“Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat ca intentioneaza sa construiasca prin ANL, in urmatorii trei ani, aproximativ 100.000 de locuinte pentru tineri”, relateaza Mediafax.
Initial, scopul ANL era unul social, sa acopere o cerere indreptatita de locuinte pentru persoanele care nu-si pot permite o locuinta decenta. La inceput s-a mers pe inchiriere. Apoi s-a trecut la vanzare si asa a inceput deturnarea. Locuintele astfel construite au inceput incet-incet sa fie repartizate si unor indivizi care mai aveau in “dotare” si alte proprietati. Sa nu credeti cumva ca acestora nu le-au mai placut casele in care stateau si s-au mutat in cele noi, cumparate de la ANL. Nici gand. Au simtit ca e rost de o mica afacere si, cu putin “noroc”, s-au strecurat pe lista ANL, desi nu aveau acest drept. Asa au reusit sa contracteze locuinte si sa le revanda imediat, cu un profit frumos, deloc de neglijat. Daca nu era vorba de case subventionate de stat (cu utilitati gratis si fara TVA), totul ar fi fost normal, ca in orice afacere imobiliara obisnuita. Ati vazut pana acum, de cand s-a infiintat ANL, vreun caz cercetat pentru abuz sau ilegalitate?
Toata lumea stie ca pretul pe metru patrat al unei constructii este dat de trei factori esentiali: valoarea terenului, costul utilitatilor si pretul efectiv de construire. In conditiile in care statul are terenurile, trage utilitatile din bani publici, iar ceea ce construieste este subventionat, nu are concurent pe piata imobiliara – mai precis pe segmentul rezidential al locuintelor ieftine si medii. Nu mai intru in detalii ca exista cazuri in care ANL a construit bine mersi pe terenuri pe care nu avea titlu de proprietate sau, ulterior inceperii realizarii caselor, au aparut litigii cu fostii proprietari de drept, care au facut revendicari in instanta.
Acum, statul – cel mai mare antreprenor imobiliar de dupa Revolutie – fugareste persoanele private sa achite TVA-ul aferent tranzactiilor incheiate din 2006 incoace. Deci, statul poate sa vanda fara TVA, ei nu! Diferenta e ca ei au cumparat terenurile, au tras utilitatile pe banii lor, au platit TVA-ul la toate materialele de constructie si au facut o afacere imobiliara fara ajutorul statului, platind toate taxele aferente. In schimb, ANL foloseste banii contribuabililor sa construiasca case, le vinde, iar banii ajung imediat inapoi. Iata de ce, dupa o asemenea “inginerie” imobiliara, se impune construirea de urgenta a unui teren de golf la Snagov, cu banii proveniti din vanzarile ANL. Sunt sigur ca va fi un teren unic, cu o singura gaura. La buget. Oare asta se numeste dreptate in Romania?
In aceste conditii, dezvoltatorii romani pot sa se “relaxeze” de tot. Cei care vor sa construiasca individual si sa realizeze imobile similare cu face statul prin ANL sunt inconstienti si au toate sansele sa dispara. Daca nu acum – maine, daca nu maine – poimaine, daca nu poimaine – cat de curand. Prin tot ceea ce se intampla la ANL se reinventeaza comunismul in domeniul imobiliar. Constructorii care vor prinde ceva contracte cu ANL vor supravietui, dar vor trebui sa cotizeze. Unde? Unii stiu deja, altii vor invata cum merge treaba! Veti vedea licitatii “blitz”, lucrari facute de mantuiala si o lume fericita. A lor.
Pentru mine, ANL este stat in stat, este institutia publica care face cea mai mare evaziune fiscala si concurenta neloiala pe fata firmelor private. Poate sa bage in faliment orice companie privata din domeniul constructiilor. Daca totul ar fi transparent, lucrurile ar fi clare. Asa, va invit sa incercati sa faceti rost de listele celor care au benficiat de contracte prin ANL si veti vedea ca functioneaza exact ca un serviciu secret. Unul nou. Imobiliar.
anca munteanu
11 ianuarie 2010Finutzul meu, un pusti de 7 ani, auzind la TV o stire despre ANL a intrebat-o pe maica-sa ce inseamna. Cum ea era ocupata sa transeze un pui nu i-a raspuns. Asa ca a scornit propria interpretare: Agentia Nationala a Lacustelor.
In naivitatea lui avea dreptate; asta ca o paranteza.
Ceea ce spuneti este in mare masura pertinent si exprima o stare de fapt ce decurge din politica pseudo – populista a statului, dintr-o mascata dorinta de a-i ajuta pe cei defavorizati cu 4×4 in parcare.
Insa, asa cum ne-ati obisnuit, fortati nota, exagerati realitatea pentru a provoca si starni reactii. Nu este neaparat rau!
Dar dupa cum spuneti ”ANL este stat in stat, este institutia publica care face cea mai mare evaziune fiscala si concurenta neloiala pe fata firmelor private. Poate sa bage in faliment orice companie privata din domeniul constructiilor” …… este o afirmatie mult prea dura. Si asta in conditiile in care, potrivit siteului ANL in anul 2009 s-au receptionat 3.015 unitati locative in toata tara ( in BUC. nicu una) – Arad 66 u.l, Bihor 68 u.l, Constanta 16, Galati 14….etc. Interesant este ca nu se spune si cand au inceput sa fie construite….
Asa ca, a considera ANL o concurenta neloiala este exagerat. O supapa de scurgere a unor fonduri, o forma de a rasplati pe anumiti norocosi ai soartei, DA. Dar de aici si pana a baga in faliment ORICE companie privata din domeniul constructiilor e cale lunga.
anca munteanu
11 ianuarie 2010Finutzul meu, un pusti de 7 ani, auzind o stire la TV despre ANL a intrebat-o pe maica-sa ce reprezinta. Fiind ocupata cu transarea unui pui nu i-a raspuns. Asa ca a dat propria interpretare: Agentia Nationala a Lacustelor.
Nu e departe de adevar in naivitatea lui de copil. Si asta pentru ca acest organism nu reprezinta altceva decat o supapa de scurgere pentru anumite fonduri, o pseudo agentie ce are ca rol in 90% dintre cazuri raplatirea unei anumite clientele.
Insa asa cum ne-ati obisnuit exagerati realitatea in dorinta poate de a starni reactii, de a provoca comentarii. Nu este neaparat rau!
Afirmati ca ” ANL este stat in stat, este institutia publica care face cea mai mare evaziune fiscala si concurenta neloiala pe fata firmelor private. Poate sa bage in faliment orice companie privata din domeniul constructiilor”.
Ei bine in anul 2009 ANL potrivit propriului site a receptionat la nivelul intregii tari 3015 unitati locative – 66 in Arad, 68 in Bihor, 16 in Constanta, 14 in Galati….. Nici una in Bucuresti. Nu se precizeaza insa si cand au inceput sa construiasca la ele.
Este clar ca o astfel de agentie nu are cum sa reprezinte o concurenta pt firmele din domeniu iar sa vorbim de bagarea in faliment nici nu poate fi vorba. Iar daca facem o analiza chiar si superficiala a targetului unui apartament construit de ANL fata de ansamblurile noi iarasi ne dam seama ca pe undeva realitatea nu este chiar atat de neagra.
Ca fenteaza TVA-ul, ca nu sunt destinate intr-adevar celor tineri si cu probleme locative asta e o alta discutie.
Dragos Dragoteanu
12 ianuarie 2010@anca munteanu
Anca, te rog citeste cu atentie ce am scris eu referitor la concurenta neloiala a ANL fata de constructori privati care fac acelasi gen de case. Nu am cumparat casa prin ANL, nu tranzactionez case vandute de ANL si consider ca sunt cele mai prost facute/construite locuinte din Romania. Faptul ca, in Bucuresti nu au construit mare lucru este o realitate datorata lipsei terenurilor din portofoliul statului. Iti multumesc pentru interventie.
Cip
11 ianuarie 2010Sunt de acord cu d-na Munteanu. ANL nu va ramane decat o sursa de locuinte pentru lucratorii din administratie. Se vor bate ei intre ei pe aceste locuinte. Daca d-na Udrea ne spune ca vor fi construite 100.000 de locuinte inseamna ca are in plan 30.000. 10.000 nu vor fi facute niciodata datorita birocratiei. 3000 vor fi construite dar vor ramane fara utilitati .Astfel raman 17.000 care vor fi construite cu succes. Din acestea 25 % vor avea probleme grave de constructie si proprietarii vor refuza sa se mute. Raman…:)
Ma indoiesc ca ANL poate influenta in vreun fel piata de profil din Romania. Nu a facut-o si nici nu o va face.
Dragos Dragoteanu
12 ianuarie 2010@Cip
E o parere cu care nu sunt de acord, dar o respect ca atare. In provincie, programul ANL va avea o imensa influenta. In orasele mici, de sub 100.000 locuitori, dupa parerea mea, orice muritor de rand va dori ceva ieftin, subventionat, prin programul Prima Casa. Personal, am trait 18 ani intr-un oras de 40.000 locuitori si cunosc foarte bine mentalitatea „celor de tara” – cum zic bucurestenii.
Popescu
11 ianuarie 2010Nu sunt cel mai mare adept al institutiei ANL, dar din intamplare, am un vecin care are contract cu ANL pentru constructia unei case. Am vrut sa verific cele doua informatii de aici: ca nu se plateste TVA si ca nu se platesc utilitatile de catre beneficiar. Asa ca l-am intrebat pe el. Iata ce am aflat:
1. Pretul de vanzare include TVA de 19%. Daca nu as tine chiar eu in clipa asta in mana contractul lui, Contract de Construire din data de 5.10.2006 pe care scrie „105.821 euro (inclusiv TVA) „, poate ca m-as indoi. Mai mult decat atat, el a facut cerere catre ANL de reducere de la 19% la 5% a TVA conform nustiucarei ordonante, cerere care a fost respinsa, deoarece nu se incadra in conditii (fapt care confirma ca plateste 19%)
2. Utilitatile sunt platite de beneficiar. Daca nu as tine in mana chitanta de plata catre Distrigaz a racordului, precum si adresa de la ANL prin care este somat sa vireze in contul ANL suma de 14.850 lei pentru reteaua si racordarea la electricitate, poate ca as crede ce zice Dragos Dragoteanu. Da, ati citit bine osutapatruzecisioptdemilioane lei vechi pentru eletricitate, in afara de pretul casei de mai sus.
Daca as mai adauga faptul ca trebuiau sa ii termine casa de mai bine de 1 an, ca in prezent plateste si chirie si rata la banca pentru casa ANL de care nu beneficiaza, ca are 2 copii si ca e cu nervii la pamant pentru ca de 4 ani se cearta ba cu ANL, ba cu constructorii, as mai reflecta cat de „norocos” este.
Dragos Dragoteanu
12 ianuarie 2010@Popescu
ANL are 2 mari programe.
1 – Programul de constructii locuinte pentru tineri, destinate închirierii
Se adreseaza tinerilor cu vârste de pâna intre 18-35 de ani la data depunerii cererii, care nu îsi permit sa cumpere un apartament sau sa închirieze o locuinta de pe piata libera.
Tinerii pot primi repartitii in cel mult 12 luni de la implinirea varstei de 35 de ani. Locuintele sunt construite pe terenuri puse la dispozitia Agentiei Nationale pentru Locuinte de catre consiliile locale, conform prevederilor legale si cu respectarea documentatiei de urbanism legal aprobate. Printr-o conventie încheiata cu ANL, autoritatile locale au obligatia de a asigura viabilizarea terenului (utilitatile) si dotarile edilitare ale caror costuri sunt suportate din bugetele locale. Investitiile privind constructia de locuinte în regim de închiriere sunt finantate de la bugetul de stat si/sau bugete locale, precum si din credite interne/externe si din alte surse legal constituite. Autoritatile locale repartizeaza locuintele construite prin ANL pe baza cererilor depuse de solicitantii care îndeplinesc criteriile stabilite prin lege.
Cererile pentru locuintele în regim de închiriere sunt analizate de catre comisiile sociale din cadrul consiliilor locale care stabilesc ordinea repartitiilor în functie de punctajul obtinut de fiecare solicitant în parte în urma verificarii dosarelor.
Vanzarea de locuinte ANL catre tineri (Sedinta de Guvern din 09.12.2009)
GUVERNUL ROMANIEI
Guvernul a adoptat astăzi o Hotărâre prin care se creează cadrul legal pentru vânzarea a 2.338 locuinţe ANL către tinerii care au locuit cu chirie în ele mai mult de 3 ani. Aceste imobile, construite prin ANL până la 24 aprilie 2008 au fost trecute din proprietatea publică în proprietatea privată a statului, a anunţat Purtătorul de Cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
“Această măsură răspunde solicitărilor care vin din partea consiliilor locale, administratori ai acestor locuinţe, şi care vor avea astfel posibilitatea să le vândă actualilor chiriaşi”, a declarat Purtătorul de Cuvânt al Executivului.
Locuinţele se situează în localităţi din judeţele: Arad, Argeş, Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Suceava, Teleorman, Tulcea şi Vaslui.
Locuinţele trecute din proprietatea publică în proprietatea privată a statului prin Hotărârea de Guvern adoptată astăzi creează cadrul legal pentru vânzarea a 2338 de locuinţe, pe lângă cele 6.963 de locuinţe trecute deja în proprietatea statului prin alte acte normative adoptate în acest an de Guvern.
– Locuinţele au fost construite în cadrul Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri, care se adresează tinerilor aflaţi la începutul carierei profesionale, dar cărora veniturile nu le permit achiziţionarea unei locuinţe de pe piaţa liberă. Scopul acestui Program este să asigure condiţii tinerilor specialişti să se stabilească în zona de rezidenţă în care îşi desfăşoară activitatea.
– În ceea ce priveşte preţul de vânzare al acestor locuinţe, modalitatea prin care acesta se stabileşte de către unităţile administrativ-teritoriale se face în baza evaluării realizate de către o persoană fizică sau juridică, iar valoarea de vânzare, conform legii, se stabileşte aplicând procedura de abordare prin cost. Practic, valoarea de vânzare este dată de costul de înlocuire a clădirii, adică de construire a unei alte locuinţe similare, dar nu mai mic decât valoarea de inventar adusă la zi.
– De asemenea, legea prevede unele condiţii de vânzare: să locuieşti neîntrerupt trei ani de zile în acel imobil, preţul să fie achitat integral la vânzarea locuinţei, titularul să nu aibă în proprietate o altă locuinţă. De asemenea, venitul mediu pe fiecare membru al familiei nu trebuie să depăşească salariul mediu brut pe economie.
– Titularul poate beneficia o singură dată de dreptul de a cumpăra o locuinţă ANL şi, de asemenea, nu o poate înstrăina pe o perioadă de 5 ani de la dobândire.
– Sumele acumulate în urma vânzării locuinţelor construite în cadrul Programului sunt destinate finanţării construcţiei de noi locuinţe, destinate închirierii către tineri.
2 – LOCUINTE ANL PRIN CREDIT IPOTECAR – Descrierea programului
In strategia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului de realizare a unei dezvoltari in ceea ce priveste constructia de locuinte s-a insistat asupra programului de credit ipotecar, ca o perspectiva pentru relansarea acestui domeniu. Inca de la infiintare, Agentia Nationala pentru Locuinte are in domeniul de activitate programul de constructii de locuinte prin credit ipotecar, pe care l-a considerat o forma moderna de stimulare a constructiei de locuinte. Locuintele prin credit ipotecar sunt de doua tipuri: apartamente in blocuri cu un grad de finisare superior si case individuale.
Conform Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, modificata prin Ordonanta de Urgenta, nr. 105/2005, pot beneficia de credite pentru construirea unei locuinte prin ANL persoanele fizice cu cetatenie romana, domiciliate in Romania, indiferent de varsta.
Conform OUG 51 din 28 iunie 2006, statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 30% din valoarea locuintei construite. Subventia nu poate depasi echivalentul in lei a 15.000 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicata de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua in care s-a incheiat contractul de construire a locuintei.
Dan
11 ianuarie 2010Dragos, rezonez cu ce spui tu aici dar, sincer, e o cauza pierduta:
– pe plan intern, valul de ura stirnit de preturile speculative din 2007-2008, adaugat la regretele din ce in ce mai mari fata de ideea de a primi casa de la stat de pe vremea pingicarului cu preturi „acceptabile”, o sa duca la un capital de imagine incredibil de mare fata de acest viitor program. (vinovati sint si cei care s-au visat multi-milionari peste noapte doar din simpla specula de doi lei)
– pe plan extern, comisiile europene o sa fie usor de „multumit” atita timp cit programul o sa fie axat pe segmentul very low-cost (inexistent la oferte acum – ma refer la apartamentele vechi care trebuiau sa preia acest segment), astfel incit nu o sa existe referire la o posibila concurenta. constructiile noi nu se refera la acest segment – e vorba de marjele de profit speculative, practicate pina acum – foarte usor de dovedit.
Asta e, unde nu-i cap vai de picioare. De ce crezi ca ma agitam pe aici sa-i fac pe papagali sa fie constienti ca preturile speculative (scoase din burta cu gindul la vacantele din caraibe si masinile scumpe) nu o sa duca la nimic bun. Acum exact asta o sa se intimple.
Nici macar acum turma (celor care vind) nu realizeaza ca o sa fie spulberati la preturi (gradual fara sa realizeze).
– Statul ne da locuinte prin credite „ieftine” si la preturi „bune”. Statul vrea sa ne protejeze, statul este bun – 🙂 la pariu merg ca pe asta o sa fie pr-ul
Initiativa privata o sa mai fie pe segmentele birouri, depozitare, ultracentral, etc. in rest cererea pe rezidential o sa fie impachetata catre stat si toata lumea o sa fie fericita (mai putin papagalii care mai au cite ceva de vinzare pe rezidentialul vechi sau nou).
O scadere de preturi acum ar putea sa puna piedici acestui program, dar te intelegi cu neaos-ul lacom si tolomac.
Acum o sa apara cu adevarat concurenta puternica in rindul acestor proprietari iar cererea o sa fie din ce in ce mai mica, exact cit trebuie pt anl.
E o parere.
p.s. isarescu baga la greu – scade euro ca sa nu se observe taxele majorate chiar atit de tare, socul sa fie mai blind si sa nu iasa turma in strada…. „statul este bun si ne protejeaza” – cine e statul?………. completeaza cine nu-i sigur
Dragos Dragoteanu
12 ianuarie 2010@ Dan
Numai sa numeri pana la 100.000 si te doare capul!…Dar,ce conteaza,poporul vrea mult,cat mai mult rahat din partea autoritatilor.Iti dai seama ca nu poate face nici un sfert din ce a promis.In schimb,pulimea e dornica de anunturi „grele”…Cand am vazut ca cea mai citita stire zile la rind a fost declaratia d-nei Udrea:”Nu am pozat niciodata in lenjerie intima” mi-am dat seama ca,efectiv nu a avut timp pentru asa ceva.Dar,uite,daca actualul ministru va realiza 25.000 de unitati in trei ani,voi poza eu nud pentru Imopedia!
rezidentiAlex
12 ianuarie 2010ANL inregistreaza intarzieri de ani (cativa, deseori peste 2, uneori chiar muuuult mai mult v. cazul ansamblului Henri Coanda din Bucuresti) in livrarea locuintelor. Mai mult, nivelul de calitate al acestora este realmente inimaginabil.
Intr-adevar pretul este mai mic, dar merita sa dai hai sa zicem si 1/2 din pretul pietei ca sa iei peste vreo 4-5 ani o locuinta in care sa nu iti fie frica sa stai? Si apoi sa trebuiasca sa mai bagi inca o data pe atat ca sa o aduci la sandarde decente (acolo unde se mai poate)?
Eu consider ca niciun cumparator viabil (cu ceva „equity” pe el) nu va lua in calcul ofertele ANL. Dupa parerea mea este ca si cum am zice ca o concurenta pentru cursa Tarom de Cluj este mersul pe jos pana acolo.
PS. I-am uitat pe cei care cumpara ca sa revanda. Aici asa este…
Dragos Dragoteanu
12 ianuarie 2010@rezidentialAlex
Aici e problema. De aceea am spus ca „ANL e stat in stat”. Adica departamentul juridic al acestei insitutii a statului nu poate sa verifice niste acte de proprietate sau sa puna niste clauze sa „rada” constructorul la prima greseala mare? Cati din cei pacaliti/afectati de ANL au avut curajul sa-i dea in judecata? Din pacate, extrem de multi cumparatori din Romania pun pe primul loc, la achizitia unei case, pretul. Cat va valoara imobilul respectiv peste 10 ani nu mai conteaza! O sa scriu un editorial pe tema asta, poate vor intelege mai multi ca trebuie sa gandeasca pe termen lung in imobiliare.
Valentin Ionescu
12 ianuarie 2010Subscriu la ce zice Dragos cu provincia: va fi bataie pentru ANL, si nu numai „la tara” ci si in orase cu pretentii. Diferenta intre nivelul de informatie al cumparatorului potential din Bucuresti si al celui din provincie este enorma, ca sa nu mai vorbim de mentalitate, si nu in ultimul rand de nivelul salariilor comparativ cu Bucurestiul, care micsoreaza considerabil target-ul solvabil de cumparatori al unui dezvoltator in favoarea ANL.
Dragos Dragoteanu
12 ianuarie 2010@Valentin Ionescu
Bine ai revenit Vali, ma bucur ca esti baiat destept si ai depasit momentul. Vei vedea ca noua forma a programului Prima Casa va fi boom-ul imobiliar pentru ANL.
Dan
12 ianuarie 2010Dragos, esti optimist… nu conteaza realizarea finala ci conteaza cit de grandios e „circul” ca sa-si atinga scopurile cine trebuie, iar obiectivul in tara asta are un singur nume – euro… restul pot sa crape atita timp cit nu se intersecteaza cu scopurile cui trebuie.
Am vazut azi declaratia unui parlamentar portocaliu: „Doamna Elena Udrea este o femeie foarte frumoasa si deosebit de inteligenta”
daca pina acum mai aveam totusi ceva dubii, acum pariez 1 solist la orice confruntare Udrea – restul.
Niciodata poporul asta nu o sa gindeasca ca trebuie sa ne fie la toti bine ca sa-i fie bine fiecaruia in parte. Aici e fiecare cu mamaliga lui, sa moara capra vecinului si cum sa ne furam caciula.
Sa nu fiu totusi DISTRUCTIV la singe, uite dau si eu o solutie (ma bufneste si risul cind ma gindesc ca cei care dau solutii bune sint luati de papagali): sistematizare in parteneriat public-privat a terenurilor (sint girla), urmata de lotizare, tragere de utilitati la fiecare parcela si vinzare terenurilor impreuna cu proiectul de pe fiecare lot prin licitatie publica. Cu specificatia ca intr-un anumit interval de timp in care nu s-a construit conform proiectului, contractul sa fie declarat nul iar banii pierduti.
Pina acum, particularii au reusit cu largul concurs al spagarilor de la primarii sa faca praf si pulbere tot ce s-a construit din cauza haosului urbanistic – adica ceea ce „ofera” aneleul.
Diferit de subiectul in cauza, eu zic ca s-au cheltuit intre 50 si 100 de euro pe vot la alegerile astea, iti dai seama cit trebuie recuperat, isteria e maxima la adunat taxe, astia au inceput sa realizeze ca nu mai au de unde sa ia banii inapoi… si cind te gindesti ca bugetul inseamna impartirea banilor care inca nu exista ci o sa vina pe parcursul anului din taxe si impozite…
Stai asa ca tocmai am auzit una tare la tv: cica statul o sa elimine impozitul pe venit in doua etape – prima etapa e eliminarea venitului :), vorba lui Popescu trebuie sa mai fim si optimisti
Dragos Dragoteanu
12 ianuarie 2010@Dan
Propunerea ta e o utopie! Retine si parerea mea te rog: cand faci afaceri cu statul sunt 2 variante clare,ori il furi,ori esti furat!
Nu comentez stiri politice,nu fac politica,ma depaseste!
Ai dreptate urbanismul in Romania e SUB PAMANT ,nu la pamant !Ai auzit de vreun arhitect sef in puscarie?
Dan
12 ianuarie 2010Valentin, salutare si bine ai revenit, diferenta intre un vot „la tara” si unul la oras este ca unul se cumpara cu bani cash sau produse (galeti, ulei, malai, faina etc.) iar celalalt cu circ mediatic 🙂
Valentin Ionescu
12 ianuarie 2010@Dragos
Nu aveam ce moment sa depasesc; avem pretentia ca suntem profesionisti, iar acest blog si-a dorit sa fie un sprijin pentru altii, si nu un camp de orgolii personale; deci ne certam, ne paruim, si pe urma la treaba 😀 . Mai ales ca am o parere foarte buna despre tine ca si profesionist, altfel nu scriam aici de la bun inceput.
Iar cu ANL-ul, daca se extinde la nivelul la care anunta „blonda de la minister”, de altfel o afacerista data naibii (deci inclin sa cred ca e posibil), efectul va fi – ok, preponderent in provincie, dar va zgaltai putin si Bucurestiul – de concurenta neloiala facuta dezvoltatorilor. Mai ales combinat cu varianta noua de Prima Casa de care tot auzim……………..
Dragos Dragoteanu
12 ianuarie 2010@Valentin Ionescu
Bucurestiul e unul singur! De abia de acum inainte se va face adevarata diferenta intre Capitala si restul.O spun cu tot respectul pentru provinciali,categorie de unde ma trag si sunt mandru de asta.
Valentin Ionescu
12 ianuarie 2010Salutare Dane, stai linistit ca nu plec nicaieri decat daca cand nu sunt dorit. 17 ani de imobiliare ai mei si cu tot pe atatia ai lui Dragos ne-au scos de mult eventuale talente de domnisoare din cap. Eu ma cert cu colegul meu Octavian cam de 2 ori pe saptamana, si de fiecare data iese ceva bun din cearta respectiva 🙂 .
Nu am cunoscut nici un broker foarte bun care sa fie altfel decat coleric/vulcanic. Si asa, colerici, vulcanici, invatand in permanenta unii de la altii si certandu-ne ca chiorii, vom trece cu bine prin perioada asta asa cum am mai trecut si prin multe altele.
Popescu
12 ianuarie 2010Dan, de acord cu tine la 5.
ANL e un mare pericol pentru..dezvoltatorii de tip Caraibe
Popescu
12 ianuarie 2010Dragos, la ANL s-a inceput fara TVA si fara utilitati. Cu TVAul nu stiu in ce moment si cf carui act normativ s-a revenit. Cu utilitatile, au inceput sa ceara bani beneficiarilor din cauza scandalurilor de presa si din cauza faptului ca, Consiliile Locale care ar fi trebuit sa suporte utilitatile, fie nu mai voiau (a se citi erau din alte partide), fie nu mai aveau bani pentru asa ceva.
Avand in vedere marea performanta a ANL de a preda imobilele incepand de la 5 ani in sus de la contractare, nu stiu ce competitie reala o sa fie pentru dezvoltatorii seriosi.
Chiar si cartierul ANL din Expozitiei (unde e plin de asistati sociali; faceti un exercitiu: puneti o camera video la intrare sa vedeti ce asistati sociali intra si ies de acolo dimineata sa se duca la serviciu, o sa aveti mari surprize), nu au fost in stare sa il termine mai repede de 5 ani. Deci, nici cand fac pentru ei nu pot sa il termine intr-un orizont de timp decent.
Presupunand ca Proiectul Udrea de 100,000 e viabil, se semneaza contractele in 2011, se vor preda casele in 2016. Deci, despre ce vorbim noi acum, despre oferta imobiliara din 2016?
Dragos Dragoteanu
12 ianuarie 2010@Popescu
Cunosc si eu cazuri concrete in care multi contractanti au luat teapa cu utilitatile,ca sa nu mai vorbim de termenul de predare,calitatea constructiei,a finisajelor etc.Asta se intimpla si la firme private.Caz concret …eu ! O sa scriu in 2 saptamani un editorial din care o sa vezi cum si unii ca mine raman cu „buza umflata”.Ce i s-a intimplat „norocosului ” tau vecin e o gluma pe linga ce am trait eu 4 ani cu un constructor strain.
Problema cu ANL-ul e simpla.Se numeste deturnare,hotie si incompetenta!
Popescu
12 ianuarie 2010Valentin Ionescu, mai lasa politeturile si spune-ne ceva legat de imobiliare.
In ce moment al ciclului ne aflam dupa parerea ta?
Dragos Dragoteanu
12 ianuarie 2010@Popescu @Valentin Ionescu
Baieti,ca sa stiti in ce moment al ciclului imobiliar ne aflam acum,trebuie sa va intreb daca stiti cand ajung femeile la punctul „G”? Raspuns (in caz ca nu stiati)…la shoppinG !
Asa e si cu apogeul crizei imobiliare.Urmeaza inaugurarea unui mall imobiliar cu o colectie primavara – toamna de nerefuzat,pentru toate persoanele care dispun de lichiditati.
Dan
12 ianuarie 2010Dragos, stiu ca-i o utopie 🙂 de aia ma si pleznea risul; pur si simplu asta am vazut prin alte tari si chiar merge cu brio treaba, in pur spirit al economiei de piata, aici insa este absolut imposibil.
Despre „statul” roman, avem amindoi o parere identica.
Popescu
13 ianuarie 2010http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/udrea-si-a-vandut-in-pierdere-un-bloc-11064.html
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Popescu
„Directorul general ANL, dat afara de Udrea”!!!
Oare doamna Udrea a citit articolul meu???
Popescu
13 ianuarie 2010Dragos 🙂 🙂
vestea proasta este ca aflam la litera N, vestea buna este ca urmeaza punctul G si incepe ShoppiNGul
Popescu
13 ianuarie 2010Iata de ce nu si-a permis Isarescu sa scada dobanzile prea mult in 2009, chiar si asa abia a tinut inflatia sub control:
„Preturile au crescut, in medie, cu 4,74% anul trecut, cele mai mari scumpiri fiind cele inregistrate la tigari, serviciile de apa si de salubritate si la combustibili, conform Institutului National de Statistica.
Tinta de inflatie a BNR a fost de 3,5 plus minus un punct procentual, ceea ce inseamna ca pentru al treilea an consecutiv banca centrala nu si-a respectat tinta stabilita la inceputul anului privind scumpirea bunurilor si serviciilor din Romania.
„
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Popescu
Ce a respectat BNR-ul in afara intereselor straine?
Popescu
13 ianuarie 2010Uite Dan yilduri de 9% si peste, ca tot intrebai tu. Si acum ia spune-mi, cum e mai eficient, sa iti tii cashul cu 4% la banca sau sa cumperi un proiect care iti ofera dublu?
Sau invers, daca te poti finanta cu 2-3% (afara), merita sa plasezi cu 9,3%?
Parca merita..
„DTZ Echinox a intermediat cea mai mare tranzactie imobiliara a anului trecut, preluarea parcului European Park Braila de catre fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI), in schimbul sumei de 63 milioane de euro, la un yield (n.r: randament anual al investitiei) de 9,3%”
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Popescu @Dan
Stiti ce ma deranjeaza pe mine in sistemul bancar de astazi? Dobanzile oferite de banci la depozite. Popescu are dreptate…S-a nascut categoria de rentieri bancari (cum exista si rentieri imobiliari) care sunt extrem de multumiti cu banii care ii primesc lunar de la banci. In aceste conditii, ce motiv ar mai avea sa riste in investitii imobiliare?
Dan
13 ianuarie 2010Uf Popescu, ce ma fac eu cu tine… eu zic asa: pt romania imobiliara ar fii bine un 12% pt nesiguranta, in conditiile de fata chiar si 12% mi se pare putin pe imobiliare.
doi la mina, ti-am mai zis treaba cu stratosfera, piata la noi nu o sa fie dictata niciodata de catre tranzactiile mari ci de catre alea mici si dese, pe mine astea ma intereseaza in primul rind.
daca stau sa ma gindesc ca dan bittman e consilierul lui vladescu pe partea de feedback cu populatia iar ardei gheorghe la relatia m. finantelor cu media, am impresia ca 12% – cum ziceai… yield, deja te simt superior, inseamna cam prea putin.
Vis-a-vis de shoppinG – hmmm sa vezi shopping cu praful de pe toba in conditiile unor ALEGERI ANTICIPATE (parlamentare si/sau prezidentiale), baga cineva mina in foc ca-i imposibil???!!!
„don’t cry for me argentina…”
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Dan
Subscriu la ce a spus Dan.
Popescu
13 ianuarie 2010Dan, cu exceptia situatiei in care stai pe vreo 100mil euro si esti potential cumparator de mall-uri, e normal sa te astepti la o prima de risc mai mare..
Eu ti-am dat un exemplu relevant din piata care arata ca la un anumit nivel de pret, niste unii incep sa cumpere, pentru ca incepe sa le blinkaie Excelul
Argumente logice si exemple concrete cum ii place lui Dragos
Valentin Ionescu
13 ianuarie 2010@Popescu
Politeturi? Atunci cand le folosesc, si o fac rar, transmit ceva. In rest, toti cei care au comentat aici stiu ca nu prea e cazul 🙂 .
Predictii? Nu ti-ai gasit omul, le las pentru cei care le tot fac de cativa ani buni, si se stie cu ce rezultate. Oricum, si la noi a inceput sezonul la shoppinG, dar e in faza de preludiu 😉 , nimeni nu arunca deocamdata cu banii in lautari. Si in nici un caz la 9%…
Deja la segmentul de sub 5 milioane au aparut oferte de 12-13% brut, timid deocamdata, dar se vor inmulti, pentru ca instabilitatea, scaderea economica, predictiile sumbre pentru anul asta nu recomanda investitii decat la un yield care sa justifice factorul de risc.
Din primavara insa, cand se va lansa in forta colectia de care vorbea Dragos, se va dinamiza sectorul investitional, si de aici pleaca totul.
Si iar precizez ca nu vorbesc la nivel macro, ci se aplica la brokerii care au simtit asta si cultiva un portofoliu serios investitional care cand vor simti momentum-ul vor lansa capital in piata.
In rest, daca te pot ajuta cu un raspuns concret la o intrebare concreta din domeniul imobiliar, care sa nu implice globuri de cristal sau veleitati de analist din partea mea, care nu exista, cu cea mai mare placere.
Dan
13 ianuarie 2010Popescu, cu o floare nu se face primavara iar daca floarea aia e cultivata in sera atunci chiar ca ne imbatam cu apa rece… daca cursul ajunge pe la 3,8-3,9 si ramine asa pe 3-4 luni eu zic ca ne indreptam catre ce-i mai bun – sint sanse?!!!
Popescu sau Dragos, Valentin, dati-mi un nivel de yield pe cele 1800 de blocuri din bucuresti care sint intr-o categorie de risc dar nu se stie in care (fara glume). Se poate merge pe urma si la restul, inclusiv bulina rosie… vreau sa vad daca avem aceleasi valori.
catalin
13 ianuarie 2010Nu este ceva nou ce se intampla acum in Romania.in Germania sau mai nou in Spania s-a intamplat acelasi lucru.Numai ca aici s-a lucrat prin bancile de stat si implicit tot statul are de castigat.de multe ori oamenii care cumpara nu stiu ca vor plati mai intai interesele bancii si apoi casa.in cazul in care nu mai pot plati pot deveni bine merci chiriasi in propria casa,o casa care revine bancii.in concluzie statul nu pierde niciodata.politica este o curva
Valentin Ionescu
13 ianuarie 2010@Dan
La capitolul asta am sa-l las cu onor pe Dragos sa-ti raspunda, stii deja ca nu-mi place sa vorbesc despre lucruri pe care nu le stapanesc foarte bine, ori investitorii pe care ii am si cultiv eu acum fug de zona asta, deci documentatie pe segmentul asta yok 😀 .
Si iar ma repet, e greu sa vorbim de yield anul asta, eu vorbeam mai sus EXCLUSIV de cladiri cu ocupare de 100%, ancore AAA, contracte beton armat, garantii, eventual vanzari de participatii, etc etc. In rest, orice entitate de investitii refuza sa discute de yield in piata asta atat de volatila si haotica, in care nu ai la ce sa te raportezi pentru a calcula un yield corect.
Popescu
13 ianuarie 2010Dan, am inteles, tu cauti yielduri de peste 12-15%, ok, e in regula. Pot insa sa te intreb ce faci pentru asta? Poti sa alegi dintre urmatoarele variante de raspuns in cazul in care nu intelegi intrebarea:
1. stai si astepti sa vina ele la tine. In timpul asta mai intri pe aici pe blog ca sa ne reamintesti la toti in ce tara de rahat traim, ca piata imobiliara se va duce dracu, si ca daca se mai intampla cate ceva pozitiv in mod cert este rodul intamplarii;
2. urmaresti activ ce oferte de vanzare apar in media, si FACI OFERTE la nivelul tau de pret;
3. urmaresti activ si participi la licitatiile de executare silita;
4. urmaresti ce apare la executare pe lista bancilor, si incerci sa negociezi direct cu banca
etc etc
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@ Popescu@Dan
Tu la ce yeilduri ai cauta sa investesti Popescu?
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Popescu @Dan
In strainatate, bancile cu vechime si traditie stiu ce inseamna pierdere asumata in domeniul creditelor imobliliare neperformante. Vei vedea si in Romania cat de curand acelasi lucru.
Popescu
13 ianuarie 2010Dan, iti mai dau o floare, poate aduni de un buchet:
Imotrust Arad (ARCV), dezvoltarul imobiliar controlat de omul de afaceri Alexandru Bercea, a anuntat ca a vandut prin doua filiale proprii un teren catre „un mare operator din domeniul retail”, printr-o tranzactie in valoare de 7 mil. euro. Potrivit aceluiasi anunt, Imotrust a incasat deja 62% din pretul de vanzare, urmand ca restul sa fie incasate la finalizarea tranzactiei.
Valoarea terenului vandut de Imotrust depaseste valoarea de piata a companiei, care in prezent se ridica la 6,4 mil. euro.
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Popescu
Pentru mine,strict pentru mine,ce nu e finalizat 100%,nu e in regula! Cu 62% nu poti sa spui ca ai rezolvat ceva,nici macar la o partida de sex,d-apoi in imobiliare.Mai vorbim despre afacerea asta la timpul…trecut!
Popescu
13 ianuarie 2010Valentin, care crezi ca e logica acestei tranzactii:
„Compania israeliana Globe Trade Center, care a relizat in Bucuresti cladirile America House si Europe House din Piata Victoriei, a platit 9,8 milioane de euro pentru a-si majora cu 15% participatia detinuta in firmele City Gate si City Gate Bucharest, care dezvolta proiectul de birouri cu acelasi nume in Piata Presei Libere din Capitala, potrivit unei raportari catre Monitorul Oficial. Tranzactia evalueaza proiectul cu o suprafata inchiriabila de 44.000 de metri patrati la 65 de milioane de euro plus creditele contractate de companie pentru dezvoltarea imobilului.
Constructia este in curs de finalizare, printre viitorii chiriasi ai proiectului numarandu-se Romtelecom sau Millennium Bank. Investitia in proiect a fost evaluata la peste 100 de milioane de euro. Reprezentantii GTC nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.”
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Popescu @ Valentin
Acolo,la GTC,e o combinatie „mortala”,greci evrei,teren-concesionat,super-afacere,condusa de profesionisti.Va asigur ca,deficitul bugetar al Greciei se simte si pe acolo.Are dreptate „X”…
X
13 ianuarie 2010Logica simpla, nu te chinui… cine vinde are nevoie de cash…
Valentin Ionescu
13 ianuarie 2010@Popescu
Astea sunt tranzactii cu privire la logica carora noi putem sa ne dam doar cu presupusul. Variante cat de cat logice din punctul meu de vedere:
– o majorare de participatie reala in conditia in care investitia promite, la gradul de 75% de pre-lease si cu ancore beton, deci vandut ceva mai putin rentabil si ingrosat procentajul (poate chiar cu intentie de preluare totala in viitor) la ceva mai solid
– reglari de conturi intre grei
– plimbat banii dintr-un buzunar in altul; s-a facut, se face si se va face intotdeauna la nivelele astea de zeci de milioane, poate chiar ca si mesaj de PR. Nu ar fi prima oara…
Dan
13 ianuarie 2010Stau aici pt ca-mi place si uite ca am cu cine discuta, chiar cu mare placere (esti inclus – fara glume). Poti sta linistit ca am incetat sa mai caut ceva de plasat inca de la inceputul lui 2006. E bine sa nu te axezi doar pe un anumit lucru sau domeniu – parerea mea, nu trebuie impartasita.
Dragos m-a „citit” cind m-a catalogat debusolat, a fost pe aproape… sint mai mult furios pe lacomia dementa si cronica de a achizitiona/vinde vise fara nici o logica a acestei natii fara o educatie financiara, impreuna cu prosteala pe care ne-o trag ceilalti hoti de afara (banci etc.) astfel incit a intrat toata tara in rahat. Crede-ma ca nici eu nu stau pe roze in vremurile astea, dar sa incep a zice ca e totul bine si roz doar pt a induce prosteala, inseamna sa-mi fur caciula singur. Am prieteni care si-au distrus viata si familia in mizeria care s-a intimplat in 2007-2008, la cel mai serios mod cu putinta iti spun lucrul asta, la mijloc sint si copiii nevinovati si nu sint un caz separat, s-au distrus familii si vieti nevinovate pt lacomia fara masura a unor bestii inumane si inconstiente.
Tu inca nu realizezi ca acest caritas imobiliar a disparut, investitii se pot face dar doar cu foarte multa inteligenta si nu bazate pe specula ca pina acum. Imi aduc aminte pe vremea caritasului ca tot asa reactiona lumea si atunci (a fost o isterie nationala) cind a crapat „fenomenul” erau unii care tot mai bagau bani cu gindul la averi fabuloase, in virtutea inertiei.
Ceea ce cautam sa subliniez prin gradul profitabilitate-risc, era segmentarea pietei imobiliare care la momentul asta nu prea exista pe rezidentialul vechi. Sint foarte multi ag. imobiliari care nu stiu faptul ca acele apartamente se afla pe o asemenea lista, iar casele se vind la aceleasi preturi cu cele normale.
Despre florile tale-mi pastrez impresia a fii cultivate in sera. Daca vrei sa vezi ceva interesant, priveste la volumul total de bani investiti in imobiliare si mai ales directia acestuia.
Ziceai ceva de cresterile de pe bvb: a crescut cu 100% fata de primavara lui 2009 – absolut corect… la fel de corect este si faptul ca volumele de tranzactionare in cele mai bune zile de acum sint mai mici decit volumele din cele mai proaste zile din 2007.
Hai sa fim optimisti totusi si sa speram ca se poate sa avem un curs stabil de 4.00 la euro – sincer ar fi bine pt toata lumea.
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Dan
Cum poti sa vorbesti de yeild la rezidentialul vechi??? Stii ce as face eu cu blocurile care au bulina rosie? As muta toti proprietarii in alte blocuri (inclusiv ANL), as darima blocurile, as curata terenurile respective si le-as vinde la licitatie publica cu strigare!
Ce ziceti de niste blocuri pe bulevardul Magheru…credeti ca as gasi cumparatori interesati?
Dan
13 ianuarie 2010# 31 este pt Popescu
PIF
13 ianuarie 2010Nu sunt un „fan” al ANL ului, insa daca trebuie sa il pun in balanta cu mizeriile de dezvoltatori din ultimii ani, adica cei care au iluzionat creditacii ca valoarea unei case este de 100.000 Euro, atunci in mod cert sustin ANL ul. Printre cei care iau case in regim privilegiat de la ANL se mai gasesc si cativa „nevinovati” care nu au alte posibilitati….
Eu chiar le doresc tuturor dezvoltatorilor cu profit de 70 % in anii 2007-2008 sa intre in faliment si sa mai scoata capul in business cand mi-oi vedea eu ceafa (fara oglinda)
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@PIF
Este un punct de vedere corect.Piata a permis castiguri de 200-300 % pentru orice „intrus” din domeniul constructiilor.
Popescu
13 ianuarie 2010Dragos sunt foarte uimit de ce spui, a platit 62%. La nivelul de contract notarial standard sunt cam bani pierduti daca se razgandeste, si dublul sumei penalitate pentru vanzator. Evident, din clauze poti sa o intorci cum vrei tu. Ai exemple concrete de cum se poate pica un astfel de deal?
Popescu
13 ianuarie 2010Dragos, yieldurile mele sunt nerelevante. Mai relevant este la ce nivel de yield ajung unii la orgasm, daca vrei sa estimezi un punct G
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Popescu
Stii ce nu imi place mie la matale? La tine nimic nu este relevant! Nici yieldurile, nici solutile cuiva, nici ideile altcuiva, aproape nimic!! Uite, eu mi-am propus sa ating punctul G cu tine, la nivel imobiliar, chiar daca virtual. Ce zici?
Popescu
13 ianuarie 2010Dragos, se practica la noi concesionarea terenului pentru constrctia de imobile (intre privati, numa refer la stat)?
In State e larg raspandita, la noi romanul e obisnuit sa vanda si sa vada banul gros, nu sa incaseze lunar o redeventa/chirie, mai ales ca nu stie cum sa o fixeze astfel incat sa nu fie o suma derizorie peste 30 de ani..
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Popescu
1. Foarte rar. Statul concesioneaza la terti si multinationalele concesioneaza de la terti. Intre privati romani se practica inchirierea in locul concesiunii.
2. Nu face te rog comparatie intre piata imobiliara din SUA si Romania. Intimplator, am o mica specializare pe acolo, am calatorit de nenumarate ori in zona si am idee ce se intimpla pe acolo. Sa crezi tu ca romanii nu stiu sa calculeze o redeventa sau nu au repere cum sa o fixeze. Eu stiu si SUNT ROMAN!!!
Popescu
13 ianuarie 2010Stiu ca te-am scos din sarite pe aici, dar ti-ai asumat acest risc in momentul in care ai devenit public.
Ce intelegi prin a atinge impreuna punctul G dpdv imobiliar?
Dragos Dragoteanu
13 ianuarie 2010@Popescutacol
Te inseli,eu sunt public de mult.Faptul ca am deschis acest bloc nu ma face cu nimic diferit.Sau tu consideri publice doar animalele care fac politica?
Punctul G trebuie sa-l atingi tu ! Eu sunt de mult timp „excitat” de ce se intimpla zi de zi in imobiliarele din Romania,spre deosebire de tine care doar privesti ca un spectator la un show imobiliar.
Te asigur ca admir inteligenta si pregatirea ta economica/financiara/bancara insa in imobiliare cu respect iti spun ca trebuie sa cobori un pic in realitate.Sa-ti vind un pont.Nu de mult,un seic din nu stiu ce emirat,plin de banuti ,si-a „tarat” boasele pana in Romania ca sa vada personal vreo 30 de posibile oportunitati.Nu mai pun la socoteala ca a venit evident ca un avion privat si o cohorta de consilieri personali, care nu erau platiti degeaba.Chestia asta ar trbui sa-ti dea de gandit!…Arabul e „blocat” in punctul G !!
Popescu
13 ianuarie 2010Nu sunt spectator, sunt jucator, incerc sa fac imobiliare zi de zi. Am un mini-portofoliu de proprietati imobiliare pe care incerc sa il dramuiesc. Sunt investit, deci nu am puncte G investitionale. Incerc sa inteleg piata si incotro se indreapta. Incerc sa inteleg psihologia cumparatorilor (end-useri, speculatori si investitori profesionisti). Sunt absolut uimit sa constat ca e mai usor sa vinzi 10 bucati deodata si foarte greu sa vinzi 1 bucata, si nu inteleg de ce. Nu cred ca sunt profilul tau de client, tu esti in alta liga..
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@Popescu
Nu ai cum sa faci imobiliare zi de zi avind un mic portofoliu in dotare.Imobiliare cu adevarat fac numai aceia care traiesc din acest domeniu,dar nu ca rentieri sau speculanti,ci pe baza de comisioane,consultanta,evaluari etc.Exista mii de romani care au mai multe proprietati imobiliare si care traiesc bine merci,fie prin inchirierea lor(rentieri imobiliari),fie prin vanzari sezoniere(multiplicatori imobiliari).Psihologia cumparatorilor nu poti sa o intelegi decat daca lucrezi nemislocit/direct cu acestia si te lovesti de ei zi de zi.Concret,este ca si cum un sofer oarecare considera ca stie psihologia umana ca un sofer de taxi care cara toata ziua persoane diferite ,cu comportamente si apucaturi total diferite.Ti-am dat un sfat gratis „greu” la inceput de an…vinde repede o proprietate si pleaca intr-o mini-vacanta circuit de o luna.O sa ne lipsesti de pe blog,dar ne asumam riscul.S-ar putea sa ai o mare revelatie turistica,o alta perceptie globala despre ce inseamna imobiliare in general.A fost doar o idee,nu o solutie…
Cat priveste „liga” imobiliara in care joc eu,spre exemplu,ieri am vizionat cu un coleg vreo 10 proprietati din care unele erau total aiurea.Imi place sa fac asta permanent ca sa raman ancorat in realitatea crunta imobiliara si sa fac diferenta intre ce se vede „de sus” si ce gasesc eu jos,im mijlocul ofertelor,al potentialilor cumparatori,al oamenilor care se invirt in acest domeniu extrem de complex si niciodata plictisitor.
Valentin Ionescu
13 ianuarie 2010@Popescu
1. Fond de investitii german care vine saptamana viitoare sa negocieze o oferta si sa vada alte 3
2. Fond de investitii din Cipru care vine la inceputul lui februarie sa vada 2 oferte
3. Acum 2 zile mi-a cazut un deal din cauza ca un alt fond s-a miscat foarte greu in luarea unei decizii si oferta S-A VANDUT in momentul cand trebuia sa incepem due diligence…
4. Am cerere ferma de teren 5-15 hectare pentru retail in 4 orase din tara
etc etc si asta sunt doar eu, Ionescu, un no name in peisajul imobiliar bucurestean…
Noi, din piata, vedem si simtim clar semnalele ca se apropie punctul G. Eu nu ma bazez nici pe capacitatea mea, de altfel extraordinara si nemaipomenita si nemaivazuta de analiza si predictie 😉 , nici pe cursul valutar, nici pe rata somajului, ci pe FAPTE, pe lucruri care se intampla deja, si in piata si la noi in birouri si pe teren.
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@Popescu@Valentin
Subscriu…In ultimile zile am primit si noi la EUROEST mult mai multe cereri interesante decat la sfirsitul anului trecut.Incepe sezonul de primavara timpurie imobiliara!
Lucian
14 ianuarie 2010Am auzit din doua surse diferite ca pe Adama se indreapta spre faliment. Voi ce stiti?
Dragos, ANL-ul si dezvoltatorii au fost de la inceput tinta programului prima casa. Nu aveau cum sa-l porneasca in campanie electorala sub forma asta.
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@Lucian
Nu stiu nimic despre Adama.Exista fosti angajati/colaboratori ai EUROEST care anul trecut au raspindit pe piata zvonul ca am dat faliment,asa ca…
Dan
14 ianuarie 2010Dragos, treaba cu sa demolam tot si sa reconstruim pt centrul bucurestiului e buna pt publicul larg, cam la fel cu „noi nu ne vindem tara”, in practica este imposibil si nu ma refer aici la birocratie ci la solutii pur tehnice care fac absolut imposibila varianta ta… la ce interese sint pe zona ultracentral pina acum de mult se aplica varianta ta cu demolarea… multi nenorociti au ajuns insa la o concluzie criminala si anume ca mai bine sa asteptam un cutremur mare care sa culce la pamint totul fara sa facem nimic… problema e ca atunci nu o sa mai avem nimic in centru si ne putem face bagajele sa plecam in alte tari pt ca nu o sa mai investeasca nici dracu intr-o catastrofa de proportii (banii pt reconstructie ar fii de ordinul a zeci de miliarde – fara inflorire). Daca e sa fac o referire aici la istorie si arhitectura, eu sint de principul ca mai bine darimam casa poporului si tot centrul civic din punctul asta de vedere.
Aaa, stai asa: vizavi de cutremur stii ce ma face sa zimbesc… faptul ca astia nu realizeaza ca aici a fost un cutremur de 8 grade la fel cum e adevarat si faptul ca in 1800 a fost o perioada de 100 de ani fara nici un cutremur semnificativ !!!
Yield este peste tot acolo unde se produc bani si este direct proportional cu gradul de risc-amortizare. Crede-ma Dragos nu ai idee citi baieti veseli cu stele pe umar au acolo yield-uri
Cit priveste rechinii care roiesc, hai sa fim un pic circumspecti si sa vedem concretizarile pt ca pina acum datele din hirtii sint extrem de reci, intrarile de capital investitional scad ca la balamuc. Mai e ceva interesant de vazut, rechinii astia pe ce segmente vin si la ce nivel?!!! Daca e vorba de seici – inseamna categoria stratosfera. Acum 4 ani vorbeam cu un prieten care facea import-export in dubai si-mi zicea ca in afara de banii bagati ca la balamuc de arabii din anglia si elvetia restul e haos si in fapt e un foarte mare faliment mascat, acolo cica se poate locuii doar 3-4 luni pe an – s-a dovedit a fi corect. (nu am fost acolo si nu stiu cum e dar din ce vad la meteo temperaturi in care poti sa iesi afara din casa exista intradevar doar 3 luni pe an). Dubaiul dupa mine este o mostra crunta de cretinism in investitii imobiliare facute doar pe prostia si ingimfarea unor seici care traiesc de citeva generatii in elvetia sau la londra si nu mai au nici un fel de contact cu realitatea. Poate avem si noi norocul sa aducem bolovani din astia in tara.
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@Dan
In primul rind te rog mult cand comunici cu mine fa-o punctual cu 1,2,3..Mi-e mult mai usor sa-ti raspund clar.
!. Doamne fereste de vreun cutremur,chiar si mediu!Atunci sa vezi criza imobiliara si preturi de dumping!
2.Poate stii tu mai multe despre yield-uri,asa ca nu voi insista pe segmentul rezidential VECHI ;
3.Rechinii imobiliari sunt printre noi si nu ataca decat daca simt „singe”!
4.Cat priveste Dubaiul esti intr-o eroare maxima !!!
rezidentiAlex
14 ianuarie 2010http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/78295/Elena-Udrea-il-da-afara-pe-seful-de-la-ANL-Afla-aici-motivele.html
cica voiau sa isi ia masini de teren. cred ca s-ar fi gasit n-shpe alte motive mai bune.
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@rezidentiAlex
A citit articolul meu si s-a decis subit.
rezidentiAlex
14 ianuarie 2010@Lucian:
Nu cred ca este bine sa lansam zvonuri de genul acesta pe bloguri. Pe pariu ca daca te intreb de la cine ai aflat nu poti scrie aici numele lor. Insa daca ai ceva sigur fa public. Dar nu te apuca sa aberezi asa, ca nu face bine nimanui.
Popescu
14 ianuarie 2010Dragos, daca stau sa fac un calcul, in ultimii 2 ani am facut in medie cate o tranzactie de v-c pe luna. Chestia asta iti da ceva bataie de cap crede-ma, te tine ocupat zi de zi. Nu am afirmat ca, cunosc psihologia cumparatorului ci tocmai ca incerc sa o inteleg. Inteleg si ce spui tu si ai dreptate, dar ce solutie imi dai, sa imi deschid o agentie imobilara sau sa ma angajez in domeniu? Este evident ca, cu cat iti trec mai multe tranzactii prin fata ochilor, cu atat esti mai versat. Precum e adevarat si faptul ca daca esti tampit poti sa vezi mii de tranzactii si tot degeaba. Asa ca solutia aleasa de mine este sa merg incet cu viteza businessului meu, mai inveti din experienta altora, mai citesti o carte etc..
Apreciez sfatul cu vacanta, stiu ca ti-ar placea sa nu te mai contrazic pe aici :), dar nu e cazul, vacantele e ultimul capitol la care sunt restantier.
Si mie imi place sa fiu ancorat in realitate, astazi am petrecut jumatate de zi pe zona Balotesti, Tunari sa vad ca „ansambluri rezidentiale” au mai ridicat baietii. E inutil sa iti spun ca inainte de 12 nu raspunde nimeni la telefon (daca raspund iti zic ca erau in notariat si nu puteau vorbi 🙂 , e de retinut asta), iar multi nu s-au intors din vacante.
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@Popescu
Iarasi n-ai inteles!…Vacanta era ca sa te mai luminezi putin in imobiliare.Ai putea atinge punctul G acolo si sa vii cu idei marete pe care sa le pui in practica pe meleagurile natale,de-a lungul Dimbovitei.
Eu asa am facut si am zis ca nu pot fii atit de prost sa nu aplic ce am vazut/trait pe acolo.
Popescu
14 ianuarie 2010Valentin, genul asta comunicare simteam nevoia.
Si euprimesc semnale pozitive de pe zonele mele: crestere de interes, telefoane, vizionari. Ceea ce incerc sa imi dau seama este daca in afara de end-user, a inceput si inv profesionist sa cumpere, pentru ca atunci ne apropiem cu adevarat de punctul G.
Popescu
14 ianuarie 2010Lucian, eu am auzit din patru surse ca nu se apropie de faliment. Ei, ce zici, sunt mai tare ca tine, te-am batut..
Popescu
14 ianuarie 2010Dan, acuma te-am localizat, esti spectator-comentator, nu jucator. Nu mai lua lucrurile asa in tragic, uite chiar acum tin in mana o carte scrisa de un guru imobiliar de la englezi. El zice asa, ciclurile imobiliare sunt: hot spot, cooling spot, cold spot, warming spot. Intelegi? Cand se face frig, mai pui o haina pe tine, nu am inventat noi romanii nici lacomia nici divorturile..
Referitor la Bursa din Romania care in timp ce vorbim noi creste precum Fat Frumos, iti aduc in atentie un singur lucru: prin 2007 cand nimeni nu auzise de criza pe la noi, Bursa era in cadere libera cadere care a continuat si in 2008. Acum, cand toata lumea vede numai negru in fata ochilor, bursa creste. Concluzionez eu daca nu ai prins ideea: Bursa e cu un pas inaintea economiei..
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@Popescu @Dan
Popescu,tu ai comportamentul conducatorului Impact- Dan Ioan Pop.Nu cumva matale esti ???
Popescu
14 ianuarie 2010Asta e cel mai mare tun imobiliar, ANL e mic copil
http://www.zf.ro/zf-24/adrian-nastase-casa-poporului-va-fi-transformata-in-cel-mai-mare-mall-din-europa-parlamentul-va-fi-mutat-in-sediul-bibliotecii-nationale-5331914/
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@ Popescu
Stiai ca imediat dupa Revolutie,magnatul presei australiene a oferit 2 miliarde dolari pe Casa Poporului? Eu o vindem ! Macar nu se mai lafaiau cacatii de politicieni astazi in ea. Mall e si acum,numai ca au spectacole numai cu animale!
Dan
14 ianuarie 2010Popescu, volumele… unde sint volumele… in 2007 a fost o scadere pe volume mici si o stabilizare pe volume mari abia la sfirsitul lui 2008 a venit haosul pe volume mari si tine minte faptul ca erau citiva care stiau ca o sa vina haul si la noi, trebuia sa te uiti doar la pocinogul imobiliar din sua inceput in august 2007 daca nu ma insala memoria. Asa ca logica cu, corelarea bvb-imobiliare e pe linga rau de tot, nu te baza pe asta ca nu o sa-ti fie bine, mai bine te corelezi cu puterea de cumparare si criza sociala pe care noi am „pacalit-o” in scop electoral pina acum.
Eu sint un spectator-comentator acum in imobiliare, … te indoiai de lucrul asta cumva?! 🙂 Nu cred ca m-am ascuns nici macar un moment. Ce nu intelegi este faptul ca am un atu major fata de tine in clipa asta… nu sint implicat direct decit intr-o masura acceptabila si pot privi calm de pe margine – OBIECTIV. Tu in schimb ai picat rau de tot, altfel nu te ambalai atit de mult si mai ales nu cautai floarea de colt la cimpie – fara suparare, este foarte probabil dupa cum sustii si tu sus si tare sa ma insel amarnic, dar la fel cum zice si Dragos pt cei care au picat linistitor acum e timpul unei vacante bine-meritate.
Esti legat ombilical de o revenire a pietei imobiliare, ce sa zic acum, nu vreau sa fiu in locul tau dar poate ca o consiliere buna nu ar strica. Incredibil dar sincer iti spun ca am lucrat cu agenti excelenti chiar si in vremurile pt care sint injurati acum, trebuie doar sa stii sa-i cauti, aici am un avantaj si eu am fost agent imobiliar prin 92, asa ca mi-a fost usor sa-i gasesc pe cei care fac treaba si nu dau din gura aiurea in tramvai.
Vis-a-vis de end-userul care a navalit acum la notariate ca sa incheie tranzactii… valeuuuu… la notariate nu prea se inghesuie nimeni cred ca s-au ratacit pe drum. Chiar si aici, nu numai la bvb e vorba tot de volum… numarul ne maninca visele. Cit priveste investiroul profesionist (banuiesc ca foarte mare) cu siguranta o sa apara triumfal la televizor pe praful asta, hai sa-l asteptam si o sa ne bucuram impreuna.
Despre cartile din imobiliare, cu exceptia celor tehnice legate de legislatie, constructie si arhitectura, crede-ma ca nu e vorba de „critica ratiunii pure” ci doar de un tip de inteligenta nativa si extrem de ascutita care te tine la suprafata, atit si nimic mai mult… restul e maculatura vinduta pe bani multi.
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@Dan @Popescu
Subscriu la subiectul cu cartile din real estate.
Popescu
14 ianuarie 2010Dan, ref la Bursa: nu cred ca ai tu atata banet incat sa fii afectat de lipsa de lichiditate de la Bursa noastra. Cunosc genul tau, va gasiti tot felul de scuze ca sa va justificati lipsa de actiune
Ref la imobiliare, esti foarte eronat, nu depind de cresterea pietei, vand imobile la pret mic dar cu profit masiv chiar si in perioada asta pentru ca le-am luat de mult si am facut si niste investitii cu cap in ele. Ca sa intelegi mai bine cum sta treaba, anul in care am vandut cel mai bine este chiar marele an de criza 2009.
In rest, esti cam eronat si cu tranzactiile, mai vorbeste si tu cu notarii si intreaba-i sa vezi ce iti spun de ianuarie 2010 fata de ianuarie 2009. Dar evident ca nu o faci pentru ca nu vrei sa iti pierzi virginitatea de ..observator obiectiv
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@Popescu @Dan
Popescu,stiam ca o sa ma faci sa te invidiez!Trebuie neaparat sa te cunosc sa mai invat cate ceva de la tine.Norocul meu e ca nu ma ocup de locuinte ieftine.
Alexandru Suciu
14 ianuarie 2010Referitor la Palatul Parlamentului transformat in mall:
Sunt curios cum ar arata un magazin Zara cu plafonul la 17 m inaltime.
Alta intrebare: cum vor reusi sa il umple cu branduri, de unde vor gasi atatia retaileri ca sa ocupe macar in proportie de 30-40% spatiul de inchiriat.
Si cine o sa ocupe de inchirieri: RAPPS-ul?
O idee: in holul central ar putea sa faca un ansamblu de blocuri, cred ca ar putea scoate un regim de inaltime de P+4…
In concluzie: ce aberatie!…
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@ Alexandru Suciu
Daca e adevarat ce scrie acolo,nu credeam ca Adrian Nastase poate fi atit de prost.O sa-i ia sefia prostanacului cu siguranta fiindca e mai tare ca el !..Cat priveste amenajarea il vor transforma in „Palatul bantuit”- „Haunted Mansion”/
„Horror House ” in varianta mioritica si va fi Disneyland romanesc.Daca n-au reusit Draculaland la Sighisoara si Circuitul de formula 1 la Snagov,de ce sa nu inceram ceva acolo?
Popescu
14 ianuarie 2010http://www.gandul.info/financiar/s-au-sucit-bancherii-acum-te-cauta-ei-la-telefon-ca-sa-ti-dea-credite-5327332
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@ Popescu
O sa fie ca in vest Popescu,mai astepta maxim un an si pana atunci sa te intorci din vacanta.Neaparat!
Dan
14 ianuarie 2010Popescu iar te-ai enervat, sincer nu-mi place cind te vad asa.
La notariate faci si tu ca basescu „jur… ca n-am dat cu pumnul” doar cu dosul de la palma, deci iei primele 14 zile din ianuarie 2010 cu primele zile din 2009 🙂 . ma refeream la oct-sept-nov-dec si parol in zilele astea cam bate vintul rau pe la notariate – a stai asa ca nici notariatele la care am fost nu erau alea bune trebuia sa ma duc la unele adevarate :).
Crede-ma ca si eu si tu si Dragos vrem acelasi lucru – deblocarea pietei imobiliare, de aici incolo incep diferentele:
1 – tu vrei musai o deblocare pe preturi mari ca altfel, ma repet esti in pom si pomul in aer, altfel nu incercai aici sa destupi „prostimea” de faptul ca o sa inceapa sa curga riuri de miere din cer si sa demasti marii rechini care asteapta la cotitura sa cumpere garsonierele cu un yield excelent de 6% la ora actuala si mai ales la un pret exceptional de numai 35.000 euro (parca cam atit e la ora actuala… sau cred ca ceva mai jos pe bani cash)
2 – eu vreau o deblocare pe niste preturi reale care sa poata fii sustinute de puterea economica a populatiei
3 – Dragos vrea o deblocare a pietei la orice pret, nu conteaza, ci doar sa porneasca motoarele – e un profesionist care traieste din intermediere (este o simpla impresie, nu trebuie luata ad literam)
BVB – baga tu bani acolo linistit si in cel mai categoric mod cu putinta iti spun ca nu o sa-ti port pica daca o sa ajungi multi-miliardar, bafta ……
Casa poporului – vezi ca fac astia misto de „tunul” tau imobiliar la tv, banuiesc ca esti mai tinar: gluma asta cu, casa poporului circula de aproape 20 de ani – casa poporului nu-si poate sustine financiar cheltuielile orice s-ar face acolo, atit e de mare si inutila – daca stai sa te gindesti ca 2/3 din ea nici macar nu e terminata. Auzi ce zic astia la tv: in clipa asta consuma curent electric cit 9000 de apartamente de 3 si 4 camere.
Cit privesc vinzarile tale Popescu din 2009, lasa-mi umila parere de a crede mai bine un martian cum se lauda cu spectaculoasele afaceri imobiliare de PE MARTE. Stai sa ma lamuresc, de unde stiu eu ca nu esti unul care a cumparat una sau doua garsoniere in decembrie 2007 cu gindul la dublarea averii iar acum stai pe forum sa explici ce bine o sa ne fie noua si cit de fraieri sintem ca nu cumparam garsonierele de la tine ???!!! ca doar esti un simplu anonim la fel ca mine, sau ma insel… ai ceva acreditari? sau macar spune exact ce vinzi poate gasesti cumparatori aici.
Stii care e cel mai mare „inamic” al tau in clipa asta: nu eu, cei care au luat credite imobiliare in 2006-2008 si care vorbesc acum la tota familia si toti prietenii in ce rahat imens au intrat… incredibil dar creditele in clipa asta sint destul de facile iar lumea nu se imbulzeste, ba din contra, fuge de ele… probabil pt ca au vazut la altii ce bine o duc acum!!!
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@ Dan @Popescu
Dane,nu-mi place atitudinea ta fata de Popescu.Sunteti pe blogul meu ca sa invatati unii de la altii,chiar daca spuneti prostii amandoi.Vino doar cu argumente ,te rog sa nu faci aprecieri /clasificari nefondate.Astept de la voi o alta maniera de a aborda lucrurile in domeniu imobiliar si lasati dracului bursa ca-mi bulversati cititorii cu prostii.Se poate ca Popescu sa fii fost baiat destept pe vremuri ,sa fii cumparat numai lucruri ieftine sau acceptabile ca pret/locatie si acum sa le dea la triplu pretului de achizitie,fiindca simte ca vine criza si nu va mai putea sa ia decat dublu la sfirsitul anului.Orice se poate in imobiliare,chiar daca imobiliarele nu sunt pentru oricine!!!
alma
14 ianuarie 2010@Dan
Care este puterea reala de cumparare a populatiei? O stie cineva?
N-am avut rabdare sa ma uit pe site-ul INSSE dar este scris acolo ce procent din cei care muncesc au salariu mediu pe economie? Dar cei cu salariu minim pe economie cati sunt? Ce poate cumpara un om care are salariu minim pe economie ( in imobiliare ma refer)?
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@alma
Ma bucur ca nu ne-ai parasit!… Stiu ca nu mai vorbesti cu mine.Sper sa poata cineva sa-ti spuna adevarul in fata,exact ca mine.Daca nu,intreba-ma pe mine!…Nu m-am schimbat.
Popescu
14 ianuarie 2010Dragos, am si eu o framantare. In ultimul timp (ultimele 2 sapt), numarul telefoanelor de vizionare a crescut extrem de agresiv pentru produsul meu. Numarul de pers cu care sunt in discutii este mare.
Iti marturisesc ca sunt usor descumpanit de situatie, daca acum 1 luna eram dispus sa vand jumatate din ce am si la discount, acum vazand cum creste interesul ma intreb daca nu sunt eu tampit si vand prea ieftin. Este capcana clasica (de la agonie la extaz, si dupa aia de la extaz din nou la agonie).
Anul trecut mi s-a intamplat acelasi lucru, dupa cateva vanzari in primavara, m-am speriat, am crezut ca isi revine piata si m-am oprit din vanzare. Am constat mai tarziu ca a fost o greseala, trebuia sa continui sa vand. Ce strategie ma sfatuiesti sa adopt:
-sa cashuiesc cat pot de mult, la pretul mic de acum
-sa cashuiesc ceva, dupa care sa cresc pretul
-sa mai astept
Nu sunt DIP, dar o iau ca pe un compliment.
Dan
14 ianuarie 2010Alma, nu vreau sa ma substitui lui Dragos in casa lui aici pe forum si-ti spun ca poate avea o parere mult mai avizata decit a mea. Sincer cu mare greutate poate fii stabilit un venit mediu pe familie in momentul asta de scadere puternica a veniturilor, mai ales ca se practica salariul minim pe economie din cauza incapacitatii multor agenti economici de a face fata impozitarii excesive, la asta se mai adauga si rotunjirile facute de banii primiti de la cei care lucreaza afara- dar si acolo nu sta lumea chiar pe roze in clipa asta – se pot observa intrarile tot mai mici de bani in tara de la acestia. Problema sociala a somajului si a veniturilor scazute este inca una destul de presanta in aproape toata lumea si pot sa zic ca o sa dureze destul de mult… revenirea economica o sa fie de lunga durata si destul de dureroasa valabil si pt romania (nu iau in calcul imbecilitatea zonei politice care ne poate sapa un adevarat mormint social-economic).
Cu salariul minim pe economie, nu se poate achizitiona nimic sau cel putin nu sugerez nimanui sa faca o asemenea inconstienta daca mai sint nebuni de bancheri care sa accepte asa ceva.
Oricum veniturile medii in tara nu sint de un nivel acceptabil pt a putea suporta preturile actuale din piata.
Toate cele bune
alma
14 ianuarie 2010– eu vreau o deblocare pe niste preturi reale care sa poata fii sustinute de puterea economica a populatiei
Pai, iarta-ma, dar atunci, daca puterea de cumparare este aproape inexistenta la un mare segment de populatie, care este „pretul real” care poate fi sustinut de aceasta putere de cumparare?
Dan
14 ianuarie 2010alma, sa nu mai ajunga creditarea la imbecilitatea de 80% din nivelul veniturilor, la asta ma refeream – unde nu-i cap vai de picioare – cam asa cu sistemul de creditare din anii trecuti.
Restul e cerere si oferta
Dan
14 ianuarie 2010Popescu, sa fii politician in romalia e un compliment?!!!
Valentin Ionescu
14 ianuarie 2010@all
Buna seara si scuze pentru absenta de astazi, dar promit ca o voi justifica, pregatesc ceva frumos si am sa va invit la o dezbatere in cateva zile, poate chiar aici daca ne da voie Dragos 🙂 , pentru ca sunteti cititorii lui si aici va fi unul dintre cele mai dure campuri de lupta imobiliara din Romania, daca nu stiati asta v-o spun eu acum, important este sa va doriti asta de la Dragos, pentru ca de oferit are mult mai mult decat i-ati cerut voi pana acum 😉 .
@Popescu #45
Pai numai genul asta de comunicare ai sa gasesti aici daca apesi pe butoanele potrivite si daca stii ce si cum sa intrebi 🙂 . Scopul declarat al acestui blog, dupa cum am citit la lansare, este sa va ajute sa va ancorati cat mai mult in realitatea imobiliara, si nu sa va livreze vorbe goale…
@Lucian #40
La ce stiu eu despre Adama, si nu stiu nici mult nici putin, slabe sperante sa falimenteze, in afara de conditia in care se vor hotari ei sa o faca 😉 . Sunt acoperiti inca o perioada buna de vreme, au investitii rentabile in alte zone folclorice, mai au de unde sa scada in cazul in care va arde rau, mai mult, au cumparat anul trecut cateva proiecte falimentare si se pare ca au si finantare pentru a incepe o parte din ele, deci slabe sperante…
@Dragos
Da, sa traim sa vedem si asta, Euroest in faliment…
Ai zis tu intr-un interviu odata „Euroest este Dragoteanu”. Ori, atata vreme cat ramai si singur si tot iti iei cateva sute de mii de acasa.
Am auzit si eu din astea, dar asta dupa ce am trecut pe la tine prin firma si stiam deja cum sta treaba, deci mi-am permis sa le spun inteligentilor care mancau de zor sa se mai stearga si la gura.
Gata ca iar ma ia Popescu la ture ca te perii 😀 . Eu sunt foarte extrovertit Mr Popescu, imi e greu sa ma abtin cand am ceva de spus… Daca e bun, cum naiba vrei sa zic ca nu e???
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@Valentin
De ce sa nu vorbeasca Vali,pe foamea asta maninci orice!…Cat despre stersul la gura e inutil.Multi se simt bine in suc propriu si ,mai ales,daca-si arata preferintele.
In privinta surprizei esti binevenit cu orice material bun de imobiliare,chiar daca vom fi de alta parere cateodata. Doar, d-aia stam pe blog,vrem sa invatam sa facem mai multi bani.
Popescu
14 ianuarie 2010Valentin, m-ar interesa parerea ta la 55.
Ciprian
14 ianuarie 2010@alma
Tu doresti o „deblocare” la niste preturi „reale” si sustinute de veniturile populatiei. Mai devreme intrebai ce se poate cumpara cu salariu minim pe economie in imobiliare…NIMIC. Nicaieri in lume nu se poate cumpara ceva cu salariu minim pe economie. Se inchiriaza sau se cumpara ceva la Petrechioaia..
@
Dan. Popescu – schimbati-va va rog id-urile de mess, skype ceva va rog. NU AM idee ce e ala yield. Eu vreau sa aflu lucuri legate de ANL (ca asa scrie in titlu)
@ mai era un baiat pe aici care avea 2 fonduri de investitii cu care negocia unu care ii venea sa vada cate ceva si un oarecare retailer in cautare de pamant :)))))))).
Revenind la ANL. Regele a murit! Traiasca regele ! Stie cineva mai mult?
Dragos Dragoteanu
14 ianuarie 2010@Ciprian
Numai Elena cea frumoasa poate sa-ti raspunda la aceasta ultima intrebare.Daca vrei sa rizi cu lacrimi uitat-te la caricaturile din Catavencu.Sunt „criminale”! Valabil pentru toti cititorii blogului meu.
Valentin Ionescu
14 ianuarie 2010@Popescu
Imi este foarte greu dupa cativa ani de consultanta dura sa imi dau cu parerea fara sa cunosc produsele, istorialul tau de pricing si dinamica de vanzari raportata la el in 2009, precum si alte cateva care decurg din cele de mai sus.
Ai 2 variante:
1. Dai un click pe numele meu si imi trimiti un teaser cu ce am scris eu mai sus; promit sa raspund in 48 de ore la modul gratuit si confidential
2. Iei de bun la modul brut sfatul meu generic pentru toata lumea, cu mici exceptii (unicate, proprietati cu caracter, etc), care este:
vinde tot astazi la pretul pe care il poti lua astazi; asta inseamna a fi investitor, sa reduci riscurile la maxim capitalizand chiar in pierdere (desi sunt sigur ca nu e cazul, poate castig mic sau deloc); gandeste-te, intr-o piata FLAMANDA DE CASH tu vei fi LICHID…
Nici nu vreau sa ma gandesc ce inseamna asta in conditia in care deja au inceput sa se tranzactioneze si la noi optiuni…………………..
Valentin Ionescu
14 ianuarie 2010@Ciprian
In primul rand multumesc pentru compliment („un baiat”). M-ai ghicit, am intr-adevar 18 ani aproape impliniti.
De imobiliare, in 3 tari… Aceeasi invitatie ca si lui Popescu, da un click pe numele meu de „baiat” 😉 , si te astept maine la mine la birou sa vezi dosarele si clientii despre care vorbeam. Conditie in care am la tine 1000 de euro. Sau viceversa, daca nu am clientii mentionati mai jos. Te tine?
Maestre, aici in general ne mai cunoastem intre noi si in viata reala, deci vrajeli mai spre… deloc, ca se afla repede 😀 .
Sau mai e varianta de a scrie sub pseudonim, caz in care poti sa scrii ce vrei, ca tot nu intereseaza pe nimeni daca nu ai nimic de comunicat.
Si acum te las sa vorbesti despre ANL. Imi cer scuze pentru ca am deviat de la topic.
Dan
14 ianuarie 2010Dragos, ok m-am potolit cu Popescu, pur si simplu citesc clisee electorale la el din cauza asta nu-l pot lua de bun in ce zice.
@Ciprian, nu alma vorbea de deblocare pe preturi care sa tina cont de veniturile reale ale populatiei, ci eu.
yield – randament investitional ex: dobinda bancara la depozite
Dan
14 ianuarie 2010Alma, sincer iti spun ca si eu stau pe ginduri la puterea de cumparare a populatiei si sincer vad cum incepe sa se duca nevoii la vale… la un moment dat o sa se alinieze si piata imobiliara, din pacate nu cred ca o sa mai conteze prea mult in clipa aceea. La bugetari e prapad, iar in privat e jale mare. Azi am auzit ca s-au intilnit sindicatele la aviatie spre exemplu unde au cazut salariile pe anumite categorii la sub 20% din salariu incepind din noiembrie – sint oameni aflati aproape de disperare cu rate la case sau care stau in chirii – unii au si copiii.
Sincer sper sa se regleze cit mai repede situatia pt ca altfel sintem cu totii intr-un mare ****
Popescu
15 ianuarie 2010Valentin, multumesc, am inteles opinia ta: cash is king.
Valentin Ionescu
15 ianuarie 2010@Alma
Salariul minim interprofesional in Spania anul trecut a fost de 624 euro.
La o familie tanara cu 2 venituri, sa zicem 1500-1800 de euro/luna (deja cazuri destul de rare cu 20% somaj la nivel national).
La momentul asta, aproape nici o banca nu le va acorda credit fara 25-30% avans, pentru ca – se pare – abia de curand au aflat ca respectiva categorie se incadreaza la un grad foarte ridicat de risc. La un apartament de un dormitor fara pretentii, asta inseamna minim 15-20.000, in zone mai cu pretentii chiar mai mult.
Deci, exclus cumparare clasica prin credit ipotecar mai devreme de 15-20 de ani, pentru ca la banii astia nu poti sa pui deoparte mare lucru, ba chiar deloc.
Hai sa luam o inchiriere cu optiune de cumparare dupa 5 ani, termenul legal maxim (daca nu s-o fi schimbat intre timp).
Rata daca nu ai avans, chiar si cu un rezidual maxim la sfarsitul contractului, tot va fi undeva la minim 7-800 euro/luna. Diferenta o cheltui pe strictul necesar, deci la sfarsitul celor 5 ani vei fi trait foarte stramtorat, tot nu vei avea diferenta de cateva zeci de mii, si vei cere o finantare bancara, dupa care vei continua sa platesti 7-800 de euro pe luna pentru inca 25-30 de ani.
Si atunci cei cu venituri spre minime prefera sa stea cu chirie cu 300 de euro /luna toata viata, si sa-si traiasca semnificativ mai bine tineretea cu diferenta de bani, sa se poata muta rapid in cazul in care gasesc un job mai bun in alta parte, etc etc etc.
Deci nu suntem unicat, in orice tara este imposibil sau cel putin foarte greu pentru persoanele cu venituri minime si fara perspective sa-si cumpere o locuinta, nu ne place, dar este adevarul capitalist si nu vreun specific mioritic.
@Popescu
Cu cea mai mare placere; m-as bucura sa-ti fi fost cat de cat de ajutor. Da, cash is king acum, in conditia in care iti creste numarul de leaduri inseamna ca ai momentum. Ai momentum, VINZI!!! Cel putin partial, daca esti foarte sigur ca in viitorul foarte apropiat cresterea organica iti va acoperi pierderea datorata blocarii capitalului. Eu unul nu m-as baza pe un termen scurt…
Tot Dragos spunea odata ca pretul corect de vanzare este pretul pe care il poti lua astazi. Important e si ce faci cu ei, desigur, dar in mare cam asta e adevarul.
Dan
15 ianuarie 2010Dragos, cu ce m-am inselat in privinta Dubai-ului?
– Am si precizat ca nu sint un specialist si nici nu am fost acolo – era vorba de ce am auzit la prima mina de la un prieten (nu-i musai sa fie de o acuratete 100% spusele lui).
– Era vorba si de o constatare logica vis-a-vis de amplasarea geografica tembela a unui asemenea mamut de oras
– poate sa ajunga un centru comercial si cel mult un centru financiar zonal
Dragos Dragoteanu
16 ianuarie 2010@Dan
Am fost acolo de multe ori si pot sa-ti spun ca m-am interesat care a fost filozofia dezvoltarii orasului in ultimii 30 de ani-cand era un…sat de pescari.La un moment dat,seicul emiratului respectiv a luat in considerare ca petrolul se va termina.Astfel,fara o alta atractie,Dubaiul s-ar stinge ca punct de interes pentru oricine.Strategia a fost cat se poate de simpla si eficienta.Daca ,dupa terminarea petrolului,turistii vor gasi Dubaiul ca o atractie turistica cu diverse posibilitati de relaxare si distractie,acestia vor (re)veni in continuare. Ceea ce este absolut impresionant in Dubai – si pentru mine a fost o revelatie ca SE POATE – a fost factorul uman.Acolo,peste 95% din locuitori sunt straini.Gasesti acolo de la specialisti cu cea mai buna calificare in lume pina la muncitori necalificati adusi din cele mai sarace colturi ale lumii.Socant a fost pentru mine sa constat ca acele „animale” aduse dintr-o saracie crasa de la ei din tara au performat,s-au adaptat incredibil,au fost „dresati” corespunzator,au invatat ca exista reguli si ,culmea, LE RESPECTA!!! Dane draga,in tara in care traim,numita generic Romania,n-o sa gasesti asa ceva ,pentru ca romanul e nascut destept,respecta numai ce-i convine,le stie pe toate,nu il intereseaza prea mult regulile etc.Serviciile prestate de baietii din Dubai, acei „ultimii” oameni de pe planeta,sunt aproape ireprosabile,se misca precum robotii,sunt acolo sa munceasca si sa trimita bani acasa,unde si-au lasat familiile cu multi copii.Sunt un fel de „”capsunari” romani,dornici sa-si jaoce sansa vietii pentru un trai mai bun.
Daca maine ar trebui sa plec urgent din tara,Emiratele Arabe Unite ar fi una din primele 3 optiuni.Cred ca dupa ce am vazut 85 de tari in lumea asta,acest lucru iti spune ceva!…
Cat despre imobiliarele de acolo,numai America si Japonia se pot compara cu ce vezi acolo.Totul este la superlativ in cele mai mici detalii.Daca te vei duce la un tirg de imobiliare acolo vei intelege cu adevarat ca nu oricine poate sa faca imobiliare.
alma
16 ianuarie 2010@Dan
Ai dreptate in ce priveste puterea de cumparare a populatiei. Insa si in anii trecuti puterea de cumparare a populatiei nu a fost mai mare. Si atunci de unde numarul atat de mare de tranzactii pe piata imobiliara? Inseamna ca piata imobiliara nu a fost alimentata de tranzactii care sa tina cont de puterea de cumparare. Combustibilul a fost altul.
Si eu cred ca acest combustibil a fost vanzarea masiva de terenuri. Inseamna ca tranzactiile s-au facut si cu plata integrala la semnarea contractului in mare parte si nu din credite bancare.
In ultimul an piata terenurilor a cazut pana aproape de zero.
Si acesta constituie un motiv pentru declinul pietei imobiliare si al sectorului constructiilor. Este o parere personala.
alma
16 ianuarie 2010Cred ca a fost cumpararea de terenuri pentru ca foarte multe din acestea au fost cumparate de fonduri de investitii din strainatate sau de societati comerciale straine inregistrate in Romania iar banii nu au venit in marea lor parte din credite ci din transferuri bancare din afara tarii.
Dragos Dragoteanu
16 ianuarie 2010@alma
Imi dau seama cat de suparat(a) esti pe mine daca nu ceri si parerea mea ca cel mai mare intermediar de terenuri din Romania.Sunt convins ca vei primi totusi raspunsul corect…
alma
16 ianuarie 2010Dragos, nu comentez. Am fost mai mult mahnita cu toate ca stiu ca in multe situatii „copii spun lucruri traznite”.
Dar vorb-aia: ce nu te omoara te-ntareste!
Ei , uite ca m-ai facut curioasa si te intreb: care crezi ca a fost combustibilul care a intretinut valvataia pe piata imobiliara care este clar ca o buna parte din timp nu s-a bazat pe puterea de cumparare?
Dragos Dragoteanu
16 ianuarie 2010@alma
Ce ai scris tu e corect + banii furati ! MULTI !! Hai sa nu spunem furati,poate suna prea dur si tie-ti plac subtilitatile.Nemunciti,suna mai elegant.Probabil,o sa intrebi de unde? Raspunsul e simplu ca doar esti femeie inteligenta!
alma
16 ianuarie 2010erata: „copiii….”
Dan
16 ianuarie 2010Dragos, gata am inteles la ce te referi… am auzit si eu ca majoritatea sint pakistanezi veniti la munca silnica si care s-au adaptat acolo. Stiu si eu de logica seicului in privinta construirii acelui mamut de oras, doar ca este … hai sa fiu blind – puerila: cind o sa se termine petrolul adio si magaoaia de oras.
Cel mai tare a fost la inaugurarea acum a monumentului de 800 de metri, cind aveau toti seicii niste fete decupate din scenele de groaza, erau cumplit de speriati si incercau din rasputeri sa scoata cite un zimbet schimonosit rau de tot.
Cit priveste Romania – smecheria, lenea si „legile”, gindim absolut la fel. Cu toate astea am vazut locuri mai rele in Europa decit ferentariu la 12 noaptea – spre exemplu napoli sau marseille. Stai sa vezi legi si respectarea lor in sudul italiei (nordul e alta tara, alta civilizatie – parerea mea).
Dragos Dragoteanu
16 ianuarie 2010@Dan
Refuz sa cred ca esti un om limitat in imaginatie.Nu ai inteles nimic despre ce ti-am scris despre Dubai.Eu VREAU sa merg acolo,imi doresc MULT sa ajung de cit mai multe ori acolo, nu pentru shopping ci pentru ca ma simt bine si IMI PLACE !
Nu ma intereseaza ca n-o sa mai aiba petrol in zona.Tocmai asta ti-am spus,Dubaiul a atins deja stadiu de obiectiv turistic de neevitat.Merita sa faci ORICIND un drum acolo.Cand te decizi sa-mi spui,te orientez eu.
Dan
16 ianuarie 2010Alma, cronologic vorbind, treaba a inceput cam asa:
– prin 2001-2002 a inceput sa creasca pretul pe terenuri, mai ales odata cu neimpozitarea banilor celor plecati la munca (asta a fost o decizie de geniu luata pe vremea lui nastase – cu toate ca nu-l am la inima mai deloc)
– in 2003 daca nu ma insel s-a dat liber si la creditele ipotecare, dar cu o descoperire acceptabila de 30-40% din venituri.
Cam astea doua lucruri au dat drumul la crestere in ro. Cum se apropia intrarea in ue au aparut si marii „rechini” care au mirosit profit pe cererea flaminda de imobiliare a romanilor.
In 2005 a inceput cursa inarmarilor imobiliare si a culminat cu dementa sfirsitului lui 2007 si primavara 2008.
Toata lumea baga bani in imobiliare ca la un eldorado. De prin 2006 randamentul pe rezidential a inceput sa fie mai mare decit pe terenuri din cauza maririi gradului de indatorare din venituri – pina la un apocaliptic de peste 80%.
Terenurile, NU PRODUC bani – asta este marele dezavantaj al lor pe care romanii nu l-au inteles, s-au imbulzit ca dobitocii doar pe baza de specula: cumperi acum si vinzi peste 6 luni sau un an la cel putin triplu-valoare. La asta se adauga asa cum zice si Dragos imbecilitatea arhitecturala si urbana a noilor „cartiere” care acum s-au dovedit a fii in fapt niste banctustane si nu cartiere moderne de locuit.
In clipa asta pe terenuri este intradevar o catastrofa… care o sa culmineze in citeva luni cu scaderi mult mai dramatice de preturi decit pina acum – daca se mai adauga si niste impozite asa cum au astia in vedere, atunci toata lumea o sa fie nevoita sa vinda.
Sint foarte multe de spus… iar pt o analiza completa mai bine se scrie un roman
Dragos Dragoteanu
16 ianuarie 2010@Dan @ alma
Dane,maestre,sa nu mai spui vreodata ca terenurile nu produc bani ! Iarasi esti intr-o mare eroare!! Te rog cat stai pe blogul asta sa nu pierzi timpul si sa inveti fiindca ai capacitatea sa o faci.
TERENURILE PRODUC BANI MULTI ! Depinde de teren.ASTA e cu totul si cu totul alta discutie.
Dan
16 ianuarie 2010Alma, ca sa nu uit – si eu am fost papagal si am ramas cu un teren, noroc ca l-am luat cu gindul sa cultiv porumb pe o perioada de 15-20 de ani si abia apoi sa construiesc ceva pe el ca sa-l las copilului 🙂
Dragos Dragoteanu
16 ianuarie 2010@Dan
Vrajeala !…Daca venea unu sa ti-l cumpere,ce-i ziceai ? Nu-l vand, e pentru copil!
Dan
16 ianuarie 2010Dragos, stai linistit ca nu-s dobitoc si mie mi-ar placea sa merg sa vad ce-i acolo, chiar si din pura curiozitate fata de noile concepte de arhitectura… singura problema e ca nu prea-mi face bine caldura la organism – serios vorbesc
Ma indoiesc doar de capacitatea turistica a orasului, atit si nimic mai mult
Dragos Dragoteanu
16 ianuarie 2010@Du-te in perioada octombrie -martie si nu e nici un risc de canicula.Poate te simti mai relaxat vara in Bucuresti,la 40 de grade ?!..Cit priveste capacitatea TURISTICA ,macar din punct de vedere imobiliar poti sa-ti „clatesti” ochii cu o doza de imaginatie urbanistica si modernism la cele mai inalte cote profesionale.
Dan
16 ianuarie 2010Dragos, hai ca nu ma fac inteles in seara asta: terenul produce foarte multi bani daca stii ce sa faci cu el si ai capital sa construiesti… pt majoritatea romanilor insa nu produce bani pt ca scopul a fost unul pur speculativ, cu aproape toate resursele pe care le-au avut…
Dragos Dragoteanu
16 ianuarie 2010@Dan
Inainte sa-ti explic de unde vine rodul unui teren trebuie sa stii ca in SUA cele mai bogate trei categorii sociale sunt:avocatii,medicii si fermierii !Diferenta la noi e in ceea ce priveste atitudinea fata de teren.CUM?
Sa-ti explic cite categorii de terenuri exista in Romania,din punctul meu de vedere,ca unul care a intermediat cate ceva prin tara asta:
1. terenuri muncite – cele agricole si cele neagricole,pe care s-a facut ceva,orice care produce;
2. terenuri nemuncite – acelea la care te uiti si nu stii de ce stai in fata lor fara sa intelegi nimic-daca te gandesti la perspectiva;
Va continua.
alma
16 ianuarie 2010@Dan
Lasand la o parte arhitectura care lasa de dorit dar daca e sa fim sinceri multi romani nu preau au tengente cu arhitectura (moderna sau clasica cum o fi ea), nu stiu cine i-a sfatuit pe dezvoltatori ca e musai ca toti oamenii sa se mute la vila de 200-300mp construit. Si la viloiul asta au lasat de cele mai multe ori un mini-teren, adica pe 250mp teren aveai 120mp constructia la sol si restul …curte. Si asta la margine de Bucuresti. Pai daca tot te duci spre margine sau afara din Bucuresti, de ce trebuie musai sa devii si opulent si sa ai ditamai viloiul si o curte in care poti sa pui numai un gratar. de ce n-or fi gandit casute mai mici, cu mai mult teren si aveau succes si pentru rezidenta si drept case de vacanta, si pentru cei mai cu dare de mana si pentru cei cu buget mai mic.
Dragos Dragoteanu
16 ianuarie 2010@alma
Pentru ca parerea unui arhitect nu prea conteaza in fata „valorii” omului care a facut banul repede in Romania.Stia el mai bine orice!
Dan
16 ianuarie 2010Alma, exact cum zice si Dragos e vorba de foarte multa lacomie si prostie, mina in mina cu spaga ca la balamuc in administratie – fara avizul spagarilor nu se putea ajunge la asemenea cartiere horror.
Dan
16 ianuarie 2010Dragos, 🙂 cu terenul ala nici n-am incercat sa-l dau la vinzare – nu-i in oras, in rest stai linistit ca am si vindut 🙂 (totul la o proportie redusa – sa nu-ti imaginezi ca sint cine stie ce ca nu sint nici pe departe)
Popescu
17 ianuarie 2010Alma, „valvataia care a intretinut piata e imobiliara: terenurile” , e adevarat ce spui dar asta e doar o mica frantura din imaginea generala.
In perioada la care ne referim capitalurile speculative au invadat Romania nu numai pentru a achizitiona terenuri dar si alte active: fabrici, actiuni, businessuri gata puse pe picioare, banci. Iti dau numai un exemplu: bancile mama au trimis sume foarte mari catre sucursalele din Romania deoarece la noi banul se imprumuta la randamanet mult, mult mai mari catre populatie, agenti economici decta in tarile de origine.
E prea simplist sa spui: au venit speculantii evrei care au dat navala sa cumpere terenuri, asta a dus la cresterea pietei imobiliare in ansamblu si mentinerea ei la aceste niveluri.
Cineva care a construit un business de la zero si la vandut dupa cativa ani pe milioane de dolari, a bagat si in imobiliare. Bani facuti pe bursa, bani furati, bani nemeritati sau meritati, bani veniti din fonduri europene, etc sunt tot atatea canale prin care au intrat capitaluri, capitaluri care vrand nevrand au ajuns la un moment dat in imobiliare.
Popescu
17 ianuarie 2010Alma: „piata terenurilor este la zero acum”, inseamna ca eu sunt zero barat: tocmai am cumparat un teren.
Dragos Dragoteanu
17 ianuarie 2010@Popescu
Bravo,credeam ca sunt singurul „nebun” care investeste acum in terenuri.Felicitari Popescu!Dupa zero barat la cumparare urmeaza o vanzare cu multe zerouri in coada.”Roata” imobiliara se invirte!….
Popescu
17 ianuarie 2010Alma, viloiul pe 250mp are si el o logica: TVA e 5%
Dan
17 ianuarie 2010Oaleu, Dragos, daca vrei sa scapi de mine zii concret in fata, da nu ma trimite si iarna la caldura dupa ce ca si asa abia suport vara la noi 🙂
– Agricultura: eu zic ca e o idee mai complicat decit atit:
1 – petre roman a facut o imbecilitate enorma cu farimitarea parcelelor agricole – practic s-a distrus capacitatea agricola a tarii. Agricultura pe parcele mici nu se poate face, mai ales in conditiile in care si proprietarii se aflau intr-un grad major de saracie. Puteau fii date compensatii spre exemplu, doar ca presiunile sociale pt aceasta reparatie morala erau la cote maxime in perioada aia… problema este extrem de complicata in conditiile in care majoritatea populatiei este rurala. Nu acelasi lucru se intimpla in America – probabil este cel mai prost exemplu pt tara noastra – nu exista nici cea mai mica legatura intre noi si ei (ma refer la agricultura) nici sociala, nici culturala, nici politica, nici istorica – daca vrei sa aflii adevarul mergi spre exemplu la tara si spunei taranului ca-i pui impozit marit pt ca nu practica o agricultura eficienta – te asigur ca sare cu toporul la tine, sa vezi certuri in interiorul familiei pt o palma de pamint care noua ni se pare neimportanta.
2 – Foarte putina lume cunoaste faptul ca agricultura noastra producea pe vremea pingicarului, produse pline de chimicale, astfel incit, contrar legendelor populare ca rosiile de la noi erau cele mai naturale, erau in fapt pline de chimicale. Abia acum dupa ce nu s-a mai bagat pesticide si ingrasaminte din cauze financiare pamintul a reusit sa se regenereze . Am impresia ca in anii 94-95 a existat si o directiva din parte ue care dadea compensatii financiare pt suprafete mai mari de 500 ha care erau lasate cu buruieni pe ele timp de 5 ani dupa care era contractata productia de catre firme din ue – nu te gindii la „zeitgeist” european ca nu este cazul – pur si simplu pamintul nostru era distrus din cauza folosirii in exces a ingrasamintelor chimicale si pesticidelor de pe vremea pingicarului.
Deci agricultura la noi este extrem de complicata, iar un nou tip de colectivizare ar insemna un razboi civil garantat in secunda doi. Eu inteleg ca ai intentii bune iar teoria tehnica iti da dreptate dar ca sa o pornesti pe drumul asta ar trebuii sa „extermini” 60% din populatia tarii !!!!
Cu decizii corecte si pasi mici si energici se poate contura o asemenea posibiliate intr-un interval de timp spre exemplu de 20 de ani… la noi insa nu s-a facut absolut nimic si s-au pierdut acesti ani, acum puteam sa fiim departe dar nu sintem.
Dragos Dragoteanu
17 ianuarie 2010@Dan
Intimplator,total intimplator,am terminat Institutul Agronomic in Bucuresti,deci am ceva habar de agricultura si zootehnie in tara asta.
1. Terenurile muncite sunt alea care faci ceva pe ele-agricultura,constructii civile sau industriale,parcari la nivelul solului fara alte amenajari,prin inchiriere,cumparare,concesionare,arendare,asociere etc.Terenurile astea produc!
2. Terenurile nemuncite sunt ce vedem noi in general cind mergem cu masina si nu ne place sa privim decat la drum si semne.Cele agicole uitate/lasate asa si cele din orase luate strict in scop speculativ,fara perspectiva.
Va continua.Dane,nu iti dau prea multe informatii deodata ca sa nu devii confuz si sa-ti structurezi continutul materialelor prezentate.Stai linistit ca,sunt destui care citesc ce dezbatem noi pe aici,care se considera experti in investitii imobiliare si isi iau notite,asa ca nu-i nici o rusine! Era unu’ Ciprian care a zis ca e atent la ce fac eu si Euroest.FII MAI ATENT Cipriane!Altfel,prin mana mea au trecut sute de agenti imobiliari de-a lungul anilor pe la Euroest care acum stau cu ochii bulbucati cat cepele la subiectele atinse de noi,doar-doar mai prind si ei ceva nou,fiindca lucreaza tot in acelasi domeniu si acum.
Valentin Ionescu
17 ianuarie 2010Popescule, jos palaria! Ai inteles perfect semnalele mele si ale lui Dragos. Nu ca nu ai fi stiut si tu situatia 😀 . Sa-l vinzi sanatos!
Dan
17 ianuarie 2010Alma, la #79 iti dau perfecta dreptate, este vorba de lacomie, prostie, manelism, „dezvoltatori” de tip rechini fara mama fara tata pt care societatea nu conteaza ci doar sa fie ei musculosii junglei cu foarte multi bani in buzunar gen – fara numar…fara numar (este o problema tipic de incultura sociala), cumulat cu foarte multa „lipsa” de legislatie – in mod voit – astfel incit sa conduca la foarte multa spaga politica si nu numai, iar poporul pina acum s-a simtit bine in aceasta mizerie si s-a integrat excelent.
De acum inainte, dupa ce s-au fript in acest imens caritas imobiliar, eu unul zic ca o sa fie altceva – e parerea mea personala, multi nu o impartasesc.
Lucian
17 ianuarie 2010@43 si @46 – este evident ca nu pot sa va dau sursele. Daca va fi zvon vom vedea in perioada urmatoare. Pentru mine sunt oameni credibili.
Dragos, probabil ca si tu traversai o perioada mai neagra cand ti-au spus oamenii aia ca te indrepti spre faliment.
Dragos Dragoteanu
17 ianuarie 2010@Lucian
„Oamenii” aia erau/sunt fosti angajati Euroest,concediati pentru incompetenta sau furt! Ce vrei sa spuna ca Euroest e bine cand ei mor de foame acum.Practic,unii credeau ca Euroest sta in „valoarea” lor si odata cu plecarea lor firma e in faliment garantat.Lucru asta se intimpla cu1.5 ani in urma cand eu am concediat vedetele imobiliare din firma mea.Acelasi lucru se poate intimpla la orice firma,nu numai cu Adama!Dar,hai sa lasam zvonurile si sa vorbim de lucruri reale din imobiliare.
Popescu
17 ianuarie 2010Dragos, ar trebui sa facem terapie de grup cei care cumparam terenuri acum.
cata diferenta de mentalitate : de la ” terenurile sunt la zero acum” a Almei pana la „terenurile sunt la multe zerouri in coada acum” a ta.
Dragos Dragoteanu
17 ianuarie 2010@Popescu
„Hienele” imobiliare-ca mine-nu fac terapie decat in familie!
Popescu
17 ianuarie 2010Valentin, parca spuneai ca Cash is King
Dan
17 ianuarie 2010Dragos, stiu ca sint foarte multe de vorbit vis-a-vis de agricultura… pt balenele mari este o investitie foarte buna, intradevar, se scot bani cu lopata din foste cap-uri de stat, insula mare a brailei spre ex. etc., dar sincer la nivelul meu este total neinteresant, ba din contra cel mai bine e sa stai deoparte ca inseamna bani aruncati pe fereastra. – asa vad eu lucrurile… si nu cred ca sint in minoritate
Cit priveste cursa reinarmarii pe imobiliare pe mine nu m-ai convins cu nimic. Asta in cazul in care te referi si la un nivel mic si mijlociu, nu doar la „stratosfera”.
Dragos, presupunem prin absurd ca toata lumea o sa faca specula pe imobiliare si sa zicem ca este singurul domeniu in care o sa se investeasca, mai devreme sau mai tirziu se intra in colaps, ceea ce, mai mult decit evident s-a si intimplat.
In cazul in care te referi doar la un anumit nivel de investitii si investitori e bine sa pui in paranteza ca nu se refera si la cei mici pt ca uite asa au ajuns amaritii sa-si distruga vietile din cauza, „mobilizarii” catre cursa inarmarii pe imobiliare.
Referitor la xulescu, in fata mea are o credibilitate egala cu a premierului emil boc, adica foarte mare.
„noi am iesit din criza” si am dat cu, capul in gard
Dragos Dragoteanu
17 ianuarie 2010@Dan
Astazi esti confuz!…Te iert.Cand iti revii,structureaza te rog intrebarile/comentariile.Merci anticipat.
Popescu
17 ianuarie 2010Dragos, apropo de angajatii tai care furau, nu am vrut sa zic pana acum dar daca tot veni discutia: am un prieten care mi-a zis ca a dat comision unui agent Euroest 50,000 euro. Evident ca lui personal, fara sa fie inregistrati la firma, etc. Treaba se intampla acum cativa ani, in perioada de glorie a pietei.
Iti dai seama ca am ramas interzis cand am auzit ce sume se invarteau daca tipului i-a convenit sa dea in afara comisionului agentiei, numai „spaga” agentului 50,000 euro.
No comment
Dragos Dragoteanu
17 ianuarie 2010@ Popescu
Am aflat de nenumarate astfel de „tranzactii”din firma mea,da-a lungul celor 15 ani.Sunt viu,traiesc si merg inainte!Cine crezi ca a gresit?Eu sau clientul generos?
Popescu
17 ianuarie 2010Unora, stirea asta ar putea sa nu le spuna nimic:
http://www.zf.ro/zf-24/romania-ar-putea-primi-noua-transa-de-la-fmi-in-februarie-dupa-aprobarea-bugetului-5357392/
Dragos Dragoteanu
17 ianuarie 2010@Popescu
Mie nu-mi spune absolut nimic! Sunt mai prost!! Ma pis pe transa FMI !!!
alma
17 ianuarie 2010@Dan
Dan, pana in 2005 cand au aparut legile proprietatii nu puteai cumpara un teren intravilan fara sa fie scos din circuitul agricol pentru ca penalitatea era prea mare dupa aia: ca sa-l faci intravilan construibil trebuia sa platesti 300% din pretul din contract.
Munti de bani au intrat in conturile Ministerului Agriculturii ca taxa pentru „ameliorarea fondului funciar”.
Ce s-a fi facut cu banii aia nu stiu pentru ca aricultura a produs din ce in ce mai putin pe masura ce anii au trecut.Celor care au cumparat terenuri aricole chiar si pentru speculatii nu le-a propus nimeni, nici statul nici vre-un particular sa le arendeze pentru perioade mai mari sau mai mici de timp si sa se faca aricultura pe ele.
Dar impozite au stiut sa ia.
S-au bagat in intravilan de catre primarii sute de hectare numai pentru cresterea impozitelor pe teren pentru ca altceva autoritatile locale sau centrale nu au facut si se pare ca nici n-au de gand sa faca prea curand.
Au avut insa grija ca prin codul fiscal sa impoziteze terenurile intravilan aricole detinute de firme ca si terenuri intravilan construibile , taxa in acest caz fiind de zeci de ori mai mare decat in cazul unui teren intravilan aricol..
Statul nu stie sa faca altceva decat sa stea cu mana intinsa. Nici macar nu-si poate strane impozitele si de aia pune noi si noi biruri platite evident numai de cei care sunt buni platnici.
Avem, ca tara, 14 milioane de teren aricol din care mai mult de 9 milioane sunt arabile.
Sunt irigate 900 mii hectare dar si din astea sunt contractate numai putin mai mult de 350mii pentru ca apa pentru irigatii este prea scumpa.
Cum vrei sa se faca aricultura? Cine sa o faca?
Dragos Dragoteanu
17 ianuarie 2010@alma@Dan
Lasati agricultura in pace! Eu in 5 ani de facultate (unul l-am repetat!),nu am invatat decat un lucru despre agricultura romaneasca:”Ploua in mai ai malai,daca nu o …. ai !!”
Alma,esti intr-o eroare de moment…statul nu mai sta cu mana intinsa ,a iesit la vanatoare cu taxe noi,penalitati la greu,fugarire de contribuabili restantieri/neplatitori etc.ASTA E DOAR INCEPUTUL!
Valentin Ionescu
17 ianuarie 2010@Popescu
Pai spuneam „Cash is king”, dar regele nu mai e rege daca-l tii la saltea!!!
Deci ma refeream tot pentru investitii foarte bune, care deja au inceput sa apara. Si refuz sa cred ca ai investit in perioada asta intr-un teren fara sa fii foarte sigur ca va produce profit foarte bun 😉 .
De aceea ti-am si urat sa-l vinzi sanatos, si nu sa-l stapanesti sanatos
Dragos Dragoteanu
17 ianuarie 2010@Valentin @Popescu
Stai linistit Vali ca e constient ca-l mai stapineste minim 2-3 ani.Pamantul lucreaza,nu se degradeaza!
Dan
17 ianuarie 2010Alma, hai ca sa incep aleatoriu:
– statul nu intinde mina ci iti baga mina in buzunar ca ultimul borfas, ca sa se capatuiasca paduchii politici, securistii si toata pleiada de plosnite afaceriste din jurul lor, din cauza asta statul este impartit in doua: 1 – statul format din sclavii platitori de rate la banca si taxe catre buget; 2 – statul format din „guvernantii” si paduchii lor care fura tot ce se poate din bugetul umplut de sclavi
– treaba cu terenurile din 2005: puteai cumpara fara nici un fel de problema si inainte de 2005, pe act de vinzare-cumparare la notariat. Te referi probabil la perioada din anii 90 cind nu existau acte de proprietate de la primarii pe terenuri, dar si atunci puteai sa faci ceva acte; iar taxa de 300% nu era musai sa scoti toata suprafata ci doar cit considerai tu ca o sa fie amprenta la sol a constructiei – mai ales ca valoarea era de obicei cea de pe grila notariala
– primarii si intravilanul: da ai dreptate, unii au bagat teren in intravilan pt taxe mai mari dar sa stii ca si foarte multi proprietari au zis saru’mina pt ca puteau sa-si vinda mai bine un teren intravilan decit unul extravilan
– de ce nu merge agricultura?!!! ce sa zic e mult de vorbit si foarte multa mafie politica. Unii se bucura extraordinar de mult atunci cind ne imprumuta fmi-ul bani, oare de ce? – pt ca se mai arunca niste bani de specula pe piata iar romanul o sa se ingramadeasca la credite. Asa vor unii sa fim tara de consum, si crede-ma ca foarte multi din astia nu sint monstrii din afara tarii neaparat, ci sint foarte multi „bine-voitori” autohtoni care vor sa raminem in continuare la stadiul de tara in curs de dezvoltare.
Este mult mai usor sa prosperi intr-o tara de sclavi decit intr-una cu o societate dezvoltata, asa ca cel mai bun lucru este sa tii populatia la stadiul de sclavi dobitoci care sa cumpere cit mai mult pe credit pt a ajunge la acest nivel de mizerie.
De ce crezi ca se bucura mafiotii atunci cind lumea face credite cit mai multe?!!!
Dan
17 ianuarie 2010Dragos, ok, iau niste anlagezice de ma pun in cap, nu-i ceva grav dar e de durata. In mare ideile sint conforme cu principiile din capul meu, ordinea si sintetizarea lor e o leaca mai complicat de pus in practica 🙂
Valentin Ionescu
17 ianuarie 2010@Dragos
Da, sunt convins ca pe praful asta Popescu si-a luat in calcul minim 2-3 ani ca si expectativa de vanzare. Cel putin eu unul asa l-am sfatuit, si sunt convins ca nu numai eu, dar stie si el. Deci este acoperit cu siguranta.
Popescu
17 ianuarie 2010Daca tot m-am apucat sa va povestesc: terenul pe care l-am luat e o piesa strategica pentru mine, imi pune in valoare un proiect intreg. Il vanez de vreo 2 ani, dar pana acum proprietarului nu-i ajungeai la nas de ce pretentii avea. Intre timp criza i-a mai fragezit pretentiile atat ca pret cat si ca modalitate de plata (in 9 luni), asa ca daca l-am prins, am marcat. In consecinta, terenul nu l-am luat sa il vand nici acum nici peste 2-3 ani.
Dragos Dragoteanu
17 ianuarie 2010@Popescu
Te inteleg,dar cred ca te-ai grabit putin.Daca aveai concurent e corect ca l-ai luat,daca nu trebuia sa te joci cu vanzattorul pana mergea pe sarma,exact asa cum te-a jucat el in vremurile bune!Roata imobiliara…
Popescu
17 ianuarie 2010Inteleg ce spui, chestia e ca aveam cumparator la proiectul meu, cashflow zero la tranzactia asta. Mi-am deblocat intreg proiectul cu cashul cumparatorului, daca mai asteptam pierdeam momentumul, pierdeam cumparatorul
Liviu
19 ianuarie 2010Aveti perfecta dreptate, statul e nenea cel rau, care fura bombonica cea dulce scufitelor rosii din imobiliare. Sa va reamintesc ce preturi au casele si terenurile din Romania, domnule Dragoteanu ? Chiar si acum, pe timp de criza !! Dumneavoastra v-a convenit de minune boom-ul imobiliar, in care colegii dvs. (si dumneavoastra, ca doar n-oti fi mai breaz) scumpeau nejustificat preturile la case de la o zi la alta !! V-ati imbogatit, acum sunteti experti imobiliari, iar eu traiam frustranta situatie de a constata ca desi fac dovada la banca a unui salariu cu MULT PESTE MEDIA Europei occidentale, puteam sa obtin un imprumut care sa-mi asigure un apartament de doua camere in Titan ! Iar dumneavoastra (in sens generic, n-o luati personal) imi explicati mie zambind larg cum ar trebui eu sa platesc cateva sute de mii de euro pentru un apartament in bloc !… Chiar v-ati pierdut simtul realitatii ?…Pentru ca bunul simt, romanii nu l-au avut niciodata…
Dragos Dragoteanu
19 ianuarie 2010@Liviu
Probabil,tu nu esti roman!?…Te invit sa citesti interviul meu din Imopedia dat in data de 17 noiembrie 2009 si apoi mai vorbim.Cit priveste salariul tau „MULT PESTE MEDIA Europei occidentale”,nu pot decat sa te felicit si sa te intreb de ce mai stai in tara asa,daca toti romanii sunt niste nesimtiti?!…Vrei sa-ti dau eu un raspuns din suflet,ca pentru un om „deosebit” ca tine,care vorbeste urit despre tara in care castiga mult mai mult decat in Europa?…Pentru ca acolo ai fi un celebru paria!!!
Si,daca banca ti-a oferit numai varianta unui apartament de 2 camere in Titan,nu ma intreba pe mine de ce?Uita-te in oglinda,da-ti raspunsul corect si apoi mai fa o plimbare printre „romanii care n-au avut niciodata bun simt”,ca sa iei o decizie corecta pentru viitorul tau.Succes!
Marian
19 ianuarie 2010Va salut, stimate domn! Suntem o familie tanara, cu un copil de 6 luni. Locuind in sectorul 2 cu parintii sotiei ne gandim si noi la o casuta a noastra. Am mers pe traseul ANL la sectorul in care locuim, iar raspunsul a fost unul sec:”Mergeti la sectorul unde aveti locurile de munca” si anume in sectorul 1. La Primaria sectorului 1, programele ANL sunt ca si inexistente. Acum ne gandim la o solutie viabila, desi nu prea se intrevede o rezolvare decenta. Ce solutie ne puteti propune pentru a reusi sa avem o locuinta obisnuita, insa fara a depinde de ratele de la banci? Va multumim anticipat! Marian
Dragos Dragoteanu
19 ianuarie 2010@Marian
Aveti 3 variante:
1 – Sa inchiriati o casa daca va permiteti si tineti neaparat sa traiti separat de parinti/socri
2 – Sa asteptati noua varianta a programului Prima casa si sa va gasiti casa mult dorita (din pacate cu credit)
3 – Sa incercati sa contractati (inchiriere-cumparare) o casa de la ANL, pentru ca tenacitatea va fi de partea dvs. Insistati.
Cu respect, alta varianta nu vad. Va doresc succes si rabdare!
Marian
20 ianuarie 2010Va multumim pentru idei!Speram pana la urma sa reusim!Toate cele bune! Marian
Mariud
21 ianuarie 2010Sal tuturor, Dragos, referitor la ANL ,banuiesc ce esti informat si de spagile ce se dau pentru a obtine o locuinta?cunosti faptul ca actualmente inca se gasesc vile in Henri Coanda?bineinteles nu gratis,ci pe la vreo 15000 euro inplus fata de costul casei,banuiesc ca ,cunosti si persoana care a intermediat astfel de spagi,sigur il cunosti,acel domn care ai av procesul cu el legat de comisionul pt terenul din 13 sept,imi cer scuze c nu dau nume,daca nu stiai d asta uite c ai aflat un pont
Dragos Dragoteanu
21 ianuarie 2010@Mariud
Prietene, RIZEA CRISTIAN – actualmente deputat PSD, a luat casa de la ANL avand in dotare alte cateva imobile proprietate personala. Ulterior, a vandut casa!
Normal, doar n-o luase sa se mute in ea.Cum crezi ca a contractat de la ANL? Lasam imaginatia cititorilor sa se desfasoare in voie… Nu e nici pe departe un caz izolat! Asta inseamna ANL.
Florin Georgescu
29 octombrie 2010Un astfel de blog este potrivit pentru organizatia noastra -> ONBR (Organizatia Nationala a Bloggerilor din Romania). Pentru a nu posta link-uri sau adrese de email (poate nedorite), te rog sa imi dai tu un mail pentru a putea sa comunicam. Am indexat ~60,000 blog-uri, dintre care ~4,200 sunt deja membrii ONBR. Ai recomandarea mea pentru aderare. Spor in continuare