Oficial, peste 3,5 milioane de romani au peste 65 de ani. Oamenii din aceasta categorie au prins comunismul si au trait jumatate de viata in dictatura. Aceasta categorie de romani e obisnuita cu greutatile. Fara sa vrea, Ceausescu i-a pregatit pentru vremuri grele. Si acestea au revenit.
Pentru cei tineri care citesc acest articol, fac precizarea ca inainte de 1990, banii se castigau infinit mai greu decat in ziua de astazi. Oamenii calculau fiecare banut, pentru ca posibilitatile de castiguri (mai) mari erau imposibile sau interzise. Statul totalitar impunea restrictii si controla tot.
Dupa Revolutie casele s-au vandut la pret de televizor color. Asa au ajuns proprietari aproape 97% dintre romani. Suntem campioni absoluti la procentul celor care detin un imobil. Odata cu intrarea in UE, romanii au simtit pe pielea lor ca democratia e scumpa. Libertatea inseamna si costul intretinerii casei, indiferent de costurile impuse de furnizorii de produse de materii prime (gaze, energie, apa etc.)
O piata libera implica si specula. Speculatii face orice firma care vrea sa profite la maximum de o conjunctura favorabila din piata. Ca om de afaceri stiu ce spun, chiar daca unii patroni nu vor sa recunoasca. Pe piata imobiliara, tranzactii cu profituri rapide si mari s-au facut, se fac si se vor face peste tot in lume. Ultima noutate in materie de speculatii se regaseste in pretul energiei, al gazelor si al produselor si serviciilor legate de locuinte.
Bine ati revenit pe taramul calculelor! Noile preturi sunt cel mai bun profesor. Ultimile facturi si cele care vor urma vor face din ce in ce mai multi romani sa stie matematica mult mai bine decat stiau inainte. Adica sa calculeze tot, sa inteleaga mai bine, sa se priceapa la cifre, ca sa nu se pacaleasca. Inainte de a se scumpi energia si gazele, aceste costuri erau trecute la diverse. Mai nou, sunt trecute la prioritati.
Cat costa intretinerea unei case? Daca ati ignorat complet acest detaliu pana acum, va asigur ca 97% dintre romani nu o vor mai face. Ce inseamna asta? Realitatea. Dictatura comunista s-a transformat in dictatura economica. Vrei democratie? Ai democratie. Vrei gaze? Ai gaze, dar trebuie sa platesti cat ti se cere. Vrei energie? Ai energie, la pretul cerut de furnizor. Ai libertatea sa cumperi orice. Bani sa ai!
Cei 3,5 milioane de persoane varsnice, care isi duc cu greu batranetea, au fost nevoiti sa faca aceste calcule toata viata. Le-au facut in comunism si, cel putin din obisninta, au continuat sa le faca pana in ziua de astazi. Pentru acesti ”supravietuitori” ai dictaturii ceausiste nu este greu sa stinga lumina dupa ei, sa opreasca gazele daca nu au nevoie. Intr-un cuvant, nu fac risipa in propria locuinta. Vremurile i-au invatat ce inseamna intretinerea casei, chiar daca in regimul lui Ceausescu, nu era casa lor. Ce paradox!…
Restul proprietarilor din Romania vor invata acelasi lucru cat de curand. Unii deja sunt socati de noile facturi la energie. Asta e doar inceputul. Urmeaza gazele, lemnele de foc, apa si alte facilitati. In aceste conditii, unii cititori sigur se gandesc de ce am scris in titlu ca ”valoarea casei scade”! Cum sa scada valoarea unei case mari, daca toate materialele de constructii s-au scumpit, la fel si materiile prime?
Nu trebuie sa crezi ce am scris eu, dar proprietarii imobilelor prea mari, care vor avea probleme cu plata facturilor, vor afla curand ca nimeni nu e dispus sa le preia vanitatea imobiliara. Exista suficienti de multi romani care s-au spart in figuri si si-au facut case cu incaperi in care nu prea intra. Au facut sa fie! Pe ei se bazeaza furnizorii de materii prime. In opinia mea, o gramada de vile, vilute, casoaie sau diverse tipuri de imobile mari vor iesi la vanzare, ca ciupercile dupa ploaie. O sa fie pe alese, la preturi de cost sau chiar mai putin. Pensiunile si apartamentele de vacanta nefolosite vor fi afectate cumplit. Cine credeti ca se mai risca si nu face calculul intretinerii pe termen lung inainte sa mearga la notariat? Sau credeti ca gazele, curentul si fraierul nu se opresc niciodata in imobiliare?