Intr-o zi, la o taraba, un client si-a uitat portofelul, cu acte si bani in el. Negustorii, un evreu si fiul lui, aveau o mare dilema! Sa tina toti banii pentru ei sau sa-i imparta cu partenerul? Asa a aparut si etica in sistemul bancar… Daca bancile sunt negustorii, cu siguranta partenerul e BNR… In definitiv, cine l-a pus pe client sa uite portofelul pe taraba?
Acum cativa ani, poporul era “infometat” sa ia credite. Bancile erau ca pestele in apa. Toate mergeau struna, volumul imprumuturilor facute de populatie de la banci crestea exponential, de la an la an.
Toate bune si frumoase pana in ziua “z”… Atunci, s-a intamplat ceva, dar nu s-a schimbat nimic in mod fundamental in etica din sistem. Oamenii isi doreau in continuare credite, dar bancile nu mai vroiau sa dea. Garantiile cerute au fost din ce in ce mai mari, costul creditelor s-a marit artificial si economia a inceput sa gafaie. Aceleasi persoane care conduceau inainte sistemul bancar sau din diverse banci au aparut in media ca sa disculpe greselile angajatilor din sistem, aruncand deseori vina pe populatie. Tot poporul, bata-l vina, a fost scos responsabil de boom-ul imobiliar! Nu, in niciun caz, evaluatorii din banci nu puteau semnala o posibila erodare a portofoliului din dotare. Evident, este exclus ca vreun presedinte de banca sau cineva cu functie grea sa iasa pe “sticla” si sa spuna: “Am gresit, nu am prevazut efectele crizei economice mondiale la justa dimensiune!”. Si exemplele pot continua.
Paradoxal, astazi, aceiasi indivizi care se “scaldau” inainte in sistemul bancar, “inoata” bine mersi in aceeasi “baltoaca”. De 20 de ani avem acelasi Guvernator care recent a aflat “cat de greu e sa faci afaceri in mediul privat”! In 20 de ani am vandut practic tot ce insemna “pilon” bancar al statului si ne-am amanetat existenta si viitorul bancar strainilor, uneori pe mai nimic. De jur imprejurul tarii noastre se intampla lucruri normale. La noi nu se ia nicio masura deosebita fata de trecutul nu prea indepartat. Greselile care s-au facut inainte se multiplica acum, intr-o noua dimensiune, dar sub alta forma.
Aceeasi evaluatori din cadrul bancilor evalueaza in continuare. Aceeasi “orbi” din sistem conduc pe pipaite, fara sa aiba o viziune sau o strategie de intoarcere la functia vitala a unei banci, aceea de a oferi credite, in conditii decente si sigure. Mai nou, reglementatorul sistemului bancar – BNR – a impus o noua metoda de reevaluare a portofoliului garantiilor ipotecare, obligand bancile sa faca noi evaluari ale imobilelor. Din pacate, acestea sunt facute la misto!… Da! Ati citit corect! Astazi, bancile se bazeaza pe niste reevaluari facute efectiv la plesneala. Persoane autorizate, cu acreditare recunoscuta, pun pretul de piata al unui imobil din “burta”! Astfel, nu se mai face deplasarea la imobil, se lucreaza doar dupa actele din evaluarea veche, cu “repere” de pe internet. Comparabilele din piata nu sunt actualizate sau sunt inexistente si, evident, noua valoare estimata iese departe de adevar! Uite-asa BNR crede ca a aflat ceva nou, obligand bancile sa cheltuiasca milioane de euro pe lucruri cu o relevanta indoielnica. In cunostinta de cauza, subliniez ca, o astfel de reevaluare costa cat doua pachete de tigari mai bune. Toate s-au facut pe banda rulanta, pe placul BNR si cheltuielile au fost incluse in costul creditelor luate.
Intre timp, cand au vazut ca “balta” a secat si poporul nu se mai incadreaza la rubrica credite, bancile au aruncat “navodul” in larg. Acolo, cu un efort minim au obtinut un efect maxim! Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, este pentru bancile straine un rezervor nesecat de castig sigur si garantat. Programul “Prima casa” s-a dovedit pentru multi si ultima plasa! Cine pierde? Evident, poporul! Cine castiga? Evident, bancile! Creditele neperformante nu au aparut datorita prostiei oamenilor care au luat credite, ci datorita lacomiei bancherilor care au facut banking neprotejat cu oricine a vrut.
Mai nou, Guvernatorul BNR iese frecvent pe scena publica si jigneste poporul, tinand partea bancilor! Mi s-a intiparit in minte o un fraza socanta! La interpelarea unui reporter care a avut curajul sa-l intrebe ”Cat ar pierde bancile daca s-ar aplica O.G. 50 in forma actuala?”, Mugur Isarescu a ras ironic si a afirmat: ”Dar, de ce sa piarda?”… Iata o atitudine de bancher autentic!
Asa ca, va rog, nu va uitati portofelul pe taraba bancara!…
Ion Pribeagu
15 noiembrie 2010Dragos, Bravo, comentariu la subiect dar si guvernul este de vina ca garanteaza neperformanta bancilor straine sau romanesti cu banii populatiei/buget care ar trebui folosit numai pentru necesitatile populatiei NU imbogatirea bugetarilor si politicienilor acestia sun adevaratii vinovati care permit batjocorirea romanilor si mai vinovati ca acestia suntem noi ROMANII care acceptam alegerea acestor pramatii care nu stiu decat sa taxeze populatia platitoare de taxe NU si pe cei care fura ca in codru sau abuzeaza in serviciile publice – bancile sunt doar niste parteneri legali in aceasta mare jefuire a natiei – acceptam toate OG fara a le discuta in parlament, media ajutand si ei prin dezinformare si confuzie… avem ce am ales NOI po-pulimea
Mihai Marculescu
15 noiembrie 2010Felicitari! Alt articol „de colectie”!
Trebuie subliniat faptul ca Mugur Isarescu ar fi putut atenua foarte mult bula imobiliara din 2005-2008 daca nu ar fi permis bancilor (prin parghii specifice) sa imprumute bani in nestire pentru achizitia imobilelor. Ma refer aici la avans 0%, venituri crescute de 2-10 ori de la un an la altul, etc. O mare parte din vina sta pe umerii lui, ma intreb daca nu ar fi corect sa platesca pentru aceasta „neglijenta” …
Mielu Nebunu'
16 noiembrie 2010Sunt de acord. Ideea e ca , daca nu facem ceva urgent, in urmatoarele 2-3 luni praful si pulberea se va alege de tarisoara noastra. De „Ro-o-o-omania”, vorba lui Caragiale.
Sa zicem ca iesim pe strada, facem galagie, cei care sunt acum la putere pleaca si ramanem noi!
Ce facem? Mi-e teama ca distrugerile sunt atat de mari incat simplul fapt ca bagam bancile in faliment, pe motiv ca s-au imbogatit pe spinarirea poporului, bagam la puscarie cativa insi pentru aceeasi culpa, nu putem face mare lucru.
Va urma o noua „generatie de sacrificiu”, vom mai spune la inca o generatie de elevi si studenti ca , in momentul in care copiii lor vor avea varsta lor, va fi bine in Romania si vom lua de la inceput tot ce s-a facut dupa Revolutia din 1989. Poate cu aceleasi personaje si aceleasi coloraturi.
Imi pare rau ca alunec catre fatalism, dar nu vad iesirea….
Mielu Nebunu'
16 noiembrie 2010Sa ma explic putin. Cred ca e foarte bine, in ultima instanta, sa deosebim binele de rau, chiar si la acest nivel laic si laicizat. Problema e ca aceste remarci, altminteri pertinente si intemeiate pe realitatea economica a Romaniei, nu ne fac cu nimic mai buni decat aceia pe care ii infieram mai mult sau mai putin direct prin ceea ce spunem.
Aproape ca imi permit o abordarea spirituala a fenomenului si , cu ingaduinta dvs, imi amintesc ce spunea odata, un preot, la o predica :
„Inactiunea nu e buna! Fiecare merge inainte cu asumarea pe care o face! Caci nu numai pentru ceea ce gandim vom fi evaluati la un moment dat ci si pentru ceea ce am fi putut face….dar nu am facut!”
Care va sa zica, critica e buna, dar e numai inceputul! Numai cu critica daca ramanem nu se cheama ca am facut ceva.
Nu e cazul lui Dragoteanu, el a facut ceva in viata, fara discutie, problema e la noi, la ceilalti, care ne zbatam inca pe taramul argumentatiei, fara sa-l depasim.
E o problema, sa stiti…..
crocodilul
16 noiembrie 2010Vinovatii sunt cei ce au luat credite sa-si cumpere vile mertan si plasma.Nu s-au gandit ca trebuie sa mai si dea banii inapoi…bancile ce ar fi trebuit sa faca, sa zica : nu pot sa-ti dau bani ca nu ai salariul de nu stiu cat. Ar fi fost bine sa fi facut ca in Polonia, grad de indatorare de 30 % nu stiu exact. Cred ca asta era sarcina BNR ului.
DD are dreptate isarescu e vinovat.
Eu stiu din experienta ca PROST e ala care da nu ala care cere…
Tavanulfals blog
16 noiembrie 2010@ Mielu’ Nebunu’
Ce sa mai facem in urmatoarele 2-3 luni ? Europa e la marginea prapastiei si ar fi cazul sa ne bucuram, zic eu, ca nu am beneficiat mai devreme de moneda unica europeana… In timp ce Statele Unite au lasat bancile sa intre in faliment, traditia europeana a mers pe varianta pauperizarii populatiei la maxim numai sa ramana bancile in picioare… INUTIL ! Sistemul este prea putred sa mai poata rezista iar cetateanul german de rand nu va mai fi de acord sa ii tina in spate pe trantorii Europei.
Aceasta fiind conjunctura de continent, eu zic sa revii cu picioarele pe pamant si sa intelegi ca acel „daca nu facem ceva” e o conditie utopica. Ce sa facem ? Totul e dictat acum de FMI… Singura solutie – clarvazatoarea Vanga 😉 the 3rd world war
Ion Pribeagu
16 noiembrie 2010Uitati-va si la astia/China imobiliarele au luat-o razna – cerere mare…
dar NOI nu suntem si nici Europa in chiar asa mare rahat ba eu chiar cred ca se merge incet dar inainte si singurele mari probleme fiind birocratia (prea multi angajati cu salarii pea mari pentru ceace fac) bancile care taxeaza clientela prea mult si viitorul pensiilor (furt la drumul mare) in rest fiecare avem pareri personale
China’s measures to ease gains in its real estate market couldn’t contain the increase in the country home prices, Premier Wen Jiabao said in Macau yesterday.
He also told Macau residents that it is “very difficult” to prevent further gains in the city’s home prices, according comments broadcast by the Hong Kong-based Cable Television.
China’s central bank raised bank reserve requirements last week to tame inflation and restrain foreign capital after the U.S. Federal Reserve’s quantitative easing monetary policy. China also has tightened rules on down payments, suspended mortgages for third homes, and last month raised interest rates for the first time in three years.
China’s property prices rose 8.6 percent in October from a year earlier, the slowest pace in 10 months, the statistics bureau said last week. The Royal Bank of Canada said after the release of the data that the government would want further easing of property prices and the “policy bias” is in favor of more interest rate increases.
Policy makers may introduce more measures in the fourth quarter amid signs of a price recovery, according to Nomura Securities Co. The likely policies include a property tax and the enforcement of the so-called land added-value levy in the “overheated cities,” the brokerage said in a Nov. 4 report.
Mielu Nebunu'
16 noiembrie 2010@ TavanulFals
Crezi ca razboiul rezolva problemele?
In ce fel?
Cine cu cine sa se razboiasca? Ce castiga invingatorul, ce pierde invinsul?
In ce fel scapa Romania (si Europa in general…) de datorii daca , sa zicem, ne implicam intr-un razboi?
Si ,culmea, sa mai si castigam. Ne achita invinsii datoriile?
Nu prea vad teoria asta ca fiind salvatoare :”Las’ca vine razboiul si se reaseaza lucrurile!”
Datoriile bat la usa, din ce in ce mai tare, iar spiritul istoriei spune ca am fost niste fraieri mai la toate razboiaele la care am participat. Noi platim chiar daca suntem alaturi de invingatori.
Nu mai punem la socoteala victimele, morti, raniti, orfani de razboi, pagube materiale , Doamne fereste!
Asa ca, lamureste-ma, in ce fel scapa Romania (si Europa) daca vine razboiul.
Tavanulfals blog
17 noiembrie 2010@ Mielu’ Nebunu’
Am crezut ca se subintelege ironia. Evident ca o eventuala conflagratie mondiala in situatia data nu poate rezolva nimic daca privim razboiul propriu-zis ca un fenomen paralel cu razboiul economic. Dar de regula aceste evenimente de-a lungul istoriei au schimbat complet datele economiei… Si daca ne gandim ce capacitate nucleara exista la ora actuala, in mod sigur nicio parghie economica nu s-ar mai pastra… O noua ordine mondiala ar fi bine-venita pentru ca ar pleca de la premisa unor constiinte superioare, zic eu, insa ideea de moarte in masa nu e usor de digerat.
Nu, domnu’ Mielu, nu a fost o exprimare la sensul propriu. Referindu-ma la clarvazatoarea Vanga am dat o conotatie de relativitate asupra masurilor despre care vorbeai tu in postul precedent. cele 2-3 luni ale tale in timpul uman nu sunt suficiente… poate doar in timpul divin. Mai bine ma opresc ca iar incepem polemica pe teme religioase 😛
Mielu Nebunu'
17 noiembrie 2010@TavanulFals
Ultimul paragraf, cel cu relativitatea e chiar bun ca remarca. Sa stii ca , in 99% din cazuri sunt total IMPOTRIVA unei polemici pe teme religioase, chiar si atunci cand am dreptate. Ai un pic de prejudecati in ceea ce ma priveste dar nu esti dta de vina…
De obicei, cand lumea aude ce-am studiat la viata mea are prejudecati in ceea ce ma priveste, fiind adesea „infierat” pentru fundamentalism si lipsa de viziune…
Dar nu este asa…
Pacat ca nu pot demonstra.
Florin
17 noiembrie 2010In primul rand nu cred ca bancherii nu au anticipat ca intra in criza. Sa ma explic. Criza actuala a inceput in septembrie 2001. Pana la „atacul” din 11 septembrie America avea un surplus enorm de bani. Era o nevoie clara pentru cheltuirea lor. Asa s-a inceput un nou razboi. Eveniment tipic pentru America. Razboiul inseamna si cheltuieli suplimentare. Pe timp de razboi Bush in „intelepciunea” lui micsoreaza drastic taxele, astfel America in numai 2-3 ani ajunge pe minus. Dupa Bush vine Obama care continua sa faca jocurile murdare ale bancherilor de pe Wall Street (doar ajunsese presedinte cu ajutorul acestora). Directorul Trezoreriei americane (banca privata de altfel, cu propietari necunoscuti publicului) declara cu seninatate prin 2007 ca nu stie cum au disparut cateva miliarde de dolari din trezorerie. Semnale despre declansarea crizei au tras numerosi specialisti dar interesele bancherilor sunt cu totul altele. In urma actualei crize a dat faliment vreo banca? Ma refer aici in la banci mari cum este J.P. Morgan care influenteaza in mod decisiv piata financiara. Cum se explica faptul ca FMI pe timp de criza isi dubleaza capitalul? Cine alimenteaza fondurile FMI? De ce ne imprumuta cu bani stiind ca nu vom putea sa-i inapoiem niciodata? Cu siguranta ne indreptam catre o noua ordine mondiala iar actuala „criza” este doar o etapa din acest plan. In final unii vor fi foarte bogati si altii nu vor fi nimic.
Popescu
17 noiembrie 2010Florine> da, ai nimerit-o bine cu ultima propozitie.
Criza asta va facilitata un nou transfer de bogatie de la unii catre altii. Important e sa intelegi ce se intampla si sa te pozitionezi in tabara celor care primesc si nu care dau..
Subiectul asta ar merita o dezbatere mai ampla. Din cate observ eu, transferul tot de la cei multi si amarati catre cei putini si bogati se face. Pe principiul putin dar de la multi..
Vor fi si pesti mari care se vor duce la fund din cauza datoriilor mari, sau pozitionarii politice gresite etc. Dar de baza raman cei multi ..
Are criza asta forta sa schimbe raporturile sociale, si sa apara o noua clasa sociala dominanta (cum s-a intamplat la revolutie) sau nu?
Mielu Nebunu'
17 noiembrie 2010@Florin , la #11
Pentru mine e clar insa ca nu banii sunt scopul principal al acestor miscari , a caror desfasurare ai intuit-o foarte bine. Iata de ce:
Sa facem o socoteala simpla, trezoreria americana, FMI-ul si Banca Mondiala sunt institutii financiare, ultimele doua pomenite suprastatale, dar inca o data mentionam ca sunt PRIVATE, si practic, la o miscare a lor se poate schimba echilibrul financiar al intregii planete.
Ei, bine, acesti indivizi, care detin monopolul financiar al lumii, ar putea foarte bine sa modifice ,dupa bunul plac, suma totala de bani scripturali sau existanta fizica de pe Glob, numai punand mana pe telefon si dand ordine subordonatilor ce si cum sa faca!
Si ,ei sau oamenii lor, se folosesc pe urma de bani sa cumpere tari si continente intregi, daca asta isi doresc…
Iata de ce eu cred ca NWO (New World Order) nu are ca scop principal imobagirea lui X sau Y, pentru ca asta le este foarte la indemana si fara sa provoace crize economice mondiale.
In plus, sa spunem lucrurilor pe nume, intre o avere de 1000 de miliarde (exista asa ceva, cei care detin trezoreria america sau FMI-ul au asemenea averi, dar nu stie nimeni nimic de ei, cine sunt si cum ii cheama…) si o avere de 100 000 de miliarde nu vad nicio diferenta, amandoua reprezinta cu mult mai mult decat este necesar, asa cum am zis sa cumperi un continent cu toata populatia de pe el….
Interesul este cu totul altul. Mie imi scapa momentan, dar sigur e altul. Simplul fapt ca se oculteaza raspunsul si se tine toyul intr-un secret de nepatruns imi indica ,de fapt, ca nu e de bine…
…………………………………
Foarte buna remarca cu indatorarea Romaniei. Si nu numai Romania e in situatia asta. Si pentru mine e o mare nedumerire faptul ca ni se dau bani pe banda rulanta stiind sigur ca pe termen mediu si lung NU putem sa ne achitam datoriile. Insa nu numai Romania e in situatia asta, mai sunt si alti „clienti”.
O explicatie ar fi faptul ca ,in incapacitate de plata, putem fi constransi practic la orice…..
Ce inseamna „orice” si ce presupune el….inca nu stiu exact. Dar as da orice ca sa aflu….
O explicatie
Florin
17 noiembrie 2010@Mielu Nebunu
Asta spun si eu. Banii nu sunt problema. De aceea pun criza intre ghilimele. Cei care conduc lumea au avut, au si vor avea bani. Banii pentru ei nu mai prezinta interes pentru ca au prea multi. Totusi de unde vin banii? Sa luam cele mai profitabile industrii exact in ordine: armament, farmaceutica si droguri/prostitutie. Dupa cum se poate vedea industria alimentara, electrocasnice, auto etc. nu se afla intre primele 3. America este de departe principala benenficiara si aici nu ma refer la poporul american si la elita financiara stabilita in SUA. Cine este aceata elita financiara? Este una si aceeasi cu cea care a subventionat revolutii si razboaie. Reteta este veche. Ei nu pierd niciodata. Presa se fereste sa le spuna pe nume iar noi, citind printre randuri, putem intui numele si nationalitatea lor. Bun. Ce putem face? Noi ca persoane simple nu putem face nimic altceva decat sa stam la o sueta pe blog. Dar politicienii pot, BNR daca ar fi cu adevarat o banca nationala poate iar presa daca ar fi cu adevarat libera ar avea un rol important. Sper domnule Dragoteanu ca nu te superi ca am deviat putin de la subiect dar activitatea BNR nu o mai pot intelege. Poate va veni si ziua in care dl. Isarescu ne va lamuri care este rolul si misiunea BNR si cum apara aceasta institutie interesele Romaniei.
PatratzeL Neserios
17 noiembrie 2010Imi place blogul tau, astept articole noi 🙂
Ion Pribeagu
17 noiembrie 2010Pentru toti cei care se intreaba dece? raspunsul este simplu – prin creditare poti manipula populatia care altfel ar fi libera sa rezista la anumite ordine venite sau reguli si inrobirea maselor indiferent de activitatile in care sunt inregimentati – doar RAZESI (oamenii liberi financiar) pot avea ceva de spus chiar daca nu sunt asculatati intrucat cei din spatele bancilor au controlul atat politic cat si mediatic (apropo – deacea sunt imprumutate tarile inclusiv Romania, Irlanda, Grecia chiar daca acestea nu mai pot returna imprumuturile – vor juca precum Mos Martin pe JAR si lantz de gat/nas etc)
NOROC cu internetul (cat o mai tine si asta) ca mai putem spune ce gandim fara cenzura cu mici exceptii…. cand cel care controleaza are o parere diferita
Mielu Nebunu'
17 noiembrie 2010@ Florin
In principiu, asa gandeste toata lumea. Dar eu sunt de acord numai partial. Iata motivele mele:
1. Asa cum am zis, asa cum ai notat si tu, banii nu sunt o problema pentru acesti oameni. Daca vor sa mareasca masa monetara peste noapte cu 500% la bani scripturali si fizici……no problemo! asa se face si surplusul se pune in circulatie pe directiile pe care ei le stiu, banii ajung la cine trebuie.
Deci nu e o problema….
2. Nu inteleg utilitatea razboiului, chiar si cand e vorba de ocultism si lucruri ascunse. Pentru ca, intr-un razboi modern nimeni nu castiga. Iata Irak si Afganistan: tari neguvernate si neguvernabile, invadate de ani de zile de fortele NATO (90% americani…) si lucrurile nu merg cum trebuie, se moare in continuare pe fronturile de lupta si, cel putin Afganistanul, este departe de a fi „cumintit”. Sa nu-si inchipuie cineva ca Iranul va fi mai prejos. Din contra, au avut ani de zile in care sa se pregateasca si sa anticipeze in ce fel vor fi atacati si vor sti sa-si apere demnitatea.
Revenind, nu inteleg utilitatea unui razboi, fie si din motive oculte. Cine ar avea de castigat? Ce ar putea impune castigatorii bietilor invinsi?
Lucrurile astea nu-si au explicatie rationala, logica.
Sau eu, unul, nu inteleg nimic din toate astea…. E posibil si asta!
Mielu Nebunu'
17 noiembrie 2010@ Ion Pribeagu
Si dumneata, tot asa, atingi bine problema dar raspunsul ramane tangential.
Care e finalitatea la toata tevatura asta?
Ce-ar putea sa urmeze dupa inrobirea totala?
Florin
18 noiembrie 2010@Mielu Nebunu’
Nimeni nu castiga din Iraq si Afganistan? Pai ia sa vedem. Iraqul este o tara cu resurse mari de petrol. Oare mai controleaza astazi iraqienii exportul si pretul petrolului? Conteaza ca au murit cateva mii de oameni si s-au cheltuit bani daca s-au indeplinit obiectivele economice si strategice? Nu. Oamenii si banii sunt marfuri care se inlocuiesc usor. Afganistanul e o tara saraca, foarte adevarat. Dar ceva tot este si anume opiu. Cat au fost rusii productia de opiu scazuse foarte mult iar acum productia creste exponential. Cu atatea trupe acolo care controleaza toate drumurile, aeroporturile si granitele cum si cine crezi ca face exportul opiului? In afara de asta americani sunt prezenti in zone de mare interes, in mijlocul lumii musulmane. Incet dar sigur isi promoveaza pe toate caile „valorile” democratiei americane. In legatura cu opiu interesante sunt si legaturile seculare dintre acest drog cu casa regala din Anglia. In plus mai castiga firmele care se ocupa de: constructii, alimente, medicamente etc etc. Noi n-am fost in razboi, nu suntem o tara ocupata cu trupe dar din punct de vedere economic parca am fi. Nu mai vedem niciun fel de marfa romaneasca pe piata. Pana si de apa de la robinet si curentul din casa profita firmele straine. Sa mai vorbim de carburanti, alimente, imbracaminte sau banalele creioane si pixuri? In aceste conditii care este viitorul pietii imobiliare? Piata va exista cu siguranta dar cine o va controla? Istoria asa cum bine stim se repeta. Nimic nu-i nou. Ne uitam putin in trecut si putem anticipa.
Mielu Nebunu'
18 noiembrie 2010@ Florin
Am tendinta sa cred ca nu este vorba de petrol sau de opiu.
Petrolul nu mai ajunge decat maxim 25 de ani, iar de opiu….ce sa zic? Era nevoie de o masinarie de razboi, de morti si ranati si pentru ce??? Pentru drog?
Nu, e altceva, care ne scapa tuturor, opiul si petrolul sunt numai un paravan.
Cine stie ce blestematie e la mijloc.
Am auzit ceva interesant de „teoria centurii de aur”, daca stii ceva, ceea ce pare mult mai plauzibil.
crocodilul
19 noiembrie 2010raspunsul este pe google video–-ZEITGEIST–-
Mielu Nebunu'
19 noiembrie 2010Oare Zetigeist (nici nu stiu daca am scris corect…) sa fie raspunsul?
Cuprinde o multime de greseli si nelamuriri doctrinare, referitoare la crestinism si nu numai.
Poate fi o explicatie, cu toate greselile lui.
Mihai Marculescu
19 noiembrie 2010E vorba de litiu, metalul viitorului. O masina cu baterie LI-Ion are nevoie de o baterie de cca. 100 kg fata. Un telefon mobil cateva zeci de grame iar un laptop cateva sute de grame.
Rezervele limitate (si neuniform distribuite) de litiu „tin pe loc” o industrie intreaga …
Vezi link http://www.evz.ro/detalii/stiri/resurse-de-un-trilion-de-dolari-in-afganistan-arabia-saudita-a-litiului-898114.html
Avatar …
Mielu Nebunu'
19 noiembrie 2010Exista energii alternative.
Asa numita „energie libera”,care se afla pretutindeni in Univers, descoperita cu multa vreme in urma de catre Tesla, care tinea becuri aprinse in casa, fara sa aiba surse de curent electric.
Dar e bine de stiut de litiu!
Eu ,unul, nu stiam….
Ion Pribeagu
20 noiembrie 2010ptr Mielu – raspuns la ce se cauta: Irak – toata industria petroliera a fost privatizata si cine crezi ca sunt noii patroni – anglo-americanii, deasemena GEO-POLITIC ocuparea afganistanului – bogat in resurse naturale ne-exploatate inclusiv control Est/West IRAN si din SUD cu Navy, dar si in coasta Pakistanului impreuna cu India (control muslim world prin/suna mai frumos democratie dar nu in Saudi Arabia care este prietana SUA si este protejata – acolo nu este nevoie de democratie) pentru protectia Crestino… judaica a globalizarii capitalismului iar creditarea este una din metodele folosite pentru controlul democratic al populatiei .. punct si de la capat.. binenteles ca sunt multi alti factori pro si contra care creaza o confuzie si fiecare alege explicatia pe care o simte cat mai aproape de fisa personala (procesarea/folosirea datelor din cerebel)
Ion Pribeagu
20 noiembrie 2010Iata ce spune un alt bloger pe alt site despre neperformanta creditelor in Romania si
va rog sa realizati ceace am spus si eu mai inainte: aveam prea multe agentzii si agenti imobiliari in perioada boom-ului, scaderea numarului lor va imbunatati calitatea agentziilor si agentilor iar creditele se vor da cu/si in functie de BONITATE:
citat
cheia articolului este notiunea de “proprietate de necesitate”. ASA ESTE ! Si de aceea si rata de insolvabilitate a creditelor ipotecare este cea mai mica din Europa si una dintre cele mai mici din lume. Romanii in marea majoritate au cumparat locuinte pentru ei , pentru uzul lor si nu pentru speculatii. Deci se vor chinui, vor manca paine cu margarina, dar rata o vor plati. Intrebati orice bancher si cereti-i rata insolvabilitatii pe ipotecar. este sub 1,5%. – inchei citatul
Concluzia este ca unii blogeri suparati de pe acest blog cer capul agentilor si condamna bancile, strainii si in general pe oricine nu este de acord cu ei pentru cresterea cat si scaderea economica a acestei profesii – Fals Total – ba chiar normala reasezarea preturilor pe niste regului de normalitate cu rata falimentului foarte mica.
crocodilul
21 noiembrie 2010Eu ma refeream la aceasta parte a filmului: http://video.google.com/videoplay?docid=-7322446344238270341#, care, cred ca dezvaluie anumite adevaruri despre actuala ordine…Merita vazut filmul cu toate ca e putin cam lung. Daca vezi primele 10 min. il vezi pana la capat. Vizionare placuta celor care nu l-au vazut.
Mielu Nebunu'
21 noiembrie 2010@ crocodilul
Da, am vazut filmul. Si filme cu Noua Ordine Mondiala, masonerie, ocultism, cipuri biometrice ,apocalipsa…iti dau eu de nu le poti vedea intr-un an de zile , chiar daca vezi 2-3 filme pe zi.
Sunt in ele, cam mereu, cam aceleasi greseli doctrinare referitoare la crestinism, ceea ce ma face sa cred ca sunt opera unor destabilizatori destul de putin acomodati cu profesionalismul.
Crede-ma, am studiat mult teologia, nu numai in facultate, si inainte de facultate si dupa. Stiu ce spun. Cunosc acest film si este opera unor amatori.
Invariabil, se vorbeste despre clavagismul fata de banci, cipuri, bla bla bla…..s.a.m.d.
Problema in crestinism e alta…
Dar nu vorbim despre asta aici, daca vrei detalii contacteaza-ma pe privat: mielutzu2002@yahoo.com
Promit ca-ti raspund.
Marisol Perry
22 decembrie 2010Eu ma refeream la aceasta parte a filmului: http://video.google.com/videoplay?docid=-7322446344238270341#, care, cred ca dezvaluie anumite adevaruri despre actuala ordine…Merita vazut filmul cu toate ca e putin cam lung. Daca vezi primele 10 min. il vezi pana la capat. Vizionare placuta celor care nu l-au vazut.