Cum poate prospera Romania?

22 iulie 2013 6 minute
Distribuie

Sa spui astazi ca toti politicienii romani sunt corupti e o prostie. Sa afirmi ca toti antreprenorii autohtoni sunt corecti e o aberatie. Sa crezi ca toti bugetarii sunt profesionisti e o naivitate. Si totusi, eu cred ca Romania poate prospera….

Nu ma gandesc la tara mea inainte de a ma gandi la mine. Si voi faceti la fel. ”Camasa de pe corp e cea mai aproape”. Cine are incredere in propria persoana poate sa spere si in sansa Romaniei moderne. Vizitand peste 90 de tari pe toate continentele, pot sa afirm cu tarie acest lucru. Am vazut, am simtit si am trait pe propria-mi piele destule experiente in alte tari ca sa pot sustine ca Romania nu e o tara de „doi lei”. Chiar daca moneda nationala e leul.

Bazandu-ne pe ce stim si ce avem, politicienii, antreprenorii si bugetarii pot misca economia acestei tari. NUMAI IMPREUNA! Au doua mari repere. Copiii lor sunt suficient de talentati si merita sansa lor. Batranii sunt prea intelepti ca sa nu inteleaga ca nu s-au chinuit degeaba in Romania, dupa ce au inghitit decenii de comunism. Intre aceste doua repere regasim valori din toate generatiile. Din toate categoriile sociale.

Da! Eu cred in Romania. Vad ca lucrurile merg greu, dar nu disper. Pot sa contribui si eu cu o picatura in limpezirea oceanului de probleme care tulbura existenta noastra, zi de zi. Si voi puteti. Fiecare roman poate asta si este dator fata de familia lui si fata de tara lui. Facand ceva bun pentru el, face ceva bun, indirect, pentru tara lui. Asa se poate naste o noua Romanie. Normala. Echilibrata. Mai moderna. Mai valoroasa. O tara care evolueaza rapid.

Da! Vrand-nevrand, si tu, cititorule, crezi in Romania. Altfel n-ai citi acest articol si ai evita orice este scris despre ea. Nu ti-ar mai pasa deloc de tara ta. Ai ignora-o, pur si simplu. Uneori, nu vrei sa recunosti asta. Nu vrei sa arati ca-ti pasa. Nu te deranjeaza ca esti roman. Rareori esti mandru. In schimb, te deranjeaza ca altii sunt romani. Ca si tine. De multe ori, vorbesti urat despre ceilalti. Despre propria tara. Ca si cum tu ai fi perfect. Afla cu nu esti!… Si daca esti mai bun decat tara in care traiesti, ai o datorie fata de ea.

Una din cauzele pentru care nu prospera Romania esti tu. Ca roman, pe podiumul tau de valori esti intotdeauna pe primul loc. E normal. Alaturi de tine sunt copiii si parintii tai. E normal. Dar cand te uiti in stanga si-n dreapta, inevitabil, pe locurile doi si trei sunt alti romani. Chiar daca traiesti in strainatate, tot romanii iti sunt mai apropiati. Si atunci, nu crezi ca e frumos sa nu mai urasti romanii? Sa vorbesti urat de Romania? Sa-ti respecti originile si conationalii?

Cu totii cunoastem personal exemple de romani de succes. In tara si in strainatate. Analizati acei oameni pentru cateva secunde. Toti, absolut toti au ceva in comun. Pozitivismul! Doua milioane de romani au plecat din tara plini de negativism ca nu si-au gasit locul in propria tara. Acolo, unica optiune a fost pozitivismul. „O SA FIE (MAI) BINE!”. Au crezut in sansa lor si au reusit. Schimbarea s-a produs din interior. A venit de la ei. Exclusiv!

Nu! Romania nu e o tara perfecta. Dar romanii nu sunt cei mai de rahat cetateni de pe glob. Daca te-ai regasi in vorbele urate ale altor conationali, nu ti-ar conveni. Poate, cel mai grav fenomen dupa 1990 in Romania a fost negativismul. Inclestarea si predispozitia de a fi rai, invidiosi sau… indiferenti. Multi au ales aceste variante in locul bunatatii, al admiratiei pentru alti romani care au reusit, al implicarii in viata sociala. Dar, nu e tarziu sa ne schimbam atitudinea. Se poate!

Nu! Nu am cunoscut om de succes in Romania care sa nu fie pozitiv. Nu cunosc o calitate umana mai mare! Caracterul pozitiv al unui om face imediat diferenta intre cine vrea sa evolueze si cine accepta sa ramana blocat, intr-un anumit moment din viata. Asa e si Romania acum. Blocata in acest fenomen negativ. Ne e greu, nu ne place ce vedem sau ce traim, dar nu prea facem nimic sa ne schimbam. Asteptam intotdeauna sa faca altii primul pas. Pana cand?

Eu cred ca oamenii nu se schimba fundamental in interior. Dar, fiecare roman are ceva bun in el. Orice om are. Daca acest lucru i se pune in valoare, deja vorbim de o schimbare. De o alta atitudine. De o noua mentalitate. Rezultatele vor veni imediat. Tine doar de noi, ca romani, cand vrem sa traim mai bine. Nimeni din aceasta lume nu ne poate ajuta mai mult. Numai noi, romanii, ne putem face o viata mai buna. IMPREUNA! Si din Romania, o tara prospera.

Dupa cum observati, n-am pomenit nimic aici despre bogatiile patriei. De resursele si frumusetile ei. De darul divin lasat de Dumnezeu acestei tari. Poti sa zaci aievea pe aurul de la Rosia Montana. Poti sa ai cel mai bogat relief din lume. Poti sa ai tot ce-si poate dori o natiune ca resurse. Daca n-ai incredere in tine, de fapt, nu ai nimic! Forta oricarui popor sta in oamenii care o reprezinta. Cea mai de pret avutie a tarii sunt cetatenii ei!

Romania este acum ca o maioneza taiata. Dar, nu este stricata! „Aluatul” romanilor nu e rau. Cine va reusi sa le redea increderea in ei, demnitatea umana si speranta in viitorul acestei natiuni, le va fi lider. Va fi urmat si respectat. Trei picaturi de lamaie pot face diferenta intre ceva care arata rau si binele care-l invinge. Asa poate prospera Romania. Prin punerea in valoare a calitatilor romanilor. Prin creativitate, munca si eficienta.

Ca roman, eu cred in sansa mea. Tara noastra are nevoie de cat mai multe sanse ca sa devina o tara moderna. Fiecare roman reprezinta o sansa data acestei natiuni. Sa nu va indoiti de asta. Sansa Romaniei suntem noi. Toti cei care credem in viitorul nostru. Prin noi poate prospera Romania. Voi ce credeti?

4 Comments on “Cum poate prospera Romania?”

  1. ella
    23 iulie 2013

    Romania poate prospera in momentul in care toate gaurile din buget si economie vor fi acoperita. Daca industria s-ar pune iar pe picioare, lumea ar avea de lucru atunci ar prospera.Pana atunci rulam niste bani pe care trebuie sa ii dam inapoi

  2. forex
    23 iulie 2013

    Ca sa prospere Romania trebuie sa invatam ce inseamna democratie si sa muncim pentru a redresa economia

  3. Ion Pribeagu
    23 iulie 2013

    Intotdeauna vor fi bogati si foarte multi ….de la mijlocasi super pana la sarac lipit dar si foarte viciat dar mai ales, PUTUROS/LENES… iar Romania este pe drumul ei (cam denivelat DAR ….multumita celui de sus, deocamdata BUN,…nu pot prezice viitorul dar cel apropiat inca este OK) romanesc si greu de schimbat pentruca noi facem totul romaneste iar cui nu-i place poate pleca oricand sau sta si accepta dorinta majotitatii..

  4. sandra
    6 august 2013

    Sunt multe lucruri care ar fi de spus pentru a semi-prospera dara Noastra Frumoasa!

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *