Antreprenor in familie, prima ta afacere

27 august 2013 5 minute
Distribuie

Cine nu face nimic pentru el si familia lui nu va fi niciodata in stare sa dezvolte un business serios. De aici se naste legatura intre familie si antreprenoriat.

O diferenta importanta intre familie si bussines este ca in afaceri nu (trebuie sa) implici sentimentele. Am pus in paranteza ceva esential! Daca implici emotionalul in afaceri poti sa ratezi multe oportunitati. Daca nu faci greseala asta, poti sa ai si o familie, nu numai o afacere care sa-i tina locul. In rest, desi activitatile sunt diferite, principiul de functionare este foarte asemanator.

Pana sa-ti intemeiezi o familie traiesti exact aceleasi etape ca la un start-up antreprenorial. Te pregatesti. Cauti oportunitati. Incerci variante. Te entuzismezi. Mai devreme sau mai tarziu, constati ca nu functioneaza si renunti. Te duci la training-uri de dezvoltare personala. Iti faci planuri, dar poti sa constati ca partenerul nu da doi bani pe ele. O iei de la capat. „Pierzi-castigi, negustor te numesti”. Capeti experienta din orice relatie. Pana intr-o zi cand spui „stop”. Gata! Am hotarat! Renunt sau incerc ceva oficial! Cel mai rau e sa nu decizi nimic!

La fel se naste si antreprenoriatul in business. O idee, un interes comun se pot transforma intr-o afacere de success, ca intr-o familie. E adevarat ca, in ziua de azi, chestiunea cu sentimentele trece de multe ori in planul doi. Primeaza interesul! Sentimentele se dilueaza in fata capitalului. „Interesul poarta fesul”, exact ca in afaceri! Apoi urmeaza negocierea si implicarea fiecarui partener. Unii parteneri, cer profit inainte sa semneze actele firmei. Ca si cum ai pune conditii chiar inainte de a merge la starea civila. Zambiti!? Deci cunoasteti cazuri concrete, nu-i asa?

Orice om este managerul propriei vieti. Dupa ce isi intemeiaza o familie, ambii parteneri devin antreprenorii unei existente comune. De obicei, unul dintre ei, ar trebui sa fie recunoscut ca lider. Nu e o regula! E o negociere. Un business intern, de familie. Si in afaceri se regasesc aceleasi probleme. Sa presupunem ca negocierile initiale se termina cu „happy end”. Nu va grabiti! Este sfarsitul primei parti.

Viata unei firme este exact ca o casatorie. Se stie cand incepe. Nu se stie cand se termina si, mai ales, cum se termina. Iata alta asemanare! In ambele cazuri, odata semnate actele, urmeaza constructia unei echipe. In ambele situatii, echipa ar trebui sa fie compatibila si unita. Partenerii ar trebui sa aiba principii si valori comune, incredere deplina intre ei, respect, comunicare eficienta, toleranta si multa rabdare. Apoi, vor veni si rezultatele. Profitul unei firme e armonia familiei.

In viata de zi cu zi, statutul de familist implica o raspundere imensa. La fel ca pentru un manager de companie. Familia cu copii impune o activitate sociala complexa. O raspundere pe care odata asumata, nu mai ai voie sa o ignori. Tot asa se intampla si intr-o firma, unde angajatii iau locul copiilor.

Intr-o familie, exista activitati in care implicarea personala a “antreprenorului” este vitala. Nu sufera amanare si nu poate fi substituita. Aici se face uneori diferenta dintre o familie puternica, si una cu probleme. La fel ca in afaceri, unde o firma cu profit si succes nu poate fi comparata cu o societate falimentara.

Antreprenoriatul, in familie si in afaceri, inseamna raspundere, atitudine si rezultate. Inseamna curaj si sacrificii. Nu si le poate asuma oricine si oricand! Antreprenoriatul de succes poate reprezenta un vis implinit de a avea o familie sanatoasa sau o afacere profitabila. Inseamna decizii care trebuie gestionate si asumate. Inseamna incredere in ceea ce faci. Inseamna credinta ca ai facut o optiune corecta. Inseamna tenacitatea de a lupta pentru ceea ce-ti doresti.

Esecul nu este o rusine. Poate fi primul pas spre… succes! Adevaratul esec este al acelora care nu incearca si nu sunt capabil sa-si asume o raspundere concreta. Doar vorbesc despre familie si afaceri, dar nu sunt capabili sa-si asume acest rol. Ador “consultantii” care nu au copii si dau sfaturi cum sa-i cresti. Mor dupa “expertii” de business, care dau lectii cum sa gestionezi o afacere, fara sa fii avut niciodata vreuna.

Cartile in care se scrie ca in afaceri reusesc doar cei care fac ceea ce le place sunt povesti de adormit copii. De multe ori faci atat de multe lucruri care nu-ti fac placere, ca-ti vine sa renunti. Asa se face diferenta intre esec si succes! Intre cei care vor sa faca numai ceea ce le place, fara sa-si asume alte responsabilitati, si cei care reusesc in viata pentru ca fac si ceea ce nu le place, dar trebuie facut.

Sa nu considerati antreprenoriatul un hobby, nici in familie nici in business! Vrand-nevrand, esti pus in situatia de a evolua, de a construi o viata mai buna pentru cei care conteaza. Ca sa realizezi ceva, esti obligat sa te implicit. Sa asiguri o evolutie permanenta, gasind solutii eficiente, obtinand rezultate palpabile pentru tine si pentru cei care iti sunt alaturi. Atat in familie, cat si in afaceri.

Factorul uman primeaza in antreprenoriatul de orice fel. Fara parteneri care au un scop comun si sunt dispusi sa lupte pentru a-l atinge nu poti sa construiesti nimic! Nici business, nici familie.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *