BNR, asuma-ti esecul creditarii!

5 august 2013 5 minute
Distribuie

Asa cum America a fost descoperita din intamplare, tot asa si Mugur Isarescu a descoperit recent ca nu poate primi credit pentru o afacere personala de succes!

Unul dintre extrem de putinii antreprenori care lucreaza in sistemul bancar a ajuns sa se lovesca, in propriul business, de primitivismul bancherilor pe care-i pastoreste. Exemplul urmator este real si vine de la Guvernatorul BNR – cel mai de incredere personaj din sistem. Daca Mugur Isarescu a trait esecul creditarii propriei firme, sansele IMM-urilor de a lua un credit sunt aproape moarte din fasa.

Guvernatorul BNR are o afacere proprie. Una de succes. O vinarie, la Dragasani, cu 40 hectare de teren in proprietate, cultivate cu o vie noua. Are cash-flow, are capital, are capacitate de productie, are profit… ARE TOATE ATUURILE CA SA FIE BAGAT IN SEAMA DE… BANCHERI! Intamplator, se mai numeste si Mugur Isarescu, face un vin bun, (l-am gustat si ma pricep!), care-i poarta si numele. Mi se pare normal, brandul se vinde! Astfel de afaceri private mici si medii au zeci de mii de antreprenori romani, seriosi si cu experienta in diverse domenii.

Vrand sa-si finanteze propria afacere printr-un credit, renumitul bancher a ajuns in lumea reala. Aceea pe care chiar el o reglementeaza. Aici, surpriza a fost totala! Singurele active care au fost luate in considerare de bancherii scoliti la Institutul Bancar Roman si la celebrele universitati de profil economic din Romania au fost niste… cisterne!!! Desi macrostabilitatea firmei este 100% asigurata, bancherii l-au adus cu picioarele pe pamant pe seful lor, la nivel micro. Ca pe noi, restul. Drept urmare, guvernatorul a primit replici… in loc de credit.

Dupa 20 de ani de experienta personala numai in mediul privat, vazand si patania guvernatorului, nu am putut decat sa ma bucur. Poate, urmare a umilintei traite de Mugur Isarescu, acesta va intelege intr-un final ca merita sa schimbe ceva in sistemul bancar. Concluziile mele, ca antreprenor care a stat cu picioarele in apa rece si are doua afaceri similare in economia reala – fara contracte cu statul roman – si expunere bancara zero, sunt:

1. Sa nu te pui niciodata cu bancherii romani! Ei nu vor fi niciodata creatori de plusvaloare. Din contra! Ei sunt franarii antreprenorilor de succes. Dovada elocventa este data de faptul ca, oricat de bun ai business-ul, esti tratat ca ultimul om, ultimul potential infractor economic. Cel mai riscant client bancar esti tu, antreprenorul roman! Daca unul dintre cei mai credibili antreprenori din Romania, guvernatorul Mugur Isarescu, a trait direct aceast fenomen, ceilalti sunt supusi erorii. Materiale si umane.

2. Nu va obositi sa le expuneti/explicati bancherilor amanunte despre un business de succes. Pierdeti timpul! Ei lucreaza cu norme, proceduri si regulamente. Sunt ca la puscarie! Pe ei ii intereseaza doar garantiile materiale oferite, pe care pot pune ipoteca. Asta este nivelul lor! Ei sunt mult mai slab pregatiti decat bugetarii obisnuiti. Acolo gasesti macar o minima flexibilitate in abordare pentru eforturile unui antreprenor care vrea un aviz, o aprobare etc.

3. Raspunderea in sistemul bancar e zero! Dovada, Bancorex, Banca Agricola, Bancoop, Banca Internationala a Religiilor etc. Toate aceste banci au dat faliment cand gradul creditelor neperformante la nivel national era de maximum… 6%. Astazi, situatia s-a „imbunatatit” vizibil! Gradul creditelor neperformante este intr-o continua crestere, depasind recent 20%! Bancherii dau vina pe normele BNR, iar BNR arata cu degetul catre bancheri. Cine este de vina cand toate jocurile (regulamente, norme, proceduri etc) se fac exclusiv intre ei?

Majoritatea coplesitoare a bancherilor de top nu inteleg nicio afacere pentru ca nu au avut nicio afacere proprie in viata lor! La facultate le-au predat profesori teroeticieni eminenti, gen Daniel Daianu, dar niste nulitati absolute in domeniul practic, al economiei reale. Dupa facultate au capatat “experienta”, in fata calculatorului, lucrand pe studii de caz virtuale. Cu proceduri si norme BNR!

De fapt, bancherii sunt niste intermediari de bani. Cumpara bani ieftini si vand mai scump. Cand dau credite se blocheaza in teorie. Cand creditele devin neperformante se lovesc de realitatea din economie. Diferenta intre banci consta in valoarea oamenilor din sistem. Cand ai in dotare functionari care lucreaza ca niste roboti, cum se strica ceva, cum se stinge si lumina in gandirea bancara.

Din tot acest joc sufera economia romaneasca. Sufera antreprenorii care au disparut din cauza luptei surde si absurde dintre normele BNR si prudenta dusa la extrem a bancherilor. Sufera statul roman prin diminuarea incasarilor si, indirect, sufera cetateanul de rand prin lipsa locurilor de munca, a investitiilor etc. De aceea, mi-am permis sa spun permanent si sustin in continuare ca sistemul bancar romanesc este primitiv.

Astazi, in Romania, nu poti sa iei credite de la banci care nu inteleg ce inseamna si cum se dezvolta o afacere de succes. Cum au reusit cei mai mari antreprenori din lume? Au ignorat initial bancherii. Dupa ce au pus un business la punct, au venit bancherii in genunchi sa le dea credite. Numai atunci poti sa impui tu, ca antreprenor, conditii bancilor. Pana atunci esti la mila/mana lor. Succes, BNR!

4 Comments on “BNR, asuma-ti esecul creditarii!”

  1. Andy Braileanu
    5 august 2013

    … bravo, bravo, bravo pentru articol … sa-i mai spuna cineva „marelui” Isarescu si cit de usor se poate deschide un acreditiv intr-o tara civilizata, poate invata si el … si ca din anii 90 incoace este mai raspunzator pentru dezastrul economic national decit toti politicienii la un loc pentru ca a intretinut un sistem bancar clientelar, corupt, neperformant, lipsit de profesionalism si aservit marilor escroci …

  2. Mielu Nebunu'
    6 august 2013

    Dragoteanu!

    E singurul articol din ultimii doi ani care-mi place!

    1. Daca e adevarat ca Mugurash Bielderberg-Isarescu si-a luat-o de la bancheri…atunci ma imbat de bucurie!

    2. Ai dreptate in ceea ce spui despre banci. Si despre functionarii din banci. Am inatlnit asemenea oameni, in banci (am avut si eu un leasing la un moment dat si m-am prezentat cu niste documente la minuscula mea firma) ,care nu stiu sa faca diferenta intre activ si pasiv, nu stiu diferenta intre profit brut si profit net.

    Nu mai vorbim de: calcul TVA si plata TVA catre bugetul de stat. Oamenii astia…..nu stiu nimic! Nu stiau sa gasesca ,intr-un bilant, absolut nimic!

    Mugurash i-a crescut asa….bine i-au facut, asa-i trebuie!

  3. Ion Pribeagu
    23 august 2013

    vizionati-l pana nu este scos de pe internet

    http://www.youtube.com/watch?v=SmcY5rpimfk

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *