Imi aduc aminte cum se invata la lumanare, 2-3 ore pe zi, pe vremea lui Ceausescu. Multi analisti si „eminente” cenusii din educatie considera ca majoritatea elevilor de liceu sunt debusolati sau nepregatiti. Nimic mai gresit! Neaveniti sunt cei care emit astfel de judecati de valoare. Exact aceia care au dus invatamantul romanesc in negura neputintei lor.
Am scris acest editorial dupa ce am vazut ca un formator de opinie, profesor si politician, Stefan Vlaston, a scris recent un articol: „350.000 de tineri au parcurs liceul degeaba, in ultimii 4 ani”. Foarte „incurajator” pentru noua generatie! Eu indraznesc sa spun cu argumente ca multi profesori romani au ajuns degeaba profesori!
Afirm cu tarie acest lucru, in deplina cunostinta de cauza: ca tata a trei copii, ca speaker motivational invitat la multe scoli si licee in ultimii 4 ani, in calitate de elev corigent in clasa a 9-a si de student cu premiu national in facultate. Si eu am facut liceul degeaba si ma solidarizez cu cei 350.000.
Pentru elevii care nu se pot apara de ocara “eminentilor” profesori, iata cateva argumente concrete, care vin in favoarea lor.
Prin (in)actiunile lor, profesorii romani si-au premeditat destinul! De ani 24 de ani auzim aceleasi povesti interminabile: buget insuficient alocat educatiei, programe scolare expirate sau aiurea, profesori nemultumiti, insuficienti sau incompetenti etc.
Au salarii mizere? Imi pare rau, nu e vina elevilor! Au elevi neinteresati de materiile lor? Eu zic ca si profesorii au vina lor! Exista conduceri si inspectorate scolare rupte de realitatea economica si sociala a vietii din Romania? Ce vina au elevii care „au parcurs liceul degeaba”? Niciuna!
Cine da in ultimii 4 ani lectii despre educatie in Romania? Permanent, pe micile ecrane apare la toate posturile de televiziune Ecataterina Andronescu. O doamna „garantat, Marian Vanghelie”! Sa ne fie cu iertare, doamnelor si domnilor profesori, dar va meritati soarta! In momentul in care un analfabet garanteaza pentru ministrul educatiei in nu stiu cate guverne, s-a terminat!
Poate sa vina in fata elevilor orice profesor, ca pe fruntea lui scrie cu majuscule, „om cu spirit de sacrificiu”, intru garantarea doamnei ministru, de neinlocuit. Mai era o doamna, Ceausescu, la fel de priceputa!
Lasand la o parte comparatia, orice elev, daca vrea sa invete, are nevoie de doua repere: motivatie si ghidare. Indiferent de regim, comunist sau democratic, motivatia este o chestiune mai mult personala sau familiala. In schimb, directia in educatie ar trebui sa i-o dea scoala. Adica, profesorii patriei.
In ambele regimuri, inainte si dupa 1990, invatamantul romanesc a dat valori, ca dascali si elite, ca elevi. Deosebirea esentiala era ca pe vremea dictaturii scolile erau mult mai pragmatice si aplicate pe nevoile societatii de atunci. Astazi, eu zic ca sunt necompetitive si, cel mai grav, antiromanesti.
„Pestele de la cap se impute”, spune o vorba magica din strabuni. Daca profesorii au acceptat in educatie implicarea politica pana in maduva oaselor, elevii nu au nicio vina. Este numai vina profesorilor, care ar fi putut sa faca ceva, daca nu le convenea situatia. Si au avut atatea ocazii.
Nu cumva, sindicatele din invatamant au fost mituite de guvernele patriei si lucrurile au mers din rau in mai rau? Nu cumva profesorii s-au molipsit politic si au inchis ochii? Nu cumva tot staff-ul din educatie este la mana liderilor politici pentru niste functii? Elevii au dreptul sa afle raspunsul la aceste intrebari!
In principiu, eu zic ca toti elevii din zilele noastre sunt mult mai inteligenti decat am fost noi, romanii trecuti de prima tinerete. Ce parinte nu poate fi mandru de acest lucru? Singura lipsa acuta a elevilor si studentilor romani este reprezentata de… profesori competenti. Pentru a elimina orice discutie, subliniez ca exista si profesori deosebiti, din pacate la rubrica “exceptii”.
Cand nu ai profesori care sa motiveze elevii, nu mai exista bucuria de a merge la cursuri. Cand ai dascali care isi varsa toate frustrarile lor profesionale sau personale la catedra, invatamantul pentru orice copil devine un chin. Cand profesorii si-au ales din intamplare sau din greseala aceasta meserie, e nasol.
Pentru orice natiune care se respecta, educatia si sanatatea sunt doua lucruri care nu se negociaza. Ce au facut profesorii pentru ca elevii lor sa nu treaca ca „gasca prin apa” in liceu? Au plecat capul in fata coruptilor din politica. Au facut intelegeri cu firmele private care au monopolizat editarea manualelor scolare. S-au complacut an de an in neputinta si nepasarea de a schimba lucrurile.
Ei sunt profesorii care se plang astazi de starea generala a invatamantului romanesc. Aceiasi profesori care se vaita mereu si care nu au gasit solutii la propriile probleme profesionale, in ultimii 25 de ani. Rusinea nu este a clientilor lor – a elevilor, ci ar trebui sa fie asumata de prestatorii din educatie.
Pentru ca fuga de raspundere este un fel de sport national la romani, profesorii nu fac exceptie. Si in acest caz s-au cautat vinovatii. Si s-au gasit: elevii care nu-si apleaca atentia asupra unui sistem de educatie expirat, neperformant si imbacsit. Ei, profesorii, isi fac datoria. Vin la ore, dar, ce sa vezi? Elevi nu sunt interesati de prostiile care li se baga pe gat.
Cinste lor! Un invatamant nereformat, primitiv, nu poate fi decat detestat. Asta este cea mai buna dovada ca tinerii din ziua de azi stiu exact ce vor si sunt mai inteligenti decat generatiile anterioare. Dascalii inconstienti care arunca cu noroi in propriii elevi poarta povara responsabilitatii acestei stari de fapt.
Un elev sau student roman ar trebui sa spere ca, intr-o zi, un profesor demn, un adevarat dascal, care si-a sacrificat viata pentru un sistem condus de oameni fara valoare si caracter, va avea puterea sa-si ceara scuze pentru ceea ce nu a reusit sa faca pentru ei. Astfel, le-ar castiga respectul. I-ar face sa viseze ca pot avea o viata mai buna prin munca lor, invatand in orice conditii.
Cu un asa sistem, mai are cineva sperante la mai bine?
dan
11 iulie 2014mai exista un factor pur politic si anume programa scolara.
spre exemplu la clasa pregatitoare 5-6 ani se face tot alfabetul, copii deja stiu sa citeasca si sa scrie (caractere mari de tipar) iar la matematica se fac adunari si scaderi se ordinul zecilor, clasa 1 – scriere dupa dictare, citire cursiva iar spre sfirsitul anului se incepe tabla inmultirii (multi o si sfirsesc), clasa 2 e deja teza de doctorat… fara exagerari
concluzia mea este ca sint impartiti in doua categorii din start una de dotati circa 20-maxim30% si restul de copii bulversati in totalitate care nu mai pot recupera in ritmul asta niciodata si ajung sa nu mai invete absolut nimic pentru ca nu mai pot recupera. Ritmul este DILEALA in toata regula. Cei dotati vor fi mina de munca ultracalificata si foarte docila pentru occident sau corporatiile ce activeaza in interiorul tarii iar restul de 70-80% masa de manevra foarte usor de manipulat pentru mafia securist-politica.
toata treaba e facuta cu cap din interior si incurajata din afara tarii… parerea mea
la sanatate e vorba de furt in proportie de 90%, intern si extern (corporatii farmaceutice). Un sistem distrus pentru un popor bolnav cu un picior in groaqpa ce-si vind si ultima suflare in fata mortii iminente umflind buzunarele unor criminali interni si externi ce merg de cele mai multe ori mina in mina.
Trotki
12 iulie 2014Imi place, acest articol…Dar nu-mi place. Cam asa se poate sintetiza…Ok, Dragos…esti un bun comentator. Dar negativ. Este tipul de comentariu foarte realist dar foarte jurnalistic. Presa semnaleaza chestiunile care nu merg si liderii societatii fac corectiile necesare. Tu, in numeroasele articole, ai subliniat ca liderii sunt mai toti niste …dezastre. OK…dar atunci ce astepti ? Astepti ca niste oameni in care tu nu ai incredere sa faca ce ? Ori ai incredere si atunci poti sa scrii…ori nu ai incredere si atunci poti sa injuri. Dar la ce foloseste daca injuri ? Vei schimba ceva ? Eu cred ca se poate schimba ceva dar in alt mod. Inversand rolurile. Propune tu un program mai bun ca cel existent, explica, sustine…lupta pentru proiectul tau. Lupta pentru el fara sa intri in aceasta polemica gen ; ba pe a matii…Cred ca in domeniu economic…poti sa propui ceva. In domeniul invatamantului iarasi..In domeniul cultelor asemenea…Dar altceva in afara de…EI NU FAC BINE ! Este nevoie de EU CRED CA ASTA ESTE UN PROIECT BUN….SEMNEZ SI SUSTIN…Dragoteanu Dragos..te bagi ? Ai curaj ? Ai idei ? Ai forta sa continui ? Ai stomacul sa rezisti …cand lumea iti va spune, poate, mai, draga, animalule, ce vrei tu sa faci cu noi ? Ei bine acela este momentul in care poti schimba ceva…daca vrei…poti. Daca nu …stai si comenteaza.
Trotki
12 iulie 2014Spunea-i de speech…ca esti speaker …OK !
Am aici doua situatii…
Doi speakeri…
https://www.youtube.com/watch?v=AORo-YEXxNQ
https://www.youtube.com/watch?v=5r98tT0j1a0#t=137
Ei bine…Primul nu avea nicio putere…doar vocea, doar cuvintele. Al doi-lea are toata puterea. Vibratia vocii domnului King, un nume parca predestinat, l-a impins pe cel de-al doi-lea domnul Obama…pana in pozitia de cel mai puternic om din lume. Forta cuvintelor ….
In spatele lor se afla ceva…sau… Cineva….care vrea sa schimbe ceva. Domnul Obama probabil ca nu ar fi ajuns presedinte daca nu exista dl King.
Domnul King a eliberat populatia de culoare din regimul semi-animalic in care era tinuta…si ea a ajuns sa conteze la vot. Atat de mult incat unul dintre ei a fost ales presedinte. Practic a facut diferenta libertatea ce le era refuzata celor de culoare …Istoria ne va arata daca dl Obama a meritat sau nu sacrificiul domnului King.
Noi, am avut alti speakeri…Ceausescu in 68 care ne-a oferit un pic mai mult curaj in relatia cu sovieticii….Iliescu in 89 care ne-a oferit mai multa libertate care ne era refuzata de Ceausescu…excursii afara, TV…schow…filme cu Rambo..internet etc..Basescu ne-a adus mai multa libertate fiscala cota de 16 %…fata de progresiva lui Iliescu…Urmatorul ce ne va aduce ? Ce vrem cu adevarat ? Dr. King…a avut un vis..celebrul I HAVE DREAM…si in el s-au regasit multi americani…
Romanii oare ce vis au ? Tu, ce vis ai ?
George
14 iulie 2014Reguli generale despre piata imobiliara din Bucuresti:
Regulile sunt facute ca sa fie incalcate. Aceasta este prima regula pe care trebuie sa o luati in considerare deoarece nu exista reguli dure si rapide. Nimic nu este sculptat in piatra. Nimic nu merge bine tot timpul. Intotdeauna va exista o situatie, o contradictie si o exceptie.
Fii rational, nu emotional. Cumpararea sau vanzarea unei case poate fi un eveniment emotionant. Pentru cumparatori este esential sa nu se indragosteasca la prima vedere de casa(apartament) si sa insiste in a cumpara. In unele cartiere, o casa(apartament) asemanatoare se afla chiar dupa colt si e posibil sa se puna la vanzare chiar saptamana viitoare. Daca vinzi o casa(apartament), in special o casa(apartament) in care ai stat mai mult timp, este destul de greu sa te muti. Sfatul nostru este sa treci peste.
Valoare unei case este impusa de catre cumparator, vanzator si de piata imobiliara din Bucuresti. Valoarea apreciata, pretul de lista, costul mediu de vanzare al casei in cartier nu reprezinta valoarea casei. Valoarea adevarata este accea cu care se vinde casa(apartament). Pretul si valoarea nu reprezinta acelasi lucru. Majoritatea se axeaza pe pret nu pe valoare dar ceea ce conteaza cel mai mult atunci cand cumperi o casa(apartament) este valoarea acesteia.
Localizarea si cartierul afecteaza in mod direct valoarea casei. Depinzand de nevoile personale, o locatie buna ar putea fi: aproape de o autostrada, aproape de munca sau de scoli, spatii comerciale sau parcuri. Este mult mai bine sa cumperi o casa(apartament) in stare mai proasta intr-un cartier mai bun decat o casa(apartament) in stare buna intr-un cartier prost. Case similare din diferite cartiere pot ajunge la diferente de mii de euro.
Mai multe detalii aici: http://www.cgahome.ro
Conditia casei si a proprietatii afecteaza valoarea. Renovarile, imbunatatirile, starea acoperisului, varsta geamurilor si peisajul sunt importante. Cumparatorii au de cele mai multe ori multe case din care sa aleaga. Cateodata lucrurile marunte conteaza pe piata imobiliara din Bucuresti.
Minimalist Ro
25 iulie 2014Mereu este bine sa nu facem parte din masa generala amorfa a societatii. Putina diferentiere si departare poate face bine fiecaruia. http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/05/inglodat-in-opinia-publica.html
Mielu Nebunu'
31 iulie 2014Foarte bun articolul! Dupa vreo 2 ani si ceva citesc si eu un articol bun la Dragoteanu, cel referitor la elevi si invatamant.
Poate ca ar trebui sa iau partea profesorilor, intrucat sunt casatorit cu o profesoara, care are 15 ani de vechime in sistem, dar nu o voi face.
Am stat de vorba cu zeci de profesori de-a lungul timpului si in mediul preuniversitar si in cel universitar.
Iata ce am constatat in mediul preuniversitar:
1. Ca sa ii motivele pe elevi sa le asculte tampeniile, profesorii ar trebui sa se motivele intai pe ei insisi. Dar nu sunt in stare sa o faca! Cand le-a taiat Boc salariile acum 4 ani….n-au miscat in front! Au cantat in piata „Un pinguin conduce guvernul!” si cam asta a fost….. A doua zi au preferat sa-si planga in pumni. Normal ar fi fost ca minunata cladire a guvernului sa fie incendiata iar Boc ….prins si schingiuit public! Dar….n-ai cu cine! Profesorii din ziua de azi sunt de-o lentoare incredibila, prefera sa stea prinsi in sistemul lor de hartoage si sa barfeasca in pauze!
2. Ce pretentii sa ai, atunci cand unora care iau 2 la titularizare li se permite sa predea????
3. La randul lor , majoritatea covarsitoare sunt lipsiti de vocatie si sunt „omul nepotrivit la locul nepotrivit!”. Ce anume vreti sa transmita astia copiilor in afara de delasare, viata mincinoasa si o atitudine de genul :”Sa-mi bag picioarele in ea de viata!” Ce sa invete un tanar de 16-17 ani de astfel de indivizi???
4. Au salarii mici. E NUMAI VINA LOR!
5. DA !!!!! Sindicatele din invatamant sunt pe mana cu guvernele care s-au succedat! Tin minte, era un miting al profesorilor in 2011. Sotia mea primeste un sms pe telefonul ei, de pe telefonul liderului de sindicat. Nu uit continutul pana mor : „Daca va prezentati la miting, o faceti pe responsabilitatea dvs! Nu va garantam locul de munca!” Iata cu ce „sindicate” avem de-a face. Am inteles ca sms-ul respectiv a fost primit de cateva sute de profesori….
Ulterior, la cateva luni, am aflat ca respectivul profesor nu avea trecute in declaratia de avere doua proprietati in valoare totala de 400 000 de euro. Nu le-a trecut si nu le-a justificat niciodata! Si este inca in functie!
Asemenea, un alt lider de sindicat avea doua firme cu care facea reabilitare si renovari in scoli. Ce dovada mai mare mai vreti ca era si este UN INFRACTOR! Desigur, si el este inca in functie…..
Ce am constatat in mediul universitar.
1. Fara limitari la admitere! Nici la stat , nici la universitatile private! O MARE GRESEALA! Pai, cum faci selectia, cum ii alegi pe cei mai buni, care merita sa studieze? De-aia am ajuns sa producem specialisti pe banda rulanta!
Mai tineti minte cum se faceau angajarile la „mic.ro” , celebra franciza a lui Patriciu? „Angajam lucratori comerciali, de preferinta absolventi de drept!”.
No comment…
2. Acuma trebuie sa intelegem de ce fac profesorii universitari astfel de lucruri. De ce dau voie senaturile universitare ca admiterea sa fie libera si fara examen. Mereu m-am intrebat, dar pana la urma, am aflat raspunsul:
Pentru ca, daca primesc 1000-2000 de copii in plus, ei isi vor completa 4-5 norme didactice in plus si astfel vor avea salarii de 300 de milioane de lei vechi pe luna! Asta e singurul motiv. Dupa care, ei oricum nu se prezinta la cursuri, acolo ajung doar asistentii sau, in cel mai bun caz, conferentiarii. Ei prefera sa fie trecuti cu 5 norme didactice dar sa se ocupe in continuare de proiecte de cercetare pe bani europeni, unde, au dreptul legal sa se incadreze cu 25% din valoarea proiectului ca indemnizatie financiara!
Ce inseamna asta? Va spun eu…..avem indivizi cu statut de „profesor universitar” care sunt platiti mai bine ca la Oxford…
Faceti cercetari sa vedeti ca nu mint.
Concluzie: sistemul face toate eforturile ca sa se mentina starea de prosteala ,incapacitate si incompetenta….