nu-mi spui ca tu,in sufletul tau de om,esti multumit ca ai coborit chiria cu 55%.Am si eu un exemplu personal.Aveam ceva personal inchiriat.A venit chiriasul la mine acum un an si a zis ca el nu mai da cat dadea.I-am zis pa ! Am facut imediat ce facea el si acum isi da cu pumni in cap cand vede ca eu am reusit si el s-a zgircit! Uite,ai doua exemple clare.M-ai gindeste-te!
      SA SCAZI PRETURILE IN CONDITII DE CRIZA POATE FI O GRAVA GRESALA,in anumite cazuri.Pentru mine,e ca si cum o tipa frumoasa se prostitueaza pe centura!

  13. Popescu
    5 ianuarie 2010

    Dragos, Dan > Catalogarea Bursei drept cazinou e fie din prea mult spirit speculativ, fie din neintelegerea fenomenului. Fenomenul bursier e foarte complex, mai complex decat cel imobiliar. Daca lumea e un sat mic in imobiliare, in domeniul bursier lumea e un sat mare: poti sta la Cuca Macaii in fata unui computer cu internet si sa tranzactionezi actiuni listate la bursa din Dubai. Incearca sa faci investitii imobiliare in felul asta sa vezi ce iasa..

    Ca sa reduc la simplu, Bursa e precum o femeie: unii o trateaza drept curva si se culca o data cu ea, altii o iau de nevasta. Sunt oameni care au investit cu cap la tinerete, si au trait toata viata din dividende.

    Expresia: „sa bagi in bursa doar banii de care nu ai nevoie” e doar o metafora menita sa reduca asteptarile celor care isi inchipuie ca se pot imbogati peste noapte. In traducere libera: investeste pe termen lung, daca ai nevoie de bani inpoi peste 6 luni mai bine nu ii investi in bursa.

    Sa nu ma intelegeti gresit, nu fac apologia investitiilor bursiere in perioada asta (desi poate nu ar fi tocmai rau) ci doar incercam sa ii reperez onoarea terfelita..

    1. @ Popescu
      Sunt de acord. As mai da un exemplu…”Cand o femeie face sex cu mai multi barbati se spune ca e o curva.In schimb,barbatii respectivi sunt considerati norocosi!”
      Bursa e pentru cine o intelege.Sincer,pe mine ma depaseste.Daca eu as fi cumparat actiuni la una din bancile/fondurile de investitii din occident care au dat faliment si,ulterior,aflam ca managerii s-au umplut de bani/bonusuri,iar acum se relaxeaza pe yahturile din „dotare”,innebuneam de furie si-i omoram eu cand s-ar fi intors pe uscat. Vezi,unii rezista si asista neputinciosi la astfel de magarii ordinare,eu nu pot! E simplu.

  14. Popescu
    5 ianuarie 2010

    Dragos> blogul tau e o sursa media, tu practici intr-o oarecare masura perspectiva apocalipsei imbiliare.

    Situl Ziarul Financiar e o alta sursa media pe care citesc urmatoarea stire:

    „Fondul Monetar International va imbunatati, foarte probabil, in aceasta luna, estimarile referitoare la evolutia economiei globale, deoarece revenirea dupa recesiune este mai rapida decat s-a anticipat, conform directorului general adjunct al FMI, John Lipsky, citat de The Economic Times.
    „Anul 2010 este deschis unui optimism general, dar temperat, legat de perspectiva economica si financiara globala. Perspectivele imbunatatite sunt evidente in datele economice, in performanta pietei financiare si procesul de elaborare a estimarilor economice.
    Asteptarile oarecum mai optimiste se vor reflecta, fara indoiala, in actualizarea din ianuarie a World Economic Outlook”, a spus oficialul FMI.
    In ultima estimare, din octombrie, Fondul se astepta ca economia mondiala sa creasca cu 3,1% in 2010, dupa o scadere de 1,1% in 2009.”

    Cum sa iei o decizie corecta cand esti bombardat din directii opuse cu informatii opuse ca si perspectiva? Nu e mai bine ca fiecare sa isi faca calculele proprii si sa ia decizii in consecinta?
    Ai banii, CAUTA, FA OFERTA care te avantajeaza, CUMPARA
    Ai imobil de vandut? Daca vrei si poti sa mai astepti, asteapta, daca nu vinde.

    1. @Popescu
      ASTA FAC! Bine ar fi sa faca si altii ca noi,sa ajungem mai repede la o maturizare a pietei.
      Nu inteleg unde vezi ca practic „apocalipsa” pietei imobiliare?

  15. Popescu
    5 ianuarie 2010

    „Decizie soc la BNR: Isarescu taie dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%”

    In traducere libera: Isarescu e mai preocupat de cresterea economica decat de inflatie. Incurajeaza creditarea si consumul cu riscul cresterii inflatiei.
    Got it? Credite mai ieftine..

    1. @Popescu
      Cand o sa ajunga la 3 % sa ma anunti ! Creditele in 2010 vor fii mult sub cele de anul trecut ! Doamne ajute sa ma insel!

  16. Lucfx
    5 ianuarie 2010

    Dragos Dragoteanu
    5 January 2010 :: 11:04 am
    @Lucian Ce nu intelegi Lucian?… Lumea inca are bani.Multi !

    Care lume? Care bani?
    Din ZF:
    „Cea mai mare parte din depozitele bancare ale persoanelor fizice – 95% – se situeaza sub pragul de 5.000 de euro, dar acestea reprezinta doar 25% din valoarea totala a economiilor.”

    Pai presupunand ca sunt vreo 2 milioane de depozite, in valoare totala 0,25*22 miliarde, pai ar fi cam 6 miliarde, adica 3000 euro pe depozit. Asa da, sa tot faci investitii imobiliare. Chiar poti sa te faci si dezvoltator! Scuze, „developer”.

    Pentru Popescu:
    „Cerere solvabila? Iti reamintesc ca exista 22mld euro in banci, depozitele populatiei, care stau pe dobanzi de 3% pe an. Plus alte sume care zac in paradisuri fiscale..”

    Pai daca aveam eu bani de paradisuri fiscale, ma mai interesa piata imobiliara? Mai eram eu disperat sa cumpar un apartament cu 2 camere intr-un bloc de 30-40 de ani cu 1000 euro/mp (acum), ca asa a iesit pretul din „Prima Casa”?

    Toata piata imobiliara rezidentiala nu se bazeaza decat pe disperare si specula.
    Disperarea romanilor ca sa cumpere, speculata de niste „mari” oameni de afaceri gen Negoita, Becali si multi altii; iar agentiile imobiliare au fost si ele un ingredient principal in prostirea oamenilor si umflarea preturilor.

    1. @Lucfx
      Daca crezi ca nu au bani,pe ce te bazezi? Pe ce scrie ZF?Verifica te rog cati romani au plecat in 2009 la schi in Austria/Franta/Elvetia/Germania/Italia si apoi mai vorbim!…
      Cat priveste priveste faptul ca,”agentiile imobiliare au fost ingredientul principal in prostirea oamenilor si umflarea preturilor” iti reamintesc o vorba de duh”varietatea este condimentul vietii !” Mai ales la barbati…ca sa te destind putin!

  17. Dan
    5 ianuarie 2010

    Dragos, ai experienta si mai ales o anvergura mare iar experienta ta este mult superioara fata de a mea in imobiliare (eu pot fi considerat un investitor (eventual, nu neaparat) mic – nu mint, tocmai din aceasta perspectiva nu cred ca te pot combate din punct de vedre al psihologiei preturilor.
    Insa exemplul tau personal suna mai mult a unui chirias care a vrut sa te traga in piept, pt ca el avea aceleasi incasari/venituri dar vroia sa profite de val… probabil ca si eu as fi facut absolut la fel. In cazul meu stiu exact cu cit le-au scazut vinzarile si ce eforturi fac – probabil am avut noroc pt ca sint oameni de treaba care nu incearca giumbuslucuri.
    Sint de acord cu tine ca scaderea preturilor in perioada de criza pe anumite segmente unde nu e cazul (cererea e mare), inseamna prostie – in acelasi timp cu faptul ca a nu scadea preturile acolo unde trebuie inseamna faliment garantat.

    1. @Dan
      Iti dau si un exemplu din turism…In plina criza economica globala,am urmarit personal daca au scazut preturile/tarifele de cazare la hotelurile adevarate,din pozitii de top,locatii de exceptie,cu prestanta si prestigiu,nu neaparat de lux! Din contra !!
      Ai procedat corect ca nu ai lasat clientul sa plece si l-ai ajutat.La mine ea un caz special.Ca mine…

  18. Dan
    5 ianuarie 2010

    Popescu, ma refeream strict la bursa din romania, nu la bursa in general si cu atit mai putin la cele occidentale. diferenta este de la cer la pamint, noi avem bursa doar cu numele…
    sper ca nu vrei sa vorbim de mizeriile care s-au facut la noi pe „bursa”

  19. Valentin Ionescu
    5 ianuarie 2010

    @Lucfx

    Ideea e ca ar mai trebui sa iesiti putin din graficele publicatiilor de profil si sa va intrebati cati bani negri exista la ora actuala in Romania. Dragos nu a spus-o din bun simt, dar hai sa nu ne mai prefacem ca piata din Romania se reflecta numai in cifre oficiale si grafice bazate pe economiile romanilor din bancile autohtone. Get real! Cati romani au conturi offshore? Cati milionari nu au avut niciodata nici un leu intr-o banca? Cati romani au afaceri sau lucreaza in afara tarii? Cate IMM-uri declara corect veniturile? Cati salariati primesc un salariu pe hartie si altul in mana?
    Piata imobiliara nu se bazeaza numai pe cumparatorul de Prima Casa sau echivalent, adica cineva pentru care o achizitie imobiliara este un pas pe care il face o data sau de doua ori in viata si neaparat prin credit; desi nu e un segment de neglijat, e departe de a ilustra piata imobiliara romaneasca raportarea stricta la salariatul mediu, care in ultimii ani a reprezentat datorita creditarilor pe banda rulanta sursa principala de equity pentru segmentul rezidential medium/low.
    Nu ne place, dar asta e situatia domnilor. Si bani sunt, dar nimeni din cei care ii are la momentul asta nu se grabeste sa investeasca. Si au si dreptate…
    PS. Tot din ZF, care se pare ca este o sursa credibila pentru tine si te ajuta sa faci analize de piata:
    http://www.zf.ro/opinii/economia-subterana-prea-putin-vizata-in-constructia-actualului-buget-3847842/

  20. Popescu
    5 ianuarie 2010

    Dragos, nu, nu mi se pare o utopie ca statul/BNR sa injecteze sume in piata (chiar prin intermediul CEC desi asta ar fi concurenta neloiala) si/sau sa faciliteze creditarea.

    Tocmai asta se intampla acum prin scaderea dobanzii de referinta. Pana in vara probabil va ajunge undeva la 6%, ceea ce nu e rau avand in vedere ca inflatia e 4%.

    Chiar vroiam sa te intreb cum s-ar impaca scenariile tale apocaliptice (falimente bancare, executari silite in masa, sinucideri) cu eventuale masuri -care afara s-au luat inca din 2008- de genul:

    -continuarea Program Prima Casa, A doua Casa, alte programe similare;

    -subventionarea de catre stat a unei parti din rata bancara la credite ipotecare (s-a luat in Italia inca din 2008 adica acum 2 ani!!);

    -inghetarea in masa a platii ratelor la creditele ipotecare de catre banci pe perioade de pana la 1 an (Unicredit in Italia, in 2008);

    -daca o banca nu mai poate fi salvata, se nationalizeaza inainte sa se creeze panica / retrageri (stiti si voi cate banci s-au nationalizat pe afara);

    -promulgarea legii falimentului personal;

    -interzicerea prin lege a executarii altor bunuri decat cele ipotecate pentru creditul respectiv, in cazul creditelor ipotecare (unele state din SUA);

    -preluarea de catre stat de portofolii intregi (sute, mii) de credite ipotecare/imobiliare;

    -creearea unui fond de preluare de active toxice de la bancile private;

    Daca ma mai gandesc iti mai pot da inca pe atatea solutii, instrumente pe care Statul le are la indemana. Si care pe afara s-au aplicat din plin.

    De ce le-ar folosi statul pe spinarea contribuabilului? E simplu, pentru ca daca nu s-ar lua, costurile ar fi mult, mult mai mari pentru acelasi contribuabil..

    1. @Popescu
      1. Prima casa se va transforma in ..ultima casa.Cei ce o iau pe prima,de a doua nu vor mai dori sa auda cu credit de la banci;
      2. Si in alte tari din Europa de Est s-a intimplat acelasi lucru (Cehia sau Polonia);
      3. Nu ajuta la mare lucru sau pe multi.Vei vedea cazul Udrea cu BRD.Cand ai o problema trebuie sa o rezolvi,nu sa o amani;
      4. La noi s-au „nationalizat” deja cele straine cu ajutorul BNR! Diferenta e ca profiturile se duc in strainatate si banii provin din Romania;
      5. Voi fii fericit daca va aparea aceasta lege si la noi.Ar da o alta valoare banilor,oamenilor si …neoamenilor;
      6. Asa ar fi normal.Daca banca e neatenta si nu-si ia destule garantii de ce sa nu piarda?;
      7. Se va intimpla acest lucru in urma programului ”Prima casa ”.Vom trai si ‘om vedea;
      8. De cine sa fie condus si cine va fi actionarul majoritar?Dezvolta:cine ar fii timpit sa se alature acestui nou „program”;
      Afara s-au intimplat din cauza baietilor „destepti” de acolo,mari absolventi de mari universitati de prestigiu,care au invatat un singur lucru:mercenariatul !Au inventat 100 de derivate bancare gen subprime ca sa dea poporului credite aiurea si sa incaseze ei bonusuri infinite!
      ACUM,cand poporul nu mai poate sa dea banii inapoi si ajung multi in strada,li se sugereaza ideea ca,la un moment dat,capitalismul ar trebui sa se uneasca cu socialismul,roata istoriei s-a cam inversat!Tot ce spui tu,toate exemplele respective,s-au aplicat din plin ca sa nu dispara capitalismul,ca orinduire sociala.Crezi ca zecile de milioane de americani,muritori de foame in prezent,le-ar pasa daca ar trai intr-o tara capitalista sau socialista,cand ei au probleme reale cu ziua de maine?
      Spinarea contibuabilului poate sa duca,dar nu oricat – nici ca greutate,nici oricit ca timp! Totul are o limita! Contibuabilul inghite multe magarii,dar trebuie sa inghita si mancare.In clipa in care vezi ca cei care au dus sistemul bancar american aproape de colasps se lafaie pe yahturi si inca primesc „desmaturi” financiare incredibile pentru „performantele” realizate,scuze,dar e doar inceputul!Contribuabilul,chiar daca e hamesit de foame la propriu, e viu si nu se stie…

  21. Popescu
    5 ianuarie 2010

    Published: December 2, 2008

    E-Mail Article

    MILAN, Italy: Italy’s largest bank Unicredit said Tuesday it will suspend mortgage payment requirements for 12 months without penalties for homeowners in financial difficulty.
    Unicredit said 260,000 homeowners whose income was below €25,000 ($31,520) at the time they took out the mortgages would be eligible for the relief in case of job loss, divorce for couples with children or the death of a titleholder.
    The eligible pool comprises 30 percent of Unicredit’s mortgages, the bank said.

  22. Dan
    5 ianuarie 2010

    Valentin,
    Un an nou excelent si toate cele bune!!!
    semnat: „gogu”

  23. Valentin Ionescu
    5 ianuarie 2010

    @Dan

    Si tie la fel Dane, multumesc!
    Ma bucur ca ai renuntat la Gogu, era deja desuet si ceea ce scrii tu aici e departe de a fi asa 🙂 .

  24. Ciprian
    5 ianuarie 2010

    ‘Creditele in 2010 vor fii mult sub cele de anul trecut ! Doamne ajute sa ma insel!’

    Sunt curios pe ce grafic macro/microeconomic va bazati cand afirmati lucrul asta?Este cumva o estimare a departamentului dumneavoastra de marketing ?(sunt ironic aici !) Sau este doar credinta in Dumnezeu care va calauzeste previziunile dumneavoastra geniale…

    Va rog frumos sa reveniti la ceea ce faceati dumenavoastra inainte de a deveni analist. Ne este mai usor sa acceptam faptul ca raul pe care l-ati facut dumneavoastra in „consultanta” pana acum e facut de un samsar avid dupa bani si nu de un „profesionist”.

    PS va rog nu va obositi sa imi raspundeti. Nu va cunosc, nu am lucrat cu nimeni de la firma dumneavoastra….doar sunt atent. Am citit ani de zile editorialele dumneavoastra din revista care va apartine…

    1. @Ciprian
      Ma „obosesc” sa-ti raspund… Ma bazez pe fler, pe ce vad zilnic si pe ce simt in piata! Ma pis pe ele de grafice, estimari, analize facute de experti ca Isarescu, care a declarat exact acum un an ca „… o sa ajutam Guvernul sa aiba o crestere de 0.5-1% „! Si ai vazut, Cipriane draga, ce „ajutor” neprecupetit i-a dat in 2009?!
      Cat priveste statutul meu esti intr-o grava eroare!.. Nu am fost niciodata si nu o sa devin nici analist, nici samsar. Arata-mi o singura analiza cu numele meu – evident daca stii ce e o analiza – sau arata-mi un singur act in care eu am luat si revandut 1 mm de teren, dupa 1996! Fa-le pubice te rog si inchid firma si blogul a doua zi! Iti multumesc, totusi, ca esti corect si spui ca esti atent la ce fac eu, fara sa ma cunosti si fara sa fii lucrat cu cineva de la Euroest. Daca ai si citit anterior editorialele mele ani de zile la rand, probabil ti-au placut, ca doar nu esti vreun masochist innascut! E clar, reprezint ceva pentru tine si sunt mandru de asta!
      Parerea mea e ca esti ori politician (coleg cu Rizea Cristian prin Parlament), ori lucrezi in domeniul imobiliar. Insist sa ma critici ori de cate ori simti nevoia, ca sa nu te framante ceva si sa te ia pe nepregatite „inundatiile” creditelor care se vor da in 2010! Sa auzim de bine!

  25. Dan
    5 ianuarie 2010

    🙂 Valentin, n-am renuntat la „gogu” (imi rezerv dreptul de a-l folosi in continuare). gogu e deja un brand, valabil pe vecie la romani :).
    In mod exceptional aici pe site la Dragos nu-si are sensul.
    Ai vazut azi stire cu 40.000 euroi, ascunsi de barbat intr-o cizma veche si aruncati din greseala de nevasta la gunoi?!!!! no comments 🙂 🙂 🙂

  26. Dan
    5 ianuarie 2010

    Dragos, te cred pe cuvint la treaba cu preturile in turism, stiu si eu cazuri concrete… nu in romania, in tara asta turismul mi-e necunoscut in ultimii 10 ani (cu exceptia a doua-trei „accidente” de o noapte) si nici pe viitor nu cred ca o sa am vreo tangenta cu el.

  27. Valentin Ionescu
    5 ianuarie 2010

    Dane,
    Mai bine de atat nici eu nu puteam s-o zic 😉 . Am vazut si eu acum stirea.
    @Lucfx
    Cam atat despre amaratul de roman care nu are decat 3000 de euro in banci…

  28. Popescu
    5 ianuarie 2010

    Putina liniste va rog, vorbeste Dl Vladescu:

    „Maine (miercuri – n.r.) se prelungeste sistemul asa cum este, astfel incat cei care au precontracte sa poata sa isi inchida operatiunea, iar in cursul lunii februarie vom veni cu o modificare care sa extinda proiectul”, a afirmat Vladescu.

  29. Popescu
    5 ianuarie 2010

    Era vorba de Programul Prima si Ultima Casa

  30. Dan
    6 ianuarie 2010

    aoleu, am ris cu lacrimi la raspunsul pe care l-ai dat lui Ciprian

    Dragi oameni buni,
    – se incepe impozitarea pensiilor sub 1000 RON,
    – continuam cu o impozitare aaaa – produselor fast-food si dulciurilor precum si a bauturilor racoritoare, adica hamburger, saorma, covrigi si cola (la dozator si imbuteliata), prajituri, pateuri etc. Astea sint singurele lucruri care inca mai mergeau bine – de ce sa nu le facem praf si stoarcem tot ce se poate si de la ultimii mohicani ai initiativei private mici si mijlocii.
    – adaugam aceste lucruri la majorarea benzinei si curentului electric deci implicit la toate celelalte lucruri legate de ele, adica tot – mincare, transport, respiratie etc.
    – anul acesta si cel mai probabil si in 2011 majorari salariale ciuciu, atit la bugetari cit si la particulari
    – somajul are o singura directie
    – cash-ul care mai exista o sa ia in cel mai scurt timp alte directii decit imobiliarele sau o sa se topeasca pur si simplu in mentinerea iluziei unui trai decent din anii trecuti
    – cred ca am mai uitat ceva lucruri dar nici nu mai conteaza.
    toate acestea pina acum, ce ne mai pregateste guvernul ramine de adaugat la lista

    Pentru toate aceste lucruri eu zic ca vinovatul principal este Dragos Dragoteanu care „propavaduieste apocalipsa imobiliara”. Arde casa iar Dragos are tupeul sa strige FOC. Aceasta atitudine neproductiva trebuie infierata

    @ Popescu nu te-am uitat sau neglijat; pur si simplu nu stiu cum sa fiu blind in exprimare ca sa nu te duc spre depresie. Fii atent: eu zic ca prima coasa o sa fie pt papagalii care deja au contractat (asta era culmea tupeului sa le traga ditamai teapa – cu toate ca nu m-ar fi mirat deloc) iar restul banilor o sa fie bagati la….. ANL. Eu zic asa ca planul pe mai departe este ca cererea aschilambica care o sa mai fie pe imobiliare o sa fie organizata, incolonata si directionata catre ANL, adica statul roman, adica firmele subordonate politic…e doar o impresie dar parca nu-i departe de adevar.
    Scaderea dobinzii de referinta inseamna ca-i rau, reprezinta o confirmare a faptului ca ne afundam si mai rau.

  31. Lucfx
    6 ianuarie 2010

    Pentru Valentin Ionescu si Dragos

    Hai ca incepem sa vorbim degeaba.

    Unde vedeti voi bani eu nu inteleg. Adica bani seriosi, nu 1000 euro cat au cheltuit romanii plecati in Austria (doar 20000!). Daca va asteptati ca astia sa „redreseze” (ce o insemna redresare nu mi-e clar, dar poate stiti voi -> cresteri nesimtite de pret inclusiv pentru apartamente construite de amaratul de Ceausescu) piata imobiliara rezidentiala, va inselati amarnic.

    Si treaba cu economia neagra, gri si de alte culori si nationalitati e vrajeala curata. Adica statul asteapta sa ma duc eu in control? Iar ZF dadea si zonele de evaziune:
    – diferente intre numarul real si cel declarat de muncitori
    – neplati de TVA si alte chestiuni legate de TVA

    Lucruri facute de niste baieti capabili si bazati, de la care iar nu o sa vedeti bani pentru afaceri imobiliare. Decat ale lor (din nou il mentionez pe Negoita), ca saracii muncitori care nu au asigurare medicala si pensie platite nu or sa dea navala pe la targurile imobiliare.
    Asa ca banii astia nu ajung in general la populatie (decat intr-o masura foarte mica) ci in cateva conturi barosane. De aici si banii pentru paradisuri fiscale.

    Si acum mi-o bagati pe aia cu cizma si 40000 euro.
    Pai ce sa mai zic, vreau si eu cizme d-astea. Daca voi va asteptati sa mai gasiti multe cizme ca asta (chiar ca „cizma” respectivul), va inselati.
    Faza tare este ca banii gasiti au fost folositi partial pentru cumpararea unei case :)), adica in imobiliare, nu?

    1. @Lucfx
      Daca tu crezi ca eu vorbesc degeaba,primeste te rog salutarile mele.Eu nu transform acest blog intr-un loc unde oamenii vor discuta din auzite.E vremea lucrurilor serioase,pentru cei care cred in valorile lor.

  32. Lucfx
    6 ianuarie 2010

    Si am uitat s-o zic: sunt cel mai mare fan al intentiei de reglementare a UE pentru finantarea la achizitie prin credit imobiliar a maxim 40% din valoarea imobilului!
    Prea au fost aproape sa inchida pravalia acum un an, si doar sutele (cine mai stie cat de multe) de miliarde pompate in banci le-a mai salvat.

    1. @ Lucfx
      Foarte bine. Sper sa te bucuri in curind.

  33. Ciprian
    6 ianuarie 2010

    Lucrez in domeniu. Nu am nici o treaba cu Cristian Rizea si razboiul pe care l-ati purtat dumneavoastra cu dansul. Am avut insa tangential de-a face cu el si ma asteptam sa intepe un agent imobiliar. Ghinionul a fost al dumnavoastra sa va intepe. Nu o sa comentez aici comisioanele fabuloase din tranzactia respectiva. Cat despre analist…intradevar este putin gresit formulat. Prin agentia care o detineti reprezentati o voce care trebuie ascultata (macar prin prisma experientei !), iar acum de cand aveti si blog deveniti un lider de opinie. Ma deranjeaza enorm o voce ferma si care emite judecati de valoare ,intr-un mod simpatic intradevar, intr-o piata care de ani de zile functioneaza dupa principiul „capra vecinului”. Nu sunteti potrivit pentru a analiza ceva legat de aceasta piata. Nu aveti „calmul” necesar. Ultimul lucru de care il mai are nevoie aceasta piata este de inca o opinie radicala bazata pe niste convingeri personale.

    Cat despre notiunea de „samsar”…am ras cu pofta cand mi-ati cerut dovezi. Este doar o parere bazata pe experientele mele. Cum spuneam sunt un om atent…

    1. @Ciprian
      Ai vazut maestre ca te-am ghicit…Foarte bine ca lucrezi in domeniul imobiliar.Chiar daca esti concurent eu te respect ,dar daca voi avea ocazia te „omor”,concurential vorbind.Ca sa trecem la lucruri serioase,ca cele imobiliare’ te informez ca:
      1. oricine poate sa ma critice pe blogul meu si nu numai.Nu sunt politician,nici nu am „stofa” de asa ceva,deci nu alerg dupa voturi,ci dupa bani.Cu cat am mai multe persoane care ma critica,cu atit devin mai puternic!La modul serios,te rog daca mai ai persoane care ma urasc,ma invidiaza,ma „doresc”,anunta-i ca mi-am deschis blog si,daca scriu fara pornografii,transmite-le ca-i astept cu interes si placere;
      2. am luat teapa de la Cristian Rizea,”marele”deputat PSD,dar nu cunosti conjunctura tranzactiei,deci corect si profesionist ar fi sa n-o comentezi fara toate datele.Asta daca stii ce inseamna imobiliare cu adevartat!;
      3. Eu nu sunt si nu pot deveni lider de opinie.Sunt un jucator de care se tine cont in imobiliare si,uneori,pot reprezenta o voce in domeniu.Avizata,pe baza de experienta si profesionalism,fara modestie!;
      4. Vocea mea e ferma si la propriu si la figurat.Nu emit judecatii de valoare,doar raspund la provocari imobiliare/provocatori imobiliari si am pareri in domeniu pe care le fac publice daca am chef!;
      5 Convingerile mele personale,exprimate chiar si pe acest blog,nu le pot introduce cu forta pe piata,nici acum nici in viitor.Poate ,credeti ca in acest domeniu reusesc sa se faca auzite…” baligile ” imobiliare!?;
      6. Ma bucur ca ati scris in continuare si va astept mai ales cu comentarii negative.poate,vom mai avea ce invata unii de la altii despre aceasta piata inca in formare.
      In final,daca nu ai dovezi despre ce ai afirmat,rog respect.Atit! Sa nu ma confunzi pe mine cu un samsar sau cu un analist -gen Zilisteanu.Sunt departe…

  34. mariusgsl
    6 ianuarie 2010

    Buna ziua,
    Nu sunt nici analist si nici investitor. Am reusit sa construiesc o casa intre anii 2006-2008. Mi-am pus in gand sa o fac pe gustul meu, trainica si utila.
    Azi mai cumpara doar cei care au neaparat nevoie. Si unde au neaparat nevoie. Si la cea mai buna oferta. Investitiile imobiliare in momentul acesta nu-si au rostul, oricat de flamand ar fi vanzatorul, in afara cazului ca investitorul detine un pont sigur despre cumparatorii ulteriori -greu de gasit asa ceva, dar sunt cercuri de unde apar astfel de ponturi. O reinvigorare in ansamblu a pietei imobiliare, conform cadentei clasice se va produce in cel putin 15 ani si va mai putea atinge un varf nebun, ca cel din ultimii 3 ani anteriori anului trecut, peste inca 10-20 de ani.
    Nu sunt nici analist si nici investitor. Vin asici cu istoria mea imobiliara. Am reusit sa construiesc o casa intre anii 2006-2008 pe un teren proprietate veche. Mi-am pus in gand sa o fac pe gustul meu, trainica si utila pentru mine. In timp ce o ridicam si o finalizam au inceput sa apara oferte de cumparare. Cea mai mare oferta, 240000 euro, am primit-o in august 2008 dar cumparatorul era conditionat de vanzarea unui apartament. In aceeasi perioada, in timp ce asteptam ca ofertantul sa-si intregeasca suma a aparut o oferta de 225000 euro. In urma unei discutii cu un prieten stabilit in SUA, acesta m-a sfatuit sa vand urgent pentru ca „la anu’ nici 150000 nu-ti mai da”. Mi s-a parut ca abereaza, necunoscator fiind. Criza a venit si peste mine. I-am cerut din nou parerea si el mi-a oferit-o: ” Bula Imobiliara care a fost Niu se va mai Intoarce …nici p in 30 ani. Ca toate bulele economice nu se repeta decit la perioade enorme de timp. Poate efi un alt fel de bula economica dar nu cele din recent psast”.
    http://mariusgsl.blogspot.com/2009/12/o-parere-pentru-mariusgsl.html

    1. #mariusgsl
      Povestea ta e una larg raspindita.Se poate numi necunoastere,lacomie,neascultare,neadaptare la piata.Doar ,piata este dictatorul suprem!
      E un singur lucru neclar..daca ai facut casa pt. tine ,de ce ai vrut s-o vinzi ? Sfat concret:bucura-te de ea pana vine noul boom imobiliar si apoi te mai gandesti.

  35. @Lucfx
    Maitre, stii ce? Ai dreptate, nu sunt bani deloc in piata… Chiar nu avem motive sa ne certam pe tema asta, pentru ca noi ii vedem, iar tu nu. Opinii personale…
    Si vis-a-vis de eventuale cresteri, iar nu avem tema de polemica. Daca il citesti si pe Dragos si pe mine putin, ai sa vezi ca suntem printre putinii care nu am propovaduit si nici sustinut cresteri anul asta, ba chiar dimpotriva pentru multe segmente.

  36. Lucfx
    6 ianuarie 2010

    Valentin

    Nu e vorba de nicio cearta, asta e clar. Mai schimbam si noi opinii pana vine primavara.

    Dar tot nu vad unde sunt banii. Ca avem impreuna noi, cele 19 milioane, 25% din 22 de miliarde, suna bine, dar in realitate suma este foarte mica. Ca mai exista unii care au cizme cu 40000 euro, ok, inteleg, dar exista si mai multi care n-au nici macar cizme.

    Evident ca exista bani, dar la acei 5% din populatie. Sunt foarte multi bani, dar sunt banii lor, nu banii celor care ar vrea sa cumpere o casa. Ei au deja foarte multe, cate 4 case sau cate una pe str. Mihaileanu si pe multe alte strazi.

    Ei „dezvolta”, „construiesc” si cum zicea Negoita (din nou Negoita): „nu se poate construi decat un cotet cu 500 euro/mp”. Pai sa construiasca el case cu sute de mp si finisaje de se darama si Burj Dubai de invidie, ca eu tot numai bani de cotet am.

    Tiriac, cat e el de tare, si acum se chinuie sa vanda apartamente in „La Stejari”.
    Nu mai zic de „Blue Tower”. Si alte cateva super ansambluri pe la mine prin Titan.

    Ideea e simpla: vanzatorii au luat-o razna dar din pacate fara alternative (sau poate ne face Nuti paduri de blocuri prin ANL?) tot la mana lor suntem. Chiar daca anul asta
    este anul cumparatorului. Oare?

    1. @ Lucfx
      Daca vanzatorii au luat-o razna,nu o lua si tu! Ar fi pacat. Varianta ANL cred c-ar putea fi o varianta rezonabila pentru multi ca tine.Succes!

  37. @Lucfx

    Aici ai dreptate, alternative putine si in mare parte incoerente. Si e greu de rupt cercul asta vicios, pentru ca fara equity si finantari de unde proiecte noi la preturi aliniate pietei? Si fara a se vinde proiectele existente de unde equity si finantari? Si tot asa…
    Cele existente au ajuns destul de aproape de preturile minime posibile (ale dezvoltatorilor). Asta pana la eventuale executari, pentru ca ulterior bancile vor cobori la maxim preturile pentru a elibera capital cu orice pret, asumandu-si niste pierderi pe care dezvoltatorii nu au de unde.
    Asa s-a intamplat in Spania in 2008-2009. Mai mult, bancile au ajuns volens nolens si dezvoltatori, la nivelul de terminare al proiectelor preluate de la debitori si vanzarea lor prin subsidiare.
    Acolo in schimb, la ora actuala cu 2-3000 de euro si buletinul iti iei apartament, fie el de la banca fie de la dezvoltator, cu Euribor+0,5-1,5%, chiar cu dobanzi fixe pt 3-5 ani in unele cazuri.

    Iar vis-a-vis de preturi, ele vor mai scadea, dar nu vad nici macar la margine de Bucuresti, intr-o zona comunicata si nu in camp, cu toate utilitatile si facilitatile necesare unui trai decent, deci un standard minim locativ, fara 6-800 Euro/mp. Nu fara a face rabat de la calitatea habitatului, fie el macro sau micro.

  38. Ciprian
    6 ianuarie 2010

    .”Cu cat am mai multe persoane care ma critica,cu atit devin mai puternic!La modul serios,te rog daca mai ai persoane care ma urasc,ma invidiaza,ma „doresc”,anunta-i ca mi-am deschis blog si,daca scriu fara pornografii,transmite-le ca-i astept cu interes si placere”
    Am picat si eu in plasa ! Nu m-am gandit foarte mult inainte va scriu. Am crezut ca incercati sa reglementati cate ceva de prin piata. Si eu incercam sa imi exprim parerea ca nu aveti instrumentele si mai ales calitatile necesare. Acum am inteles.Scuzati-mi vehementa anterioara insa eu chiar cred ca inca o voce subiectiva poate sa mai adauge niste paie pe o piata si asa inflamata.

    Andy Kaufman a reusit sa ajunga la cote de popularitate uriase in SUA si chiar sa fie considerat un geniu prin exploatarea criticilor la adresa sa. Mult succes !

    1. @Ciprian
      Oamenii slabi se dau repede batuti ! Nu e genul meu.Cred/sper ca nici al tau.Eu,totusi te astept in continuare pentru discutii pe orice subiect.Stima!

  39. Din lacomie, nestiinta… si toate motivele enumerate de tine. Daca bagi 107000 euro intr-o constructie, pe un teren proprietatea ta care oricum nu prea are cota pe piata, ajungi sa ti se ofere mai mult decat dublu si mai dispui de teren alaturat suficient pentru inca 2-3 astfel de imobile, nu e normal sa mirosi ca e rost de un profit bunicel? Cand am inceput constructia ma gandeam sa investesc maxim 80000 euro, dar ulterior am utilizat si rezerva pentru a o finaliza complet, la cheie, mai ales ca ofertele de cumparare incepusera sa curga. Dar s-au oprit. Nu ma mut in ea pentru ca este construita in Buftea iar afacerile mel si gradinita copiilor sunt in Bucuresti, unde locuiesc in casa construita tot de mine pe terenul sotiei.

    1. @Marius mariusgsl
      Da,din nestiinta! Daca intrebi poti sa iei ,de obicei, o decizie corecta.Eu iti spuneam sa stai linistit,sa uiti de Buftea! Asa…e prea tirziu.

  40. Popescu
    6 ianuarie 2010

    Lucfx> incerc sa ma alatur si eu celor care incearca sa te lamureasca, fara sansa de reusita. Dragule, niste oameni ca Dragos de exemplu se invarte prin alte cercuri decat te invarti tu, probabil. In felul asta, are o imagine mai clara de ce lichiditati dispun niste oameni in Ro, in mom de fata.

    Eu stiu de la mine, am prieteni care au de la cateva sute de mii sau chiar 1 mil in cont (euro). Nu, acestia nu sunt din cei care si-ar putea cumpara 1 apartament in ghetouri asa cum in mod eronat iti inchipui tu. Dar, in momentul in care primesc 3% dobanda pe an la banii lor, si randamentul unui apartament chirie incasata versus investitie (poti sa-i spui si yield) va ajunge la 6%, 9%, incep sa se gandeasca ca merita sa cumpere vreo 20 de apartamente pe care sa le inchirieze. Si sa mai ramana si cu cash in cont.

  41. Popescu
    6 ianuarie 2010

    Dragilor, eu stiu un lucru: daca cineva sustine ca STIE cum va evolua criza, cat va tine, care va fi amplitudinea, care vor fi consecintele..etc, inseamna ca e un impostor.

    Nimeni nu stie, toata lumea, inclusiv Dragos si toti cei de aici de pe forum, poate insa sa isi dea cu parerea. Unii cred ca va fi mai rau, altii nu cred nimic, altii spera sa fie bine. Toate sunt OPINII.

    In ceea ce ma priveste, prefer sa ma mentin in zona optimist/realista dintr-un singur motiv: am observat ca atunci cand esti pesimist/panicat sentimentul general este FRICA, frica paralizeaza gandirea, gandirea paralizata duce la decizii gresite si mai ales datorita faptului ca O GANDIRE PANICATA NU MAI VEDE OPORTUNITATILE.

    FRICA/PANICA conduce la inactiune. O GANDIRE POZITIVA conduce la actiune. Chiar daca esti in cel ma adanc rahat, de ce ai nevoie, de actiune (ca sa iesi din el) sau de inactiune (ceea ce inseamna ca esti mort)?

    In concluzie, intr-o situatie de criza, sa te hranesti cu gandire negativa/panicarda este echivalent cu a-ti semna condamnarea la moarte.

    Un singur lucru mai adaug: in US Army e o vorba: daca esti sub bombardament, fie inaintezi, fie te retragi, in nici un caz nu stai pe loc. Deci, actiune.

    1. @Popescu
      Bun comentariu! Subscriu…

  42. Popescu
    6 ianuarie 2010

    Dragos, foarte multa dreptate ai cu munca. Incredibil de multe raspunsuri am primit azi: azi e sarbatoare, maine e Sf Ion, vorbim saptamana viitoare. Intre Craciun si 11 Ianuarie toata tara e intr-o sarbatoare.
    Despre ce criza vorbim? Un om aflat in criza nu sarbatoareste..

    1. @Popescu
      Uneori,mai am si eu dreptate! Serbarile pe timp de criza sunt precum petrecerile de divort! Zici ca mai rau nu poate fi,pana nu afli ca se poate…

  43. E greu sa spuna cineva ca STIE cum va evolua actuala criza imobiliara. Poate sa stie doar cum au evoluat crizele anterioare si sa faca presupuneri despre evolutia celei actuale. Dar chiar este o criza? Sau doar o criza indusa? De catre cine? Si la ce se asteapta cei care ar fi indus-o? Cei care au avut posibilitatea au cumparat. Cine, in calitate de initiator al crizei isi poate permite sa acapareze, la ce preturi, surplusul de imobile si sa astepte pe cine si la ce preturi sa i le cumpere? Piata e suprasaturata. Tot bancile sunt cele care intr-un fel sau altul vor castiga sau vor pierde in urma tranzactiilor incheiate. E brambureala si se castiga doar la loturi mici si ponturi bune. Este era samsarilor! E doar o parere si inca una total neavizata.

    1. @Marius mariusgsl
      Roata se invirte Marius..Totul e sa stii sa te mentii cat mai sus, in timp si spatiu.De sus ai vizibilitate mai buna sa cauti oportunitati in spatiu imobiliar.O sa vina si timpul tau,ai grija cu spatiu scos la vanzare acum…

  44. alma
    6 ianuarie 2010

    Domnule Dragoteanu, care credeti ca au fost cele mai mari greseli facute de dezvoltatori? Ma refer la cei care au ramas cu apartamente nevandute.
    Pana la urma eu cred ca daca nu putem sa previzionam cum va merge piata, in sus sau in jos, cred ca putem incerca sa descoperim greselile care s-au facut in cei cativa ani in care piata imobiliara devenise vedeta. Altfel nu facem decat sa ne invartim in jurul cozii!

    1. @alma
      Corect!
      Raspuns: locatie neadecvata,apartamente necorelate cu conditiile pietei,inexistenta unui management al costurilor pe m.p.,spatii comune prea mari,locuri de parcare insuficiente,lipsa unui studiu de best-use profesionist,neconsultarea cu specialisti inainte de proiectare,alegerea unui arhitect prost care nu a dat cea mai buna solutie de utilizare a unitatilor,folosirea de materiale ieftine,abordarea potentialilor clienti cu aroganta/indiferenta/neprofesionalism,marketing neadecvat sau/si insuficient,spatii verzi prea mici care dau senzatie de „claustrofobie” imobiliara etc.!…Mai vreti?

  45. Dan
    6 ianuarie 2010

    @ Popescu, ceea ce zici referitor la panica este perfect valabil, la fel cum si O GINDIRE EUFORIA INTUNECA MINTEA SI DUCE LA FALIMENT IN AFACERI – am invatat ca e bine ca in afaceri sa nu fii nici pesimist si nici optimist ci pur si simplu realist.
    Beau cafeaua dimineata cu milionari in imobile care-si smulg parul din cap.
    Randament de 9% la banii bagati acum in imobiliare (bani pe care nu-i mai poti scoate prea curind si care daca nu-i bagi cu creier pe perioada care sa-ti ia in calcul zona seismica – inseamna ca esti mai mult decit EUFORIC in gindire – ma refer la asigurari, sper ca nu trebuie sa explic)???!!! stai ca m-ai socat, prin ce formule matematice ai ajuns la cifra asta?
    era sa uit: daca stii cum sa negociezi in finante poti lua lejer un 4-5% pe an fara sa ai nici o durere de cap si stii si tu prea bine lucrul asta dar e greu de recunoscut stiu.

    1. @Dan
      Ma faci invidios!…I-a intreaba te rog cati din cei cu care bei cafeaua recunosc greselile si ,mai ales,cati ar fi dispusi astazi sa plateasca pe cineva profesionist sa le dea niste sfaturi concrete ca sa mai iasa din rafat ?Vei vedea ca nu-si mai termina cafeaua…

  46. Dan
    6 ianuarie 2010

    @ Popescu, era sa uit ce era mai important: Blestemul celor care fac afaceri este SA PREVADA ce-o sa se intimple – informarea si interpretarea cit mai reala a informatiilor te tine la suprafata, altfel se cheama INCONSTIENTA, asta nu inseamna sa faci pe mama omida ci sa nu stai si sa astepti soarta sa te loveasca in cap

    p.s. in momentele de criza se poate cistiga enorm iar din cei care risca in asemenea momente doar citiva reusesc, restul isi fring gitul.

    1. @Dan
      Sunt si eu de acor cu ce ai spus. Urma alege „turma”!…

  47. ovidiu
    6 ianuarie 2010

    Am si eu 3 intrebari la care cei de pe acest blog as dori sa-mi raspunda:
    1. Nu stiu de ce constructia de locuinte ANL este asa de laudata si sustinuta in acest moment, pentru ca toata lumea stie cum sunt repartizate ele, ce conditii ti se impun.
    2. Plafonul pentru programul Prima Casa ar trebuii mentinut la 60 de mii de euro, iar apartamentele inscrise in acest program sa nu fie mai vechi de anul 2004-2005. Astfel la ap vechi o sa scada preturile si la cele noi se mentin in jurul aceste valori.
    3. Nu stiu de unde parerea ca agentiile imobiliare isi doresc apartamente mai scume pentru a avea un comision mai mare. Va spun eu ceva din proprie experienta: mai bine vand 3 apartamente pe luna la 50 de mii bucata, decat unul la 120 de mii.

    1. @ovidiu
      1. Rapartitiile se dau si corect si incorect,si pe spaga,si fara spaga,si cu relatii si fara.Ca inainte.EXACT ca inainte!
      Baga bine la cap ce-ti spun acum:- statul e cel mai mare proprietar de imobile din tara asta si va ramane cat exista Romania;
      – statul e cel mai mare agent imobiliar din Romania,fara concurenta pe piata;
      – statul are cei mai multi bani dedicati imobiliarelor si trebuie sa-i foloseasca;
      – statul va fi cel mai mare constructor prin ANL,alte programe sociale,sau pentru smecherii statului!
      TINE MINTE 5 CUVINTE – E LA FEL CA INAINTE! Daca te consoleaza cu ceva,asa e si la altii. Exact la fel!
      2. Eu as lasa poporul sa ia credite cat duce,prin programul „Prima casa”.Cand unii (multi) nu vor mai putea sa-si plateasa ratele,casele respective vor ajunge in portofoliu statului si programul devine ULTIMA CASA !
      3. Ai dreptate! Agentii imobiliari ” vedete”,sau VIP-ulile (e scris corect,stai linistit!) imobiliare gandesc usor diferit. Succes!

  48. Dan
    6 ianuarie 2010

    Dragos, NICI UNUL nu recunoaste ca-i trebuie consultanta de specialitate, ei sint buricul pamintului si O SA CRAPE ca atare – am facut propuneri de afaceri ca sa ma pot alipi si eu de unul pt ca singur n-am putut – a se traduce nu am vrut sa fac credite – dar crezi ca ma puteam apropia de nasul alungit cu prajina!!! eu sint mic si fraier, n-am x5, cayenne, Q7 pe leasing (cu toate ca-mi pot lua unul cu bani cash chiar si pe praful asta dar prefer sa merg cu una de 15 mii pt ca atit consider ca-mi permit).
    Asta e … fiecare piere pe limba lui

    1. @Dan
      Fa-i sa nu mai doarma noptile,cu argumente logice si cazuri concrete.Te vor cauta si noaptea! Si, NU UITA, ia-le comision pentru consultanta,chiar si la cafea.Nu fii prost,te rog,zi-le ca si ” nemernicii ” aia de la Euroest fac la fel !

  49. Popescu
    6 ianuarie 2010

    Dan. Sa gandesti pozitiv nu inseamna sa fii euforic sau sa iti inchipui ca totul va creste.

    Daca paharul mai are o singura picatura pe fund, incearca sa privesti la acea picatura si nu la golul de deasupra. Nu trebuie sa uiti vreo clipa insa ca ai de umplut golul.

    E doar un exercitiu mental. Conteaza directia in care privesti si sa ai incredere ca poti redresa situatia.

    Daca tu vrei sa privesti in alta directie si alegi sa nu ai incredere, e alegerea ta.

    Milionarii de care zici tu sunt niste looseri daca stau sa se vaite in loc sa caute solutii, sa vaneze noi oportunitati, sa invete din greseli. Asta arata ca au ajuns milionari din intamplare.

    Si acum pe bune, nu le-ar strica sa ii trimiti la Dragos la o consultanta

  50. Ca sa stai sus cand roata se invarte, trebuie neaparat sa fi in caruta. Atunci nu conteaza cat de incet se invarte roata. Si daca vizitiul se indreapta spre directia indicata chiar de tine, e ca si cand ai tine fraul in mana. Daca nu esti in caruta aia, trebuie sa fi macar in alta, care sa se indrepte in acelasi ritm spre aceeasi directie. Trebuie multa scoala pentru asta… Eu n-am trecut pe acolo. Si nu-s in stare sa aleg caruta potrivita cu toate ca stau pe-o lavita la poarta si ma uit dupa carute. Nu cred ca cea buna s-a pus in miscare. E sigur in reparatie capitala si asteapta o piesa care se construieste in cateva decenii. Acum sunt pe roti doar cateva tunuri.

    1. @Marius mariusgsl
      Te luam noi in „caruta”!…totul e sa fii in drumul nostru ca nu facem ocolisuri,nu pierdem timpul ! Tine aproape!

  51. Popescu
    6 ianuarie 2010

    Dragos :)) „Fa-i sa nu mai doarma noptile,cu argumente logice si cazuri concrete.Te vor cauta si noaptea!”

    acum m-am prins ce incerci sa faci pe aici

    1. @Popescu
      Uite,nici eu nu dorm noaptea,ma gandesc la solutii pentru milionari.Ei dorm,dar ma vor plati bine daca le dau argumente logice si cazuri concrete!

  52. Dan
    6 ianuarie 2010

    Dragos, si Popescu: era unu care a construit pe credit si pe care acum nu l-am mai vazut de ceva vreme, mai e unul care dupa ce se vaita ca e nasol zice ca vinde un apartament pe an si are bani de buzunar pina cind trece criza, mai e unu care trebuie sa termine o constructie n-are bani dar are un teren pe care zice ca ia de 5 ori mai putin acum si nu poate sa-l dea de pomana… am dat consultanta inainte de a incepe nebunia, gratis, dar ce credeti ca m-a bagat cineva in seama?!!! (specific – nu vorbesc din auzite)
    In clipa asta doar ma uit si ma gindesc sa ma apuc de scris o carte despre prostia, puturosenia si fuga dupa avere nemuncita, fara leac la romani.

    Popescu,
    „Sa gandesti pozitiv nu inseamna sa fii euforic sau sa iti inchipui ca totul va creste”
    hmmmm… vorbesti de romani?!
    In alta ordine de idei nu sint genul care sa iau anti-depresive :). Daca vad o oportunitate pe care sa mi-o permit, o halesc inconstient. Acum nu vad.
    Dau o consultanta gratis acum cu toate ca nu-mi sta in caracter, mai ales ca e si o parte dintr-o fosta meserie: cind pronunti cuvintul „panica” subliniat cu litere mari, trezesti un instinct inconstient in creierul oamenilor de atentie maxima. Are un efect invers decit cel pe care-l specifici in textul tau pt ca este un instinct pur animalic si inseamna ATENTIE MAXIMA. Nu e bine de folosit pronuntat mai ales in combinatie cu „frica”

    1. @Dan
      Cu regret te anunt ca,aia nu sunt milionari.Maestre,hai sa-ti spun eu ce inseamna pentru mine milionar adevarat…Un milionar trebuie sa aiba o singura calitate in zilele noastre: sa aiba banii cash si sa fie capabil in 48 ore sa incheie orice tranzactie pe care o considera oportunitate,indiferent de marimea „potului”! Putem vorbi de multi,multi bani si cu 8 zerouri in coada. Sa nu dea dracu sa platesti tu consumatia auto-intitulatilor milionari.Lasa-i sa se scotoceasca si de maruntis! Si inca un sfat,gratis,sa te ajute in consultanta:explica-le distinsilor „milionari”ca exista 2 feluri de bani-unii care-i ai cash si altii care crezi ca-i ai.De fapt,aia au fie datorii/credite,fie mormane de beton/fiare care nu produc nimic,fie pamant la tona care zace cu buruieni pe el.Si,daca chiar insista sa afle adevarul,trimite-i la EUROEST sa le facem o evaluare soc -autorizata! Platim comision !

  53. Popescu
    6 ianuarie 2010

    Dragos,Dan, ce ar trebui sa facem, sa ne legam la ochi si sa nu vedem ca masurile de sustinere a zonei imobiliare se amplifica? Si parerea mea este ca e doar inceputul, daca au loc supraincalziri, iesiri in peisaj, vor aparea masuri noi:

    „Boc a precizat că Guvernul va modifica programul „Prima casă” astfel încât să existe variante şi pentru achiziţia de locuinţe la roşu, la zero, locuinţe noi, în condiţiile în care majoritatea locuinţelor achiziţionate prin acest program în 2009 au fost case gata finalizate.”

    1. @Popescu
      Deviza actualului Guvern ar trebui sa fie : „Nu va putem asigura o viata frumoasa ,dar macar un final decent incercam sa va oferim!”

  54. Popescu
    6 ianuarie 2010

    Dan, nu vezi oportunitati pentru ca te uiti in directia gresita. Acolo unde privesti tu nu sunt oportunitati.

    Si scuza-ma, dar cine esti tu/ce expertiza ai/cine ce persoana sau institutie te recomanda…sa dai consultanta??

    „Dau o consultanta gratis acum cu toate ca nu-mi sta in caracter”
    Iarta-ma , nu te cunosc, poate esti o notorietate in domeniu, dar daca nu esti, de unde stii ca sfaturile tale sunt si corecte??

    1. @Popescu
      Lasa-l pe Dan incet,INVATA!…Nu trebuie sa ai notorietate sau recomandari Dane, ca sa dai consultanta imobiliara! Daca e gratis la inceput,are un scop in final. Pe mine cine crezi ca m-a recomandat la inceput? Dracu!!Totul e sa stii ce spui si mai ales sa aiba cine sa asculte!

  55. Dan
    7 ianuarie 2010

    Popescu, ok ai perfecta dreptate, ma retrag respectuos, atita timp cit sint un simplu anonim, nu am avut de gind sa te jignesc in vreun fel, poti sa o iei ca pe o umila parere.

    Cit despre „ajutoarele” amplificate din partea guvernarii in privinta segmentului imobiliar, da-mi voie sa-mi exprim parerea ca te inseli amarnic, este vorba despre o redirectionare a foarte multi bani catre anumite interese, atit si nimic mai mult. Parerea mea personala, este ca cine o sa se culce pe o ureche la aceste „ajutoare” nu o sa-i fie bine deloc.

  56. Popescu
    7 ianuarie 2010

    Dragos, care ar fi masurile pe care ar trebui sa le ia actualul guvern, in domeniul imobiliar, care sa te multumeasca? Ce masuri ai lua tu daca ai fi ministru de… (alege tu)? Ma refer la masuri concrete, realizabile.

    1. @ Popescu
      1. Dobanda la creditele oferite poporului ( firme sau persoane fizice ) sa fie cea pe care Romania o plateste FMI-lui + 0.15,comision de administrare lunar;
      2. Creditele sa fie date direct de Stat,cel mult printr-o banca cu actionariat 100% al Statului,exemplu CEC.Ce nevoie avem de bancile straine cand banii provin tot din imprumuturi externe?
      3. Impozitele imobiliare sa fie calculate ca o medie a celor europene.Acum e o joaca de copii;
      4. Legi clare,dure,pentru nefolosirea terenurilor agricole,pentru tinerea de apartamente goale si nefolosite (vezi exemplu Franta)
      5. Scoaterea la vanzare a tuturor activelor imobiliare nefolosite sle Statului sau a acfiunilor,acolo unde nu detine pachetul majoritar;
      Totul e realizabil,daca se doreste acest lucru.Daca lucrezi prin zona,propune-le te rog mai departe.Poate „musca” cineva!…

  57. vaimamalor
    7 ianuarie 2010

    Domnule Dragoteanu,

    As dori sa va pun in vedere 2 lucruri:

    1. Sunt de acord cu dvs. cand spuneti ca sunt o gramada de romani cu bani, o gramada de investitori din afara cu bani si o gramada de bani negri in piata subterana. Ce va faceti totusi sa credeti ca macar o parte din acesti bani vor fi investiti in imobiliare? Eu am un mare semn de intrebare din punctul asta de vedere, mai ales ca vad ca se incepe o alta bula, de data asta pe aur….ma indoiesc ca vor fi multi care vor mai investi bani in imobiliare…iar pt nevoi personale, ma indoiesc ca cei din categoriile mentionate mai sus nu stau deja bine mersi.

    2. Domnu Dragoteanu, ce dracu ne facem domne cu greselile gramaticale? Acum eu chiar va cred ca scopul principal pe care il urmariti este sa faceti bani, dar nici chiar asa. Aici e vorba de un pic mai mult decat imagine…

    1. @vaimamalor
      1. Unii vor „piese de rezistenta” in domeniu imobiliar,cu venituri constante,altii vor lua aur sa le straluceasca ochii de bucurie cand il privesc,altii vor tine banii in continuare la „ciorap”;
      2. Ai perfecta dreptate! Sunt un incult prin excelenta.Dar,uite,lasind gramatica la o parte,iti propun sa dam un test in direct pe subiecte generale-tu le alegi ! Daca sunt mai bun ca tine nu iti cer decat un singur lucru; sa schimbi porecla de pe blogul meu in „vaimamamea”.

  58. vaimamalor
    7 ianuarie 2010

    Aaaaa, si sa nu uit…vad ca aveti un succes pe care putini l-au avut aici pe site in ceea ce priveste comentariile, ceea ce da dovada ca multa lume va si citeste…

    1. @ vaimamalor
      Ai vazut ca tine… Si un prost si agramat ca mine poate sa aiba fanii lui. Asteptam in continuare si comentariile unor oameni inteligenti,cititi si culti ca tine.Anunta-ti prietenii !…Merci anticipat.

  59. Dan
    7 ianuarie 2010

    Dragos, situatia despre acesti milionari este EXACT cum ai descris-o, din cauza asta i-am prezentat ca fiind milionari in apartamente, trebuia sa pun in ghilimele termenul de „milionari”.
    Multumesc pentru aprecieri, nu a fost cu rautate remarca referitoare la @Popescu, dar pot sa zic ca am oferit pentru o perioada scurta de timp un tip de pr politic acum 5-6 ani si bineinteles mi-am luat o mare teapa (noroc ca nu am venit cu bani de acasa, dar m-am rupt de oboseala in citeva luni pt nimic). Sfatul era chiar unul prietenesc si fara tenta de superioritate venit de la cineva care a lucrat si in publicitate timp de 6 ani – printre multe alte meserii.
    Am dat „consultanta” pt „milionari” cu scop evident dar cind m-am lamurit ca nu am cu cine discuta sau doar au profitat de un pont minuscul fara sa aibe nici un fel de recunostiinta macar, normal ca nu am mai scos nici un cuvint.

    In alta ordine de idei, ma uit acum si vad ca toata lumea se leaga de asteptari din partea segmentului politic pt o „interventie” energica in imobiliare. Parerea mea este ca orice interventie a politicului este de foarte rau augur si o sa duca la beneficii personale ale celor care se invirt in zona politica, in acelasi timp cu o catastrofa pt ceilalti care nu sint afiliati politic.
    Toate cele bune

  60. vaimamalor
    7 ianuarie 2010

    ce ziceti de matematica?:))
    domnule Dragoteanu, am glumit cu matematica, lasand de-o parte piata in care activez si eu si pe cea imobiliara, in care activati dvs., ce subiecte ati dori sa abordam? va referiti la cele de cultura generala? altfel, politica nu ma intereseaza, la cum sa faci bani din piatra seaca…recunosc ca aici m-ati batut…nu de alta, dar cam asa vad eu meseria asta de agent imobiliar. si sa ne masuram fortele si cunsotintele pe ce? pe puncte? si pentru ce? sa imi continui ideea din postul anterior (eu credeam ca asta e mai important)…cei cu bani se vor indrepta ori spre un domeniu care va aduce plusvaloare, ori ii vor tine la ciorap cum spuneti dvs. daca merg pe specula, stiu deja spre ce domeniu sa se indrepte, ma indoiesc ca vor avea acelasi focus ca in trecut. daca sunt prosti si au bani (sunt si d-astia si o stiti foarte bine), probabil ca vor merge cu turma. acum nu zic ca nu vor mai fi investitori in imobiliare, departe de mine. doar ca eu cred ca petrecerea s-a sfarsit! problema e ca acuma multi inca sunt beti sau in cel mai bun caz, mahmuri. va rog sa luati in calcul posibilitatea ca de pe margine sa se vada mult mai bine jocul…

    1. @vaidemamalor
      Eu sunt un agent imobiliar mult prea prost…vaidemamamea si nu vreau sa va jigniti inteligenta cu oameni ca mine,care stiu sa scoata bani din piatra seaca! Jocul in imobiliare sa vede mult mai bine de invidiosi, neavizati si „specialisti”.
      Poate ca nu trebuie sa le purtam noi (nici eu,nici dvs,nici altii) de grija celor care au bani multi,dar intimplarea face sa ma caute unii ca ei din cind in cand si sa ma plateasca ca sa faca mai multi bani. Tot intimplator,absolut din piatra seaca,eu am taiat la EUROEST facturi de peste 500.000 euro bucata si, probabil, cei care m-au platit sunt niste „prosti”, care n-au ce face cu banii si s-au gandit sa-mi dea si mie cativa. Ceea ce nu stiti dvs. este ca persoanele cu bani multi platesc foarte bine prestatorii de servicii, ca sa se simta bine pe banii lor. In cazul imobiliarelor, daca nu aduci plus valoare la o tranzactie unui individ cu bani, iti da m…!

  61. vaimamamea
    7 ianuarie 2010

    chiar daca sunt bani in extern de ce sa ii investeasca aici?
    pentru un presupus profit? OK, cumpara la pret de dumping, dupa care daca nu il inchiriaza ce face? ramine cu banii blocati in active?
    de catre cine? de fondurile de investitii ce sunt pline de active nevandabile?
    Sa il inchirieze cui? la gamada de spatii comercial/industriale ramase goale? citi pot sa achite chirii de 1000 euro(pe rezidential) din cei ce nu o fac deja?
    Vor ramine doar oportunitati ce trebuiesc vinate(in comercial), mici amatori de prima casa, cite unul de mai isi face o casuta si atit.

    Piata nu este blocata in acest moment, acesta este nivelul pietei. Vin dintr-un domeniu legat de imobiliarul mare(utilitati), iar caderea din acest segment este imensa.

  62. Popescu
    7 ianuarie 2010

    Referitor la masurile ministrului Dragos Dragoteanu:

    „1. Dobanda la creditele oferite poporului ( firme sau persoane fizice ) sa fie cea pe care Romania o plateste FMI-lui + 0.15,comision de administrare lunar; ”

    Dragos, te-am intrebat de masuri realizabile. O astfel de „masura” reflecta lipsa ta de intelegere a zonei macro/piata monetara. Pe scurt daca te duci direct aici cu dobanda, economia intra direct pe aratura deoarece nu mai poti tine inflatia sub control.
    In realitate catre asta ne indreptam, reducerea dobanzilor, dar asta trebuie facuta gradual.

    Ca sa iti explic altfel, ce se intampla daca pui frana brusc? Nu-i asa ca zbori prin parbriz?

    „2. Creditele sa fie date direct de Stat,cel mult printr-o banca cu actionariat 100% al Statului,exemplu CEC.Ce nevoie avem de bancile straine cand banii provin tot din imprumuturi externe?”

    O supracapitalizare a CECului poate fi o masura, dar trebuie aplicata corect/echitabil deoarece exista ceva legislatie antimonopol/ concurenta neloiala, si chiar o institutie care se numeste Oficiul Concurentei

    „3. Impozitele imobiliare sa fie calculate ca o medie a celor europene.Acum e o joaca de copii; ”

    Deci tu sustii o crestere a impozitelor pe imobile. Interesant. Cu ce ar contribui asta la echilibrarea pietei imobiliare?

    „4. Legi clare,dure,pentru nefolosirea terenurilor agricole,pentru tinerea de apartamente goale si nefolosite (vezi exemplu Franta) ”

    Daca cei ce detin imobile sunt penalizati, vor fi motivati sa vanda, ceea ce in contextul actual ar conduce la dezastru. Cu ce ar ajuta dezastrul, piata imobiliara?

    „5. Scoaterea la vanzare a tuturor activelor imobiliare nefolosite sle Statului sau a acfiunilor,acolo unde nu detine pachetul majoritar.”

    Scoaterea la vanzare a imobilelor statului reprezinta o presiune in plus pe o cerere anemica si spre scaderea preturilor. Cu ce ar conduce asta la echilibrarea pietei imobiliare?

    Dragos iti acord nota 2 la masuri anticriza pentru piata imobiliara. Cu tine prim ministru am intra sigur in colaps. De fapt masurile tale sunt pro-criza nu anti-criza, si arata de fapt ca toata gandirea ta e orientata catre ducerea pietei direct in colaps.

    Ceea ce inseamna ca tu ai de castigat daca piata imobiliara intra in colaps. Sau ti se pare ca ai de castigat (poate ca esti inconstient, nu ai o imagine clara a consecintelor. Avand in vedere ca lacune in ceea ce priveste cunostintele economice, macro, monetare, inclin sa cred ca nu ai o reprezentare exacta a consecintelor unui colaps).

    Sau cum spuneai tu, conteaza de care parte a sexului oral te situezi.

    Parerea mea e ca daca corabia se scufunda, se scufunda pentru toata lumea, nu conteaza in ce pozitie faci sex.

    In concluzie, vaimamanoastra Dom ministru

    1. @Popescu
      1. departe de mine gandul ca am habar de macro economie sau,cu atit mai putin,de piata financiara.Intrebarea e:daca nu pui frina brusc,nu dai cu oistea-‘n gard?Sau,vrei sa vezi cum e ,gradual?
      2. ce sa spun…Parca occidentalii tin cont de ceva cand vor sa-si apere populatia/interesul sa nu le sara poporul in cap! Hai sa fim seriosi si similari in gandire cu ei.N-o sa dauneze sanatatii!;
      3. ar invata si romanii ce inseamna locatia in imobiliare,s-ar face o triere rapida a zonelor,n-ar mai sta sute de mii de ha.nemuncite,sau mii de apartamente goale aiurea,doar ca cer proprietarii un purcoi de bani pe ele;
      4. ar elibera piata imobiliara de stres,de nesiguranta,de incertitudini.Lumea ar stii exact pe ce se bazeaza,ce are,ce isi poate permite,ce nu poate avea niciodata si ce greseli sa evite in viitor;
      5. mai bine sa stea in paragina ca sa nu se streseze bugetarii,sa nu le evalueze,sa le scoata la licitatie si sa mareasca bugetul.Daca ar fi mai multi bani la buget oare nu s-ar echilibra mai bine piata imobiliara?
      Chestia asta cu ministru merge la altii nu la mine.Eu sunt prim-ministru la EUROEST si sunt multumit cu functia actuala.Am avut multe note de 2 la scoala,deci sunt in mediu meu.
      Masurile mele sunt cu adevarat pro-criza pentru ca pe piata imobiliara e numai o criza de nervi.A acelora care se plang ca le merge rau,dar nu fac nimic sa stie ce se intimpla cu ei?
      Iti acord revansa si mi-ar placea sa vad ce masuri vezi tu anti-criza cu referire directa la piata imobiliara si alte domenii conexe.Dupa,iti voi spune unde lucrezi…

  63. alma
    7 ianuarie 2010

    Cred ca dl Dragoteanu sustine o crestere a impozitelor pe imobile in ideea ca oamenii nu-si vor putea plati aceste impozite mari si vor vinde proprietatile. Cred ca asta ar pauperiza cam jumatate din populatie ceea ce inseamna cruzime. Nu raportam salariile la standarde europene , de ce am raporta impozitele la standarde europene?

    Nu cred ca este posibil ca odata ce eu am un imobil (apartament, casa) sa ma oblige cineva sa-l folosesc daca eu imi platesc toate impozitele si nu prejudiciez vecinii in nici un fel.
    Si la terenuri este discutabil. Ma pot oblica cel mult sa-l imprejmuiesc , sa-l ingrijesc sa nu fie napadit de buruieni dar nu stiu daca ma poate obliga cineva sa-l si cultiv, cel mult sa-l tin fertil, sa nu-l degradez.

    Cred ca piata imobiliara nu poate functiona de sine statator, rupta de contextul economiei.
    La urma urmei , pana in 2000 nu prea am avut piata imobiliara sau daca a fost, a fost foarte anemica, si n-am murit.
    D-le Dragoteanu cred ca sunteti excesiv de sincer si brutal in exprimare. Aveam impresia ca imobiliarele, prin contactele stabilite cu diverse persoane romane sau straine cu standarde sociale diverse conduce de fapt la dobandirea de tact si diplomatie in exprimarea unei opinii. Sau nu e asa?

    1. @alma
      1. pentru ca suntem o tara europeana in care multe produse sunt mai scumpe decat in alte state, mult mai dezvoltate (ex:mancarea,benzina,soselele,hainele etc)
      2. cred ca va place peisajul „selenar” cu terenurile nemuncite.Adevarul e ca daca le iei „moca”(gratis) si platesti impozit zero/infim,ce rost are sa te stresezi sa le muncesti sau sa faci ceva cu el.Da-le dracu,sa stea asa!
      Cat priveste apartamentele,aveti dreptate,nimeni nu va poate lua proprietatile nevandute,dar va poate pune un impozit sa va forteze sa faceti ceva cu ele.Din proprie initiativa!
      3. Nu.

  64. Popescu
    7 ianuarie 2010

    Nu as fi crezut sa ajung sa spun vreodata asa ceva dar, decat Dragos Dragoteanu ministru, o prefer pe Elena Udrea:

    „Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat joi ca intentioneaza sa construiasca prin ANL, in urmatorii trei ani, aproximativ 100.000 de locuinte pentru tineri, scrie Mediafax.”

    1. @Popescu
      Vorba mea”…
      sa nu spui niciodata ca mai rau nu se poate”! Concluzie: Doamne fereste sa ajunga unul ca mine pe acolo,ati plange dupa d-na Udrea,pe care o subestimati.Pai,nu stiti declaratia cu terenul de golf de la Snagov?!
      Dupa ce alte guverne au facut Dracula land la Sighisoara,altii au visat Circuitul de formula 1 tot in zona si tot asa,iata o noua initiativa,mai mult decat laudabila…Singura necunoscuta ramane cu cate gauri va fi terenul de golf,care urmeaza sa fie realizat cu bani obtinuti din vanzarile de la ANL? Eu propun sa facem in premiera mondiala,sub formula „end of choice” terenul de golf cu o singura gaura.La buget,doar nu v-ati gindit la alta!?
      Cat priveste declaratia respectiva,o sa vedeti cat de curind exact ce am spus eu anterior si am primit nota 2 ,cu felicitari. Anume,statul va scormoni dupa active imobiliare uitate prin tara (terenuri),va face licitatii „blitz”,va trage utilitati pe banii nostrii d-le Popescu (se numeste concurenta neloiala firmelor private!),va vinde casele fara TVA (dar,alearga acum dupa TVA-ul neplatit de dezvoltatorii privati,pe care-l considera evaziune fiscala!!!),va vinde totul pe plan la popor,fara sa-i intrebe nimeni daca exista carte tehnica a imobilului etc.
      Mai pe scurt,statul vrea sa dea niste bani cu o mana(prin intermediul bancilor straine) si sa-i ia inapoi instantaneu cu cealalta,garantind pentru ei.Asta se numeste STAT IN STAT! Ma rog,pentru mine,pentru altii va fi o mare afacere,pe banii poporului.

  65. Dan
    7 ianuarie 2010

    @ Popescu, (daca-mi permiti sa dialoghez cu tine), tu nu doresti solutii, tu ceri O MINUNE care sa aduca inapoi vremurile de aur ale preturilor demente din 2007-2008 si o cursa acerba a turmei in achizitionarea a orice, la orice pret impus de niste speculanti.
    Nu stiu ce expertiza profesionala ai in ceea ce priveste macro-economia dar realitatea este departe de a putea sa o privesti pe ansamblul ei. Am vazut acest tip de oameni in politica – oameni care traiesc in stratosfera unor cercuri care doar au impresia ca se pricep la tot dar nu mai au nici o legatura cu viata de zi cu zi si cu realitatea in care traiesc. (Astazi la bvb in primele 15 minute volumul de tranzactionare a fost de 22.000 euro – asta e o bucatica de realitate)
    Spre surprinderea ta, Dragos, ofera niste solutii pt dinamizarea, segmentarea si liberalizarea pietei imobiliare, in acelasi timp cu un acces facil la finantare a oamenilor. Ai idee cite propietati sau copropietati ale statului stau de pomana, cite spatii comerciale lasate de izbeliste, cite terenuri luate de speculanti si lasate in paragina, cite probleme sint cauzate de legea 112 lasata in coada de peste special pt profitul unei mafii imobiliare a retrocedarilor, plus multe, foarte multe mizerii imobiliare girate si intretinute de catre „statul roman”.
    Sa nu crezi ca-i iau apararea lui Dragos, unu la mina – nu are nevoie, doi – ma aflu pe o pozitiei CONTRARA lui. Eu doresc o cadere a preturilor imobiliare la un nivel de sustinere fara ajutorul majoritar al creditarii mafiote a bancilor sau interventiei mizerabile de tip santajist-mafiot a „statului”.
    Tu sustii aceste lucruri, citez:
    „-subventionarea de catre stat a unei parti din rata bancara la credite ipotecare (s-a luat in Italia inca din 2008 adica acum 2 ani!!);

    -inghetarea in masa a platii ratelor la creditele ipotecare de catre banci pe perioade de pana la 1 an (Unicredit in Italia, in 2008);

    -daca o banca nu mai poate fi salvata, se nationalizeaza inainte sa se creeze panica / retrageri (stiti si voi cate banci s-au nationalizat pe afara);”
    Popescu vrei o salvare a ta personala si a multor care se afla in situatia ta de tip BANCOREX. Un tip de plata facuta de intregul popor prin taxe si impozite in contul celor care au dat rateu in afaceri din cauza lacomiei si a necunoasterii. Asta este COMUNISM.

    Am sa te sustin frenetic in privinta adoptarii unei legi a falimentului la persoanele fizice – tocmai pt ca o sa creeze probleme extrem de mari mafiotilor bancari care au dat credite doar pe baza lacomiei nemasurate, o sa duca la cedarea tepelor imobiliare a multor pirliti care acum au devenit sclavi ai acestor organizatii si automat la scaderea pretului pe cutiile de chibrituri expirate.

    Precizez ca vorbesc doar din perspectiva unui forumist anonim, nu sint nici buricul pamintului si nici cunoscatorul adevarului absolut.
    Toate cele bune!

  66. vaimamalor
    7 ianuarie 2010

    Dragos Dragoteanu

    7 January 2010 :: 17:54 pm
    @vaidemamalor Eu sunt un agent imobiliar mult prea prost…vaidemamamea si nu vreau sa va jigniti inteligenta cu oameni ca mine,care stiu sa scoata bani din piatra seaca! Jocul in imobiliare sa vede mult mai bine de invidiosi, neavizati si „specialisti”. Poate ca nu trebuie sa le purtam noi (nici eu,nici dvs,nici altii) de grija celor care au bani multi,dar intimplarea face sa ma caute unii ca ei din cind in cand si sa ma plateasca ca sa faca mai multi bani. Tot intimplator,absolut din piatra seaca,eu am taiat la EUROEST facturi de peste 500.000 euro bucata si, probabil, cei care m-au platit sunt niste „prosti”, care n-au ce face cu banii si s-au gandit sa-mi dea si mie cativa. Ceea ce nu stiti dvs. este ca persoanele cu bani multi platesc foarte bine prestatorii de servicii, ca sa se simta bine pe banii lor. In cazul imobiliarelor, daca nu aduci plus valoare la o tranzactie unui individ cu bani, iti da m…!

    domnule Dragoteanu, departe de mine de a va fi facut prost, din contra, din punctul asta de vedere am o parere pozitiva in ceea ce va priveste. Referitor la piatra seaca, nicidecum nu am incercat sa fiu ironic. problema tagmei agentilor imobiliari e alta…majoritatea sunt neseriosi. si pot spun asta prin prisma celor cu care am avut eu de a face si de asemenea prin parerea altor persoane care posteaza (vezi si goana dupa casa). imi pare rau, dar chiar faceti parte dintr-o categorie profesionala care nu prea este respectata, din contra… daca doriti, putem sa facem o paralela cu clasa politica atat de draga si dvs. cat si mie…probabil ca nu sunt toti politicienii corupti, in schimb majoritatea cu siguranta da! si daca dvs. aveti o parere proasta despre politicieni din cauza lui Rizea, si eu (si nu numai) imi pot permite sa am o parere proasta despre agentii imobiliari in virtutea exeperientelor avute. poate ca sunt subiectiv, eu am avut de-a face cu gainari care preluau un anunt si il retransmiteau crezand ca au descoperit oul lui Columb, poate ca jucati intr-o liga la care eu nu am avut acces, dar parerea mea despre categoria „profesionala” agent imobiliar este cat se poate de proasta. si daca as fi singur credeti-ma ca as crede ca eu am o problema…inchei cu ceea ce ati incheiat si dvs. (tot o parere personala, am dreptul, nu?) eu chiar cred ca sunt investitori in imobiliare care v-au dat m…

    1. @vaimamalor
      Repet,aveti dreptate despre agentii imobiliari,in general vorbind.Atitudinea dvs fata de aceasta breasla nu este singulara.Daca nu stiati,va informez ca si Silvio Berlusconi a fost candva …agent imobiliar si cunosc nenumarate cazuri de alti mari oameni de afaceri din domeniu imobiliar din strainatate care au pornit de jos,ca mine.Faptul ca dvs.aveti poate multe proprietati si spuneti despre agenti ca sunt vaimamalor va desconsidera din start.E ca si cum ati spune ca toate femeile sunt curve.Nu ma mira ca ati avut tangenta numai cu agenti de doi lei,pentru ca ati vrut sa platiti servicii de doi lei.Nu m-ar mira sa fii practicat cu agentii respectivi si sportul care credeti ca l-au practicat cu mine investitori imobiliari.Va confirm eu ca, am luat ….in schimb,tot eu va confirm ca,un om de calitate,cu caracter,care stie ce poate insemna un agent intr-o tranzactie,nu se ocupa cu chestii de genul asta.Motivul e simplu:mai are nevoie de el si vrea sa se foloseasca de serviciile lui si in viitor.Cat priveste povestea Rizea Cristian va asigur ca marele politician a cheltuit mult mai multi bani ca sa scape de mine si de plata comisionului,decat daca ar fi platit onorariu respectiv.Pentru mine a fost o problema de principii ,pentru el a fost o chestiune de caracter.Timpul va dovedi cine unde ajunge.Succes in afaceri!

  67. vaimamalor
    7 ianuarie 2010

    si inca ceva…il cunoasteti poate pe Ilie Dumitrescu. am tot respectul pentru el ca si fotbalist roman (nu discut caracterul lui, mi se pare parsiv si prefacut) il apreciez de asemenea pentru faptul ca se exprima foarte bine in limba romana. Se pare ca nu a fost mereu asa, dar a a fost atat de inteligent si si-a recunoscut punctele slabe incat si-a angajat un profesor personal pentru a invata sa se exprime…in limba tarii care l-a facut mare…

    1. @vaimamalor
      Aici ati gresit flagrant!…Domnule mare si tare in gramatica limbii romane,daca ma puneti pe mine la acelasi nivel de exprimare in limba romana cu Ilie Dumitrescu,m-ati convins! Cu siguranta eu fac greseli de exprimare si gramaticale,dar ca sa spui ca marele fost fotbalist este un exemplu pentru dvs. e prea mult. Mai mult,va informez ca tot ce vedeti scris pe blog e scris de fii-meu care are 12 ani,fiindca eu nu stiu nici macar sa deschid calculatorul si nici nu ma intereseaza sa invat.Vorba aia,daca actualul ministru de finante e ca mine in manuirea calculatoarelor,am si eu acest drept.Cat priveste limba romana,prefer sa discut cu persoane care mai fac si greseli decat cu carcotasi ca dvs. care cauta numai greseli.Eu nu am deschis acest blog ca sa vad ce comentator stie mai multa gramatica.Daca ati citi cam la ce nivel se dezbat anumite probleme din domeniu,poate gasiti ceva interesant si mai invatati cate ceva in domeniu imobiliar.Daca nu,recontactati-i pe aceea cu care ati avut tangenta inainte.Alegerea va apartine.Cu respect,DD.

  68. vaimamalor
    8 ianuarie 2010

    :))
    intai de toate, sa stiti ca va stimez doar si pt faptul ca va raspund la o ora la care in mod normal as fi dormit si as fi amanat pentru maine raspunsul…deci…din start va spun ca am un avantaj (pe care recunosc ca nu as fi dorit sa il am) prin prisma faptului ca nu am atat de multe proprietati pe cat ati sugerat dvs…cred ca am o relatie (virtuala) cu imopedia de aproximativ o jumatate de an. se poate verifica (din postarile mele anterioare) ca nu detin cele x proprietati imobiliare la care faceti referire, doar ca vara trecuta am cautat sa inchiriez un rahat de garsoniera (ma bucur nespus ca am ascultat sfatul nasului meu care mi-a spus ca mai intai sa imi deschid o afacere, abia dupa sa-mi cumpar o casa). si sunam la telefoanele din anunturi unde dadeam peste agenti imobiliari care nu faceau nimic altceva decat sa preia anunturi si sa le posteze din nou pe internet. fiti sigur ca pana la urma am inchiriat direct de la proprietar! si fiti sigur ca in viata am pierdut bani aiurea dar nici macar un cent nu l-am pierdut prin buzunarul agentilor imobiliari…mentionez ca sunt mult mai tanar decat probabil banuiti dvs (asta ca sa nu imi reprosati alte posibile irealizari). in ceea ce il priveste pe Ilie Dumitrescu, departe de mine de a il considera un model, am mentionat chiar (cititi si parantezele) ca am anumite rezerve in ceea ce il priveste. asta nu e o scuza pentru defectele dumneavoastra…faptul ca nu le acceptati decat prin prisma faptului ca in ciuda lor tot ati reusit sa faceti bani…nu pot decat sa ma bucur ca v-ati atins scopul:)

  69. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Se pare ca Vaimamalui isi cauta modele/mentori. Imi permit sa iti dau un sfat V, daca iti alegi modelele dintre persoanele tangibile, nu te mai concentra asupra defectelor lor fizice si lumesti. Daca nu poti, alegeti mentori persoane netangibile: citeste cartile lui Kyosaki (daca zici ca esti asa tanar), Donald Trump..etc

    Aoleu Dragos, zici ca ala micu scrie? Si nu te-a intrebat ce e ala sex oral ???

    1. @Popescu
      Stiu ce e sexul oral.Tata il practica si cu concurentii !…
      Victor Dragoteanu-fiu.

  70. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Dragos, referitor la masuri anticriza, mi s-a parut nefiresc sa critici toate initiativele Guvernoiului de sprijin a pietei imobiliare. Prima Casa nu o fi cea mai buna solutie, poate exista altele mai bune, dar in mod cert a avut un impact pozitiv pe piata, discuta cu banci, discuta cu notari, discuta cu unii dezvoltatori, toti iti vor spune asta.

    Daca critici si desfintezi Prima Casa, ma asteptam sa o faci pentru ca tu vezi o solutie si mai buna decat asta. Din cauza asta te-am rugat sa ne dai solutiile tale, pentru care ti-am acordat nota 2.

    Referitor la solutiile pe care le vad eu: nu indraznesc sa propun solutii, insa, la un moment dat, am facut o insiruire de masuri care s-au luat in alte tari (a se citi ca i-a scos din rahat pe americani si tari din Vestul Europei).

    Aceste solutii sunt niste plase de siguranta la indemana Guvernului dar si a bancilor private, iar faptul ca inca nu s-a apelat la ele in Romania este o dovada ca la noi lucrurile nu au ajuns atat de grave precum ajunsesera la ei in 2008. Le mai pun odata intr-un post separat.

    1. @Popescu Stimate domn, Cu respect pentru inteligenta dvs, cred ca sunteti unul din cei 15.000 de specialisti pe care Guvernul Romaniei ii are la dispozitie de mult timp, in stand by. Sunt ferm convins ca aveti o pregatire teoretica superioara pe piata bursiera/bancara/imobiliara (mai putin). Va readuc aminte ca Polonia a avut un prim-ministru (sau ministru de finante) caruia – dupa ce a luat niste masuri radicale – i-a fost frica sa mai iasa din casa cateva luni, fiind amenintat cu moartea, din cauza consecintelor sociale/financiare/economice. Ulterior, a devenit un fel de erou national, intrucat s-a dovedit ca masurile drastice implementate au fost eficiente. Astazi, cum bine stiti, Polonia nu are criza economica, nu are recesiune, din contra, este singura tara din Europa de Est cu crestere economica, chiar daca e mica. Masurile enumerate de dvs. sunt masuri de prelungire a unei „boli cronice” pentru tara noastra. Se pot aplica, ca sa mai tragem de timp, sa mai luam niste bani imprumut, sa se dea salariile la bugetari etc. Va reamintesc totodata ca, in absolut toate interviurile/articolele/editorialele mele am laudat programul Prima Casa.
      Cred si eu ca bancile au constatat un impact pozitiv in urma programului Prima Casa. Ce poate fi mai frumos in afaceri decat sa faci bani pe spatele BNR, fara riscuri, fara alte complicatii. Notarii au fost si ei fericiti, ca oricum somau. Cat despre dezvoltatorii imobiliari, am o alta parere si daca programul respectiv se va extinde la sume de pana la 100.000 euro, atunci va fi altceva. Nu stiu de ce, dar va simt un om de banca, un om care lucreaza cu bani guvernamentali si se pricepe bine de tot la invartirea lor.

  71. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Dragoteanu jr sau senior, nu m-ai nimerit, nu sunt concurent decat la combatut idei aici pe blog..

    1. @Popescu
      Domnule Popescu, va rog sa primiti si sa acceptati scuzele mele pt raspunsul fiului meu. Am schimbat adineauri parola de acces si l-am „concediat” telefonic. O sa-i dau pedeapsa studierea gramaticii limbii romane, ca sa-l faca fericit si pe „vaimamalor”. La serviciu are cine sa-mi scrie, acasa o s-o „angajez” pe fii-mea si sper sa faca fata mai bine. Inca o data, scuze!

  72. Popescu
    8 ianuarie 2010

    „-continuarea Program Prima Casa, A doua Casa, alte programe similare;

    -subventionarea de catre stat a unei parti din rata bancara la credite ipotecare (s-a luat in Italia inca din 2008 adica acum 2 ani!!);

    -inghetarea in masa a platii ratelor la creditele ipotecare de catre banci pe perioade de pana la 1 an (Unicredit in Italia, in 2008);

    -daca o banca nu mai poate fi salvata, se nationalizeaza inainte sa se creeze panica / retrageri (stiti si voi cate banci s-au nationalizat pe afara);

    -promulgarea legii falimentului personal;

    -interzicerea prin lege a executarii altor bunuri decat cele ipotecate pentru creditul respectiv, in cazul creditelor ipotecare (unele state din SUA);

    -preluarea de catre stat de portofolii intregi (sute, mii) de credite ipotecare/imobiliare;

    -creearea unui fond de preluare de active toxice de la bancile private;

    Daca ma mai gandesc iti mai pot da inca pe atatea solutii, instrumente pe care Statul le are la indemana. Si care pe afara s-au aplicat din plin.

    De ce le-ar folosi statul pe spinarea contribuabilului? E simplu, pentru ca daca nu s-ar lua, costurile ar fi mult, mult mai mari pentru acelasi contribuabil..

  73. Popescu
    8 ianuarie 2010

    ZF
    „Previziunile analistilor privind perspectivele economice ale Romaniei in urmatoarele sase luni s-au imbunatatit, mai mult de jumatate dintre experti estimand o ameliorare a situatiei, potrivit unui sondaj realizat de institutul german ZEW si Erste Bank Indicele perspectivelor economiei pentru urmatoarele sase luni a crescut cu 16,7 puncte, la 38,7 puncte.
    Indicele reprezinta raportul dintre raspunsurile favorabile si cele nefavorabile oferite de analistii intervievati. Majoritatea participantilor la sondaj continua sa apreiceze ca BNR va reduce dobanda de politica monetara in urmatoarele sase luni.”

    1. @Popescu Asa cum ati spus si dvs. nimeni nu poate sa prevada exact ce va fi peste 6 luni sau un an. Analistii vorbesc, oamenii de afaceri ca mine cauta solutii in realitatea economica si sunt preocupati de viitor. Daca vreti o parere personala, nu dau doi bani pe niciun rating extern, pe statistici facute in Romania sau pe analize/grafice intocmite diverse institutii ale statului. Asta sunt.

    1. @Popescu
      Stiam. Inainte, Raiffaisen Bank a avut o promotie exact cu acest atu. Si, la vremea respectiva, s-a dovedit a fi eficient. Era vorba de neperceperea comisionul pentru plata anticipata, dar cu o singura zi de scadenta.

  74. Dan
    8 ianuarie 2010

    Popescu tu vrei sa pari ca ti-e dor de ceausescu dar in fapt tu esti doar un fan al ideilor comunist-patriotice povestite de cei mai batrini care regreta vremurili de aur.
    Zi ce ai de vinzare mai bine si lasa vestile „bune” pt aia care stiu sa le citeasca.

  75. vios
    8 ianuarie 2010

    Buna ziua!
    Ma bucur ca dl.Dragoteanu si-a infiintat un blog.Sper sa afle cat mai curand toti oamenii care au lucrat la firma dumnealui (acum in deriva),pentru a afla si cei care nu stiu deja ,cat de javra sunteti ca patron si ce mod de exprimare ca la usa cortului aveti.Si ca toti oamenii educati, civilizati si cu oarece bun simt v-au parasit de mult.
    Probabil ca nu prea mai aveti ce face,daca aveti timp sa stati pe Net si sa-si dea cu parerea pe blog.Ma rog,e si asta o forma de publicitate,recunosc.
    Va spun insa ca nu o sa realizati mare lucru cu acest blog,poate sa va faceti si mai mult de ras.Din fericire va cunoaste deja multa lume,si pe dvs si metodele dvs de „specialist”.Vremea dvs a trecut,ca si vremea tuturor speculatorilor si jepcarilor.A celor care au ca singur Dumnezeu banul.Din fericire,lucrurile incep sa se aseze si la noi in tara,si criza este un inceput bun de maturizare a pietei.
    Inteleg sa isi dea cu parerea oameni care au o pregatire economica complexa,o experienta vasta la mai multe niveluri,o intelegere profunda a mecanismelor economiei de piata,bun simt,respect pentru oameni chiar daca sunt concurenti sau nu ne aduc castiguri.
    Aveti insa circumstante atenuante:cei care va cunosc indeaproape stiu ca aveti niste probleme psihice reale.Daca v-ati ingriji mai mult de sanatatea dvs,v-ati face si dvs un bine,si familiei,si colaboratorilor pe care ii chinuiti sub pretextul ca ii faceti „oameni”.
    Dumnezeu sa va calauzeasca!(daca ii dati voie bineinteles)

    1. @vios
      Stimate fost angajat Euroest,
      Ai dreptate. Am o mare problema psihica ca, din cand in cand, fac greseli si angajez/colaborez cu persoane „deosebite” ca tine. Sunt convins ca aceste vremuri te-au prins intr-o conjunctura economica/financiara personala de exceptie si ti-e dor de Euroest. Inteleg frustrarea ta, e ceva uman si nu e de condamnat. Cat priveste firma al carei patron sunt, iti reconfirm ca am ramas tot „javra” cu toti cei care sunt ca tine. Cu „oameni deosebiti” ca tine am fost, sunt si voi fi cea mai mare javra. Pentru publicul larg, confirm ca injur la greu, dar niciodata fara motiv. Cei care ma cunosc sau au lucrat cu mine pot confirma acest lucru. Imi pare bine ca ai ramas ceea ce ai fost si mai mult decat atat. Invidia, ura, ranchiuna dauneaza grav sanatatii tale.
      Faptul ca ti-am publicat acest mesaj demonstraza ca nu ma feresc de vedete imobiliare ca tine. Vor veni si altii care vor spune vrute si nevrute si vei vedea ca, daca nu injura, nu am nicio problema sa-i las sa se bage in seama pe blogul meu.
      Fie sa recunosti vreodata, macar in sinea ta, privindu-te in oglinda, ca la Euroest ti-a fost bine si ai invatat multe lucruri interesante – chiar si injuraturi noi – iti doresc sa fii sanatos ca sa ai motive in continuare sa ma pomenesti.

  76. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Dle consultant Dan, m-am ferit sa intru in dialog cu dumneata de teama sa nu ma trezesc pe acasa cu vreo factura pentru..consultanta.
    Din cate vad te deranjeaza vestile pozitive. De ce oare?

  77. Dan
    8 ianuarie 2010

    Ca sa nu uit, Popescu ai tu masina de tiparit euroi si dolari ca sa sustii masurile aplicate de cei care au asemenea masini de valuta forte?! pai atunci imprumut-o si lui isarescu si ne-ai scos din rahat pe toti, devii EROU NATIONAL.
    Ai vazut zeitgeis… eu am zis ca filmul e periculos nevoie mare, destupa mintea cui nu trebuie si pe urma subiectul actioneaza paralel cu realitatea.

  78. Dan
    8 ianuarie 2010

    Popescu, cu respect iti spun ca n-am sa-ti trimit nici un fel de factura pt ca-mi dau seama de situatia grea in care te afli, pur si simplu vreau sa te ajut

  79. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Dan, are Isarescu niste rezerve -albe pentru zile negre. Culmea ca se numesc chiar..rezerve (rezerve BNR, rezerve minime obligatorii).
    Daca nu stiai, salariile si pensiile in decembrie s-au platit chiar din ..rezervele minime obligatorii (indirect, prin reducerea lor).

    Poate fi un indiciu pentru tine faptul ca, amarata asta de Romania, nu a avut problemele grave care au afectat sistemele bancare din tari occidentale? Iti spune ceva chestia asta? (eventual legat si de competenta lui Isarescu pe care il injuri pe aici)

    Mai adauga la intrebarea de mai sus si observatia urmatoare:

    -o tara ca Italia a fost atat de grav afectata de cresterea dobanzilor la euro in 2008 -cetateanul de rand nu si-a mai putut plati ratele- incat a fost nevoita sa ia masuri disperate: subventionarea de catre stat a unei parti din rata bancara, bancile au acceptat neplata ratelor la credite pe diverse perioade

    -o tara ca Romania a fost afectata in 2008 nu numai de cresterea dobanzii la euro dar si de devalorizarea leului fata de euro deci DUBLU SOC, si cu toate astea nu a fost nevoita sa ia masuri la fel de disperate

    Iti spune ceva chestia asta?

  80. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Dan 🙂 f tare, imi plac glumele tale

  81. Dan
    8 ianuarie 2010

    Popescu, uite ca usor-usor ajungem la un numitor comun si anume la faptul ca tara asta nu a avut probleme majore dar lacomia, prostia si hotia in special din politica si in particular a populatiei, usor de fraierit, ne-au bagat in rahat pina la git iar acum incepem sa ne scufundam.
    Ti se pare normal ca din reintoarcerea rmo-urilor sa fie platita gaura politica din buget?! si mare atentie ca rmo-urile alea au plecat afara, gaurile bugetare se platesc din depozitele noastre, esti expert macro-economic… sau m-am inselat?!
    Fii atent iti propun o partida de bridge: deschid cu 2 trefle, continua tu…

  82. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Dan, nu sunt nici un fel de expert macroeconomic, dar mai pun mana pe cate o carte din cand in cand.

    Ar fi culmea sa mi se para normal ca din rmo-uri sa se plateasca gaurile de la buget. Dar asta este, vestea buna este ca le avem (rmo-urile) iar altii nu le aveau si tot s-au descurcat. Si le avem ca urmare a politicii monetare a lu’ unu Isarescu.

    Si am un simtamant ca tot rmo-urile astea or sa ne scoata din big shit..

    PS nu joc bridge, ia-l pe Vios ca vad ca e nervos

  83. alma
    8 ianuarie 2010

    Pacat domnule Dragoteanu.
    Putea iesi ceva frumos din blogul asta. Sunteti gazda! Dar o gazda care isi lasa fiul sa isi bata joc de concurenta dupa parerea mea e o gazda care nu vrea vizitatori.

    1. @alma
      Dar ce vreti, fii-meu sa invete sa fie inghitit de concurenta? Cat priveste vizitatorii, cu respect va aduc aminte ca v-am raspuns prompt si profesionist la toate intrebarile dvs. anterioare. Asa voi face si in continuare si va confirm ca nu mi-am propus sa dau consultanta gratuita la nesfarsit pe acest blog. Cu siguranta, dvs. veti gasi alte persoane mult mai pregatite ca mine care sa va raspunda de ce nu vindeti ceea ce ati construit sau de ce nu va merg afacerile personale din imobiliare. Criza usoara!

  84. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Alma 🙂 🙂 🙂
    lasa nu fii suparata, ca nu a precizat de care parte a aparatului

    1. @Popescu
      Va rog sa nu credeti ca vom transforma acest blog intr-o pornografie ieftina. Accept lucruri/provocari/divagatii si pe alte teme, inclusiv sexuale, dar ne focusam pe imobiliare 99%. Mersi pt intelegere.

  85. Dan
    8 ianuarie 2010

    Popescu, ok nici eu nu sint consultant imobiliar decit pt prieteni si asta conjunctural, dar sincer iti spun ca am fost nevoit sa citesc ceva carti de economie pt a reusi sa-mi iau acel patrat de hirtie igienica numita diploma in economie, pe vremea cind nu existau universitati particulare iar la examenul de admitere concuram cite 5 pe loc. Pornind de aici pot sa-ti zic ca rezerva bnr nu este si nu o sa fie folosita nici o data pt asemenea masuri, sa nu-ti imaginezi ca este foarte mare in conditiile actuale acea rezerva, ea poate fi topita instataneu daca dau iama in ea toti mamelucii inconstienti iar un atac speculativ major de citeva miliarde pe o rezerva instabila o pot volatiliza intr-o secunda…

  86. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Dan,
    Tu uiti un lucru esential: tara asta nu mai este a noastra, arunca numai o privire pe lista bancilor din sistemul bancar romanesc: austriece, frantuzesti, nemtesti, grecesti, spaniole, italiene. Daca arunci o privire pe actionariatul celor mai mari companii din Romania, ajungi la concluzii aprox similare.
    Tu crezi ca o banca ca Soc Gen, Erste, Raiffeissen etc, ar permite vreodata sa sucursalele din Romania sa intre in default?

    Am devenit locuitori ai propriei noastre tari, din punct de vedere economic suntem sub ocupatie. Chestia asta are si dezavantaje dar si AVANTAJE. Nu subestima..

    1. @Dan, Popescu
      Sunt de acord.

  87. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Dragos, ce anume te-a condus la concluzia ca nu ma pricep la imobiliare?

    1. @Popescu
      Stilul.

  88. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Stilul, aha am priceput. O sa imi schimb stilul, o sa incep sa injur si eu

  89. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Am citit articolul. E o critica facuta in mod profesionist la adresa politicii BNR pe care o considera pasiva, reactiva. Are scopul sa puna presiune pe BNR pentru a reduce cu mai mult curaj dobanda.

    Doua observatii insa:
    1.baiatul asta, daca e asa destupat la minte, de ce nu a scris articole de genul asta anul trecut pe vremea asta (anticipativ si nu reactiv)?

    2.chiar credeti tot ce scrie in presa? BNR are nevoie de niste voci, care prin presa sa strige: vrem dobanzi mai mici, mai repede. Apoi, daca o sa iasa treaba rau, or sa zica: pai nu cerea toata lumea dobanzi mai mici? Am facut-o la cererea mediului economic.

    Obs. Lionachescu a fost vicepres la Citybank, deci are radacini adanci in sist bancar

    1. @Popescu
      1. A scris si anu’ trecut destul,dar cine sa-l auda?…mosulica ala simpatic – Adrian Vasilescu,care pe vremea lui Ceausescu ducea osanalele revolutiei comuniste pe inalte culmi de progres si civilizatie?
      2. Revin…Unui om-Guvenatorul BNR,caruia ii este frica de nevasta,ce sa riste? Ce curaj sa aiba omul asta cand declara asa ceva?Ce initiativa sa asteptam de la un astfel de om,de altfel,foarte destept?Hai sa vedeti in primul trimestru evolutia creditelor bancare si apoi mai vorbim.Pana atunci,cel putin pentru mine,BNRaul este sponsor declarat al bancilor comerciale straine,carora „LI SE RUPE” de evolutia creditelor catre terti,cand are sprijinul „fomist” al statului roman,fara nici un risc si cu dobanzi mari.

  90. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Dragos, cred ca discutam prea mult de sist bancar etc, si aproape nimic de imobiliare.
    Iti ridic eu o minge: tie ti se pare ca agentii imobiliari din Ro stiu sa vanda?

    Unde / in ce fel poate cineva sa isi imbunatateasca performanta in vanzari in dom imobiliar?

    Poti recomanda niste resurse (carti, situri internet) in acest sens?

    1. @ Popescu
      1. Sunt maxim 10 agenti imobiliari adevarati in Romania!Unora,dintre cei 10, le este rusine sa spuna „sunt agent imobiliar”! o dau cotita de genul…consultant in imobiliare,consultant in vanzari,etc.
      2. In practica de zi cu zi,dar nu au rabdare.IMOBILIARELE NU SUNT PENTRU ORICINE! 99.99% din ei vor bani imediat,cat mai multi si cu un efort cat mai mic.multi sunt efectiv o rusine ca oameni!
      3. Exista 3 surse/resurse : „cartea imobiliara”- care se scrie individual cat rezisti in domeniu,agentiile imobiliare de top-practica efectiva minim 3 ani si,mai nou, un blog – dragoteanu.ro!
      Dupa ce o sa le predau eu „stafeta” la Euroest copiilor mei,promit sa scriu o carte numai pentru agenti imobiliari si sa tin cursuri deschise de maxim 4 zile.Tariful l-am stabilit deja:5.000/zi.Eu atit am platit sa invat de la altii.
      Si,sa-ti mai vand un pont din experuienta personala.Daca la un curs ai 100 de cursanti ,maxim 4 aplica de a doua zi ce li se preda.Ceilalti vor fi niste „aurolaci imobiliari” care se lauda cu diploma de agent .

  91. @Popescu #91
    Asta este intr-adevar o intrebare interesanta. Chiar sunt curios si eu daca exista asa ceva in Romania.

    1. @Valentin Ionescu
      Daca nu crezi ca exista,nu mai intra pe blogul asta ca sa nu pierzi timpul.Reorienteaza-te!

  92. Popescu
    8 ianuarie 2010

    OK, de acord, blogul. Ma refeream la o solutie de aplicat. Nu cred ca cineva are rabdare sa astepte sa te pensionezi tu ca sa faci cursuri si sa scrii carti.
    Iti dau un exemplu de blog specializat pe chestii de vanzari: http://www.training-vanzari.ro, unde are mii de articole prin care daca scormonesti gasesti chestii foarte interesante. Nu e specializat pe imobiliare insa.

    Care e cea mai scurta modalitate prin care un agent imobiliar mediocru poate deveni campion in vanzari? Poti sa dai o solutie pe care cineva o poate aplica incepand de maine?

    1. @Popescu
      Stimate agent imobiliar cu vaste si temeinice cunostiinte in domeniu economic.Cea mai scurta modalitate ca un agent imobiliar mediocru sa devina campion in vanzari este sa se lase de aceasta meserie.Solutia se poate aplica de maine si nu necesita decat intelepciune.Cea mai grele negocieri pe care eu le-am purtat in viata mea cu reusita (pentru ca am avuta o gramada esuate !) au fost:
      1. batrani,cuplu 86 ani,intelectuali,fara „antecedente” imobiliare,muritori de foame:…fraza memorabila -„Ce mai inseamna d-le Dragoteanu 1 milion de euro in ziua de azi !?” Rezultat: nu a negociat pretul 1 ron ,nu un euro !!
      2. profesoara la o universitate cu copil de 18 ani-„expert” in imobiliare.Nu incepeam nici o discutie privind tranzactia,pana nu-mi citea/recita niste poezii scrise de ea.Cand am intrat in masina ei si a inceput din nou,am tipat la ea si si-a revenit!
      3. 272 proprietari,nenumarate litigii,procese pe rol,teren exceptional de vanzare,pune-i pe toti de acord cu pretul,pe zile de tranzactie,pe ore,la notari diferiti(pentru ca preturile erau diferite!),avansuri in conturi escrow.
      Cand vei gasi tu chestiile astea explicate ca studii de caz in carti/siteuri/cursuri sa ma informezi te rog ca sa mai iau si eu o gura de oxigen proaspat in imobiliare.

  93. Popescu
    8 ianuarie 2010

    Dragos, ii stii pe astia de la NEPI? De ce sunt asa excitati de achizitii in Ro?

    „NEPI, asociat cu principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund, a anunţat anul trecut că intenţionează să îşi sporească portofoliul de centre comerciale în România prin noi achiziţii în 2010.”

    articolul intreg:
    http://www.capital.ro/articol/tranzactie-imobiliara-de-100-de-milioane-de-euro-anulata-130193.html

    1. @Popescu
      Astia de la NEPI parca au aceeasi scoala de imobiliare cu mine.Evident,cand au negociat finalizarea primei tranzactii,i-au „momit” pe vanzatori cu promisiunea cumpararii si a altor proiecte in viitor.Cred ca au „riscat” si un mic avans,care merita „pierdut” ca sa incheie dealul de la prima afacere.La nivelul asta se joaca tare de tot maestre si am invatat niste trucuri de senzatie.Nu o sa ti le spun si tie ca sa nu devii concurent ca ai vazut ce prostii invata copiii mei de la taica-su!
      Cand am fost in Africa de Sud am vizitat niste obiective imobiliare parasite,birouri de clasa A. Am ramas socat cand am realizat pentru prima oara cum poti sa ajungi in faliment cand iti pleaca un client mare dintr-o cladire aflata intr-o locatie buna,ultracentrala.Se intimpla prin 1996 si am si acum intiparita imaginea pe retina.Vrei sa-ti spun cate cladiri de birouri se apropie vertiginos de acelasi lucru in Bucuresti,in zone bune.Altadata!O sa le vezi singur in media.
      Cat priveste anunturile/intentiile/gandurile/VISELE unor asa-zisi mari investitori/dezvoltatori imobiliari,suna frumos,da bine la actionari,se lasa cu zimbete si reclama gratuita.Cui foloseste? Depinde de ce parte esti? ( si fii-mea stie bancul!)

  94. Dan
    8 ianuarie 2010

    Popescu, la #87 sintem pe aceeasi lungime de unda

  95. Valentin Ionescu
    9 ianuarie 2010

    @Dragos Dragoteanu

    Chiar eram curios daca exista o posibilitate reala de cursuri serioase de vanzari imobiliare organizate de practicieni, si nu de mai stiu eu ce profesori. Nu am vrut nici sa fiu malitios si nici nu ma interesa pentru mine; eu am avut parte de o asemenea scolarizare de la englezi, si nu in banca ci in viata imobiliara de zi cu zi, adica pe furate, si am si facut asta timp de 1 an in Spania in 2008-2009 pentru 9 firme imobiliare din care 7 supravietuiesc onorabil crizei iar 2 au inchis, deci nu sunt vreun mare guru dar sunt mandru de munca mea, asa cum Dvs sunteti mandru de a dumneavoastra.
    Deci in toata Europa exista companii care se ocupa cu optimizarea activitatii agentiilor imobiliare, evaluare/recrutare/training de personal calificat, eficientizare costuri, elaborare directii de marketing, PR, si multe altele. Nu stiam daca exista asa ceva si la noi, asta am inteles ca a fost intrebarea lui Popescu la care am subscris si eu.
    Iar pentru reorientare e cam tarziu dupa 17 ani, altceva nu stiu sa fac bine 🙂 si, sincer, altceva nici nu ma intereseaza sa fac, imi este draga meseria asta a mea.
    Oricum am sa va urmez sfatul si nu am sa mai deranjez, nu asta a fost intentia mea…

    Toate cele bune!

    1. @ Valentin Ionescu
      Daca nu te intereseaza pentru tine cursuri de agent imobiliar,de unde atita curiozitate? E pacat ca unii ca tine,de altfel oameni priceputi la imobiliare si cu vasta experienta in domeniu,cred ca nu mai au nimic de invatat.Nu ma mira ca ai schimbat 9 firme imobiliare intr-un an in Spania,atita timp cat la EUROEST ai stat vreo doua saptamani si apoi ai plecat fara sa zici nici macar „buna ziua”!
      Lasand lucrurile acestea la o parte,iti marturisesc ca nu am deschis acest blog nici sa ma dau mare,nici sa ma fac cunoscut (ma injura deja destula lume!),nici ca n-am altceva mai bun de facut.Eu am avut multe realizari ca agent imobiliar si ma doare efectiv cand vad ca inclusiv oameni seriosi de afaceri evita efectiv sa mai apeleze la agentiile imobiliare,considerind ca nu au prea mare lucru de castigat.Prin dezbaterile care pot avea loc pe bloguri ca al meu cred sincer ca putem sa invatam unii de la altii,chiar daca suntem concurenti pe aceeasi piata.Putem trai toti rezonabil,putem sa ridicam impreuna imaginea agentului imobiliar in ochii publicului si,mai ales,ar trbui sa demonstram foarte rapid ca putem juca un rol important in deblocarea psihologica a pietei imobiliare. Daca tu Valentin nu crezi in aceste demersuri si te superi ca eu spun/scriu ce gindesc si fac ceva pentru imobiliare in general,e problema ta. Toate cele bune!

  96. Razvan Calita
    9 ianuarie 2010

    Buna. Imi permit si eu sa intervin… cu aceasta ocazie vreau sa va salut pe toti si sa va spun La multi ani! Am urmatit cu interes si urmaresc in continuare tot ceea ce se scrie pe acest blog.

    1. Eu am lucrat EUROEST, si inainte de a ma intalni cu Dragos Dragoteanu credeam ca stiu ”ceva” imobiliare. Dupa discutia cu Dragos mi-am dat seama ca sunt un mare ZERO in acest domeniu. In toata aceasta perioada, pe care am petrecut-o la EUROEST si alaturi de Dragos, am invatat enorm. Pot sa spun ca dupa aceasta perioada (aprox 2 ani), am o cu totul alta viziune asupra a ceea ce se cheama domeniul imobiliar.

    2. Referitor la comportamentul lui Dragos, va dau cuvantul meu de onoare, ca in toata perioada petrecuta la EUROEST, Dragos nu m-a jignit NICIODATA si nu mi-a adresat un cuvant urat.

    3. Acest blog este binevenit, pentru cei care sunt interesati de domeniul imobiliar si care intr-adevar mai vor sa afle si sa invete cate ceva.

  97. Popescu
    9 ianuarie 2010

    Dragos, de la functionar guvernamental la agent imobiliar, nu e cam mare marja de eroare? Nu e vorba nici de una nici de alta.

    Solutia ta e foarte buna, poate fi propusa si ca masura anticriza pentru piata imobiliara: daca toti agentii mediocrii si-ar da demisia ar fi un mare castig! Nu suntem in pericolul asta, mediocrii nici nu vor sa demisioneze dar nici nu vor sa invete ceva in plus.

    Cunosc povestea cu „ce mai e maica milionul in ziua de azi?”, e legendara. Cred ca mi-a picat revista in mana in perioada aia.

    Referitor la cursuri de vanzari sau imobiliare, ma refeream la ceva formal, in forma scrisa, video. Experienta practica e doar o dimensiune a problemei, in afara de asta e nevoie de pregatire teoretica atat de vanzari propriu zise cat si cunostine tehnice imobiliare.
    Tu daca angajezi cativa agenti juniori, nu le pui ceva in brate de studiat? Ai timp sa astepti 2-3 ani sa invete ei meserie?

    Pana se prinde un junior ca trebuie sa califice clientul cat mai devreme, de la telefon daca se poate, o sa piarda luni de zile cu toti looserii, turisti imobiliari fara bani si care nici nu stiu ce cauta – ca sa iti dau doar un exemplu.

    Greseli elementare facute in procesul de vanzare te fac sa pierzi dealuri..

    1. @Popescu
      Ma bucuri ca esti de mult un „fan” EUROEST!Avem materiale scrise si video,dar pe bani. MULTI! Esti interesat sau vrei sa incep cursurile mai devreme?
      Cat priveste greselile elementare facuta intr-o piata imobiliara imatura,in formare,fara reguli,fara bun-simt,acestea exista la toate nivelurile,inclusiv la mine!

  98. Popescu
    9 ianuarie 2010

    Referitor la NEPI, lasand la o parte posibila tehnica de manipulare pe care ai mentionat-o, mie mi s-a parut relevant ca informatie ca pe aceasta piata, pe care unii o vad in jos, exista altii -niste fonduri- care investesc zeci de milioane si cauta noi oportunitati.
    De ce cumpara? Oare vad ei o alta realitate decat o vezi tu, de exemplu?

    Culmea e ca NEPI e asociat cu o firma din Africa de Sud, ori tocmai astia, daca au avut astfel de experiente – de genul celei povestite de tine- in tara la ei, cum de vin sa cumpere la noi, in aceasta perioada?

    1. @Popescu
      Cum probabil cunosti,marile afaceri dureaza mult pana sa fie finalizate.Eu am pe rol vreo trei grele incepute de cel putin un an,cu ante-contracte ,cu avansuri date ,cu tot ce trebuie-teoretic vorbind ,incheiate.Practic,pana eu nu vad comisionul meu in conturile EUROEST,afacerea nu e terminata.Asa si cu sud africanii.Nu putem stii exact ce combinatie a fost acolo,ce clauze,ce conditii,de cind au inceput negocierile etc.Cat priveste ultima intrebare,toti „rechinii” imobiliari vor „singe” si cunosc cel mai bine cand sunt momentele optime sa vaneze oportunitati imobiliare.Daca tot zici ca te pricepi la domeniul asta ce nevoie mai ai de alte confirmari?

  99. Popescu
    9 ianuarie 2010

    Razvan, care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat la Euroest?
    Impartaseste cu noi experienta acumulata

  100. Popescu
    9 ianuarie 2010

    Nu ma pricep la imobiliare. La timinguri perfecte nu se pricepe nimeni, toata lumea vrea sa nimereasca minimul pietei, putin reusesc, iar daca le iasa, este exact cum m-am exprimat: nimereala.

    Fondurile respective cumpara mai mult yilduri decat active (banuiesc), or fi devenit yildurile atractive (ma intreb)?

    Cum spui tu, o tranzactie mare dureaza luni-ani, daca minimul pietei /sangele o sa fie in martie, iunie, cei care vor sa il prinda, trebuiau sa inceapa de anul trecut discutiile.

    Trebuie sa ai glontul pe teava cand trece vanatul, altfel, pana te cauti tu prin buzunare, la revedere…

    1. @Popescu
      Vezi ca te-am prins!…Nu e nimereala.Uite,exact in zilele in care minerii se luptau cu jandarmii (prin 1999 parca) la Ramnicu Valcea,eu-„prostul satului” investeam sute de mii de dolari in terenuri.Atunci am devenit multimilionar! Cand am spus ce am facut unui tip care ma cunostea bine a spus ca sunt un prost ca, daca el ar fi avut banii mei,ar fi plecat din Romania de mult.Eu am ramas si merg inainte! Astept cu interes urmatorul timing !Si,crede-ma,nu e departe momentul,oricum ANUL ASTA!
      Cat priveste fondurile de investitii,numeri pe degetele de la o mana managerii din Romania care inteleg ceva din piata imobiliara.Nu au in cap decat calcule pentru un yield care sa le asigure salariu si un bonus bun la sfirsit de an.Baga cifrele intr-un tabel,se joaca cu ele o noapte,le trimit mai departe spre aprobare si asteapta decizia bordului.In rest,sunt zero!

  101. Popescu
    9 ianuarie 2010

    Dragos, de ce nu scrii tu o carte? O editezi in engleza si o distribui in SUA si Anglia. Iti sugerez urmatorul titlu: „How to invest in Romanian real estate” (pe afara tot ce incepe cu „How to” e succes garantat).

    Si faptul ca va fi in engleza, va fi un baraj cultural important pentru agentura imobiliara din Romania de care iti e teama ca iti va fura secretele..

    1. @Popescu
      Raspunde Dragos.
      Maestre,la agenturi poate ai lucrat/lucrezi tu !…Daca incerci sa manjesti cu cacat munca mea de 15 ani te pup din mers!Sanatate!
      Raspunde Andreia – una dintre fiice.
      Domnule/doamna Popescu,intimplator s-ar putea sa stiu scris/vorbit engleza mai bine ca dvs.,in curind plec in Japonia, si pentru ca m-a rugat tatal meu sa scriu,am simtit nevoia sa intervin…Daca-l atacati pe tata,ne atacati si pe noi si s-ar putea sa aveti surpriza sa observati ca ne putem apara surprinzator de bine! Daca vreti in engleza,corespondam in engleza,toti copiii Dragoteanu sunt pregatiti.Cat priveste cartea,o sa va trimit eu personal un exemplar dupa ce o termina tata si o traducem noi,copiii.All the best.

  102. Valentin Ionescu
    9 ianuarie 2010

    @Dragos Dragoteanu

    Cu scuzele de rigoare, nu as mai fi scris, dar 3 precizari tot se impun:

    1. Daca citeati mai atent atat ceea ce am scris mai jos, cat si CV-ul pe care il aveti in firma, vedeati ca nu AM SCHIMBAT 9 firme in Spania, ci am realizat proiecte de consultanta si optimizare pentru 9 agentii in Spania, deci inclusiv scolarizare personal, de asta eram curios daca exista in Romania.
    In aproape 2 ani in Spania am schimbat 2 firme, dintre care la ultima inca sunt asociat, deci nu stiu daca era cazul de jigniri gratuite adresate unui om care nu v-a deranjat niciodata cu nimic si v-a dovedit respect.
    Si da, de invatat am avut si am in continuare de la orice persoana cu care intru in contact.
    2. La Euroest am stat 5 zile DE PROBA, si nu 2 saptamani, timp in care am realizat ca nu e pentru mine, adica exact ceea ce ati spus si Dvs la prima discutie, ca nu am nevoie de o agentie umbrela pentru a face imobiliare in Bucuresti. Ati avut dreptate. Iar faptul ca ne-am despartit printr-un e-mail s-a datorat dupa cum stiti faptului ca am fost plecat din Bucuresti 2 saptamani din motive familiale.
    3. Respect enorm initiativa Dvs de a infiinta acest blog, dovada faptul ca am scris aici, si nu eu sunt cel care se supara, eu am pus doar o intrebare genuina de la care s-a ajuns la altele. Incercati sa intelegeti ca nu toata lumea are ceva cu Dvs, ba poate dimpotriva.

    Toate cele bune!

    1. @Valentin Ionescu
      Vali,te rog reciteste atent ce reiese din ce ai scris tu anterior…
      1. te sfatuiesc sa deschizi tu o scoala (sau macar sa tii cursuri de agenti ) de imobiliare si,daca o sa ma inviti,promit sa ma prezint cu placere.Nu as preda decat chestiuni practice cu focus grupuri pe studii de caz!Nu cer bani.
      2. tata cand a murit eu raspundeam clientilor la telefon.Deci,scuteste-ma cu motivatii puerile ca nu tin la mine.Puteai sa dai un telefon direct si era mult mai elegant.Subiect uitat!
      3. daca tot vrei sa ridici calitatea operatorilor de servicii din domeniu imobiliar,uita de numele meu,implica-te pe acest blog si treci la treaba.Jucatorii din real estate au reala nevoie de dezbatere,pareri diferite,ca sa gaseasca solutii.

  103. Dan
    9 ianuarie 2010

    Popescu, uite cum vad eu „biznisul” cu nepi (nu-i parere de specialist ci de simplu observator): in tara noastra s-a dus buhul ca-i rost de lacomie foarte mare insotita si de un grad extrem de ridicat de prostie si necunoastere… filezi un potential vinzator mai neaos care are ceva interesant de vinzare dar foarte scump si pe care e ceva batalie. nepi oameni destul de informati stiau ca vine potopul, asa ca se duc si fac capul calendar la neaos cu foarte mult tupeu si ceva malai plasat intr-o promisiune de vinzare, asa cum zice si Dragos, fiind tranzactie mare automat nu ridica suspiciuni termenul mare de timp, deci au agatat papagalul, intre timp vine potopul, preturile haos iar ei prefera sa piarda comisionul (daca exista) si sa-l lucreze pe papagalul aflat in foame de bani (pt ca neaosul sigur si-a facut socoteli ca tiganu cu banii, adica a crezut ca deja-i are). in clipa asta-l lucreaza ca la carte si eventual o sa semneze un alt precontract in conditiile in care ei o sa gaseasca o utiliate excelenta pt investitie sau un alt papagal caruia sa-i intermedieze bunul de la primul papagal….
    Neaosul nostru primordial putea sa nu infulce promisiunea si eventualul comision ci doar sa ceara un precontract pe o garantie buna de executat si astfel se termina problema din start, adica nepi pleca acasa de la bun inceput, dar uite asa ni se pune eticheta de papagali spagari si exterm de lacomi, pe pietele internationale, astfel incit vin sa-si incerce norocul toate hienele, poate poate pica ceva…. si de multe ori pica.

    Diferit de acest subiect hai sa-ti dau o tema de gindire la un „zeitgeist” autohton – care-i scopul financiar pt care nu avem o autostrada care sa lege bucurestiu de granitele din vest si est???!!!
    astept parerea ta

    Referitor la puncetele de minim si de maxim, ce am vazut eu a fost ca marea majoritate si-au furat-o (rau de tot) pe punctul de maxim, adica au facut achizitii atunci cind trebuiau sa vinda, valabil cam pt toata lumea nu doar la noi.

  104. GINA
    9 ianuarie 2010

    Vreau sa va intreb – vor creste preturile la imobiliare sau nu dupa 15 februarie 2010 ???

    1. @ GINA
      Daca ar fi sa fac o impartire primitiva a pietei rezidentiale numai dupa 4 criterii : locatie buna,locatie proasta,bloc nou,bloc vechi,eu vad urmatoarele trenduri:
      1. locatie buna – imobil nou = stagnare;
      2. locatie buna – bloc vechi = scadere 5-10%;
      3. locatie proasta – bloc nou = scadere 10-15%;
      4. locatie proasta – bloc vechi = scadere 15-20%.
      Toate aceste procente sunt generale si depind de alti factori individuali,specifici interesului potentialilor cumparatori,de la caz la caz cum ar fi:
      A. Ce reprezinta pentru fiecare o locatie buna ? Cineva se simte bine in Primaverii,altcineva iubeste zona Cotroceni,unii vor in Pipera,altii in Piata Victoriei sau Unirii.Este o optiune personala!
      B. Ce se intelege prin locatie proasta/necivilizata/neprietenoasa? Evident,pentru vanzatori nu exista locatie proasta! Deosebirea e ca nu ei decid tranzactia ci cel care vine si vrea sa cumpere.
      C. Ce reprezinta bloc nou/bloc vechi in perceptia/asteptarile celor interesati? Aici,ne putem raporta la 2 momente cheie- 1977 (anul cutremurului) si 1994 (aparitia primelor blocuri construite dupa Revolutie)
      D. De cati bani poate beneficia(cash/finantatare) cumparatorul incluzand costurile integrale privind mutarea/mobilarea?Daca plafonul la „Prima casa” se va mari la 100.000 euro,putem vorbi si de apartamente cu suprafete mai mari!
      Sfatul meu este sa cautati inca de acum.Fiecare va alege ce poate/doreste sa cumpere si nu uitati, FIECARE CASA ARE UN DESTIN ! Ca omul.Anticiparile procentuale enumerate de mine sunt valabile 6 luni ! Succes!

  105. Popescu
    10 ianuarie 2010

    Dragos, minimul pietei dureaza o clipa si a disparut. In realitate trebuie sa iti faci cumparaturile intr-un interval (cum probabil ai facut tu). Ce mai conteaza +/- 5% daca piata isi revine cu 20-30% ca sa nu zic mai mult?

    Cat priveste managerii de fonduri, probabil ai dreptate, nu se pricep la imobiliare, dar ce conteaza? Daca ei vor yilduri, le dai yilduri. De fapt ei nu vor yilduri, nici Board-ul lor, toti vor o justificare in fata actionarilor in cazul in care lucrurile merg prost.

    Asa ca daca animalul se hraneste cu yilduri si rapoarte, asta trebuie sa ii dai, altfel se va duce sa se hraneasca in alta parte.

    Deci sa inteleg ca tu nu urmaresti deloc care e evolutia yildurilor pe segmente de piata, daca s-a schimbat trendul? Daca ai astfel de calcule, m-ar interesa si pe mine pentru cultura mea generala, care sunt yildurile (ce yilduri se cauta acum si ce ofera piata) pe segmente: centre comerciale, spatii industriale, rezidential etc

  106. Popescu
    10 ianuarie 2010

    Referitor la carte, nu inteleg reactia, era o gluma si oricum se referea la marea masa de agenti imobiliari din Romania care probabil nu vorbesc engleza, deci ai fi in afara de orice pericol sa iti fure prea multi secretele daca ai scrie o carte in engleza.

    Nu ma indoiesc de educatia copiilor tai, sunt convins ca ii dai la scolile cele mai bune.

  107. Popescu
    10 ianuarie 2010

    Dan, cu NEPI se poate sa ai dreptate, e insa greu sa faci atatea speculatii fara sa stii ce s-a intamplat in realitate. Se poate sa ii supraestimezi pe indivizi daca iti inchipui ca stiau ca vine potopul si au actionat in consecinta. In realitatea sunt multi care pur si simplu aveau tranzactii in derulare si au fost prinsi de criza si au trebuit sa reconsidere.

  108. Popescu
    10 ianuarie 2010

    Dan, cu autostrada nu m-am gandit niciodata ca sunt interese.. sa nu se realizeze, altele decat cele romanesti, obisnuite, stiute de toata lumea. Spune tu despre ce crezi ca e vorba

    Referitor la momentum, da ai dreptate, in imobiliare, ca si in alte industrii, cel mai important lucru este sa fii constient de ciclurile economice, sa incerci sa iti dai tot timpul seama in ce moment al ciclului te afli.

    Nu sunt de acord cu chestii de genul „nu lua niciodata credite” cum spunea Dragos la un moment dat. Din contra, daca incepe ciclul de crestere, trebuie sa cumperi cu tot ce poti, ia toate creditele de care esti in stare, important e sa sesizezi cand se schimba ciclul si sa le lichidezi.

    Tu ce parere ai?

  109. Dan
    10 ianuarie 2010

    Popescu,
    Cu nepi mi-am expus doar o parere, n-am de unde sa stiu ce-i in interior, dar in tara asta precum si in toata lumea la un anumit grad, am ajuns la concluzia ca niciodata nu esti indeajuns de paranoic ca sa vezi realitatea din spatele cortinei… trebuie doar sa inveti sa citesti printre cuvinte ca sa te poti apropia de adevar.

    Autostrada (am uitat sa mentionez si corelarea semafoarelor), inseamna un consum redus la jumatate de benzina (motorina), automat accize reduse la jumatate – automat bani la bugetul de stat foarte putini pt plombari si reasfaltari periodice – baietii veseli cu stele pe umar ramin fara una din sursele principale de smenuit bani de la buget. La asta se adauga si transportul marfar – adica zona cu cel mai mare grad de sustragere a banilor de la buget… ai perfecta dreptate e vorba despre interese pur romanesti (asta in cazul in care consideram ca cei din securitate au fost vreodata romani – a se intelege daca doresc sau nu interesul natiei sau cel personal).
    Doar ca lacomia prosteasca este atit de mare incit nu vad faptul ca Serbia si Macedonia nu mai reprezinta un pericol pt europa iar Grecia si-a facut autostrada care leaga Turcia de Macedonia, astfel incit in citiva ani o sa raminem complet fara traficul international de marfuri (in yugoslavia exista deja autostrada care leaga Grecia de Ungaria si Croatia, adaugam faptul ca grecii nu au transport marfar).

    Referitor la teoria ta despre credite, eu zic ca este valabila doar pt rechini si sub nici o forma pt oamenii obisnuiti – rechinii o sa profite (probabil doar 1% din ei cistiga dar si restul isi asuma riscul in cunostiinta de cauza, astfel incit nu sint de plins), oamenii obisnuti ajung sclavi toata viata sau o sa-si fringa gitul, asta e regula de baza orice ai zice. ex.: george soros si specula pe caderea lirei, pt asta-ti trebuie pontul, informatia sigura din cauza asta doar mai putin de 1% reusesc.
    Pt oamenii obisnuiti viata nu trebuie sa fie o specula continua, e nevoia de echilibru, de munca, de educatie financiara si de faptul ca cel mai bun ban este cel muncit nu cel facut din specula. O mare parte din lume a cazut in aceasta capcana nu doar romanii iar rezultatele se vad cu virf si indesat. Daca vrei sa te apuci sa faci ceva, e bine sa pornesti la drum cu un capital pe care daca nu-l ai este foarte ONORABIL sa-l faci prin munca si crede-ma ca se poate, abia apoi dupa ce ai capitalul si mai ales cunosti valoarea lui poti sa incepi a te gindi la investitii in afaceri sau orice altceva.
    Eu nu sint impotriva creditelor ci doar a creditarii inconstiente, fortata de niste cretinopati care lucreaza in domeniul bancar, de o lacomie feroce care calca pe cadavre oricind fara sa aibe nici cea mai mica remuscare.

    Astept sa vad ce o sa scrie Dragos referitor la anl. Am o singura impresie totusi: in imobiliare o sa se pregateasca marea „nationalizare” mascata care v-a fi imbratisata cu brio de catre „turma”, tocmai prin prizma preturilor speculative de pe piata rezidentiala. Practic initiativa particulara in domeniul asta o sa fie facuta knock out la toate nivelele – mici, mijlocii si mari (are o vina majora pt asta).
    „100.000 de locuinte” m-a apucat risul la declaratia asta, dar o sa aibe un efect pozitiv pt turma…. PR-ul e deja facut.

  110. Someone
    13 ianuarie 2010

    Interesant articolul dvs, dar permiteti-mi sa ma indoiesc. Deocamdata, agentiile sunt (probabil atat de disperate incat au devenit) nesimtite de-a dreptul. In calitate de cumparator, platesc INFORMATIA. Sunt de doua saptamani pe drumuri cu toate agentiile no-name, care au grija sa spuna repede comisionul si sa ma intrebe daca am cash, dar se c…a in capul meu de client. Si anume:

    – garsoniere vazute, la care agentul a spus ca nu exista bulina, dar care sunt cu bulina: 6.
    – case/apartamente la care am fost dusa desi proprietarii au cumparat cu legea 112 si nu au voie sa instraineze imobilele: 3

    Asta in doua saptamani. Si nu, nu ofer un pret mic, asta e nesimtirea existenta pe piata si respectul pentru client. Sper din tot sufletul sa ajunga la SAPA toate agentiile astea de idioti care te plimba aiurea-n tramvai fara macar sa se intereseze dinainte !

    Iar motivele lor? Asa mi-a spus proprietarul. Ca eu, in calitate de cumparator, proprietarului ii dau comision, nu agentului, da? De ce sa deschida agentu un browser si sa caute o adresa? for the money? are you kidding, agentu 007 tre sa primeasca bani doar pt. ca a catadicsit sa isi miste fundu la intalnire si sa rosteasca scarbit „trei la suta, doamna, asta e comisionul peste tot”.

    Asa ca deocamdata, este doar nesimtire pe piata. Si UE are nevoie de o piata de desfacere, astfel incat ne va ajuta sa nu cadem si voila cum si agentu, si dezvoltatoru, or sa continue sa isi bata joc de noi astia mai prosti care am adunat suta de mii de euro in loc sa facem credite la televizoare !

    1. @Someone
      Aveti dreptate,sunt extrem de multi agenti tupeisti,nesimtiti sau neprofesionalisti pe piata imobiliara.e UN ADEVAR TRIST !Va asigur insa ca,peste un anumit nivel mediocru,acestia nu au nici o sansa sa razbata.Ei nici nu pot de fapt sa aiba statutul de agenti imobiliari,poate doar de trecatori prin domeniu.In schimb,va pot confirma ca, la nivelurile superioare de prestari servicii imobiliare ,exista oameni foarte bine pregatiti profesional care stiu meserie si a caror informatie merita rasplatita corespunzator.

  111. @TELCADO
    Asa ma bucur ca mi-ai scris cum nu-ti inchipui!..Singura mare diferenta intre agentii de atunci si cei de astazi, care s-au perindat prin EUROEST-ca tine!,este ca in vremurile bune eu eram profesor pentru ei si am facut multi clienti fericiti si destui agenti bogati,pe cand ACUM,aceleasi persoane -ca tine,sunt muritori de foame fiindca NU MAI ARE CINE SA LE PREDEA IMOBILIARE in noile conditii de piata!ACUM suntem concurenti „prietene” si asa se face ca,unii ma respecta pentru ce au reusit sa invete de la EUROEST si Dragoteanu Dragos,altii ma injura si-mi doresc raul,pentru ca cu asta se hranesc in vremuri grele.Cu ura,invidie,prostie,neputinta,rautate si incompetenta! E o chestiune de caracter,pe care unii il au,altii- ca tine,nu.

  112. cristinad
    26 ianuarie 2010

    buna seara
    am nevoie de un sfat si as aprecia ajutorul dvs
    o sa va descriu pe scurt situatia :am deadline pana pe 20 martie sa cumpar un ap 3 camere ,ma intereseaza 3 zone:sebastian, drumul sarii, crangasi.am observat ca au crescut preturile destul de mult in ultimele 3 saptamani, cautand activ nu am gasit nimic sub 80000, ap 3 cam, bloc dupa 1980.
    sunt sanse sa mai scada in perioada urmatoare?sau trendul e de crestere pe acest segment?ideea e ca vanzatorii tin f mult la pret in ciuda situatiei economice dificile.
    ce ma sfatuiti sa fac?e un pret ok 80000 -85000 pt un ap cu mentiunile de mai sus?
    multumesc frumos si astept raspunsul dvs

    1. @cristinad
      Ia o pauza,priveste cerul,nu sta prea mult afara…Concret:
      1. Plimba-te seara dupa ora 20.00 prin toate aceste zone;
      2. Vezi cat faci din centru/servici in toate zonele ca timp si siguranta in deplasare;
      3. Pune ochii pe maxim 3 oferte care-ti plac din zona aleasa;
      4. Nu te sfatuiesti cu nimeni daca n-a „pus osul” pentru stringerea sumei respective;
      5. Fa o evaluare cu un evaluator al bancii de unde iei credit sau cu unul independent sau autorizat la ultimile doua apart. ramase in cursa!
      Ia o pauza,priveste cerul si intra in fiecare casa in zile diferite.Neaparat diferite!…Care-l simti ALA E!!Pretul e un detaliu nesemnificativ!Succes!

  113. Ion Pribeagu
    27 ianuarie 2010

    Anul cumparatorului – atunci sa pornim la atac, ce trebuie facut pentru aceasta
    1.investitor 2.prima casa/apt , deci care ar fi primele masuri pe care le poate lua un anumit 1 sau 2 care sa duca in final la semnarea contractelor plecand de la o suma de 20,000 -40,000 avans, ce banci ar putea fi creditoare si care ar avea blessing dela politic si cam cat ar putea fi o dobanda „buna” pentru ca aceasta isprava sa nu fie ” „culcat viu/sculat mort ” pierderea banilor. Binenteles ca un bun agent va sti sa faca acest lucru si ca raspuns lui Someone recomand cautarea unei agentii inclusiv negocierea comisionului cu o vizita in direct si tratative cu ” seful ” dupa care poate pleca cu trepadusul/salesman la vizitare (uneori acesta nici nu stie unde este locatia)
    iar acolo poate compara reclama cu gaselnita urmand vzita cu un estimator profesionist

  114. Ion Pribeagu
    4 februarie 2010

    Terenuri si apartamente goale…marirea taxelor – alte masuri radicale..etc., pentru toti – Hai sa le gandim putin inainte de a le promova porning de la dreptul sfant de proprietate in care aceasta nu deranjeaza pe nimeni.. apartamentul meu sta gol sau inchiriat si eu pribegesc prin alte parti sa fac un ban gramada ca in iliesciana rromana s-a distrus totul de dragul de a distruge si prelua pe gratis de iliescieni care mai tarziu le-a refacut si umplut conturile cu valuta sau roni, iar acum trebuie platit mai mult ca am indraznit sa plec/parasesc carul la care eram inhamat iar tov fost secretar pcr cu casa in primaverii evaluata la 2-5 milione euro plateste pe m2 la fel ca mine acum dar mai putin daca marim aceste taxe celor cu ele libere (eu platesc incalzirea, asociatia) deci tot o gandire stefan georghiu dar cu implicatii diferite pentru oamenii liberi.
    Teren gol – taxa marita pentru ca vreau mai mult decat da X-ulescu si care controleaza piata acum si are el niste contacte la primarie si l-ar vrea el sau EI ca se lucreaza in gasca… deci proprietatea mea trebuie sa plateasca mai mult decat ale lui porumboiu, trita fanitza sau boberly atila sau alti moghiorosh si doar pentru faptul ca eu nu cer motorina gratis, seminte gratis de parca la urma cand astia vor vinde granele vor imparti cu mine si stat profitul – BA din contra, evaziune si vaicareala ca nu merge, ca este greu dar ei se lafaie si cara banii stim noi toti unde…deci dragi blog-eri nu va mai faceti frati cu draqul/statul si va rugati sa va dea mai mult decat puteti duce ca s-ar putea sa ajungeti si voi tot acolo adica … vaca de muls nu numai mulgator

    1. @Ion Pribeagu
      Unde ai citit/vazut toate lucrurile astea Ioane?

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *