Cineva a spus ca suntem evreii Europei. Un popor de invidiat! Criza economica nu le-a domolit romanilor pofta de a se simti bine. Cat mai bine si cat mai mult.
De ani de zile urmaresc comportamentul romanior de sarbatori. Incerc sa inteleg fenomenul si-mi scapa ceva. M-am intrebat adesea: cum este posibil sa-ti chetuiesti ultimul ban din casa de sarbatori? Paradoxal, acest lucru se intampla in multe familii de romani. Mai mult, unii se imprumuta special sa rupa “gura targului” pentru a epata prin ceea ce nu-si permit. Sa fie o inconstienta de moment sau o gena romaneasca speciala? Orice ar fi, nimic nu pare a avea o logica in acest fenomen care risca sa devina de masa.
Recent am citit ca 43% din populatia activa din Romania (cam 4 milioane de oameni) este indatorata la banci. Dintre acestia, cati credeti ca au lasat-o mai moale cu petrecerile? Zilele onomastice, Pastele, Rusaliile, Inaltarea, Craciunul, Revelionul, sunt de neuitat pentru multi. Zilele cu nume de sfinti, sarbatorile legale, (mai putin Ziua Nationala care nu reprezinta mare lucru!) au constituit tot atatea prilejuri de rasfat pentru cei care vor totul azi. Nu iarta nimic! Pentru acestia, maine e prea tarziu.
La polul opus, daca rogi un roman sa lucreze ceva azi, prima intrebare, fireasca pentru el, ar fi: “Chiar trebuie azi?… Maine nu mai e o zi?… De ce atata graba?”
Si uite asa, la bucate inainte, la munca mai incolo. Vorba aceea: “De ce sa facem azi ce putem face si maine?” Poate poimaine se rezolva de la sine! O gandire traditionala, mioritica, ce nu lasa loc de interpretari.
Dupa 45 de ani de comunism si inca 22 in democratie, romanu’ de rand nu si-a pierdut nicio clipa pofta de a chefui. Temeinic! Cu surle si trambite, cu alai si multe povesti despre petreceri de pomina, care mai de care. Ce poate fi mai frumos in viata decat sa te “respecti”? Nu conteaza daca o faci din bani proprii sau imprumutati. Important e sa iasa petrecerile de pomina si sa nu fie sarita niciuna. Tenacitatea in munca nu este nici pe departe punctul forte al romanilor, precum consecventa cu care petrec si se simt bine in orice conjunctura. Si, prilejuri sunt din belsug.
Intre Ajunul Craciunului si dupa Sfantul Ion cam toata tara intra in vacanta, vrand-nevrand. Printre picaturi, orice zi libera sau de sarbatoare care pica aproape de weekend se transforma automat intr-un miniconcediu. Toate astea, pe langa concediul oficial pe care, in mod natural, nu-l rateaza nimeni. Cum sa pierzi astfel de oportunitati in timp de criza?
Dupa ce au simtit pe propria piele unele dintre cele mai drastice masuri de austeritate din Europa (reducerea salariilor cu 25% si cresterea TVA cu 5 procente) romanii dau dovada de o putere de adaptare la criza de invidiat. Dupa aceste masuri, nu a existat nicio zi de greva generala. Energia cetateanului obisnuit a fost folosita constructiv. In loc sa manifeste, mai bine se manifesta. Permanent si altfel. Bucuria si placerea petrecerilor e proverbiala la noi. Si nu ar fi nimic rau in asta, atata timp cat lucrurile ar merge din ce in ce mai bine in tara in care traim. Dar, spre deosebire de multe alte natiuni care au evoluat in timp, romanii vor fi maine, ceea ce sunt si astazi. Asta pentru ca, romanul vrea azi. Nu conteaza ce si cum va fi maine. Criza nu e pentru romani.
Popescu
3 ianuarie 2012Gand la gand, spiritul de turma la romani cel mai bine se vede de sarbatori..
Marcel
4 ianuarie 2012Am citit cu interes articolul, va urmaresc zi de zi si va citesc articolele. Sa speram cu totii ca 2012 ne va aduce mai multa „sanatate” in dezvoltarea imobiliara si ca lumea sa inceapa sa prinda curaj si sa cumpere. Un exemplu de cum a reusit o agentie de la mine din oras sa evite criza in 2011 a fost agentia RealMT (nu vreau sa fac reclama) dar asa se numea parca. Am reusit sa-mi cumpar un apartament in Alba Iulia cu ei, foarte seriosi si chiar m-au ajutat sa negociez putin pretul in interesul meu. Am fost foarte multumit. Mi se pare ca au cea mai mare activitate din oras si cel mai mare succes. Cu siguranta voi mai apela la serviciile lor pe viitor. Din pacate chiar asa e, romanii sunt mult prea lasatori si lenesi pentru a progresa, dar cine stie, poate peste 20 de ani.. ii vom ajunge pe nemti(exemplu). O seara buna tuturor!
Dragos Dragoteanu
6 ianuarie 2012@ Marcel
Va multumesc!
Dorin
4 ianuarie 2012Este adevarat ca ne cam intrecem cu petrecerile dar in acelesi timp multi dintre noi, poate mai putin vizibil la un anumit nivel, folosim concediul de odihna ca sa ne rezolvam problemele si ne permitem foarte rar o zi libera in adevaratul sens al cuvantului.
florin popovici
4 ianuarie 2012va salut cu respect si optimism pentru anul ce de abia a-nceput.
se doreste un comentariu? la ce?
in primul rand nu am inteles care este opinia domnului dragoteanu la intrebarea cum sa eviti criza in 2012?!…
cred ca raspunsul domniei sale a fost o deviere de la subiect… ce are a face cum eviti criza in 2012 cu obisnuinta romanului de a cheltui de sarbatori chiar daca e dator vandut la banci??? eu unul habar n-am…ma asteptam totusi la niste sfaturi(ca din partea bunicii pentru scufita rosie cu oule numarate sau nu…) ma asteptam la cateva indicii bazate pe anumite informatii, la orice fel de explicatii legate de masuri luate de legiutori sau stiu eu, doamne iarta-ma, ma asteptam la injuraturi sau critici la adresa puterii actuale … sau mai mult, asa cum ne-a obisnuit domnul dragoteanu, cu stilul sau dezinvolt, sa ne explice domnia sa cum sa eviti criza in 2012…Dar…
iar comentariul ala nevinovat al baiatului ala de nu stiu unde care a cumparat cu nu stiu cine nu stiu ce… asta da legatura cu criza aflata in prelungiri pentru inca 3-4 reprize a cate un an, hm…
La multi ani dragii mei colegi care inca ne scaldam in mocirla actuala dictata de altii, numita CRIZA iar la intrebarea ” cum sa eviti criza in 2012?” va zic ca nu suntem noi aceia care putem raspunde la intrebarea asta…
Dragos Dragoteanu
6 ianuarie 2012@ Florin Popoviciu
Chiar nu esti obligat sa comentezi!… Criza o poti evita ignorand-o! Asta e mesajul editorialului, prin zile libere, concedii, tras chiulul, etc. Daca stai la comentarii cu criza, intri intr-un cerc vicios si ajungi sa fii tras in jos ca intr-un vartej. Daca o privesti de sus, te uiti la altii ce li se intampla si iei aminte. Dar, nici asta nu este obligatoriu la romani.
Calin
5 ianuarie 2012Am aflat…nimic. Credeam ca va spune ca marile firme si patronii nu declara si nu platesc tot ce trebuie la stat, sau justitia e mult prea lenta, sau politica ne ingroapa. Vrea greva cineva ? Sau meeting ? Pentru asa ceva se fac arestari imediat. Am citit cate ceva despre fam.Dragoteanu si asa am ajuns sa scriu.
In tara nu ne place deloc ce se intampla la Bucuresti. Parca politica nu are voie sa fie trasa la raspundere. Strainii de neam ne conduc prin „politicieni”, pe noi, taranii. Speram sa fie arestati toti cei care au propus legi proaste. Apoi o sa-i dea in vileag pe cei care le-au ordonat. Bucurestenii dispretuiesc oamenii ori de unde ar fi. In tara cei care chefuiesc sunt de fapt foarte putini, de multe ori tot de la Capitala veniti. Si asta este un semn al greutatilor. Restaurantele si pensiunile au lungi perioade fara clienti. De aceea nici angajatii nu sunt de cea mai buna calitate, ca asa e salarul. Cati dintre romani merg in strainatate in concediu sau la lucru mai conteaza ?!
Batranii si bolnavii sunt majoritari in tara noastra si acestia nu isi permit mai nimic. De tigani nu zic, decat ca nu le place nimanui sa-si sperie clientela. Sa fim datornici e cultura indusa de media si banci, deci chiar esti needucat daca nu ai credit. In plus a face firma de la zero e sinucidere curata cu fiscalitatea actuala. Chiar si firmele mari incearca sa fenteze: legi, fiscalitate, angajati, clienti, servicii.
Dragos Dragoteanu
6 ianuarie 2012@ Calin
Uneori si sa afli…nimic este o realizare. Hai sa presupunem ca citeai ceva fals….erai mai incantat? Hai sa presupunem ca citeai ceva ce stiai…erai mai fericit?
Asa, ai aflat ca de la mine nu afli nimic si decizi daca merita sa ma mai citesti in ncontinuare. Pentru nimic, astept…nimic! Multumesc!
LaReMi
6 ianuarie 2012o alta caracteristica de baza a romanului este ca facem orice sa re-re-re-re-vindem acelasi „obiect” in loc sa producem valoare NOUA, probabil pentru ca e mai simplu sa „muncim” cu telefonul sau din gura.
e o forma noua a zicalei 2 cu mapa si unul cu sapa: astazi avem in medie 5 intermediari si un singur producator…matematic vorbind, neexistand foarte multi producatori, suntem mai putin afectati de criza :)))))))))
Popescu
6 ianuarie 2012Criza o poti evita mai bine criza ignorand-o? Politica strutului nu salveaza strutul
Romanii se obisnuiesc cu criza, asta nu inseamna ca o ignora. Traiesti cu ea, o respecti, stii ce ii poate pielea, iti iei masuri de precautie, VIATA MERGE INAINTE
Acum 3 ani daca se pomenea de destramarea euro lumea se panica, acum citim astfel de stiri fara sa clipim. Iarasi falimenteaza ceva, iarasi se destrama ceva, asta e. Oamenii au vazut ca, chiar daca da faliment ceva, viata merge inainte
Am vazut pe Discovery un reportaj despre locuitorii unui sat din Pacific cu case lacustre, se deplasau intre case pe niste punti. Daca cineva calca gresit si cadea in apa, intr-un minut era devorat de pirhania. Era socant sa vezi copii care se jucau fara grija pe puntile alea, desi daca unul cadea in apa era devorat imediat, ceea ce se si intampla din cand in cand. Reporterul i-a intrebat: cum puteti trai cu un asemenea pericol permanent? Ei au zis: asta e viata noastra, ne-am obisnuit asa, pericolul face parte din viata noastra..
Ion Pribeagu
7 ianuarie 2012Criza nu se evita cand vrea unul sau altul – ea este generala si depinde de foarte multi factori. Personal as recomanda cheltuieli mai putine, economisire mai multa si investitie sigura cu bataie lunga – imobiliare sau o afacere personala cu investitie mica cu munca multa….dar si seriozitate, pasi marunti si siguri… La Multi ani la toti cu IONi
Ion Pribeagu
7 ianuarie 2012Popescu, m-am intors la glia strabuna, pamant stramosesc cu acesti oameni minunati (romanii) dar observ ca tembelizorul lucreaza mai dihai ca pe timpul impuscatului – confuzie generala iar EI sunt ca fratii EI stii tu cine…FSNul, altfel sarbatorile au fost foarte frumoase, timpul tzine cu noi, frumos si cu zapada (Brasov) numa cat trebuie…
La Multi ani tuturor
Popescu
7 ianuarie 2012La Multi Ani Pribeagu si tuturor ionilor si atomilor..
Te-ai stabilit in Romania zici? Pai da, ai venit aici sa iti cheltui pensia babana, 401K, sau nu esti pensionar?
Popescu
7 ianuarie 2012Dragos Dragoteanu, cand esti intr-o pasa mai buna poate scrii si tu ceva despre imobiliare, cum a fost anul 2011 din perspectiva ta, a firmei tale, ce a mers, ce nu a mers, cum vezi 2012 -dar in mod constructiv si nu predictii apocaliptice ca astea nu mai intereseaza pe nimeni, stim cu totii ca se scufunda planeta dar construim zgarie nori.
Cazuri concrete, cifre, exemple mai mult decat generalitati. Mi-e dor de discutii concrete axate pe imobiliar..
funky
8 ianuarie 2012v-ati gandit si la posibilitatea ca f.f.f. multi romani sa fie lipsiti pe timpul anului de un numar suficient de mare mici placeri si sa le incerce macar de serbatori asa ca o mica compensatie. poate dvstr sau mie care putem merge undeva (nu conteaza in strainatate) miine sau pot sa merg sa dansez acum pe loc sau sa maninc ceva special imediat nu ne mai trezeste o chestie speciala. e posibil insa ca altora da. mai exista si traditia (mostenita de la parinti). pe masura ce faci bani (eu mi-aduc aminte ca aveam mult mai multe tentatii acum 6 ani cand nu aveam banii de azi) de sarbatori. se mai adauga ceea ce in marketing se numeste comportamentul irational al cumparatorului pe care-l poti educa in avantaj propriu. cum credeti ca usor usor prinde si in romania de exp halloween, valentine’s, mancatul de fructe de mare, chestii care n-au nici o traditie in romania.
Marcel
8 ianuarie 2012Interesante interventii… se poate discuta mult pe subiectul acesta. Pana la urma criza economica a izbucnit din cauza noastra, a tuturor si totul depinde de noi de cat de repede ne vom reveni.. sau nu.
Dragos Brojbeanu
29 martie 2012Tizule…generalizezi prea tare….s-ar putea ca aia 43% din romani cu credite la banci sa fie amaratii care fara acestea n-ar fi vazut un televizor color in viata lor, tineri casatoriti care au facut rate sa-si ia o casa si nu numai tineri, parinti si copii care au dorit sa-si vada rudele apropiate sanatoase platind pe la spate bani grei la doctori si vraci facatori de minuni… Nu am auzit inca pe nimeni..sincer…sa faca credite si sa-i arunce pe miel si chefuri….poate doar nababii care ramasi fara cash in cluburi au platit cu carduri de credit…e adevarat ca romanul e gurmand, bineprimitor si cand petrece stie s-o faca…dar asta dupa posibilitati…mai o tuica o ceapa cu branza si in zile de sarbatoare si cate o bucata de carne…..asa-i la cei mai multi romani. Tu incearca sa privesti nu numai in jurul tau, ci si acolo de unde ai plecat…si ai sa vezi ca ai generalizat nepermis… Si nu uita ca unii din astia, si-au vandut terenurile acum 14 ani sa aiba ce manca…si nici in ziua de azi nu si-au luat banii….de-aia petrec si o fac calumea atunci cand mai au ocazia….