Ce le lipseste oamenilor de afaceri romani?

22 mai 2010 5 minute
Distribuie

INCREDERE IN FORTELE PROPRII. Primul lucru care socheaza in tara mea e incrancenarea si tristetea pe care o citesti pe fata oamenilor. E un sentiment de depresie profunda, legat de viata cotidiana. Orice s-ar spune, la prima impresie, suntem un popor chinuit. Chinuit de griji, de neajunsuri, de lipsa de perspective, de tot ce vezi si traiesti pe strada, ca simplu trecator. E un sentiment sumbru sa observi ca multi oameni nu se mai bucura de viata, de munca lor, cu bune sau cu rele. Lipsa de incredere in viitor porneste de la lipsa increderii in noi, ca natie, ca indivizi, si se vede, mai ales, in aceste momente, la oamenii implicati in afaceri. Am cunoscut persoane cu foarte multi bani, care refuza sa investeasca in continuare, in orice tine de Romania. M-am cutremurat la gandul ca nici ei nu mai cred in tara lor, in potentialul lor de a depasi momentul actual. Aici nu vorbim de conducerea tarii. Ei sunt “iertati”. Exista insa oameni care ar putea schimba enorm in bine tara asta, de la viata unui truditor de rand, pana la nesimtirea unor politicieni care se cred de neinlocuit. Si totusi, nu le mai pasa sau sunt intr-un blocaj psihologic. Nu mai au incredere in fortele proprii, nu vor sa se mai implice pentru ca si-au pierdut credinta in puterea lor de a schimba ceva in favoarea tarii in care inca traiesc. Trist dar adevarat!

ATITUDINE SI MENTALITATE. Toti murim, dar pana atunci, conteaza cum traim si ce facem ca sa avem o viata mai buna. Ambitia de a trai frumos e precum “floarea de colt” in Romania. Unii vor minuni, altii vor bani multi, iar daca se poate fara prea multa munca ar fi perfect. Dar, ce poate fi mai frumos decat sa reusesti dupa ce te-ai chinuit? Uneori putin, alteori, rau de tot. Oare ce bucurie mai mare poate fi decat atunci cand reusesti sa realizezi ceea ce altii nu au putut? Nu toti reusesc si de aceea nu putem fi egali. Ambitia de a reusi e o arta. Se naste din mentalitate, din puterea nelimitata, intrinseca, de a face ceva in plus fata de altii, de fapt… altceva, mai mult, mai bine, mai presus de realizarile anterioare personale sau ale concurentei. Atitudinea e un dar. Transpus la un popor e un har. O “povara” pe care o duci cu mandrie si fara prejudecati, facand sacrificii atunci cand trebuie, atingand obiective care nu pot fi masurate cu adevarat, decat in timp. Si timpul nu iarta… Pentru ca exista altii care vor acelasi lucru. Atitudinea face diferenta la nivel de individ si la nivel general, intre natiuni. Dar, oare, cati dintre oamenii de afaceri romani au aceasta mentalitate?

ENERGIE SI INITIATIVA. De multe ori s-a spus ca romanii sunt “mamaliga din Carpati”! Propria mea experienta de viata si profesionala nu mi-au confirmat acest lucru, dar, la nivel economic national, rezultatele generale sunt negative. Am ajuns sclavi in propria tara, pentru ca nu am avut energia si “rautatea” de a valorifica bogatiile acestei tari. Le-au luat altii. Romanii si-au irosit energia pe politica – desi nu schimba nimic, pe ura – desi nu castiga nimic, pe razbunare – chiar daca se incarca negativ, pe frustrari – desi ar putea merge inainte, pe orgolii marunte – care nu se mai termina, pe nimicuri, pe orice se poate denumi generic “lucruri care fac mai mult rau decat bine”! Oamenilor de afaceri romani le lipseste adesea initiativa, care-i ajuta sa supravietuiasca, mai ales acum, cand suntem in fata celei mari provocari de dupa 1989. Energie exista, dar raul din noi impiedica valorificarea ei. Daca vom transforma raul in “rautate” si energia in initiativa, toate lucrurile se pot schimba in bine.

VALORI UMANE SI MATERIALE. Din pacate, am ajuns la final si finalul ne “omoara”. Valorile individuale si materiale cumulate pot fi transformate in valoare nationala. In Romania, oamenii de valoare sau valorosi material (cu multi bani neinvestiti) nu au reusit inca sa razbata pentru ca nu au avut loc de gunoaiele umane. Nadia a plecat, Hagi e izolat, Ilie Nastase s-a retras discret. Transpus la oamenii de afaceri, in primul rand datorita aversiunii Guvernului pentru cei care ar putea schimba cu adevarat ceva in Romania, multe miliarde de euro zac in tari straine cu dobanzi nesemnificative, cand ar putea sa miste lucrurile in tara noastra. Valoarea nationala se exprima prin reusite comune, prin puterea exemplului individual, prin sacrificii permanente pentru a nu te lasa cotropit de probleme. Sa nu dam vina pe altii, inainte sa ne uitam in oglinda. Am acceptat situatia asta, ne-am complacut in mediocritate, am uitat sa luptam pentru propriile valori, iar acum nu ne vine sa credem ce ni se intampla! Am pus la zid incercarile unora  de a ne deschide ochii, lasandu-ne prada ineptiilor altora. Valoarea noastra se reflecta in oglinda societatii si acest lucru trebuie schimbat pana nu e prea tarziu.

Pentru ca tot a inceput o noua mini-vacanta, pentru toti cei care mai muncesc, exista totusi speranta…

Spargeti oglinda trecutului si inlocuiti-o cu una a viitorului. Depinde doar de voi. Romanii dintre noi.

74 Comments on “Ce le lipseste oamenilor de afaceri romani?”

  1. Popescu
    22 mai 2010

    Energizant si motivator mesaj, sper sa ajunga la cine trebuie

  2. Corul Van(z)atorilor
    22 mai 2010

    Cum vad eu situatia privita analitic dpdv al cetateanului de rand si nu a agentului imobiliar afectat …
    Cam ce ne lipseste azi?
    Circulatia banilor la nivel de mase. Nu incalzeste pe nimeni faptul ca unii isi tin bogatia in banci din afara tarii, si nici macar in bancile autohtone.
    Pana la urma banii lor se vor transforma in alte credite neperformante pentru consum sau uz personal. Altfel bancile nu vor fi capabile sa acopere dobanzile acordate fara suport de la BNR (si ala platit tot de contribuabili nu de isarescu personal).
    Privind la anii 90 putem spune ca romanul s-a nascut afacerist.
    unii dintre dumneavoastra poate va mai amintiti viteza de schimbare a banilor din cash in produse, din produse in cash, apoi in investitii, mici afaceri, fabricute, magazinase, tarabe, locuri de munca. Se colectau la administratiile locale si guvern o gramada de taxe, chirii, tva, etc. Intr-o tara saracita banii circulau totusi. Magazinele cu 5 lei orice produs erau pline.
    Apropos de initiative. Am cunoscut persoane care si-au vandut casele, s-au mutat cu chirie ori s-au inghesuit cu socrii pentru a-si putea deschide o mica afacere. Apoi a venit si ziua cand s-a spus stop. Ne pregatim sa intram in europa. Gata cu balcaniada. Si tot actualul presedinte pe atunci primar al bucurestiului a facut primul pas. Avem carefuor, metro, billa, mc’donald, pepsi, coca cola, malluri, chiar daca nu avem cumparatori de nivel european decat in procentaj de 5%.
    Unii mai curajosi si care au reusit sa acumuleze ceva au mers mai departe, altii au ramas cu un gust amar cand vine vorba de afaceri pentru toata viata.
    De ce am dat exemplul de mai sus… dupa parerea mea cam astia au fost cei care puteau sa traga societatea spre bunastare. Cel putin 10% dintre ei ar fi facut urmatorul pas, apoi urmatorul. Ei invatasera pe cont propriu, cum se poate multiplica leul sa ajunga suta, suta sa ajunga mie, mia sa ajunga milion.
    La celalalt nivel, cel al “bogatilor”, suntem o tara de fitosi. Pentru o camasa D&G zboara si o cumpara de la Venetia sau de la Paris, de ce sa plateasca la mall, vrea mertan comanda in Germania, de sa-i faca coaie la dealer, si-ar dori o casa, alege spania de ce sa-i plataesca comision lui dragoteanu si exemplele ar putea continua.
    Initiativa tine de curaj, curajul de practica, practica de legislatie, legislatia de guvern, guvernul de vot, si tot asa. Si guvernul mai are nevoie si de bani la buget. Astia vin din taxe. Daca tu micsorezi numarul platitorilor de taxe nu inseamna ca nu ai nevoie de banii lor. Doar le muti pe spatele celor care raman marind procentele. Cand si astia vor constata ca platesc mai mult decat castiga vor spune ca afacerea e neprofitabila, o vor transforma in cash si gata. Cel putin un 3% tot vine fara nici un fel de efort si bataie de cap de la banca. E doar un cerc vicios. Rezultat final: faliment de tara.
    Asta e situatia pe general. Dumneata dle Dragoteanu esti la “exceptii”. Necesita efort considerabil sa schimbam situatia. Iar dumneata ai ales cea mai inteligenta metoda: PUTEREA EXEMPLULUI.

    cam lung a iesit comentariul asta, scuze daca v-am plictisit..

    1. @Corul Vanzatorilor
      Eu vreau sa-mi demonstrez inainte de toate MIE ca sunt capabil sa fac ceva cat traiesc. Apoi, daca si urmasii mei vor sa continue lupta, o sa fiu foarte fericit, chiar un om implinit. Nu sunt genul de om care sa astept ceva, imi iau orice consider ca merita „gustat” de la viata. Deci,exemplul meu e comun, pentru oamenii care stiu ce vor de la viata. Puterea exemplului meu vine din faptul ca pun pe hartie ceea ce gandesc si ceea ce fac, lucru care ar putea fi folositor unora nehotarati.

  3. Mielu Nebunu'
    22 mai 2010

    Vorba lunga….saracia omului!
    Treaba e simpla: chiar si cei care sunt acum milionari, majorotatea dintre ei, au fost niste paduchi pe vremea lu’ Ceausescu.
    Noi n-avem niste oameni care sa stie sa se poarte ca niste oameni bogati get-beget, avem niste puslamale care au impresia ca sunt destepti dar au comportament de hiene.
    De-aia s-a ajuns unde s-a ajuns….
    Dragoteanu are dreptate, oamenii de mare calitate traiesc retrasi sau in alta tara.
    Va spun de la tataie al meu o treaba simpla, el s-a nascut si a triat o viata la tara: un cal de rasa nu sta intre gloabe niciodata!
    Hienele colcaie pretutindeni.

    1. @Mielu de la tara
      Mielule, aici ai gresit flagrant!… Si eu sunt de la tara,eram „paduche” pe vremea lui Ceausescu, ma consider o „hiena” imobiliara si nu stiu sa ma comport ca un om bogat ( stiu insa sa vorbesc cu orice om bogat!!!), pentru ca nu sunt bogat – chiar daca nu-mi lipseste nimic! Un cal de rasa nu se tine la tara,se duce la concursuri la oras,ca altfel devine si el gloaba! Iti spun asta ca specialist in cai, FOST proprietar a patru cai de rasa!

  4. Nicu Dinu
    22 mai 2010

    Foarte misto materialul.
    Daca in urma cu cativa ani l-ai numit pe un competitor din piata „poet imobiliar” incet, incet, citind materialele scrise, cred ca Dragos va deveni „filozoful imobiliar”.
    Oricum imi place naturaletea si realitatea ce ne inconjoara pe care o descrii.

    1. @Nicu Dinu
      Cand o sa fiu eu „filozof” imobiliar vine si apocalipsa imobiliara!

  5. Corul Van(z)atorilor
    22 mai 2010

    @mielu
    tu ai dreptatea ta, dar topicul nu era despre schimbarea individului, nu cel putin a celui de valoare, ci despre societate in sine, din care daca ne place sau nu facem parte, iar pana la urma trist este faptul ca suntem judecati ca natie nu ca indivizi. Putem sa ne consolam cu asta sau putem incerca sa luam atitudine. De-aia am subliniat doua vorbe „puterea exemplului”. Eu consider ca ramas una din putinele metode care mai au credibilitate. La intelepciunea din popor toti suntem „moromente” pe marginea santului. Te rog nu o lua personal.

  6. Popescu
    22 mai 2010

    Mielu, suntem la prima generatie de imbogatiti -cati or mai ramane din ei dupa criza asta- asta e realitatea istorica, s-a dat contorul din nou de la zero.

    Statistic vorbind, a doua sau a treia generatie risipesc tot ce a adunat bunicu’, pentru ca primesc totul de-a gata. Ramane un procent mic care reusesc sa inmulteasca ceea ce au adunat cei dinainte. Asta depinde de educatia pe care o primesc, cat timp aloca parintii pentru ei, de caracter si de ..norocul de a avea copii de calitate. Abia astia, la a doua a treia generatie incolo poti sa spui ca sunt capitalisti rasati.

    Acum suntem la faza de capitalism salbatic, nu poti avea pretentii..

  7. pitbull
    22 mai 2010

    Ce le lipseste oamenilor de afaceri romani?
    Daca as spune mediul de afaceri cred ca as gresi.
    Corect poate fi capacitatea de adpatare la mediu existent (economic, politic, cultural)

    hiena sau prada?

  8. Mielu Nebunu'
    22 mai 2010

    @pitbull
    Din pacate, hiena e cel mai bine adaptata.

    @corul vanzatorilor
    O iau personal si ma simt flatat! Pe bune!

    @Popescu
    Imi place chestia cu datul contorului „la zero”. Criza are tendinta de a nivela valorile.

  9. Mielu Nebunu'
    22 mai 2010

    @Dragoteanu

    Eu vorbeam de batranu meu pe care il voi respecta pana mor! Axiomele vietii mele vin de la el si nu vreau sa le schimb.
    Despre altii nu comentez….

  10. pitbull
    22 mai 2010

    @mielu
    vb de afaceri nu de institutul teologic sau scoala de maici … 🙂
    aici e de preferat sa fii hiena nu prada … dar … „din pacate” ….. ne adaptam mai greu

  11. Mielu Nebunu'
    22 mai 2010

    @pitbull

    cunosc o multime de „afaceristi” care n-ar rezista nici 5 minute in lumea bisericeasca….
    habar n-aveti ce hiene sunt acolo….si la ce se preteaza!

  12. Corul Van(z)atorilor
    22 mai 2010

    @mielu
    iar m-ai inteles gresit.
    nu te contrazic – din contra – de aceea intentionat am folosit cuvintele institut si scoala nu biserica si manastire.

  13. Mielu Nebunu'
    22 mai 2010

    @Corul vanzatorilor

    Toate-s la fel, crede-ma, stiu ce spun.
    Oamenii cu vocatie si-au luat talpasita de multa vreme…

  14. vlad
    23 mai 2010

    Bună Ziua
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
    Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea, să ne acorzi un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
    Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhisper_com sau un email radiowhisper_com@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

    1. @VLAD
      Salut! Multumesc pentru aprecieri. ma implic in orice merita efortul meu. Voi analiza si pana miercuri te contactez cu un raspuns clar. Tinem legatura.

  15. Popescu
    24 mai 2010

    Asta uita oamenii de afaceri romani:

    „Ce nu s-a inteles insa pana acum este faptul ca de-a lungul timpului au fost traversate multe crize, iar economia si-a revenit de fiecare data, reluand tendinta de crestere”
    Miles Young, Ogilvy

    1. @Popescu
      Nu toti oamenii uita asta. Unii nici nu trebuie sa uite ca nu au ce…Astazi,Capitala a fost pustie, poporul e in vacanta, povesteste despre…criza SI CAUTA SOLUTII LA MICI SI BERE! Daca-l mai aud de maine pe vreunul ca pronunta cuvantul criza, IL SCUIP IN OCHI !

  16. funky emo
    24 mai 2010

    cineva a scris mai jos ca suntem prima generatie si afaceristi si evident are dreptate, si un numar mare de oameni de afaceri au ajuns de foarte multe ori bogati din intimplare sau exclusiv cu sprijin politic. eu unul cred ca cel mai mare lapsus al oamenilor de afaceri romani e in principal lipsa abilitatilor manageriale de a trece de la o firma mica la o firma medie sau mare. stilul macho care poate fi foarte eficient pina la sa zicem 10-15 angajati in care proprietarul-mascul afla taie si spinzura – nu are cum sa functioneze atunci cind treci de 20 de angajati. atunci managerul trebuie sa stie sa delege si mai ales sa aleaga omul cel mai bun. am trait cindva o astfel de situatie in care o firma exceptionala cu 10 angajati a ajuns un dezastru cind a ajuns la 50 de angajati. un numar mic de manageri romani inteleg chestia asta cei mai multi traiesc cu frica maladiva ca vor fi ciupiti de angajatii respevctivi. chiar daca ar fi asa (si de multe ori este) cred ca pagubele asa decit sa-ti aduci familionul in firma. alta chestie e faptul ca firmele romanesti care cresc nu au un set clar de reguli si pincipii clare ptr. toata lumea. imi aduc aminte acum muuuulti ani cind lucrind la multinationala am primit cu mindrie o masina de serviciu. inainte sa-mi dea cheile mi-au dat o carticica de 50 de pagini cu reguli privind folosirea masinii. era f.clar stipulat ce am si ce nu am voie sa fac. ptr mine a fost un mare soc. pe masura ce o firma creste si cresc si nr angajatilor fara reguli clare esti pierdut. mai am ceva : din pacate ceea ce firmele romanesti au facut si fac este o simpla copiere a ceea ce fac alte firme din ue . nu inteleg ca trebuie sa mai si inoveze ceva, sa schimbe sa desezene ceva nou. totul se copiaza de la a la z. pai cum sa faci profit si sa te dezvolti cind altii deja fac aceeasi chestie de 10 ani ? cum sa exporti ? cite firme romanesti de productie exporta ceva? alea putine care o fac exporta haine sau mobile (si alea cu design facut pe afara). in afara de chestiile astea sunt si chestii fundamentale legate de poporul roman : ne dam mari-mult mai mari decit suntem- si toata lumea stie ca pe afara e vopsit gardul (de exp eu daca vad un potential nou client ca are ultimul tip de mertan, imi da o carte de vizita cu nu stiu ce birou de fitze, si in plus are si ultima tehnologie in fabrica nu-i vind pe credit nici in ruptul capului – e clar ca omul e dator vindut- niciodata n-am gresit pina acum); cheltuim tot si speram ca si miine vom cistiga la fel; sunt si altele.

    1. @funky
      Iti vorbeste unul care a trecut prin toate fazele astea…Ai perfecta dreptate cu regulile din ce in ce mai stricte cand o firma creste!…Insa, eu acum nu copiez regulile francizelor imobiliare straine intrate pe piata di Romania, rescriu propriile reguli, le imbunatatesc si,zic eu, o sa fiu capabil sa fac o franciza EUROEST mai bine adaptata conjuncturii actuale a pietei, decat alte francize concurente, care au aceleasi reguli la nivel mondial.

  17. Mielu Nebunu'
    24 mai 2010

    @Popescu

    Partea proasta este ca Romania postdecembrista nu a avut decat crize pe hartie. La amploarea de acum nu s-a ajuns niciodata pentru ca Vacaroiu baga tiparnita de bani la treaba, facea inflatie….dar populatia scapa neatinsa. Exemple ar mai putea fi.

    @Dragoteanu
    As vrea sa va aduc aminte un exemplu dureros dar foarte graitor. Cand erau inundatiile din 2005 militarii lucrau sa faca diguri in zona Ialomita si in Banat iar cetatenii din comunele respective priveau, din prispa carciumilor satesti, la cum muncesc bietii militari. Care nu au muncit suficient de mult in toate cazurile ca sa le salveze gospodariile. Probabil va aduceti aminte si interventia televizata a premierului de atunci , Tariceanu, care se plangea chiar de asta.
    E aceeasi situatie, la o alta scara: romanashii nostrii asteapta sa fie salvati de cineva, putin le pasa lor ca apele involburate ale crizei vor veni peste ei. Iar aceia care se „lupta” sa-i salveze vor esua mai rau ca militarii din 2005. Stati linistit, omu’ de rand are centura neagra la a arunca vina pe altcineva , propria lui persoana nu e niciodata vinovata.

    1. @Mielu
      Tot in EXACT aceeasi perioada,acelasi prim-ministru a plecat la Praga la o intrunire a partidelor liberale europeene. Astazi, chiar daca Boc nu pleaca nicaieri, situatie e la fel cum spui tu.

  18. Mielu Nebunu'
    24 mai 2010

    @Dragoteanu

    M-am grabit si nu am scris cea mai importanta propozitie:
    Omul de rand in Romania este nepasator. Poate sa-i arda casa, nu pune mana pe galeata cu apa, asteapta trei ceasuri sa vina pompierii sa gaseasca totul facut scrum.
    In speta, au preferat sa petreaca zilele astea…. In nepasarea lor, oamenilor de rand NU LE VINE SA CREADA ca va fi foarte rau……
    V-am spus, asteapta sa vina cineva , intotdeauna ALTUL decat ei, sa faca niste calcule la tv, si sa-i declare scapati de criza. Iar ei sa petreaca in continuare. Veti vedea ca atitudinea nepasatoare va fi in continuare dominanta. Iar cand se va alege prafu complet…..vinovati vor fi ALTII.

    1. @Mielu
      „CLASIC ROMANESC!”…

  19. antonescu adrian
    24 mai 2010

    Ma intreb daca este cineva interesat este o franciza Euroest.

    1. @ANTONESCU ADRIAN
      TE ASIGUR EU, nimeni nu va fi francizat obligatoriu!…Ramane de vazut daca voi avea succes sau nu? Ti-e frica Adisor tata!…

  20. Mielu Nebunu'
    24 mai 2010

    @Antonescu

    Eu as lua o franciza Euroest daca:

    -as avea bani sa cumpar franciza
    -as avea 300 000 de euro sa tin firma francizata si, cat de cat, sa-mi creez o imagine de brand. A murit vremea in care se traia din anunturi pe net si in ziare. Azi e necesar mult mai mult iar asta inseamna cheltuieli grele la inceput.
    -as sti ca gasesc 10 agenti destoinici SI CINSTITI cu care sa fac treaba. Ca de lepre e piata plina….
    -daca as sti ca piata o sa creasca peste un an de zile si conditiile de mai sus ar fi indeplinite nu as ezita nicio clipa sa cumpar franciza.
    – in Romania Euroest e un nume mai mare decat Colliers si CBRE la un loc.

    1. @Mielu
      Nu-l deranja pe Antonescu Adrian cu gandurile tale ca deja simte „noul val ” Euroest cum ii sufla in ceafa!…

  21. mihai
    24 mai 2010

    Pt. Dragos. Eu (muncesc de doar 10 ani) cred ca in Romania managerii au fost numiti si nu au fost crescuti! La noi a functionat sistemul PCR si in multe cazuri managerii nu au fost numiti dupa competente, ide, viziuni si foarte multa performanta dovedita in cadrul firmei. Managerii romani nu au stiut cat sa isi asume riscuri si cat sa spuna NU in fata „oportunitatilor”. Au fost adusi pe functii si firmele mergeau singure pentru ca piata crestea, iar cresterea era uneori fara logica economica. Exista atunci, trendul inconstientei si credulitatii ca raul este departe! Acesti manageri nu au fost capabili sa isi motiveze oamenii din subordine si in loc sa ii sustina i-au disponibilizat au distrus departamente si ….. restul nu a fost decat faliment! Acelasi lucru imbecil il fac si guvernantii. Pentru ca altceva nu stiu! Creatia, imaginatia, increderea in afacerea ta nu se cumpara. Ea vine din interiorul fiecaruia si atunci cand apare masa critica de oameni din cadrul unei firme apare si succesul si profitul coroborat cu multumirea ca ai facut ceva bun!

    1. @mihai
      De acord cu tine!…Destinul ti-l mai faci si singur in anumite perioade din viata.

  22. antonescu adrian
    24 mai 2010

    DD se lauda ca el e Euroest. Asa ca ma intreb ce vrea sa francizeze. Daca e adevarat ca filialele din tara ale Euroest au fost inchise inseamna ca ideea de franciza nu prea merge.

    1. @antonescu adrian
      Ca sa ai o seara reusita iti confirm eu personal:
      1. toate punctele de lucru Euroest au fost inchise pe rand,incepand cu Sibiu, Brasov,Constanta. Eu nu lucrez in pierdere. Nu e genul meu!
      2. orice franciza nu are nicio legatura cu un punct de lucru, ca si comparatie / responsabilitate;
      3. spre deosebire de „turma” imobiliara, eu incerc ceva nou tot timpul,apoi apar alti romani din domeniu care inceaca sa ma copieze;
      4. DD,adica EU, nu am acceptat niciodata sa stau in genunchi in fata strainilor si sa fac miscari de dute-vino, cu fruntea in buricul concurentei;
      5. matale, nenea A.A. n-o sa ai cat traiesti, cu neamul tau la un loc, 10 ( zece ) % din banii care i-am facut eu din imobiliare, chiar daca ati vinde tot ce aveti!
      Te salut asadar si te rog lasa timpul sa vedem cine e cel mai tare agent imobiliar din Romania, cu cei mai multi bani, nefacuti din afaceri cu Statul roman. Sa fii sanatos!

  23. @Mielu Nebunu

    Gresesti; nu ai nevoie de ceea ce ai scris acolo, si nici nu iti doresti sa ai nevoie decat de:
    1. Banii necesari pentru un start-up decent
    2. ANGAJAMENT MAXIM pentru reusita
    3. Sa fii educabil tu ca si antreprenor; e probabil cea mai importanta.

    Restul e datoria francizorului, fie el Euroest sau altul, sa iti puna la dispozitie tot ceea ce iti trebuie ca sa performezi la maxim. Stiu, nu o face nimeni deocamdata, dar „never say never”…
    Si da, ai dreptate in ceea ce priveste brandul Euroest; eu unul mi-am pus la bataie toata munca si energia pentru explozia acestui brand in perioada imediat urmatoare din acest motiv si datorita omului din spatele brandului. Si nu sunt singurul…

    @antonescu adrian

    Intreaba-te… Oricum, daca nu a fost o intrebare retorica;), pana azi existau 4 firme pe lista de asteptare pentru interviul initial si pachetul de informatii; astazi s-a mai adaugat una… Asta la o saptamana dupa ce am scapat doua vorbe pe ici pe colo 🙂 si in conditia in care inca lucram la sistem.
    Dragoteanu? Nu are cum sa se francizeze. Dragos o sa poata sa se francizeze pe el insusi doar atunci cand se va putea clona, nici un minut inainte. Felul cum face el afaceri nu e repetabil din pacate, pentru ca trebuie sa fii el ca sa te porti cu un client asa cum se poarta el iar clientul, in loc sa te injure de mama, sa te plateasca si sa-ti multumeasca:D. Daca Dragos se putea franciza pe el insusi, erati falimentari multi din piata. Din fericire pentru concurenta, inca nu s-a gasit solutia pentru asta.
    In schimb Euroest se va franciza in curand, fie ca-ti place tie de acolo din Canada sau nu. Va fi o franciza romaneasca, facuta de romani pentru romani, si va oferi ce nu ofera NIMENI la ora actuala in piata. Adica suport real si solutii reale la probleme reale. Si nu am repetat degeaba cuvantul „real”…
    Dar destul cu vorbitul la timpul viitor, pentru ca nu e specialitatea noastra. Mai vorbim peste vreo 2-3 luni pe tema asta… Si, oricum, incearca totusi sa comunici si altceva in afara de frustrarile impotriva lui Dragos si cu siguranta iti vom raspunde punctual. Tie sau oricui altcuiva.

  24. Mielu Nebunu
    25 mai 2010

    @Valentin Ionescu

    Cred ca am avut o viziune prea clasica asupra ideii de francizare. Aceea in care dai niste bani, te folosesti de nume si…gata!
    Cu toate astea, nu credv ca Dragoteanu va sustine cheltuielile firmelor francizate.

  25. @Mielu Nebunu

    Da, nu e vina ta, ai reprodus doar fidel reteta tuturor celor care vand acum francize imobiliare 🙂 .
    Nu, nici o franciza nu-ti va suporta cheltuielile biroului, dar franciza la care lucram noi acum iti va recruta, pregati, eficientiza, segrega agentii si te va pregati pe tine sa controlezi sistemul (si nu el pe tine), iti va oferi suport 24 de ore din 24, inclusiv prezential, si iti va asigura promovarea maxima a brandului, care NICIODATA nu va fi in sarcina ta.
    Era o discutie pur teoretica, sa nu crezi ca incerc sa-ti vand vreo franciza, pentru ca nu am glumit cand am spus ca Euroest nu se va vinde, ci va fi cumparata.

  26. @Mielu Nebunu

    A, am uitat: in cadrul retetei noastre va exista varianta de a incepe ca si freelancer pentru o perioada, dupa care, daca te califici, cu siguranta vei fi ajutat sa-ti deschizi propriul birou cu cheltuieli minime si cu personal calificat in centrul de training Euroest, la care lucram acum printre multe altele. Am spus doar ca nu va semana cu nimic altceva;), ar fi fost o idiotenie crasa sa incercam sa replicam ceva ce exista deja si nu produce rezultate spectaculoase in Romania…

  27. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Victor Ionescu

    Esti un vanzator bun. Pe mine, sceptic prin esenta (poti vedea comentariile mele referitoare la piata imobiliara), m-ai convins…..
    Pacat ca in momentul asta nu dispun decat de vreo 10 000 si atat…
    Altfel m-as aseza pe trotuar in fata la America House, sa-l pandesc pe Dragoteanu, sa-mi vanda franciza….

  28. Mielu Nebunu
    25 mai 2010

    @Valentin Ionescu

    Imi cer scuze, in loc de Valentin Ionescu am scris Victor Ionescu.
    Imi cer scuze, va datorez un miel.

  29. Popescu
    25 mai 2010

    Vali, tu lucrezi la/colaborezi cu Euroest in prezent?

  30. Popescu
    25 mai 2010

    Vad ca faceti din Euroest studiu de caz.

    Ce spui tu Vali e ca Euroest e one man show.

    Ca sa poti franciza trebuie a oferi un sistem, si anume un sistem organizat de a face bani, o reteta + un brand. Daca e one man show, insemna ca nu exista spectacol fara actorul principal, deci nu e sistem.

  31. Brendy
    25 mai 2010

    Ce amuzanti sunteti……au plecat clientii si nu mai aveti ce face decat sa va laudati unul pe altul!
    In alta ordine de idei….franciza e legata de un brand,altfel e degeaba, daca intelegeti ce vreau sa spun.

  32. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Valentin Ionescu la post 26

    Cum adica ca freelancer in cadrul retelei voastre, ca nu inteleg? Fii mai explicit!

  33. Popescu
    25 mai 2010

    Brendy, nu au plecat clientii, ei exista dar stau cu capul la cutie datorita campaniei de panicare a populatiei, investitorilor, afaceristilor derulata voluntar de unii si involuntar de catre grupuri media care numai asa inteleg sa isi creasca audienta.

    Scopul campaniei de panicare este acela de a face anumiti indivizi sa inghita niste scaderi de salariu cu 25% si sa zica merci ca isi mai primesc si pe restul de 75%. Este expus campaniei de panicare in special cine se uita prea mult la tembelizor.

    In 2008-2009 si cu continuare in 2010 au fost scaderi de salarii consistente in sectorul privat + concedieri si nu a murit nimeni, preturile la imobiliare au scazut dar tranzactii s-au facut in continuare. Cand s-a ajuns si la domnii care traiesc din buget cu scaderile, urla ca din gura de sarpe pentru ca ei au sindicate..

  34. funky
    25 mai 2010

    salu’ baieti. tocmai am vorbit cu un fost coleg francez care lucreaza la paris la la o megabanca – prognoza si analiza. se pare ca nu scapam de valul 2 al crizei. mi-a zis ca sefii deja i-au anuntat ca ne paste in proportie de 99% valul 2. inca nu se stie cit de mare e. mi-au zis ca ei se retrag masiv din europa de est si reduc ma minim expunerea. se pare ca toti cumpara franci elvetieni si aur. chestia e ca si la ei in franta pare ca se nasoleste din ce in ce mai tare.

  35. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Popescu la post 33

    Asa crezi dta, ca n-a murit nimeni… Eu imi aduc aminte ca, la fiecare 3-4 saptamani apare in presa cate unul care sare pe geam ca nu mai poate plati ratele la banci. Plus executarile silite si procentul de defaulturi tot mai mare de la banci.
    Pe de alta parte de ce ar trebui sa moara cineva ca sa ne dam seama ca e nashpa???
    Da, trusturile de media fac rau ca promoveaza ideea de prabusire a preturilor imobiliare. Dar cand promovau aberant cresterea erau bune, nu? Acel curent de opinie va era favorabil.
    Un investitor destept cumpara si daca ii spune toata lumea ca se alege prafu. E vorba de acea categorie de oameni care se pise contra vantului. Nu panicarea populatiei ii tine „la cutie” ci faptul ca ei isi dau seama in ce prostie s-ar putea baga daca cumpara….
    Nu neg ca sunt inca investitii interesante pe piata dar argumentul dvs. nu prea e puternic.

  36. Popescu
    25 mai 2010

    Mielule, citeste mai atent ce scriu daca tot te obosesti sa imi raspunzi.

    Panica: nu ma refer neaparat la piata imobiliara.

    Investitorii, consumatorii parcurg cicluri periodice de depresie si optimism. Acum e ciclu de depresie, nu numai pe imobiliare, e vorba de increderea consumatorului de orice (vacante, masini, etc). Adica chiar daca au bani, amana consumul/cheltuiala/investitia pana se lamuresc ce le rezerva viitorul.

    La Americani exista indici care masoara increderea consumatorului.

    Vestea proasta e ca e ciclu de depresie. Vestea buna e ca orice ciclu de depresie se termina la un moment dat si e urmat de un ciclu de optimism..

  37. Popescu
    25 mai 2010

    Uite de ex, investitorii turci din articolul asta parcurg un ciclu de optimism in timp ce tu esti intr-o mare depresie:)

    http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/ciudatenie-imobiliara–vile-in-mijlocul-lanului-de-grau-12242.html

  38. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Popescu

    In primul rand, nu sunt intr-o mare depresie……de vreme ce inca mai pot avea un anume gen de satisfactie nu s-ar zice ca am motive de depresie.

    Am citit articolul. Mi se pare ca si stiu locatia din vedere. Turcul ala (sau ce-o fi el…) mi se pare un mare idiot, daca face case in mijlocul campului, fara utilitati la indemana (apropo, cat costa si cat dureaza sa tragi utilitatile acolo? inteleg ca e vorba de 1 km, adica enorm…) Cine se duce sa-si creasca copiii acolo? Daca mai cere si 100 000 pe fiecare apartament din duplex (inteleg ca sunt vile duplex) inseamna ca e cu adevarat sarit din minti…..
    A fi optimist nu e sinonim cu o fi realist. Acest gen de optimist se poate dovedi o inconstienta crasa foarte curand….
    Sincer, ce tipologie de client vedeti cumparand acolo? Inca o data spun, nu mi-as creste copilul in mijlocul campului, departe de gradinita, scoala, mall, si alte de-astea…..

  39. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Popescu

    Daca sunteti intradevar un mare spirit anteprenorial spuneti-mi cat costa sa tragi apa, gaze, curent si canal pe distanta de 1 km si sa le distribui la toti locatarii. Apoi sa-mi indicati cu cat incarca asta costul locuintelor.

  40. Popescu
    25 mai 2010

    Mielu, nu intelegi nimic din ce spun, imi racesc gura de pomana.
    Reciteste logoul lui DD: imobiliarele nu sunt pentru oricine..

  41. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Popescu

    Nu sunt depresiv….sunt idiot!

  42. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Popescu

    Pe bune acu, stiu ca imobiliarele nu sunt pentru oricine. De-aia m-am lasat. Discutiile ma intereseaza in continuare pentru ca renuntarea mea ar putea sa nu fie definitiva daca vad peste 4-5 ani ca lucrurile se misca din nou.
    E mai bine sa raman in domeniu si sa pierd bani? Sa ma mut in 3 ani in 14 firme cum e cazul unui fost coleg? Cunosc agenti cu 15 ani vechime care spun direct : NU MAI MERGE !
    Ce face Dragoteanu e UN ALT FEL DE IMOBILIARE, o inovatie, merge contra curentlui dar cumva paralel cu acesta…..

  43. @Brendy
    Daca la mine pe blog te-am menajat, aici nu te iert:), pentru ca esti total pe langa subiect.
    NIMENI cu capul pe umeri nu mai cumpara doar brand in ziua de azi. Trebuie sa oferi un sistem foarte bine pus la punct, logistica, know-how, suport de calitate in timp real, educatie, pe scurt:
    SOLUTII! Asta cumpara lumea in ziua de azi, in conditia in care esti in stare sa le oferi asa ceva. Nimic altceva…
    @Mielu Nebunu
    Nu e nici o problema, reportam mielul pentru Pastele urmator, ca vin vremuri grele:))…
    Freelancer, adica un broker independent care va lucra sub umbrela firmei mama, beneficiind de toate conditiile pentru a face bani si a-si dezvolta brandul personal pana la momentul in care situatia financiara si cunostintele/deprinderile dobandite il vor conduce catre drumul antreprenoriatului, adica propria sa franciza, asta desigur daca si-o va dori vreodata. Exista multi brokeri independenti care nu-si doresc niciodata sa depaseasca aceasta zona de independenta standardizata si sprijinita, si este foarte in regula. Dar atunci cand esti gata sa treci la nivelul urmator, ai parte de tot sprijinul din partea firmei mama, in fata careia deja te-ai calificat ca si serios, capabil si fidel.
    @Popescu
    Ufff, acum vreo 2 luni ma rugai sa te invat (gratis) sa vorbesti cu clientii tai si acum imi explici tu ce si cum e cu francizele astea:))…
    Ma bucur sa vad ca ai evoluat, asta inseamna progres si educatie continua. De unde si pana unde ai inteles tu, specialistul, ca viitoarea franciza Euroest va fi un one man show???
    Pentru conformitate:
    1. exista un nucleu central, care se numeste Euroest si care intr-adevar va fi Dragos Dragoteanu, a carui amprenta personala se va regasi peste tot in directiile majore, strategie, respect fata de munca si valori, identificarea si incurajarea valorilor din vanzarile imobiliare, etc.
    2. Exista 3 arhitecti, care se numesc Dragos Dragoteanu, Liviu Marin si subsemnatul, care creaza sistemul de lucru si toate uneltele ajutatoare
    3. Exista 2 business developeri, care se numesc Liviu Marin si Valentin Ionescu, care, impreuna cu Titel Folea (director marketing Euroest) si o armata de parteneri contractuali(provideri de servicii, de produse anexe, avocati, arhitecti, evaluatori, auditori, consultanti, etc), vor asigura implementarea acestui sistem pe termen lung, monitorizarea eficientei, toate ajustarile necesare intr-o piata dinamica, vor asigura deci tot confortul necesar firmelor francizate.
    ETC….

    Abia am inceput munca la acest proiect de vreo 2 saptamani si deja peste 20 de persoane lucreaza in fiecare zi la aspecte juridice, manuale, cursuri, sistem operational, sistem de management, logistica, solutii software, parteneriate strategice si operationale, planuri de marketing, solutii de eficientizare, de securizare si asigurarea calitatii informatiei, infiintarea centrului de formare si perfectionare Euroest pentru manageri si brokeri, a unitatii pilot, etc etc etc…
    Scuza-ma te rog daca asta ti s-a parut un one man show, probabil ca nu m-am facut eu bine inteles…

  44. Popescu
    25 mai 2010

    Valentin Ionescu, am evoluat zici tu, educatie continua? Nu-ti sta bine aroganta mai ales cand dai cu bata in balta

    Reciteste ce ai scris si nu te mai da mare, iti sabotezi singur proiectul cand spui ca trebuie sa il clonezi pe DD

  45. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Valentin Ionescu

    Popescu te ruga sa-l inveti cum sa vorbeasca cu clientii??????

    Hahahahhahahahhahahahahhahahhahahhahahhahahahaaaaaaa

  46. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Valentin Ionescu

    Si voi cum impartiti banii cu freelancerul respectiv daca el lucreaza la voi, dar in acelasi timp ziceti ca este independent?

  47. Popescu
    25 mai 2010

    Valentin Ionescu, vezi, lui Mielu i se pare de neconceput un asemenea lucru :))
    Multumesc Mielu pentru compliment

  48. @Popescu
    Sincer, nu sunt arogant, doar ma obosesti rau prin faptul ca interpretezi gresit (intentionat) sau nu intelegi ceea ce scriu. Credeam ca ma cunosti mai bine decat atat, la partea cu aroganta…
    Am spus si repet:
    Nu e vorba de a-l franciza pe Dragos. Ca sa-l francizezi pe Dragos ar trebui sa-l clonezi pe el personal, deoarece e inimitabil, si asta nu se poate; din cate stiu eu s-au oprit la oaia Dolly:)).
    Ceea ce vom franciza va fi brandul Euroest, un brand in care eu am toata increderea, si in care intr-adevar se regasesc multe principii de viata si de business ale lui Dragos, cele care l-au adus acolo unde e acum, adica proprietarul unui business profitabil si al unor active impresionante, DE LA ZERO!!!, in conditia in care firme foarte mari din Romania raporteaza pierderi majore sau sunt in curs de dizolvare/insolventa/faliment, asta daca nu au disparut deja.
    Atat…

  49. Popescu
    25 mai 2010

    Vali, va doresc succes.
    Daca lucrurile se desfasoara asa cum le-ai descris mai jos suna foarte profesionist.

  50. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @ Valentin Ionescu

    Nu s-au oprit la Dolly, zilele trecute a aparut primul ADN bacterian in intregime artificial.

    @Popescu

    De altceva radeam…..

  51. @Mielu Nebunu’

    Freelancer inseamna un broker independent (PFA, II, SRL, PFI, etc), care are un contract de parteneriat cu o franciza. Adica este propriul sau stapan, si nu angajat, desigur sub rezerva respectarii standardelor si regulilor francizei respective. Are la dispozitie toata logistica si toate uneltele firmei mama (know-how, manuale, cursuri, training, parteneriate preferentiale cu provideri, sali de conferinta, birou, calculator, sisteme de management clienti (CRM), baza de date comuna de oferte cu TOTI ceilalti agenti din toate agentiile francizate, etc) si opereaza sub brandul francizorului, avand dreptul sa foloseasca marca inregistrata a acestuia pe toate materialele promotionale pe care le foloseste. Cam asta e, pe scurt, relatia unui freelancer(broker independent) cu o franciza, si asa este la toate francizele mari.
    Scuza-ma, a fost greseala mea, am descris conceptul la modul foarte simplist crezand ca esti familiar cu sistemul de lucru de franciza imobiliara.
    Oricum, nu te costa nimic sa vii la o cafea peste vreo 2 saptamani si vei afla mai multe fara absolut nici o obligatie. Macar sa-ti cunosti optiunile pentru peste 4-5 ani:).
    Si sa le spui te rog fostilor tai colegi sa se lase de imobiliare sau sa se apuce de munca, pentru ca aproape TOTI agentii pe care ii cunosc eu VAND. Tot la cafea am sa-ti arat pe viu…

  52. Popescu
    25 mai 2010

    Mielule, citeste mesajul lui Vali pana la sfarsit, mai ales urmatorul paragraf:

    „Si sa le spui te rog fostilor tai colegi sa se lase de imobiliare sau sa se apuce de munca, pentru ca aproape TOTI agentii pe care ii cunosc eu VAND. Tot la cafea am sa-ti arat pe viu…”

    pentru ca daca esti facut pentru imobiliare nu le lasi cand ti se pare tie ca nu vor mai merge si te reapuci cand ti se pare ca isi revin. Asta se numeste turism prin imobiliare, nu cariera in imobiliare

  53. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Valentin Ionescu

    Da, sunt familiarizat cu sistemul de franciza imobiliara. Astazi am fost foarte obosit, lucrez de la 4 dimineata la o chestie in php si nu mi-a iesit deloc. De-aia incep sa nu mai gandesc.

    Apropo, vin la intalnire, dar eu nu beau cafea. N-are alcool.

  54. @Popescu
    Asa va fi, plus inca multe lucruri pe care inca nu le pot scrie aici din motive lesne de inteles. Multumesc mult pentru urari.
    Iar in ceea ce priveste aroganta, sincer, nu ai sa vezi asa ceva la mine. Sunt doar direct si suport aceeasi atitudine si din partea interlocutorilor; stii ca nu resping nici o provocare, pentru ca iubesc sa fac ceea ce fac si sa si vorbesc despre asta cu oricine, pe orice ton si la orice nivel care nu-mi depaseste competenta.

  55. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Popescu

    Fac ceva pe cariera! Asa sa stiti! Fac ceva pe cariera! Nu vreau sa ma arate fi-miu cu degetu’ ca n-am facut nimic in viata!
    Ce fac eu se numeste dezvoltare multilaterala, mobilitate profesionala.
    Sunt calificat pentru cel putin 4-5 profesiuni, demosntrabile cu acte.
    Degeaba fac pe smekeru ca sunt mare „imobiliar” daca nu dorm noaptea de zgomot , ca-mi ghioraie matele in burta de foame.
    Prea faceti un idol din cariera…..
    Omul trebuie sa se simta confortabil cu ce face. Si mai ales cu sine insusi.

  56. Popescu
    25 mai 2010

    Vali, nu e chestie de aroganta, dar nu era de abordat aici pe forum public, continutul unor schimburi de mailuri, private, pe care le-am avut.
    Iti reamintesc ca tu te-ai oferit, inclusiv la partea cu gratis, in limita timpului disponibil, sa imi structurez procesul de vanzare- nu e nici o rusine, nu sunt profesionist in imobiliare stii asta.
    Faptul ca nu te-ai tinut de cuvant e mai putin important si nu iti port pica, probabil ca nu ai avut timp disponibil.

  57. Mielu Nebunu'
    25 mai 2010

    @Popescu

    Daca nu esti profesionist in imobiliare la ce te iei, bre, de mine?
    Nu ti se pare ca exagerezi?

  58. Popescu
    25 mai 2010

    Mielu, nu sunt profesionist = nu sunt agent imobiliar.
    Am insa investitii imobiliare si mai mult sau mai putin cam asta imi ocupa ziua..

  59. @Popescu
    Faptul ca m-ai rugat sa te ajut e onorant pentru tine si m-a onorat si pe mine; nu vad nimic deranjant sa apelezi la un doctor atunci cand te doare o masea:).
    Faptul ca pur si simplu am uitat s-a datorat numai faptului ca te-ai indepartat brusc, si ochii care nu se vad se uita:). Asta, plus lipsa de odihna si de timp din ultima perioada, intr-adevar…
    Imi cer scuze, si promit aceeasi cafea la o discutie directa si personala, cu acte pe masa, cadastre, dam o tura pana acolo si dupa aceea vorbim concret.

  60. Mielu Nebunu'
    26 mai 2010

    @Popescu

    Pai….daca nu esti profesionist imobiliar….pentru ce ma bati la cap cu cariera in imobiliare?
    Ma iei cam de sus si, sincer, nu stiu daca e cazul….
    Si eu niste proiecte de anteprenoriat , in programare, si peste cativa ani am sa te caut si , stii cum e, cand ai sa vezi alta situatie ai sa ma respecti altfel.
    E vorba de un proiect on-line destinat tuturor profesiunilor liberale, dar , crede-ma, va fi ceva cu totul deosebit, gen facebook.
    Lucrez singur la asta, are sa dureze cam un an de zile toata partea de programare si elaborare si, peste 3-4-5 ani imi va aduce notorietatea de care am nevoie….
    Are sa includa si o parte de imobiliare, desigur…
    Dezvoltare multilaterala……mobilitate profesionala….

  61. @Valentin Ionescu
    Succes Vali in proiectul de francizare cu Euroest.
    Daca te intereseaza iti pot spune si eu multe lucruri pe care mi le doresc de la o franciza imobiliara.
    Exista o franciza 100% romaneasca, este RealPro, care se identifica cu multe din elementele enumerate de tine.
    Eu care am fost broker owner timp de 2 ani sub Re/max pot sa spun ca mi-a placut ce am vazut la RealPro…daca nu as fi zis ca pe veci nu ma intereseaza sa mai cumpar o franciza imobiliara, as fi facut o noua incercare.
    Astept cu interes franciza Euroest, cred ca vremurile sunt propice pentru implementarea francizelor imobiliare, acum depinde de ce ofera fiecare, iar suportul de care ai adus tu vorba, este ESENTIAL.
    Daca si la noi s-ar face o scoala obligatorie de imobiliare de 6-24 luni ar fi mai usor de adaptat la francizele existente, in cazul nostru este nevoie de o pregatire continua si de un nivel ridicat si uniform al tuturor agentilor sub franciza respectiva, altfel apar diferente prea mari si undeva se produce o ruptura.

  62. Mielu Nebunu'
    27 mai 2010

    @Stefania Trandafir

    In primul ar fi buna o scoala de imobiliare pentru TOATA lumea, nu numai pentru cei care lucreaza sub franciza.
    Ca sa devii contabil autorizat trebuie sa treci pe la CECCAR, daca vrei sa devii evaluator trebuie sa treci pe la ANEVAR , si exemplele ar putea continua…..
    Meseria asta ar trebui acreditata cumva, toti prostii, toti nebunii se pricepeau la terenuri intr-o vreme…
    Si au inceput sa apara tzepele, inselatoriile dar mai ales DECREDIBILIZAREA PUTERNICA a acestei meserii in randul poporului. Lumea ,efectiv, ii ostracizeaza pe agenti si pe agentii, fara sa aiba habar de munca lor pentru ca sunt prea multe exemple pe piata.
    Daca ar exista un organism care sa acrediteze meseria cumva fara de care meseria de agent imobiliar sa fie imposibil de practicat abia atunci agentii vor avea respect de la lume.
    Altfel, ceea ce spuneti pare destul de intemeiat. Dar, repet, e mai bine sa fie pentru toti. Poate ca sunt unii care se simt bine daca dezvolta un brand personal, fara sa aiba nevoie de umbrela… Sau, ma rog, sa creada ei ca nu au nevoie.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *