Care e destinatia finala?

1 februarie 2012 4 mins to read
Share

Ceausescu avea o idee fixa: toti oamenii sunt egali. A cladit comunismul pana s-a daramat peste el. De 22 de ani suntem intr-o tranzitie continua. Toti carmacii care s-au perindat la conducerea tarii au mimat capitalismul. Democratia a inteles-o fiecare roman cum s-a priceput. Romaniei inca ii lipseste busola. Ultimul presedinte comunist are o datorie greu de indeplinit. Dar nu imposibila, atata timp cat nu mai are nimic de pierdut.

Ca orice cetatean responsabil al acestei tari, ma intereseaza viitorul. Nu mi-am propus sa plec. Nu fac politica, nu am nicio functie publica. Totusi, ascultand „discursul regelui”, am constatat ca ne indreptam catre… nicaieri. Am inteles demult ca pretul intrarii in Uniunea Europeana a fost platit cu privatizarile pe nimic ale materiilor prime: petrol, apa, energie, gaz etc. Stiu si cum se subjuga un stat prin indatorare, privatizand sistemul bancar. Am acceptat ca aderarea la NATO are un cost fara sfarsit. Intr-o lume din ce in ce mai agitata, presedintele tarii a uitat sa ne spuna destinatia. Oare, o stie sau plutim pe o mare in cautarea unui tarm oarecare?

Ca mic antreprenor, de 18 ani platesc “biletul” de a fi roman. Nu am uitat niciodata ca trebuie sa platesc, ca sa fiu un om liber, in propria tara. In ultimul timp, mai mult ca niciodata, am constatat ca, pentru antreprenorii romani, solutia individuala este singura optiune. Nu as avea nicio ezitare sa investesc pana la ultimul leu in tara mea daca as fi convins ca ne indreptam spre o destinatie precisa. Indiferent cat de greu va fi sa ajungem acolo. Antreprenorii care au supravietuit crizei resimt astazi un sentiment de totala neincredere. Aici nu este vorba nici de zona euro, nici de NATO. E vorba strict de oameni. De cei care ne conduc catre nicaieri. M-as lasa sedus de calitatile unui lider, oricare ar fi el, din orice partid ar face parte, daca as vedea in acesta un vizionar. O personalitate in care merita sa crezi. As fi dispus sa-mi asum riscuri mai mari, sa platesc taxe mai mari, sa muncesc mai mult, daca as avea o motivatie in plus. Destinatia finala!

Ca mine sunt multi. Ingrijorati de ziua de maine, de drumul spre necunoscut. Antreprenorii mici si mijlocii nu fac de obicei politica. Antreprenorii mari se vara in politica pentru ca au contracte cu statul si trebuie sa cotizeze permanent. Statul e la cheremul politicienilor. Niciun partid nu a convins in ultimii 22 de ani. Deziluziile s-au tinut lant. Acum, intr-un nou an electoral, IMM-urile resimt cel mai mult efectele crizei. Se spune ca statul apartine poporului. Oare a apartinut vreodata? Cand serviciile publice sunt deplorabile, cand miliarde de euro nu se vad in calitatea vietii de zi cu zi, ne intrebam unde ne conduc cei de la Putere. Mult mai triste mi se par insa prestatia si calitatea politicienilor din Opozitie. Pentru ei, antreprenorii nici nu exista!

Daca in Opozitie ar exista lideri puternici, cu siguranta tovarasul comandant ar fi obligat sa ne „divulge” azimutul. Probabil, ne indreptam spre un tarm. Conteaza daca suntem capabili sa ducem povara singuri. Chiar ca membra UE, Romania va fi obligata sa navigheze cu propriile forte catre destinatia finala.

Singurul cuvant remarcabil rostit de Presedinte a fost “impreuna”! Nefiind implicat niciodata politic am puterea sa spun ca multi romani nu mai se simt demult impreuna. Nevoile i-au raspandit in toate colturile lumii. Nu mai asteapta nimic de la niciun politician. Ei, politicienii au fost permanent impreuna in Parlament si au facut din Romania “Gradina din Carpati”. O gradina roditoare pentru propriile interese. Un paradis pentru strainii care au cumparat “fructele” pe nimic si acum la vand la pret de monopol. O plantatie in care romanii simpli muncesc pentru a supravietui, iar antreprenorii pentru a plati datoriile la bancile straine. In aceste conditii, nu poti sa fii impreuna cu politicienii care pun toata povara pe umerii poporului fara sa ofere ceva in schimb. Cu 98 de miliarde de euro datorii facute de Romania in ultimii 20 de ani, nu s-a modernizat mai nimic.

Speranta romanilor nu a obosit inca, dar nici nu mai are mult pana sa dispara. Poate, singura sansa sa ajungem la destinatie este sa ne vedem fiecare de treaba, cat mai bine, acolo unde muncim. Deocamdata poporul sta in cala si trage la galere, iar politicienii sunt pe punte la o sueta prelungita.

Mai aruncati din „balastul” politic peste bord, tovarase comandant! Asta daca nu va arunca ei pe dumneavoastra! Asa poate navigam mai repede si, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom reusi sa ajungem la destinatie. Impreuna sau separat.

6 Comments on “Care e destinatia finala?”

 1. Popescu
  1 februarie 2012

  Dragos Dragoteanu, vad ca te exprimi metaforic, folosind nume de filme

  Ai ascultat The King’s Speach si nu ai inteles care e The Final Destination? Iti spun eu

  Crulic, the path to beyond

  http://www.cinemagia.ro/trailer/crulic-drumul-spre-dincolo-5839/

 2. robert dobrescu
  2 februarie 2012

  Dragos, ai prins un aspect mai mult decât pertinent. Cred ca Presedintele incearca sa fim impreuna. dar nu are echipajul potrivit pentru nava asta mare. Românii au un Presedinte care iese in faţă si le spune care e problema, dar nimeni aproape nu vrea să asculte. fiecare preferă să işi caute solutia individuala. iar solutia nu este individuala. Solutia este numai de grup.Polonia a demonstrat că binele individual vine de la binele colectiv. daca nu ne intereseaza de cei de lângă noi mâine in mod sigur vom suferi si noi.

 3. Popescu
  3 februarie 2012

  Dragos Dragoteanu, am citit articolul tau din Money Express si sa stii ca mi-a placut.

  Mai ales cum se termina: unii se antreneaza zi de zi (in imobiliare), altii asteapta ziua concursului si spera sa invete ca studentul in sesiune- adica in noaptea dinainte..

  Oare cine va castiga?

 4. Abu
  3 februarie 2012

  Nu am mai citit de ceva timp comentariile dlui. de mai sus, respectiv Dragos Dragoteanu, dar tot timpul imi amintesc de un „reportaj” foarte savuros, la adresa unui anume Rizea, din PSD. Culmea e , ca acel escroc, ca sa va citez , apare cu o nonsalanta innebunitoare la tv, facand pe omul priceput la administratie, etc .
  Se pare ca nu l-ati doborat, ori este curat si ar trebui sa va cereti scuze, ori este murdar si atunci locul lui nu e pe sticla, ori e gri situatia si atunci ar trebui sa va dati mainile, daca nu cumva ati facut-o deja.
  Pentru mine, calificativul „excelent” ramane in dreptul acelui excelent comentariu la adresa respectivului psd-isto-afaceristo – si ce-o mai fi fost el, e nevoie de o „lista a rusinii in afaceri” .

 5. Mielu Nebunu'
  5 februarie 2012

  @ Abu

  Ha ha ha !
  Imi aduc aminte ca luni de-a randul, intr-o anumita perioada, Rizea aparea pe coperta 2 a revistei Euroest, unde se arata intr-un mic articol ,si ce fel de tzeapa a dat catre Euroest. Nu mai stiu exact daca Euroest a reusit sa isi ia banii de la papagau ala.
  O „lista a rusinii” in afaceri exista deja, dacat ca nu e scrisa…. Lumea cam stie de cine sa se fereasca.

  @ Dragoteanu

  In legatura cu cele 98 de miliarde…. fiecare dintre noi avem pe cap o datorie de aproximativ 50 000 de euro. Ne vom trezi foarte curand ca , dupa ce am cotizat ani grei (fiecare la valoarea lui, eu la valoarea mea, dta la valoarea dtale) ca trebuie sa platim impozite mult mai mari pentru ca datoriile acestea nu mai pot fi platite.

  Ele nu mai pot fi platite oricum, dar fiscalitatea va creste, sa zicem asa, natural, firesc.

 6. Ion Pribeagu
  6 februarie 2012

  Nimeni nu stie destinatia finala cu exceptia celor cativa care controleaza BANUL/banii
  Basescu macar spune ce ne poate astepta intr-un viitor apropiat (5-10 ani) dar este foarte greu cu trecutul nostru care se intinde in acest prezent – pensii foarte mari anumitor (multe persoane) persoane, ajutoare sociale de toate felurile/mincinoase si nu in ultimul rand REVOL(TATOR)utionarii care au primit pamanturi/cladiri sau locatii comerciale si BANI (o suma lunara se zice de approx.3000 RON) toti acestia de mai sus fara a perticipa cu nimic la nevoile acestei tari – ba din contra, apoi un aparat (umflat) de bugetari si ei consumatori si sa nu uitam HOTII din avutul statului care nu pot fi arestati pentru simplul fapt ca nu suporta detentia si inca mai controleaza sistemul si atunci va intreb EU – ce poate face comandanul unei nave pe care se afla un echipaj care s-a revoltat fiecare avand o problema personala – daca UNUL de pe acest blog stie raspunsul JOS palaria dar prezenta opozitie pana acum doar instiga acest echipaj cu doar 2 lozinci (1.JOS Base si (B)Guvernul 2.anticipate) de parca aceste lozinci ar rezolva problemele NOASTRE personale.
  Apropo, Mielu cei 50,000 sunt 5 mii (si atat este mult pentru unii dintre NOI) dar credeti-ma ca este un nimic comparat cu altii, dar nu vreau sa elaborez ca cine stie mai dau idei idiotilor sa mai adauge dari si pe fumaritul slaninii sau…..
  Tembelizorul lucreaza iar greii din spatele opozitiei simt ca le scapa terenul de sub picioare, iar eu nu stiu cu cine sa votez, nici la vara nici la toamna sau altfel votez schimbarea fesenistilor cu PePe-ul (unii zic al prostilor) se pare insa ca ei au un LEADER si deja un program chiar daca el are gauri foarte mari si nici multa logica dar macar nu-i au pe baietii destepti si Clanurile feseniste si daca se incaiera atunci voi putea canta, intarate-i drace ca si mie-mi place….. din bucuria nebunilor

Leave a comment

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *