Cum se transforma un vis imobiliar intr-un cosmar?

6 decembrie 2010 4 minute
Distribuie

Oricine a avut un vis frumos.  Orice om normal isi doreste o casa. Chiar daca are una, viseaza la una si mai buna. E in firea umana sa fie asa. Pentru asta s-au inventat bancile. Sa vanda bani si vise. Apoi, uneori, ofera cosmaruri si cumpara ce-a mai ramas din vise. Banca este “creierul” viselor. Te face sa crezi ca visele pot deveni usor realitate. Apoi, te aduce la realitate, lunar.

Toate visele imobiliare pleaca de la bani si se sfarsesc tot la ei. Banii multi trec de obicei pe la banci. Astazi, daca parcurgi orice bulevard dintr-un oras mare al tarii gasesti cativa vanzatori autorizati  de vise. Se numesc bancheri si nu ofera plante etnobotanice. Folosesc hartii si parghii de evaluare financiara. Le place sa  atraga parteneri prin oferte de nerefuzat. Pescarii folosesc acelasi procedeu. Schimba mereu momeala si cine se prinde de ac, devine partener. Noroc ca pestii nu au vise… Se zbat putin si-apoi le trece.

120.000 de romani au casa in care locuiesc  ipotecata si alti cativa zeci de mii au imobile gajate la banci, pentru diverse alte afaceri. Numarul nu e mare comparativ cu cele aproximativ 8 milioane de proprietati pe care le detin cetatenii acestei tari. Ce i-a facut pe toti acesti indivizi sa riste? Au visat frumos sau si-au dorit mai mult de la viata? Au fost nevoiti sau au fost momiti? Au sperat mai mult ca altii sau au invins frica de necunoscut? Oricare ar fi motivul, toti acesti oameni lucreaza acum pentru profitul bancilor care le-au acordat creditele. Se trezesc in fiecare dimineata cu banca in gand si, dupa ce muncesc toata ziua, se aseaza pe perna cu creditul in gat!

Visul incepe odata cu semnarea actelor la banca. Hartiile capata valoare, banca isi onoreaza promisiunea si livreaza banii. Fericiti cei “saraci cu duhul”, care nu au primit credite. Cei care nu au avut nevoie de banii bancilor se incadreaza automat in categoria: “Am intalnit si romani fericiti!” Toti cei care sunt astazi indatorati la banci traiesc realitatea crunta… a cosmarului de a-i inapoia. Incet-incet, multi au ajuns sa se intrebe daca mai merita sa crezi in vise. Daca-ti faci numai vise si nu le realizezi ai sansa sa fii un norocos. Asa au ajuns unii sa se mandreasca cu faptul ca nu si-au permis sa ia un credit si acum se felicita ca si-au oprimat gandurile de a se bucura de un imobil, cu ajutorul bancilor.

Viata unui debitor poate sa devina un cosmar, provocat de o schimbare financiara majora, intr-un timp foarte scurt. Ca in orice vis, incerci sa te trezesti la realitate si sa te “smulgi” dintr-o situatie in care nu ai vrut sa ajungi. Poate nici nu a depins de tine. Te-ai trezit “tarat” in cosmar din cauza unor factori conjuncturali, imposibil de prevazut. Peste vointa ta, incepe provocarea unui nou vis. Acela de a scapa de cosmar! Asa ajungi sa te cunosti mai bine, sa iti cunosti limitele.

Cea mai sigura cale sa iesi dintr-un cosmar este sa continui sa visezi. Sa crezi ca poti invinge! Sa incerci sa transformi visul urat intr-unul frumos! Altfel, daca te trezesti cu un cosmar in minte el te poate bantui mult timp. Asa, daca lupti il poti birui. Ce poate fi mai provocator decat sa te autodepasesti, chiar si atunci cand subconstientul lucreaza intr-o alta realitate? Cea la care altii nu indraznesc sa ajunga!

Nu trebuie sa va intrebati de ce altii nu au vrut sa viseze. E dreptul lor sa traiasca fara credite. E nedrept sa-i judecam pe altii ca nu au facut ce am facut noi. La urma urmei, diferenta intre oameni sa face prin visele pe care reusim sa le transformam in realitate. Depinde numai de noi sa nu ajungem “sclavii” unor vise urate, sa reusim sa ne ferim de ele. Si atunci, putem spune ca suntem mai puternici!

Cand ai un cosmar imobiliar, reincepe sa visezi frumos. Altfel esti pierdut!… Transforma-ti visele urate in fapte reale! Iar daca vrei neaparat sa transferi cosmarul mai departe, du-te la banca si da-le cheia de la casa! Atunci, incepe adevaratul parteneriat “strategic”. Si cosmarul se muta la banci!

74 Comments on “Cum se transforma un vis imobiliar intr-un cosmar?”

  1. Popescu
    6 decembrie 2010

    Dragos Dragoteanu, in sfarsit un indemn la gandire pozitiva, la actiune versus apatie/inactiune, la lupta versus resemnare.

    Am avut si eu incercari de acest gen pe unele forumuri de discutii, dar am fost taxat drept manipulator imobiliar. Mi-am dat seama cu aceasta ocazie ca oamenii nici nu stiu ce e aia gandire pozitiva. Daca ii spui cuiva sa gandeasca pozitiv – in context imobiliar – intelege ca ii spui ca or sa creasca preturile.

    Donald Trump spunea ca gandirea negativa este specifica oamenilor lenesi, pentru ca ce iti spune o gandire negativa decat ca nu mai e nimic de facut, totul se duce dracului, altii sunt de vina / noi deloc, deci intr-un cuvant nu iti ramane de facut decat sa tragi pe dreapta sa astepti fie sa crapi fie sa vina vremuri mai bune..

  2. Dan
    6 decembrie 2010

    Oare de ce amcham nu militeaza pt o lege a falimentului la persoanele fizice in romania (cum exista in america si in toate tarile occidentale) dar in schimb este un feroce militant de tip taliban in transformarea populatiei romaniei in sclavi ai monopolurilor care actioneaza pe teritoriul tarii NOASTRE?!!!

    Complet inutil indemnul la gindire pozitiva atita vreme cit singurele 2 optiuni ale debitorului in aceasta tara sint: SINUCIDEREA sau FUGA DIN TARA… altfel javrele de creditori au voie in mod „legal” sa te distruga daca nu ai cu ce sa platesti ratele… mugurel isarescu poate explica mult mai bine cum a servit manipularea si tilharia facuta de catre sistemul mafiot bancar in acest banctustan aflat sub ocupatia serviciilor secrete ceausiste.

    Probabil sintem singura tara din lume in care debitorul alaturi de bugetul national si-au asumat 100% din riscul creditului!!! iar creditorul doar cu profitul!!!

    deci sa gindim pozitiv, vorba lui Aristotel:
    http://www.youtube.com/watch?v=u5um8QWWRvo&feature=player_embedded

  3. Popescu
    6 decembrie 2010

    Dane, tipic, esti inca unul care gandeste negativ 🙂

    Nu am inteles-o pe asta cu fuga din tara. La ce te ajuta?

  4. Mielu Nebunu'
    6 decembrie 2010

    @ Dan

    Nu ai dreptate si iata de ce:

    1. Nu e nimic nou sub soare, nu de ieri, de alaltaieri s-a dovedit ca bancherii sunt niste hoti. Asta se stie de decenii intregi.
    2. Bancile nu foarteaza pe nimeni sa ia credite. Romanasii nostri intra singurei pe poarta bancii, „momiti”, asa cum bine zice Dragoteanu, de vanzatorii de vise.
    3. Daca ai luat niste bani…..nu trebuie sa-i dai si inapoi? Hai sa vorbim romaneste, omul stie de la inceput ce-l asteapta….
    Spera numai intr-o minune : doar, doar uita banca de el, sa-i mai ceara banii! Nimic mai neadevarat! Nu uita…
    4. Si eu am avut un credit auto. Si eu am platit niste chestii care ,initial, nu apareau in contract! Cine e de vina ca am fost un prost? Banca sau eu? Eu, evident….
    5. Eu sunt de acord cu executarea silita! In felul asta oamenii vor sesiza pericolul bancilor in mod real!

  5. Popescu
    6 decembrie 2010

    Apropo de ce discutam ieri, indicii preturilor la apartamente in tara publicati de Capital. Pret mediu la nivel national 1,049 euro/mp util. Cele mai mari caderi de pret au avut loc in Constanta si Timisoara.

    La Iasi, de unde e moldoveanul de Aristotel Costel, preturile au crescut cu 2,1% in 2010!! De aia e baiatul asa nevricos, a pompat din greu pe bloguri cu caderea pietei si tocmai la el la Iasi preturile au crescut 🙂 .Ironia sortii Aristotele, mai stai un an in chiriei..

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/la-inceput-de-iarna-pretul-apartamentelor-vechi-continua-sa-se-dezghete-141951.html

  6. Popescu
    6 decembrie 2010

    Rectific: la Iasi cresterea de 2,1% a fost in noiembrie 2010 fata de luna anterioara. Noiembrie 2010 fata de noiembrie 2009 a fost scadere de 4,8%

  7. FUNKY -HAPPY
    6 decembrie 2010

    @dragos. sa zicem ca sunt dintre cei ‘romani fericiti’ care am stat in barca mea si bine am facut. mai stiu un numar de cunostinte care au facut la fel si dorm linistiti. stiu si altele care s-au intins muuuuult mai mult decit plapumioara si maninca ca pasarelele – 3 boabe pe zi. si tot nu le ajunge. e doar o chestiune de timp pina raman fara case. fratilor romania nu are productivitatea necesara si produsele cu valoare adaugata care sa permita o situatie mini-confortabila si predictibila unui numar mare de persoane. suntem si vor ramine colonie de munca ieftina. antreprenorii romani in foarte mare masura prefera solutia simpla a reducerii costului in loc sa faca ceva diferit si sa produca valoare adaugata. nimeni nu baga bani in inventii sauchestii diferite. bai baieti,
    terenurile voastre nu fac (vroiam sa spun ‘fuck’) mai nimic daca nu vor exista niste insi cu creiere care sa aduca valoare adaugata in tara asta. restul cu viitorul luminos in UE e poveste…. .

    1. @FUNKY-HAPPY
      LA…”terenurile voastre…” te refereai la ale mele sau in general? Ale mele produc maestre, mai mult decat iti imaginezi tu sau altii…

  8. Dan
    6 decembrie 2010

    Mielu, nu tu ai fost de vina pentru ca ai fost furat ci HOTUL, tu esti vinovat pentru ca nu ai reactionat si te-ai resemnat in fata hotiei, chiar si asa trebuia sa fii aparat de catre legile tarii, evident lucru care nu se intimpla si nimeni nu reactioneaza ba din contra a-ti inceput sa cintati la unison ca e absolut normal ca cineva sa incerce sa te fure… asta se numeste spalare de creier.
    Legea juridica in teorie (lumea civilizata) se bazeaza pe principii etice… acestea stau la baza unei societati civilizate si normale… dar noi traim intr-un banctustan iar tentativa de furt si furtul reprezinta ceva normal… grad de indatorare de 100% din venituri in decembrie 2007 (responsabil mugur isarescu)… credite cu dobinda zero… comisioane inexistete in contracte, anexe ascunse clientilor, atragerea prin metode MAFIOTE de clienti… deci sclavul e de vina in totalitate pentru ca a fost manipulat si furat…

    Pai mielu atunci eu propun legalizarea jocului de alba-neagra … sau in fapt legalizarea hotiei… pagubitul e de vina

    p.s. de fapt noi traim acum intr-o tara in care hotia este legalizata dar sintem mult prea prosti ca sa vedem si inghitim, pe nerasuflate, toata manipularea mafiotilor si spalarea de creier pe care ne-o aplica

    1. @Dan
      Cum dracu n-au reusit astia sa ne spele creierii la toti? Inseamna ca eu nu am creier!?…

  9. Dan
    6 decembrie 2010

    Popescu… eu sint un optimist incurabil… am prezis o majorare a tva-ului pina la 22%, deci…
    Popescu stai ca inca nu a venit inghetu :)… noapte buna!

  10. Mielu Nebunu'
    6 decembrie 2010

    @ Dan

    In primul rand eu am dat niste conotatii prea puternice la ceea ce am spus, in al doilea rand tot nu ai dreptate.

    Este adevarat, traim in paradisul si in raiul hotiei bancare, sunt de acord cu Dragoteanu ca, atat cat Mugurash Bielderberg isarescu este in functie, nicio banca ce are activitate pe teritoriul Republicii Socialiste Romania nu va intra in faliment.

    Am sa fiu subiectiv si am sa ma refer la propria persoana:
    1. Hotii (bancherii) mi-au intins o cursa , dar semnatura de pe contractul de credit a fost A MEA! Am semnat de buna voie, nesilit de nimeni, (ca atunci cand m-am insurat), ba am avut si 48 de ore la dispozitie ca sa renunt la credit fara nicio obligatie din partea mea, dar nu am facut acest lucru.
    2. Da, cel care instiga la hotie se numeste hot si nu este fara de vina! Eu am spus de mai multe ori ca , persoana numarul 1 in ceea ce priveste culpabilizarea vizavi de acest fenomen, este Mugur Isarescu. El si ciracii lui au creat cadrul in care bancile pot fura legal, fara probleme. El este hotul nr 1 din Romania! Tot el a creat , ca o paranteza, si cadrul in care firmele OFF-SHORE pot scoate bani din Romania, fara niciun fel de impozit! Stii cati bani s-au scos in felul asta din Romania in ultimii 10 ani? Peste 50 de miliarde de euro! Imagineaza-ti ca banii astia ar fi putut fi impozitati!
    Sa revenim! Asa cum spuneam, de vina este cel care intinde ispita, moralmente vorbind, dar CEL MAI VINOVAT SUNT EU! Am acceptat de buna voie, aveam in fata alternativa de a nu accepta, m-am lasat prada unui imbold de moment (as fi putut strage banii in 3-4 ani, cum s-a si intamplat), dar eu am vrut atunci!
    3. Vinovat este , pe cale de consecinta la ceea ce am zis, si satana si pacatosul! Primul ca a intins cursa, cel de-al doilea ca putea sa nu cada, dar , totusi, a cazut!
    4. Iti inteleg pozitia cu privire la etica afacerilor si sunt de acord 101% cu tine. Nu este insa singurul domeniu in care avem o problema si anume sa alegem intre a fi legali si a fi morali. Iata, o problema grava cu care ne intalnim la tot pasul : avortul provocat. Complet imoral, dar complet legal! La fel si cu bancile: complet imoral, dar cu toate astea, perfect legal!
    5. Situatia nu e mai buna cu nimic daca stim toate astea. Cred cu putere ca va veni o vreme cand acest popor va ajunge la o stare de saturatie, la o masa critica de suparare si ,atunci, ce-a fost la Calugareni a fost apa de ploaie, povesti de adormit copiii…..

  11. Mielu Nebunu'
    6 decembrie 2010

    @ Tuturor

    Inainte de toate, daca se numeste cineva Nicolae din partea mea:

    La Multi Ani!

  12. Dan
    6 decembrie 2010

    Mielu, perfect de acord cu tine… pct. 2 este perfect.
    Eu tip pentru ca cealalta parte a contractului sa fie facuta responsabila in parte egala sau proportionala cu vina asumata… acum nu plateste decit prostul.
    Departe de mine sa-i scot basma curata pe debitori… fraieritul e fraier si gata… unii se desteapta altii persevereaza in prostie.
    Vreau lege exact ca la americani… posibilitatea declararii falimentului la persoanele fizice: nu mai poti achita creditele te declari falimentar, platesti o parte din credit (daca poti) si cel mai important lucru posibil: nu mai pupi credit o anumita perioada.
    Sa te declari falimentar acolo nu-i nici o placere… dar poti sa o faci, aici NU, pentru ca mafia nu te vrea falimentar ci te vrea SCLAV toata viata… asta e problema mea

  13. Dan
    6 decembrie 2010

    Dragos, cu un buchet de flori nu se face primavara in epoca glaciara pe care o traim… plina de fraieriti glaciali

  14. Mielu Nebunu'
    6 decembrie 2010

    Dane, nu se va intampla!

    Acum doi ani si ceva (sau mai devreme?) s-a discutat despre un cadru legislativ in care sa apara notiunea de faliment al unei persoane fizice. Nu se poate pune nimic in aplicare pentru ca bancile vor schimba partitura:
    1. La ipotecare n-ai cum sa te declari falimentar. Ai primit bani pentru ca ai girat cu casa. Oriunde in lume, la incapacitatea de plata pentru un credit ipotecar, zbori afara de nu te vezi…..
    Chiar si in USA, pe care o tot dai ca exemplu, dar care este printre cele mai lipsite de libertati cetatenesti…..
    2. Vor cere , pentru creditele de nevoi personale, garantie pe salariu. Nu platesti….hopa! Muncesti gratis o vreme, sau primesti numai 30% din salariu, pana se stinge debitul. Urmarirea CNP-ului la ITM le va permite sa te localizeze indeferent de cate ori iti schimbi locul de munca.
    3. Hai sa nu dam idei la bezmetici, stai linistit, bancile vor castiga inca ani multi in Romania, nu e cazul sa ne facem griji.
    ……………………………………………………………………
    Nu putem face nimic. Noi, care suntem oameni simpli, avem o singura cale in fata: sa renuntam la a mai face planuri prea indraznete de dezvoltare, care sa implice finantari bancare.
    Mai incet, dar mai sigur, si , mai ales, fara batai de cap.
    E clar nu vom conduce Mercedes clasa S, dar macar un Logan full-option ne vom putea permite fara credit, o data la zece ani.
    In ideea mea , este important ca oamenii sa sesizeze pericolul pe care il reprezinta bancile si sa refuze sa colaboreze cu ele. Noi trebuie sa scoatem bancile din viata noastra, ele nu vor pleca niciodata de buna voie. Fericita va fi natiunea care va realiza asta…
    Sincer, eu asa vad viitorul….

  15. Dan
    6 decembrie 2010
  16. Mielu Nebunu'
    6 decembrie 2010

    In aparenta!
    „Haiduci” sunt peste tot, dar este exact ceea ce am anticipat: lumea incepe sa se sature iar frustrarile de ordin material sunt primele care ies la iveala!
    Ar fi foarte interesant daca acest gest ar fi privit ca un precedent si de altii, sa vedem ce iese! Omul de rand s-a saturat sa fie mintit si furat!
    Permanent! De catre toata lumea! Si, cand ii ajunge cutitul la os, trece la fapte.
    Ma rog la Dumnezeu din cer ca romanii sa iasa din amorteala!

  17. Dan
    6 decembrie 2010

    Mielu, asta stiu si eu ca nu o sa se intimple cu frumosul ci doar cu violenta… se stringe surubul pina cind face poc.
    fara sistem financiar nu se poate… cel putin nu intr-o lume cunoscuta noua, ajungem ca in epoca de piatra… dar legi care sa scoata hotii din sistemul asta se pot face

  18. Dan
    6 decembrie 2010

    Mielu, acum nu o sa fie revolutie ci anarhie… cu mult mai rau! asta zic de cind a anuntat bestia basescu ca mai bine saraceste populatia in loc sa renunte la furturi!

  19. eusitu
    7 decembrie 2010

    Dragos mi se pare ca incepi sa-ti bati joc de cititorii.

    Adica tu vrei sa ne convingi ca nu imobiliarul ce hapsin care vindea mp de constructie la pret de Paris/Berlin/Londra e vinovat ci banca care a acordat imprumutul. Sa ma sparg de ris!

    Adica un fel de dat vina pe „Visa” ca ti-a aprobat cartea de credit si nu pe tine care ai dat platit mai mult decit face un produs. Daca iti merge sa-mi spui si mie ca poate facem de un proces colectiv impotriva Visa si mai apoi prin 2014 impotriva Mastercard. De ce asteptam pina in 2014? Sa golim cartile de credit.

  20. Mielu Nebunu'
    7 decembrie 2010

    @ Dan

    Da, se pot face legi impotriva hotiei, dar nimeni nu are un astfel de interes. Institutiile care ar trebui sa se ocupe sunt „mana in mana” cu clicile de hoti si de ticalosi care secatuiesc tara asta de 20 de ani.

    Ar fi necesara o mica perioada de anarhie, macar ne odihneste psihicul tuturor si pornim la drum cu altfel de tonus. Iar faptele care se petrec scurteaza perioada care mai trebuie parcursa pana sa ajungem la anrhie.

  21. AristotelCostel
    7 decembrie 2010

    Eh… si n-a intarziat sa apara o incantatie gen joc piramidal si MLM… la pachet.

    De ce platim cu totii… visele unor distrusi? 😀

    Te-ai trezit “tarat” in cosmar din cauza unor factori conjuncturali, imposibil de prevazut.

    Asa e! Nici investitorii FNI, nici playerii Caritas n-aveau… indicii. 🙂

    @popescu

    Parodiez adesea limbajul prostanilor care ma-nconjoara, asa ca mai degraba gasesti moldoveni prin arborele tau… ginecologic.

    Cresterea de 2.1% s-a produs cel mult in mintea ta care pare ca nici nu este.

  22. Popescu
    7 decembrie 2010

    Aristotele, cand citesc cate un mesaj de al tau, imi dau seama cat de traumatizant e sa stai cu chirie. Merita toate creditele din lume ca sa ai casa ta..

    Sa stii ca nu am nimic cu moldovenii, imi sunt simpatici. Cum e vremea pe la Iasi?

  23. AristotelCostel
    7 decembrie 2010

    🙂 si nu stau cu chirie. 😀

    P.S. Sigur ca merita. Altfel n-ai mai fi beneficiat acum de… rata. 🙂

  24. FUNKY -HAPPY
    7 decembrie 2010

    @imobiliari ; fratilor am si eu o intrebare ptr. dvstr mari agenti ?. sa zicem ca am ‘çomparat’ o casa (si frumoasa si laptoasa) cu 25 de lei de peste 1 luna. sa zicem ca casa respectiva e in continuare la vinzare pe imopedia la pretul de 37,5 lei. sa zicem ca eu ‘desi nu e treaba mea”ii anunt pe respectabila agentie ca, casa nu mai e de vinzare si a 2-a zi rog in prieten sa sune sa intrebe cit costa. puteti sa-mi explicati si mie cum se faca ca agentia respectiva a spus ca e de vanzare si a cerut si comision ? care e etica agentiei respective (century 21) in aceasta poveste ?

  25. Popescu
    7 decembrie 2010

    Funky, eu nu sunt agent, dar te intreb si eu asa ca nu inteleg de ce te plangi atata: daca vine agentia aia si-ti aduce client la 37,5, faci profit instantaneu 50%.

    Si atunci care e supararea ta? Lasa-i pe aia sa se oboseasca degeaba..

  26. Mielu Nebunu'
    7 decembrie 2010

    @ Funky Happy

    „E si ei oameni.”

    Dar vorba domnului Popescu. poate faci un ban , rapid si neasteptat.
    Nu e o idee rea deloc.

  27. Popescu
    7 decembrie 2010

    L-am auzit azi pe Razvan Muntean (Imopedia) la radio Realitatea FM, si mi-au placut cateva idei, le reproduc pentru comentarii:

    1. Scaderile anuale la preturile apartamentelor se aplatizeaza, adica de la an la an sunt din ce in ce mai mici, procentual (de la 2008 incoace). La anul se asteapta 5% scadere (asta a fost a lui Zilisteanu)

    2. Pe masura ce perceptia este ca se apropie sfarsitul crizei, proprietarii/vanzatori vor fi din ce in ce MAI PUTIN DISPUSI la negociere / sa lase la pret. Adica vor prefera sa astepte sfarsitul crizei si reluarea cresterii, e logic.

    Ca urmare, cele mai bune dealuri se fac INAINTE DE A NE APROPIA DE MIJLOCUL CRIZEI, SI NU DUPA CE TRECEM DE MIJLOCUL EI.

    Aici am nevoie de interventia lui Razvan Muntean ca sa imi confirme ca reprodus corect opinia lui. Oricum mi-a placut ideea, e perfect logica. Imediat ce se va realiza switch-ul in perceptia proprietarilor, se vor modifica si asteptarile de pret.

    3. Pretul mediu pe tara/oras, e complet nerelevant. Preturile la doua imobile pot fi diferite chiar si cand sunt situate in acelasi bloc (parter versus etaj, amenajat versus neamenajat), cartier versus centrul orasului. Ca sa nu mai vorbim de a face medie intre pretul unui apartament in Victoriei, cu unul din Petrila.

    Deci mediile complet nerelevante, fiecare imobil are pretul si povestea lui.

  28. Mielu Nebunu'
    7 decembrie 2010

    @ Dragoteanu

    Mi-am adus aminte ceva interesant. N-are nicio legatura cu subiectul…..

    E adevarat ca in vara lui 2005 ai avut de gand sa cumperi echipa de fotbal Universitatea Craiova?

    1. @Mielu
      Eu sunt oltean 100%, din parinti olteni 100% si bunici la fel! Orice e posibil in viitor avand in vedere ca sunt fan „Stiinta” Craiova!…

  29. FUNKY -HAPPY
    8 decembrie 2010

    @popescu27 – Nu stiu ce spune dl respectiv la radio dar eu am urmarit timp de 2 ani in calitate de cumparator piata respectiva. anul trecut pe vremea asta gasisem o casa care-mi placea. dezvoltatorul avea fix 12 ”casi” nevindute. i-am facut o oferta. la inceput a zis da dupa aia a venit primavara si el a avut senzatia ca poate vinde mai scump (a avut 10 vizitatori). A zis pas. Pe la sfirsitul verii ma sunat daca mai vreau. Atunci am zis eu pas. Pina acum 1 luna reusise sa vinda in 2 ani, 1 singura casa. pretul actual e mai jos cu 25% (pret de lista nu negociat) decit eram eu dispus sa-i dau anul trecut. Ceea ce pot eu sa-ti spun e ca foarte multi proprietari (cu unii am discutat) nu numai ca nu intrevad terminarea crizei (e vorba de romania) dar deja s-au obisnuit cu idea ca piata imobiliara va fi la ani lumina de ceea ce a fost in 2007. In plus aia care vor sa vinda sunt dispusi sa negocieze ca lumea. sunt evident si cetateni care au luat o mare plasa cu case f. scumpe si care daca ar vinde la ce se ofera acum ar pierde un purcoi de bani. ceea ce stiu eu este (de la agenti) e ca tranzactiile pe peste >400-500 e se numara pe degete in tot bucurestiul in 2009-2010. poate dl dragos ne poate confirma. asta inseamna ca nu s-a prea vandut nimic pe acest segment de 2 ani. restul cu ceea ce au citit diversi cetateni prin carti tiparite in vestul EU sunt povesti (ca si ales cu cresteri continue si nesustenabile )

  30. Popescu
    8 decembrie 2010

    Funcky> Dacia vinde de rupe, Volvo a ajuns sa fie detinut de chinezi.

    E o prostie sa crezi ca nimeni nu vinde nimic, cei care s-au adaptat la piata se descurca binisor. Nu le purta lor de grija, tu vezi de interesul tau ca altfel o sa mai stai cativa ani in chirie si daca isi revin lucrurile cat de cat o sa povestesti despre aceleasi preturi, dar in sens contrar..

  31. Razvan Muntean
    8 decembrie 2010

    @Popescu – ai prins ideea. Merci de precizare.

    Nu am pretentia de a da pulsul pietei din interiorul ei intrucat nu sunt un jucator activ. Insa e suficient sa asculti bataile inimii pietei imobiliare ca sa tragi cateva concluzii logice.

    De ceva vreme insist pe punctul (3) si presa continua sa dea semnale toxice catre piata. Imi aduc aminte ca in Goana dupa Casa unii cumparatori mergeau la vizionare si comparau pretul/mp cu ceea ce furniza BREI in sectorul lor (altfel spus, dupa BREI Unirii = Rahova). Din fericire BREI nu mai inseamna nimic acum.

    Sper ca toti cei care furnizeaza astfel de date sa inteleaga diferenta dintre trend si valoare absoluta si sa actioneze rational, nu doar din considerente de PR.

  32. Mielu Nebunu'
    8 decembrie 2010

    @ Popescu si Funky

    Domnule Popescu, comparatia cu piata auto e complet nepotrivita. Un Logan costa 10 000 de euro (daca full full full) sau chiar la jumatate, daca e luat prin „Rabla”.
    As vrea sa stiti ca , in Romania, vanzarile Dacia au scazut cu aproape 70% , comparativ cu 2008. Da, Dacia vinde de rupe, dar nu in Romania.
    Germania , ca sa zicem asa a trecut de la Volkswagen la Logan, pentru ca acolo sunt oameni ceva mai intelepti si mai putin snobi ca aici. Chiar dvs. ati remarcat pe strazile unui oras ca Onesti (n-am fost niciodata acolo…) masini nemtesti Audi, mult mai multe decat ar permite , simbolic vorbind, situatia economica a tarii si a orasului respectiv.
    Revenind, stiu si eu apartamente de vanzare ale unor cunostinte, care le-au bagat pe piata la vanzare in primavara, 2 camere la 60 k si n-au reusit sa vanda nici la ora asta. Ce oferte au primit sunt pe la 42-43 k. Adica cu aprox 30% mai putin. Cine vrea sa vanda scade mult la pret, sau asteapta vremuri mai bune. Intr-o alta viata desigur.
    Am mai citit zilele astea ca numarul de credite ipotecare acordate este de 6 ori mai mic ca alta data (2007-2008), iar numarul interogarilor la Biroul de Credit efectuate de banci, de asemenea, inregistreaza aceeasi tendinta!
    Unde vedeti dvs. (sau cei pe care ii citati) o plafonare a scaderii? In realitate, este vorba de linistea de dinaintea furtunii. Ceea ce am descris mai sus este rezultatul taierilor salariale din vara asta, urmeaza PRABUSIREA INCONTROLABILA a preturilor imobiliare.
    Este vorba doar de delay-ul aparut de la taierile salariale si pana la efectul acestora in economie. Un fel de feedback economic.
    Dupa cum vedeti, guvenrnul face eforturi DISPERATE,, tocmai pentru ca STIE acest lucru si incearca sa ia bani de oriunde se poate : pensionari, mamici si alte asemenea.
    Cu tot respectul, informatia pe care ati prezentat-o nu are legatura cu lumea reala.

    Cu stima, Mielu

  33. Razvan Muntean
    8 decembrie 2010

    @Mielu – in primavara anului 2009 aveam -50% -15% fata de 2008. In primavara anului 2010 aveam -22% fata de 2009 (asta cu interventia statului prin programul PC1). Incepem 2011 cu -8% fata de 2010. Intelegi de ce vorbim de „plafonare”? De fapt era vorba de o tendinta de aplatizare a scaderii.

    Cu toate acestea, marja de negociere este in continuare de 20-30%. Deci indicii nu sunt relevanti nici in acest caz.

    1. @Razvan @Popescu
      Indicii sunt pentru „turma”!…

  34. Andy Miller
    8 decembrie 2010

    Domnule Dragoteanu,
    De unde va luati cifrele (vorbesc despre cei 120 000 de romani care au credite ipotecare) de cind sunt aici, tot citesc statistici care se bat cap in cap. Aveti vreo sursa de incredere? Mai vad ca si partenerii de blog apar si ei cu alte cifre si informatii. Si aceste informatii sunt contradictorii. Parerea mea este ca informatiile vehiculate sustin ceea ce vor sa transmita cei care le arunca pe piata.
    In legatura cu postarea dvs.: sa fim seriosi, oamenii s-au imprumutat la banci si au luat o decizie. Sigur ca unele sunt decizii emotionale. Dar tot despre afaceri vorbim. Ei s-au angajat contractual si astfel si-au asumat consecintele. In Romania exista o obisnuita a victimizarii. Ca si in USA multi au carti de credit si sunt indatorati peste masura. Dar nu cred ca bancile sunt vinovate de lipsa de discernamint in cheltuirea banilor, ci chiar detinatorii cardurilor. Nu exista o cultura a gestionarii banilor ( si asta se vede si la nivel de administratie locala, guvernamentala ) si asta inseamna ca oamenii nu sunt in legatura cu realitatea.
    In continuare consider ca o piata libera trebuie sa se regleze, chiar daca dupa cum am observat mai devreme exista o mare confuzie (confuzia obliga la ordine) in functie de cerere si oferta. Iar in imobiliare in continuare locatia va vinde.

    1. @Andy Miller
      Cifrele le iau din statistici, date de autoritati. Daca ele mint, suntem toti in eroare!
      Creditele in Romania sunt de cel putin 3 ori mai scumpe decat in orice tara cu imobiliare mature!
      Locatia se vinde singura, cum ramane cu restul? Ce parere aveti de „mortaciunile” imobiliare? Exista ceva similar in SUA? (e o intrebare retorica!)

  35. Dan
    8 decembrie 2010

    daca tot n-au mafiotii (bancile) nici o vina, atunci propun legalizarea heroinei injectabile… ala care cumpara e de vina, cel care vinde se numeste negustor (eventual si parfumat), exact ca la accidente rutiere – ala din spate e de vina!!!… bubuie inteligenta la nivel mondial, de aia au prins javrele astea teren pentru scheme ponzi planetare

  36. Dan
    8 decembrie 2010

    deja traim inceputul epocii „idiocracy”

    1. @Dan
      Ai facut contract de colaborare cu realitatea sau antene? Numai acolo poti sa-ti tai venele in direct!

  37. Andy Miller
    8 decembrie 2010

    @Dan
    De acord cu dvs dar bancile sunt „ajutate” de un consumism irational si de ignoranta.

    1. @Andy Miller
      100 de acord! Cum ramane insa cu pacalelile/tepele bancare? (comisioanele ilegale/abuzive/ascunse)

  38. FUNKY -HAPPY
    8 decembrie 2010

    @popescu ;’domle’ eu cred ca n-ai inteles – eu nu stau cu chirie stimabile si am vreo 4 proprietati (din care 2 case in pipera). sa nu-ti imaginezi ca daca ai cash ii arunci asa pe geam.d-aia am cash ca i-a gestionat corect. chestia e ca a ramas cu destui cash dupa povestea asta. si sincer ma gandesc ca daca aveam rabdare obtineam un pret si mai bun. dimpotriva am ‘juisat’de placere sa iau o casa la juma’de pret (cel putin fata de 2007) cu vecini faimosi.

    @mielu – de acord cu tine cu masinile. eu sunt prosper ptr. ca vind marfa din china si nu numai. toti clientii mei care sunt in stare sa exporte prospera pe timp de criza. berbecii care s-au bazat doar pe piata interna au furat-o. la fel ca imobiliarii. ca sa exporti insa iti trebuie cultura de firma, viziune si rabdare. din pacate romanasii nostrii nu prea au asa ceva. e mai usor sa speculezi terenuri.

  39. Popescu
    8 decembrie 2010

    Funcky> nu cumva tu ziceai pe aici pe forum acum cateva luni ca iti cauti vila, te mutai de pe euro pe dolar si invers..etc. Acum te-am reperat.

    Ai dreptate, astia care speculeaza imobilare sunt mai berbeci decat unul care aduce marfa din China. Ce marfa aduci din China?

  40. FUNKY -HAPPY
    8 decembrie 2010

    @ andy miller. Va confirm ca roman ‘verde’ca aveti suta la suta dreptate. suntem un popor care gandeste cu orice alt organ decit capul. insa va pot spune ca ‘marii bancheri’ directori ai bancilor occidentale au venit in romania si au crezut ca tot ce zboara se maninca. au refuzat sa vada cam ce nivel de venituri au ‘palmasii’tarii romanesti si mai ales ce cultura si disciplina a platilor au. va asigur ca 30% din cei care au luat credite cu buletinul le-au luat din start cu intentia de a nu le mai plati vreodata. bancherii respectivi trebuiau sa inteleaga cam care e treaba asta cu poporul roman mai intii. tot respectivele banci faceau éxpertize aiuritoare ale imobilelor si activelor. am un amic care a cumparat un apt comunist in 2006 cu 80 ke. dupa 2 luni o mare banca (primele 3 din romania) l-a evaluat la 200 ke si i-a dat credit de 160 ke garantie. sintem un popor timpit de adevarat dar o mare parte din vina o poarta lacamia nemasurata a bancilor straine din romania. va pot da multe exemple. si sa va mai spun ceva : sa stiti ca cei mai buni clienti din romania nu se imprumuta sau o fac pe termen scurt, si asta ptr. ca n-au incredere in bancile din romania (toate sunt straine acum); asa ca doamnele banci ramin cu buzele umflate si clienti prosti.

    1. @FUNKY HAPPY
      Nu plange bancile, balta are peste !

  41. FUNKY -HAPPY
    8 decembrie 2010

    @popescu – da eu sunt ala cu euro dolar. am vandut euro le 1,35 si am vandut dolarii inapoi la 1,24. per total am facut 8000 euro. daca eram destept si vindeam la timp faceam 20ke.

    vand materii prime. nu conteaza ce. doar atit iti spun ca vina mai bine acum pe criza decit inainte

  42. Dan
    8 decembrie 2010

    @Funky, mafiotii au stiut exact unde vin si cu cine lucreaza… au venit dupa ce le-a fost asigurat cadrul legal favorabil de catre mugurel isarescu

    @Andy, subcultura consumismului cine oare a inoculat-o!… a plecat dintr-o idee de dezvoltare pe baza de inflationism controlat si s-a ajuns la descoperirea gistei cu oua de aur de catre mafioti.
    Motivatia consumismului la ora actuala nu are decit o singura directie – anarhia

  43. Popescu
    8 decembrie 2010

    Foarte tare, se pare ca incep sa isi gaseasca si bancile nasii lor..

    http://www.ziarulargesul.ro/fapt-divers/11764-sechestru-la-ing-bank.html

  44. Mielu Nebunu'
    8 decembrie 2010

    @ Funky Happy

    Pai la Dacia ce mai este romanesc in afara de nume? Mai nimic… Managementul este alcatuit din fracezi, iar maketingul se hotaraste in Franta!
    Daca puneau nepricopsitii nostri sa vanda Dacia in Germania , netrebnicii astia erau in stare sa ceara spaga de la clientii germani, care stau si 6 luni pe lista de asteptare ca sa ia un Duster…..

  45. Mielu Nebunu'
    8 decembrie 2010

    @ Razvan Muntean

    Nu pot lua statisticile dtale ca fiind reale pentru ca in Romania nu era criza cand s-au facut aceste calcule.
    Hai sa facem o comparatie intre momentulde maxim al imobiliarelor (primavara 2008) si fiecare luna din momentul in care au scazut salariile!
    Abia acest calcul ne va da indicatorul real si ai sa vezi ca asistam la PRABUSIRE!
    Fiecare luna , din iulie incoace, a inregistrat scaderi de 2-3% fata de luna anterioara. Cresterea numarului de datornici la banci, la fel. Acordarea creditelor de consum si imobiliare scad si ele vertiginos pe ultimele luni.
    Iata de ce zic ca e bine sa comparam lunile cu salariile „normale” cu lunile cu salarii „Boc-izate”, abia cand avem aceste cifre ne dam seama care e realitatea de fapt.
    Mentionez ca am pomenit un nume de politician aici, absolut la misto, ca eu nu fac politica….

    1. @Mielule
      Tu nu faci politica,dar la imobiliare nu te mai pricepi! Ai iesit din schema si se vede…Poti sa te iei de mana cu Dan si sa asteptati anarhia relaxati! Pentru toti cei ce si-o doresc, va veni, individual!

  46. Mielu Nebunu'
    8 decembrie 2010

    @ Dragoteanu

    Asa cum am mai zis, am iesit inainte sa ma fac de ras si sa traiesc „pe minus”
    Nu-mi doresc anarhia, dar simplul faptul ca am alte dorinte , nu ma pune in afara fenomenului….

    P.S. Da, nu ma pricep la imobiliare. Adesea nu-i inteleg pe ceilalti care au resuit in domeniu. Am insa motivele mele (pe care nu le spun) ca sa raman cat mai aproape de imobiliare.

  47. Dan
    8 decembrie 2010

    Dragos, inca un an cu basescu si redescoperim piinea pe cartela (ce vremuri)…
    dar sint fericit, popoul suveran a decis: decit un prostanac mai bine o javra

  48. Razvan Muntean
    8 decembrie 2010

    @Mielu – nu vad de ce as corela temporal preturile cu salariile. Salariile au fost taiate mult mai tarziu. In primavara lui 2008 bancile au strangulat creditele, iar de atunci blocajul imobiliar isi facea aparitia la noi. Nu era nevoie sa ajungem la scaderi de salarii ca sa ne dam seama ca incepe criza.

    Am inceput aici un indice pentru piata imobiliara:
    http://www.imopedia.ro/run/2009/07/piata-imobiliara-din-2008-incoace/?cp=all

    …cand am vazut ce intelege „turma” (vezi Dragos, la @33) am decis sa-l intrerupem. Din pacate „turma” vrea „sange”.

  49. mihai
    9 decembrie 2010

    Cei care au semnat contractele de credit sunt vinovati! Aici ma includ pe mine si consider ca cei care nu recunosc acest lucru, este clar, nu au coloana vertebrala!
    Dar cred ca vinovatul moral este Mugur Isarescu. Acesta e vinovat ca a sustinut bancile , iar acestea s-au impus cu forta (cu ajutorul FMI si banca Mondiala) regulile MULT peste ceea ce reprezinta economia de piata si concurenta. Bancile din Romania au facut un cartel al „Profiturilor uriase”. Acest domn nu a vrut si nu a respectat ceea ce Romania trebuia sa foloseasca. Cursul flotant al leului. A indatorat tara, si vom avea in curand o datorie externa foarte mare si un curs valutar de 6 lei/ 1 uro. Pare neverosimil???? Economia Romaniei se afla in continuare pe scadere in valoare neta de -2,5%. In valoare reala e si mai rau. Si in continuare acesta tine cursul fix. Da poate ajuta populatia, bancile si firmele pe termen scurt. Dar daca acest lucru se prelungeste se ajunce intr-un cerc din care nu se va mai putea iesi decat pritr-o devalorizare si o declarare a incapacitatiide plata (vezi bulgaria 1996). Cine are urechi sa auda. Cat despre Basescu sau Boc, dar si Geoana, Crin sau alti latrai sa fie sanatosi. La cte tampenii s-au facut in Romania in ultimii ani ce mai conteaza un faliment.

  50. Mielu Nebunu'
    9 decembrie 2010

    @ Razvan Muntean

    Ei, ce Dumnezeu, cum adica nu vezi de ce sa iei in calcul taierile salariale……..

    Pai, asta se reflecta in puterea de cumparare si, cel mai important, in scoringul bancar care se intocmeste de banca. De aici, acordarea sau neacordarea de credite.

    Pari un om cu scaun la cap, imi e cu neputinta sa cred ca nu intelegi. Si, la fel de important, pana la taierile salariale ,Romania n-a avut criza. Doar scadere de preturi. Sa vezi de-acu incolo ce frumos o sa fie….

  51. Mielu Nebunu'
    9 decembrie 2010

    @ Mihai , la # 49

    Sunt de acord cu dta. Si eu vad lucrurile absolut la fel. Euro va fi imposibil de sustinut foarte curand, iar falimentul de tara bate la usa. Maxim cateva luni de-aici incolo…..

  52. Razvan Muntean
    9 decembrie 2010

    @Mielu: ai inteles gresit mentiunea mea. Nu am spus ca preturile nu au legatura cu salariile, ci ca nu se poate spune ca preturile au scazut IN MOMENTUL taierii salariilor. Ma refeream la „timing”.

    Criza imobiliara batea pe la usa de prin primavara lui 2008 (din pacate putini s-au uitat pe vizor sa vada cine e), iar semnale erau inca din final de 2007. Salariile au inceput sa scada cu adevarat mult mai tarziu.

  53. Mielu Nebunu'
    9 decembrie 2010

    @ Razvan Munteanu

    Ba nu, ai scris ca nu ai de ce sa iei in calcul scaderea salariilor. Asa ai spus.
    Criza o stiam ca va veni din 2005-2006, toate calculele aratau inca de atunci, cel putin in imobiliare, ca suntem cu mult „supraevaluati”, era o problema de timp ca balonul sa se sparga.
    Raman la ideea ca , criza cu adevarat, nu avem decat din iulie 2010. Din pacate, asa cum spui dta, cine se uita pe vizor trebuie sa stie ce sa vada.
    Ce e greu si insuportabil pentru unii inca n-a batut la usa….

  54. Cristina Calota
    9 decembrie 2010

    Stimate domnule „Funky-Happy”,

    Am luat la cunostinta intamplarea relatata de dumneavoastra.
    Dorim sa investigam acest caz si sa va comunicam pozitia noastra oficiala.
    Pentru aceasta va rog sa ne contactati la 021 CENTURY (236.88.79) sau sa ne scrieti pe reclamatii@century21.ro .

    Cu stima,
    Cristina Calota
    Customer Care Officer | CENTURY 21 Romania

  55. Razvan Muntean
    9 decembrie 2010

    Mielu, hai ca o dam in semantica si sintactica. Citeste prima parte de la comentariul @48 si incearca sa intelegi ideea in spiritul a ceea ce am scris acolo:

    „nu vad de ce as corela TEMPORAL preturile cu salariile. Salariile au fost taiate mult mai tarziu”

  56. Mielu Nebunu'
    9 decembrie 2010

    @ Razvan Munteanu

    Ok, ai dreptate. Am citit aiuristic. Recunosc.

    Dar ca esenta, tot nu ai dreptate. Scaderi si urcari de preturi au loc peste tot intr-o economie care nu este in criza. Faptul ca au scazut preturile nu inseamna criza cu adevarat……
    Criza cu adevarat acum incepe, de la scaderea salariilor.

  57. Popescu
    9 decembrie 2010

    Funcky :))

    ai dat cu piciorul la profitul de 50%, te scot baietii din baza de date

  58. Mielu Nebunu'
    9 decembrie 2010

    @ Cristina Calota

    Acuma, nu pedepsiti agentu’ ca a incercat sa faca si el un ban gramada, doar e criza……

    Vorbesc serios, ce-o sa-i faceti , daca-l identificati?

  59. FUNKY -HAPPY
    9 decembrie 2010

    @ cristina calota -century 21: Rog verificati ”ID: 884RUN5638Actualizat la 7 Decembrie 2010”.

    In pricipiu casa nu e de vanzare si eu nu as fi dat niciodata banii astia. la pretul la care insa doriti dvstr s-o vindeti ma intereseaza imediat. O zugravesc si o si mobilez in banii astia. deluxe. si un mega comision ptr dvstr. pe 7 am trimis un mesaj agentei cu pricina s-o informez ca nu se mai vinde. o seara buna
    ps: probabil dna a crezut ca glumesc.

  60. Mielu Nebunu'
    9 decembrie 2010

    @ Funky Happy

    Tocmai ai bagat in belele un om al muncii.
    Sau cum ar zice Dragoteanu , „o martaciune in putrefactie”.

  61. Popescu
    9 decembrie 2010

    Belea pe dracu, femeia a intrebat ca sa il premieze de Craciun..

  62. Mielu Nebunu'
    9 decembrie 2010

    Da, il premiaza!

    Ii da dreptul sa-si aleaga alta meserie!

  63. cristi
    10 decembrie 2010

    Mielu asta e nebun de tot…am o mica firma de comert si sincer zic k imi merge destul de bine, nu prea vad nici o diferenta de la inceputul crizei…ba chiar salariile le dau la fel, incasarile la fel….cand il aud pe asta nebunu zici ca viseaza sfarsitul lumii…cine are bani si vrea sa isi cumpere isi cumpara, cine nu…asteapta …pai daca eu am 60 de mii si vreau casa anul acesta, nu stau pana la anul in decembrie ca il iau cu 5 mii mai ieftin…k chiria ma duce tot pana acolo…e logic…

  64. Mielu Nebunu'
    10 decembrie 2010

    @ Cristi

    Bravos! Esti exceptia de la regula! Ce facem cu restul de peste 90% la care le merge din ce in ce mai rau?
    Si, apoi, ca mine sunt multi, care vedem ca lucrurile merg prost…
    Toti suntem niste prosti, nu-i asa?

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *