Adio clasă de mijloc? Ori ne resetăm afacerile, ori dispărem în dictatura economică care va urma. Capitalul privat românesc va fi cel mai lovit şi nu se ştie când îşi va reveni dacă nu va fi sprijinit

12 aprilie 2020 3 minute
Distribuie

Cand sunt bani pe piata si economia duduie, toti sunt priceputi la afaceri. In vremuri grele se vede cine stie si poate. Mediul privat va trai ceea ce nu a mai trait niciodata. Este momentul T zero, peste tot.

Daca in ultimii 5 ani capitalul autohton incepuse sa capete o forma de stabilitate financiara si multe firme se gandeau la extindere, pana la sfarsitul anului bruma de economii stransa cu greu de antreprenori, in mod special detinatorii de IMM, se va risipi rapid pe cheltuieli neprevazute anterior. In opinia mea, capitalul privat romanesc va fi cel mai lovit si nu se stie cand isi va reveni, daca nu va avea parte de masuri concrete in economie, gestionate corect de liderii care conduc astazi tara.

Riscul este ca ceea ce se numeste „clasa de mijloc” sa fie o floare rara dupa 2020 si, cu exceptii, nu putem nici macar sa visam la o economie stabila. Majoritatea firmelor mari vor rezista. Puterea lor financiara isi va spune cuvantul si nu trebuie sa ne facem griji pentru ele. Problema este la IMM-uri, la acele societati care se doreau a fi afaceri individuale sau de familie. Aici, in marea majoritate, nu exista resurse financiare pentru situatii neprevazute, ca cea pe care o traversam acum.

Educatia de la distanta, telemunca, digitalizarea fortata a multor servicii si fenomenul achizitiei online de produse va elimina cat de curand zeci sau poate chiar sute de mii de locuri de munca. Multi patroni isi castigau existenta si existau tocmai datorita unor astfel de domenii. Unele vor disparea sau se vor restrange considerabil. Altele vor supravietui la limita, subcapitalizate sau inglodate in datorii.

Vestea buna este ca vor aparea noi oportunitati si cei mai in masura sa speculeze momentul sunt tinerii. Atunci cand se creaza un nou produs sau serviciu, care nu a mai existat pana atunci, nu mai conteaza varsta sau experienta in business, cam toti pleaca de la aceeasi linie de start. S-a mai intamplat asta in 1990.

Criza care va urma va scoate in evidenta nevoia de resetare din temelii si a sistemul public. Nu mai e de joaca, administratia publica are nevoie de manageri de criza, nu de politruci. Alesi sau numiti, sefii din administratia centrala si locala, trebuie sa aiba o alta atitudine fata de contribuabili – persoane juridice.

In viitorul apropiat, peste un milion de oameni vor fi disponibili pe piata muncii. Mai mult ca niciodata, firmele private vor avea o contributie din ce in ce mai mica la bugetele primariilor si a statului. Nu pentru ca nu vor sa dea mai mult, ci pentru ca activitatea multora sa va restrange dramatic. Pentru a reporni economia este nevoie de o alta mentalitate si masuri concrete care sa vina in sprijinul IMM-urilor.

Dupa 30 de ani de la Revolutie patronii au, in sfarsit, un motiv serios sa le pese de eficienta cheltuirii fondurilor provenite de la ei in sistemul public. Cred cu tarie ca viata sociala si economica ne-a adus in momentul in care parteneriatele public – private vor fi parte din sansa evolutiei tarii in noul context economic european care se va crea dupa atenuarea efectelor Covid 19.

Economia Romaniei va depinde de liderii din administratia publica si, mai ales, de adaptarea firmelor romanesti la economia post coronavirus. Intr-o democratie, statul nu poate exista fara mediul privat si in vremuri grele antreprenorii au nevoie de decizii intelepte ale conducatorilor institutiilor statului.

E timpul unui nou inceput, pentru toata lumea.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *