Cum se poate prabusi (din nou) piata rezidentiala?

16 august 2011 4 minute
Distribuie

Daca mai are cineva vreun dubiu ca acest lucru se poate intampla, e bine sa se mai gandeasca inca o data. Pentru cei care inteleg domeniul imobiliar, este evident ca segmentul rezidential a fost sustinut in ultimii 3 ani de statul roman. Programele „Prima casa” au mentinut pe linia de plutire tranzactiile incheiate cu locuinte. Chiar daca preturile imobilelor au scazut considerabil in ultimii ani, nimeni nu poate garanta ca acestea au atins pragul de jos. Reperul de baza in majoritatea negocierilor se invarte in jurul sumei de 60.000 euro. Fie ca vorbim de Capitala sau de orasele mari din provincie, starea de spirit care-i caracterizeaza pe potentialii cumparatori de case se manifesta prin asteptare. „Prima casa 4”, ultima forma propusa de Guvern, a demonstrat ca, in actuala conjunctura economica globala, clientii interesati de o achizitie prin acest program asteapta inca o micsorare a preturilor imobilelor. Desi numarul de banci intrate in jocul imobiliar propus de  Guvern a crescut, s-a observat imediat ca bancile nu au mai fost asaltate de clienti, ca la inceputul acestui fenomen. Oricum am privi lucrurile, prudenta eventualilor cumparatori are argumente valabile. Pietele financiare sunt bulversate de scaderea ratingului SUA, dobanzile bancare la credite sunt din ce in ce mai scumpe, garantiile cerute de banci intrec uneori limita prudentei rezonabile. Peste toate acestea, in continuare este (pre)vizibil trendul descrescator al preturilor pe segmentul rezidential.

Lovitura de gratie pe piata imobiliara romaneasca au dat-o bancile, iar aceasta ar putea fi finalizata de Guvern. Bancile nu risca nimic in continuare, pentru ca au negociat cu statul cum nu se putea mai bine. Practic, au prevazut ca in 20-30 de ani, apartamentele cumparate astazi vor putea  ajunge la 50% din valoarea actuala. Indiferent de evolutia pietei imobiliare romanesti, bancile sunt acoperite integral. Daca guvernul ar fi luat o masura simpla, respectiv micsorarea la jumatate a plafonului de 60.000 euro, care sustine si astazi achizitiile imobiliare, probabil am fi aflat valoarea reala prevazuta in timp de banci, fara sa mai avem nevoie de „ajutorul” lor. Ipotetic vorbind, daca de maine Programul „Prima casa” s-ar desfiinta, segmentul rezidential nu ar suferi o prabusire atat de mare a  preturilor comparativ cu o injumatatire a sumelor garantate de stat, la 30.000 euro. Totusi, numai astfel  piata rezidentiala s-ar regla singura si ar fi cu adevarat libera.

In aceste conditii, prima reactie a potentialilor cumparatori ar fi de satisfactie. Cei care au avut rabdare sa scada preturile, cei care au avut norocul sa nu cumpere inainte si-ar vedea rasplatita intuitia asupra involutiei valorilor apartamentelor. Luand in considerare ca peste 80% din tranzactiile deja incheiate au fost facute pe segmentul rezidential vechi – blocuri construite acum 20-30 de ani, putem intelege de ce o noua masura guvernamentala ar putea fi posibila. Chiar in conditii de garantare a pretului, imobilele tranzactionate si-au continuat deprecierea. Inclusiv cei care au cumparat un apartament intr-un bloc vechi sunt constienti ca peste 30 de ani, cand vor termina rambursarea creditelor, valoarea apartamentelor achizitionate nu va fi mai mare decat pretul achitat initial. Singurul argument major care a determinat peste 40.000 de romani sa cumpere prin programul guvernamental a fost sentimentul proprietatii. Asta, in conditiile unei poveri financiare pe termen lung, care implica si riscul cresterii euribor pe termen mediu sau lung si al unei fluctuatii nedefinite a monedei nationale.

A doua reactie a eventualilor clienti interesati de apartamente ar fi greu de prevazut. De la o panica artificiala la o neincredere totala in viitorul imobiliar ar fi doar un pas. O gandire simplista ar determina doritorii de case sa-si reconsidere total pozitia fata de oportunitatea cumpararii in detrimentul inchirierii. Grilele preturilor notarilor, desi neintelese chiar de cei care le folosesc, au luat corect in considerare preturi mult mai mici decat valorile la care s-au facut tranzactiile din ultimii 2 ani. Sa fie un semn de inteligenta, profesionalism, sau chiar un preambul pentru un scenariu real?

Iluzia preturilor de dinainte de 2008 a fost spulberata. Conjunctura negativa pe plan mondial nu genereaza confortul sau siguranta revenirii pietei rezidentiale din Romania in urmatorii ani. Daca depunerile populatiei in bancile din Romania au crescut, nu inseamna ca increderea in economie exista. Consumul imobiliar a ramas valabil pentru 2 produse de baza: cele de necesitate absoluta si cele care merita toti banii, din punct de vedere investitional. Intrebarea este: daca nu sunt absolut necesare si pot fi si inchiriate oricand, mai merita cumparate apartamentele vechi in conditiile deprecierii lor? Atata timp cat rata dobanzii lunare la un credit este mai mare decat chiria, evident ca numai bancile si statul pot sa incurajeze o investitie imobiliara fara viitor!

30 Comments on “Cum se poate prabusi (din nou) piata rezidentiala?”

  1. Mielu Nebunu'
    16 august 2011

    „Atata timp cat rata dobanzii lunare la un credit este mai mare decat chiria, evident ca numai bancile si statul pot sa incurajeze o investitie imobiliara fara viitor”

    De acord, asa este, dar…de ce sa faca asta? Oamenii sanatosi la cap ar trebui sa incurajeze alt tip de investitii pe vremurile astea. Industrie sau agricultura, pentru ca in istoria recenta (Ceausescu) astea au mai platit o data datoriile externe.

    Daca Prima Casa ar dispare , in maxim un an de zile un apartament de doua camere s-ar vinde cu maxim 18-20 k.

  2. Akhenaton
    17 august 2011

    Cu dedicatie de la AC, 10k … putin cate putin scenariul ce parea SF, acum devine ceva mai acceptabil. Orice s-ar face pentru pastrarea opacitatii in privinta pietei imobiliare, cresterea negativa isi continua drumul neabatuta. INS nu publica indicele imobiliar oficial ci doar trendul.
    Odata inchis programul de real succes intr-un viitor incert, potentialii „proprietari” se vor reorienta, cererea solvabila devenind cvasiinexistenta. Cresterea inevotabila a impozitelor pe proprietate, alaturi de cresteri de preturi la gaz, electricitate sau la gigacalorie, pe langa micsorarea veniturilor face stravezie situatia. Si in tot acest tablou, ieri in Adevarul aparuse un articol in care DTZ ne spunea cum vor putea chiar creste preturile … ca sunt 20000 de potentiali cumparatori.

  3. Mielu Nebunu'
    17 august 2011

    @ Akhenaton

    Prognozele facute de sefii de agentii sau companii imobiliare nu fac o ceapa degerata. Cad in ridicol cu fiecare propozitie de acest gen.

    Lumea se prabuseste si ei cresc preturile la imobiliare.

    Chiar ne cred p.rosti.

  4. Rares Manea
    17 august 2011

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/city-mall-este-deja-mort-cea-mai-paguboasa-tranzactie-imobiliara-151552.html

    Kman, un p.r.os.t postac la Dragoteanu ne spunea in mai:

    „Stii ca daca Unicredit Bank vinde City Mall cu 20 milioane euro face profit? Daca intelegi chestiunea asta o sa intelegi foarte multe apoi. Castiga fix 16,5 milioane euro +/- cheltuielile cu deranjul.”

    Dar nu numai kman. Sunt si altii – Cornelius, Nicu …..s-au adunat toti

    Dragotene, tu ca „gaina cu oua de aur” de inspiratie imobiliar-zootehnista ar trebui sa-ti faci un cont pe imopedia. Ca meriti, la cat de ‘telectual imobiliar esti.

    Sau ai deja ?! Scuze !

    (Daca il vinde cu 20 castiga fix 16,5. Ihi ! Daca ! )

    1. @Rares Manea
      Tinere, am doua vesti pentru tine, un buna, una rea:
      1. Nu ma pricep la zootehnie, chiar daca am facut facultatea respectiva, nu am profesat!
      2. Uneori, in imobiliarele adevarate, chiar si sa vinzi in pierdere este un …castig! Tu nu poti sa pricepi asta.
      Acum, alege tu care e vestea buna si care aia rea. Pentru tine, evident!

  5. Akhenaton
    18 august 2011

    sa vinzi in pierdere este un …castig!

    Asta e musai sa fie vestea buna.
    Eu propun sa fie scris pe frontispiciul fiecarui dezvoltator imobiliar de anvergura, sau si mai bine sa devina moto pentru toate agentiile imobiliare, iar pe fiecare contract de credit ipotecar (sau imobiliar) sa fie scris cu litere se o schioapa acelas moto 😛

    1. @Akhenaton
      Maestre, ai dreptate! Personal, acum vreo 18 ani, am facut prima afacere in acest fel… Am vandut in pierdere, dar am facut rost de lichiditati! MARE LUCRU ca poti sa vinzi in pierdere! Altii, nu vor reusi sa vanda deloc, nici macar in pierdere!! O sa te miri, dar atat acum- cat mai ales in viitor, foarte multi proprietari de „bunuri” imobile, vor invata aceasta lectie crunta! Cei care nu vor fi capabili sa treaca de acest nivel, nu vor fi niciodata oameni de afaceri, unii vor intra in faliment si altii vor uita de proprietate. Bancile de abia asteapta „snobii” imobiliari, ca sa-i manance pe paine!

  6. Ion Pribeagu
    18 august 2011

    NO COMENT – GHICIM CAND VORBIM DE VIITOR – NE DAM CU PAREREA SI DACA TOTI PUTEM EU ZIC: ASTA ESTE VALOAREA DE MARKET AZI – FUTURE/VIITORUL IMOBILIARELOR ESTE LOTERIE SI NIMENI NU GARANTEAZA CU NIMIC SI NICI NU PARIAZA PE VIITOR DECI CONCLUZIA MEA ESTE CA NU STIM CE ADUCE ZIUA DE MAINE IN IMOBILIARE DAR STIM CA NU VA MAI AJUNGE BALON-UL 2007/IMOBILIAR IN VIITORUL APROPIAT

  7. Akhenaton
    19 august 2011

    @6

    Desi viitorul e necunoscut, anumite evenimente viitoare pot fi preintamplinate, nu crezi? Cu putin bun simt, cu o viziune nealterata a realitatii se poate intrevedea viitorul. E insa adevarat ca judecata se face la rece, neimplicat, sau macar detasat.
    Spre exemplu, tu cand spui ca ceea ce a fost in 2007 nu se va mai intampla, pe ce te bazezi?
    Daca studiem istoria vom observa ca fenomene similare (criza, recesiune, scaderea preturilor, etc.) s-au mai petrecut, iar extrapoland modelele stiute la evenimentele de acum se poate trage concluzia ca AC are perfecta dreptate, totusi numai viitorul va spune cu certitudine asta.
    Insa cati dintre cei implicati in imobiliare pot accepta un moto ca: „sa vinzi in pierdere este un …castig!”?

  8. Popescu
    19 august 2011

    Akhenatoane, ai spus si tu un lucru adevarat. Crizele se repeta ciclic, DAR..ceea ce difera sunt manifestarile lor. E usor sa spui ca va urma o criza, pentru ca asta scrie in cartea de economie de clasa a .. , si anume ca ele se repeta. Dar poate oare cineva sa anticipeze cum se vor manifesta?

    Cat despre principiul de a vinde in pierdere, ceea ce este o pierdere absoluta, pentru ca daca ea te fereste de alte pierderi si mai mari, este de fapt un castig relativ, nu este specifica imobiliarelor. Este un principiu general de afaceri, si degeaba il citesti pe bloguri sau in carti, el are valoare doar in momentul in care il si aplici pe pielea ta.

    Pentru ca de fapt tocmai asta e greutatea: oamenii nu reusesc sa ia decizia de a vinde in pierdere, pentru ca ei se uita in directia gresita: SE UITA LA PIERDEREA ABSOLUTA SI NU LA CASTIGUL RELATIV. SE UITA LA TRECUT SI NU LA VIITOR.

  9. Mielu Nebunu'
    20 august 2011

    Da, crizele si recesiunile economice se repeta ciclic. Inflatia, caderea burselor, diminuarea puterii de cumparare nu sunt termeni inventati acum, cu ocazia aceasta.

    Ceea ce difera de fiecare data sunt cauzele recesiunilor , efectele asupra populatiei (in fond, afectati suntem toti, milionari sau simplii muritori) si maniera in care iesim din treburile astea si ne reluam viata de dinainte. De fiecare data, pe piata apar tot soiul de profeti, care mai de care mai expert in recesiuni si situatii de criza.

    Problema e alta, asa cum spuneam, nicio criza nu seamana cu alta, ca determinism si evolutie.

    Acum 20 de ani Romania tot primea din Occident tot felul de lectii de la tot felul de indivizi , unii cu doctorate in economie si experienta verificata (e drept, verificata in economia reala din Occident…..nu aici) despre maniera in care sa faca trecerea de la comunism la capitalism. Intrebare: la vremea respectiva cati specialisti erau in economii de tranzitie de la comunism la capitalism? Raspuns: niciunul! Lumea reala nu se mai confruntase cu asa ceva, dar era plina de „profesori”. Ca dovada, niciuna din lectiile respective nu si-a gasit aplicabilitatea.

    Asa si acum. Multa „lume” invata cum sa iesim din criza, si noi si statele supraindatorate. dar…exista o situatie similara in trecut, pe care sa o exploatam din acest punct de vedere si pe a carui similitutine sa ne intemeiem deciziile financiare si macroeconomice?

    Din nou, raspunsul este negativ. Situatia de acum nu are precedent in istorie…

    Iar eu, Mielu, pana acum credeam ca sunt un individ care gandeste cat de cat si de fiecare data imi dadeam cu parerea, ce si sum trebuie facut la nivel micro si la nivel macro, ca sa depasim nebuniile prin care trecem.

    Acum singura solutie pe care cred ca ne-o vor impune liderii lumii este inlocuirea totala a sistemului cu altceva. Nu degeaba se vorbeste fatis, la vedere, de guvern unic…

    Multumim, Doamne, ca nu e mai rau. Inca….

  10. Popescu
    22 august 2011

    Dragos Dragoteanu, vino si tu cu ceva interesant si original, o viziune de intreprinzator in imobiliare, ceva nou care sa ii inspire si pe altii. Ceva care se vede doar din locul in care esti tu..

    Iata inca pe cineva care sa ne anunte ca e criza..Multumim frumos, stiam si noi, ceva nou aveti in meniu? De la oameni de talia se asteapta ceva diferit, totusi.. In primul rand OPTIMISM, si in al doilea rand VIZIUNE si ACTIUNE

    Ca piata rezidentiala scade, ca Prima Casa e o porcarie, sunt teme obosite, frecate de toti jurnalistii si emo-imobiliarii, de la bloguri de agenti imo pana la ZeroTV-ul imobiliar al lui Tavan Fals.. sau al lui Aristotel Costel ..

    Vad ca pui si tu umarul la buseala pietei rezidentiale care e oricum pe jos, haideti, sariti, dati cu totii cu picioarele in ea..Ii mai da si Dragoteanu un picior in gura, si Tavan Fals o flegma intre ochi, Aristotel Costel ii face un grafic, si ati rezolvat problema crizei imobiliare la romani..

    NU ASTA VREA sau ARE NEVOIE sa auda romanul, stie si el ce se intampla, se uita in jur, vede ca e criza…

    Dar, ce e de facut in acest context ca sa nu mai fie criza? Sau ca sa fie mai putina criza? Sau ca sa facem mai usor fata la criza? Sau ca sa traversam criza cu zambetul pe buze? Sau sa fim afectati mai putin?

    1. @Popescu
      Doar pentru tine!…
      M-am gandit cum sa trec mai usor peste criza si am gasit duminica trecuta o metoda inedita. Am fost nasul a doi copii abandonati! O fetita de 4 luni si un baietel rom de…5 ani! Draga Popescu si altora ca tine. Va asigur ca, de mult timp, nu am mai trait un moment inaltator ca la acest eveniment!! Ce criza,ce imobiliare, ce cadere a bursei….. Copilasii aia nu stiau de lucrurile astea, ei erau uitati de lume, undeva intr-o lume murdara, sfasiata de lucruri marunte, precum criza!! Romania este tara cu cei mai multi copii abandonati din Europa!!! Aceasta realitate spune multe despre responsabilitatea noastra in fata comunitatii!
      Astfel, am redevenit intreprinzator, am recapatat un spirit proaspat, am regasit o alta viziune despre viitor si am actionat pozitiv! Stiu, te asteptai sa scriu altceva! Intreaba-te altfel: cati romani renunta azi la un weekend si sunt dispusi sa imparta timpul si energia, bucuria si lacrimile, cu 2 copii parasiti de…parinti?
      Sau, intreaba-te cati vad intr-o astfel de binefacere, o binecuvantare pe timp de criza, un nou inceput, pentru propria persoana si pentru 2 copilasi sarmani?
      Intreaba-te de ce materia a invins spiritul si nimic nu mai conteaza in fata goanei dupa bani? NUMAI cu astfel de fapte trecem cu zambetul pe buze peste criza! Numai cu bunatate suntem afectati mai putin de criza! Numai cu credinta in Dumnezeu, poti sa ierti si sa fii iertat! N-o sa-ti vina a crede, dar intru extrem de rar intr-o biserica. Cu toate acestea, cand am auzit povestea celor 2 copii abandonati am decis ca pot sa si dorm in biserica o noapte ca sa-i botez! Faptul ca am realizat acest lucru impreuna cu un inger ma ajuta sa merg mai usor mai departe. Sa fiu mai bun, mai agresiv cu criza, mai tare ca inainte. Faceti si voi ceva pentru voi…uitati putin de bani si problemele voastre! Sunt fiinte pe acest Pamant care tanjesc dupa o picatura de caldura sufleteasca, intr-o mare de pacate! INCERCATI! MERITA!!

  11. Mielu Nebunu'
    22 august 2011

    @ Dragoteanu

    Te-am prins! Cand nu-ti convenea comentariul meu faceai ceva pe credinta mea iar acum, ca te intemeiezi pe tine insuti din propriile fapte si ca sa ai impresia ca ai facut ceva ,spui ca erai capabil sa dormi o noapte in biserica, de dragul celor 2 copii.

    Tot respectul pentru gest, e adevarat, foarte putin ar face asta…

    Totusi, cand mai faci de-astea nu le mai trambita aiurea, ca pierzi harul, pierzi duhul….iar pe ingerul acela , alaturi de care ai facut faptele respective, nu faci decat sa-l intristezi.

  12. mihai
    22 august 2011

    Pt. Popescu!

    Nu stiu ce profesie sau statut social ai. Dar gargaliseli de tip incredere in viitor, a nu vorbi de rau ca aduci panica sunt niste tampenii de management incompetent cultivat de niste aburitori!
    Este bine sa fi realist si chiar sceptic cad ai de luat decizii!
    A crede intr-un sistem profitabil si benefic pentru societate este un luru foarte incuajabil. Insa a nu-ti recunoaste greslile si a fi consecvent intr-o utopie si iluzie desarte (cum au inca dezvoltatorii imobiliari si statul – cot la cot) ete o tampenie!
    Da Romania are o criza imobiliara compusa din doua parti.:
    1. Iluzia pretului raportat la anii 2007-2008.
    Preturi care nu vor reveni la acele valori pentru anumite proprietati niciodata (ex: apartamntele comuniste vor scade in anumite zone si cu 50%).
    2. Lipsa proprietatilor care sa aduca in piata preturi de referinta corecte. Acestea vor aparea poate in 2-3 ani cand dezvoltatorii corecti vor intra pe piata, fapt care va corecta piata extrem de agresiv.

    Stiu ca e dureros sa vezi ca acum 3 ani puteai vinde un apartament de 2 camere in Titan, Militari sau Pantelimon cu 110000 Euro iar azi nu m ai iei nici 50000 Euro.
    Da multi nu vor sa vanda acum. Insa executarle silite, piata care scade, bancile care nu mai doresc sa finanteze junk-ui, mai ales ca au si portofolii de apartamente noi nevandute vor duce la o corecte in continuare.
    Bucurestiul nu are un spatiu locativ bun. Ba din contra este extrem de prost. Locatii bune are extrem de putine si cu spatii locative foarte vechi.
    Piata imobiliara trebuie intinerita agresiv si cu preturi care sa fie atractive.
    In anii de bum s-a construit relativ putin, prost si fara a avea un public target corect. A venit scadenta si cu ea criza are nu are nici o legatura (sau foare putin) cu ce inseamna criza imobiliara in vest!
    Altfe nu vom iesi din aceasta moarte clinica!

  13. Popescu
    22 august 2011

    Felicitarile mele. Sa-i faci agenti imobiliari pe amandoi. Nu stiu daca pierzi vreun har ca ai spus aici pe blog, dar, daca cineva citeste si iti urmeaza exemplul, ma indoiesc ca se intristeaza cineva acolo sus..

    Poate ne tii la curent si cu niste botezuri…imobiliare.

  14. Popescu
    22 august 2011

    Mihai, eu am incredere in viitorul MEU. Nu stiu daca tu ai incredere in al tau..

    Eu nu am amintiri imobiliare legate de 2008, eu predic alta religie, dar se vede ca ori nu m-ai urmarit, ori nu m-ai inteles..

  15. Akhenaton
    22 august 2011

    NU ASTA VREA sau ARE NEVOIE sa auda romanul, stie si el ce se intampla, se uita in jur, vede ca e criza…

    Ha Ha Ha … Sopteste-i tu romanului ce crezi tu ca are nevoie sa auda … ca de vazut o sa vada el si apoi vai de tine, ca l-ai mintit.
    Ce se vede la lumina zilei nu se cauta la lumanare

  16. Popescu
    22 august 2011

    Romanul are nevoie de solutii la criza, nu sa i se tot repete ca e criza..

  17. Mielu Nebunu'
    23 august 2011

    @ Popescu

    Ma gandeam sa nu intervin, dar nu ma pot abtine.

    Cum sa crestem prin noi insine cand conditiile din jur nu permit acest lucru? Si eu am incredere in viitorul MEU, dar degeaba am, am sa mor un optimist idiot.

    Chiar nu vezi ca sistemul se prabuseste din interior, face implozie, se vorbeste de anarhie financiara si sociala, ce crestere visezi?

    Metodele clasice n-au niciun efect acum….scapa cine are zile, vorba aia…

  18. Beb
    24 august 2011

    Felicitarile mele, frumos gest ca ati botezat 2 copilasi.

  19. Kman
    24 august 2011

    @Rares Manea
    Inainte sa ii faci prosti pe altii ar fi bine sa verifici sa nu fii chiar tu un mare prost. Era vorba de castigul bancii si nu al patronilor de la CityMall.
    Ai idee cum creeaza bani bancile sau crezi ca dau credite din banii deponentilor? Adica ai idee ce vorbesti sau ai citit in ziare si te crezi destept?

  20. Ion Pribeagu
    25 august 2011

    AKE – NU se va intampla curand si stim ca istoria se repeta daca stim istorie…
    Mielu si toti ceilalti – ar fi bine sa scada apt/le in bucuresti la 18-20 de mii caci la chiriile actuale s-ar castiga bine de catre investitorii in imobile dar prezentul arata ca piata merge normal intrucat nu avem cereri mari pentru crestere si nici falimentari spectaculoase ca numar ci un procent mic asadar este in normaliatate daca si economia ramane asa cum merge acum – DAR daca unele din aceste conditii se schimba ele pot influenta direct prezentul si aici as vrea sa-si dea cineva profesional cu parerea adica nu ce scriu analfabetii de pe la ziare sau clientela lor de consultanti la o bere/vorbind discutii ……consultanti din aia care factureaza consulatanta/studiul
    In privinta investitiilor in industrie si agricultura care platesc/au platit datoriile NU se mai poate, oamenii nu mai sunt toleranti la dictatura si aceste investitii se fac de catre cei care sunt deja prinsi in caruselul economic si au nisha lor garantata si chiar si agricultura chiar daca ai an foarte bun fara o organizare si marketing se strica pe ogor sau in magazia proprie, NUMAI smecherul/comerciantul cel mare castiga iar in final onor Popescu are dreptate: CE CRIZA, unde este EA in romania, eu sunt la Eforie care este plina OCHI, nu se gasesc bilete la SPA, preturile sunt ca in vest si conditiile ca in Balcani iar lumea plezneste de bunastare – apropo pericol de obezitate si vorba lui Basescu, lasati criza si hai sa facem ceva (ca balonul nu mai poate fi umflat si nici bani gratis de la banci garantati de stat….) va urez suKces la toti de la Marea Neagra unde avem niste zile mai frumoase nu se poate – Soare/Briza si sanatate.

  21. carcotel
    26 august 2011

    salut,
    articolul este construit pe ideea ca: „guvernul sprijina piata imobiliara prin programul „prima casa””, daca ai fi cautat sa raspunzi la intrebarea „de ce face guvernul lucrul asta?” atunci ar fi fost un articol excelent, altfel….

    intrebari: de ce sprijina guvernul o piata imobiliara ( nu am auzit ca guvernul sa sprijine tarabagii din piete ) in care chiar si astazi se invart toneee de bani negrii ( asa am citit si eu 🙂 ), de ce s-ar sunstine, prin program guvernamental, un pret de 1000e/mp la constructii de acum 20-30 de ani, de ce nu se promoveaza in parlament o lege imobiliara care sa reglementeze aceasta activitate, de ce se vrea in continuare hoas pe segmentul asta ( brokeri cu statut indoielnic, multi dintre ei cu pregatire in domeniu extrem de precara , clienti care sa creada ca pot incalca fara probleme un contract incheiat cu un broker pe motiv ca procesul dureaza 3-4 ani, etc )…… la tot noianul asta de intrebari raspunsul este unul singur : GUVERNUL ARE INTERES SA PASTREZE LUCRURILE ASA.

    plecand de la premiza asta pe care eu o consider adevarata atunci se lumineaza totul, adica: programul guvernamental este facut sa se tina sus preturile CONSTRUCTIILOR NOI, pentru ca un pret de 500e/mp la constructii vechi ( pret mult mai apropiat de realitate ) ar atrage dupa sine si o scadere pe la 700-800e/mp la construtiile noi si atunci „baietii destepti” din imobiliare ar avea de pierdut multi , multi bani si asta nu se poate. abia dupa ce vom auzi ca s-au vandut proiectele rezidentiale mari atunci sa ne asteptam la o reglare pe cale naturala a pietei.

    Sunt de acord cu ce se scria aici ca cine se apuca sa faca previziuni imobiliare acum , nu face decat sa se faca de ras.

    totusi, exista un alt scenariu mai plauzibil care are legatura cu situatia internatinala si suna asa:

    SUA nu poate sa isi mai regleze datoria publica si are nevoie sa mearga intr-o tara nedemocratica si sa instaureze acolo democratia asa cum au facut in Kuweit, Irak, Afganistan, Yugoslavia etc ( doar instaurand democratia intr-o tara cu dictatura poate castiga atatia bani incat sa iasa din situatia disperata in care se afla ), lucru cu care China si Rusia nu vor fi de acord si cred ca asta va conduce la a 3-a distractie mondiala si atunci vom fi mai interesati sa ne pastram capul pe umeri, la propriu, decat de preturile in Pajura.

    PS „amicul” Daniel Dobre imi cenzureaza cometariile ( cu toate ca folosesc un limbaj civilizat ) sper sa nu faci tu la fel 🙂

  22. Mielu Nebunu'
    26 august 2011

    @ Carcotel

    Omule, ceea ce spui tu este ,in mare proportie, adevarat. Diferenta este ca SUA nu vor merge in nicio tara ca sa mai instaureze democratia , ca sa faca bani. Nicio tara din lume nu i-ar ajuta sa castige 14 000 de miliarde cat au ei datorie.

    Al treilea razboi mondial va fi in maxim 15-20 de ani, dar va fi pentru resurse, sunt mult mai importante decat orice ban din lume.

    Imagineaza-ti: eu controlez resursele! A doua zi controlez si banii, pentru ca, avand resursele, nu-ti vand tie decat la pretul si in conditiile pe care eu le dictez. Iti place…bine…nu-ti place…se alege praful de tine!

    Cam asa stau lucrurile: la noi, la Rosia Montana target-ul e reprezentat de zacamantul de wolfram (mult mai scump ca aurul…), in Afganistan e vorba de litiu, in Irak e vorba de niste vestigii pre-antice de acum 15 000 de ani, care arata harta tuturor zacamintelor din lume, in Kosovo e vorba de uraniu, iar Libia are petrol fara sulf. Foarte ieftin de prelucrat.

    Din asta le vine lor setea de democratie. In doare fix in varfu **** de toata democratia din lumea asta, stai tu linistit.

  23. Cornel Balan
    28 august 2011

    Macar piata auto este pe crestere :)…

    „Zece romani si-au cumparat deja cea mai noua masina Ferrari – 458 Spider”
    Zece romani si-au cumparat deja cea mai noua masina decapotabila Ferrari, denumita 458 Spider, care a fost prezentata pe 23 august de catre constructor.
    Masina isi va face debutul public mondial la Salonul Auto de la Frankfurt (13-25 septembrie) si nici macar nu are un pret oficial comunicat, insa presa internationala vehiculeaza suma de 230.000 euro.

    http://www.financiarul.com/articol_65376/zece-romani-si-au-cumparat-deja-cea-mai-noua-masina-ferrari–458-spider-.html

  24. Cornel Balan
    28 august 2011

    @ Mielu..
    CORECT!
    Datele oficiale spun ca la Rosia Montana se gasesc urmatoarele zacaminte:
    Aur – 300 tone
    Argint – 1.800 tone
    Germaniu – 4.000 tone
    Vanadiu – 500.000 tone
    Molibden – 2.000 tone
    Bismut – 4.000 tone
    Nichel – 6.000 tone
    Crom – 10.000 tone
    Titan – 200.000 tone
    Cobalt – 6.000 tone
    Galiu – 60.000 tone
    Arseniu – 1.000.000 tone

    PLUS IN ALTE ZONE.. wolfram si beriliu..litiu…si ceva uraniu:)

    AURUL… e „balast” .. in ecuatia asta.

  25. Mielu Nebunu'
    28 august 2011

    @ Cornel

    Da , aurul e „balast” la Rosia montana. Metalele pe care le-ai enumerat pot sa creeze un boom economic pentru orice economie din lume, sau pot sa o ingroape , daca acestea lipsesc, nu-i asa?

    In ceea ce priveste viitorul, eu, unul, ma tem si de altceva: nu are rost sa mai precizam ca si „fosta” criza economica 2008-2010, a fost proiectata de „artistii” lumii, dar si cea care urmeaza, este si ea proiectata. Sa nu isi inchipuie cineva cumva ca Grecia scapa de faliment, SUA isi va reduce datoriile si vom visa ca suntem la mare cu totii!

    Ceea ce urmeaza e mult mai grav si, asa cum v-am zis anterior, nu avem experienta unui episod similar in istoria planetei. Orice proiectie de viitor este o mare minciuna, in realitate nimeni nu stie cum va functiona sistemul financiar global in fata , sa zicem asa „crizei datoriilor”.

    Eu ma tem si de altceva: cand va fi mai rau, lumea va fi decimata de lipsa banilor, foamete si, de ce sa nu o spunem, razboi generalizat, tocmai atunci va apare un „minunat salvator” care va oferi solutii „miraculoase” dpdv social, uman, economic si ce mai vreti voi….

    Iar ca sa avem acces la ceea ce ne ofera trebuie sa facem un lucru in aparenta banal: sa acceptam sistemul de valori pe care il va impune acela!

    Toate scenariile care au loc acum n-ar avea niciun sens daca nu ar exista cineva (o persoana sau un grup de persoane) care are un singur scop: falimentarea sistemului actual si erodarea lui prin diferite mijloace dar mai ales fapte si inlocuirea lui cu altceva! Ceva ce v-am spus la paragraful anterior!

    Suntem prea putini care constientizam asta. Nu se mai poate face mai nimic. Eventual, sa impingem acest moment cat mai departe in viitor. Dar el va veni. Daca nu pentru noi, atunci pentru copiii pe care ii crestem, sau copiii copiilor nostri.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *