“As vrea sa omor moartea, dar nu cred ca am sa pot!”

9 august 2010 3 minute
Distribuie

E o poveste lunga cat o viata de om… E ca o calatorie in timp, pe care o parcurgi in cateva clipe. E ca o amintire, intr-un suflet mic, de copil. Coplesit de durere, ramane un mister.

Se jucau impreuna, ca intr-un cerc perfect. Chiar daca ii desparteau o viata de om, transformau orice vis in realitate. Se bucurau de tot ce atingeau. Se iubeau in tacere, ca doi prieteni dragi. Pareau ca sunt impreuna de-o viata. Inconjurati de dragoste petreceau mai tot timpul jucandu-se. Isi purtau de grija unul altuia ca si cum asta era unicul scop in viata. Intr-o zi, prietenul ei n-a mai venit. S-a dus acasa la el si nu s-a mai intors. Era acum un an, in august.

Orice copil intreaba aproape zilnic de prietenii lui de joaca. Asa am fost si eu somat de fiica mea la 5 ani sa-i dau un raspuns. Prima zi i-am spus ca intarzie, ca e ocupat cu o problema importanta. A doua zi m-a vazut obosit si m-a lasat in pace. A treia zi, s-a urcat la mine in brate si mi-a spus: “Stii ceva, tu ma minti, el nu ma minte! Unde e?” Atunci a trebuit sa-i spun adevarul. Prietenul ei drag era foarte bolnav. Nu a stat nicio clipa pe ganduri si a vrut sa mearga la el. Desi nu avea voie, am ajuns in seara aceea la spital. Cand s-au vazut s-au imbratisat. Ea l-a tinut mult de mana, l-a magaiat cu manuta ei suava si nu a plecat de acolo decat noaptea tarziu. Eu asistam la o scena in care trebuia sa fiu barbat. Si-au promis ca or sa inceapa jocul pe care nu l-au terminat. I-am despartit cu greu si minutele au devenit ore. Ore de sperante pentru un nou joc. Ore de tacere pentru prietenul fetitei mele, lipsit de noroc. Atunci a fost ultima oara cand s-au mai vazut.

Jocul nu a mai reinceput niciodata. De atunci ea intreaba de el aproape in fiecare zi. El a plecat in ceruri si ea vorbeste cu el. Isi aduce aminte de toate momentele frumoase petrecute cu el. Prietenul ei lipseste o “vreme”, dar a ramas in sufletul ei. Intr-o zi, cand m-am intors acasa, m-a asteptat special si mi-a spus direct: “As vrea sa omor moartea, dar nu cred ca am sa pot!”. Pentru cateva clipe am ramas fara replica. Apoi, stiind la cine se refera, i-am replicat. “Oamenii puternici inving moartea. Si prietenul tau a invins-o!” Da, pentru ca datorita lui, exist eu. Acceptand nasterea mea, a omorat moartea. Lui ii datorez existenta mea si ii dedic acest editorial.

Prietenul ei era si prietenul meu! Poate cel mai bun…

Trenul vietii isi continua drumul. Accesand linkul de mai jos, uitati pentru o clipa de imobiliare. Uneori, chiar merita sa ne aducem aminte ca sunt lucruri mai importante in viata.

http://www.youtube.com/watch?v=zH6VtKJxfn8

41 Comments on ““As vrea sa omor moartea, dar nu cred ca am sa pot!””

  1. Mielu Nebunu'
    9 august 2010

    E cumplit sa-ti pierzi prietenii, mai ales cand esti copil si esti mic.
    Pentru ca NU INTELEGI…
    Toti am trait sau am avut contact cu lucruri similare.
    Dumnezeu sa ne aiba in paza pe toti si sa nu fim dati jos din tren inainte sa ajungem in Gara Centrala.

  2. Fluture
    9 august 2010

    Ce poveste frumoasa. Chiar ma gandeam ca e pacat ca scrieti numai despre imobiliare.

    Am avut bunici extraordinari si cred ca si fiica Dumneavoastra la fel. Sa le fie tarana usoara.

  3. Andrei
    10 august 2010

    Mi-am permis sa preiau povestea: mi s-a intamplat sa pierd un prieten cand eram copil. O peritonita absurda. Si am si doua fete 🙂

  4. Nu sunt convins ca e bine sa ii spui unui copil ca “omul invinge moartea”… Ne nastem intr-o lume in care – din pacate- exista norme prestabilite pe care suntem nevoiti sa le luam ca atare; eu mi-as dori un areal separat de miile de ani de civilizatii monoteiste sau politesite, un areal in care sa crestem noii nascuti fara amprenta « FRICII DE DUMNEZEU » implicit a fricii de moarte…

    Nu cred ca un copil trebuie sa se gandeasca la firescul lucrurilor ca la o lupta. Moartea ar trebui privita ca pe o eliberare (ceea ce si este de fapt) si nu ca pe o lupta iar o astfel de atitudine nu se poate dobandi decat daca ni se schimba radical fundamentele existentiale din frageda copilarie… Cred ca si la slujba tatalui tau preotul a subliniat ca se duce « in loc cu verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea… »

    Daca tot suntem pe un mediu virtual dedicat imobiliarelor, am sa trec peste dorinta ta, Dragos, aceea de a uita pentru o clipa de afacerile cu tavan si termopan. Insa nu am sa ma indepartez de la subiectul eseului tau.

    Era in urma cu vreo 5 ani, prin vara lui 2005 cand aveam de vanzare o proprietate prin zona centrala a Bucurestilor. Perioada de nebunie piramidala abia incepea desi investitorii (cu precadere cei din Orientul Mijlociu) creasera deja premisele imbogatirii peste noapte). Ne-a fost recomandat atunci un agent imobiliar profesionist – o tanara simpatica de vreo 30 si ceva de ani care lucra la « Perfect Casa » , migniona, roscata si placuta. Sa-i spunem domnisoara F. Intrucat ne implicaseram si noi direct in procesul de vanzare prin anunturi in ziarele de publicitate am convenit sa ii dam un set de chei astfel incat sa incercam in paralel instrainarea imobilului. Zis si facut pana in momentul in care dracul si-a bagat coada si noi am pierdut setul nostru de chei. Si bineinteles ca nu ne-am dat seama decat in momentul in care niste italieni si-au manifestat dorinta de vizionare. O sunam pe domnisoara F si stabilim o intalnire la o ora x. Nu vine ! Sunam iar si ne spune ca « a intervenit ceva » si ca ne vedem mai tarziu… Deja ne facuseram de ras insa am incercat sa ne scuzam iar domnii au inteles… A doua zi a trebuit sa spargem usa de la intrare intrucat domnisoara nu a mai venit si nu a mai raspuns nici la telefon. Atepta si ea niste clienti de prin Spania si ii era teama sa nu piarda comisionul. Cand ne-am intalnit a formulat cele mai sterile explicatii cu putinta si mi-am dat seama ca orice dialog sincer nu isi mai are rostul… Impertinenta ei a dat roade si finalmente a castigat lupta cu noi… A luat comisionul iar noi am uitat de incident …

    Peste cateva luni am aflat ca domnisoara F a decedat. Suferea de un cancer galopant si a plecat dintre noi mai repede decat “ar fi trebuit”… Evident ca stia de boala de care suferea si am incercat sa inteleg dupa aflarea tragicei vesti ce era in capul ei… Un om « luptator » asa cum spui tu, Dragos, ar considera ca in astfel de momente trebuie sa treci peste orice conduita morala pentru a face bani ca sa te tratezi. Un om intelept, zic eu ca ar trebui sa stie ca atunci cand suferi de o boala trebuie mai intai sa iti vindeci sufletul si mai apoi sa te ingrijesti de trup…

    Iminenta mortii are sau ar trebui sa aiba un singur vector : impacarea cu dumnezeu sau cel putin impacarea cu propria constiinta in cazul in care misticul ocupa un loc mai putin important. Pana la urma unul din personajele lui Camus se intreba in mijlocul epidemiei de Ciuma din Oran daca poti sa fii sfant fara Dumnezeu… Eu cred ca se poate insa cu singura conditie de a intelege ca cea mai mare lupta in viata este aceea cu tine insuti.

    Eu o vad pe domnisoara F ca intr-un tablou din Eden cu deosebirea ca ea are constiinta mortii si tot alege sa guste din marul al carui gust il stia deasemenea… Nu cred ca a avut de ales intre cateva mii de euro si viata vesnica (justitia divina ar fi pusa la indoiala daca ar fi atat de rigida) dar sunt convins ca pe patul de moarte nu a avut replica lui Bach care atunci cand Ana Magdalena i-a aratat un trandafir rosu superb el i-a spus « Dar acolo unde ma duc eu sunt flori mult mai frumoase… »

    S-o odihneasca Dumnezeu si pe ea si pe tatal tau si pe prietenul meu cel mai bun care a murit in ianuarie anul asta si sa incercam sa invatam cate ceva din sfarsitul acestor oameni dragi care nu mai sunt printre noi. Si dati-mi voie sa inchei cu un alt autor preferat – Hermann Hesse- care spune ca orice s-ar intampla in viata, bine sau rau, ii putem da o semnificatie si sa il transformam in ceva de valoare… Sa luam asadar moartea celor dragi ca pe un dar in sensul devenirii noastre spirituale.

    P.S. Voi continua sa public mizeriile si tertipurile de care se folosesc agentii imobiliari in inertia lor catre NIMIC.

    Vara placuta in continuare !

  5. Ion Pribeagu
    10 august 2010

    Dragi concetateni – In mare in SUA se chiama acest sfarsit Life celebration sau Celebrate Life sau alte jocuri de cuvintein functie de crezul fiecaruia sau apartenenta religioasa si pot sa spun ca este destul de pioasa si oamenii nu trebuie sa se mai prefaca aratand dureare sau bocete (uneori angajate bocitoare daca mortul nu merita plans dar a lasat ceva in urma si beneficiarii vor sa arate o mare pierder) care daca chiar le simti le poti face intr-un mod privat – Nu este rusine sa lacrimezi uneori.
    Un gand pios pentru toti parintii, oriunde s-ar duce

  6. Mielu Nebunu'
    11 august 2010

    @ Tavanulfals Blog

    Nu as interveni daca situatia nu mi-ar impune-o.
    Urmaresc cu interes blogul tau de cateva luni bune si stiu ca scrii lucruri reale.
    Am insa mai multe precizari, ca tot e vorba de viata vesnica aici si o fac din doua motive:
    -Dl Dragoteanu, gazda noastra, a abordat o problematica ce ne permite acest lucru
    -sunt intre altele, absolvent de teologie, si sunt DATOR sa marturiresc adevarul, porunca avand de la Mantuitorul : „Cine va marturisi adevarul, pe Mine ma va marturisi” si in alt loc „Cine va marturisi inaintea oamenilor pentru Mine….si Eu voi marturisi pentru el inaintea Tatalui Meu Ceresc!”
    Avand ,deci, aceste incredintari, mai degraba ca niste porunci facem urmatoarele precizari:
    -sfintenia fara Dumnezeu NU este posibila. Dumnezeu insusi este izvorul sfinteniei si :”Fara Mine nu veti putea face nimic!” Ati inteles? Nimic…. Sfant este cel care pazeste porunca lui Dumnezeu, nu cel care este cult, invatat, trecut prin 25 000 de facultati. Este egal cu 0….
    Sa nu invatam copiii frica lui Dumnezeu??? In nici un caz!
    Sa nu uitam ca Lucifer din cauza mandriei si a lipsei fricii de Dumnezeu a cazut si ajuns din inger purtator de lumina, drac intunecat si slujitor neobosit al raului….
    El a vrut sa fie ca Dumnezeu, DAR FARA MIJLOCIREA LUI DUMNEZEU pentru acest lucru……. Si a pierdut din start.
    Asa si dumneata, incerci un exercitiu intelectual, dar care n-are nici o baza spirituala sau duhovniceasca.
    Stii care e treaba? Si sa nu o interpretezi ca mandrie, sau ca vreau sa dau lectii: un expert in fizica nucleara poate sa vorbeasca despre, sa zicem, literatura universala? NU! Un absolvent de ASE poate sa predea lectii de desen? NU!
    Tot asa e bine sa intelegem ca si teologia are apanajul ei, oamenii ei! Si, daca nici macar nu calcam in biserica sa mai intelegem oarece, cat de putin , e bine sa ne pastram in intelepciunea populara care spune ca nu trebuie sa ne dam cu parerea despre toate si despre tot. E vorba si de precautie , in ultima instanta.
    Despre Dumnezeu e bine sa vorbeasca oamenii care il cunosc pe Dumnezeu, daca nu din trairea lor atunci macar din experienta intelectuala.
    Suntem, fie ca vrem fie ca nu vrem, produse ale planificarii comuniste si ale ideologiei in care ne-am nascut.
    Cel mai mare si mai distrugator lucru pe care l-a facut comunismul a fost dezradacinarea romanului din traditie. Oamenii nu-si mai cunosc si nu-si mai simt duhovniceste obarsia si , ca si dumneata, spun ca poti sa fii sfant fara Dumnezeu, cand Dumnezeu e izvorul sfinteniei.
    Mare pacat ai facut….. mergi la preot sa te indrepte, e vreme de post si o poti face!

  7. @ Mielu Nebunu’

    Stimate domn, nu m-am gandit ca pe un site de imobiliare am sa intalnesc un crestin absolvent de teologie dar ma bucur pentru aceste replici constructive.

    Eu insumi sunt nascut, botezat si educat in spirit crestin insa de mic copil traditiile si ritualurile crestine mi-au repugnat; ceea ce nu inseamna ca nu le respect fiindca fiecare e liber sa aleaga… „interfata spre divinitate” . Pacatul despre care vorbesti e – sa zicem- o idee a unui personaj Camusian care spunea ca singura problema existentiala care mai merita abordta in vremuri grele (era vorba despre epidemie de ciuma) este daca poti fii sfant fara Dumnezeu… Si sa nu uitam ca era vorba despre un voluntar care infrunta flagelul in fiecare zi spre binele comunitatii…

    Daca imi permiteti un exercitiu de sinceritate vis-a-vis de postarea dumneavoastra, se remarca o FRICA exagerata fata de Dumnezeu, de litera ortodoxa si traditia „pierduta”… Ce legatura are, domnul meu, traditia cu Dumnezeu ?

    Cel care a spart toate canoanele vremii e chiar Iisus care vindeca oamenii in zile de sarbatoare; in virtutea logicii tale, un om cu o conduita morala exemplara va fi trecut in planul doi de catre divinitate doar pentru ca nu respecta „traditia sfintei biserici”…

    Eu ma bucur ca sunt din ce in ce mai putine proaste pe la biserica, nu se mai fac mii de colive, nu se mai cumpara mii de prosoape, nu se mai cumpara „pat” pentru mort… In Romania cel putin, Biserica Ortodoxa nu a facut altceva decat sa indobitoceasca poporul. Mizeriile din fruntea patriarhiei au afaceri de sute de mii de euro bani pt care nu platesc niciun fel de impozit intrucat sunt scutiti prin lege…

    Eu zic sa lsam „sfanta traditie” si sa incercam sa il vedem pe Dumnezeu asa cum a reusit N. Steinhardt in inchisoare – intr-o raza de soare reflectata intr-o balta de ploaie…

  8. Mielu Nebunu'
    11 august 2010

    @Tavanul Fals

    Da, ai citat personajul din Camus, dar in fraza imediat urmatoare ai zis :”Eu cred ca se poate insa cu singura conditie de a intelege ca cea mai
    mare lupta in viata este aceea cu tine insuti.” Nu e tot un soi de acceptare a aceleiasi idei? Ba da!

    Bun! Sunt de acord sa renuntam la traditie!
    Vreau sa-mi aratati dvs un singur rand scris pe o hartie ,undeva, de catre Iisus Hristos si sa ne ghidam dupa acea invatatura. Eu, unul, sunt de acord cu asta. Va spun, nu veti gasi acea ceva….
    Toata invatatura pe care o avem cu privire la El se datoreaza ……traditiei pe care dvs cu zel revolutionar o infierati cu asa niste cuvinte puternice. Cel putin in aparenta…
    Si iata de ce: este unanim acceptata nasterea lui Iisus in anul 1. Activitatea sa publica a inceput in jurul anului 30 si s-a incheiat in anul 33, dupa Rastignire, Moarte, Inviere si, in ultima instanta, Inaltarea Sa la Ceruri.
    Ce-a scris Iisus in acesti 3 ani de activitate publica? Nimic…..absolut nimic! Prima evanghelie dateaza din jurul anului 55 (deci, la doua decenii dupa Inaltarea la Cer) si apartine Sfantului apostol Marcu.
    Iata , dovezile despre activitatea Mantuitorului apartin discipolilor Lui si nu lui direct. Pana la anul 325, cand toate aceste dovezi au fost adunate intr-o colectie care s-a numit in greceste Vivlion sau Biblion (in traducere – „Cartile”, asa s-ar traduce denumirea generica de Biblie….), la Primul Sinod Ecumenic, aceste carti, dovezi despre Iisus Hristos au circulat in mod liber , adesea nescris, tot sub forma unei traditii. Iata de ce nu trebuie sa infieram traditia si sa nu facem obiecte separate intre cult liturgic, traditie si biserica pentru ca acestea 3 nu pot fi intelese separat.
    In plus, ati spus ca ati fost botezat. Cine spune ca un copil mic trebuie botezat? Nu scrie asa ceva in Biblie (adunarea cartilor care contin dovezi despre activitatea lui Iisus dar si profetii despre venirea Acestuia). Botezul copiilor mici vine dintr-o invatatura apostolica nescrisa si a fost pastrata asa aceasta invatatura mai mult de 1900 de ani…
    Iata ,deci, importanta invataturii si a traditiei….
    Alta dovada despre importanta traditiei: v-ati facut cruce macar o singura data in viata cand ati trecut pe langa o biserica? Daca da, aflati ca acest gest NU apare in Biblie….
    Apartine tot Sfintei Traditii cu care nu sunteti de acord si gestul a fost initiat indata dupa Inaltarea la Ceruri a lui Iisus.
    As putea sa mai adaug inca o multime de lucruri dar vreau numai sa citez pe Mantuitorul: „Eu nu am venit sa stric legea ori proorocii! Eu nu am venit sa stric …ci sa implinesc!”
    Tot El a spus :”Eu sunt Calea (nota bene = exista prin urmare o singura Cale, pentru ca si cel care a pomenit de acest lucru era o singura persoana, nu o institutie sau o adunare de persoane), Adevarul si Viata! Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine!” Adica nimeni nu ajunge la Dumnezeu decat daca urmeaza „Calea” pe care Mantuitorul a intemeiat-o. Treaba e destul de clara….
    In final, as dori sa-l citez pe Nicolae Steinhardt pe care si dta il pomenesti si anume ma refer la „Jurnalul Fericirii”: „Daca imi va spune cineva ca Iisus este altfel decat il stiu eu, decat l-am cunoscut eu sa stiti ca eu voi prefera sa raman cu acesta pe care l-am cunoscut. Mi-a adus fericirea”
    Da, mi-e frica de Dumnezeu. Dar sa stiti : cele mai fericite momente din viata mea se leaga de biserica si de unii dintre ierarhi. Asta nu se poate uita.
    Ca vor mai fi si intre oamenii bisericii cateva elemente negative, nu neg, dar asta e…..tot noua ni se datoreaza, dintre noi sunt alesi, avem liderii pe care ii meritam.
    Nu-i asa?

  9. Mielu Nebunu'
    11 august 2010

    @Tavanul Fals

    Da, poate fi un om cu o conduita morala foarte buna, dar sa fie …ateu!
    Biserica nu-l trece in planul doi, el insusi se trece pe sine in planul doi pentru ca renunta voluntar, deliberat si , sa spunem, conjunctural la ceea ce biserica ii ofera.
    Evident, daca e sa privim strict scolastic, treaba asta nu e bineplacuta Atotputernicului si nici nu are cum sa fie.
    Si realitatea duhovniceasca chiar asta este. Albul e alb si negrul este negru.
    Tot Mantuitorul a spus ca nu putem sluji la doi domni.

  10. Draga Dragos
    Un subiect extrem de dureros. Si imi pare sincer rau ca micutza ta a pierdut un prieten. Copiii sunt extrem de sensibili si poate sa fie afectata mult mai mult decat arata. Din fericire ei au o apropiere mult mai mare de Dumnezeu si atunci e posibil ca tot ce noua ne pare dureros lor sa li se arate in alta maniera. Pritenul ei – la varsta la care a trecut la Domnul – in mod sigur e in rai. Acolo unde (din pacate) destui adulti nu vor intra pentru simplul fapt ca in loc sa caute esenta ortodoxiei in simplitate, o cauta in explicatii sterile si paralele cu alte „religii”. Raiul este destiatia noastra fireasca. ca ajungem acolo in 5 ani sau in 90 de ani inseamna doar un DRUM de parcurs. daca suntem tenaci ajungem acolo si dupa 90 de ani. Dar greu….. si numai cu mila lui Dumnezeu. Iar partea cu „evitarea” imobiliarelor este intr-adevar uneori de bun-simt. Ar trebui sa mai vorbim si de Romania (teritoriu, steag, stema, istorie), despre bun-simt, despre educatie si auto-educatie, despre barbati si barbatie, despre responsabilitate…..

  11. Popescu
    11 august 2010

    Tavanul fals, empatizez cu parte din opiniile exprimate de tine aici (si pe propriul blog). Parerea ta despre agentii imobiliari este destul de radicala (eu nu fac parte din breasla). In afara de experienta descrisa aici, ai mai avut si altele din care sa fii iesit sifonat din interactiunea cu agentii imobiliari?

    Redau mai jos, opinia ta referitoare la agentii imobiliari ca sa inteleaga lumea sensul intrebarilor mele:

    „Refuzati colaborarea cu AGENTII IMOBILIARI intrucat majoritatea acestor trantori (99 % din cei care activeaza pe piata din Romania) umfla preturile, mint, disimuleaza si fac abuzuri deranjandu-va telefonic fara a avea un contract de prestari servicii imperios necesar in aceasta activitate. Ei se AUTOIMPUN considerand ca TOTUL trebuie sa treaca prin labele lor hulpave. Principiul lor este “Nicio tranzactie fara noi !”

  12. Popescu
    11 august 2010

    Auzi Tavan Fals, am si eu intrebare: tu daca ai un apartament si vrei sa il vinzi, nu ceri pe el decat 25,000 pentru ca asta ti se pare tie pretul corect chiar daca in piata e 50,000?

    Daca ai un apartament si vrei sa il inciriezi, refuzi orice oferta care depaseste 200 euro, pentru ca ti s-ar parea ca il inseli pe bietul chirias care are un salariu mediu mai mic decat de 4 ori chiria (asa cum e in Germania)?

  13. @ Popescu

    Vezi tu, domnule Popescu, „sifonat”este un termen cu doua taisuri; il putem interpreta sub semnul relatiilor interumane cotidiene unde „a pacali pe cineva” a ajuns afie o virtute si in acelasi timp putem sa ne gandim la intelepciunea care ar trebui sa genereze intelegerea de ansumblu asupra tuturor lucrurilor – implicit a celor care ne mint in fiecare zi… ( a intelege nu inseamna a nu lua ATITUDINE)

    M-am mutat de cateva ori in viata mea si ca atare am mai avut de-a face cu astfel de streptococi; dar sa-i auzi pe colegii mei povestindu-si experientele pe care le-au avut cu agentii imobiliari… Nu mai devreme de saptamana trecuta unul din ei gasise un apartament de inchiriat prin Vitan prezentat de o agentie No Name. Au stabilit ca a doua zi urmeaza sa vina proprietarul sa semneze actele si sa stabileasca termenul de predare… Nu au mai sunat agentii nici a doua zi nici pana ieri cand a sunat cel interesat si a aflat ca proprietarul a inchiriat deja unei cunostinte…. Niciun telefon de scuze, nicio logica, ce sa mai vorbim de profesionalism sau de respect… Gunoaiele astea nu au ce cauta intr-o activitate de prestari servicii. Dar pe langa asta, am dat exemple concrete pe blog luate cu „copy-paste” direct din anuntul telefonic ca sa nu fiu acuzat de exagerari sau de minciuni….. Tot ce am scris acolo este REAL pentru ca am simtit nevoia sa le arat oamenilor in ce hal au ajuns incat accepta orice forma de nimicnicie fara a lua atitudine.

    Accept sa fiu ultimul OM daca a fi om inseamna sa fii la fel ca cei despre care vorbesc…

  14. Mielu Nebunu'
    11 august 2010

    @ Robert Dobrescu

    Plecaciune pana la pamant pentru atitudinea dvs!

  15. @ Popescu

    Sa ma ierti, insa intrebarile tale imi par oarecum puerile. „daca ai avea un apartament l-ai vinde cu un pret mai mic decat cel al pietei?”

    Domnule Popescu, nu proprietarii de imobilie au facut pretul din perioada de BOOM. Ei doar le-au adaptat in functie de manipulatorii care au generat o isterie CONTROLATA doar de interesele lor incomensurabile.

    Omul de rand isi adapteaza pretul proprietatii in functie de ceea ce doreste sa cumpere in schimb. Daca maine o garsoniera confort 1 va costa 20 mii (ceea ce se va intampla anul viitor) un proprietar de apt cu 2 camere isi va adapta pretul astfel incat diferenta de 1camera va fi in raport cu celalalt imobil.

    Eu zic ca nu e cazul sa o facem pe naivii aici. Interesele de manipulare a maselor nu au legatura cu proprietarii de cotete comuniste luate de la ICRAL cu 2 mii de dolari…

    Groapa in care am ajuns este sapata de Banci, Evaluatori, Dezvoltatori, Agenti imobiliari si nu in ultimul rand Autoritatile statului care nu au facut NIMIC pentru a atentiona populatia cu privire la piramida imobiliara. Omul de rand care nu vrea decat un schimb va intelege ca nu poate trece de la Dacie la Jeep fara MUNCA. Iluzia imbogatrii peste noapte s-a stins !

    Dar intr-o societate in care Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor apare in prime time la TV intr-un interviu platit si manipuleaza ordinar spunand ca „piata imobiliara a ajuns la minimul istoric si preturile nu vor mai scadea” nu mai exista solutii de catifea. Prabusirea vine ca un bumerang !!!

    Concluzia, domnule Popescu : Data viitoare incercati sa puneti intrebari care sa duca mai departe „Inteligenta Telcu” 😉

  16. Mielu Nebunu'
    11 august 2010

    @Tavanul Fals la #14

    Sustin pana in panzele albe concluziile dumitale!
    Asa este!

  17. Popescu
    12 august 2010

    Tavanul fals> intrebarile puse, tendentios formulate, aveau la baza rationamente citite la dvstra pe blog.

    De acolo am inteles ca sfatuiti pe toata lumea sa se opreasca din orice achizitie pana preturile ajung la niv 20k pt o garsoniera, sa nu apeleze la agenti imobiliari, cei ce vand la preturile astea sunt speculatori mizerabili, de unde am dedus ca serviti pranzul la o alta masa decat cea a balonului imobiliar.

    Pe de alta parte inteleg ca v-ati folosit de agenti imobiliari carora le-ati platit comision (banuiesc ca de buna voie, daca sunt asa mizerabili de ce nu ati renuntat la ei?) si ati vandut imobile la pret de speculator.

    Asa stand lucrurile mi se pare un plic duplicitar mesajul dvstra de vreme ce v-ati infruptat si ati profitat de starea lucrurilor pe care o criticati.

    Eu personal nu am astfel de certitudini, nu stiu daca pretul unei gars va ajunge la 20k. Este clar ca lucrurile nu stau bine, ca trendul e in jos, dar nu am habar unde se vor opri lucrurile.

    Daca preturile vor ajunge asa de jos precum spuneti asta va implica un dezastru pe toate planurile: falimente bancare in lant care va atrage falimente de firme sanatoase prinse cu bani in acele banci, si de ce nu default de tara. Colaps total. IN acest context panica e ultimul lucru care ne mai trebuie.
    Din aceasta perspectiva, sunteti sigur ca se va ajunge aici?

    Lucrurile nu sunt asa simple precum: preturile se vor prabusi. In America, Statul a intervenit masiv cand s-a ajuns in acest punct deoarece costurile economice si sociale ar fi fost imense daca nu ar fi facut-o.

    In concluzie, sunteti sigur ca aveti o privire de ansamblu si o intelegere a realitatii economice, financiare, bancare si ..imobiliare in momentul in care raspanditi astfel de mesaje panicarde?

  18. Ion Pribeagu
    12 august 2010

    pentru tavanfals si popescu – o zicala mai veche spunea despre un judecator ca venind acasa a zis sotiei ca a avut un caz deosebit- ambele parti au dreptate la care ea a zis nu se poate ca ambele parti sa aiba drepatate la care el spune si TU ai dreptate – deci toti avemm dreptatea noastra care ar trebui sa fie tolerata si nu amestecam sau condamnam totul pentru una sau mai multe intamplari – piata merge si va merge, neghina va fi aruncata dar putregaiuri vor ramane ca in orice padure.
    Preturile proprietatior vor creste scade sau stationa in functie de 2 mari factori
    1.Cererea si oferta 2.Accesarea creditelor si binenteles alti factori precum locatia,
    mana de lucru la constructiile noi dar si chilipirurile sau falimentele care sunt doar intamplari pe orice piata capitalista. Ma deranjeaza cuvantul speculanti si speculatii pentru ca intr-un sistem capitalist acesta este un factor de baza – comertul liber in care cumperi cat mai ieftin si vinzi cat mai scump sau daca ai putere volum foarte mare produse de calitate proasta vezi IKEA si WALLMART dar intr-o economie libera aceasta este (mai ales in tinerele economii libere) calea de a face banii – specula sau investitiile mai frumos spus dar cu aceasi traducere – pai uitati-va la burse – nimic nu este garantat cumperi acum si vinzi cand vrei sau poti daca mai ramane ceva…
    dar in final NU luam nimic cu noi

  19. Popescu
    12 august 2010

    Ion Pribeagu, ai dreptate
    🙂

  20. @ Popescu

    Domnule, mi-ati aruncat mingea la fileu… Am spus ca mutandu-ma de cateva ori in viata mea, am „avut de-a face cu agentii imobiliari”… Va dau cuvantul meu de onoare ca de fiecare data mi-am folosit propriile abilitati de promovare si ca tot de fiecare data am fost asaltat de streptococii de agenti imobiliari care ma terorizau cu telefoane de dimineata pana seara. In acest sens „am avut de-a face” cu pseudoprestatorii de servicii de intermedieri imobiliare.

    In privinta vanzarii de imobile la pret de speculator, va informez ca la ultima proprietate personala pe care am vandut-o cu scopul relocarii am pierdut toti banii pe care i-am investit in renovare (pur si simplu mi-am dat seama ca nu acolo e locul meu) intrucat preturile scazusera considerabil; nu am facut niciodata afaceri imobiliare ci pur si simplu mi-am reconsiderat placerile si confortul.

    Aflati ca in lumea asta, stimate domn Popescu, nu exista doar doua categorii de oameni : speculatori si victime. Mai sunt si oameni ale caror principii de viata nu graviteaza in jurul ideii ” trebuie sa il pacalesc pe cel de langa mine ca sa imi mearga bine”…

    Si inca ceva : e nevoie in tara asta de case, avem ingineri buni, muncitori harnici si avem pamant pentru toata lumea… Insa de paraziti suntem satui.

  21. Dan
    12 august 2010

    Dragos, condoleante sincere.

  22. livium
    13 august 2010

    Dragos, condoleante si fii aproape de fiica ta!
    Desi zici ca sunt mici la varsta de 5 ani si „ce stiu ei!”, nu este deloc asa! In sinea lor sufera cu adevarat. Si daca sunt si firi introvertite…atunci e chiar foarte delicat.

  23. Tantica LASCU
    13 august 2010

    Sincere condoleante! Nimic nu poate inlocui aceasta pierdere pentru nici unul dintre voi. Incercati acum sa deveniti dumneavoastra prietenul cel mai bun al fiicei. Eu asta ma straduiesc din clipa in care le-am nascut si din pacate nu reusesc intotdeauna.

  24. Ion Pribeagu
    13 august 2010

    Despre copii – Avem in gena perpetuarea speciei si dorinta de a lasa in urma ceva dar..
    NU uitati cum am fost noi si NU va mirati daca si copii nostri vor face la fel sau mai RAU
    Se zice cine are sa[i traiasca cine NU sa nu-si doreasca DAR si aici vine iar acest DAR
    Fara copii viata nu are rost dupa o anumita varsta si nici NOI nu mai avem aceeasi tragere de inima de a face ceva – ne multumim cu ce avem si asteptam pe COSASA de care nu vom scapa oriunde si orice am face – deci in concluzie nu exista retete cum si ce sa faci dar roaga-te ca cel de sus sa lumineze mintea tuturor celor implicati si sa dea NOROC pentru ca restul le putem face NOI cei implicati – unii mai bine altii …

  25. Popescu
    14 august 2010

    Tavanul Fals, decat sa negi realitatea mai bine incerci sa o intelegi..

  26. ADI
    14 august 2010

    Buna ziua ,

    Scuze daca nu postez pe articolul potrivit , dar as dori parerea d-voastra despre preturile ap. care se vehiculeaza acum pe piata imobiliara .
    Eu sunt din Cluj si am gasit ap. in cartier decent in oras construit pe la sfarsitul aniilor 70 cu pret 800 euro/mp. tinand cont de conjunctura economica si perspectiva ei credeti ca aceste preturi mari vor mai ramanea si in urmatoarea perioada 6 luni -1an rude de ale mele spunand ca din cauze economice vom asista la ghetorizarea mariilor orase unde vor locui pensionari la limita saraciei si muncitori sau tineri intelectuali prof. etc. cu venituri la subzistenta -in aceste ap. vechi care isi vor pierde valoarea iar oamenii cu bani vor migra la case in afara orasului in zone cu infrastructura accesibila .
    Agentii imobiliari cu care am discutat si care au informatiile concrete despre cum se misca piata fac un joc duplicitar as avea rugamintea sa imi spuneti cum percepeti d-voastra ca se vor intampla lucruriile/ se intampla deja avand in vedere experienta si profesionalismul d-voastra in acest domeniu cat si ceea ce se intampla in piete similare .
    Multumesc

    1. @ADI
      NU cumpara acum!!!…Peste un an, pe langa ce vrei sa cumperi cu bani de zi, iti vor mai ajunge si de-o garsoniera. 800 euro/ m.p. E ENORM! Cauta altceva la pretul asta, ultracentral! Succes!

  27. vlad
    14 august 2010

    Bună Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
    Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
    Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

  28. @ Popescu

    Cam repede ti s-a terminat rezervorul de argumente… Eu tocmai ti-am explicat ca vanzarea sau cumpararea unei locuinte nu presupune o afacere in sine pentru un cetatean care vrea sa se relocheze… Asta a fost doar o idee inoculata de mafia bancar-imobiliara de vreo 5 ani incoace. Adica cei care isi ling ranile acum.

    Imi pare rau pentru toti amaratii cu credite ipotecare ori de nevoi personale, imi pare rau pentru pensionari si nevoiasi insa pentru escrocii care castigau 100 % profit in defavoarea naivilor mai sus amintiti nu am nicio parere de rau. Vorbeam cu unchiul meu – cetatean german – care era siderat de trepadusii care la noi dupa un an de „afaceri” isi sfidau vecinii din „gip”. Cred ca scursurile societatii trebuie sa isi reia locul bine-meritat.

  29. Cornel Balan
    14 august 2010

    Sincere condoleante Dragos!

    Referitor la aberatiile despre Divinitate…fara comentarii.
    Imi este greu sa cred ca niste oameni educati..in anul 2010 mai cred si se supun unor ritualuri pseudotribale..si mai cred in povesti cu ISUS…
    Jidanii sunt, au fost si vor fi experti in manipulare..iar BISERICA …indiferent de forma in care se prezinta…este o forma de tembelizare,manipulare si control a maselor.
    In definitiv..in spatele acestei „bisericici” s-a asacuns , se ascunde si se va ascunde „o afacere”

    In spiritul ..Rromanesc…si nu numai…sa ne amintim de activitatile homosexuale mediatizate…si hmmm…de marele bordel de lux…pt inaltele fetze bisericesti de pe malul lacului…XXX…din Pantelimon ininte apoi dreapta pe sub pod..:)
    Sa nu mai vb de „preotii” securisti, de spagi pe moarte cununie botez..pisat in cadelnita!~

    Imi este sila…sincer!

  30. Popescu
    15 august 2010

    Tavanul fals, in mare sunt de acord cu punctele tale de vedere, dar nu prea inteleg ce vrei de fapt. Toate lucrurile pe care le semnalezi tu sunt simptome specifice boomurilor si crizelor economice, iar acestea sunt etape din evolutia capitalismului. Daca citesti despre Tulip Mania care a avut loc in sec 17 in Olanda cand un bulb de lalea valora cat 2 Rembrandt-uri, o sa iti dai seama cat de mult seamana cu balonul imobiliar de la noi.

    Asa cum spuneai tu la 3 ca nu trebuie sa ne fie frica de moarte, tot asa nu trebuie sa ne fie frica de crize economice pentru ca ele oricum vor exista atata timp cat exista capitalismul. Crizele au rolul lor.

    Cat despre argumente am destule pentru tine:

    – „vanzarea sau cumpararea unei locuinte nu presupune o afacere in sine pentru un cetatean care vrea sa se relocheze”

    De cele mai multe ori achizitia unei locuinte este o decizie emotionala si nu o afacere. Daca nu ai casa mult visata la momentul potrivit din viata: cand te casatoresti, cand iti naste sotia, sau cand cresc copii, degeaba o mai ai. TF nu stiu cu ce te ocupi tu dar e greu sa comentezi despre imobiliare daca nu ti-ai dat seama de un adevar fundamental: VIATA ARE CICLURILE EI CARE SUNT DIFERITE DE CICLURILE ECONOMICE.

    Cea mai mare parte a oamenilor devin complet nerationali cand il tin pe tancul ala proaspat nascut in brate si tot ce simt este ca trebuie sa aiba grija de el si sa ii asigure protectie. Si deci sa cumpere o casa. Sa crezi ca toti oamenii sunt rationali sau ca ar trebui sa ia numai decizii rationale este o naivitate din partea ta.

    -„Imi pare rau pentru toti amaratii cu credite ipotecare ori de nevoi personale, imi pare rau pentru pensionari si nevoiasi insa pentru escrocii care castigau 100 % profit in defavoarea naivilor mai sus amintiti nu am nicio parere de rau.”

    TF, escrocii de care zici, daca au facut totul legal, nu inteleg de ce sunt escroci. Pretul unui bun este determinat de raportul cerere/oferta orice elev de liceu stie asta. Daca exista cerere si are bani sa plateasca, e normal sa cresc pretul pana in punctul in care se echilibreaza cererea cu oferta, asa fuctioneaza o piata. Ref la „escroci”, multi dintre ei sunt niste intreprinzatori care si-au asumat riscuri iar unii au foarte multe probleme acum.

    Semnele distinctive ale unei crize au rămas aceleasi din Evul Mediu până azi: bani ieftini, un balon speculativ al activelor şi o amploare a înşelătoriei. E normal sa critici practicile incorecte, dar tu din prea mult entuziasm critici si mecanismele normale de functionare ale economiei.

  31. Popescu
    15 august 2010

    TF, iti dau mai jos o portiune dintr-un articol din 2007 cu scopul de a releva 2 aspecte:

    1. nu e adevarat cand spui ca nimeni nu a avertizat populatia ca piata imobiliara este un asset bubble. Isarescu a avut numeroase interventii in acest sens.

    2. decizii emotionale, nerationale, pot fi luate chiar si de catre cele mai rationale, pregatite, constiente/aware persoane. Mugur Isarescu, desi era perfect constient ca este un asset bubble, a luat o decizie de achizitei imobiliara doar pentru a scapa de un stres pe plan personal, stres care era mai mare decat frica de a pierde niste bani.

    “Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilor si al caselor este mult exagerat”, spunea Isarescu in luna mai. La scurt timp insa, presa a descoperit motivul supararii guvernatorului. Acesta tocmai cumparase un apartament dintr-un nou cartier rezidential ce se construieste in Baneasa, se pare un apartament tip penthouse in valoare de peste 200.000 de euro, dupa cum rezulta acum din declaratia de avere a guvernatorului, publicata zilele trecute.
    De ce a cumparat atunci Isarescu un apartament a carui pret este considerat supraevaluat? Am aflat in toamna acestui an, cand guvernatorul si-a facut un fel de mea culpa, in cadrul unei prelegeri sustinute la Teatrul National. El a precizat atunci ca si-a asumat acest risc de dragul asigurarii unui viitor fiului sau, in prezent student, beneficiarul respectivului apartament. ”

    http://www.ghiseulbancar.ro/articole/95/8237/Mugur_Isarescu_si-a_facut_credit_ipotecar_la.htm

  32. @ Popescu

    Vezi tu, desi ai sa ma consideri naiv, am sa iti spun ca pentru mine escrocul AUTENTIC nu are nicio legatura cu limitele legale pana la care faptele acestuia nu se incadreaza la infractiuni stabilite de codul penal. Escrocul, draga domnule Popescu, este parvenitul creat de parghiile astea speculative induse de catre escrocii cu manusi de catifea. Escroc este si bancherul care te pune sa semnezi contractul de credit pe loc fara sa ai posibilitatea de a-l consulta, este si dezvoltatorul care are brosuri de prezentare fara nicio legatura cu leopardul din spatele gardului, si agentul imobiliar trepadus ale carui practici nu le mai amintesc pentru ca sunt pe blogul meu si lista poate continua…

    Eu nu am spus ca se va ajunge la preturile de acum 10 ani… cred ca ar trebui sa iti amintesti ca perioada la care faci tu referire nu avea preturi de 500 E / mp (asa cum sustin eu ca se va intampla in urmatoarele luni). Comparatia pe care am facut-o in cadrul blogului meu avea ca ca termeni EXPLICITI criza economica din 1999 versus criza actuala.

    In alta ordine de idei, pentru a crea un tablou complet al Romaniei actuale, nu trebuie sa ne limitam in a arata nivelul economiilor de la banci… Trebuie sa informam si ca romanii platesc anual rate de 5 miliarde de euro iar intarzierile la plata care depasesc 30 de zile ajung la 2 miliarde de lei estimandu-se ca pana la primavara se vor dubla…

    http://www.capital.ro/articol/peste-600-000-persoane-au-restante-mai-mari-de-o-luna-la-banci-137998.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

    O statistica de prin 2007-2008 arata ca romanii se imprumutasera cu 36 miliarde de euro… De atunci nu mai am informatii insa cred ca s-a ajuns pe la 40 miliarde. Pune, te rog, in balanta sumele astea si ai sa ajungi cam pe la zero intr-un raport national de economii / datorii.

    Din cate mi-am dat eu seama de pe site-ul Imopedia, tu esti unul dintre cei care in ultimii ani au facut afaceri imobiliare si e normal sa iti doresti revenirea pietei imobiliare. Si eu imi doresc asta insa vreau sa se intample avand fundamente economice REALE. Trebuie sa iti reamintesc ca la ora actuala cei cu credite ipotecare au datorii la banci mai mari decat valoarea reala a bunurilor (constituite in garantii) ???

    Popescu, tu esti un tip constient de realitatea economica a tarii. E limpede ca nu iti tragi singur presul de sub picioare fiind actor pe scena imobiliara insa trebuie doar sa ai verticalitatea sa recunosti ca ce s-a intamplat in anii precedenti a fost o mizerie generalizata…

    Nu vreau sa panichez oamenii; eu vreau sa ii AJUT si sa le arat lucrurile asa cum sunt ele, nu cum le vopsesc nesimtitii manipulatori ai tagmei din care faci si tu parte (atentie la exprimare, sa nu consideri ca te-am jignit)

    Ai idee in Germania spre exemplu (popor de oameni muncitori si echilibrati) cam la a cata generatie de “biznismeni” isi permit nemtii X5-uri si ML-uri ? Stii cumva ca majoritatea cocalarilor de pe la noi au trecut de la agramatism si bisnita la imobiliare sfidand orice logica social-economica ??? Pe ce fond ? Pe fondul isteriei generate de mafia bancar-imobilara, isterie propagata pe toate mijloacele de (dez)informare !!!

    Eu iti doresc succes in afacerile tale imobiliare, Popescu, insa imi doresc sa il ai doar atunci cand ele se vor realiza in raport cu realitatea economica a tarii, cu puterea de cumparare. E nevoie de constructii, e un domeniu din care romanii au castigat multi bani in strainatate; e nevoie de case, de infrastructura dar mai ales avem nevoie de ECHILIBRU, un echilibru care a lipsit cu desavarsire in anii astia… Cand vinzi un bun imobiliar pentru care cumparatorul munceste o viata nu ai cum sa ai profit de 100 %… Uita-te in jurul tau si vei observa cati oameni ati nenorocit !!!

    Iti recunosti cel putin falimentul MORAL ?

  33. Popescu
    15 august 2010

    TF vad ca ai raspuns aici si la postarile pe care le-am facut pe blogul tau.

    Nu ma include in tagma falitilor moral pentru ca nu am facut vanzari imobiliare in anii de boom. Primele vanzari le-am facut incepand cu 2009 cand deja preturile erau pe tobogan si bancile/cumparatorii erau mult mai reticenti.

    Avand in vedere ca tu critici ingredientul 3 al crizei si anume inselatoria si incerci sa iei pozitie de atentionare a asset bubble, sunt in aceeasi barca cu tine.

    Mai multe aspecte insa ma fac sa critic demersul tau:

    1. Faptul ca esti defazat: in prezent toata lumea stie ca e criza, ca preturile au fost umflate. In prezent cumparatorul nu se mai afla in starea de cumparare nerationala la preturi supraevaluate ci in cea de blocaj/panica.

    Ceea ce faci tu acum nu face decat sa toarne gaz peste un foc care arde cu valvataie: maresti panica si blocajul. Un individ panicat este unul care nu gandeste ci actioneaza conditionat in special pe baza spiritului de turma.

    Dupa parerea mea, desi cred ca esti bine intentionat, in realitate faci mai mult rau decat bine. Daca ne-am fi aflat in perioada 2006-2008 demersul tau ar fi fost cu adevarat justificat si eficient.

    Iti dau un exemplu: am vandut acum 6 luni un teren la lac. Era singurul lot cu deschidere direct la lac dintr-un set de mai multe loturi de teren. Nu aveam absoluta nevoie de bani dar eram in inertia instinctului conditionat de a cash-ui ca e criza si nu se stie ce va fi maine. Si acum imi pare rau ca l-am vandut, nu numai pentru ca l-am dat ieftin dar si datorita pozitiei lui unice.
    Reverso: cel care a cumparat de la mine a facut o afacere foarte buna. Cand se vor linisti lucrurile valoarea terenului se va multiplica sau pur si simplu isi va construi o frumoasa casa la lac de care se va bucura el si urmasii lui.

    Intrebare: ce s-ar fi intamplat daca acest cumparator ar fi citit blogul tau si ar fi ascultat sfaturile tale? Posibil nu ar mai fi facut nici o achizitie iar peste ani ar fi regretat. In exemplul dat, cel care a profitat masiv de pe urma „crizei” a fost cumparatorul.

    In concluzie: TF sfatul meu este sa lasi oamenii in pace sa isi caute proprietatile care ii fac fericiti. Eu imi sustin cu indarjire ideile nu pentru ca vreau ca preturile sa inceapa sa creasca ci pentru ca eu cred cu adevarat ca investitia intr-o proprietate este una dintre cele mai sigure investitii si, daca o faci cu cap si esti atent la pretul de achizitie, iti va aduce un profit mare peste ani.

    Am gasit 2 raspunsuri pe net care mi-au placut, referitoare la cel mai bun moment de achizitie al unei proprietati:

    „Fata morgana! Trimis de De departe la 8 Iulie 2010 21:50:29

    Eu todeauna am sustinut ca momentul optim de-a cumpara ceva in imobiliare este cind gasesti ce ai nevoie si pretul este bun! A gasi ce ai nevoie si iti place, este prima problema si este depate de-a fi una usoara. Cind mi-am cumparat prima casa, mi-a trebuit in jur de un an! Apoi este pretul! Todeauna el este mai mare decit cel cu care plecam de acasa in minte. Fenomen similar cu cel legat de costurile pt realizarea unei constructii. Eu fac investitii in stock marketul de la NY si extrem de rar am reusit sa cumpar cind pretul a fost cel mai mic si sa vind cind a fost cel mai mare! Este la fel cum ai alerga dupa fata morgana! Cine vrea s-o faca, eu ii urez succes! Ma multumesc sa cistig mai putin, dar constant! ”

    „Trimis de bula imobiliaru la 8 Iulie 2010 12:32:41

    daca dvs a-ti avea o suma de banii cash…50 mii euro de exemplu …cand ar fi momentul optim in a achizitiona o casa???azi..peste sase luni..peste un an?peste doi sau in viitorul apropiat.

    raspuns Trimis de Valentin Ilie la 8 Iulie 2010 12:41:38

    As cauta permanent proprietatea pe care mi-o doresc si pe care mi-o permit. Nu as exagera cu un credit suplimentar mare pentru diferenta, in cazul in care imi place o proprietate peste bugetul meu. As negocia pretul cat se poate de mult si as achizitiona azi. „

  34. Ion Pribeagu
    15 august 2010

    Hai sa vorbim despre CREDINTA – nu mai citez pe Eminescu pentru ca el in cuvinte putine ne-a explicat cel mai bine aceasta filozofie – Religia dar… la mine intotdeauna este un dar pentru ca nu toti pot intelege sau l-au citit pe Eminescu si atunci ne intoarcem la divinitatea cu care noi oamenii – fiinte neputincioase eram tinute intr-o lege a celor care conduceau comunitatea respectiva neavand un serviciu specializat in a patrula si urmari cetatenii acelei comunitati si au lasat pe seama divinitatilor sa vegheze asupra nevoiasilor pentru ca cei ce conduceau nu credeau si chiar pedepsea uneori anumite capete bisericesti iar mai toate religiile sunt inr-o dusmanie continua declarand ca ai lor sunt adevaratii le zic eu CREATORI inclusiv ateii, dar stiti ceva. pana la urma este frumos sa crezi in ceva ORICE, de curand am cunoscut niste greci care s-au reitors la poli-ZEI si se simt foarte bine in credinta lor – nu uitati ca in acele timpuri atat in est cat si in vest au fost unele din cele mai infloritoare momente ale UMANITATII si au facut pasi uriasi in eliberarea omului si intelegerea naturii si constructii sau stiinta cum bine explica Mircea Eliade AL NOSTRU ca noi totusi suntem UNICI in tot ceace facem – invers decat deilalti

  35. Ion Pribeagu
    15 august 2010

    Hei Popescu… Nu stiu daca te-ai pacalit ca nu stiu pretul pe m2 si unde dar cu vecinatate la LAC asta da locatie pentru orice viitor proprietar de casa sau invstitor
    (si gradina daca faci tot castigi ceva si poti vinde apa celorlalti gradinari) – succes la vanzari si la mai mare (daca nu este secret pretul e-mail: tranav@yahoo.com )

  36. Popescu
    15 august 2010

    Adi la @25, mi-a placut asta :
    „rude de ale mele spunand ca din cauze economice vom asista la ghetorizarea mariilor orase unde vor locui pensionari la limita saraciei si muncitori sau tineri intelectuali prof. etc. cu venituri la subzistenta -in aceste ap. vechi care isi vor pierde valoarea iar oamenii cu bani vor migra la case in afara orasului in zone cu infrastructura accesibila.”

    oamenii cu bani vor migra la case in afara oraselor. Si eu ma astept la acelasi lucru, nu numai oameni cu bani ci oameni normali la cap, atata timp cat la costul unui apartament-ghetou iti poti face casa in zona de lac, padure..

    Sfatul meu este sa continui sa cauti si daca gasesti ceva ce iti place sa faci oferta. Daca iti cere 800 tu ofera-i 500 sau 600. Chiar daca te refuza nu e exclus sa te sune peste 3 luni si sa accepte din cine stie ce stramtorare la care e supus.

    Eu am un prieten care isi cauta masina. La un moment dat il suna unul la care fusese la vizionare si ii spune: ti-o vand la jumate din cat am cerut daca vii cu banii maine.

    Asa se fac afacerile in vremuri de criza.

    Bafta!

  37. Ion Pribeagu
    16 august 2010

    Adi @25 Ghetorizarea de care vorbesti nu va avea loc curand decat in bucuresti oras foarte mare pentru Romania si cu un bagaj mare de someri, studenti si liberi profesionisti dar restul orsaselor deja au cartiere muncitoresti deobicei in jurul marilor fabrici vezi Brasov sau Port/Constanta insa in centru totdeauna au stat sefii azi pensionari care cu timpul se vor duce – unde…vor nu vor si acele aprtamente vor fi vandute si banii impartiti intre urmasi ca ei nu vor avea bani sa dea celorlalti deci nici centrul bucuresti nici alte centre nu se vor ghetoriza – mutarea in afara orasului a inceput deja dar lipsesc utilitatile, terenuri mici etc cu mici exceptii si exista problema traficului de re-intrare in oras daca ai treaba acolo iar in privinta la 800 pe mp daca este in centru sau cartier bun ia-l acum cu 700 plus ca merita si nu se vor duce mai jos (confort 0 sau 1, pentru 2 camere approx.50mp 35,000 este un pret foarte bun pentruca nici cu ajutoare nu se mai poate face la fel in centru unde locul/terenul face/costa 3-400 mp si cu o buna administrare se poate chiar numi HOME) si poate fi inchiriat la un pret mai mare decat dobanda pentru acesti bani – Clujul nu cade pentruca ca nu a fost oras foarte industrial si se pare ca lucrurile se misca pe acolo daca mai tin eu minte – am lipsit ceva timp

  38. Ion Pribeagu
    16 august 2010

    Tema: ghetto -care de obicei in traducere inseamna o parte a unui oras locuit de obicei de grupuri etnice defavorizate (evreii pe timpuri in orase din europa si mai tarziu negri sau alte comunitati in marile orase americane (exceptie fac tarile africane care sunt 85 % ghetto si insulele caraibelor Haiti si Jamaica la fel) dar la noi in Romania unde se incerca un anumit egalitarism au avut loc niste repartizari foarte interesante in mai toate blocurile fiind tot evantaiaul localnic plus muncitori importati din zone rurale dar romani care in timp s-au acomadat – dupa 89 unii s-au reintors de unde au venit, au plecat in vest sau…mutat la periferii vanzand apartamentele cu un profit sau pur si simplu dati afara ca nu plateau asociatia…asadar e dificil de ghetorizat Clujul dar in Bucuresti unde se fac afacerile vin asiatici care deobicei stau in acelasi cartier, coloratii si alte etnii (musulmanii stau intre romanii bogati) care chiupurile vin temporar dar cu speranta ca se vor imbogati caci unde este borhot vin multe muste si da o anumita viata trepidanta acestor localitati vezi Londra, New York,Chicago etc

  39. funky
    16 august 2010

    @dragos : felicitari ptr. articolul din zf. cred ca acolo ati spus exact ceea ce trebuia sa spuneti.

  40. 🙁 Foarte, foarte trist! :(:( Am ajuns la concluzia insa ca au si aceste episoade rolul si locul lor in viata noastra. ” Cine nu cade, nu se poate inaltza” !(Marin Preda). Acestea fiind spuse, mergem mai departe!

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *