Cum agreseaza statul privatii prin metode comuniste

16 martie 2022 5 minute
Distribuie

Cel putin o perioada, in opinia mea, ar fi bine sa uitam de economia de piata. Ce capitalism, ce reglare libera de preturi pe baza de cerere si oferta? Cand statul (stiti voi, statul ala care ne ”protejeaza”) a tabarat pe benzinarii privati, pe motiv ca au crescut pretul la pompa, mi-am dat seama ca Romania a ramas o tara comunista.

Ce ”tupeu”! Adica, vine romanul sa faca si el o combinatie – cumparand cateva sute de litri de combustibil, ca sa-i tina in beci sau pe balcon, si tu – privat ”nenorocit”- indraznesti sa cresti pretul la pompa? Apoi, patronii sunt calcati in picioare de institutiile de control, ca sa fie pusi la zid in privinta preturilor, chiar daca nu li se poate impune asta, conform standardelor europene de comert. Aici s-a ajuns.

Inchipuiti-va pentru o clipa ca era afacerea voastra si nu se stie cu cat si cand ati fi luat urmatoarea transa de combustibil. Poate urmatoarea cisterna ati fi luat-o mai scump decat pretul la care ati vandut cu ”suprapret” aceeasi cantitate de combustibil, pentru care ati fost injurat. Cresteati pretul la pompa sau nu? Eu il cresteam instantaneu, ca doar sunt capitalist. Mi se rupea de ce zice poporul!

Ce a oferit statul in schimb? Controale. Comanda. Amenzi. De fapt, motive de dat amenzi. Si pentru ce? Ca sa dea bine la ”turma”. Pai dupa ce tu, stat roman, ai vandut Petrom pe mai nimic, ai pretentia de la noii proprietari sau alti investitori din acelasi domeniu sa aiba ca prioritate sa-ti aduca votanti la urmatorul ciclu electoral sau sa aiba profitul cat mai mare?

Mai, tovarasi, cei care conduceti temporar aceasta economie… Mai, comunistilor, nedescoperiti inca… Ati vrea sa-i ridicati o statuie lui Ceausescu si nu stiti cum? In mintea voastra parca ar curge sange de…rusi. Aveti apucaturi de dictatori frustrati? De slugi ale regimului comunist, pe care-l credeam disparut? Altfel, nu se explica reactia voastra, prin care terfeliti cuvinte si expresii gen: economie de piata libera, oportunitati, raport cerere/oferta, profit, investitie privata, repet PRIVATA!, capitalism si de ce nu… specula!

Toate tarile ai caror conducatori le pupati mana cand trec in fuga pe la noi accepta cuvantul specula. Toate, fara exceptie! In toate tarile in fata carora voi, ”mari lideri” regionali, stati in genunchi au existat si vor exista speculanti adevarati, care…numai cu asta se ocupa. Si, culmea!, sunt si apreciati. Dar, na, acolo nu e comunism. Acolo, liderii lor lasa piata libera si treburile functioneaza normal. Se regleaza singure, nu ca aici.

In opinia mea, romanul de rand nu a iesit din comunism si nu va iesi prea curand. Daca in Bucuresti oamenii mai injura si cauta alte variante atunci cand nu le convine ceva, in majoritatea tarii, mentalitatea nu s-a schimbat prea mult de la caderea comunismului. Cu exceptia oraselor mari, in provincie, educatia economica tind sa cred ca e zero barat! Din pacate, exista inca suficient de multi conationali care, desi traiesc in mediul urban, au pretentii, dar exprima aceeasi abordare.

”Vrem o Romania ca afara”! De la sloganul asta frumos pana la vreau pret redus e doar un pas. Un pas inapoi, evident. Unii, si nu putini, s-au obisnuit ca statul sa le poarte de grija pana mor. Ca pe vremea comunismului. Ei nu trebuie sa fie mai buni in ceea ce fac, mai prevazatori/ponderati in consum, sa castige mai mult, muncind mai eficient. Nu mai vor sa faca niciun efort in plus.

Cand poporul ucrainean a votat un actor, multa lume a ras. Oamenii au votat altceva. Apropo, il vedeti pe Iohannis avand un rol de mobilizator al poporului in caz de conflict armat? Uitati-va bine in oglinda inainte de a va raspunde daca ati ramane in tara, in caz de razboi. Il vedeti pe Nicusor Dan luptand cu arma in mana sau avand vreo strategie, cand activitatea in primarie, pe timp de pace, merge cu viteza melcului? Uitati-va ce energie emana fostul campion mondial la box, primarul Kievului. In comparatie, al nostru pare refugiat.

Antreprenorii se lupta cu autoritatile pentru drepturile lor si astepta ca statul sa fie corect cu ei, iar acesta nu e capabil sa rezolve niste lucruri elementare. De multe ori, armata de functionari publici, in loc sa respecte legea, ne da in cap si o aplica dupa bunul plac. Pentru mine, asta inseamna comunism pur! Cand statul iti da la gioale, impotriva oricaror reguli de economie de piata si niciun bugetar agresor nu pateaste nimic. Chiar se lauda in media ca a reglat preturile rapid si i-a adus cu picioarele pe pamant pe cei din mediu privat.

A spune astazi ca traim intr-o democratie autentica e un vis frumos. Ceusescu s-a dus, dar functionari publici de rang inalt care ii seamana si ii impartasesc ”viziunea” gasesti la tot pasul. Unii dintre ei, comunisti sadea, dupa ce nu au reusit in mediul privat, au prins un post de conducere la stat si isi varsa naduful exact acolo unde ar trebui sa lase lucrurile sa se regleze singure.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *