2 ani, atat a trebuit sa vedem o intoarcere de 180 grade! Care sunt cauzele? Multiple! Care este efectul? Unic! In orice tara dezvoltata, clasa de mijloc constituie motorul economiei. Fie ca vorbim de 5%, fie ca ajunge la 10% sau chiar mai mult, cei care compun aceasta categorie exista. In randurile ce urmeaza as vrea sa scriu despre lucruri la care putini s-au gandit, dar le simtim pe propria piele, permanent. Mai greu e sa le recunoastem!…
Daca te duci cu masina la reparat, daca ai o echipa de constructori la reparatii prin casa, daca vrei un serviciu turistic decent sau vrei sa beneficiezi civilizat de un lucru pe care-l platesti, ai sansa sa te enervezi foarte repede. Explicatia o accepti cu greu, dar o gasesti usor, daca stai sa te gandesti de unde provin toate aceste neajunsuri. Cine lucreaza in aceste domenii? Oameni, nu roboti! Robotii au in spate un certificat, o garantie, un manual de instructiuni. Oamenii ce au? Au ei intotdeuna o pregatire adecvata sau doar o “spoiala” tipic romaneasca? Unii, nu au nimic! Sunt fosti sau actuali muritori de foame, “priponiti” prin diverse domenii. Multi patroni, care faceau parte din clasa de mijloc, i-au angajat din lipsa de alternative si nici nu i-au scolarizat profesional. Daca n-ati realizat vreodata de ce, eu va pot spune ce simt, luand zilnic “pulsul” strazii, in diverse domenii de activitate. Clasa de mijloc e pe cale sa dispara complet din Romania nu datorita creditelor luate, nu datorita incapacitatii de adaptare la o recesiune economica, ci datorita fortei de munca existente. Dupa 1990, una din marile greseli care s-au facut a fost ca s-a scos din educatia tinerilor notiunea de ucenicie. Cum adica sa mai faca proaspatul student vreun stagiu de practica obligatorie? Are diploma, se vrea din start director, coordonator de proiecte, sefulet intr-o multinationala sau ceva pe aproape. Cum sa inceapa el/ea de jos, sa vada ce fac altii, sa fure meserie sau sa puna “osul” la munca intr-o echipa, sa vada ce inseamna raspunderea, la “locul faptei”. Ucenicia e pentru prosti, nu pentru “vedete”, care se cred “specialisti”. La noi, implicarea in meseria pe care o practica fiecare e optionala! De cate scoli de meserii ati auzit in ultimul timp? In tarile normale, o meserie este adusa uneori la nivel de arta si perfectionarea continua este obligatorie. Asumarea raspunderii pentru ceea ce lasi ceva in urma ta este o chestiune rara in Romania. Din pacate, notiunea de lucru bine facut nu prea exista, indiferent de cost sau recompensa. Toti vor bani, dar se opresc la acest stadiu!
Profesorii au facut greve peste greve si injura Guvernul. Daca un antreprenor de succes din Romania face o dezbatere publica cu orice profesor de economie din tara asta, in mod firesc, il “spulbera”! Ar fi o discutie intre un practician in exercitiul functiunii si un teoretician, uneori “expirat”. Educatia de baza, financiara, economica, bancara, de comunicare comerciala sunt sub pamant, nu la pamant!… Nici nu vorbesc despre oamenii de rand, vorbesc despre cei care ar trebui sa reprezinte in viitor clasa de mijloc! Evident, sunt si exceptii, dar va asigur ca cei care reusesc o iau de foarte jos, se chinuiesc sa reuseasca si parcurg mici falimente pana reusesc. Mai nou, Fiscul inventeaza noi instrumente sa “stoarca” din fasa orice initiativa din aceasta categorie economica. In loc sa genereze noi locuri de munca, in loc sa aiba o perspectiva vizibila pe termen mediu, clasa de mijloc se zbate sa supravietuiasca. Haituiti de poveri fiscale, blamati uneori ca isi doresc mai mult, umiliti de birocratia din sistemul romanesc, oamenii care ar fi trebuit sa reporneasca economia sunt de multe ori la mana unei forte de munca anemice. Desi dupa ce termina o facultate multi absolventi pot sa se stearga cu diploma la dos, ceea ce este halucinant in aceasta tara este lipsa de motivatie. Motivatia de a evolua prin munca!
Cultura antreprenoriala incepe cu un abecedar in care se explica fiecare cuvant/expresie care tine de bani, de valoarea lor, de stiinta de a-i face si de gresala de a-i risipi usor. Clasa de mijloc din tara noastra tinde sa dispara, afundata in datorii si din lipsa controlului asupra unei situatii dificile economic. Aspiratia la statutul de membru al clasei de mijloc a inceput intr-un mediu lipsit de educatie profesionala elementara. Ea se vede astazi mai mult ca oricand. Toti suntem afectati direct de inexistenta unei comunitati reprezentative a clasei de mijloc sau a unor modele de succes autentic, care sa se implice si la nivel politic pentru a schimba lucrurile in bine, cat se mai pote face ceva. Altfel, Romania risca sa se “stinga’’ incet-incet, fara cea mai importanta veriga economica, prin care ar trebui sa evolueze.
Fara material uman nu poti sa “croiesti” o natiune prospera.
Eve
22 noiembrie 2010Cred ca aceasta clasa de mijloc incepuse sa se formeze dintr-o greseala, cu consimtamantul securistilor imbuibati care prin 2005-2008, atenti sa-si cheltuie banii proveniti din diverse „tunuri” au zis: lasa-i bey si pe astia sa manance o prajitura, nu numai paine ca pe seama lor ne vom umfla si noi si mai tare!
Multi au cazut in capcana iluziei ca se afla in clasa de mijloc si implicit pe drumul progresului, deci se crease un mediu aspirational care impingea prostimea sa se indatoreze si mai mult ca, deh, trebuiau sa aiba un statut care presupunea o masina bengoasa si o vila piperoasa pe banii bancilor! Orgoliul le-a luat mintile acestor sarantoci, prima sau a doua generatie in pantofi, care pur si simplu uitasera de unde au plecat si nu-si cuantificau corect legaturile, valoarea si rolul lor intr-o societate securistica.
Si pe care, dupa ce s-a imputit treaba, nu-i mai ajutau nici limbile date in cur sefilor lor smekeri!
Mielu Nebunu'
22 noiembrie 2010Sunt de acord cu dl Dragoteanu, cu niste mici exceptii pe care dansul le anticipeaza din partea mea, sunt convins.
Nu sunt de acord cu ideea ca in Romania nu se munceste. Este dat exemplul cu profesorii. Sunt de acord ca exista si uscaturi si sunt de acord ca un anteprenor poate face un profesor de economie, intr-o confruntare de idei, chiar si la nivel universitar.
Revin, poate ca dl Dragoteanu nu are contact foarte bine cu acest sector al vietii sociale si sunt dator sa fac niste precizari. Viata unui profesor de rand este cumplita. kilograme intregi de hartii de completat, inspectii peste inspectii absolut inutile , mereu amenintarea ca se pierde catedra (sau chiar se elimina…), regulamentul scolar care permite copiilor sa jigneasca sau chiar sa bata profesorii si pentru ce???? Pentru 1000 de lei pe luna (asta e salariul mediu al unui profesor de gimnaziu in Bucuresti). Imi pare rau, oamenii astia fac mult mai mult decat le ofera statul.
Sa va mai zic ceva: un individ care a fost profesor vreme de 25 de ani sau chiar mai mult va fi dat la o parte de noua lege a invatamantului, titulatura si definitivatul nu vor mai fi recunoscute si se va deschide calea spagii catre directorii de scoli sa angajeze pe cine vor…cum vor.
Cum vreti ca acesti oameni sa-si faca datoria linistiti? Cine ii primeste pe acesti oameni in mediul privat? Nimeni, din punct de vedere al competentelor profesionale ei nu vor face fata niciodata unui sistem cu adevarat concurential, dar unii dintre ei sunt profesori de mare calitate.
Imi pare rau, cu chestia asta nu pot fi de acord. Neseriozitatea se simte insa din plin si in mediul privat. Am vazut si acolo nenumarate exemple de incompetenta (ca sa nu zic prostie…), o multime de cazuri de parazitism in sectorul de prestari servicii , in mediul privat si cate si mai cate…..
Iata, nici mediul privat nu ne ajuta cu nimic sa devenim mai performanti. Cum vrem clasa de mijloc cand in mediul privat nici macar salariul minim pe economie nu se trece pe cartea de munca. Cum vrem clasa de mijloc cand oamenii muncesc sa-si faca targetul in mediul privat si cate 10-11 ore pe zi? Sa nu uitam ca in ultimii ani au fost mai multe cazuri de deces din cauza epuizarii la serviciu in mediul privat. TOATE au fost in mediul privat. In ABSOLUT TOATE CAZURILE orele suplimentare nu erau trecute in pontaj…
Nu putem cere mai mult de la oameni in acest moment. Statul ii minte iar mediul privat ii exploateaza. EU, UNUL, II INTELEG!
Problema nu e nemunca: problema e minciuna, inselaciunea si exploatarea. Se tot da exemplul Germaniei, ca acolo lumea isi face treaba, dar acolo statul ii respecta pe oameni iar un patron care nu face carti de munca face zece ani de puscarie….
Imi pare rau, asta-i adevarul!
Respectam oamenii si oamenii ne vor respecta!
Pana mor voi avea aceasta opinie!
Ion Pribeagu
22 noiembrie 2010Eve si Mielu aveti o parere foarte personala despre romani si ce fac ei BINE sau RAU in general ( se stie ca avem cu ce am ramas din epoca post decembrista) dar avem si foarte buni prestatori de servicii (costurile putin mai mari decat eram obisnuiti – uneori mai mari decat in WEST pentruca ducem lipsa profesionistilor) insa in privinta patronilor cred ca se greseste cand se crede ca patronii/beneficiarii de servicii platesc foarte putin (se stie ca se evita impozitarea foarte mare a statului si atunci plata CASH fara urme merge foarte bine – de aceea avem o clasa de mijloc foarte puternica inca dar statistic foarte saraci dar incercati sa reparati sau construiti ceva si veti vedea ce venituri au acesti oameni – clasa mijlocie cu vacante in alte tari si masini tari) dar in privinta bugetarilor cu mici exceptii cred ca sunt platiti prea mult pentru ceace fac si ce servicii presteaza uitand ca sunt platiti din banii nostri si fara sa scuz exceptiile eu stiu un lucru : daca nu vrei sa faci ceva (o anumita munca putin platita) cauta altceva sau LA CAPSUNI CA NU ESTE RUSINE SA MUNCESTI PE BANI MAI MULTI dar daca vrei un/pe scaun 8 ore pe calculator cu GAMES la umbra sau la cald, putin este deja MULT.
Pentru Dragos- clasa mijlocie este destul de mare pentru o tara numita saraca dar ea scade datorita momentelor economice si se poate reveni cu un guvern BUN si masuri economice printre care cel mai important micsorarea taxelor pentru angajatori in toate domeniile, arestarea tuturor functionarilor publici care fura LEGAL cu ajutorul OG si scaderea numarului de functionari publici de control care incurajeaza coruptia – liberalizarea comertului controlat de catre marile companii si protejat de catre guvern si ultima controlul cheltuielilor bugetare de catre politicieni si guvernanti.
Mielu Nebunu'
22 noiembrie 2010@ Ion Pribeagu
Dta esti un om foarte destept dar cu toate astea am sa te acuz de lipsa de realism.
Care sunt acei bugetari care castiga foarte mult in comparatie cu munca depusa?
Un profesor (absolvent de studii superioare…) este obligat sa inevete foarte mult si dupa (definitivat, grade didactice…) si ia un salariu de mizerie, am mai vorbit despre asta….
Un medic rezident castiga SUB CEEA CE SPUNE LEGEA si anume ca un licentiat trebuie sa castige minim 850 de lei pe luna.
Eu nu vreau sa ma duc la capsuni, ca, daca doream asta, faceam facultatea de capsunarit! Suntem mintiti in tara noastra, suntem batjocoriti in tara noastra!
Si de stat si de patronat!
Eu nu vreau sa castig „la negru” 3 000 de lei pe luna, vreau sa-i iau „oficial” pe cartea de munca! Ah, da! Patronul nu vrea sa plateasca impozite! O sa vina vremea sa le plateasca cu varf si indesat, daca vrea sa mai functioneze, romanii se vor trezi!
………………………………………………………………
Daca am avea clasa de mijloc, am avea si circuit al banilor eficient si putere de cumparae si toate cele ce decurg din asta! Aici Dragoteanu are dreptate 101%!
Cu toate argumentele dtale, dle Pribeagu, raman la ideile mele! Nu poti sa-ti bati joc la nesfarsit si de intelectuali si de clasa muncitoare FARA RISC SOCIAL ENORM!
Exista posibilitatea ca lumea , societatea civila, sa ajunga la o masa critica de suparare si, atunci, ce-ati vazut in decembrie 1989 a fost un simplu si nevinovat joc de copii!
Fereasca Dumnezeu ca sa fie cineva in tabara care nu trebuie cand va veni momentul!
Mielu Nebunu'
23 noiembrie 2010@ Ion Pribeagu
Completare
Cine ia azi de la patron 3 000 de lei „la negru” e un idiot fara pereche. Pe cartea de munca e trecut salariul minim pe economie sau chiar jumatate de norma. Sau chiar e incheiat un contract intre angajator si angajat, care isi face un PFA. O prostie fara seaman, pentru la fondul de pensii nu se acumuleaza mai nimic, apare varsta de pensionare si degeaba ti-ai rupt oasele si nervii pe 3 000 de lei, iei pensie 400 de lei… Cu timpul nu mai ajunge nici de medicamente. Toti batranii din Romania au cel putin o boala cronica, e cunoscut acest lucru.
Situatia nu trebuie tolerata. Nu sunt impotriva faptului ca patronatul strange bani, de-aia unii sunt patroni si altii angajati, diferente sociale sunt si vor mai fi.
Sunt impotriva cailor imorale si care duc la saracirea omului de rand!
Ion Pribeagu
23 noiembrie 2010Dragi blogeri – am mai spus parerile sunt personale si judecate prin experientele traite
Nu contest necesitatea studiilor garantate de diplome dar lipsa experientei asa cum spune si Dragos face din acestia doar niste inchipuiti „aristocrati ” (citat este obligat sa inevete foarte mult si dupa (definitivat, grade didactice…si ia un salariu de mizerie) inchei citatul – acea pozitie bine platita trebuie sa aduca un profit substantial mare ca sa aiba si patronul si statul si muncitorii destui bani sa traiasca bine – deci afaceri f. profitabile si aici am sa scot in evidenta gresita filozofie a majoritatii concetatenilor asteptand bani multi de la STAT dar ne participand la „donatiile – TAXE” catre acesta si cautand locuri de munca la STAT – stiti dece ?? acolo STAI fara grija patronului cum sa plateasca pe toti cei cu care are relatii (unele intime cu STATUL si functionarii lui) incepand de la banca care te beleste, muncitorii care nu sunt disciplinati ba din contra agentiile care reglementeaza existenta firmei, si multe altele pe care le stiu cei care sunt implicati dar atat bugetarii cat si angajatii patronatului nu inteleg ca patronul nu ia banii de la buget ci trebuie sa-i PRODUCA/FACA numai el cum stie si daca nu intelegi acest lucru incearca ceva pe cont propriu si vei vedea cat de corect vei putea fi… eu nu promovez evaziunea ci o inteleg si accept stiind DE CE.. avem aceasta situatie – toti vrem o pensionare cu venituri care sa ne ajunga sa traim decent (fiecare cu standardul lui de decenta) dar va intreb EU – tu/noi/fiecare cat am adus plus valoare patronului, cat statului cat comunitatii stiind ca statul si toti cei in relatii prietenesti cu el doar cheltuie fara nici o mila fata de impozitatul roman (fizic sau firma) ba chiar il desconsidera numindu-l OMUL DE RAND – care este adevaratul OM – ceilalti sunt niste capusi (nu capsunari) care traiesc de pe urma ACESTORA facand doar valuri in jurul lor si strigand in gura mare sa li se DEA (un fel de cersit) pentruca ei sunt aristocrati – o boala mai veche infiintata pe timpurile cand puterea fizica si organizarea supunea sau inrobea aceasta clasa a OMULUI de rand – in final concluzia mea este sa se plateasca in functie de MERIT – ce faci tu pentru tara ca sa meriti mai mult decat ti se da?
Ion Pribeagu
23 noiembrie 2010Pentru Mielu – vreau sa mai rezolv ceva pe acest blog – Capsunaritul este inteles in Romania ca fiind o activitate rusinoasa chiar daca ei pleaca din tara si practica alte meserii pentruca noi romanii nu suntem ospatari italieni in restul europei, nici cafenele grecesti, nici musulmani pe ajutoare sociale NOI ROMANII lucram in toate domeniile si avem reprezentanti si in unele activitati care sunt nu tocmai legale sau corecte dar si EI au reprezentanti care colaboreaza cu ai nostri reprezentanti.. EU citez aici capsunaritul ca fiind o activitate in afara tarii fara a mai explica de fapt ce poate face fiecare pentru a nu mai fi judecat TRADATOR de tara sau SPALATOR de WC publice asa cum fac majoritatea concetatenilor nostri si va amintesc UBI BENE/PANIS IBI PATRIA spunea un participant la formarea limbii Romane – o limba frumoasa si usur de invatat, bogata si in continua schimbare cu care eu sunt de acord daca nu se incearca ceace fac mai noii nostri reprezentanti MEDIA scrisa sau vizionata.
eusitu
23 noiembrie 2010A ajuns patronul sa se plinga de lipsa clasei de mijloc!
Asta in Romania unde orice patron de spalatorie auto sau buticar are Q7. Angajatii? Aia sint prostii si trebuie sa munceasdca de dimineta pina seara altfel patronul gaseste alti fraieri. Cam asta e mentalitatea in Romania din pacate…
S iatunci intrebarea: cum sa apara clasa de mijloc?
Cica angajatii nu sint bine pregatiti. Exista destui romani ce s-au intors dupa ani de munca prin Europa. Multi dintre ei stiu sa munceasca foarte bine si sint calificati la nivel europena. A existat un patron care sa-i plateasca la nivel european? Cu siguranta ca nu…ca doar sint in Romania iar patronul trebuie sa-ti faci vacanta in insule exotice iar angajatul sa aiba suficienti bani pentru chirie, mincare si eventual niste haine mai bune.
Degeaba se arunca pisica moarta peste gard, problema mare in Romania e mentalitate patronului care nu da doi bani pe angajati si nu mentalitatea angajatilor.
Dar e mai simplu sa dai vina pe altii decit sa schimbi tu ceva.
Mielu' Nebunu'
23 noiembrie 2010@ Ion Pribeagu
Puneti problema foarte bine, sunt foarte vadite si niste nuante spirituale in ceea ce spuneti. Cu permisiunea dvs am sa vorbesc punctual , pentru ca-mi este mai usor.
1. Incep cu ce fac eu pentru tara, ca mi se pare foarte interesant.
In primul rand , platesc impozite ca un idiot. Impozite de tot felul. De la impozitul pe casa si pe masina, la PFA-ul meu, si stiti si dvs. ce „noutati” minunate au primit pfa-urile vara asta…
Ce primesc de la stat pentru impozitele pe care le dau? Absolut nimic: minciuna si batjocura!
Daca nu m-as teme de somatii si executari silite si daca n-as avea-o pe nevasta-mea care e corectitudinea intruchipata as cauta o cale sa nu platesc nimic. Merg pe 38 de ani si eu, unul, nu simt ca m-a ajutat statul cu nimic pana acum. Faptul ca am facut scoala se datoreaza examenelor pentru ca mi-am consumat creierii mei si timpul meu, deci nu e nimic gratuit in asta.
2. Denumirea de „Om de rand” nu are nimic peiorativ. Ma refeream la marea masa a populatiei, oamenii de rand.
Eu sunt un om de rand. Nu e nimic rau in asta. Ma identific si eu cu marea masa a oamenilor.
Le voi tine partea oamenilor de rand permanent.
3. Nu am primit nimic niciodata de la statul roman si a trecut de mult vremea in care asteptam ceva. Nu am primit nici casa (cum era pe vremea lui Ceausescu) , nici salariu (n-am fost bugetar nici 5 minute in viata mea) si nici nimic altceva.
Raman la ideea ca sunt cateogorii socioprofesionale care au un salariu umilitor in tara asta si ma refer la : profesori, medici, politisti. Asta e… Majoritatea dintre ei sunt tot oameni de rand si eu le voi sustine cauza oricand.
4. Sustineti mai mult sau mai putin direct ca scoala romaneasca nu mai produce competente profesionale reale.
Dar scoala romaneasca cume tratata?
-exista in vigoare o lege care le mareste profesorilor salariile cu 50%. De ce nu se aplica? Jigodiile care sunt acum la putere si care au promovat legea respectiva n-au stiut ca nu au cu ce sustine legea dpdv financiar?
-cu sporurile si primele inlaturate in vara asta, salariile profesorilor au scazut in mod real cu 40%
Cum sa faci performanta in aceste conditii?
5. Puneti problema ca oamenii sa aiba constiinta si sa se intrebe ce plus valoare aduce eu, angajatul X, patronului meu? adica eu trebuie sa am constiinta! Perfect, sunt de acord, dar si patronul sa se gandeasca la fel: „Eu ce-am facut pentru angajatii mei? Cartile de munca sunt platite corect? Orele suplimentare sunt platite si inregistrate in pontaje conform legii? Am platit salariile la timp?”
Adica, daca eu trebuie sa am constiinta vreau ca treaba asta sa fie bidirectionala! Sa mi se raspunda cu acelasi respect.
Stiti cel putin la fel de bine ca mine ca treaba asta nu se intampla in peste 90% din firme unde sunt probleme de felul celor descrise de mine mai sus.
Plus valoarea vine , dupa parerea mea, de la patron. Daca omul nu are conditii unde sa-si desfasoare veleitatile, sa am pardon……nu se poate aduce nicio plus valoare.
Creeaza conditii, sprijina scolile de renume cu bani pentru cercetare (oare cati patroni fac asta in Romania, un lucru care este OBISNUIT in afara), cauta sa angajezi oamenii care trebuie si…..ai castigat!
Oamenii vor manifesta constiinta!
6. Am zis si eu in nenumarate cazuri ca multa lume primeste salariu de la stat ABSOLUT DEGEABA! Aparatul de stat este supraincarcat pe criterii politice, care cum a ajuns la putere si-a pus sustinatorii in functie si aia stau acolo bine-mersi, stand ca nimeni nu-i da afara si ei isi vor permite in continuare acelasi soi de grobianism ca si pana acum.
Nici vorba de competenta, bun simt, plus valoare (ca si institutiile de stat au nevoie de asta…) in foarte multe locuri la stat! Aici sunt de acord cu dvs si cu Dinu Patriciu ,care spune ca e prea multa lume care plimba hartii in sistemul bugetar si acesti indivizi trebuie eradicati.
Exemplu:
Cunosc o mare doamna director la APIA Bucuresti, care este absolventa de litere. Singurele ei merite sunt ca si-o trage cu cineva din PDL si are acasa o momaie de barbat care ii permite orice!
Aceasta doamna, va spun, are functia de director, intreba la un moment dat (retineti, lucreaza la APIA) intreba la un moment dat :”Cate prasile mecanizate se fac la grau?”
Cine e de vina ca persoana respectiva e in functie? Si ne mananca banii si mie si dumitale, care contribuim la bugetul de stat?
Aici, da, sunt de acord cu dta si-ti dau dreptate.
In rest, nu aveti dreptate!
Mielu Nebunu'
23 noiembrie 2010Despre capsunarit!
Este o mare rusine , o mare dezonoare dar nu pentru cei care o practica!
Este o mare rusine si o mare dezonoare pentru statul roman si pentru cei care il conduc. Sunt zeci, sute, mii de intelectuali care isi parasesc tara si se umliesc printre straini pentru ca statul i-a mintit , i-a batjocorit si i-a spoliat cat s-a putut de mult in cei 20 de ani de la Revolutie incoace.
Astfel se dilueaza valorile, se pierd talente , apare relativizarea si nivelarea performantelor. Pentru ca oamenii, de foame in ultima instanta, nu-si pot permite sa faca ceva in tara lor.
Dle Pribeagu, nu poti invita oamenii sa mearga la capsunarit, mi se pare chiar ca aveti putin cinism in aceasta vorba.
DE CE INVITATI STATUL ROMAN SA CREEZE CONDITII CA OAMENII SA NU MAI EMIGREZE?
Mihaela
23 noiembrie 2010cred ca Dragos Dragoteanu a atins un punct sensibil pentru multi. Sunt un patron care si a construit businesul cu extrem de multa munca si lovindu ma de indolenta si nesimtirea multor angajati. Vin cu un scurt exemplu. O domnisoara secretara, cu diploma de master in buzunar ( a nu stiu cata dealtfel) a venit la interviu in urma cu 2 luni. Desigur, dupa ce m am asigurat ( verbal ) ca este suficient de motivata, ca detine cunostinte tipice pentu job, am angajat o. Salariul solicitat de domnia sa nici macar nu l am negociat. Cat a cerut ( desigur in parametrii normali ) atat i am oferit. Imediat in ziua urmatoare, dupa ce si a luat salariu a dat bir cu fugitii. Credeti ma, multe exemplare de genul celei mai sus mentionate am avut nesansa sa intalnesc. Cine poarta vina ? Cred ca cei care i educa. Incepand cu parintii extrem de toleranti si darnici ( financiar ) si sfarsind cu regulile societatii in care traim. Revenind la parinti…, am o fetita care invata intr un liceu din zona de ,, fite,,, Dorobanti. Am ramas surprinsa sa vad pusti, din generatia fica mi care vin cu cateva milioane zilnic la scoala. Telefoanele sunt schimbate in functie de sezon..etc. Multi dintre ei au ramas corigenti la diferite materii, insa, se bucura de vacante extrem de scumpe, de bani si de alte facilitati. Menalitatea parintelui, de multe ori este baza atitudinii sfidatoare si delasatoare a noilor absolventi. Consider ca ar fi constructiv daca aceste subiecte s ar putea dezvolta in presa.
Ion Pribeagu
24 noiembrie 2010#9 Un comentariu correct si sunt de acord
#10 Nu recomand capsunaritul – nici fie painea cat de rea dar daca guvernarea este proasta si nu poti face nimic atunci mai bine UBI BENE/PANIS IBI PATRIA decat lupta cu morile de vant sau stropitul nu cu apa contra vantului
Concluzia -1. Paliticienii si guvernantii cei mai vinovati cu legile si OG de protectie
2.Patronii (tot cei de sus si alti neavizati impreuna cu odraslele) sunt vinovatii principali pentru distrugerea economica a Romaniei si 3.Clasa de mijloc este vinovata ca accepta starea actuala – cu exceptiile de rigoare, avem si oameni adevarati
dar ce facem cu vorba lui Dragos (powlimea) oamenii de rand care nu mai au nici un drept si devin carne de tun… asta este intrebarea, pana cand vor mai accepta aceasta situatie ??
Mielu Nebunu'
24 noiembrie 2010@ Mihaela , la #11
Da, aveti dreptate. M-am lovit si eu de superprofesionistii din firme, care nu au niciun fel de principii de viata. Si, da, intradevar, chiar asa procedeaza, cum ati descris dvs.
Eram in 2006, la cea de-a doua firma de imobiliare in care lucram. Si ultima, de fapt. Seful fusese contactat de nu stiu ce firma de HR, aia au venit pe la noi si i s-a recomandat sefului sa angajeze un director de HR. Ceea ce ,saracu’ , om de bunacuviinta a si facut. Era o fetiscana de 25 de ani, fara nimic in cap, care habar nu avea nici de vanzari nici de imobiliare.
Circul a inceput a doua zi: ni s-a impus sa ne adresam cu „doamna director”, desi noi ne cunosteam in firma de ani de zile, ne spuneam pe nume chiar si cu seful si, in plus, ea nici macar nu era casatorita, ca sa-i zicem „doamna”. la rugamintea sefului insa ne-am supus, avea un agreement cu ea si cu firma de HR (care o prezentase ca avand o vasta experienta profesionala…..ceea ce ,intre noi fie vorba, n-am inteles niciodata, fetita aia nu avea decat un an si noua luni pe cartea de munca…) sa-i lase mana libera in tot ce vrea sa faca.
Ei, bine, oameni buni, in numai trei saptamani a reusit sa ne dea activitatea peste cap, a reusit sa bage tampenii in cap sefului cu niste teste aiurea pe care ni le dadea si concluzia a fost halucinanta:
Dupa capul ei trebuia sa fim dati afara toti, pentru ca….nu suntem buni de imobiliare! Dar ea facea imobiliare de trei saptamani si ma evalua pe mine care aveam 6 ani! Dar erau oameni in firma care aveau mai mult de 10 ani.
In fine, a inteles si seful ca nu e bine ce face si a dat-o afara. Automat, scandal cu firma de HR…..
De secretare, ce sa mai zic…..Unele veneau si stateau numai 10-12 zile, luau 5 milioane si plecau. Chiar ele marturiseau: atat au avut nevoie!
Da, e nevoie si de schimbarea unor mentalitati la angajati, nu se poate face treaba asa. Eu as propune amendarea drastica si plata de despagubiri catre firma.
……………….
Sotia mea e profesoara. A fost amenintata odata de un elev (care era a treia oara repetent) :daca nu-mi dai nota de trecere vine tata si va cumpara scoala si pe tine te pune sa fii prietena mea!
Boon! N-am zis nimic, m-am dus la scoala si am rugat directorul adjunct :”Bre, inchide-ma in biroul dumitale cu elevul respectiv!” L-am incins bine in 5 minute cat n-a fost el incins toata viata lui. A venit tac-su si cand i-am spus ce-a zis beizadeaua a ramas cu gura cascata, dar i-a luat apararea!
Da, parintii sunt de vina. Le iau apararea prostilor de copii si astia se indreptatesc sa faca orice. Vom ajunge si mai rau de cat suntem
@ Ion Pribeagu
Ce-o sa facem cu oamenii de rand? Cu powlimea, cum zici dta? Impartasesc alaturi de dta aceeasi curiozitate, n-am aflat raspunsul….desi tare mi l-as dori (acest raspuns) intrucat si eu fac parte din categoria respectiva.
Mielu Nebunu'
24 noiembrie 2010Romania, oamenii de rand si teoria sistemelor
E posibil ca, la un moment dat sa se acumuleze atat de multa energie negativa in oameni incat sistemul social sa devina de necontrolat si fara niciun fel de reguli. Ceva gen Revolutia din ’89, dar fara scenariu de data asta.
E posibil insa si reversul medaliei, adica sa mergem incet dar sigur catre netezirea completa a creierelor si valorilor. Nimeni niciodata nu o sa ridice glasul, lucrurile se vor desfasura in absolut aceleasi tonalitati ca si pana acum. De varianta asta ma tem mai mult ca de prima varianta.
Gabriel
24 noiembrie 2010Ai mare dreptate in ceea ce priveste situatia clasei de mijloc din tara noastra. Sunt unul dintre cei ce s-au lovit de un faliment, din cauza sistemului si lupt in continuare munciind si luand-o de la inceput si nu ma las. Cu toate acestea am un gust amar cand constat ca taxele ridicate ne omoara in continuare!
Cu respect, Gabriel, cel ce a lucrat candva la firma dumneavoastra!
Mielu Nebunu'
24 noiembrie 2010Mugurash Bielderberg Isarescu
Am auzit-o si p-asta!
Se pare ca azi, sau zilele trecute netrebnicu’ asta de Isarescu s-a exprimat ca nu bancile sau autoritatile au indatorat Romania. De vina, in opinia lui de om bolnav, sunt chiar ….. romanii!
Ca, pana la urma, bancile sunt intermediari, n-au obligat pe nimeni sa ia bani….
Oameni buni, asta chiar ne crede prosti, i-am vazut si expresia fetei, stralucrea de rautate si nemernicie.
Lumea o sa puna mana pe furci si topoare destul de curand!
Ion Pribeagu
24 noiembrie 2010Ce votam asta avem – si cand spun asta stiu dece iar restul veti trai si veti vedea
Clasa de politicieni actuala nu are o intelegere a relatiilor intra-umanistice ei toti au fost educati de fosta generatie de oportunisti dictatoriali ai comunismului si nu inteleg economia libera ci numai pe aceea controlata de catre ei si ai LOR in care gasim o mare lista de politicieni si guvernanti cu conflicte de interese – firmele lor avand contracte guvernamentale – coruptie la celai inalt nivel apoi esalonul infractional protejat de catre cei platiti de noi sa ne apere – politia si jandarmeria, urmeaza media atat scrisa. audio (cu rare exceptii) dar mai ales TV national si televiziunile particulare care creaza confuzie in masa in functie de preferintele patronilor (politicieni si/sau guvernanti si nu in ultimul rand reprezentantii in noua oranduire mondiala si angajati ai unor agentii (cu nume pompoase) de control al celor mai sus mentionati.
Deci patrunderea si mai ales ramanerea in clasa mijlocie este ingreunata prin tot felul de reguli si obligatii care in timp te falimenteaza atat material cat si emotional – este foarte greu sa te mentii dar nu imposibil – asadar prin toate mijloacele trebuie combatuta si/sau schimbata actuala formula de guvernare si implicit desteptarea celor care raspund ca pe timpul lui nea nelu – da pe cine vrei domnule sa alegem, pe Ratiu care nu a mancat salam/soya cu NOI – DA zic eu, trebuiesc alesi oamenii gospodari, cei care cred in oameni si respecta oamenii nu pe cei care te bat si batjocoresc
In alta ordine de idei ramanerea sau cresterea clasei de mijloc se va face numai prin incurajarea antreprenorilor in toate domeniile – ei vor plati si angajatii si indirect sau direct statul binenteles cu reguli bine stabilite de ambele parti. Iata o alta mare greseala scaderea taxei pe profit la numai 10% – pai asta este o mare HOTIE – vei lua 10% numai celor sub 100.000 pe an dar mergi din 100 in 100 mii pana la ???
hai sa facem de dragul articolului 20% la 1 milion si tot ramai cu 800.000 profit/BUN deci au facut si fac legi foarte rele pentru powlime si bune/lacome pentru ei
Asa angajatorul plateste si el oamenii mai bine si legal si daca nu este multumit pui lacat la intrare si 2 soldati si GATA pleaca NENE in alta parte si fura – AICI NU
mergi in UE sau SUA si platesti pana la 80% – URA si la mai BINE
robert
25 noiembrie 2010Draga Dragos , inainte de orice .. nu te-ai saturat de aceiasi chibiti pe blogul tau? tot mielu, tot pribeagu… asta e. Ai dreptate in ce priveste teoreticienii si pracdticienii, dar aici sunt doua cauze care ne implica si raspunderea noastra. 1. studentuimea romana (am fost si noi studenti) nu mai este responsabila si revolutionara. Un „teoretician” fara experienta practica ar trebui alungat cu oua de la catedra. 2. de asmenea mediul perivat ar trebui sa ceara dur facultatilor de Stat (ca privatii… oricum sunt praf) sa angajeze numai oameni care au si afaceri de succes. restul – sa experimenteze in productie ceea ce predau si noteaza… daca pot. Ucenicia ar fi obligatorie in viziunea mea. dar ce te faci cu nepotismul?
omul de rand
25 noiembrie 2010Eu as arata si cealalta fata a problemei: voi vorbi despre mine doar in masura in care va garantez ca cunosc problema nicdecum nu ma consider o exceptie nefericita .
Am 53 ani, sunt inginera (deci diploma mea includea masteratul)Am lucrat in firme dure pt o femeie:Comb siderurgic Galati, Intreprinderi de constructii de masini si utilaje tehnologice, intr-o fabrica de avioane .Am fost tehnolog de sectie,deci am lucrat cu echipe,am facut proiectare, am lucrat in calitate si am facut laborator , am fost si in servicii de logistica , deci a trebuit sa ma perfectionez mereu.Ca sa ai autoritate asupra muncitorilor , dar si a colegilor si sefilor trebuie sa fii”al dracu’ „sau sa fii COMPETENT, sau amandoua.Eu nu ma pricep sa fiu intriganta sau „a dracu” si am ales calea sa fiu competenta.Am facut curent delegatii de cate o saptamana , aveam credite obtinute prin credibilitatea mea de la firme care ne livrau materiale,de 6 miliarde, in anii ’95-2000(directorul m-a intrebat cu cine ma culc) Am fost disponibilizata in timp ce aveam CO , o saptamana.
Am lucrat si in sistemul privat , deci m-am confruntat si cu munca de santier, cu deplasarile.Chiar daca carnetul de conducere nu a fost conditie de angajare,patronul ma trimitea sa iau masina de acasa, daca nu veneam cu ea la servici si ma trimitea sa rezolv probleme in afara orasului(te duci la Tg Jiu , la Tismana , la Dragasani, la Galati, la RM Valcea .)Nu am vazut nici o decontare la benzina , nu conta ca aflam la ora 7dim ca treb sa plec imediat.Pe atunci abia aparusera pagerele.Aveam 2 copii, unul prescolar, altul in generala.Nu aveam nici macar cum sa-i anunt sa-si cumpere singuri paine.Intr-o zi m-a trimis sa ma intalnesc cu cineva „sa-mi spuna unde sa sapam niste puturi”.LA destinatie am aflat ca era vorba de gropile de fundatie pt o hala industriala pt o fabrica de automobileDaewo.Cand am intrebat de proiect de amplasare, de certificate de evaluare a solului mi s-a zis sa nu mai fac pe interesanta.Cand am dat de bucati de beton armat la adancime de 3-4 m, am primit directiva sa bag un om in groapa sa taie cu polizorul.Propunerea mea de a rezolva inginereste problema a primit un raspuns tip Becali. A 2a zi patronul a venit cu solutia promovata de mine , ca fiind creatia lui, si m-a si mustruluit ca nu m-a dus mintea .
Am avut si satisfactii „teoretice”: directori de la Galati care, dupa 17 ani de cand ma-m transferat in alt oras, cand i-am vizitat pt probleme de serviciu, mi-au propus sa ma intorc acolo”ca-mi dau si casa”, specialisti (SPECIALISTI)la firme de renume din Germania, Anglia, Olanda, mi-au apreciat munca, chiar peste asteptarile mele.DAr, de la fabrica de avioane am fost concediata pentru ca lucram si eu si sotul acolo (seful mi-a zis ca a avut de ales intre mine si un muncitor care „n-a trecut Pasti sau Craciun fara sa-i aduca o pulpa de porc sau vitel” Numai mie mi se pare cinic?
LA ultimul serviciu ma ocupam de evidenta productiei, in vederea calcularii salariilor, si a facturarii (comenzi de export)de comenzile+ receptia de aprovizionare, faceam si pe secretara.Patronul a venit cu propunerea de modificare a functiei de incadrare , ca sa ocoleasca legea cu salariul minim pt studii superioare=2 salarii minime /economie(sa ma incadreze ca secretara in cond in care imi transferase atributiile unui economist=agent comercial+un economist =director de vanzari+un inginer=director de marketing+o secretara cu studii medii.In loc de 4 angajati platiti la functiile amintite,care au parasit firma ,voia sa ma plateasca cu 600roni(evident ca nu puteam rezolva totul in8 ore, mai ales din cauza atrib de secretariat de genul fa cafea , deserveste telefonul pt toata firma , inclusiv comenzile de pizza pt toti care se voiau bagati in seama ,scandal ca de ce nu i-am facut legatura lu’ Anisoara cu soacra-sa, in timp ce eu negociam cu un furnizor preturi si termene de livrare, ca de ce am refuzat sa servesc cafeaua pt Maricica cu 10 clase cand trebuia sa fac receptia comenzilor,ca de ce automatul de cafea i-a inghitit banii Zoitei, sa chem service-ul, cand eu il vanam pe patron sa-mi semneze ordine de plata sau redactam oferte pt diversi clienti .)Si faceam ore suplimentare gratuite.Am cerut acceptul patronului ca sa rezolv prioritatile productiei cu argumentul sustinut de dovezi ca ii aduceam un profit de 2000roni/zi, numai din aprovizionare, ca el se vaita ca nu este de lucru si eu gaseam clienti.Nu mai spun ca beneficia de compensarea salariului cu 50%, datorita faptului ca aveam peste 46 ani.Si totusi , in ziua cand s-a implinit termenul legal cat era obligat sa ma tina in schimbul compensatiei primite, mi-a desfiintat postul de inginer si m-a trimis in somaj.
Copii mei au facut facultati in ciuda faptului ca unii profesori le ziceau la curs”nu stiu la ce o sa va foloseasca” sau in programul facultatii figurau mari somitati politice sau „specialisti” doar pe ecran, iar ila curs nu-i vedeai niciodata.Si ei sunt vinovati de educatia pe care N-O PRIMESC tinerii.Si” la scoala ” se invata idei gresite(profesori care violeaza eleve sau le conditioneaza notele de relatii sexuale, profesoare care au relatii nefiresti cu elevii.
la liceu la fiul meu , un elev a injurat o profesoara, in timpul orei, cu toata clasa martor.Tatal a facut o donatie scolii si conducerea a musamalizat totul.Ce autoritate a mai avut profa respectiva in scoala?Ce tupeu a avut elevul acela fata de alti profesori?
Ceilalti elevi au vazut ca „se poate”!!
Am asistat la intalnirea dintre un profesor si un parinte modest,ce se interesa de situatia scolara a copilului.Proful se vaita ca el face eforturi , face ore de meditatii la scoala, dar „nu se prinde de copil.Sa vina copilul sa mai lucreze cu el acasa”..el se va sacrifica, desi nu are timp.Dupa ce s-au despartit reactia a fost”al cui tata o fi fost asta?” Cei din invatamant se vaita de salarii dar s-au invatat cu niste metode de marire, inca din anii ’80,Acum li se par drepturi justificate de traditie , dar n-am auzit de nici unul care sa moara de epuizare cum au fost cazurile popularizate de presa, de salariati la patron.
De cate ori nu am fost in situatia sa stau la servici la 8-9 seara si sa apara seful din afara firmei: Ce, pleci???!!!”
IN CONCLUZIE:LUCRURILE NU SUNT DOAR ALBE SI NEGRE.Pacat ca cei care ar trebui sa imbunatateasca sistemul si legislatia , mai au de invatat si nu prea se pricep sa invete de la cei care au rezolvat problema.
Ca sa ai angajati buni, indiferent ca esti ministru sau patron e nevoie sa stii „sa vezi”realitatea, sa rezisti la lingusiri si mita, sa RECOMPENSEZI munca si SA PEDEPSESTI atitudinea nepotrivita
omul de rand
25 noiembrie 2010Pt MIhaela
N-am inteles ?Domnisoara secretara a luat salariul dupa ce muncise?Eu stiu ca se da primul salariu la lichidarea care se da in luna urmatoare celei in care te-ai angajat, nu anticipat., deci a mai muncit de la inceputul lunii pana la 10-15 ale lunii si nu si-a luat salariul pt aceasta perioada .Am inteles gresit?De ce e nesimtita?
Poate invat si eu ceva , ca la o firma la care am lucrat, cu 1100 salariati, nu orice fleac, ne-a tot amanat cu salariile, mai ales personalul „neproductiv”adica cei care aveau munca de birou, ca trebuie sa manifestam intelegere pt problemele financiare ale firmei, vreo jumatate de an.Lucram acolo si sotul meu si eu .Pana la urma , neavand cum sa hranim copii si sa ne platim obigatiile(intretinere, en electrica, etc),am inceput sa cautam si alte oferte de lucru.A gasit ceva sotul si l-a anuntat pe patron ca ia un job part time(era director de marketing dar cand a fost nevoie a stat noaptea sa ajute la incarcat marfa in TIR-uri , ca sa respectam termenele de livrare)deoarece nu mai putem sa traim fara nici un venit.
Patronul a facut o scena , a pretins sa-si dea demisia, sa nu mai vina din ziua urmatoareSotul a acceptat si atunci a inceput sa-l santajeze ca ma da pe mine afara.Sotul nu a crezut stiind ca eram singura din firma care rezolva aprovizionarea, salarizarea si planificarea/urmarirea productiei (vorbim de o fabrica in care tehnologii nu stiau sa dea un consum de materiale, sa faca un flux tehnologic sincronizat) a doua zi m-a anuntat in operativa ca sunt data afara ,NICI PINA AZI NU AM MAI VAZUT BANII DATORATI SOTULUI SI MIE , PE APROAPE 6 LUNI
Ion Pribeagu
26 noiembrie 2010ptr #18 Noroc cu tine ca ne plictiseam si ne-ai facut praf cu analiza clasei mijlocii
ptr #19 O situatie deosebita – esti prinsa intr-un cerc vicios, mai toti patronii in locul lipsurilor profesionale sunt inlocuite cu vulgaritati si lipsa bunului simtz – este la moda mai ales in estul salbatic fost komunisto……. dictatorial cu ajutorarele de la interne, altfel cam egalitarian in unele conditii politico/economice dar meritele tot neapreciate – atat putem deocamdata
Mielu Nebunu'
26 noiembrie 2010@ Tuturor
Din pacate, ceea ce descrie doamna care semneaza „omul de rand” nu deloc o situatie deosebita (cum o numeste domnul Pribeagu), ci este o situatie foarte des intalnita in mediul privat.
E bine sa fii prost si sa ai putere de munca, fizic in primul rand. Cu cat esti mai necunoscator in ale legislatiei muncii, cu atat esti mai binevenit, pentru ca se reduce riscul de a-i face probleme patronului.
Parca doamna mi-a luat vorbele din gura! Muncesti si nu esti respectat. Domnul Pribeagu, om de inalta atitudine ,vorbea insa de constiinta pe care trebuie sa o aiba un om pentru patronul sau si de acest gand pe care trebuie sa-l aiba angajatul in ideea de a aduce plus valoare firmei in care lucreaza.
In cazul doamnei „om de rand” (am spus deja ca ma voi solidariza permanent cu aceasta categorie de oameni) ceea ce trebuie sa aduca dansa patronului pe care l-a avut nu este plus valoarea, ca pe-asta a adus-o deja, ci un dosar penal, pe legea muncii! Si o spun cu toata responsabilitatea. Nu se poate sa tratam oamenii in felul asta, mi se pare incredibil de urat sa tratezi oamenii in felul asta.
La 20 de ani dupa revolutie avem inca o legislatie incoerenta, lacune mari ce pot fi exploatate de cei care vor sa exploateze.
Intrebare pentru cine vrea sa-mi raspunda : CINE ADUCE PLUS VALOARE ANGAJATULUI CARE-SI FACE TREABA DAR ESTE MINTIT SI BATJOCORIT ???? CUM SA FACI PERFORMANATA ,CAND, IATA, NU AI CU CE PLATI FACTURILE?
……………………………………………………
Am sa iau partea ,totusi, unei parti a profesorilor. Deci, nu tuturor… Si la scoala unde lucreaza sotia mea sunt cateva lichele de copii care ar fi trebuit sa fie exmatriculati de multa vreme, dar pentru ca parintii au firme destul de instarite si-si permit spagi la directoare de 1500 de euro, netrebnicii respectivi raman in scoala in continuare. Si injura profesorii (iata ,aveti deja doua marturii in acest sens…), sar la bataie s.a.m.d.
Decat ca cu mine nu merge prosteala de genul asta. Cand sotia mea avut probleme nu am ezitat sa-l calc in picioare pe cel care a provocat problema, pentru ca LEGEA NU-MI PUNE LA DISPOZITIE ALT MIJLOC! Si, daca situatia se repeta, voi fi de un milion de ori mai nesimtit, imi pare rau : la bunatate raspund cu de 10 ori mai multa bunatate, dar la nesimtire raspund cu de 1 000 de ori mai multa nesimtire. Altfel, suntem luati de fraieri si suntem trimisi sa ne cumparam vasilina singuri. Imi pare rau, dar situatia este asa cum spun….
Probleme legate de comportamentul discretionar va mai pot relata si eu, tot la sotia mea la scoala:
– a facut un proiect Socrates impreuna cu o colega. Au muncit mai bine de sase luni la proiect. Dupa care acest proiect a trebuit transmis nu stiu unde prin fax. Persoana respectiva „a uitat” sa puna si numele sotiei mele pe proiect, l-a pus numai pe al ei…
Ulterior, datorita punctajului obtinut, a devenit director in scoala respectiva. Cine a fost cel mai batjocorit om din scoala? Cea care o ajutase cel mai mult la proiect, si pe care „o uitase” cand a trimis faxul. I se cereau ore peste program, era controlata la ore de paznicul scolii, la cererea noii directoare. De cand un paznic are dreptul si competenta de a controla un profesor???
Pana cand mi-a ajuns cutitul la os si m-am dus acolo si i-am explicat ca pot sa-i intind matzele pe gardul scolii, daca asta isi doreste….
Imi pare rau, altfel nu se rezolva problemele si ,vorba lui Dragoteanu de mai demult, cine-si asuma barbatia ….sa-si asume si consecintele ei.
In rest , sistemule putred si pentru ca s-au creat premisele putreziciunii si de asta nu putem scapa. Directori de scoli si de licee care se cred ca in plin feudalism. Minciuni peste minciuni, profesori care abuzeaza de eleve, profesoare care ar face orice sa si-o traga cu elevii (am vazut chestia asta in multe locuri incat stau si ma gandesc daca nu cumva e o regula….), turnatorie intre profesori, mancatorie si , nu in ultimul rand, INCOMPETENTA CRASA! Si mai vin si parinti care ameninta ca dau foc scolii ca progenitura nu e in stare sa scrie mai mult de doua randuri la o lucrare, moment in care nota 3 devine nota maxima ce poate fi obtinuta!
Exista insa si clasa :oamenilor de rand” intre profesori si acelora eu o sa le tin partea permanent
Dan
26 noiembrie 2010repet: ne aflam sub ocupatia monopolurilor de tip mafiot, interne si externe. Ei au nevoie de un stat sclavagist si nu de un popor care sa aiba coloana vertebrala atit morala cit si financiara.
Cel mai bun exemplu de mizerie morala a „guvernatorilor” (hotilor) acestei tari sta in declaratile MIZERABILE ale cuplului de mare „succes” isarescu-basescu: poporul este de vina pt hotia facuta, permisa si intretinuta de cei doi…
Deci mai are cineva o urma de indoiala ca ne aflam sub ocupatia unor limbrici care si-au cumparat de la occident dreptul de a ne distruge tara?!!!
isarescu+basescu= doua fiinte extraordinare
Ion Pribeagu
27 noiembrie 2010Ramane totusi intrebarea – Ce facem pentru imbunatatirea climatului cresterii clasei de mijloc ?? acea clasa care aduce venituri tuturor – patronilor si statului care la randul lui sustine si saracul si bugetarul – aceasta este intrebarea si ei care sunt in masura sau inteleg mecanismul sa comenteze (bugetarii si saracii tarii sunt beneficiari) legi care ar putea porni acest proces (guvernantii si politicienii nu vor ca aceasta clasa sa fie puternica ei fiind atrasi de megalomanie aristocratica)
Eu ofeream anterior 1.schimbarea sistemului de taxare pe profit (10% este gresit) 2.scaderea taxelor/participare pentru fime si 3. intrarea in legalitate a tuturor angajatilor (aici este de spus si despre relatiile de munca ce trebuiesc revizuite in aceasta noua societate capitalista) Binenteles ca cei care sunteti vizati de cele de mai sus puteti face comentarille cele mai potrivite.
Dragos Dragoteanu
27 noiembrie 2010@Ion Pribeagu
Daca nu introduci politicul in ecuatie, ai niste comentarii pertinente, unele chiar interesante. Dupa parerea mea:
1. impozitul in Romania e o gluma!…INCA!! Ma astept la o dublare a impozitelor directe si indirecte in urmatorii 2-3 ani, la orice!!
2. pentru firmele care vor supravietui crizei, facilitatile trebuie sa fie direct proportionale cu profitul reinvestit si numarul de angajati pe care-i duce-‘n „spate”!
3. angajatii trebuie sa traiasca, patronii sunt capii rautatilor si faradelegilor! Un patron serios lucreaza la limita „imposibilului”! Daca statul ii va ajuta pe cei seriosi, va avea numai de castigat in viitor! Ajutorul vine punandu-i in „teapa” pe cei care nu platesc! Asa, limita devine posibila si acceptabila….
Corul Van(z)atorilor
27 noiembrie 2010Cea mai frumoasa definitie a clasei de mijloc a fost data dupa parerea mea de George Bernard Shaw:
„I have to live for others and not for myself: that’s middle-class morality.”
sau in varianta mioritica sa fim suficient de idioti sa-i pastram fericiti pe ai nostri „500 Forbes(i)” si indeajuns de generosi sa ne protejam social saracii astfel sa nu ne exileze UE undeva pe harta Africii ori a Asiei de sud
nu vreau sa ma pronunt despre cat de bine suntem pregatiti profesional, pentru ca nu stiu la ce, sau la cine, sa ma raportez,… dar din punct de vedere „moral” ..aici cred ca…avem mandria si fitele noastre nationale (sau nationaliste)…
Dragos Dragoteanu
27 noiembrie 2010@Corul Van(z)atorilor
Fericirea nu poti sa o imparti, o daruiesti, pur si simplu!…Recent am incercat sa fac lucrul asta si nu mi-a iesit!! Eu eram fericit si am crezut ca pot imparti acest sentiment… Am confundat starea mea cu starea altcuiva. Asa e si cu clasa de mijloc. Nu poti sa traiesti pentru altii si ei sa se bucure de realizarile tale. Ei, ceilalti, trebuie sa fie parte din viata pe care tu o traiesti, sa gandeasca, sa-si doreasca, sa se sacrifice si sa imbratiseze idealurile tale. Altfel, iese ceea ce vrei sa eviti de la inceput!
Cat priveste majoritatea celor din Top 500, cunosc personal zeci de persoane care au si sufletul si chilotii ipotecati la banci!!! Averea lor e pur virtuala!
Ion Pribeagu
28 noiembrie 2010@24 Dragos – la #1 impozite personale ma astept si eu si stiu dece cu toate ca la cele auto au sarit calul prea mult fortand populatia la tot felul de inventii 2.facilitati pentru profitului reinvestit si numarul angajatilor este foarte important pentru o conlucrare stat si patronat dar la 3. relatiile dintre patronii – angajatii, eu cred ca nu numai patronii sunt de vina ci si angajatii ambele parti vor maximul de profit/venituri personale
care trebuiesc rezolvate nu de guvernanti si politicieni ci prin negocieri directe bazate pe merite personale nu legislative (nu cred ca un patron este tampit sa nu aprecieze munca cuiva la justa ei valoare, singura problema pe care o vad este faptul ca este cunoscuta de catre toti angajatii si atunci apar probeleme de comportament si invidie fiecare crezand ca merita mai mult, deci secretizarea veniturilor personale prin angajarea unei firme de plati salariale) dar si o anumita purtare/conduita pentru ambele parti la aceasta intelegere.
Mielu Nebunu'
28 noiembrie 2010Sunt mai multe probleme ce trebuiesc atinse la intrebarile domnului Pribeagu. Intr-o tara cu buget alcatuit in proportie de 45% din incasarile de TVA, cea mai mare prostie a fost chiar marirea acestuia.
O solutie ar fi diminuarea lui cat mai mult posibil sau chiar inlaturarea lui (la alimente as scoate TVA-ul). Maresc si marja de profit a IMM-urilor si cresc cumva si puterea de cumparare a omului de rand. Sau, daca cresc impozitele asa cum bine prezice dl Dragoteanu, macar reusim sa mentinem nivelul de trai la aceleasi cote fara alte eforturi in plus.
O mare problema, la un anumit nivel este si faptul ca exista un delay destul de mare intre facturarea TVA-ului si incasarea lui la bugetul de stat. Nu mai vorbim de calea alambicata pe care o urmeaza acest TVA pana ajunge la buget. O solutie ar fi facturarea TVA-ului direct catre bugetul de stat si plata lui de catre end-user direct catre buget. Se eliminia niste pasi , ar merita incercat. Si scapa si firmele de presiunea platii TVA, care, asa cum am zis, la un anumit nivel devine distrugatoare.
O alta problema in Romania este colectarea taxelor si impozitelor. Oamenii (firme sau persoane fizice) nu prea sunt obisnuiti sa plateasca la timp si asta nu e bine. Pentru ca, prin feed-back, buget ne serveste si noua exact ce-i servim si noi lui: servicii bugetare de proasta calitate!
…………………………………………………………….
In ultima instanta , eu cred ca toate astea, la nivelul la care a ajuns Romania , sunt frectia la piciorul de lemn sau perfuzia la mort. Nu stiu cum o sa arate Romania de dupa criza, nu stiu cum o sa arate Europa de dupa criza. Aflam cu neplacuta surprindere ca Irlanda ia un imprumut de urgenta de 90 de miliarde, aflam cu mare ingrijorare ca, in maxim 20 de ani, datoriile statelor europene catre FMI vor insuma peste 245% din PIB-ul respectivelor tari, estimat la valoarea de atunci.
Cu ce vom plati? Sau, mai bine zis, ….vom plati? Ce se intampla daca nu platim? Pentru mine e imposibil de dat un raspuns, la nivelul meu de perceptie a lucrurilor. Oare cat de mult trebuie inasprita fiscalitatea (mergand pe silogismul domnului Dragoteanu) ca sa evitam implozia financiara?
Ceea ce simt este ,insa , ca omul simplu german, austriac, elvetian, bun platitor de impozite care unora li s-ar parea colosale, e posibil sa nu mai doreasca sa tina in spinare tari ca Grecia, Romania, Irlanda, Ungaria, Portugalia.
Eu, unul, n-as face-o. Fiecare cum isi asterne asa doarme. Milostenia e buna , dar se refera la altceva pe lumea asta.
Conceptul de „Europa cu doua viteze” trebuie actualizat : nu mai sunt doua viteze inainte, e numai una inainte si cealalta inapoi. Si, apoi, daca scenariul explicat mai devreme va deveni realitate, presiunea pe euro va fi foarte mare astfel incat mare castigator va fi rubla ruseasca! Uitati-va cu atentie la „piata comuna” Rusia – China, acolo nici dolarul , nici euro nu mai au loc, iar cele doua piete insumeaza deja 1,5 miliarde de utilizatori. Suficient cat sa puna presiune la nivel global.
Noi, nu stiu daca avem loc in asta….