Ce este un azil stie tot poporul. Raportat la domeniul imobiliar, cine s-a gandit? Iarasi v-am luat prin surprindere si am sa va spun o poveste adevarata din domeniu, asa cum o vad si simt eu, acum.
Vine o zi in viata oricarui om cand te trezesti cu cosmarul in fata ochilor… Vrei sa-l alungi si nu fuge, daca inchizi ochii nu dispare si te alearga pana te ajunge. Atunci, esti fata in fata cu realitatea. Cea din prezent. Clipa adevarului a sosit in imobiliare. Si in alte domenii e la fel.
Ieri, m-am intalnit cu un tip pe care-l cunosc de ani de zile si care lucreaza in imobiliare. Nu-i mai cunosc numele, ne-am salutat si l-am intrebat: ”Cum merge?”. Raspunde cu capul plecat: ”Parca nu stii? Asteptam vremuri mai bune!” Pe loc, mi-a venit titlul actualului editorial. Ce asteapta batranii internati intr-un azil? Vremuri mai bune, in alta viata, cea de apoi. Multi batrani neputinciosi traiesc din amintirile trecutului si privesc in oglinda timpului cum se deformeaza viata odata cu trecerea zilelor.
Nu stiu cum dracu se face ca multi au ras de speech-ul meu motivational, gasindu-l o parodie la adresa agentului imobiliar ca pozitie sociala si conotatie cu statutul actual, in tumultul economiei romanesti.
Ceea ce nu stiu distinsii mei critici este ca eu am deja carti de vizita noi, pe care e scris pur si simplu: Dragoteanu Dragos – agentul imobiliar. Doar si prin perspectiva acestei schimbari minore, dar ancorata psihologic in prezent, eu m-am indepartat de criza care sta sa vina. Am intinerit profesional, mi-am refacut moralul si entuziasmul vremurilor de acum 20 de ani cand visam cu ochii deschisi la o putere nelimitata profesional, insuflata de energia sau inconstienta omului simplu, care este dispus sa faca orice sacrificii ca sa reuseasca. Este doar un sentiment pe care imi permit sa-l impartasesc in fata acelora care au uitat cum au fost si se indreapta agale spre azilul imobiliar.
Imobiliarele actuale sunt la rascruce de drum. Nu numai din punct de vedere uman, ci si comercial. Putini sunt dispusi sa recunoasca greselile trecutului, foarte putini incearca o schimbare de “macaz” imobiliar, si mai putini inteleg importanta educatiei in domeniu si extrem de putini sunt dispusi sa faca sacrificii pentru a nu ajunge la azilul imobiliar. O sa va dau un singur exemplu personal, de care multi vor rade si din care doar cativa vor intelege ceva… Eu, Dragos Dragoteanu, care am vizitat 87 de tari pana anul trecut in luna iunie, am aproape un an de cand am refuzat sa mai calatoresc in strainatate. Nu ca nu ca nu mi-as fi permis, ci pentru ca m-am autopedepsit intrucat nu am atins decat unul din cele 2 obiective majore pe care mi le-am propus din vara trecuta. De cel putin 3 ani de zile am prevazut ce se intampla acum. Fostii mei colegi pot sa confirme acest lucru, daca au tarie de caracter sau sunt corecti cu trecutul lor, la Euroest. Viitorul imobiliar va fi un cosmar desprins din realitatea cotidiana. Cei care vor fi dispusi sa o ia de la capat vor reusi. Ce a fost pana acum s-a numit “parfum” imobiliar. Eu am vazut ce inseamna criza pe viu, in Argentina, dupa ce a trecut FMI pe acolo, stiu ce inseamna saracia lucie, am pasit in birouri de clasa A abandonate din Africa de Sud, cand in piata imobiliara era un haos total. Noi, romanii, suntem departe de aceste realitati. Si, sper, vom ramane imuni la ceea ce personal am observat in alte tari. Astazi, majoritatea oamenilor implicati in domeniul imobiliar se retrag spre azilul din domeniu. Prin atitudinea lor, fara vlaga si energie, chinuiti de propria mentalitate, ingropati de neputinta din prezent. Nu vor sa-si asume “viata” imobiliara anterioara, cu bune si rele, renuntand la lupta. Asteapta sfarsitul in tacere, pentru ca multi nu vor mai prinde niciodata vremurile bune de odinioara. E o optiune personala.
Eu va invit sa uitati de azil si sa va apucati sa cautati ceea ce nu ati gasit inainte. Imobiliare cu adevarat! De aceea nu sunt imobiliarele pentru oricine. Nu oricine poate sa infrunte adevarul in imobiliare.
Mielu Nebunu'
10 mai 2010Domnule Dragoteanu!
Citesc cu interes ceea ce postati, desi numai de cateva zile mi-am luat permisiunea de a posta pe blogul dvs. argumentele pentru care va apreciez le-am mai spus: sunteti singurul patron de agentie imobiliara (culmea e ca e si agentia nr 1 din tara, dintre firmele cu capital integral romanesc, si nu intamplator e asa…) care recunoaste ca urmeaza dezastrul. Si nu numai in real estate, in toate domeniile…
Sunteti printre putinii care recunosc ca, pe unde trece FMI-ul , praful si pulberea se alege. De tot.
Va marturisesc cinstit , fara mandrie, sunt cat se poate de onest, ca in noiembrie 2006 cand Mugur Isarescu recomanda bancilor comerciale renuntarea la avans (in anumite situatii) la creditele ipotecare de achizitie in eventualitatea intrarii in UE, am spus celor din jurul meu (nu pot sa spun firma, n-ar fi corect…) :”Urmeaza o criza cumplita! Vom face tranzactii mai mult la specula in urmatoarele 3 trimestre si pe urma…..cine are zile, scapa! Cine nu….pur si simplu, asta e, sa se apuce de altceva!”
Marturisesc ca eu nu am rezistat ca agent imobiliar dupa primavara lui 2008. Nu ma gaseam resursele interne necesare. Sa astept vremuri mai bune, asa cum spuneti dvs, ar fi o utopie de neingaduit pentru un om care cat de cat are impresia ca gandeste situatiile prin care trece.
M-am reprofilat intre timp, am din ce trai fara sa arunc in sus cu banii, imi aduc aminte cu nostalgie perioada 2001-2002 cand vindeam cel putin 3 apartamente pe luna (eh, ce vremuri….) dar un lucru pot sa spun, asa cum am spus si in 2006:
Peste 20 de ani, cine nu va fi in stare sa-si produca hrana singur, va avea o foarte mare problema…..
Ideologiile vor disparea, centralizarea si opresiunea finantei mondiale ca atinge cote paroxistice si o sa ne gandim la doua lucruri: primul, ca unii nu s-au putut opri din furat si nu si-au schimbat atitudinea slugarnica si al doilea, ca nu am facut nimic…..
Desi am fi putut face……
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@Mielu
Cei carora nu le pasa sunt la fel de vinovati ca cei care fac rau!…
Popescu
10 mai 2010Asa e in viata Dragos: rablele sunt duse la cimitirul de masini, elefantii se retrag singuri la cimitirul de elefanti si asteapta sa moara.
E o secventa rupta din natura: selectia speciilor in imobiliare, cei slabi or sa dispara
E un tip pe care il urmaresc, a vandut vreo 14 loturi de teren in ultimele 6 luni (ale lui, nu itermediere). Cum dracu face asta in timp ce altii stau si asteapta sa revina cererea..
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@Popescu
Are nevoie de bani si cred ca oricum castiga doar si prin faptul ca lichidizeaza proprietatile in aceasta perioada!..
Popescu
10 mai 2010Oricum e foarte buna comparatia cu azilul, acum toti se vor intreba oare eu sunt la azil sau nu (din punct de vedere mental)?
Si evident va urma pasul urmator: cum sa fac sa ies de la azil?
E programare neurolingvistica asta.
Bineanteles ca se vor gasi si din cei care vor considera ca ai facut nu stiu ce greseala gramaticala in text, si deci se anuleaza tot rationamentul.
Popescu
10 mai 2010Dragos, toata lumea are nevoie de bani, numai ca doar unii reusesc sa si vanda. Si doar foarte putini reusesc sa vanda asa de rapid.
Asta are urmatorul stil: cumpara, lotizeaza, vinde. Cand e pe terminate cu loturile cumpara din nou lotizeaza, vinde etc. Si toate astea cu o viteza care pe mine ma lasa cu gura cascata.
Nu e din ala blocat pe ele.
Corul Van(z)atorilor
10 mai 2010Am sa va spun o poveste…
Copil fiind am avut privilegiul sa cunosc un tip ciudat. Ma intriga prin orice pentru ca era foarte diferit de ceea ce vedeam imprejur. Purta parul lung si barba, avea o privire enervant de albastra si goala, o fata inexpresiva. Chiar atunci cand pasea aveam impresia ca nu atinge pamantul. Pentru a aduce ceva sentimente umane pe fata lui obisnuiam sa fac glume idioate de copil. I-l intrebam chestii de genul:”tu esti omul fantoma?”, “ai cazut de pe luna sau te-au deportat extraterestrii?”, “mi-e frica sa te ating sa nu dispari”, ..Atunci el zambea. Intr-o zi m-am dus la el si doar am decretat: “Stii ceva? Tu esti ingerul meu”. M-am asteptat sa zambeasca. Dar ochii i s-au umplut de lacrimi. L-am intrebat senin: “acum de ce plangi?” Nu mi-a raspuns. Doar m-a imbratisat tacut. Nu stiu cat a durat imbratisarea. I-i simteam lacrimile siroaie si ude, si pentru prima data in viata am inteles ce inseamna iubirea inter umana. Dupa ceva timp m-a parasit. De tot. Tanar. Mult prea tanar. Atunci am inteles ce inseamna frustrarea. Ma invinuiam. Aveam impresia ca-l gonisem. Imi venea sa urlu de durere “adevarata” dar nu am reusit sa plang. Imi luase cu el toate lacrimile. Niciodata nu am putut sa mi-l imaginez pe Dumnezeu, sau ceea ce e dincolo de ceruri. Asa ca ingerul meu a ramas pt mine singura legatura cu divinitatatea. Stiu un lucru: cineva acolo sus ma iubeste. Si asta imi da putere. Ma motiveaza.
Tipul de care va povesteam nu a fost un oarecare. Pictor, poet, cantaret, pe numele lui Nicu Vladimir (poate unii dintre dv isi mai aduc aminte de el desi a fost o semi celebritate discreta). Ceea ce nu stiu insa multi este ca pe usa de la intrare a casei lui nu era scris un numar, un nume, nici macar “atentie caine rau”. Erau scrise doar cuvintele “MIE IMI PASA”.
Asta imi explica faptul ca sunt aici. Pe blogul asta. Mereu m-am simtit „eu” alturi de oamenii carora le pasa.
Povestea asta poate fi o explicatie si pt d-na Trandafir care ma acuza deunazi ca vorbesc din anonimat. Nu mi-e teama de ridicol, nici macar rusine de numele meu dar atata timp cat nu sunt un punct de referinta pentru nimeni prefer sa fiu la fel ca si Vladimir doar unul din multime caruia i-i pasa.
Nu ma intelegi gresit. Pe Dragos Dragoteanu nu vreau sa-l fac ingerul meu. Dar ma bucur enorm ca am avut norocul sa-l “gasesc” in multime. E intrigant, e „viu”, e colorat, expresiv, motivant, si chiar cateodata imi vine sa le spun unora: “Cu asta ati dat de dracu. Pentru ca lui, puteti simti ca intr-adevar, I-I PASA”
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@Corul Vanzatorilor
Maestre,prost fiind,obisnuiam sa judec oamenii dupa propriile mele valori si perceptii primare. Odata,m-am inselat atat de tare in privinta unui OM,incat am jurat sa vad viata asa cum este si cum putini o traiesc. IN PROFUNZIME! De atunci ma bucur de lucrurile simple,cand ma plimb in parc ,cand mananc o inghetata,cand vad oameni zambind, cand privesc in ochii unui copil pe strada etc. Daca pierzi contactul cu realitatea ESTI PIERDUT IN SPATIU! Timpul va lucra impotriva ta . Ingerii din jurul nostru ii conturam noi,prin tot ceea ce ne aduce bucurii in viata si ne marcheaza existenta. Restul e trecator:visele,vremea,vremurile,banii,viata.
Mielu Nebunu'
10 mai 2010@papagalul imobiliar
Foarte adevarat, criza din imobiliare are un determinism cu totul exterior, care nu are absolut nicio legatura cu imobiliarele. Dta ai sintetizat in cateva propozitii cam tot ce se putea spune.
Dar ca sa ajungi la sfarsitul crizei si sa fii in continuare in imobiliare trebuie sa fii cu adevarat profesionist!
Eu, cu toate ca s-ar putea sa-mi atrag oprobiul public, m-am retras in 2008, m-am apucat de altceva….
Ceva care imi consuma mai putine resurse, si financiare (plateam si 6 milioane pe benzina si 150 de euro la telefon intr-o vreme…) dar si psihice.
S-ar zice ca nu sunt un profesionist imobiliar. Raman insa in continuare atras de discutii.
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@Mielu neprihanit
Ramai mielule macar pana la Paste,apoi decidem daca te jupuim sau te facem berbec imobiliar! Sa dai cu coarnele in criza,cand o fi mai mare!…
funky
10 mai 2010Stimabile atita vreme cit oferta nu se intilneste cu cererea nu se vinde nimic. Cred ca dvstr agentiile si notarii daca chiar doriti sa nu intrati toti la azil atunci faceti si dvstr. o chestie cinstita : faceti publica o statistica cit mai exacta (macar membrii asociati in arai) cu : ce s-a vindut in 2008, 2009, 2010, cam cit s-a vindut si la ce pret etc. daca faceti chestia asta in mod f. corect poate si potentialii putini clienti si ofertantii ajung la intersectia aia (cerere-oferta).altfel senzatia cumparatorilor este ca dvstr protejati exagerat vinzatorii(dvstr personal sunteti o exceptie). apropo : acu 1 luna am fost f. aproape de a cumpara o casa. oferem 310k. un ultimul moment proprietarul s-a razgindit si a majorat la 350 k. am refuzat. mi-am pus banii la banca pina in sept. acum 3 zile m-a sunat si a revenit cu 310. azi mi-a zis 300. l-am rugat sa astepte pina in sept. poate iau poate nu.
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@funky
Mi-ai urmat sfaturile,nebunaticule! Inveti ceva de pe blogul asta…
papagalul imobiliar
10 mai 2010@corul vanzatorilor povestea e cam melodramatica dar o accept…dar ca sa crezi ca pe DD il intereseaza altceva, pe blogul asta, in afara de eul lui, trebuie sa fi romantic rau…mai rar am vazut atata vanitate si egocentrism…dar si din asta invat niste treburi…
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@papagalul
Si pasarile pot fi invidioase!..Esti dovada vie!
Mielu Nebunu'
10 mai 2010@funky
Ceea ce soliciti dta nu neaparat este necesar pentru bunul mers al imobiliarelor. Ar fi si o chestie de bun simt. Se pare ca iunie vom avea publicat un „indice imobiliar”. Problema e cine il publica si de corect o face. Eu, in ceea ce priveste institutiile statului, sunt foarte sceptic. Oamenii astia , efectiv, respira minciuna! O statistica a unui institut privat ar fi mai de folos…..dar, cine sa dea bani pentru asa ceva????
De vina pentru cresterea aberanta a preturilor e tot sistemul, nu neaparat agentii si agentiile.
Ani de zile romanashul de rand a avut marea placere sa fie proprietar pe credit, fara sa aiba nici cel mai mic discernamant daca peste 2-3 ani va mai avea acelaesi venituri, daca locul de munca in care se afla va mai exista sau nu… Rationamentul are aplicabilitate si pentru firme si pentru piata terenurilor, nu ne referim numai la apartamente.
Uitati-va la Gigi Becali, cat de tare l-a umflat piata imobiliara intre 2005 si 2008 si…cat de rau l-a dus in jos acum. Bine, nu-l vaitam noi pe Gigi Becali, dar este un exemplu graitor.
In alta ordine de idei este si mentalitatea deosebit de proasta a bucuresteanului de rand: se cereau sute de mii de euro pe proprietati de catre cetateni (vanzatori) care n-au strans ,prin munca lor, nici 5 000 de euro intr-o viata, dar aveau pretentii ca altii sa fie datori la banci 25-30 de ani sume, adesea colosale, numai ca ei sa fie satisfacuti. Ei, uite, piata nu mai inghite chestia asta…..
Luati la mana arhiva ziarelor de anunturi, sa vedeti rubricile de acum 2 ani:
-garsoniere 75-80 000 de euro…
-apartamente 2 camere 110-120 000 de euro.
E posibil asa ceva? Numai in Romania raportul metru patrat locuit la vanzare /salariu mediu al romanului de rand era de 10 la 1. Adica 2500 de euro/250 de euro.
Cand am constatat asta m-am lasat de imobiliare, psihic nu mai suportam…..
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@Mielu lovit la psihic
Preturile afecteaza grav sanatatii!…La unii din noi.
Mielu Nebunu'
10 mai 2010@ Toata Lumea
Cine crede ca se va reveni la aberatia preturilor din 2007 – 2008 e cel putin nebun….
Vai de cei care au facut credite in perioada respectiva, ii mananca cainii…..
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@Mielu
EU SUNT NEBUN si cred ca peste 5 ani preturile pentru imobilele GRELE vor fi peste cele din 2008,cu mult!
mihai
10 mai 2010Citesc aici diverse opiinii, unele pro altele contra lui Dragos, altele pro sau contra agentiilor imobiliare. Realitatea lumii imobiliare din Romania este ca si iluzia prosperitatii de dinainte de 89, iluzie care s-a perpetuat pana prin 2000 din cauza lipsei de posibilitati in a umbla (circula) liber in lumea larga.
Stainii care dupa 89 au cumparat pe nimic spatii comerciale, fabrici, pamanturi nu au facut decat sa creeze o dependenta a Romaniei de coruptia si mediul financiar nociv din vest! Nu sunt comunist si nici nu am idei de stanga! Dar ceea ce ma intriga, este ca dupa 20 ani toti visam ca vor „veni americanii” si vom scapa de saracie! Daca ne uitam corect in timp nu numai ca nu ne-au salvat dar in momentul de fata economic nu suntem decat o simpla piata de desfacere! Imobiliarele ca si economia se adreseaza romanilor si nu stainilor. Puterea de cumparare se adreseaza romanilor si nu strainilor. Produsele care sunt facute de romani trebuiesc vandute dar si cumparate! de romani inaintea strainilor. Dac noi nu ne sustinem propria economie nu o va face nimeni. A blama un investitor ca, construieste scump si vinde scump nu e rau. Problema e ca cei care au OBLIGATIA sa iti ofere servicii de tip: curent , gaz , asfalt nu o fac iar statul in loc sa ii ia la rost doarme. Pana cand in Romania astfel de servicii nu vor fi oferite de catre stat spre dezvoltare, si vor fi prohibitive, vom plati totul scump si mai grav este ca lucrurile vor fi si proaste!
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@mihai
Accept comentariu tau 99%! Problema e ca uneori,din pacate,1%(unu) e mai influent decat restul procentelor. CULMEA!!!
livium
10 mai 2010Citez pe Dragos: „Imobiliarele actuale sunt la rascruce de drum.”
Ma voi referi doar la doua din multele elemente ale imobiliarelor: vanzatorii si cumparatorii. In afara de conflictul „istoric” dintre cele doua parti, ca unul vrea sa vanda cat mai scump si celalalt sa cumpere cat mai ieftin (ceea ce e si normal intre anumite limite de bun simt), astazi nici unii, nici ceilalti nu au nici un reper.
Ba nu, au repere, dar sunt situate in intervalul „1995-2000” si „2007-2008”, adica de la cateva mii de dolari pana la cateva sute de mii de euro si vorbesc doar de cazul apartamentelor vechi! Foarte mare distanta! Cineva vorbea de intersectia intre cerere si oferta! Pai e simplu, intersectia va fi in acest interval!
Lasand gluma la o parte, asta este un moment de rascruce pentru ca intrebarea tuturor este „care este pretul corect?” La o proprietate imobiliara, elementul cel mai greu de intuit, este pretul terenului. Pentru constructia de pe teren, exista costul de reconstructie sau costul de inlocuire net la care se aplica o serie de corectii in functie de uzura, depreciere, neadecvari functionale etc. Dar pretul terenului, cum il apreciem??
In afara de asta, nu se poate trage o concluzie asupra pretului corect, pentru ca mai exista un factor extrem de important si greu de anticipat: puterea de cumparare! Puterea de cumparare este direct proportionala cu economia noastra nationala, care stim cu totii unde este acum si unde se indreapta!
Deci, cei care mai au niste bani stransi, castigati, economisiti sau … prefera sa stea cu ei la banca, pentru ca banca cat de cat iti da o dobanda bancara un procent de 3-3,5%, in comparatie cu o investitie imobiliara care din 2009 merge in jos, -80% in unele cazuri. Oamenii prefera sa investeasca in „hartii” decat in „caramida si pamant”. Si oricum exista alternativa la cumparare, chiria!
Un tip tare in vanzari, trainer si profesor, ROMAN, m-a invatat un lucru: pentru a reusi in acest domeniu (si imobiliarele sunt tot vanzari), trebuie sa pui inaintea intereselor tale (in speta comisionul) interesul clientului! Mi-a mai spus ca vor fi situatii in care, daca solutia recomandata de mine nu se potriveste clientului, atunci sa nu insist si sa vreau cu orice pret sa inchid acel client! Daca totusi o voi face si voi inchide clientul, este posibil ca acest succes sa se intoarca impotriva mea in imp. Asta se intampla acum in piata imobiliara, cu toti cei implicati in imobiliare: tragem ponoasele unei politici agresive de vanzari. Cei care si-au tras usor comisioane si bani din imobiliare, au parasit domeniul, nu mai este o vaca de muls.
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@LIVIUM
Acum,” intersectia” imobiliara e blocata de „politistul prost”…a se citi STATUL ROMAN! Statul nu functioneaza si influenteaza negativ toata circulatia banilor in sistemul imobiliar actual. Lipsa de incredere in viitor genereaza frica putinilor investitori dispusi sa continue investitiile in domeniu cu riscurile de rigoare aferente oricarei afaceri. Aici e probleme de baza! Parerea mea.
mihai
10 mai 2010Pt. Liviu si Dragos! Stiu ca voi sunteti de partea programului Prima Casa. Si este foarte normal dintr-un anumit punct de vedere! Personal il consider prost. De ce?
Pentru ca:
1. Prost pentru ca este ajutor de stat ceea duce la interventionism economic, interventionism care de-a lungul timpului s-a dovedit a se intoace impotriva celor cale au foslosit sistemul
3. Ofera prin pret un sistem valoric fals care deformeaza piata.
4. Nu are capacitatea de a genera performanta economica (bancile stau linistite) si statul (cel mai prost manager) nu intelege de industria constructiilor stagneaza.
5. Clientii (de tip nevastamea care e jurist), la fel ca BOC ca Basescu, Tariceanu, Iliescu, Nastase, are impresia ca tot ce zboara se manaca si pentru ca redacteaza 20 contracte pe luna are impresia ca economia DUDUIE (mai degraba se ba..se..sste)
6 DAR CEL MAI GRAV este ca acest program in loc sa dea o gura de oxigen constructorilor a ajutat tot „generatia” dezvoltatorilor imobiliari de tip Becali. Acest lucru care este de 10 ori mai nociv pentru ca a tocat bani care nu se mai intorc in economie.
Daca v-am plictisit imi cer scuze, dar poate voi, care aveti diverse canale de comunicare la dispozitie, reusiti sa le transmiteti celor avizati ca in loc sa lase piata libera pentru a funtiona uneori dureros, o mutileaza dupa prostia si incompetenta lor!
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@mihai
Partial ai dreptate,partial nu! Diferenta se face in timp.
Popescu
10 mai 2010Papagale, de unde stii ce bani are Dragos Dragoteanu?
Hai, vreau sa aud un raspuns inteligent, nu ma dezamagi!
Popescu
10 mai 2010Papagale, ai credite multe?
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@Popescu
Maestre,nu te mai chinui sa-l bagi in seama pe prostul ala,autointitulat „papagal”!…De acum,cum apare,cum il sterg,sa cante pe alt blog!
Ana Corina
10 mai 2010Gandind pozitiv (si personal), piata imobiliara asa lovita de criza, e inca plina de oportunitati. Pentru cei care nu sunt destul de obositi psihic si financiar pentru a le zari si desigur … pentru cei care mai au taria necesara de a privi dincolo de gardul “azilului”. (imi place asta cu azilu’)
In 2007 cand piata era in plina miscare le-am facut cadou parintilor o casa de vacanta sau azil de batranete 🙂 , undeva in vestul tarii. O zona frumoasa relativ aproape de Piatra Craiului. Trei camere cu teren generos (si vie la camp bonus) tot pachetul achizitionat la pretul de mai putin de zece mii de euro. Chilipir. Cu renovari si imbunatatiri la discretie s-a ridicat undeva pe la 25k.
Regret si acum ca nu am avut de zece ori mai multi bani si inspiratie pentru a cumpara zece asemenea proprietati in zece zone diferite ale tarii. Care e ideea? Revanzare in time sharing . Excluzand toate costurile: marketing, taxe, comisioane, administrare, maintenance, etc … si criza… tot s-ar fi ajuns la un profit de suta la suta. Nu vreau sa intru in detalii despre metode de vanzare si strategii. Ele exista din plin. Se spune ca pentru cei care nu sunt foarte puternici financiar investitiile mici si risipite aduc, pe langa un venit mare si la gramada, si avantajul de permanent cash flow.
Doar o…. alee. Dar acolo inca exista autostrazi cu multe benzi de circulatie a banilor in imobiliare.
Eu nu cred in varianta am bani acum, Cash, imi place “ceva” dar nu vreau sa cumpar, desi stiu ca pretul e mai mic decat valoarea. Astept … sa se mai ieftineasca. Daca gandirea asta devine colectiva piata se va misca ”never”. Putem sa spunem ok,… tot e la oferta : ”doua la pret de una”, why not?, cumpar, adaug ceva, personalizez, branduiesc, revand. Ceva plus tot vine. Vede si vecinu, si cumnatu, si gigi, si costel, si gata… s-a creat un trend…
Hint: Cand toata lumea alearga “cu trendul” te retragi tiptil, tiptil sa nu creezi panica si-ti rogi imaginatia sa mai faca un pui.…
Mi-e teama ca daca nu deschidem ochii la timp s-ar putea sa ne trezim iar cumparand la ”second hand” de la unii care au fost mai smecheri si au luat totul en gross si cu discount.
Putere financiara inca exista in lume si la cat de talentat e Basescu in afaceri sa nu ne mire daca se vor evapora si bunurile imobile cu valoare de patrimoniu la fel ca flota maritima si fondurile FMI. Nu o sa alerge nimeni cu Branul la subrat dar ne-am putea trezi intr-o dimineata cu el numindu-se castelul Muammar Gaddafi sau cine stie ce alt nume de libanez … generos si salvator…
Dragos Dragoteanu
10 mai 2010@Ana Corina
Esti talentata la scris!…Nu vrei sa postezi un editorial in locul meu, macar cand plec in vacanta, sa nu ma uite lumea? In schimb, asta cu casele de vacanta n-ai nimerit-o! Eu cred ca si azi poti sa-ti cumperi en-gross proprietati de relaxare la pachet, pe bani putini si pozitii misto. Vor fi din ce in ce mai multe scoase la vanzare in viitorul super-apropiat. Cit priveste time-sharing, in 1994 cand s-a nascut primul meu copil, de bucurie am luat o bucata in Spania. Crezi ca am ajuns vreodata pe acolo? IOC!
Ana Corina
10 mai 2010@ Dragos Dragoteanu
La prima.. ai dreptate 100%, imi asum greseala si ironia –am intercut masura. Garantat nu se va repeta.
La a doua .. posibilitatile financiare scad si ele odata cu inmultirea ofertelor, oricum ei nu si-ar fi dorit altceva si altundeva. Fiind un cadou, bucuria momentului a fost rasplata cea mare a platii. Inca ma bucur ca am putut face efortul, deci nu o consider investitie proasta.
La a treia.. time sharing ul ca afacere inca lucreaza. Mica dovada e ca si pe tine te-a “furat” candva. Ca ne mai permitem in viata lucruri inutile in momente de fericire sau incantare asta e alta parte a povestii.
Popescu
11 mai 2010Din pacate abia acum incepe telenovela bancara. Oameni dati afara si/sau salarii reduse masiv inseamna tot atatea credite care nu mai pot fi onorate.
Vom avea paleative de genul rescadentari in masa etc, ca interventia statului prin subventii ale dobanzilor si ratelor sau alte asemenea idei imi e greu sa cred ca vor aparea avand in vedere ca, cheltuielile statului sunt atent monitorizate de Big Brother FMI.
Pe blog la Maria Seder cineva zicea „Cea mai tare masura mi se pare cea care se aplica in Polonia: statul plateste timp de 10 ani ratele la banca!!! asta da masura anticriza…ganditi-va daca la noi era ceva similar cum era? ce facut statul roman e o prosteala pe fata…”
dar eu nu cred ca e reala.
In consecinta, din punct de vedere imobiliar, spirala continua. Ca sa supravietuiesti, important e dupa pararea mea sa mergi cu valul, nu sa incerci sa te opui lui..
Dragos Dragoteanu
11 mai 2010@Popescu
Am un titlu cu care am inceput blogul:”DICTATURA IMOBILIARA”! Din pacate,maestre Popescu,am avut dreptate!…BNR a imprumutat 7 (SAPTE) MILIARDE EURO de la FMI…Oare de ce!?!? Ca sa garanteze banii bancilor straine pentru creditul Prima casa,ca sa garanteze banii imprumutati de MFP de la aceleasi banci etc. Mugurel este Ceausescu trei,dupa primii doi,soti. Basescu,Boc si ceilalti sunt prizonierii propriilor neputinte in fata BNRului. Viitorul tarii a fost amanetat de un mercenar „patriot”! Vai de tine tara ce ti se intimpla!
Mielu Nebunu'
11 mai 2010@Dragoteanu
Dumneata spui ca peste 5 ani preturile imobiliare vor fi mai mari ca in 2008?
Nicio problema! Eu spun ca nu! Nu au din ce, spun chiar ca vor fi mai mici ca acum.
Dumneata , acum cativa ani, aveai un anunt in „Romania Libera”, anunt de angajari , ceva de genul: „Daca esti gata sa stai fata in fata cu cel mai bun agent imobiliar (adica dumneata…) trimite cv la nr……”
Eu recunosc (din mai multe puncte de vedere…) ca esti cel mai bun agent imobiliar!
Tocmai acest motiv ma indeamna sa fac o prinsoare cu dumneata:
1) Daca preturile imobiliare la data de 11 mai 2013 vor fi mai mari ca in 2008 eu imi pun o pancarta de gat si scriu pe ea :”Sunt cel mai prost om din Europa!” si merg cu ea timp de o luna de zile pe calea Vicoriei, de la un cap la altul, de 5 ori pe zi.
2) Daca preturile imobiliare la data de 11 mai 2013 vor fi mai mici ca acum si, implicit, ai sa pierzi prinsoarea, iti voi trimite cumva numarul meu de telefon si vreau sa ma suni! Nu doresc decat patru cuvinte de la tine : „Mielule, ai avut dreptate!”
Va fi suficient pentru mine, mi-o spune cel mai bun agent imobiliar, nu????
Ce zici? Faci treaba asta?
Dragos Dragoteanu
11 mai 2010@Mielule
Spune-mi repede cum se numea inainte Calea Victoriei si pun pariu!…
Mielu Nebunu'
11 mai 2010@Dragoteanu
Vezi mesajul anterior.
Deci, n-am nevoie sa-mi spui in public cand va fi, pe 11 mai 2013, imi zici numai mie, la telefon!
N-am atata orgoliu, sa vreau sa ma vada toata lumea……
Astept un raspuns!
Dragos Dragoteanu
11 mai 2010@Mielule
Lasa-ma cu prostiile ca pierdem urma „turmei”. Imi doresc sa fim toti sanatosi si mai vorbim…
Popescu
11 mai 2010Mielule, s-ar putea sa pierzi la ce inflatie ne asteapta…
In plus, in cinci ani de acum inainte inseamna 2015, nu 2013
Pe langa asta, ce intelegi tu prin preturi la imobiliare? Imobiliare includ si rezidential si agricol si industrial, terenuri, aparatamente, vile, parcuri industriale, situate in centrul orasului sau in varful muntelui, mere, pere si capsune. Le bagi pe toate in aceeasi oala mai Mielule
Mie, sincer si fara suparare, cand imi spune cineva ca preturile la imobiliare scad sau cresc, imi dau seama ca e mare confuzie in mintea dumnealui..
Dragos Dragoteanu
11 mai 2010@Popescu
Confuzie e in capul celor tulburati de evenimente. Daca-Doamne fereste!-maine ar fi un cutremur mare in Romania,eu as merge TOT INAINTE! (cum spuneau comunistii). E un fel de a supravietui…FELUL MEU!
Mielu Nebunu'
11 mai 2010@Popescu
Ai dreptate, domnule Popescu, trebuia sa specific valoarea:
Domnule Dragoteanu, vreau sa luam ca etalon in prinsoare, ca pret reprezentativ pentru 2008, suma de 2500 de euro/metru patrat locuibil, in apartamente mai vechi de 1990. Asta era pretul in martie-aprile 2008.
Da, e vorba de 2015, nu de 2013, m-am zapacit, azi am fost toata ziua la cheremul unor functionari publici de la APIA (am ceva pamant la tara, pe care il si lucrez, in afara de activitatile pe care le am in Bucuresti) si nu mai pot cu capu. M-au terminat, efectiv…
Astept de la dl. Dragoteanu un raspuns.
Dragos Dragoteanu
11 mai 2010@MIELU
Maestre,eu vorbesc de proprietatile imobiliare care CONTEAZA in Romania,nu de prostii de genul blocuri vechi,terenuri „sterpe”,case uitate de dumnezeu in „negura” locatiilor,imobile comune-disponibile oricind la pachet si oriunde in tara etc. Vom avea preturi de 10.000 (zece mii ) euro pe metru patrat la cateva „bijuterii” imobiliare in pozitii de top 10, exclusiv in Capitala,numai in pozitii unice,nediscutabile ca viitor imobiliar pentru urmatorii 100 ani! Vor fi oameni atat de bogati in Romania urmatorilor 5 ani,care isi vor permite ORICE PRET in imobiliarele de referinta,pentru ca vor sa traiasca in continuare pe meleagurile natale in aceleasi conditii ca ORIUNDE INLUME! Evident,pana cand ies pe strada…
Simona Ciuca
11 mai 2010Keynes spunea ca pe termen lung suntem morti si dadea de inteles ca noi economistii suntem cei mai neputinciosi in a da solutii viabile pentru a iesi din criza. Si avea dreptate. Niciodata nu recomandam schimbarea de mentalitate si a respectului fata de munca si client. Dragoteanu o face! Si ne da clasa, indiferent de cate facultati, MBA-uri, doctorate si specializari sofisticate avem. Ne supraspecializam si uitam ABC-ul si lucrurile de bun simt pe care le-am invatat de la parinti pana la 7 ani. Si, din pacate, acelea sunt lucrurile care fac diferenta dintre invingatori si invinsi in orice domeniu.
Mielu Nebunu'
11 mai 2010@Dragoteanu
Calea Victoriei se numea in trecut Podul Mogosoaiei.
Acum iti pun eu dumitale o intrebare: cum se numea Calea Victoriei inainte de a se numi Podul Mogosoaiei?
Am trisat: nevasta-mea e profesoara de istorie, iti inchipui ca am avut raspunsul in 10 secunde de cand am citit mesajul.
Alta chestie:
Cred ca o sa avem amandoi dreptate peste 5 ani si am sa va spun de ce.
Suntem formati altfel ca oameni, dta ai o firma mare ,poate cea mai mare firma cu capital integral romanesc, si ,datorita muncii si notorietatii si specificului din trecut al firmei Euroest, aveti acces la un alt tip de clienti, la un alt profil de „end user”. Mari companii, oameni cu 6 zerouri si alte de-astea…. Fara doar si poate , vor fi in Bucuresti terenuri de vanzare care vor avea CUT 8 sau 8.5 (daca nu chiar si 10, am vazut si asa ceva, dau exemplu daca e nevoie) si care vor valora, desigur, mult mai mult de 10 000 euro/mp.
Eu eram obisnuit, in firma in care am lucrat, cu clienti „bonjuristi”, oameni care faceau credit sa-si cumpere apartament, client care nu avea niciun rost sa dea telefon la Euroest sa-si cumpere casa. N-o spun peiorativ la adresa fimei Euroest, a avut un alt specific incepand cu un anumit moment si …cu asta basta! V-ati descurcat cu 5 secunde mai repede ca altii si asta v-a impins pe podium.
Acum vedeti cat sunteti de deosebiti? Daca eram agent la Euroest, in 2008, daca nu mi-as fi dat demisia de bun simt probabil ca as fi fost dat afara, nu as mai fi avut performante….imi era imposibil dpdv psihic.
Noroc ca m-am salvat in programare php/sql si ,din pasiune, ma ocup sa muncesc ce pamant are tata la tara.
Asta e….
Nu tin neaparat sa facem prinsoare, eram curios ce ziceti despre preturi.
Mielu Nebunu'
12 mai 2010@Simona Ciuca
Scoala face rau! Eu detin dovezi stiintifice in acest sens. Si, daca dl. Dragoteanu imi da voie, avand in vedere ca e blogul dansului, eu pot sa vi le prezint si aici, n-am o problema cu asta.
Foarte pe scurt , marele dezavantaj al scolii e propunerea permanenta catre elevi si studenti de modele pur teoretice, alcatuite adesea de sociologi de pe alte meleaguri adesea fara nicio aplicabilitate practica la noi si la mentalitatile romanesti.
Stiu foarte bine ca marile branduri si marile companii au angajate niste domnisoare de 24-25 de ani, mari „directorese” de resurse umnae care isi permit ,cu o nonsalanta si un curaj incredibil, sa evalueze oameni de varsta mea, adica 36-37 de ani…. Si o mai spun ca o fac si pe baza unei experiente….. Care experienta, oameni buni???
Vai de patronii care aduc in firma asemenea oameni, fac foarte mult rau, fetele alea vorbesc de niste scheme din carti care, repet, n-au aplicabilitate practica la noi!
Este unul din motivele pentru care, dupa demisia din 2008, nu am mai trimis cv la nicio firma. Mi-am facut viata mea, in programare, si traiesc din asta. Fara sefi, fara evaluari periodice din partea unor persoane cu facultati , MBA-uri, mastere si alte de-astea, dar care habar n-au sa spuna si sa citeze nici macar teoriile depasite si inaplicabile in care cred cu atata tarie….
Dar mai sunt si alte motive pentru care scoala ,zic eu, ca face rau, dar nu va mai plictisesc.
funky
12 mai 2010@mielu’ .mielule oricit ai incerca sa-l convingi pe Dl Dragos sa-ti spuna ca peste 2 ani vor fi preturi mai mici decit acum (si cu siguranta vor fi) dinsul n-o sa-ti confirme niciodata (desi daca l-ai fi intrebat acum 2 luni ti-ar fi raspuns altfel probabil mult mai agresiv si ar fi facut pariul). E normal sa nu-ti arunci pe jos piinea ‘alba si mare’ din care maninci de multa vreme. Daca astazi il intrebi pe Krugman (ala cu nobelul pe economie) daca peste 5-7 ani lumea va fi in avant economic sunt sigur ca nu-ti poate spune cu certitudine. Ceea ce poate o sa-ti spuna este ca deciziile care se iau astazi vor influenta piata de peste 2-3-5 ani. De exp eu pot sa-ti primit urmatorele : ca da basescu se tine de restructurarea (macar 50% din cit zice) peste 10 ani ii facem statuie. Asa a fost in polonia acum 14 ani cu un prim ministru ‘koios’ care a facut ce a trebuit sa faca (si au avut inflatie 1200% si 25% somaj). Acu’ polonia e departe. Eu fac pariu cu tine ca daca basescu face ce zice peste 5 ani vom avea o noua mega-crestere economica.
Dragos Dragoteanu
12 mai 2010@funky
Daca asta ai inteles tu din ce i-am raspuns lui Mielu,pacat de tine! Poate mai recitesti inainte ce scriu eu ,daca nu intelegi continutul!
Popescu
12 mai 2010Funcky, si ce zice Basescu ca face in domeniul imobiliar?
Case pentru intelectuali, la sate, in valoare de 500 mil euro?
Popescu
12 mai 2010Uite ce ar zice baiatul asta ca ar face, voi ce parere aveti:
http://www.zf.ro/companii/de-ce-ai-face-sute-de-case-in-adunatii-copaceni-cum-comentati-6110540/
Dragos Dragoteanu
12 mai 2010@Popescu
Eu zic ca toate zonele enumerate de el sunt tot in afara Bucurestiului. Atata timp cat exista peste 1.000 DE HECTARE disponibile in interiorul primului inel de centura,eu nu as construi decat in ‘buricul targului”,apartamente mici si foarte mici,dar utile poporului.
Mielu Nebunu'
12 mai 2010@funky la post 26
Nu vreau sa conving pe nimeni de nimic. In mod cert Dragoteanu nu-si schimba optica pe ceea ce spun eu si te asigur ca nici invers. Am motive sa cred, din exprimarea lui, ca a inteles ce am vrut sa spun.
Repet, nu vreau sa conving pe nimeni de nimic. Exprim lucruri in care cred. Dupa cum vezi nu prea dau citate…
@Popescu la post 28
Acum 5 ani, in orice cafenea intrai, gaseai indivizi cu laptopul pe masa care isi aratau planuri de la terenuri si mentionau ca au relatii cu investitori care vand si care cumpara. In anii ce au urmat chestia asta s-a inrautatit, in sensul ca freelancerii (ar fi vrut ei sa fie freelanceri autentici) si-au intensificat mult activitatea. Bateau agentiile imobiliare in lung si in lat cu tot soiul de oferte, mai dadeau si tzepe (am vazut-o si p-asta…) si, aveau desaga plina cu „proiecte imobiliare”. Care , in realitate, erau numai niste coli foarte frumos desenate si colorate si, dupa cum stiti, pe baza lor se faceau tranzactii cu terenuri.
S-au vandut pe aceste premise zeci de terenuri in Ilfov, care acum nu fac decat sa inghita bani aiurea, fara nicio posibilitate de dezvoltare imobiliara. S-au vandut terenuri in mijlocul campului, iar cumparatorii au platit adesea fara nici cel mai mic discernamant, doar pe baza pretului (crezut de ei) scazut, in ideea ca vor face acolo mari priecte. Arhitectii si-au luat o parte din bani pe proiectare, dar nimeni nu s-a interesat :oare terenurile alea vor deveni vreodata intravilane??? Exista posibilitatea, macar teoretic, sa se modifice PUG-urile si PUZ-urile de-o asa maniera incat sa treaca in intravilan si terenurile mai sus amintite?
Putini si-au pus intrebarea asta cu adevarat la cumparare. Cei care n-au reusit sa scape de aceste „superoferte” stau si-si plang in pumni, n-au pe cine sa prosteasca sa cumpere de la ei…..
Asa au aparut zecile de prioectzele imobiliare din Ilfov. Tot asa au si disparut, la fel de fulgerator cum au venit pe lume.
Imi place ,totusi, ca Dragoteanu vorbeste de apartamente mici si foarte mici, „interesante pentru popor” cum zice dansul, ceea ce inseamna ca ainteles perfect ce am zis eu referitor la evolutia preturilor pe urmatorii 5 ani. Dar vede chestia asta nu din perspectiva agentului imobiliar implicat in tranzactii cu garsoniere, ci din perspectiva proprietarului de agentie care, eventual, ar putea prelua un proiect de genul asta si sa-l duca la finalitate.
Mi-ar fi fost cu neputinta sa cred ca nu baga in seama piata apartamentelor, avand in vedere ca Romania are 8 milioane de astfel de unitati locative si oricare, in orice moment, poate deveni de vanzare.
Iar Euroest, cu toata criza care este, are suficient potential ca sa preia o buna parte din piata apartamentelor, in orice moment.
Dragoteanu a evitat raspunsul direct la propunerea mea cu prinsoarea pentru ca stie lucrurile astea intr-o maniera in care noi nici nu o gandim!
antonescu adrian
12 mai 2010Mie ultimele topice lansate de DD incarcate de pesimism imi suna ca un mesaj disperat.
Dragos Dragoteanu
12 mai 2010@antonescu adrian
SUNT DISPERAT DUPA BANI!…Multi.
Popescu
12 mai 2010Dragos, multe din terenurile enumerate de el au diverse incurcaturi, de asta nu s-a pornit nimic. Altele, au avut asemenea preturi (uriase) incat nu poti compara un aparatment care il scoti pe piata la 120k +TVA in interiorul inelului de centura, cu o vila in duplex la 50k cum vand niste baieti la Domnesti (si ai si o palma de teren imprejur).
Domnul respectiv, manager la o firma respectabila de imobiliare, spune ca e gresit sa construiesti in jurul Bucurestiului decat sa construiesti inauntru.
Parerea mea este ca poti construi gresit si inauntru si afara, precum poti avea succes si inauntru si afara daca respecti piata si nu vii cu preturi nesmitite per metru aplicate la suprafete nerealiste de sute de metrii de apartament, la care se adauga minunatul TVA.
Stiu baieti care fac case si vand in draci, la Domnesti, e adevarat ca nu sute de unitati odata, dar fac profit pe piata asta, si nu cred ca i-au cerut voie inainte vreunui manager de multinationala imobiliara
Dragos Dragoteanu
12 mai 2010@Popescu
Dreptatea e de partea celor care o accepta ,nu de partea celor care o refuza!
RoCoco
12 mai 2010Azilul imobiliar eu l-as generaliza, ce-am apucat eu din revolutie si post-revolutie e manusa pe descrierea ta,Dragos; majoritatea romanilor se refugiaza mental in justificari cacacioase si in „comoditatea” de a astepta vremuri mai bune. Apoi mor. Realitatea intr-adevar e cu totul alta si oricum am intoarce-o pe orice fata, ajungem la aceeasi concluzie (Concluzia e momentul in care te-ai plictisit[ai obosit] sa mai gandesti) : Munca, taticule, munca facuta serios si responsabil, aia e singura scapare. Nu greve cacacioase (am citit recent faza cu pampersii), nu gargara, nu prafuri in ochi si turma dictata de sindicat. Munca te elibereaza intradevar, daca e facuta cu placere, responsabilitate si ambitie, iti da sentimentul ala de la sfarsitul zilei de a fi facut un lucru mic de care sa fi multumit. Si munca e grea, cu atat mai grea cu cat e facuta in scarba si bataie de joc. E mai usor insa sa mergem la azilul Egoului nostru unde minciuna ca maine va pica din cer belsugul nu poate fi dezaprobata de catre nimeni.
Si culmea e ca mai greu decat munca e sa recunoastem ca gresim si sa ne schimbam mentalitatea si abordarea, dar astea vin cu timpul…de
Dragos Dragoteanu
12 mai 2010@Rococo
100% de acord! in America,in toate parcurile de distractie,sunt foarte multi pensionari care…LUCREAZA! Maica-mea la 72 de ani,munceste gradina. Altii se duc la greva si ,ATENTIE!!!,NU AU RIDURI PE FATA! Va rog sa observati cu atentie….
Mielu Nebunu'
12 mai 2010@Rococo
Nu pot fi de acord!
Cred cu tarie ca solutia este asa cum spui si anume munca responsabila.
Ce ne facem insa in situatia, perfect adaptata la momentele pe care le traim, in care unora (mare parte a bugetarilor) li se promite ceva de catre stapanitorii lor (guvern+presedinte) si se intampla……altceva!!!
Valabil pentru tot poporul, de fapt, daca stau si ma gandesc!
Atata vreme cat acestia isi vor cere drepturile EU II INTELEG !!! Nici eu nu mai suport sa fiu mintit in fata!
EU II INTELEG !!!
Minciuna trebuie smulsa din radacini, cu forta daca e cazul, IN NICI UN CAZ TOLERATA!
Dragos Dragoteanu
12 mai 2010@Mielu naivu
Du-te la 100 de romani,arata-le un miel pe care-l ti in brate,sa vezi cum se gudura pe linga el,il mangaie suav,mai ca unii il pupa pe botic si spun ca s-au indragostit de ochii lui ca de copil!!! De Paste,mielule draga,ROMANUL ISI URMEAZA TRADITIA,i se rupe de miel,il vrea in cratita,il beleste de viu,ii ia si blana si-si face haine sau inca o caciula pentru iarna viitoare. EXACT ASA E SI IN POLITICA! Alesului i se rupe p… de alegator,se pise pe propriile promisiuni si o ia de la capat cu ce stie sa faca. Sa manance cacat!
Mielu Nebunu'
12 mai 2010@Dragoteanu
Da, stiu ca alesilor li se rupe (mi-e rusine sa zic ce…) de alegatori. Conteaza numai cat suntem cu stampila in mana si pe urma…..pa!
Asta nu inseamna ca trebuie sa inghit ca un idiot orice grobianism de-al lor!
O sa vedeti, lumea se va trezi intr-o buna zi. Sa vedem ce li se mai rupe unora cand vor fi hingheriti pe strazi…..
Sunt foarte convins ca acest moment va veni, in generatia noastra sau a celor care vin din urma…….dar va veni!
Si mort daca sunt si tot o sa mi se ridice oasele in sus de bucurie….
P.S. Ia-o in bascalie, n-ai decat Dragoteanu…. o sa vezi ca nu e chiar asa!
Popescu
12 mai 2010Bre Rococo, romanii sunt asa, romanii sunt pe dincolo…Looseri sunt peste tot, nu numai in Romania. Ce predica aici DD este o mentalitate de luptator. Cine e luptator, lupta, indiferent unde s-a nascut..
Ce e paradoxal apropo de cultul muncii e faptul ca boierul zilelor noastre (intreprinzatorul, managerul de multinationale etc) munceste 12-14 ore pe zi, 6 zile pe saptamana, in timp ce „iobagii” o freaca, la ora 4 sunt acasa cu telecomanda in mana..
Mielu Nebunu'
12 mai 2010@Tuturor
Naivi sunt aceia care vor crede mereu, referitor la grevisti si protestatari, ca vorba „Da-i in (beeeep) mea , ca i-am pacalit!” va avea aplicabilitate mereu!
Asa s-a crezut si despre Grecia si ati vazut ce fac acum, dau foc la sediile de banci iar acum trei ani pentru un pusti infractor (traficant de droguri la 15 ani…) omorat „din greseala” a luat tara foc si la propriu si la figurat….
Starea asta de nemiscare a poporului va lua sfarsit si ,”cine nu are batrani…sa-si cumpere”, se pare ca azi Basescu a scapat de schilodeala numai cu interventia jandarmeriei. Bravo lor! Pensionarilor, adica…
Tot asa, sa nu traiti cu impresia ca toti bugetarii sunt la ora 4 cu telecomanda in mana. Imi este la indeamana exemplul profesorilor. Se munceste caineste intr-o scoala, esti permanent la cheremul fitzelor unor copii de bogatashi, care ameninta ca cumpara scoala daca odrasla iarasi ia nota 4… Nu conteaza ca nu stie sa scrie in clasa a 5-a , conteaza ca i s-a pus pata sa vada filme pe iPhone in ora de mate, romana, si ce mai au ei acolo…. Nu mai punem la socoteala cat trebuie sa invete periodic un profesor , ca sa aiba un dosar personal mai bun, sa nu se teama de reduceri….
Cine munceste in multinationale 14 ore pe zi o FACE PE BANI, nu la mishto, cum o fac bugetarii, care stau uneori mult peste program (chiar si in scoli se intampla…) asteptand ca vor fi platiti de Sfantu Duh, ca altcineva nu stiu daca o va face…
As vrea sa vad fitzele de multinationale dand un examen de titularizare in invatamant! Fac pariu cu oricine ca nu vor avea o cota de promovabilitate mai mare de 5%……
Dragos Dragoteanu
12 mai 2010@Mielu
Aici trebuie sa-ti dau dreptate. Totusi,sa nu incepem cu politica,fiindca nu e subiectul acestui blog. Multumesc anticipat tuturor pentru intelegere si respect in acest sens!
Corul Van(z)atorilor
13 mai 2010Citesc si ma uimesc de masurile guvernului pentru iesirea din cacatul numit criza. Inapoi la saracie, inapoi la egalitate, inapoi cu 20 de ani. Impozitarea celei de-a doua proprietati intr-o tara-n care piata imobiliara si asa se zbate in incertitudine nu va face decat sa exileze si banii aia putinii ramasi la purtator. De ce sa cumpere bogatii aici si sa plateasca taxe usturatoare cand se pot orienta spre alte locuri mult mai exotice si cu potential mai bun, taxe minime sau zero. Din patriotism doar?
Sa presupunem ca as fi posesorul unei firme producatoare de bani la buget (platitoare de taxe). M-as duce la guvern si i-as spune: mai incapabilule iti platesc taxe de 10 sau 15 ani iar tu imi dovedesti in fiecare an la aprobarea bugetului ca esti un administrator prost. Uite nu mai vreau sa-ti dau nimic tie. Trece 20 de pensionari de pe lista ta de plata pe lista mea de plata si am sa le platesc direct lor. Pe deasupra te mai scap si de cel putin patru functionari bugetari: unu care incaseaza, unu care numara, unu care gestioneaza, unu care distribuie, ….
Maine poimaine vor fi taiate doua sau noua ore pe zi curentul , gazul, apa … si noi visam la sistematizare, urbanizare
Ne mai facem noi mari odata?!?!?
Dragos Dragoteanu
13 mai 2010@Corul Vanatorilor
Taxele si impozitele in alte tari SUNT MULT MAI MARI !…Relaxeaza-te,si in Romania vor ajunge la fel. Asta e doar inceputul. La noi,ANAF -ul e o gluma pe langa organismele similare din Germania sau SUA! Acolo,daca nu platesti TOT,LA TIMP,te halesc baietii PE LOC,nu negociaza ca la noi,NIMIC,CU NIMENI,indiferent de pozitia sociala,functie,notorietate,et.
Popescu
13 mai 2010Pai daca o sa ajungem ca in Germania cu impozit de 60%, toata lumea o sa isi faca firme in Bulgaria, asa cum se inmatriculeaza masini pe firme Bulgaresti ca sa evite taxa..
In Germania or fi taxele mari, dar in schimbul lor primesc servicii pe masura: autostrazi, justitie.
Dragos Dragoteanu
13 mai 2010@Popescu
Eu as face o lege beton cu 10% impozit pe ORICE! Daca prind pe ORICINE ca fura 0.001 RON i-as lua de 1.000 de ori mai mult! Cum suna? Daca fura 1.000 euro,la fel! Daca nu plateste ce are de platit la stat,LA TIMP,LA FEL! Numai frica,constringerile si penalitatile pot diminua evaziunea fiscala. Cat priveste coruptia,aici exista 1001 de metode de prindere a vagabonzilor care au facut o traditie din acest fenomen!…
Popescu
13 mai 2010Cred ca romanii sunt acum precum ciobanul din Miorita. Desi isi dau seama cu totii ca se apropie sfarsitul, nimeni nu face mare lucru. Proteste palide.
Ne asteptam cu totii sfarsitul implacabil
Dragos Dragoteanu
13 mai 2010@Popescu
Capu’ sus,maestre,ce dracu e cu tine?!….Sfirsitul vine in..2012! Pana atunci sa ne bucuram de viata si criza in egala masura. Vorba unui amic care are o interpretare originala:”Daca mi se scoala,nu sunt in criza!”. Doamne fereste de mai rau!…Daca statul vrea sa ne dea m… facem si noi la fel! CARE PE CARE? Ador „jocul” asta!!!
Mielu Nebunu'
13 mai 2010@Dragoteanu
Sunt de acord cu dta!
Stii ca , daca facem o fundatie, si strangem 250 000 de semnaturi obligam parlamentul sa ne bage in seama initiativa?
Impozitul de 10% pe orice, alaturi de celelalte propuneri ale dumitale , pe bune, e o solutie pentru mai multe:
-vin banii la buget. Frica pazeste pepenii! In SUA (n-am fost, dar am auzit de la amici care sunt acolo) neplata impozitelor si evaziunea fiscala sunt CRIME DE STAT. Pe langa executarea silita se face puscarie grea, ani grei……
-dispare fitzosenia din Romania. Ai bani sa iei BMW X6 de 75 000 de euro? Plateste, ticule, 10% din valoarea evaluata in fiecare an la „bunul” stat roman! Ai bani sa iei apartament pe Nordului de 250 metri patrati? Plateste la bibicu 10% din valoarea evaluata in fiecare an la „bunul” stat roman!
Si-uite asa , impuscam doi iepuri dintr-un foc: dispare snobaretul autohton si vin si bani la buget!
Dle Dragoteanu, ideea mi se se pare admirabila! Fa o fundatie, mai cautam cativa voluntari si ne apucam de strans semnaturi pentru initiativa legislativa!
Mielu
Dragos Dragoteanu
13 mai 2010@Mielu
Mielule,cine scapa turma? URSUL SAU LUPUL? Tu ai scapat,momentan! Dar,turma,nu e departe de noi,ne urmareste,ne cheama…
Popescu
13 mai 2010Dragos, nu intelegi ca Statul suntem noi? Cine da m.. la Stat isi fura singur caciula.
E o falsa lupta, nu acolo e dusmanul
Dragos Dragoteanu
13 mai 2010@Popescu
Bine Popescule,statul esti tu si altii ca tine.Eu nu ma consider parte din stat,ci sluga lui! Atata timp cat nu ai o functie importanta in stat,esti pe „baricada” maestre,nu esti tu statul,esti „palmasul” lui. Parerea mea.
Mielu Nebunu'
13 mai 2010@Popescu
Cina da m…. la stat ….se bucura enorm! Si nu considera nicio clipa ca a facut o greseala, cu atat mai putin sa creada ca-si fura singur caciula!
Cred ca ai ajuns mai naiv ca mine, dle Popescu!
Din pacate, asta e mentalitatea romanului. Ai nostri ca brazii nu stiu decat de frica si cand or sa geama puscariile de evazionisti ,ei bine, abia atunci se umple si visteria tarii.
E un adevar crunt.
RoCoco
13 mai 2010@35 Popescule …ai dreptate e pe cat de adevarata pe atat de enervanta situatia
Mielu Nebunu'
13 mai 2010@Dragoteanu….
Nu inteleg chestia cu „cine scapa turma?” si credeam ca sunt un tip destept. M-am inselat!
Poate , cand ai vreme , revii cu explicatii.
Dragos Dragoteanu
13 mai 2010@Mielu
Cand turma e atacata,de urs sau de lupi,sunt atacatele oile slabe,ranite,batrine sau mieii (ca tine)! Scapa doar cei / cele care pot,care sunt puternici(e),care sunt inteligenti(e) si iuti de picioare. Turma suntem noi – pulimea. Lupul si ursul sunt cei care ataca „enoriasii” statului, punand biruri pe orice, din ce in ce mai mari, mai multe si mai grele. Poporul (turma) nu e salvat(a) de urs (Basescu) sau lupi (ministrii), ci de cainii mioritici care se reped la sacrificiu sa atace pe toti aceia care ataca turma. Acum te las pe tine sa identifici in urmatoarele 7 luni cine sunt cainii mioritici. Eu am unul acasa (pe bune!) si-l iubesc efectiv pentru comportamentul lui.
Mielu Nebunu'
13 mai 2010@Toti patronii imobiliari care citesc acest blog
Ce ziceti de infiintarea unei burse imobiliare, unde principalele firme imobiliare sa listeze actiuni si chiar proprietati?
N-ar fi un „plan B” de rezistenta pentru momente de criza? Ca , e clar, scapam acum in 4-5 ani, dar peste 12-15 ani situatia se va repeta. Poate nu la aceeasi amploare, dar se va repeta.
Asa, daca scad veniturile din tranzactii, macar ai bursa imobiliara, unde poti emite actiuni si obligatiuni si, folosite cu inteligenta, te pot scoate din probleme atunci cand ai nevoie…
Uite la ce ma gandesc de vreo 2 ani de zile….
Dragos Dragoteanu
13 mai 2010@Mielule
Te-au obosit gandurile si frustrarile anterioare. Relaxeaza-te,poporul roman e las,egoist,individualist si nu baga bani in lucruri in cere nu cred. Astazi,ca sa reusesti,trebuie sa innoti impotriva curentului,nu sa te lasi dus de val. Imobiliaristii sunt la fel ca inainte,numai momentul e diferit! ECONOMIC!
Mielu Nebunu'
13 mai 2010@Dragoteanu
Da, am avut frustrarile mele in imobiliare. Cateodata oboseam si nu mai faceam nici un plan. Lasam lucrurile sa mearga singure si,uneori, chiar si asa mai faceam cate ceva.
In 2008 am vazut insa o multime de insi care mai mult de 3 luni nu sedeau intr-o firma. Peste trei luni ii vedeai pe siteul altei firme…peste trei luni la alta…peste trei luni la alta…. Incepuse deja sa scada frecventa tranzactiilor.
N-am vrut sa ajung in aceasta situatie jenanta. Tatal meu, om simplu, de la tara, mi-a zis un lucru: „Nu pune toate ouale in acelasi cos!”, ulterior, in viata , am inteles ca trebuie sa am o varianta de reverva: daca pierd un cos cu oua? Nu trebuie sa mai inca unul?
Mi-am dat seama ca a avut dreptate si am decis sa fiu corect cu mine si cu soarta. Ce-am facut…deja am mai zis….
P.S. De ce nu scrii o carte (sau poate deja ai scris si nu stiu eu…)? Era o vreme, de prin 2002 pana in 2005 cand cumparam mereu Casa Lux sa citesc editorialul lui Silvestri (Dumnezeu sa-l ierte…), asa cum le citeam si pe ale tale. Si pe ale altora.
Si discursul lui Silvestri era plin de picanterii, dar s-ar fi vrut elegant. Altminteri omul avea naturalete ,condescendenta si era placut, chiar si plin de pretiozitati. Pacat ca nu era mai mult ancorat in realitate…
Daca ai scrie o carte eu as cumpara-o.
Dragos Dragoteanu
14 mai 2010@Mielu
Mai trebuie sa astepti!…Pana atunci bucura-te gratis de ce vezi/citesti pe blogul asta.
Thinkagain
14 mai 2010un blog interesant.
Nu va cunosc si n-as putea niciodata sa vorbesc si mai ales sa gandesc in felul asta atat de optimist, sa vad mereu partea plina…. va asigur ca este foarte obositor mental pt. cine nu are asta prin constitutia sa.
Dar ca o parere, din afara domeniului, as zice ca va merge bine sau mai bine decat altora tocmai pentru ca pentru ca NU SUNTETI agent imobiliar, ci pentru ca, prin atitudine (optimism, posibilitatea de autosugestie, mentinerea nivelului de energie, mentalizare etc.), sunteti in primul rand VANZATOR. D-aia scrieti si probabil ganditi in felul asta, si de aia va ies lucrurile: Whether you think you can or you can’t, you’re right (Ford). Probabil ati vinde si nisip in Africa la nevoie, sigur ca ati avea un business infloritor in scurt timp. Altii au alte talente, dvs. il aveti pe asta.
Este cea mai grea meserie din lume, foarte aproape de o arta, tre sa ai si stomac pt. asa ceva, si curaj, mai multe, nu doar fler si o structura mintala foarte puternica. Se incearca instruirea oamenilor pt. a vinde, dar eu cred ca numai in conditii economice bune pot si cei netalentati sa vanda, altfel, piata ramane a talentatilor.
Insa avem nevoie sa se vanda cat mai mult ca preturile sa creasca (sau ca sa nu scada cum cred multi ca o vor face). Si desigur interesul dvs. e ca si lor sa le mearga, ca un singur om nu poate clinti un munte. Asa ca e adevarat, cred, si ca faceti asta din interes pur personal, si ca vreti sa ii ajutati pe altii: laudabil ca intelegeti situatia la un nivel realist, putini o fac zilele astea.
Deci nu-i mai pacaliti, serios, pe agenti. Prin definitie, un agent este un reprezentant al unei institutii, care indeplineste anumite insarcinari. 🙂 Atat. Daca suna ca un bugetar, este pt. ca asta sunt ei, ca mentalitate.
Probabil or sa inceapa injuraturile. Oricum, succes, tot respectul pt. o meserie foarte grea, aproape o arta, cea de a vinde.
Dragos Dragoteanu
14 mai 2010@Popescu
Multumesc la fel!…
pitbull
14 mai 2010Dragos Dragoteanu,
Impresia mea e ca ai ramas unul dintre putinii optimisti intr-o tara de pesimisti. Chiar daca senzatia generala poate fi ca te cam pisi tu contra vantului mie imi place atitudinea asta. Tu lucrezi la partea esentiala.
Situatia economica, de la sine, sau din inertie, sau cu ajutor, la un moment dat se va redresa. Cu mentalitatile e inca mult de lucru. De-asta iti apreciez si efortul, si metodele. La fel ca si in afaceri, succesul vine cu timpul. Inceputul e promitator. Vantul nu bate mereu in sau din aceeasi directie. E la alegerea fiecaruia daca vrea sa se considere victima sau invingator… pana la urma.
Dragos Dragoteanu
14 mai 2010@Pana la urma toti ajungem in acelasi loc,la cimitir!…Diferenta se face in atitudinea fata de viata. Pentru mine,raiul e pe pamant. Dincolo,nu cred decat in iad ca exista!
Popescu
14 mai 2010Da, Statul sunt eu si alti fraieri ca mine care nu fura si isi platesc taxele.
In antiteza a aparut si conceptul de „baieti destepti”, in contradictie cu fraierii, evident.
In mod cert tara asta nu o sa mearga inainte cu fraieri, e normal, ci cu baietii destepti. Pe zi ce trece apar din ce in ce mai multi baieti destepti, dispusi sa fure si sa dea m..
In felul asta o sa avem si autostrazi, si justitie, si spitale in care sa nu crapi de la o operatie de apendicita, si scoli in care copii sa nu iti devina infractori. De fapt ce inseamna infractor ??? O sa devenim o tara de baieti destepti
Multumit Dragos Dragoteanu?
Dragos Dragoteanu
14 mai 2010@Popescule
Foarte multumit! Uite,in weekend iti voi dedica un editorial. Ultimul! Poate asa intelegi si tu sa faci diferenta intre a da si a lua m…
Popescu
14 mai 2010DD, cum adica ultimul editorial pe care mi-l dedici.
Mi-ai mai dedicat ceva?
Dragos Dragoteanu
14 mai 2010@Popescu
Daca nu esti atent la raspunsurile mele ce sa-ti fac? Editorialul ala cu „Imo sau emo”,e al tau! Acum,nu stiu de ce,ai devenit emo!…
Popescu
14 mai 2010DD daca scrii un editorial, abordeaza si urmatoarele probleme:
-gandirea pe termen scurt vs gandirea pe termen lung,
-ce ramane in urma noastra si ce lasam copiilor nostri (in afara de bani),
-ce sistem de valori transmitem copiilor nostri,
-ce facem cand credem ca dam m… dar de fapt luam m…
Dragos Dragoteanu
14 mai 2010@Popescu
Pentru dedicatii trebuie sa platesti,maestre, Eu scriu ce vreu,cand vreau si cum vreau! Sunt dat dracu de liber in exprimare!!!
Eu mi-am educat copiii sa:
– gandeasca pe termen lung,ca pe termen scurt gindesc 95% din oameni;
– sa invete ca singura lor avere e propriul creier! De la tac-su primesc m….
– invete valoarea unui dolar si sa nu dea spaga;
– preferabil, sa dea m…,dar sa fie pregatiti si sa ia,daca sunt prosti!!!
Fiecare parinte educa plozii dupa propriile valori si principii de viata.
livium
14 mai 2010@47
1. A vinde nisip in Africa sau ghiata eschimosilor, nu mai este de actualitate. Este o strategie gresita, asta nu inseamna ca esti un vanzator bun ci ca esti un vanzator smecher. Nu mai tine!
2. Intr-adevar vanzarea e o arta si nu e usoara deloc. De aceea se si plateste atat de bine.
2. Daca este tot Popescu al nostru, buna dedublarea personalitatii. IP-ul…
Dragos Dragoteanu
14 mai 2010@livium
Popescu lucreaza la doua capete,unul al lui si altul de rezerva!…Artificial!
Eu am doua expresii proprii pe care le-am spus mereu oamenilor mei:
1. Un agent imobiliar bun se vede in vremuri de criza,nu in boom imobiliar!
2. Cine stie sa vanda imobile,poate sa vanda orice,oricui,oriunde!!
Popescu
14 mai 2010La 47 nu sunt eu..
Popescu
14 mai 2010Nu stiu ce semnale aveti de pe zonele voastre dar eu de pe zona mea iarasi e cam moarta situatia, nu prea mai suna nimeni.
In ian-feb cand era vremea naspa sunau tel in draci, acum cand e vremea frumoasa..f slab. E ca in perioada alegerilor.
Pe la voi ce vanturi mai bat?
Dragos Dragoteanu
14 mai 2010@POPESCU
Explicatia e la „mintea cocosului”:
– iarna oamenii stau mai mult in casa si dau telefoane de informare,de socializare- un fel de face-book comercial de „incalzire”;
– odata cu aparitia fustitelor scurte si a firului ierbii in jurul Bucurestiului,aceleasi personaje se gandesc la altceva!
Popescu
15 mai 2010Dragos, in ian-feb sunau, veneau si vedeau cu noroiul pana la gat, si cumparau.
Acum, in luna mai, cand a dat firul ierbii si fustita e scurta, cine sa cumpere daca nici macar nu suna? Asta e sezonalitatea normala in imobiliare sau e din cauza conjuncturii economice?
Si nu mi-ai raspuns la intrebare, si pe la tine ai acelasi sentiment?
Dragos Dragoteanu
15 mai 2010@Popescu
Eu nu am sentimente in afaceri. Cel mult constatari….In mai,nu am taiat pana acum nicio factura!!! Urmeaza.
Mielu Nebunu'
15 mai 2010@Popescu
Domnule, cine sa vina sa cumpere cand oamenii s-ar putea sa nu mai aiba nici bani de utilitati? Si unele banci au inceput sa refuze dosarele clientilor pe acelasi considerent, daca salariile scad „cum o sa mai platiti ratele, dle client?”
In plus, cei care nu sunt bugetari nu cumpara pentru ca TOATA LUMEA se asteapta la o mare cadere a preturilor bazata pe iminenta prabusire a puterii de cumparare a omului de rand.
Cum sa cumperi acum cand, peste numai un an de zile gasesti un apartament cu 30% mai ieftin ca acum?
Dl Dragoteanu spune ca nu este interesat (marturiseste mai mult sau mai putin diredt acest lucru) de piata apartamentelor de bloc , dar acest segment de piata detine o pondere de peste 80% din tranzactiile realizate si detine si locul I la sectorul care influenteaza ,dpdv psiholog, cel mai mult piata imobiliara.
Cred ca si eu ca e mai rentabil sa vinzi un teren de 1 milion de euro decat sa vinzi 15 apartamente. Mai putina bataie de cap, o singura negociere, un singur comision la care trebuie sa-i porti de grija ca-l incasezi, consumuri mai mici in general.
Nu fac politica, nu sunt inscris in niciun partid si nici nu voi fi, dar va spun: ce s-au inchis agentii imobiliare pana acum, dar sa vedeti de-acum incolo….
Dragos Dragoteanu
15 mai 2010@Mielu
Asta cu rezidentialul e buna remarca!…Euroest nu se ocupa de prima casa si AM GRESIT!!!
Popescu
15 mai 2010Mielu, nu stiu cine sa cumpere, poate romanii care detin 22 miliarde euro cat reprezinta depozitele populatiei in banci, mai sunt 10 miliarde prin conturi pe afara. Mai exista si capacitate de creditare asa subtire cum e ea.
In rest viata merge mai departe Mielule, cine are bani isi cumpara teren si isi ridica casa, nu asteapta minimul nu stiu carei piete. Viata are ciclurile ei diferite de cele economice, daca nu te bucuri de viata la vremea ei, trece pe langa tine..
Stii tu vorba romaneasca: construieti, nu construiesti, vremea construitului trece, ca astea se fac mai la tinerete, dupa aia nu-ti mai arde
Mielu Nebunu'
15 mai 2010@Popescu
Ce spuneti dvs. e foarte corect, dar e mentalitate de patron imobiliar, nu de simplu client.
Eu sunt si in postura clientului si a omului care asista la fenomen si incearca sa aiba o analiza cat mai pertinenta: criza si aceste constrangeri financiare care exista l-au fortat pe roman sa devina mai precaut (a se intelege „mai zgarcit”). Cine credeti ca investeste intr-o piata care pierde 35% din valoare pe an si , ca sa parafrazez o vorba dlui Dragoteanu, se anunta vremuri mai bune intr-o alta viata?
Si sunt in postura clientului pentru ca: in 2003 , cand m-am insurat, cu bruma de bani ce am strans-o din tranzactii (am fost agent imobiliar din 2000 pana in 2008), ce-am strans la nunta (nu ma feresc sa spun asta…) ,am mai luat 2000 de euro de la un prieten bun si ne-a ajuns sa ne cumparam un mic apartament de 2 camere sdec, in Colentina.
Acum, cand numarul membrilor familiei s-a marit (avem un baiat de 2 ani) vrem un apartament mai mare. Putem sa-l vindem pe acesta in care locuim acum si sa dam avans pentru unul nou, eventual chiar cu trei camere. Facem credit pe restul: eu am venituri din programare, sotia mea este profesor si director adjunct intr-o scoala. Am vorbit la mai multe banci si ne incadram ca venituri!
NU O FAC ! Preturile sunt inca mari, indiferent de argumentele dvs nu voi cumpara ABSOLUT NIMIC pana cand piata nu ajunge „the bottom of the bottom”. Si stiti cand va fi momentul acela?
Cand o sa vad la Institutul National de Statistica o inregistrare de la Camera Notarilor, ca au inceput sa creasca nr de tranzactii cu apartamente de bloc, inseamna ca piata este in echilibru si poate fi posibila o CRESTERE!
Atunci, da, e momentul sa vand ce am si sa cumpar altceva…
Piata imobiliara functioneaza ABSOLUT LA FEL ca orice alta piata din lumea capitalista, indiferent de personajele implicate si de jucatori…
E adevarat, pot si fi si unii care ajung cu adevarat la excelenta, dar piata ,atributele si conditiile ne va limita intotdeauna posibilitatile de a face MAI MULT SI MAI BINE.
Capitalismul insemneaza intotdeauna spoliati si spoliatori, unii pierd altii castiga, dvs , ca patron imobiliar (asa cred eu ca sunteti) si dvs Dragoteanu intelegeti perfect acest lucru, dar, in acelasi timp va pastrati retorica omului care conduce o afacere, ceea ce este absolut normal.
Eu v-am explicat doar cum gandeste un client in ziua de azi.
Popescu
15 mai 2010Mielu, daca asteptarile tale sunt ca preturile vor mai scadea e normal sa fii in blocaj decizional. In realitate e greu sa prinzi punctul ala de minim al pietii cum iti propui tu. De multe ori nu exista un punct de minim ci un interval de variatie in care oricum nu o sa iei nici o decizie pentru ca stirile or sa fie contradictorii si te deruteaza.
Cand o sa percepi tu ca preturile urmeaza sa creasca, toata lumea o sa perceapa acelasi lucru si o sa fie cam tarziu ca ai vreun avantaj semnificativ. Eu oricum iti doresc succes, se vede ca ai o sotie intelegatoare daca accepta sa faci trading cu confortul familiei.
O singura intrebare am la tine: ce o sa faci daca piata imobiliara o sa fie la fel de neclara inca 5-10 ani? O sa preferi sa stai inghesuit inca un deceniu desi ai posibilitatea financiara sa iti maresti confortul?
Dragos Dragoteanu
15 mai 2010@Popescu @Mielu
Argumentele lui Mielu sunt logice,expliocatiile lui sunt absolut reale. Intrebarea ta,Popescu,este mai mult decat pertinenta. Aveti un subiect comun foarte interesant si actual si,cel mai important mi se pare faptulca,sunteti pe parti diferite ale „baricadei” imobiliare. Spre deosebire de Dan (ti-l aduci aminte Popescu) puteti sa discutati mult – pro si contra – despre ceea ce gandeste un vanzator rezonabil de proprietati si de ce nu cumpara un potential client un produs mai bun decat are? Cred ca sunt multi alti cititori care ar putea aborda acelasi subiect si tot ce rezulta din gandirea imobiliara a celor care mai sunt interesati de acest subiect. Eu voi interveni numai daca „o luati pe miriste”! Nu cred ca e cazul la voi,poate la altii. Astept ”provincia”!
Mielu Nebunu'
15 mai 2010@ Popescu
Da, vor observa si altii aceleasi lucruri pe care o sa le observ si eu si decizia pe care o voi lua ,mai mult ca sigur, o vor lua si altii.
Ce vreau sa spun:
Tocmai pe situatia asta neclara ma bazez! Vedeti dvs, cand a inceput criza la noi, in 2008, (desi semnele, pentru cine stia sa le vada, erau de pe la sfarsitul lui 2006…), toata lumea zicea, inclusiv managerii unor banci, ca creditarea va fi relansata in maxim 4-5 luni. Iata, au trecut deja doi ani si nu semne ca ar fi asa ceva…. Isarescu scade dobanda de referinta, dar …ce facem cu categoriile de risc banca??? Cu o mana da, dar cu alte 8 tentacule ia inapoi….
Nu mai vorbesc de maniera in care fiecare banca ,fiecare institutie finantatoare cauta sa se protejeze, sa aiba cat mai putine default-uri. Iara, asta inseamna constrangere.
Si spun ca ma bazez pe acesata neclaritate pentru ca, macar pana in acest moment, mi-a fost favorabila, preturile chiar au scazut simtitor, comparativ cu 2008. Si sunt prea multi aceia care spun ca or sa mai scada. Refuz sa cred ca sunt toti idioti.
Ce fac eu e doar sa limitez pierderile eventuale: una e sa fac credit o diferenta de 40 000 de euro (o anumita valoare a ratei,a dobanzii si, implicit a sumei ce va trebui returnata catre banca, in timp) si altceva e pe 20 000 sau mai putin. Stiti foarte bine ce spun: un credit ipotecar de 40 000 de euro presupune returnarea ,in timp a peste 80 000 de euro. Daca fac credit numai pe jumatate din suma asta (presupunand ca astept ca preturile sa mai scada…) suma ce va trebui returnata este de 40 000 de euro.
Rezulta o diferenta de 40 000 de euro. Altii nu strang suma asta in toata viata lor, cu tot neamul lor. Acesta este rationamentul. In plus de asta trebuie sa fiu foarte precaut cu orice fel de investitii. In nici un caz nu fac trading cu confortul familiei, asa cum spuneti dvs….
Pur si simplu sunt foarte precaut, iar piata nu-mi ofera increderea necesara in acest moment.
Popescu
15 mai 2010Mielu, am inteles, tu mergi cu turma. Cand turma incepe sa cumpere (nr de tranzactii creste) cumperi si tu.
Spiritul de turma te poate salva uneori, dar nu uita, daca vrei sa castigi sau chiar sa supravietuiesti, la un moment dat trebuie sa te desprinzi de turma ca decizie adica sa faci exact pe dos decat face turma.
Mielu Nebunu'
15 mai 2010@Popescu
Cred ca trebuie sa va spun ceva, nu care cumva sa fiu gresit inteles: eu exprim punctul MEU de vedere si al acelora ca mine. Mai stau si eu de vorba cu lumea, cu oameni de aceesi factura cu mine (nu ma simt frustrat, nu ma simt nedreptatit) si ,cu foarte putine exceptii, lumea gandeste asa ,ca mine. Lumea MEA gandeste ca mine.
Nu vreau sa impun ideile mele altora, nu mi-am propus sa stau de vorbe in contradictoriu cu nimeni.
Referitor la spiritul de turma va readuc aminte intelepciunea poporului roman si anume :”Mielul bland suge la doua oi!”. Nu vreau sa insinuez nimic, dar deocamdata toti invatam de la altii. Sau, majoritatea celor dintre noi… Trebuie sa fiu foarte atent in jur, e foarte important!
Ma simt onorat ca discut cu dvs si cu dl Dragoteanu si asta ma poate ajuta (poate si influenta) mai tarziu, e unul din scopurile prezentei mele pe acest blog. Si, vorba dlui Dragoteanu, deocamdata accesul pe blog si ,la informatiile lui, este gratuit.
Nu o sa fiu primul care vede ca suntem pe partea cea mai de jos a curbei de sacrificiu, dar sper sa fiu printre cei care declanseaza spiritul de turma ulterior. Sa prind eu chiar acel moment de „minim total” nu cred ca se va intampla, dar macar sper sa fiu cat mai aproape de momentul ala…..
In viata mea am dovedit ca pot fi contra spiritului de turma (postulat de dvs ca avand un oarecare caracter peiorativ si declasant pentru oameni). In speta, cand am demisionat in 2008, aveam planul facut in proportie de 68% la firma la care lucram. Erau oameni cu planul facut 30% si nici nu se gandeau sa faca un gest in acest sens (sa demisioneze sau sa faca ceva sa-si imbunatateasca randamentul). Am decis sa fac programare in pofida sfaturilor tuturor, chiar si a patronului, cu care am ramas in relatii cordiale, care ma sfatuiau sa raman in firma si sa astept „tranzactia vietii”, care sa ma scape de efort pentru tot restul vietii.
„Ce-o sa faci in programare??? Sunt atatia care se ocupa!” Lumea confunda programarea cu aplicatiile on-line. As zice ca programare inseamna mult mai mult, desi include si partea de on-line.
Acum, dupa doi ani, o parte dintre colegii agenti care ma sfatuiau sa raman in imobiliare au ajuns sa traiasca din datorii, desi la vremea respectiva nimeni si nimic nu ar fi putut spune despre ei ca nu aveau competenta. Iata un moment in care m-am opus spiritului de turma.
In rest, ce sa zic….caut sa fiu cat mai atent, sa gresesc cat mai putin sau deloc ,si sa am argumente atunci cand ma decid sa fac ceva.
P.S. Remarca dvs nu-mi sporeste catusi de putin increderea in piata imobiliara, azi 15 mai 2010
Mielu Nebunu'
15 mai 2010@ Popescu
Intre 2003 si 2008, cand preturile cresteau absolut incredibil pentru multi, nu tot pe spiritul de turma al cumparatorilor s-au facut zeci de mii de tranzactii?
livium
15 mai 2010@63 Popescu – pana in 2008 vorbim de realizarea unui vis, acela de a avea o casa. astazi vorbim de necesitati si nevoi. Mare diferenta.
@ Mielu – ai lucrat in imobiliare. Poate prea mult timp. Astazi imobiliare inseamna altceva. Vrei un apartament mai mare? Se poate. Cu conditiile de finantare si cu posibilitatile de negociere foarte avantajoase pentru tine (atat cu banca cat si cu vanzatorii), de astazi, s-ar putea sa te mai intalnesti decat la urmatoarea criza.
Dragos Dragoteanu
15 mai 2010@livium @Popescu
Mare vorba i-ai spus lui POPESCU in interventia ta! In cealalta parte,pentru Mielu,nu ai deloc dreptate!
Mielu Nebunu'
15 mai 2010@livium
Nu cred ca am lucrat in imobiliare „prea mult timp”. Nu m-a tinut nimeni cu de-a sila acolo si nici nu m-a luat nimeni la goana. Expresia corecta cred ca este urmatoarea: am lucrat in imobiliare atata vreme cat m-am simtit confortabil cu asta.
In ceea ce priveste conditiile de creditare de acum si ofertele de pe piata tin neaparat sa va contrazic: veti vedea in urmatoarea perioada (6-18 luni) oferte incredibile pe piata imobiliara, pe care acum nu le-ati gandi ca fiind posibile, iar bancile vor reconsidera din temelii sistemul de credit ipotecar in Romania.
Spre exemplificare, ca sa vedeti ce urmeaza, incercati sa aflati pe forumurile de „real estate” din alte tari cum se face creditarea in imobiliare acolo. Si pe urma va astept sa vorbim din nou.
Ion Pribeagu
15 mai 2010Hello Dragos, si toti de pe blog… subiectul este criminal…eu m-am apropiat de momentul pensionarii si nu stiu cum sa rezolv problema – sa stau activ cu toate accesoriile unei activitati, sa o las mai moale dar nu merge cu patronul, sa ma apuc de altceva..ce? imobiliare ? ca am facut ceva cashcaval de pe urma lor, sau un AZIL privat si sa ma dedic unei activitati de consultanta pe BANI ca gratis avem aici..astept sfaturi (hello la toti de pe blog cu aceasi problema) sau SAILING SI PESCUIT SPORTIV
Cu respectul romanului care a vazut totul de la foarte RAU la bine si la ACUM..
Mielu Nebunu'
15 mai 2010@livium completare
Casa poate fi :
-o necesitate. Daca esti bugetar sau ai un salariu mai mic , stai cu chirie, nu-l mai suporti pe proprietar, si ai ajuns in situatia in care chiria e mai scumpa decat rata la „Prima Casa”.
Atentie mare insa!!! Nu care cumva sa punem semnul egal intre „necesitate” si „putere de cumparare”. Urmaream acum vreo doua saptamani un mare investitor imobiliar la televizor (nu vreau sa spun numele lui…) care spunea ca in Romania mai sunt necesare aprox. un milion de apartamente si ca, prin urmare, preturile la apartamente noi vor creste! Este exact greseala de care aminteam mai devreme, se confunda ideea de necesitate cu puterea de cumparare. Traim vremurile in care necesitatea este mare, stringenta chiar, dar ea nu se poate coagula, nu poate deveni O CERERE VIABILA, care sa conduca in mod absolut la tranzactii incheiate, pentru ca pur si simplu, macaroana e taiata atat de rau , incat pur si simplu nu se poate. Motivul: criza economico-financiara.
-casa poate fi un vis. Eu visez sa-mi schimb apartamentul in care stau cu unul nou. Platesc diferenta. Dar am explicat deja de ce nu o fac in acest moment.
-casa mai poate fi si un lux. In Bucuresti s-au facut tranzactii de case/vile cu sase zerouri. In Bucuresti sunt inca zone in care se construiesc apartamente la 200-250 metri patrati. Astea au un anumit segment de piata caruia i se adreseaza si indraznesc sa spun ca aici tranzactiile nu vor scadea niciodata. Nici ca valoare nici ca frecventa de tranzactionare. Ele se adreseaza unui alt fel de „public”, care canta la alta masa decat o facem noi, simplii muritori…
Nu-i vaitam pe acestia. Si nici nu-i invidiem, vor fi avand ei destule probleme cu altfel de griji.
Indiferent de momentele economice, boom sau recesiune, toate aceste trei categorii le vom gasi pe piata. Ce poate sa faca criza economica este numai sa modifice raportul dintre ele.
Dragos Dragoteanu
15 mai 2010@Mielu
Criza mai poate sa faca ceva!…Sa formeze o noua categorie,pe linga cele descrise de tine,si anume-CASA DE VECI! Atat la propriu si la figurat. O sa scriu un editorial pe tema asta,raportat la credite si mai ales prima casa!
Mielu Nebunu'
15 mai 2010@Dragoteanu
Foarte tare chestia cu „casa de veci”.
Si mai tare devine daca va spun ca am trait chestia asta ca agent. Era prin 2002, m-am inatlnit cu un amic, la solicitarea lui, la o cafea in oras si m-a luat tare din prima, se simtea in vocea o putere incredibila, pe care numai iminenta incheiere a unei afaceri o poate da.
Imi spune:
-Frate Mielule (asa mi se spune si in viata reala) a murit tataiu al meu si mi-a lasat doua cavouri, la Bellu, pe alee cu Mihai Eminescu. Ce zici, te ocupi sa le vinzi? Vreau 15 000 de euro pe fiecare (in 2002 asta insemna cam cat un apartament cu doua camere in cartierele Berceni, Rahova, Colentina sau Militari).
Mi-am facut cruce cu amandoua mainile cand am auzit….
Nu m-am bagat in asa ceva, evident…
livium
16 mai 2010Nu sunt un mare maestru al scrisului, de multe ori nu exprim in scris exact ce gandesc. Deh, inginer…
Afara, nimeni nu pleaca la o vanatoare de case, exact asa cum spun-vanatoare-fara a avea mai intai finantarea asigurata. Ca e cash (dar foarte rar) sau bancara, fara finantare nu sta nimeni de vorba cu tine. Ca si cumparator dai in scris ca ai finantare! Nu pierzi timpul altora! Abia pe urma pornesc in cautarea casei, potrivita pe banii pe care ii au la dispozitie. Numai la noi, daca un ruman are 100.000 de euro (finantare, atentie!), se uita la casele de 150.000 de euro, ca poate poate…gaseste un fraier. Ma rog, sunt multe de spus.
Ce ma enerveaza pe mine, este ca toata lumea injura agentii imobiliari, inclusiv din interior, dar noi cu totii NU avem o experienta si o cultura a imobiliarelor, a cumpararii si vanzarii de case.
@Mielu, nu am vrut sa sune a sarcasm, dar uita tot ce stiai despre imobiliarele de pana in 2008. Eu cred ca nu mai foloseste la nimic, poate e chiar toxic. Eu asa gandesc si despre mine.
@Dragos – euriborul este in crestere, in 2-3 ani va ajunge inapoi la nivelul de dinainte de criza. Ce inseamna asta? Ne vom imprumuta de 2-3 mai scump decat acum. Asta e parerea mea.
Popescu
16 mai 2010Mielu, la @63, pai nu asta am spus si eu?
Spiritul de turma te poate salva, se poate face bani frumosi urmand turma, dar tocmai din cauza asta e foarte periculos.
E periculos pentru ca indivizii dezvolta un reflex conditionat in a urma turma, nu mai gandesc si iau decizii doar pe baza deciziilor celor din jurul lor.
Din pacate sintagma „spirit de turma” se foloseste abuziv si are in special conotatii negative. Toata lumea se simte jignita -inclusiv tu te-ai iritat- daca ii spui ca face ceva din spirit de turma.
In realitate, urmand turma poate fi bine in anumite perioade, partea proasta e ca indivizii nu stiu cand sa se desprinda de turma, pur si simplu gandirea lor e trecuta pe pilot automat.
In consecinta, cel mai bine e sa gandesti totul cu propriul tau creier, daca deciziile tale sunt aceleasi cu ale vreunei turme, bine, daca nu din nou bine. Singurul mod in care poti sa contracarezi spiritul de turma e sa constientizezi ca exista.
Popescu
16 mai 2010Mielu, tot pentru tine, dar te rog nu o lua ca o discutie personal, ci pur si simplu disputam pe un caz.
Daca te intreb daca siguranta familiei tale este importanta pentru tine probabil ca o sa-mi raspunzi ca evident este. Daca te intreb dupa asta daca stii care e probabilitatea ca in urmatorii 5 ani sa se produca un cutremur in Romania, probabil ca o sa imi raspunzi ca nu este de neglijat.
Avand in vedere cele de mai sus, poti sa imi spui ce valoare mai au 10.000 euro in plus sau in minus pentru un individ ca sa se mute intr-un imobil nou si sa il vanda pe cel vechi? Mai conteaza niste mii de euro cand e vorba de siguranta ta si a familiei tale?
Probabil ca nu e cazul tau, probabil ca stai intr-un imobil safe, dar sunt convins ca exista mii de bucuresteni care nu pot spune acelasi lucru.
Mielu Nebunu'
16 mai 2010@Popescu
Ma asteptam ca treaba asta cu cutremurele sa nu o spuneti….
Am copilarit in provincie, intr-un apartament la etajul 10. Vreau sa va spun ca am trait doua cutremure la etajul 10 (1986 si 1990). In 1986, chiar daca era noapte nu dormeam, ma uitam la televizor „pe bulgari”, ca era la moda pe vremea aia… In 1990 cutremurul a fost in miezul zilei, ma pregateam sa ma duc la scoala, eram in anul I de liceu.
Ce senzatii am avut….nu doresc la cei mai mari dusmani.
Cel din 1977 nu mi-l amintesc, aveam numai 4 ani, nu tin minte nimic, si oricum, pe vremea aia blocul ala nu era construit, ai mei locuiau la curte.
In ceea ce priveste blocul in care stau in Colentina nu apare pe lista blocurilor cu risc seismic. Asta nu ma linisteste insa in nici un caz. Undele S, provocate de un eventual seism in Vrancea ,pot pune la pamant absolut orice, va asigur, am avut odata un client care avea doctorat in seismologie facut la Tokio.
Da, acesta ar fi un argument sa ma grabesc sa fac marele pas, adica sa ma mut. Stau acum la etajul 7/10 si vreau sa ma mut la patru etaje, cand o voi face.
Nu vreau sa fiu Gica Contra dar si despre imobilele noi se fac, pe anumite canale, tot felul de supozitii, cu privire la respectarea regimului de siguranta in constructii. Oricum ar fi, tot imobil nou o sa iau, cand o sa iau….
Eu dadeam argumentele alea, cu privire la frecventa tranzactiilor , posibilitatea aparitiei unei cresteri etc etc etc si ce-am mai zis eu acolo, altminteri lucruri la care ma gandeam mai de multa vreme.
Va fac o marturisire: astept sa vad ce implicatii va avea in economie si in imobiliare micsorarea cu 25% a salariilor si atunci ma apuc sa caut! Si sa-l pun si pe-asta din Colentina la vanzare, in acelasi timp, paote reusesc sa am o pauza cat mai mica intre cele doua tranzactii, asa as dori.
Si chiar daca nu se atinge „the bottom of the bottom” la 1 ianuarie 2011 ma apuc sa-mi caut alta casa.
Sper ca evenimentul seismic de care vorbiti si care, statistic vorbind, ar cam trebui sa apara destul de curand sa uite de noi intre timp….
P.S. Nu m-am iritat cu privire la spiritul de turma, nu ma deranjeaza discutia, ….din contra!
Mielu Nebunu'
16 mai 2010@livium
Domnule, nu ma pot lepada de ce am fost. Nu pot sa uit anii in care am fost agent imobiliar. Sa stii ca au avut frumusetea lor. In afara de satisfactiile materiale (alea care au fost) am invatat sa ma port cu oamenii, sa vorbesc cu ei, sa fiu atent la necesitatile si dorintele lor. Sa stii ca astea sunt lucruri importante , care sunt foarte necesare pentru orice faci in viata, nu neaparat daca lucrezi in vanzari (imobiliare sau orice altceva).
Poate ca dta te refereai strict economic ca trebuie sa uitam ce-a fost inainte de 2008. Nici cu asta nu prea sunt de acord, putem folosi experienta anilor respectivi ca sa nu gresim in viitor. Ma refer la cei care sunt inca in bransa sau vor sa abordeze domeniul.
Mi se pare strigator la cer ca mai exista inca agentii care se bazeaza strict pe softurile care ofera ofertele in fiecare dimineata, si pe urma trec imediat la publicarea lor pe site-ul propriu si pe inca vreo cateva site-uri imobiliare, plus „Anuntul Telefonic”.
O atitudine antiprogresista, cum zicea Dl Dragoteanu in speech-ul motivational chiar pe acest blog , acestia sunt „oameni care traiesc din amintiri” si sunt primii care se vor indrepta sigur catre faliment. Ei, ca agenti, sau firmele lor.
Daca nu-ti faci oferte proprii si exclusivitati (va deveni vital in viitor sa ai exclusivitati) , daca nu iei zonele „la picior”……esti halit!
In fine, s-ar putea spune multe despre cum vor arata agentiile imobiliare in viitor, nu vreau sa ma abat prea mult de la subiect.
In plus, abandoneaza , dle Livium, ideea de creditare in functie de euribor , ribor, mama lui de bor si ce-o mai fi acolo…
Daca esti la curent cu ce se petrece in strainatate ai sa observi ca acolo bancile nu sunt NUMAI FINANTATORI ci foarte adesea DEVIN JUCATORI pe piata imobiliara si , dincolo de granita fostului Imperiu Austro-Ungar, creditarea in imobiliare se face cu totul si cu totul altfel….
Nu mai vorbim de ce se petrece peste Ocean, acolo deja vorbim de alta galaxie in creditarea ipotecara si de consum…
Poate rugam pe dl Dragoteanu sa ne explice cate ceva, sunt sigur ca e la curent. Eu il urmaream mereu la TV pe Donald Trump, si cine il stie pe Trump va vedea mari asemanari cu Dragoteanu….
Eu pe Dl Dragoteanu nu-l stiu decat de la tv si din „folclorul” care circula pe piata, dar atat cat stiu, imi dau seama de asemanarea cu Trump.
Popescu
16 mai 2010Mielu, stiu ca e neplacuta discutia, dar am fortat putin nota pentru ca ma nedumereste usurinta cu care tu si altii aveti atatea certitudini cu privire la evolutia pietei imobiliare. Ai fost in stare sa pariezi cu DD ca peste 5 ani pretul la rezidentiale va fi mai mic decat acum, ceea ce arata ca esti sigur de asta.
Pe baza acestei sigurante ti-ai si construit strategia personala: astepti minimul pietei iar cand vine, iti vinzi 2 camere in bloc vechi, mai pui 20k si iei 3 cam in bloc nou.
Pai iti spun un singur aspect: daca Doamne fereste are loc un cutremur in urma caruia blocul tau este afectat (ceva fisuri la structura de rezistenta etc), te asigur eu ca nu o sa mai iei nici jumate din cat iei acum pe apartamentul ala. Astfel ca, in loc de 40k cat zici tu ca te consta acum swiftul, te va costa 70-80k, sau mai rau, nu iti va mai cumpara nimeni apartamentul..
Sa nu crezi ca incerc sa te conving sa cumperi sau sa nu cumperi ceva, sa faci credit sau sa nu faci credit, ci sa te ajut sa iei toti factorii in considerare si mai ales..sa nu mai fi atat de sigur. Nimic nu e sigur pe lumea asta..
Mielu Nebunu'
16 mai 2010@Popescu
Imi asum aceste riscuri! Faptul ca respiram si ne-a trimis soarta pe lumea asta, asa cum este ea este tot un risc.
Sa nu credeti ca am facut bine tot ce-am facut in viata, am suficient de multe lucruri sa-mi reprosez, dar…..asta e!
Inca o data spun….imi asum aceste riscuri!
Poate ca o sa pierd si ma obliga situatia sa ma fac agricultor……sau poate o sa castig si infelul asta economisesc destul de multi bani!
Pentru mine personal (nu stiu pentru altii…) dar 20k e o suma colosala!
Cu drag, Mielu
livium
16 mai 2010cand sunt prea multe cuvinte, se pierde esenta.
Mielu, aveti un apartam. de 2 camere acum,da? Speri ca vanzand pe cel de 2 cam. sa-ti iei unul de 3 cam.? Cum? Sper ca nu crezi ca fara a pune diferenta! De unde? Din economii? Din credit?
Mielu Nebunu'
16 mai 2010@livium
Am mai explicat asta, dar nu ai fost dta foarte atent la ce-am scris.
Pentru diferenta fac credit, dar numai cand se vor intruni cumulativ anumite conditii. Sau poate chiar in ianurie 2011, dl Popescu e pe cale sa ma convinga de niste realitati. E pe cale sa ma convinga, adica vreau sa zic ca lucrurile pe care le spune sunt teribil de reale.
Pe de alta parte doresc sa spun ca nu ma da nimeni afara de unde stau, nu sunt presat de datorii la banci (niciodata nu am avut) si nici la camatari, prieteni si/sau altceva.
Daca piata imi permite sa ma mut ieftin….o fac! Daca nu….nu! Va spun asta asteptand ,in acelasi timp, cu mare interes ce impact vor avea asupra pietei imobiliare mult anuntatele masuri de austeritate.
Nu fac politica…zic si eu asa!
Scriu mult pentru ca asa sunt obisnuit. cateodata chiar e necesar.
Mielu Nebunu
16 mai 2010@Popescu
Sunt in continuare in stare sa pariez pe evolutia negativa a pietei rezidentiale. Cu oricine, nu numai cu DD.
De ce sunt asa sigur?
1) E prea multa lume cu scaun la cap care are aceleasi convingeri ca si mine. Suntem toti niste nebuni???
2) Vreau un singur argument pentru care piata ar putea creste in conditiile de azi dar ,mai ales, cele care urmeaza. Unul singur….
Popescu
17 mai 2010Mielu, abordezi prea simplist problema. Lucrurile sunt mult mai complicate. Criza actuala e atipica. Preturile la apartamente pot fi mai mari peste 5 ani nu neaparat ca urmare a vreunei cresteri fulminante a pietei rezidentiale ci din alte ratiuni.
Iti dau numai un exemplu: avand in vedere ca este posibila o marire a taxelor, asta va avea efect cresterea inflatiei. O inflatie de 10% pe an, va insemna in termen de 5 ani, capitalizat, undeva la 60-70%.
Deci, e foarte posibil ca preturile apartmentelor sa fie mai mari in lei peste 5 ani decat acum, fara ca asta sa insemne ca valoarea lor reala e mai mare. Astfel ca tu ai pierdut pariul , si o sa te plimbi gol pe Calea Victoriei.
Inflatia, dobanzile mici, nesiguranta de a-ti tine banii intr-o banca etc, sunt factori care incurajeaza refugierea pe active reale: case, terenuri.
Efectele crizei pot fi din cele mai ciudate pentru piata imobiliara in urmatoarea perioada
livium
17 mai 2010@ Popescu – foarte corect!
Mai pune la socoteala si un posibil curs de x ron/euro…
Intrebarea care mi se pare mie fundamentala este, cum identifici si intuiesti care vor fi acele valori imobiliare care isi vor pastra valoarea sau le va creste valoarea!?
Mielu Nebunu'
17 mai 2010@Popescu
Dle Popescu, sa nu adunam mere cu pere, banane cu portocale….pentru ca, daca facem asa, singurul lucru pe care il reusim e sa ne impiedicam in vorbe si atat!
Valorile pe rezidential vor fi mai mici peste 5 ani si, cand am scris asta, am scris si ce indicatori iau in calcul:
1.)Raportul salariu mediu in Capitala/pret pe metrul patrat locuit. In acest moment daca salriul mediu al unui bucurestean este de 300 de euro iar metrul patrat locuit costa 1 000 de euro rezulta un raport de 1 : 3.
Peste 5 ani , daca salariul mediu va fi de 1 000 de euro (sa speram…) iar pretul pe metrul patrat locuit va fi de 2 000 de euro, rezulta ca imobilele VOR FI MAI IEFTINE CA ACUM!!!!! Pentru ca raportul e 1 : 2
Sa nu ne impiedicam de valoarea absoluta , exprimata in euro……….sau mai grav, exprimata in lei noi!
Stiu si eu ca e o greseala!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2.) Nu mai faceti calcule in lei. Chiar dvs ati spus ca urmeaza o inflatie puternica pe leu si , ca atare, e neintelept sa facem calcule in lei noi.
3.) Luam in calcul o indlatie pe moneda euro de 1,5% pe an.
Incercati sa ma induceti in eroare cu calcule pe lei. Repet, nu le iau in calcul. Eu, spre deosebire de sotia mea care este bugetara, primesc euro (asa solicit de la clienti) cand mai fac cate o lucrare de programare, iar prin parteneriatul Google AdSense pe care il am cu Google sunt platit in USD.
N-ati grija, nu ma scald in bani.
Inca o data spun….nu calculam in lei! Pariul meu nu are in vedere amarata moneda locala.
Mielu Nebunu'
17 mai 2010@Popescu completare
Dar si in valoare absoluta se poate tine pariul:
preturile imobiliare vor fi mai mici ca acum.
Si inainte de 2003 era o necesitate uriasa de case pe piata….dar totusi preturile timp de 13 ani dupa revolutie nu au crescut! Puteti sa-mi explicati de ce?
La acelasi soi de echilibru vom ajunge. Un echilibru anacronic: o sa avem necesitate de case pe piata dar nu o sa avem cumparatori. Asta conduce invariabil la scadere de durata…
Popescu
17 mai 2010Mielule, imi pare rau dar nu prea ai inteles ce am vrut sa spun.
Daca vrei sa raportam preturile la euro, problema e si mai simpla in contextul in care in prezent se discuta despre destramarea zonei euro.
Sau ca sa te iau altfel, desi am cam obosit, cum crezi ca gandeste un individ care are acum 100k euro in cont cand vede la TV discutii despre desfiintarea euro?
Dragos Dragoteanu
17 mai 2010@POPESCU
Ia spune-ne tu Popescule,cum si ce gandeste? Hai sa vedem…impartaseste-ne trairile tale,nu fii egoist!
Mielu Nebunu'
17 mai 2010@Popescu
Poate ca nu inteleg……nici n-am zis ca sunt vreun destept.
Eu am vazut la viata mea oameni care aveau in buzunar 100k , obtinuti prin munca de diferite feluri. Ei bine, astia sunt cei mai zgarciti oameni din lume. Adica, sunt ca mine, ar vrea ca pentru un sfert de euro sa obtina jumatate din Bucuresti si, daca se poate, sa le dai si restul….
Nu ma luati cu gogoritze de-astea cu desfiintarea euro, ca nu se va intampla, masoneria n-a muncit atat la globalizare ca sa duca planul pe apa sambetei.
Pur si simplu va este greu sa-mi dati dreptate si…..gata!
Popescu
17 mai 2010Mielule, gata m-am prins, in strategia ta personala te bazezi pe succesul masoneriei.
Nici nu iti inchipui cat imi plac mie oamenii care nu au decat certitudini. Carne de tun se numesc ei..
Dragos Dragoteanu
17 mai 2010@Popescu
Acum,fiindca nu mai ai carne de tun la loturile tale,scoate „pixul” si lucreaza la parghiile fiscale si financiar-bancare sa ai succes imobiliar in continuare.
Mielu Nebunu'
17 mai 2010@Popescu
V-am zis eu ca ,efectiv, nu vreti sa-mi dati dreptate…..
Chestia cu masoneria se referea la faptul ca euro nu va disparea si nicidecum la strategia mea , pe care am argumentat-o vreme de doua zile in toate felurile.
Daca e cazul, dar numai daca e cazul, o sa mai sintetizez inca o data intr-o singura propozitie:
-in conditiile in care in Romania urmeaza saracia crunta , in conditiile in care foamrte multi oameni cu scaun la cap mult mai solid decat mine spun ca preturile scad as fi pur si simplu REDUS MINTAL sa ma apuc sa cumpar….
Un singur cent daca economisesc asteptand inca un an de zile si tot o sa ma felicit pentru decizie…..
Mielu Nebunu'
17 mai 2010@Popescu
Facem altfel:
1) Daca intr-un an de zile de acu incolo preturile vor creste eu ma angajez in fata tuturor (si sunt foarte mandru de persoana mea, cine ma cunoaste stie ce spun) eu ma angajez sa va caut si sa fac tranzactiile (vanzarea a ceea ce am si cumparre de altul nou) prin agentia dvs. Nu comentez, platesc cate 3%+TVA pentru fiecare tranzactie. Si eu am fost agent si strambam din nas cand , cateodata, un client mai fitzos imi face probleme la comision.
2) Daca preturile scad va dau cumva numarul meu de telefon si va astept sa-mi spuneti :”Mielule, ai avut dreptate!”
Facem treaba asta?
Dragos Dragoteanu
17 mai 2010@Milelu
Relaxeaza-te miel nebun,Popescu are orgoliu de oltean si nu cedeaza asa usor! Pe mine m-a convins…statul e el si altii ca el! D-aia functioneaza statul roman bine!
Mielu Nebunu'
17 mai 2010@Dragoteanu
Dl Popescu e oltean??? Si eu la fel! Sunt nascut la Colonesti-Olt, si am copilarit in Slatina. Tata e cel mai incapatanat si mai al dracu’ om pe care il stiu si daca a ajuns ,dupa 36 de ani ,sa-mi spuna ca ma iubeste inseamna ca e ceva de capu’ meu….
Sau, eu, in mandria mea, asa cred…
Nu-l mai admonestati pe dl Popescu, publicul o sa creada ca sunt angajatul dvs. si ca suntem pe mana, ceea ce nu este adevarat.
@Popescu
Cine are 100 000 de euro castigati prin munca se gandeste cum sa mai faca inca un miliard. De euro. Chiar daca nu stie cu cati de zero se scrie cifra UN MILIARD!
Oamenii este rai si zgarciti si pe vremurili astea nimeni nu face face investitii, decat daca e vorba de superpont. Iar superponturile nu mai exista de la o vreme…
Imi cer scuze daca v-am suparat cu ceva.
Popescu
18 mai 2010Mielule, ai dreptate. Nici eu nu te-as sfatui sa cumperi acum mai ales ca esti un tip cerebral, masori fiecare cent economisit.
Spre deosebire de tine, altii iau deciziile emotional cand e vorba de familia lor: protectia si siguranta familiei sunt factori promordiali, si pe asta se bazeaza si imobiliarii. Te asigur ca pentru un client „emotional”, 10k euro in plus sau in minus in cativa ani nu mai conteaza, important pentru ei e sa aiba casa mult visata la momentul la care i se naste copilul (de preferat).
De asta nici un cred ca exista solutii general valabile pentru toata lumea, fiecare isi ia deciziile singur si traieste fericit cu consecintele lor.
Ceea ce iti scapa tie e faptul ca valoarea apartamentului tau vechi se va deprecia la o viteza mai mare decat cea a unui apartament nou.
Dragos Dragoteanu
18 mai 2010@Popescu@Mielu
Aici,la ultima fraza Popescule,chiar ai dreptate.
Mielu Nebunu'
18 mai 2010@Popescu
Da, iau in calcul deprecierea accelerata a apartamentelor vechi. Face parte din riscul asumat.
Sa stiti ca am exemple proaste in familie. Proaste, adica semne clare de neintelepciune si necugetare. Clienti emotionali, care va sa zica…
Iata exemplul:
Cumnatul meu este medic la un spital din Bucuresti. Mai are o colaborare legala, de pe urma careia inregistreaza venituri si cu Medlife. Sotia lui inginer si lucreaza intr-o firma care importa motostivuitoare si piese de schimb pentru ele. Impreuna au facut un credit pentru casa in 2008. Pe „varful de gama al preturilor”. Si-au luat un apartament cu doua camere , nou, in Bucurestii Noi (le place zona) cu 135 000 de euro. Rata la banca : 990 de euro.
I-am ajutat cu actele, de-aia stiu toate detaliile.
Acum se pune problema altfel: ei i s-a scazut salariul, intre timp ,de doua ori, pentru ca firma nu mai merge asa de bine ca alta data. El, ca bugetar, nu mai povestesc. Urmeaza sa i se ia 25% din salariul de la spital si Medlife l-a anuntat deja ca o sa-i scada valoarea colaborarii cu 40%.
Incepand cu luna iunie , in cazul lor, rata va fi mai mare decat veniturile inregistrate! Cat de nebun trebuie sa fie un om sa faca credit pe 100 000 de euro, avand ca unica sursa de venit in viata salariul si…..atat???
Cum se cheama acesti oameni? Efectiv, m-am rugat de ei, sa mai astepte o vreme, n-a murit nimeni stand cu chirie…
Acum, apartament similar cu al lor e mai ieftin cu 60 000 de euro.
In plus, mi-e frica de banci ca de dracu.
Dragos Dragoteanu
18 mai 2010@Mielu
Bun exemplul tau! Mergi pe studii de caz daca vrei sa-l „dobori” pe Popescu. Altfel,va plimbati cu cercul pe ulita imobiliara.
Popescu
18 mai 2010Mielu, multumesc pentru studiul de caz. Totusi trebuie sa tii cont de faptul ca cei care au luat apartamente chiar pe varful pietii sunt exemple ghinioniste si nefericite, dar acum preturile au scazut semnificativ, deci cine cumpara acum (la 75,000 cum spui tu) nu poate fi comparat cu cineva care a cumparat pe varf, acelasi apartament, la 135,000.
Din contra rationamentul e invers, dupa ce pretul a scazut vine un moment in care trebuie sa cumperi..
Dragos Dragoteanu
18 mai 2010@Popescu
Ma mir ca n-ai postat pe blogul meu declaratia de ieri, de pe pagina 3 din Zf ,cu „marii” presedinti de banci….”Riscul e treaba Statului”….TRAIASCA MUGUREL!!!
Mielu Nebunu'
18 mai 2010La rugamintea dlui Dragoteanu revin cu un nou studiu de caz.
Inainte de toate tin sa spun ca nu vreau sa „dobor” pe nimeni. Pur si simplu am vazut personal cateva cazuri de oameni care au cumparat ca prostii (emotional, cum zice dl Popescu) , pentru ca asta era ultima fitza intre snobi ca ei si acu isi plang in pumni ca niste idioti din cel putin doua motive:
1) Nu mai au cu ce plati ratele. Cumnatul meu ma suna si de trei ori pe zi sa ma intrebe daca i-am gasit client pentru apartamentul din bucurestii Noi. Ultima data i-am zis :”Cine crezi ca e atat de tembel sa preia o ipoteca de 100 000 de euro la un imobil care are valoare evaluata acum de 75-80 000 de euro????” N-am cu cine ma intelege, eventual, el vrea si o mare parte din avansul care l-a dat atunci si anume 35 000 de euro. Chiar ca e pretentios. S-a adresat bancii finantatoare , sa le lase apartamentul si sa nu mai plateasca ratele.
Niet, nu se poate. I s-a raspuns , politicos dar dur, ca banca face afaceri cu bani, nu cu imobile. Si ca, in cel mai rau caz, ii ia casa, dar LA VALOAREA DE AZI, diferenta ESTE OBLIGAT sa o plateasca in continuare, iar de avans………poate sa-l uite! Si f……, si cu banii luati! A fost la vremea lui exemplul clasic de caposhenie.
Alt studiu de caz.
Cunosc un popa , la patriarhie. Mare smeker. Dl Dragoteanu , dar si altii care stiu bine piata imobiliara, stiu ca biserica detine niste proprietati foarte frumoase in Bucuresti. Si imobile si terenuri. Am avut client care a vrut un „joint venture” pe un teren al bisericii (ca ei nu vand proprietatile, au un regulament al lor care nu le permite) si am negociat cu acest popa de care vorbesc. Mai multe saptamani la rand a durat toata povestea asta. Am ajuns sa ma imprietenesc cu el, nu e cu mult mai in varsta decat mine.
Omu e uns cu toate alifiile si, datorita jobului pe care il are la patriarhie, stie sa vamuiasca bine toate afacerile bisericesti.
Prin 2008 (an de gratie pentru prostia unora) ma suna si zice sa ma duc la el, sa-mi povesteasca ceva. Ma duc.
Imi povesteste ca si-a cumparat o garsoniera, ca investitie. Dar nu sa o inchiriereze, sa o vanda cateva luni sau peste un an in profit.
Intreb:
-Cat ai dat, bre, pe garsoniera?
El raspunde, foarte mandru de persoana lui:
-90 000 de euro. E in complexul imobiliar X……. !
-Foarte bine, zic…..
Acuma cherlaie ca apucat de duhurile rele, a pierdut 40 000 de euro, fata de investitia initiala.
Asta s-a potrivi foarte bine cu ce spunea dl Popescu de oamenii cu 100 k in buzunar.
Stiti ce face popa asta nesocotit acum? A devenit incredibil de zgarcit, nu mai vine cu masina la servici, circula numai cu RATB sau metrou, si-a micsorat abonamentul la mobil si mananca o data pe zi la cantina patriarhiei (ceea ce inainte nu se petrecea) numai ca sa faca economii.
Iata ce inseamna criza si lipsa de discernamant.
Mielu Nebunu'
18 mai 2010@Popescu
Da, sunt ghiniosti. Eu as zice ca , in cazul acelora carora li s-a spus in mod repetat ca preturile vor scadea, apelativul corect e „prosti”.
E drept ca scaderea pretului poate indemna la cumparare. Ca la piata, daca marfa e mai ieftina, e bine sa cumperi.
Stiti cel putin la fel de bine ca si mine ca inca nu au scazut de tot preturile in imobiliare, ceea ce este mai interesant de-abia de-acum incolo urmeaza……
Nu cumpar. Mai astept. Decizie fianala.
livium
18 mai 2010@90 Mielu – sunt prinsi in capcana, sunt prizonierii creditului si ai bancii. Am stat de vorba cu mai multe persoane prinse in aceasta capcana, am stat de vorba si cu cei din banci. Solutii nu prea sunt, asta este foarte prost. O reesalonare a creditului, o refinantare sau pur si simplu executare silita in cazul in care in nici un fel nu se mai pot plati ratele.
livium
18 mai 2010Partea proasta cu creditele bancare, sau mai bine zis una din partile proaste, cu efect pe termen lung este urmatoarea: sunt nu stiu cate sute de mii de restantieri la credite, de la una-doua rate pana la nu stiu cate rate neplatite, sau credite abandonate. Toti acesti restantieri, vor intra in baza de date a bancilor, ca si clienti cu probleme, deci rating-ul lor pentru un credit va fi scazut (poate chiar nu vor mai putea lua credit vreodata) si nu se vor califica pt alt credit, decat in conditii mai proaste pentru ei (de creditare).
Cand spun credite, ma refer si la cele ipotecare si la cele de consum.
Ce se va intampla? Daca nu faci credit, cum iti poti lua o casa? Vor scadea preturile pana acolo incat sa nu ai nevoie de banca si sa poti cumpara cash? Bancile vor astepta noile generatii de clienti? Sau ce?
Dragos Dragoteanu
18 mai 2010@livium
Timpul le rezolva pe toate!…Vom trai si vom vedea! pana un’-alta Mugurel asigura bunastarea bancilor si BNR-aul este „mana cereasca” pentru banci!
Mielu Nebunu'
18 mai 2010@livium
Foarte corect! Refinantare nu se poate face, atunci au facut creditul s-au indatorat deja la maximum care era permis atunci, adica 80%. Nu mai punem la socoteala deprecierea leului in raport cu euro.
Mai am un studiu de caz, pe care doream sa-l pastrez pentru maine. Nu de-alta, dar imi place sa fiu inepuizabil.
Amici de-ai mei. Ingineri, si el si ea. Si-au luat un apartament , in mai-iunie 2007. Cursul euro era de 3.20 lei/1 euro. Au facut creditul in euro si tot asa s-au indatorat la 80% din venituri. Ce-au facut cand a crescut cursul? Au zbierat ca animalele…. Noroc ca el e un tip inventiv, nascoceste tot felul de circuite electrice si electronice, pe unele le-a si brevetat. Are clienti pentru ele si supravietuieste asa….
Dar paguba tot paguba e….
Dl Popescu imi recomanda sa cumpar acum. Daca patesc si eu la fel??? Toata lumea anunta o inflatie pe leu, in urmatorii trei-patru ani. Ma indatorez la banca la un curs de 4.18 lei/1 euro si ma trezesc dupa trei ani de inflatie grea cu un curs de 7 lei/ 1 euro.
Pai….sa nu-mi pun pistolul la cap singur???
livium
18 mai 2010exista o metoda de a te proteja pt cresterile de curs valutar, pe un credit in valuta
Mielu Nebunu'
18 mai 2010@ livium la post 95
Asa este. Foarte buna remarca ta. Numai va bancile nu vor astepta sa vina din spate o noua generatie de clienti pe care sa-i finanteze. Isi vor schimba atitudinea de piata. Vor deveni jucatori pe piata imobiliara, asa cum fac prin alte parti. De asemenea, in cazul creditului ipotecar vor trebui sa-si revizuiasca atitudinea, sa schimbe cumva actiunea ipotecii asupra aplicantului, sa-l „elibereze” mai mult.
Dar bancile nu vor face asta inainte ca situatia sa devina cu totul critica. iar preturile sa fie efectiv, la pamant!
Mielu Nebunu'
18 mai 2010@livium
care e metoda aia?
livium
18 mai 2010unele banci o practica si este vorba de o asigurare pe curs valutar. este o treaba care te poate proteja de fluctuatiile cursului. e adevarat ca rata de asigurare este usturatoare, dar tot e mai buna decat nimic. metode exista multe, dar bancile nu le scot pe piata
Mielu Nebunu'
18 mai 2010@livium
e drept, paza buna trece primejdia rea si asigurarea e binevenita, dar ea incarca rata creditului si, automat, ai o suma imprumutata mai mica!
Are caracter restrictiv, care va sa zica….
livium
18 mai 2010Nu, nu incarca rata creditului. Asigurarea o poti face pe o perioada limitata de timp, sa zicem pe 5 ani de zile. Prima de asigurare poate fi platita o singura data, la inceput sau esalonat ca prime lunare/trimestriale etc. Ai dreptate ca e un cost suplimentar, dar e o protectie.
Sau se poate face un credit, cu dobanda fixa pe o perioada de timp, dupa care dob. variabila etc. Nu sunt expert in credite, sunt profesionisti care fac acest lucru.
Binenteles, vorbim discutii, pentru ca pana nu se merge pt o simulare de credit pe venituri…degeaba!
Si iarasi vorbim discutii pentru ca economic stam FOARTE PROST.
Parerea mea este urmatoarea: fara banci nu se poate vorbi de miscare pe piata imobiliara. Daca banii sunt scumpi, oamenii nu se mai imprumuta…cel putin de acum incolo vor fi muuuult mai atenti la acest lucru! Pe de alta parte, acele tranzactii care se vor mai face, ar trebui sa se faca cu bani cash. Ei, intrebarea este, de unde bani cash? Cumva din economia subterana? Uite asa ajungem in anul 2000. S-ar putea si preturile sa ajunga tot acolo!
Ma rog, nu stiu daca am fost clar, dar ideea este ca dupa ce am inaintat atat de greu inspre …un fel de bunastare (chiar daca aparenta sau falsa), acum suntem si aruncati inapoi in timp, mai rau decat din punctul din care am plecat.
Mielu Nebunu'
18 mai 2010@livium
Ce spui dta e clar, fii pe pace.
Ce nu vrei insa ,sa pricepi cu nici un chip e faptul ca bancile isi vor revizui strategia de acordare a creditelor.
VOM AVEA ALT SISTEM IN MAXIM 5 ANI.
Adica atunci cand vom fi cu totul la pamant.
livium
18 mai 2010de acord, dar pana la urma fara banci tot nu vad o solutie de finantare! care e solutia bancilor nu stiu, dar sunt tare curios.
o seara buna.