Cine este cel mai mare antreprenor din Romania?

27 mai 2013 4 minute
Distribuie

Nu-l gasiti in niciun clasament. Nu-l cautati, ca pierdeti timpul. De departe, fara dubii, fara rival, un model de urmat pentru orice antreprenor roman, privat sau institutional. De neegalat! De o discretie iesita din comun, a devenit subtil, dar sigur, cel mai mare intreprinzator post-revolutionar.

Regasiti mai jos calitatile si numele celui mai mare antreprenor din Romania. O dovada in plus ca poti sa faci performanta si fara fonduri europene, fara banii FMI sau ai Bancii Mondiale. Si cand te gandesti ca are cele mai mari avantaje fiscale iti vine sa fluieri in biserica. Doar, doar o sa auda cineva! Bogdaproste!

1. Valoarea activelor sale imobiliare si mobiliare este incomensurabila. Spre deosebire de statul roman care, nici prin primarii, nici prin consiliile locale, nu a reusit sa faca o inventariere serioasa a imobilelor care-i apartin (daramite sa obtina titluri de proprietate pentru patrimoniul din dotare), cel mai bun antreprenor roman a facut acest lucru cu mare atentie. Pana la cel mai mic detaliu. A revendicat tot! Si va obtine tot! Rauri, ramuri, paduri, pasuni, campii, dealuri, munti, cladiri, spatii comerciale, depozite, fabrici, mori, terenuri intravilane si agricole. TOT! Insa, ca orice antreprenor pionier, a inceput de jos. Chiar de sub nivelul pamantului! Cel mai mult a lucrat la… locurile de veci. Ele au asigurat cash-flow-ul pentru toate aceste litigii. O lectie de antreprenoriat!

2. Prestarile de servicii au cunoscut o dezvoltare exponentiala. Poporul raman e prea sarac ca sa aiba parte de evenimente fara ecou si staif. De la spalatorii de haine specializate, la servicii de „imbalsamat” politicieni vii si morti, oameni simpli, saraci si bogati deopotriva, in mod individual sau colectiv, preoti de la tara sau cohorte de soboruri urbane au reusit sa puna la punct o industrie demna de invidiat. Daca vreti sa vedeti cu ce rapiditate se misca si ce servicii complete practica, cereti un act, o slujba, o ceremonie, un eveniment religios, orice din zona asta. Veti constata ca, inainte de orice, chiar si de Dumnezeu, antreprenorii religiosi isi fac treaba… dumnezeieste. Nu-i invidiati! Urmati-le exemplul! Avem ce invata de la ei.

3. O mica-mare industrie de produse bisericesti. Evident, in scop de binefacere a sufletului pe pamant. Daca exista un monopol oficial (Legea 103/1992) suveran in Romania, acesta este la productia de bunuri folosite in si de catre biserica romana. Nimeni nu a indraznit sa se puna rau cu Doamne-Doamne. Singurul lucru care-mi vine in minte e ca primul calendar ortodox pe anul urmator este tiparit in zeci de variante cu multe luni inainte de Revelion. Asta inseamna organizare. Viziune! Asa s-a ajuns ca orice misca-n zona cultelor religioase sa fie monopol de stat, in stat. Orice racla cu moaste locale sau de import produce intre jandarmi si enoriasi cea mai mare baie de multime din sud-estul Europei si vanzari zilnice ce concureaza cu mall-urile. Fara bonuri sau chitante fiscale. Doamne ajuta!

4. Donatiile sunt bomboana de pe coliva celui mai tare antreprenor al vremurilor. N-a existat guvern post-decembrist sa nu sponsonsorizeze biserica din bugetul de stat cu cateva sute de milioane de euro anual. Niciodata mai putine decat precedentul. Altfel, un sobor de preoti crestini-ortodocsi le-ar fi batut obrazul inca de la oficializarea functiei. Toti hotii si vardistii au donat, toti muritorii de rand au lasat cate ceva in cutia milei crestine, strategic postata in orice biserica. Locatia, locatia, locatia, a contat! Daca nici bisericile nu s-au orientat in spatiu si timp, cine a facut-o mai bine? Si in turism sunt campioni. Biserica Ortodoxa Romana a copiat modelul evreiesc de antreprenoriat. Cum sa nu donezi cand BOR iti aduce lumina proaspata, cu charterul, direct din Israel. Asta inseamna creativitate si adaptare la economia de piata. Cinste lor!

5. Sa-mi spuna mie cineva ca nu merg constructiile in Romania! Ce autostrazi, ce infrastructura, ce prostii de genul asta. Mii de biserici se refac sau se construiesc anual in Romania. Investitiile in cultele religioase se fac direct prin sute de amendamente la bugetul anual al statului, care trec cu ochii inchisi prin Parlament. Spitalele publice s-au inchis sau se scalda in conditii mizere! In schimb, romanii sunt ingrijiti… post-mortem, pomeniti si ingropati la loc de cinste, in conditii umane. Scolile se degradeaza, iar educatia e deficitara. Nu-i nimic! Copiii vor invata curand despre Catedrala Neamului!… Dragi enoriasi, parinti de copii!… Cand o sa auziti de vreo constructie in Europa care va inghiti cateva sute bune de milioane de euro, care se construieste pe timp de criza din fonduri proprii, donatii masive ale statului si private, sa ma anuntati si pe mine. Uitati deci de criza. Investiti in biserica!

Daca statul roman nu e in stare sa impoziteze nimic celui mai bun antreprenor din Romania, macar sa-i urmeze modelul. Poza presedintelui Basescu intre cei mai buni antreprenori e antologica! Unici am fost, asa ramanem!

14 Comments on “Cine este cel mai mare antreprenor din Romania?”

  1. Mielu Nebunu'
    27 mai 2013

    Dragoteanu!

    Dta ori nu ai ce scrie, ori esti rauvoitor!

    Ca neinformat e clar ca esti……

    1. Biserica Ortodoxa Romana este singura institutie din tara asta care are aproape 2 000 de ani de existenta neintrerupta pe aceste meleaguri. Nimeni si nimic nu se poate compara. Este absolut firesc sa agoniseasca si avere in perioada asta, de doua milenii.

    2. Biserica Ortodoxa Romana (voi scrie prescurtat de acum :B.O.R.) este singura institutie din tara asta care a pierdut enorm sub aspectul patrimoniului, incepand cu fenomenul Uniatiei (1698-1701) continuand mai apoi cu Al. I. Cuza si mai apoi sub regimul comunist.

    Astea nu le amintesti? Pierderea patrimoniului nu-l amintesti? Distrugurea manastirilor transilvanene de catre generalul von Bucow (uniatia…) ,secularizarea averilor manastiresti (Al. I. Cuza) si dezastrul din epoca comunista …..nu le amintesti?

    Fii un om corect!

    3. Statul are de ales: sustine financiar biserica sau ,daca nu mai doreste sa faca asta, atunci sa returneze tot ce s-a luat prin samavolnicie, in epocile pe care le-am amintit, si sa lase B.O.R. sa-si administreze singura patrimoniul. Fii sigur ca o va face!

    4. Nu confunda Biserica in sine, ca institutie, cu anumiti oameni din cadrul Bisericii. Este firesc sa mai existe si oameni care fac rau B.O.R., dar astea sunt cazuri extrem de izolate.

    5. Pune mana si citeste! Nu stii nimic!

    6. Preotii stagiari sunt cei mai prost platiti bugetari din Romania! 600 de lei….

    Dupa ce citesti cate ceva despre istoria B.O.R. te invit sa-ti revizuiesti atitudinea! Fii un om corect, stiu precis ca agenti de-ai tai au incercat sa intermedieze tranzactii cu terenuri ale B.O.R. dar au fost refuzati. Stiu si cine , stiu si cand.

    Adicatelea, daca luai un comision…era bine, nu? Dar acum, cand esti in criza vadita de subiecte pe blog, dai cu noroi. Nu conteaza ca nu stii nimic, nu conteaza ca habar nu ai de situatie…..tu vorbesti!

    Ca sa inchei intr-un stil care te caracterizeaza mai degraba pe tine: pune, ba, mana pe carte……!!!!

  2. Mielu Nebunu'
    27 mai 2013

    1. Se construiesc biserici. Intreaba-te cate s-au daramat in Transilvania de catre ocupatia austro-ungara. Intreaba-te cate au fost daramate de comunisti.

    Intreaba-te cate manastiri au fost inchise tot de comunisti.

    2. B.O.R. este singura institutie din lumea (te rog sa retii treaba asta) care , in anii ’50, a avut mai mult de 20% din personalul angajat (clerici sau mireni) in puscaria politica!

    Stiai lucrurile astea? Stiai lucrurile astea inainte sa ridici prima piatra?

    Ai calcat in viata ta prin biserica dupa ce te-au botezat?

    Sau vrei numai sa vada lumea ca esti ‘trendy”, vorbesti si tu impotriva bisericii ca, vorba aia, se poarta…….

    O sa vina vremea sa regreti! Stai linistit, nu te amenint cu focurile iadului. Si nici cu altceva. Este ,insa, o justitie divina in toate si, asa cum deja am mai spus, daca oameni ca Nastase si Becali fac puscarie, eu, unul, cred ca tara asta merge pe o directie buna.

    Si Becali era la fel ca tine: tare in gura, extraordinar de obraznic si de arogant si…..uite-l unde e! A stiut sa-si faca prieteni! Tu ,azi, indraznesti si nu lovesti un om, lovesti biserica!

    Ti-l faci dusman pe Dumnezeu in persoana! Sunt curios cu ce fel de arme si cu ce putere si indrazneala ai sa porti acest conflict……durule!

  3. Iorga's
    28 mai 2013

    @mielu …

    Eu cand m-am casatorit in 2005, am mers la biserica Sf. Elefterie din Cotroceni si am intrebat preotul/popa cat ma costa sa ne cunune .
    Raspuns 3 milioane. Am ajuns la biserica, ne-au cununat, si cand s-a dus nasul sa plateasca i-au cerut 8 milioane ?????????
    Intrebare : Pai nu mi-ati spus ca ma costa 3 mil.
    Raspuns : Pai da, dar am adus corul, etc…..numai aberatii… si fara factura, atentie.
    Concluzie = niste escroci (popii / preotii ), nu vorbesc de religie.
    Fratele meu a terminat teologia.
    Si da, Biserica e una , slujitorii Bisericii sunt cu totul altceva ( a se citi escroci ). Oare cine crede ca un popa / preot traieste doar din salariu in Romania, este egal cu echivalentul ca politicienii traiesc doar din salariile pe care le primesc. Exista o vb. inca de pe timpul lui Ceausescu : fereste-te de popa si de militian (gaseste tu explicatia ?). Daca vrei sa stii si cat mi-au cerut la botezul copiilor (botez tot fara factura). , iti stau la dispozitie. Inclin sa cred ca nu prea ai avut de-a face cu ” slujitorii Domnului ”. Confunzi partea economica a editorialului , cu cea religioasa.

  4. Mielu Nebunu'
    30 mai 2013

    @ Iorga’s

    Am avut de-a face cu biserica mai mult decat crezi! Sunt ,ca si fratele tau, absolvent de teologie.

    E o minciuna ce spui. Si iata de ce: in 2005, la biserica Sfantul Elefterie de langa Opera Center-Cotroceni era paroh profesorul de teologie Nicu Moldoveanu, de a carui probitate morala nu ma voi indoi niciodata!

    Nu avea cum sa-ti ceara 3 milioane , cand ordinul Arhiepiscopiei Bucurestilor este sa ceara minim 5 milioane , si asta este in vigoare inca din 2001.

    In plus, dreptul canonic spune ca preotul paroh poate sa treaca peste ordinul Arhiepiscopiei si sa ceara mai mult, daca necesitatile parohiei au anumite conotatii si este nevoie de bani.

    Intreaba-l pe fratele tau, ca zici ca e absolvent de teologie. Am dreptate sau nu?

    Concluzia mea este ca minti de ingheata apele.

    Spre exemplu, eu m-am casatorit religios in 2007, undeva la tara, si preotul stii ce ne-a zis: „Taica, dati si voi cat veti putea!” I-am dat cat am considerat noi (mai mult ca tine oricum) si batranul ne-a dat chitanta pe fiecare banutz.

    Nu cred ca nu ti s-a dat chitanta, pentru ca pretii sunt obligati sa inregistreze in arhiva bisericii toate actele religioase savarsite pentru credinciosi in biserica. Iar acestor inregistrari le sunt anexate intotdeauna chitantele cu care s-au onorat respectivele servicii religioase.

    Iarasi, din nou cred ca minti!

    *************************************

    Daca statul a girat atatea nemernicii de-a lungul timpului impotriva bisericii atunci ESTE DATOR sa sprijine biserica!

    *************************************

    Sunt de acord ca sunt unii care n-au nicio legatura cu slujirea la altar si , prin simpla lor prezenta acolo, dauneaza grav imaginii bisericii si increderii pe care lumea ar trebui sa o aiba in biserica!

    Dar nu la maniera in care vorbesti dta si Dragoteanu. Voi bateti campii……

  5. Mielu Nebunu'
    30 mai 2013

    @ Iorga’s

    Ia verifica la Sfantul Elefterie daca , in registrul de cununii esti inregistrat!

    Daca esti inregistrat, atunci acolo apare si numarul chitantei tale!

    Ceea ce inseamna ca minti…….

  6. Ion Pribeagu
    4 iunie 2013

    Mielu, esti foarte artagos cand vine vorba de religia noastra..ceva in genul talibanilor, oamenii au dreptul la cugetari personale (sunt de acord ca nu trebuie folosita o limba de lemn/vulgara) dar expune ceace stii fara a numi oamenii … si nu uita relele facute de ..religiosii din toate tarile, robii bisericilor dar mai ales cei pedepsiti de biserica cu ajutorul guvernantilor corupti…credinta este o chestie personala a fiecaruia si nu ar trebui platiti din banii NOSTRI, mai putin credinciosi, necredinciosii sau de alte credinte ci numai de cei care CRED in ceva…

  7. Ion Pribeagu
    4 iunie 2013

    Dragos, ce vrei sa spui de posza lui base – Poza presedintelui Basescu intre cei mai buni antreprenori e antologica – ca nu am inteles legatura..???

  8. Mielu Nebunu'
    5 iunie 2013

    @ Ion Pribeagu

    Intotdeauna , pe dumneata te-am apreciat pentru tonul moderat pe care l-ai folosit in expunerile dumitale!

    Totusi, parcurgand randurile pe care le-ai scris, ma simt dator sa iti raspund:

    1. Relativizarea este dumanul cel mai mare al credintelor religioase! Iata de ce:

    Este o „moda” ca oamenii sa afirme ca totul este relativ. Nu este asa! Daca totul este relativ, inseamna ca , potrivit acestei logici „infailibile”, notiunea de absolut …..nu exista! Ori, tocmai asta ne pune in situatia de a trai intr-o lume …..fara Dumnezeu!

    In religie exista absolut! De aceea nu putem relativiza si sa punem semnul egal intre toate religiile lumii si noi, in calitate de crestini ortodocsi ai zilelor noastre, sa ne asumam greselile liderilor religiosi de alta confesiune decat ortodoxia din trecut! Nu putem! Noi cu ale noastre….ei cu ale lor!

    Traim timpuri diferite, nu am fost in aceeasi barca dpdv doctrinar, nici macar cu catolicii, daramite cu altii, de-a lungul istoriei! Logica dumitale se va opri aici din acest punct de vedere.

    Concluzionand , afirmam ca nu putem asuma ortodoxiei greselile altora! Mai mult, de-a lungul istoriei, ortodoxia a blamat in MOD OFICIAL si fara echivoc greseli grave ca : inchizitia catolica, modificarile aduse ideologiei pastrate de la Parintii Apostolici, amestecul apusene in deciziile politice ale liderilor occidentali….si cate si mai cate!

    2. Daca ar fi existat un demers real de studiu al acestor lucruri (care nu pot fi tagaduite….) , dar un demers care sa poata fi demosntrat, poate ca nu as fi fost atat de dur.

    3. Dragoteanu nu relativizeaza! El se refera strict la Biserica Ortodoxa Romana, cu tot cinismul sfertodoct de care poate sa dea dovada. Pentru mine, e mai mult decat limpede ca omul nu are habar de istoria Bisericii Ortodoxe. dar chiar si asa, ceea ce-i lipseste cu desavarsire nu este cunoasterea evenimentelor istorice (care ar fi pardonabila in alte conditii) ci buna intentie, duhul bun! El porneste dintru inceput cu cinism si rea vointa. Ori, unor asemenea oameni, trebuie sa le raspunzi la masura lor, ca sa poata intelege care le este eroarea in fapt…….

    In final, n-as vrea sa fac aici un studiu de apologetica crestin-ortodoxa, dar trebuie sa spunem lucrurilor pe nume! Nu are treaba ortodoxia (Biserica Ortodoxa Romana cu atat mai putin…) de enormitatile aparute, sa zicem, la un moment dat pe alte meleaguri. Repet, acestea au fost blamate oficial , la momentele cuvenite.

    ********************************************

    Daca e sa aducem o culpa B.O.R. atunci aceasta s-ar numi „bizantinism”. Cei care cunosc ce vreau sa spun …vor intelege aluzia mea!

  9. Mielu Nebunu'
    5 iunie 2013

    Poza lui Basescu

    In primul rand, e o plastografie ordinara. Un trucaj.

    In al doilea rand, nu idealizez ierarhia ortodoxa, dar Basescu chiar n-are ce cauta intre acesti oameni.

    Repet, nu-i idealizez. Am vazut acolo cateva mutre bolnave de bizantinism…..

  10. Laur
    7 iunie 2013

    Biserica si popii, o adunatura de escroci cu carte… au invatat sa le ia banii la fraieri si la prosti! Intrebati-va daca mai aveti nevoie de ei!!! Bravo, Dragos, un articol excelent care prezinta realitatea cruda desi multora nu le convine!

  11. Mielu Nebunu'
    8 iunie 2013

    @ Dragoteanu

    Nu stiu ce ti-ai propus de la acest articol, dar uite ce-a iesit. Ce legatura are cu imobiliarele? Absolut niciuna……

    Nota zece! Esti liber sa fii lider!

    Vorba e: in afara de tine, te mai recunoaste cineva ca fiind lider?

  12. Ion Pribeagu
    13 iunie 2013

    &Mielu cu ref.la BOR ai mare dreptate si pe mine nu ma deranjeaza cultul in sine intrucat consider biserica noastra deasupra multoralte religii sau credinte, ci abuzul unora din tagma preoteasca..
    &LAUR…cred ca te referi la PARLAMENTUL ROMANIEI nu la BOR si tagma preoteasca si cred ca nici nu prea vizitezi aceste lacasuri ca altfel atunci ai observa necesitatea religiei pentru educarea maselor in spiritul moralei crestine
    &TUTUROR celor care contesta plata serviciilor religioase ortodoxe le recomand alte religii la alegere iar ateilor eliminarea acestei filozofii a vietii si traitul fara credinta in EL, ca atunci legile tarii/locului unde traiesti te va ajuta/forta la o viata imorala

    Un ultim comentariu…pentru Dragos, aceste servicii religioase, investitiile in biserici, etc., macar tin atat banii cat si constructiile in tara, ele sunt parte a patrimoniului nostru (nu jecmaniti si transferati banii in alte LOCURI/OFF SHORE) cu care unii dintre NOI toti ne mandrim, inclusiv cei adevarati credinciosi (nu cum zice LAUR) care au o anumita morala CRESTINA dupa parerea mea mai buna decat multi altii inclusiv mai educati/cu diplome unele adevarate altele doar niste petice de hartie.

  13. Ion Pribeagu
    13 iunie 2013

    Hello tuturor – Unde este Popescu?? nu intervine cu comentarii la subiecte IMO?

    &Mielu cu ref.la BOR ai mare dreptate si pe mine nu ma deranjeaza cultul in sine intrucat consider biserica noastra deasupra multoralte religii sau credinte, ci abuzul unora din tagma preoteasca..
    &LAUR…cred ca te referi la PARLAMENTUL ROMANIEI nu la BOR si tagma preoteasca si cred ca nici nu prea vizitezi aceste lacasuri ca altfel atunci ai observa necesitatea religiei pentru educarea maselor in spiritul moralei crestine
    &TUTUROR celor care contesta plata serviciilor religioase ortodoxe le recomand alte religii la alegere iar ateilor eliminarea acestei filozofii a vietii si traitul fara credinta in EL, ca atunci legile tarii/locului unde traiesti te va ajuta/forta la o viata imorala

    Un ultim comentariu…pentru Dragos, aceste servicii religioase, investitiile in biserici, etc., macar tin atat banii cat si constructiile in tara, ele sunt parte a patrimoniului nostru (nu jecmaniti si transferati banii in alte LOCURI/OFF SHORE) cu care unii dintre NOI toti ne mandrim, inclusiv cei adevarati credinciosi (nu cum zice LAUR) care au o anumita morala CRESTINA dupa parerea mea mai buna decat multi altii inclusiv mai educati/cu diplome unele adevarate altele doar niste petice de hartie.

  14. Mielu Nebunu'
    13 iunie 2013

    Ceea ce nu inteleg altii este urmatorul lucru: necesitatea credintelor religioase!

    Daca, dpdv social, am putea extraordinar de bine, sa zicem, fara agentii imobiliare…….fara biserica ESTE CU NEPUTINTA de imaginat o societate!

    @ Pribeagu

    Asa este! Ati pus punctul pe „i”.

    Ca sa ma explic si mai bine: nu idealizez oamenii din bisrica (slujitori ai altarului sau simplii credinciosi) dar , ca om care studiez doctrina crestina de 20 de ani, nu pot sa nu fac niste aprecieri! Nu este nimic comparabil pe suprafata pamantului cu ceea ce numim indeobste „ortodoxie”. Dar nu pot sa am aici un discurs doctrinar. Nu m-ar intelege nimeni si, in plus, nu e locul.

    Si, da, exista multi lupi in piei de oaie prin biserici. Avem 14 000 de preoti ortodocsi si 50 de episcopi.

    Imi e cu neputinta sa cred ca sunt toti niste sfinti…… Revenind, greselile lor, cu caracter personal, nu pot aduce atingeri doctrinei: ei sunt oameni simplii, aflati intamplator acolo….

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *