Nu va e rusine? Daca statul greseste, nu pateste nimic. Daca privatul greseste, il vreti in puscarie!

11 decembrie 2017 4 mins to read
Share

In opinia mea, in Romania, nu se va putea vorbi prea curand despre vreun gen de parteneriat public-privat adevarat. Corectitudinea e „floare rara”!
Sunt „n” cazuri cunoscute prin care reprezentanti ai statului au recunoscut public ca exista greseli flagrante ale statului in raport cu mediul privat, in multiple chestiuni economice si sociale. Ce s-a intamplat? Nimic! Statul si-a vazut de treaba. Angajatii statului, la fel. Atata timp cat raspunderea nu este nominala/individuala, bugetarii cu functii de raspundere, platiti cu bani grei – in multe situatii, isi vad nestingheriti de job, sfidand logica elementara. Si lucrurile s-au perpetuat in timp. Acum chiar au degenerat…
Ca si mediul privat, statul este reprezentat de oameni. Ei au nume, prenume si ocupa functii temporare. Ceea ce nu prea au se cheama „responsabilitati”. De bun simt nu mai poate fi vorba. Lipseste un fel de „fisa postului”, pe care orice antreprenor serios o are in propria companie, cam pe toate posturile care conteaza. Si in mediul privat, chiar conteaza fiecare post. Pentru ca privatul lucreaza cu banii lui. Reprezentantii statului invart banii altora. Adica, ce surpriza!, tot ai privatilor!
Cine este statul? Uite o intrebare la care cu greu poti sa dai un raspuns corect. Suntem noi, privatii? Nu prea cred. Noi suntem cei mai buni contribuabili, dar nu luam decizii pentru altii, ci numai pentru noi. Cine are puterea reprezinta statul, dar nu si atunci cand greseste. Aici e problema! Cand are nevoie de bani sau cand ia decizii dure statul devine jandarm, anchetator, politist, agresor, persecutor, judecator si orice ii convine. Nici nu ar fi de condamnat daca, atunci cand la randul lui greseste, reprezentantii de rang inalt ai statului ar spune: „da, am gresit, ne asumam si platim, la fel ca oricine”. Nu, atunci statul se fofileaza, nu-si cere nici macar scuze, se face ca uita si chiar isi bate si joc, uneori.
Asta ne omoara dezvoltarea economica. Starea asta de incorectitudine ne consuma energia aiurea. Lasitatea statului i-a facut pe multi romani sa renunte la ideea de antreprenoriat. Multe afaceri au fost spulberate din fasa, datorita acestei atititudini. Cand vorbim de mediul privat, ar trebui sa punem semnul egal cu statul roman. Dar, ce sa vezi?… Cand e vorba de propriile erori, statul dispare in neant si nimeni nu raspune. Uite si o intrebare retorica: vi se pare corect, domnilor guvernanti?
Mi-aduc aminte ca am inceput sa rad de unul singur, atunci cand s-a facut publica faptul ca nu se mai gaseste contractul semnat de statul roman, prin Ministerul Transporturilor, cu firma americana Bechtel. Un contract „lejer”, de numai un miliard de euro. Fratilor, ati citit corect: un miliard de euro! Niciun angajat al statului nu a fost demis, nimeni nu este anchetat, nimeni nu a ajuns in puscarie! Era un „simplu” contract, din care statul roman nu s-a ales cu (mai) nimic. Autostrada pentru care s-a semnat contractul nu se stie daca va fi gata vreodata!
Daca tu, antreprenor, administrator de firma, director general sau om care raspunde de acte intr-o companie privata nu gasesti un act sau uiti sa platesti ceva la timp, la puscarie cu tine! Asta vrea actualul guvern. „Dreptate” in felul lui. Ei pot orice, noi facem ce spun ei. Cam asa s-ar traduce politica economica si sociala a celor care ne conduc astazi. Dar, din pacate, aceasta nu a fost si nu va ramane o exceptie.
In nenumarate cazuri, statul a intarziat platile. Fie ca vorbim de plata unor lucrari executate, fie de rambursari legale de TVA, fie de plati pe care statul trebuia sa le faca exclusiv din vina lui, statul si-a arogat statutul de… nesimtit! Adica, nu i-a pasat de nimeni si de nimic. A calcat pe oricine in picioare!
In aceste conditii, mai poti tu, privat, sa ai incredere in statul roman? Mai poti tu sa te dedici corectitudinii cand stii ca la orice pas poti fi vanat si mazilit doar pentru ca ai gresit, fara sa omori pe nimeni.
Asta nu mai este economie de piata, doamnelor si domnilor. Din punct de vedere antreprenorial, Romania este o adevarata jungla. Nu coruptia ne ucide, ci lipsa noastra de reactie la abuzurile statului impotriva mediului de afaceri autohton. Si, se pare, acesta este doar inceputul…

1 Comment on “Nu va e rusine? Daca statul greseste, nu pateste nimic. Daca privatul greseste, il vreti in puscarie!”

  1. Andrei
    12 decembrie 2017

    @dragoteanu : bun articol ; ma bucur ca ai inceput sa vezi din nou lucrurile asa cum sunt , ca parca in ultima vreme te „pierdusem”

Leave a comment

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *