Adevarul despre criza noastra

12 iulie 2011 9 minute
Distribuie

Am vazut filmul “Inside job”. De doua ori. Merita! Documentarul trebuie vazut si revazut. Chiar avem de ce sa ne crucim, dar si ce invata. Concluziile mele le transmit pe scurt. Rog pe cei care n-au apucat sa-l vada, ori sa faca rost de el, ori sa nu comenteze pe langa subiect. Acest gen de film nu se adreseaza celor care traiesc de pe o zi pe alta sau care au o gandire limitata.

1. In Romania, falimentul Bancorex a demonstrat ca o companie mare nu este lasata in voia sortii. Poporul a inghitit toate pierderile bancii. Cu criza e putin altfel… Saracul sufera cel mai mult, clasa medie se “stafideste”, iar bogatii prospera si mai mult! Viata vinovatilor crizei merge nestingherita inainte. Ei raman nepedepsiti pentru ca bancile si guvernele, indiferent de coloratura politica, sunt mana in mana, peste tot in lume. Puterea banilor si lacomia cumpara aproape tot: politicieni, voturi, profesori consacrati, avocati cu renume, experti dovediti, analisti credibili, opiniile specialistilor, tot ce conteaza pentru a-si atinge interesele murdare. Oamenii care au declansat criza in America sunt in posturi cheie in continuare. Pe vremea falimentului Bancorex, Guvernatorul BNR era acelasi, iar seful Directiei de Supraveghere din BNR era Nicolae Cinteza. Cine credeti ca este acum in aceeasi functie?

2. Criza din SUA a demonstrat ca si in tara democratiei se pot incalca legile, se pot corupe autoritatile, se pot manipula legile, prin lobby. Toate acestea in numele „prosperitatii” populatiei si a liberalizarii sistemului financiar bancar.  Mai mult, uneori, autoritatile nici macar nu trebuie corupte, pentru ca incompetenta lor este crasa, la cel mai inalt nivel. Si la ei exista profesori la facultati prestigioase – Harvard, Columbia Business School – consultanti personali ai presedintilor, care s-au dovedit a fi niste gunoaie umane, pentru ca au pus umarul la haosul economic actual. Bancile comerciale si fondurile de investitii au castigat miliarde de dolari pe seama „credibilitatii” acestor oameni, platiti cu multe milioane ca sa previna criza. In Romania, legile se incalca frecvent, chiar de autoritati, iar liderii de opinie, profesori sau specialisti, nici nu trebuie corupti, pentru ca se ofera pe maruntis. Ca in comunism… Obligatii!

3. Norocul nostru in criza mondiala a fost ca sistemul financiar bancar autohton  era primitiv in momentul declansarii recesiunii economice mondiale. In SUA complicitatea autoritatilor si interesele bancherilor au dus tara spre dezastru. „Criza nu e un accident!”… spunea cineva in filmul respectiv. Da, nu e un accident, este o premeditare vadita. Total “intamplator”, majoritatea persoanjelor cheie din documentar erau evrei, cu functii de conducere de prim rang. Foarte interesant mi s-a parut aspectul legat de responsabilitate. Daca ati crezut ca in Romania fuga de raspundere e nativa, dupa ce veti viziona filmul o sa observati ca este un fenomen mondial. Si la ei e la fel. Lumea e un sat mic!

4. Reglementarea sistemului economic sta in mainile catorva persoane. De obicei, aceleasi! Cel mai bine lucrezi cu oamenii care stiu unde e „mierea” din finantele unei tari. Ce rost are sa-i schimbi daca ei se ofera sa-ti umple sacul. Functiile economice cheie din SUA sunt disponibile pentru aceleasi persoane de vreo 30 de ani. Si la noi, Guvernatorul sta in acelasi fotoliu de la Revolutie incoace. Mai are 10 ani! Nu mai sunt multi, doar 10 anisori. Apoi vor veni la putere odraslele lor sau acolitii de incredere. Pana atunci, piata bancara va fi atat de reglementata ca tot poporul va fi dator pe viata la bancile private straine. La inceput au fost creditele cu buletinul, apoi cele de consum, au urmat creditele ipotecare si imobiliare. Vin puternic din urma datoriile pentru asigurari si sanatate. Nu de alta, dar daca moare de stres titularul unui credit, sa platesaca copiii lui in continuare, ca sa nu fie pierderi pe sistem. Evident, sistemul bancar.

4. Agentiile de rating din SUA sunt o categorie aparte in lumea asta. Teroristii ar putea sa se orienteze linistiti spre sediile lor si ar face un pustiu de bine omenirii. Daca exista vreo institutie in lumea asta unde se poate preda terorismul financiar-bancar, sediile agentiilor de rating Mood’s, Standard & Poors si Fitch ar fi locul ideal pentru initiere. Culmea, clasificarile facute de agentiile respective erau platite tocmai de cei care minteau si furau actionarii: bancile de investitii. Simbioza perfecta! Platesti sa manipulezi, pana obtii ce doresti. Majoritatea evaluarilor au fost false, obtinute fraudulos. Asa s-a ajuns la criza! Prin minciuna, furt si lacomie fara limite. La noi statisticile si evaluarile facute de institutiile abilitate aproape ca nici nu conteaza. E mult mai bine asa!

5. Daca nu stiti ce este o firma de audit, interesati-va! In SUA, ele s-au implicat activ in declansarea crizei. Va aduc aminte ca celebra companie de audit Arthur Andersen distrugea documentele contabile ale Enron, la cererea clientilor, care plateau sume colosale pentru acest serviciu. Modificarea registrelor financiare ale companiilor mari de catre firmele de audit este probabil o traditie in domeniu. Chiar daca aceasta firma de audit a disparut, ea a fost inghitita de altele de top din acelasi domeniu si “specialistii” au schimbat doar ecusonul. Iata de ce este buna o casa de audit cu prestanta. Prietenul la nevoie sa cunoaste. In orice situatie, chiar si la escrocherii! In Romania, orice anchetat pe teme economice plateste repede o expertiza a unei firme internationale de audit ca sa demonstreze in instanta ca nu a furat! Oare de ce?

6. Bula financiara a declansat bula imobiliara. Daca bancherii nu stiu ce sa faca cu cifrele atunci cine mai stie? Bonusurile lor depind de cifre, de profiturile virtuale, nu neaparat de realizarile palpabile. Uite-asa poti sa ai gunoiul sub pres – credite neperformante – si sa ai un “parfum” de numere sclipitoare, in hartiile pe baza carora esti remunerat. Salariul e salariu, dar bonusurile fac diferenta! In Romania, Ionut Costea, presedintele EximBank – una dintre cele doua banci de stat, alaturi de CEC – are 27.000 euro pe luna! Nu va intrebati ce bonusuri ia pe langa, aflati doar ca are clauza de reziliere a contractului de 850.000 euro si castiga 486.000 euro pe an. Daca esti cumnat cu “prostanacul” orice este posibil. Apropo, tovarase Mircea Geoana, nu mai aveti vreo sora mai mica?

7. Daca nu risti, nu castigi! Dar ce spuneti daca risti, pierzi si ti se rupe? Fara sa ai nici o raspundere! Cum e? Acest raspuns il cunosc majoritatea bancherilor care au acordat credite cu risc mare, in urma caraora bancile au luat teapa! Nu va bucurati inca!… Doar in prima etapa au luat teapa, fiindca apoi au infipt-o adanc mai departe in spatele celor care au luat credite, marindu-le ratele lunare, prin comisioane noi, prin orice putea sa le acopere hotiile sau nesimtirea. Cand criza a aparut in Romania, la fel ca in SUA, sistemul bancar a intors spatele societatii. Din nou, bancile si statul si-au dat mana si au facut front comun impotriva clientilor si contribuabililor. Criza nu a oprit faradelegile bancherilor si bonusurile au continuat sa curga! Doar nu credeti ca bancherii din SUA gandesc diferit de ai nostri.

8. Serviciile secrete din orice tara nu dorm. Din pacate, desi baietii isi fac datoria, rapoartele cu informatiile colectate raman prafuite prin niste sertare. Aici, fenomenul de lobby isi spune cuvantul. Cand e vorba de politica si bani multi, nici FBI nu mai conteaza. Interesele sunt atat de mari ca nimic nu mai este relevant. Sistemul de furt si de vot trebuie intretinut si imbunatatit. Permanent! Faptul ca Barak Obama a ales aceiasi oameni in posturile cheie demonstreaza ca politica este o curva sadea, all over the world! Scoala de prostitutie este perpetua, nu tine neaparat de sex, ci de bani, putere, voturi, interese, complicitate si lipsa de caracter. Daca credeti ca securistii de la noi nu si-au facut datoria va inselati! Din pacate, tot fara rezultate. Ca la ei si ca la altii care sunt la pamant, in criza.

9. Pana mai ieri am crezut ca universitati precum Harvard, Columbia Business School sau London British School sunt etaloanele educatiei si demnitatii profesionale. De cand Harvard-ul a ajuns in mana unui fond de investitii evreiesc m-am linistit! Baietii sunt scalvii sistemului mondial inca din studentie. Li se face profilul, se strang probe, se completeaza dosarul etc. Apoi, absolventul este pus la produs, ca orice curva, pentru o agentie de rating, o banca de investitii sau una comerciala. Asa devine un “profesionist” in domeniu si lucreaza exclusiv pentru ei. In Romania nu putem spune ca avem scoala si profesori. Bacalaureatul si examenul de licenta au demonstrat acest lucru. Se descurca fiecare cum poate. Daca esti filmat, furi mai greu! Fostul premier Adrian Nastase, profesor la mai multe facultati, desi nu a apucat sa ajunga deloc pe acolo, e platit pentru asta. Acest sistem nu l-a inventat el. Rectorii octogenari de la facultatile private se folosesc de numele lui si platesc pentru asta. Iar Adrian sta. Ii place postura.

10. In SUA lobby-ul este la mare cinste. Daca stii sa faci din vorbe bici si sa tai facturi grase, lucrezi cu cei mai buni oameni din domeniu. In lobby, diplomatia si coruptia se intrepatrund pentru un scop unic: banii. Daca vrei sa manipulezi publicul sau autoritatile, atunci comanda un studiu, un articol, o lucrare, un raport, o expertiza, o opinie de la cei care conteaza si au influenta. Pana si cei mai mari profesori emeriti de la cele mai prestigioase facultati din lume devin lobby-isti activi pentru diverse sume de bani. Un reprezentant de frunte al Romaniei in Parlamentul European, Adrian Severin, cunoaste bine acest fenomen. Dar, nici acum nu s-a lasat batut! Bravo tie, Adriane!

Daca credeati ca astazi nimic nu mai seamana cu trecutul va inselati. La vremuri noi, avem aceiasi ciocoi. Avem si criza printre noi!

12 Comments on “Adevarul despre criza noastra”

  1. Dan
    12 iulie 2011

    care stie daca la catedral platza a fost facuta receptia sau nu?!

    am revazut „Idiocracy” excelent film, recomand

    p.s. „Serviciile secrete din orice tara nu dorm. Din pacate, desi baietii isi fac datoria, rapoartele cu informatiile colectate raman prafuite prin niste sertare”… cred ca incep sa te reevalueaz in sens negativ Dragos!

  2. Daniel Dobre
    12 iulie 2011

    Am vazut si eu filmul, tot de doua ori. Eram convins ca nu o sa inteleg nimic, sau prea putin, dat fiind caracterul documentarului. Am reusit sa inteleg din prima, iar a doua oara l-am vazut pentru a ma convinge ca am inteles corect.
    Am retinut 3 lucruri : 1)Islanda si ce „misto” e privatizarea bancilor autohtone;
    2) „Salvatorul” Obama, care una zice si alta face(sa mai zica cineva ceva de politicienii nostri);
    3) Criza = oportunitate!

  3. Rares.D
    13 iulie 2011

    Sigur nu vorbiti despre acelasi film.

  4. Ion Pribeagu
    13 iulie 2011

    Dane – Nu dorm, are dreptate, lucreaza din greu pentru banastarea LOR, ce conteaza rapoartele – legatura politica – financiara este foarte stransa peste TOT in lume
    Dragos – Corect spus peste tot in lume s-au pus ovreii pe treaba, si le merge din plin

  5. Dan
    13 iulie 2011

    cind o sa va treaca complexul evreiesc aveti o sansa sa priviti situatia mai din ansamblu… pe „baietii isteti” nu-i doare nici in fund de nationalitate

    http://www.ziuaonline.ro/economic/finante/cei-patru-calareti-ai-sistemului-bancar-astazi-despre-jp-morgan-chase.html

  6. Marian Guzik
    15 iulie 2011

    OK. descarc mai intii Documentarul si dupa asta citesc articolul. 🙂

  7. Mielu Nebunu'
    17 iulie 2011

    @ Dragoteanu

    Vad ca intri cumva pe panta conspirationismului sionist. Si eu am fost pe directia asta ani de zile. Si chiar mai sunt, dar in ultima vreme am lasat-o mai moale.

    Iata ce vreau sa-ti transmit. E vorba de o experienta personala si, prin urmare, lovita de subiectivism. Sa nu intelegi insa ca vreau sa-ti dau lectii.

    Iata despre ce este vorba: ani de zile am urmarit documentare despre iminenta introducere a cipurilor biometrice si despre aparitia dictaturii mondiale. Iti spun cinstit ca primele semnale cu privire la asta le-am avut pe la inceputul anilor ’90. Si chiar ma gandeam ce va fi si cum va fi….

    Si anii au trecut. Dictatura mondiala in forma in care o anuntau acele documentare inca nu a aparut. Periodic, apare alte documentare care, spun producatorii lor, detin adevarul absolut scapat ca prin urechile acului din mana nu stiu carui conducator sau lider mason. Toate au acelasi discurs: vine dicatura mondiala, vom avea toti cipuri biometrice sau, daca nu vom avea cipuri, vom avea probleme foarte mari.

    Invariabil, discursul este acelasi.

    Sunt si alte documentare care trateaza conspiratia din spatele crizei mondiale. Si acestea la fel: au pretentia ca detin adevarul absolut si ca , fara aceste descoperiri, am muri prosti.

    Iti spun cinstit: nu cumva repetarea aceasta obsesiva sa fie chiar diversiunea principala? Nu cumva asta este ceea ce ne indeparteaza de la scopul nostru si ne abate privirea in alta parte?

    Nu sunt expert contabil, dar nu cred ca e vorba de conspiratie mondiala in faptul ca mai multe state ale lumii isi platesc datoriile interne sau externe ….facand alte datorii! Cred ca , mai degraba, e vorba si de prostie, coruptie la nivel inalt si incompetenta in stare pura!

    Ca va fi existand si un plan prin care se doreste inlocuirea sistemului actual…nu ma indoiesc, dar parca nu se leaga anumite treburi in documentarele astea….

    In concluzie: hai sa fim mai precauti. Nu vreau sa te jignesc, dar exista si sansa sa cazi in ridicol. La nivelul tau, trebuie sa fii mai precaut cu astfel de afirmatii conspirationiste.

    1. @Mielu
      Uita-te intai la film si apoi comenteaza!… Altfel, mirosi a prost!

  8. Dan
    17 iulie 2011

    Dragos… esti fascinant!
    m-am uitat pina la urma la film… in format hd chiar merita vazut

    hai sa incep:
    – nu aduce nimic nou sub soare… toate lucrurile arhicunoscute deja… umflarea cdo-urilor de tip junk, vinzarea prin concursul agentiilor de rating si pariul prin piata de cds-uri pe colapsul lor…
    reteta deja arhicunoscuta si aplicata in afara americii pt prima data pe state suverane – exemplul piigs (grecia)… nici nu aveti idee citi detinatori de cds-uri ar cistiga sute de miliarde daca nu chiar trilioane pe un asemenea faliment statal, probabil chiar mai mult decit pe hotia imobiliara… noroc ca nici europenii nu-s dobitoci iar lumea a inceput sa se prinda din ce in ce mai mult de aceasta metoda de furt

    – documentarul are un puternic parfum electoral pro-republican de genul aruncarea pisicii moarte in curtea celorlalti ceva din genul dimbovitean, sintem si noi de vina dar voi sinteti si mai rai… destul de dragut de privit din punct de vedere al negocierilor electorale din zilele acestea intre republicani si democrati pe ridicarea plafonului datoriei externe

    – Dragos… nu-ti placea tie sa fii leu in jungla???!!! pai la fel se simt si sociopatii astia doar ca la nivel global… cam asta e diferenta intre cei care vor jungla si cei care vor societate… lipsa reglementarilor care sa stopeze hotia si sa dea sanse egale tuturor de capitalizare conform propriilor puteri
    si lor le place jungla la nebunie… mai ales sa-i vada pe ceilalti murind in chinuri in timp ce ei se ghiftuiesc din banii furati de la ei (psihopati mai pe scurt)
    si mai pe scurt, ceea ce vroiam sa trag un semnal de alarma: lipsa totala o oricarei urme de constiinta
    traim intr-o lume condusa de sociopati…pe care multi ii venereaza iar mai devreme sau mai tirziu o sa vina reglarea prin alt razboi mondial

  9. Ion Pribeagu
    18 iulie 2011

    Dan, uite ce zic astia de Italia:Italy’s debt problems have it next in line after Greece. With bad leadership at the helm, Italy has turned into a third world nation in the middle of Europe. Joblessness is spreading in the younger population and some cities are having difficulty providing basic services. Italy is one of the largest gold holders in the world, which is something European and Global banks want to get their hands on.

  10. Popescu
    19 iulie 2011

    Dragos Dragoteanu, nu am vazut filmul, o sa il vad in curand. Oricum ce comentezi tu aici sunt lucruri stiute de cei care au fost interesati sa urmareasca si au educatie financiara.

    Mi se pare interesanta ideea pe care o sustii precum ca in aceasta criza cei bogati devin si mai bogati. Poti sa dai niste exemple concrete, eventual de la noi? Tiriac a devenit si mai bogat? Patriciu, Becali, sau poate tu insuti?

  11. Popescu
    19 iulie 2011

    Pribeagu, se pare ca a inceput tavalugul in America, prima agentie de rating care dowgradeaza SUA. E o stire de ieri, dar care a fost in mod „suprinzator” sau nu..neglijata. Unii mici si cu sange acolo unde trebuie, au facut primul pas. Si se mai pare ca SUA nu va scapa de downgrade de la agentiile mari, chiar daca ridica limita deficitului…

    „Egan-Jones has become the first US rating agency to downgrade the country’s sovereign credit rating from triple A to double A plus as it focuses on the rapid rise in outstanding debt over the past five years.”

    Egan-Jones, Bond Rating Agency lowered the rating on USA Bonds
    July 18, 2011 09:12 AM EDT
    views: 48 | 2 people recommend this | comments: 3

    Egan-Jones, a smaller credit rating agency based in Haverford, Pa., lowered the Bond ratings this last week end (July 16/17, 2011). Will the others follow?

    Some have said on CNBC this morning, that even if the Credit Limit is raised, if there is not any debt reduction plan of at least 4 trillion dollars over ten or so years that the credit rating agencies will probably also lower the USA Bond ratings.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *