De ce exista atat de putini investitori imobiliari?

1 februarie 2011 4 minute
Distribuie

Daca includeti cumparatorii din programul “Prima casa” in aceasta categorie, v-ati inselat! Aceia sunt persoane care isi satisfac nevoile imobiliare cu ajutorul statului. Chiar daca numeric acestia au incheiat cele mai multe tranzactii din ultimii doi ani, din pacate nu fac parte din ceea ce inseamna cu adevarat investitori in domeniu.

Un investitor imobiliar se deosebeste de un cumparator obisnuit al unui imobil prin cateva lucruri. Primul ar fi ca are si alte variante. Cand ai lichiditati si vrei sa investesti poti sa cumperi actiuni, metale pretioase (aur, bijuterii etc), afaceri, materii prime, titluri de stat sau orice este considerat oportunitate a momentului. Inainte sa se decida, investitorul face calcule serioase. Oricare din obiectivele de mai sus pot sa devina oportunitati cu conditia sa dea un randament mai mare decat dobanda bancara. Daca acest criteriu nu este indeplinit, investitorii tin banii in banci, acolo unde primesc cea mai buna dobanda.

In ultimul timp, piata imobiliara din Romania a fost ignorata de investitorii autohtoni pentru ca dobanzile bancare in lei (transformate in euro) au atins un randament de 8%! Adica, lasi lei in banca, bei bere si te uiti la televizor, si peste un an – daca ii transformi in euro – ai un profit de opt la suta!! Pentru o suma decenta de 100.000 euro inseamna 8.000 euro, adica 667 euro/luna. Boierie! La acest profit financiar nu au iesit pe piata in ultimii doi ani decat cateva imobile nonrezidentiale din tara noastra!  Pe segmentul rezidential, orice chirie ai avea, nu se amortizeaza investitia mai devreme de 13-14 ani, adica sub dobanda oferita de banci, unde… “o freci” si castigi mai mult! Cine e tampit sa-si riste banii investind la acest randament in imobiliare, acum cand economia merge prost si nevoia de lichiditati e maxima?

Investitorii straini din acest domeniu au si mai multe oportunitati. Obisnuiti fiind cu “prazile” internationale, acestia monitorizeaza foarte atent toate pietele care li se par interesante, sigure si cu potential. Pe langa calculele aprofundate, riscul de tara (politic, social, economic) constituie un factor important. Si atunci cand ai de unde alege, cand ai rabdare si un “munte” de bani, investesti acolo unde profitul este mai mare si  investitia mai sigura. Din acest punct de vedere, din pacate, Romania nu a fost in capul listei.

In al doilea rand, investititorii imobiliari sunt buni cunoscatori ai domeniului. Ei nu se rezuma la a face analize, ci sunt implicati activ in business, in general. Lucreaza cu specialisti de incredere, verificati in timp sau cu recomandari. Au experienta si nu lasa nimic la voia intamplarii, fiind foarte atenti la toate detaliile unei oportunitati imobiliare: tehnice, juridice, economice. De obicei fac parte dintr-o echipa sau un grup de interese. Se consulta, asculta, analizeaza si decid. Cu cat sunt mai multi factori de decizie, cu atat hotararile se iau mai greu si creste riscul pierderii de oportunitati cu concretizare imediata.

Pana in 2008, majoritatea romanilor care aveau ca hobby imobiliarele se autointitulau investitori imobiliari. Rostogolitul banilor exclusiv in scop speculativ s-a dovedit o fata morgana. Acum au mai ramas cativa. Adevaratii investitori sunt meseriasi si pot sa vada aproape orice hiba intr-o investitie. Au viziune, au know-how, au informatii si au, sau pot accesa imediat, lichiditati. Sunt capabili sa construiasca orice business imobiliar de la zero, sunt dispusi sa cheltuiasca sume importante pentru studii de fezabilitate, chiar daca nu cumpara in final, si accepta sa intre in discutii numai pentru ceea ce merita.

Toata lumea vorbeste de criza imobiliara. Dar, orice criza aduce pe piata multe oportunitati pentru toate categoriile de investitori: mici – pana in 100.000 euro, medii – intre 500.000 – 1.000.000 euro si mari – de milioane de euro. Daca veti numara cate tranzactii s-au facut in ultimii 2 ani cu destinatia/statutul investitie, veti avea o mare surpriza. Ori veti constata ca nu e criza, ori veti intelege ca investitorilor imobiliari nu le-au iesit calculele si au ramas in expectativa.

Piata investitiilor imobiliare este mortificata de ceva vreme pentru ca nu exista motive financiare care sa determine revenirea pe acest segment economic. Va intrebati de ce? Intrebati la BNR, la Guvern , la FMI, la orice institutie care determina politicile macroeconomice si influenteaza direct sau indirect acest lucru.

48 Comments on “De ce exista atat de putini investitori imobiliari?”

  1. Dan
    1 februarie 2011

    http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/jandarmeria-cumpara-echipamente-de-reprimare-a-revoltelor-566647.html

    in tara asta unde saracia se accentueaza in progresie geometrica iar presedintele se pregateste de bulane pe circa sclavilor rasculati vrei investitii?!

  2. NICULINA LAUDAT
    1 februarie 2011

    Vand terenuri in Com. 1 Decembrie la 10 km de Bucuresti, sosea asfaltata, lumina, gaze ,apa :
    – 7000mp=100 euro/mp deschidere 36m cu intrare la ambele capete chiar la sosea toate facilitatile,la intrare in Comuna Copaceni zona de vile langa fabrica de alcool a domnului Trita Fanita
    – 1200mp=25 Euro/mp deschidere 12m cu intrare la ambele capete,langa raul Arges si langa padure foarte aproape de sat zona linistita.
    – 4510mp=30 Euro/mp deschidere 28m cu intrare la ambele capete,langa zona de vile la 5 minute de mers pe jos pana in centru satului unde este: primaria,gradinita,scoala,policlinica,farmacie ,marketuri, RATB etc…
    – 4625mp=35Euro/mp deschidere 30m cu intrare la ambele capete identic cu facilitatile de la cel de 4510 doar ca este amplasat langa un cartier de vile.
    – 24 973mp=25Euro/mp langa padure, deschidere 120m.

  3. Popescu
    1 februarie 2011

    Apropo de constructia de parcari subterane sau nu, se pare ca Bucurestiul sta pe parcari gata construite dar nepuse in valoare: catacombele de la metrou. Cata minte le trebuia sa se prinda de asta mai demult?

    http://bucuresti.time4news.ro/administrativ/sorin-oprescu-face-parcare-in-tunelurile-secrete-de-sub-bucuresti/

    1. @Popescu
      Eu stiam de mult de existenta si potentialul lor!

  4. Mielu Nebunu'
    1 februarie 2011

    De ce sunt asa putini investitori imobiliari?

    Poate pentru ca ….nu mai fac bani ca altadata din asta?????

  5. Mielu Nebunu'
    1 februarie 2011

    @ Tuturor

    Am fost implicat in niste evenimente dubioase in trecut, care nu fac cinste nimanui.

    Vreau sa-mi cer scuze fata de :

    1. Dragos Dragoteanu.
    2. Cornel Balan
    3. Toti ceilalti interlocutori.

  6. Mielu Nebunu'
    1 februarie 2011

    @Niculina Laudat

    Vindeti foarte scump, doamna!

  7. Popescu
    1 februarie 2011

    De ce exista atat de putini investitori in imobiliare?

    1. Pentru ca e un domeniu dificil, si nu usor, asa cum cred multi

    2. Pentru ca zona imobiliara sufera de un viciu de comunicare si lobby. Lumea se opune din reflex. Le-a intrat in reflex tuturor sa spuna ca piata imobiliara e ceva rau, are de-a face cu speculatia, dar speculatia in sens negativ. Si evident, le-a intrat in reflex ca SCADE

    3. PENTRU CA IN PIATA IMOBILIARA NU EXISTA SUFICIENTI VANZATORI BUNI

    Daca nu are cine sa o „vanda”, cum sa fie cumparata?

    Fac un apel la reflectie pentru cei care se considera vanzatori de imobiliare buni: oare chiar asa e? Sunteti chiar atat de buni pe cat va credeti voi, sau ar trebui sa evoluati, sa va schimbati, sa va adaptati si mai mult?

    4. Datorita „ajutorului” STATULUI si FISCALITATII. La nivel de persoane fizice, TVA de 24% a omorat o buna parte din initiativa privata, mai ales datorita lipsei transparentei si incertitudinii regulilor dar si a modului diferentiat in care sunt aplicate.

    5. Datorita CONCURENTEI NELOIALE din partea celor care nu isi platesc taxele. Probabil ca peste 90% din pers fizice care vand terenuri si mare parte din cele care construiesc si vand case, nu sunt inregistrati ca platitori de TVA, desi legea asa spune.

    6. etc etc etc

    In ceea ce ma priveste, lipsa investitorilor insemna mai mult oportunitati pentru cei care sunt preocupati de domeniu.

    Eu nici macar nu vad o asa mare lipsa de investitori, poate si pentru ca am lipsit de la petrecere atunci cand piata era pe val. Poate ca asa cum e acum e NORMAL, si Dl Dragos Dragoteanu, care s-a obisnuit cu 100 de investitori pe mp, acum cand sunt numai 2-3, i se pare ca sunt putini.

    Putini in comparatie cu ce?

  8. eusitu
    1 februarie 2011

    Intrebarea lui Dragos e infatila. Raspuns: cine investeste in ceva care cu siguranta va scadea? Cine investeste in ceva care e greu de vindut mai tirziu? Ma mir ca cineva care acum citiva ani se vroia mare guru in imobiliare sa puna asemenea intrebari.

    1. @eu si tu
      Bou ai fost, bou ai ramas!…

  9. eusitu
    1 februarie 2011

    Pentru prietenul meu Popescu:

    Acum ca e in toate ziarele faptul ca Mercedes a renuntat la investitia in Romania in favoarea Ungaria datorita lacomiei speculantilor cu terenuri ma intreb ce rost are sa joci rolul patriotului pe aici? E clar ca atita timp cit iesea banul nu ai avut mama, nu ai avut tata dar acum cind treburile nu mai merg incepi sa areti cu degetul in toti care au un cuvint critic. Penibil.

    P.S. Incearca sa-ti moderezi vocabularul de mahala.

  10. Popescu
    1 februarie 2011

    Eusitule, iarasi iti versi veninul pe aici?

    Da, de aia a plecat Mercedes din Romania, pentru ca autoritatile nu au gasit 300 ha in tara asta sa le dea gratuit cum au facut ungurii, sau in concesiune , sau oricum.

    Ai pus si tu boticul la mamba politicianului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, care din intamplare este patronul ATS – concesionar Citroen in Romania.

    Eusitule, se pare ca realitatile romanesti te depasesc un pic, mai intreaba ca iti explicam..

  11. Mielu Nebunu'
    1 februarie 2011

    @ Popescu ,la post 7

    Dle Popescu, dvs spuneti niste chestii foarte interesante, mai ales in ceea ce priveste faptul ca lumea crede ca imobiliarele sunt „ceva rau” (am citat ceea ce ati spus…) si ca nu sunt suficient de multi vanzatori buni.

    Aveti dreptate (mai ales cand afirmati ca nu sunt suficient de multi vanzatori buni) dar as indrazni sa va spun ca , pe vremea cand eram agent si ma intalneam cu oamenii ,perioada care coincide in mare parte cu perioada de boom imobiliar , auzeam foarte des acelasi lucru! Ca imobiliarele sunt „ceva rau”! Mai mult, am fost numit in cateva randuri „excroc ,hot, canalie” si cate si mai cate feluri. una peste alta, cineva a chemat si politia cand m-a vazut. Aventuri….
    Sunt interese si interese, cine are trusturi de presa sau plateste reportaje si reporteri, in timp, poate sa creeze un trend, sau macar sa-l influenteze. Si ,apoi, opinia publica ,bine hranita si fundamentata pana la dependenta de mass-media, va urma trendurile prezentate acolo aproape orbeste.
    Totusi, nu trebuie sa ai doctorat in economie ca sa vezi in ziua de azi ca lucrurile merg prost (ai sa zici ca sunt „catastrofal” sau altceva asemanator, dar nu este asa…). In fond, cine este investitor cu adevarat , face niste calcule economice, plateste un studiu de piata intr-o institutie de prestigiu, nimeni nu risca aiurea , mai ales sume mari, doar bazandu-se pe vorbele unuia si altuia.
    Putem discuta aici si despre formatori de opinie: Donald Trump a anuntat ca va investi in India! A doua zi, preturile imobiliare in marile orase indiene au crescut cu 3-4 %. Si ganditi-va ca a fost vorba de o singura zi! Ce va fi pe termen lung? Ce va fi daca Donald Trump chiar se va tine de cuvant?
    …………………………………………
    Cum sa facem ca sa avem vanzatori buni? Afara, sunt facultati cu profil economic care au in programa didactica si cursuri universitare referitoare la imobiliare. In Belgia ,la Bruxelles, stiu sigur ca exista.
    Acuma, ca sa implementezi asa ceva la noi in tara este imposibil. Nu ai pe nimeni care sa fie :pe de o parte bine pregatit dpdv imobiliar , sa aiba prestigiu si faima ca bun vanzator iar, pe de alta parte, sa aiba suficiente competente curiculare, ca sa i se poata permite accederea intr-o functie universitara.
    Se tot fac cursuri de vanzari prin firme, dar ….majoritatea n-au nicio treaba cu imobiliarele si nici nu vor avea!
    „Lumea-i cum este si ca dansa suntem noi!”
    Ne lamentam…..

  12. eusitu
    2 februarie 2011

    Dragotene multumesc la fel. Si la mai mare. Singura diferenta e ca eu daca spun prostii nu o fac in media.

  13. eusitu
    2 februarie 2011

    @11 in Canada exista cursuri de nivel de colegiu pentru a deveni agent imobliar. Iar saritul din agent in broker se face in urma altor cursuri si examene.

  14. Mielu Nebunu'
    2 februarie 2011

    @ eu si tu, post 13

    Ce-ar insemna acum sa trimitem la scoala toti agentii imobiliari? Prafu s-ar alege, unii dintre ei, nici macar n-au liceul terminat si noi ii trimitem sa faca cursuri universitare. Ne facem de tot rasul si limitam accesul in meserie, mai mult, patronatul n-o sa accepte faptul ca pregatirea pentru meserie sa se intinda pe 2-3 ani, ei vor daca se poate , in cateva zile, astia sa dobandeasca superabilitati de vanzare.
    Pai, teoretic, nu le vor dobandi niciodata in felul asta, e o prostie incredibila sa crezi ca aduci in firma 2-3 fetite , la 24-25 de ani, mari specialiste in HR, care sa tina cursuri de vanzari imobiliare cand ele n-au vandut nici macar o cutie de chibrituri la viata lor. Aici e problema pe care multi nu o sesizeaza….
    Dar, avand in vedere cat sunt de scumpe aceste prostii, am inteles ca s-a mai renuntat la ele, criza bat-o vina….nu mai sunt bani ca pe timpuri.
    Situatia e cumva fara iesire iar tranzitia catre profesionalismul agentilor trebuie facuta treptat, sa zicem : Din 2020 nimeni nu mai poate lucra ca agent imobiliar daca nu face un master la ASE pe evaluare si management imobiliar, ceea ce mi s-ar parea corect!
    Prea multi zapaciti , unii la 19-20 de ani, fara scrupule si fara nimic in cap, apar in aceasta meserie. De aici, tot felul de incidente , uneori chiar infractiuni, si ne mai intrebam, ca dl Popescu, de ce zice lumea ca in imobiliare e „ceva rau”. Pai, cum sa nu fie daca accesul la profesie este discretionar??? Dar, pe de alta parte , unora dintre noi ne place sa credem ca imobiliarele sunt ceva deosebit…….nu, nu este asa, in Romania a facut imobiliare si cine n-a vrut, credeti-ma ce va spun.
    Profesionalizarea meseriei, cursuri si abilitati dobandite in urma iunor evaluari gen CECCAR si ANEVAR, am mai spus-o pe acest blog si acum vreo 6 luni, asta ne trebuie ca sa profesionalizam meseria cu adevarat, altminteri promiscuitatea morala si materiala in domeniu ne va fi foarte bun prieten in continuare….
    Si standardele vor scadea in continuare…..

  15. Popescu
    2 februarie 2011

    Eusitule, daca esti habarnist macar tine pentru tine. De ce ar cumpara cineva imobiliare daca cu siguranta scade?

    Pai nu scade daca stii ce sa cumperi si/sau cum SA II ADAUGI VALOARE. Vad ca stai degeaba pe blogul asta, nu ai prins nimic. Am dat pe aici un exemplu cu un baiat pe prin partile Brasovului caruia ii merge atat de bine la vandut terenuri in perioada asta, incat si-a angajat 5 oameni si si-a facut sediu in centrul Brasovului http://www.lordoflands.ro

    Ai inteles Eusitule lectia numarul 1 in imobiliare, pentru unul ca tine care sta de zeci de ani in Canada, si sta degeaba?

    CUMPERI, ADAUGI VALOARE, VINZI

    Daca faci asa, 1+1 fac 3, diferenta e profit. S-ar putea sa iti dea chiar mai mult la adunare daca esti talentat..

  16. eusitu
    3 februarie 2011

    @15 Popescule alea sint calcule de balon imobiliar de romanica. Intr-o piata normala niciodata ai prins pe dumnezeu de un picior daca scoati dublu din cit ai investit.
    Daca iei o casa veche cu 200000$ si bagi in ea 20000 si iti trebuie noroc cu carul sa o vinzi cu 240000. Vrei sa vezi cu cit ramii apoi? Din cei $20000 platesti agentul si impozit pe profit iar daca iei bani de la banca pentru a cumpara casa respectiva, pina o vinzi (as spune 6-9 luni) mai ai de platit si dobinda acumulata. Si mai exista o limita: fiecare zona are limitele ei de pret: poti construi o casa de 1 milion intr-o zona insalubra dar nimeni nu o va cumpara.

    Il lauzi pe cel ce vinde terenuri la cucuietii din deal. Canada e atit de mare incit terenul nu e o problema cind te departezi de oras. Daca te mininca in zona dorsala gasesti locuri sa construiesit casa unde nu vezi picior de om cu anii.
    In oras daca ai noroc si gasesti o zona viranta si te apuci de parcelat si constructie, aducerea utilitatilor o face orasul si e enorm de scumpa. Au fost clienti care dupa ce au cumparat case noi noute s-au trezit cu o nota ca au de platit inca 40000$ pentru infrastructura, apa si canalizare. Asa ca mai incet cu pianul pe scari.

  17. eusitu
    3 februarie 2011

    @14 Fara obligatia educarii agentilor, si asta prin lege, totul va fi un balamuc si o tiganie ca pina acum.

  18. eusitu
    3 februarie 2011

    @16 prima fraza:

    Popescule alea sint calcule de balon imobiliar de romanica. Intr-o piata normala ai prins pe dumnezeu de un picior daca scoati dublu din cit ai investit.

  19. eusitu
    3 februarie 2011

    Si as mai adauga ceva: o agentie imobiliara unde agentii stau in sediu pierde bani.
    Birou unui agent imobiliar este masina, iar celular/laptop sint instrumentele lui de baza: primeste telefoane, emailuri si asa mai departe. La sediu ai doar o receptionista care redirectioneaza apelurile primite, trimite faxuri si prin rotatie un agent ce poate da informatii detaliate potentialilor clienti. Toti agentii lucreaza doar pe comision si daca nu vind nu au ce minca! Un agent serios care lucreza full time are venitul de minim 150000$/an.

    Iar intre noi doi e o mare diferenta: eu am ajuns agent imobiliar in urma examenelor trecute si cartilor destul de groase studiate.
    Tu cum ai ajuns? Te-ai dus la o firma ce face carti de vizita si ai comandat carti de vizita pe care sub numele tau scrie agent imobiliar. Iar cind se vor termina vei scrie pe ele broker imobiliar sau director de vinzari. Ca doar hirtia suporta orice.

  20. Ion Pribeagu
    3 februarie 2011

    HoHoHo – Dragos, putni investitori sunt peste tot in lume – bancile sunt ca aricii, creditul se da cu garantie si avans mare, iar daca numesti investitori numai pe cei cu bani multi (fondurile) atunci acestia totdeauna stau la panda si cu banii pe dobanzi pana cand apare „prada – saracii care traiesc in crize si au nevoie sau apare un boom de orice fel (real estate este o parte) dar la noi unde economia a fost distrusa de unii si altii pentru a o cumpara fara bani sau pe 1 dollar este foarte greu de re-intrat in circuitul economiilor sanatoase, si mai este si „umplerea unor goluri mai ales cand s-au facut chiar fara o planificare” si atunci asta este problema NU nepregatirea profesionala a agentilor imobiliari – APROPO – cursurile de agent imobiliar se pot face in 2-3 saptamani 5-6 ore pe zi pentru cei cu memorie buna atat vizuala cat si cu o buna executie citirea cartilor (eusitu a plecat fara nicio educatie speciala in Canada si asta este tot ce a invatat – 80% din elevii de liceu din canada sau sua citesc o pagina de carte cu 50 randuri in peste o 1/2 de ora iar colegiile de 2 ani aduce un elev la nivelul unui elev de clasa 10 de prin anii 85-95 (unii fac in acest colegiu un fel de trading ce inseamna o specializare profesionala (fara alte materii cum se face la scolile post liceale romanesti – mecanic numai mecanica, sora medicala numai medicina specializare
    Bravo Mielu pentru curajul de a realiza greselile – scuzele vor fi primite cred de toti si o alta recomandare: Numai cumparatorii/vanzatorii pot spune scump sau ieftin – privitorii doar ca informatie iar daca este o problema legala se cauta LEACUL…
    NOI toti stim ca cererea si oferta decide mecanica, cine nu tine cont poate pierde dar si castiga daca face ce zice Popescu, Trump,… in timpuri ca acestea este timpul sa investesti daca ai CASHcaval – si ultima corectie la joaca cu banii banca/investitii
    dobanzile de 8% (RON only) nu sunt batute in cuie, corectiile pot apare peste noapte
    dar sunt pierderi la schimbul din valuta in RON si back/inapoi in valuta – binenteles ca cei cu bani multi fac bani din aceste DAILY trading/jocuri cu FOCUL (banii nu sunt asigurati sau garantati la sumele mari in Romania (in SUA pana la 100,000 mii) restul este doar specula atat verbala cat si monetara dar vorba unora – negustor te numesti

  21. Ion Pribeagu
    3 februarie 2011

    Mielu – tu esti computer educat si poti merge pe internet (engleza este necesara) si poti lua aceste cursuri – invatat la distanta ON line si acolo contra la cca 180 de dolari poti invata si da examenul cu statul respectiv (aceste cursuri ca si licentele in multe profesiuni in SUA sunt valabile numai in statele respective daca te muti in alt stat trebuie sa le echivalezi in/la noua locatie – deci poti invata imobiliare/real estate agent sau finante sau.. orice meserie intre 3-6-9 luni dupa cum te duce procesorul

  22. eusitu
    3 februarie 2011

    @20 Incepi sa aberezi. Criteriul de selectie a emigrantilor pentru Canada erau la vremea mea studiile superioare. Si nu e loterie cum se face in USA. Desigur ca habar nu ai si asta pentru ca USA e plina de tot felul de romani ramasi dupa expirarea vizei turistice sau pocaiti ce abia citesc/scriu.
    Sorry dar emigratia de dupa revolutie e compusa in majoritate de oameni cu studii superioare care sint profesionisi si fac bani mai multi ca cei emigrati mai demult asa ca iti inteleg invidia.

    Habar nu am cum ajungi agent imobiliar in USA dar in Canada iti trebuie cel putin citeva luni buni. As zice minim 6 luni.

    Povestile despre cum citesc candienii eu zic sa le spui la prosti ca poate te vor crede. Nu de alta dar vorbesti din arici pogonici.

  23. Mielu Nebunu'
    3 februarie 2011

    @ Ion Pribeagu , la post 21

    Asa o fi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasam orice habarnisti, orice zapaciti sa faca ce vor!
    Macar cazier fiscal si judiciar sa cerem la inceput pentru angajarea in imobiliare, sa presuounem prin asta ca angajam oameni cinstiti!
    Si, pe urma, sa facem si cursuri de specializare obiective, in care sa cerem , de ce nu, absolvirea unor cursuri de grad universitar!

    Sa limitam grobianismul….sa profesionalizam meseria!

    P.S. Dar stiti ceva? Pana la urma bine ar fi ca examenul respectiv sa fie valabil, sa zicem, numai doi ani, dupa care acel exemplar uman sa fie nevoit sa mearga iar o luna de zile la cursuri si sa mai dea examnul inca o data….

    Sa vezi cat de frumoasa si respectata devine meseria!

  24. Popescu
    3 februarie 2011

    Eusitule> nu stiam ca esti agent imobiliar

    Eu nu sunt agent imobiliar, iti vorbeam din perspectiva unuia care investeste in imobiliare, nu care intermediaza

    In ceea ce priveste educarea agentilor, sunt perfect de acord, trebuie sa existe niste cerinte minime pentru autorizarea ca agent imobiliar. Din pacate cei cu ceva educatie evita zona imobiliara: in primul rand ca e o meserie grea, e o meserie DE VANZARI in care venitul e proportional cu cat realizezi. Ceea ce uita multi, e ca daca inveti sa vinzi, dupa aia orizonturile iti sunt deschise in multe alte domenii si in viata in general..

    Parca Dragos Dragoteanu avea o agenta cu doctorat, poate ne spune daca inca mai e in industrie..

  25. Mielu Nebunu'
    3 februarie 2011

    @ Popescu

    Daca exista o persoana care a facut doctorat, excelenta in domeniu si inca ceva in plus, si s-a angajat in imobiliare inseamna ca e chiar idioata!

    Iata cate alternative avea:

    1. Cercetarea. Incepe cu salariu mic , dar evolueaza in timp foarte bine ca venituri.
    2. CV-uri la institute de cercetare din strainatate, unde se plateste excelent, mult mai mult decat daca ar fi facut o tranzactie pe saptamana.
    3. Cariera universitara.

    Saraca, s-a dus in imobiliare….

    1. @Mielu @ Popescu
      N-a fost nimeni, baieti, calmati-va!

  26. JocK
    3 februarie 2011

    Fondurile de investitii „pandesc” indeaproape chilipirurile din piata imobiliara, dar asta o fac aproape in orice alta tara din Europa in afara Romaniei… si cu parere de rau o spun ca deciziile au fost luate dupa o analiza draconica a pietei imobiliare, vis-a-vis de faptul ca suntem una dintre tarile cu cel mai ridicat nivel de risc in domeniu. Investitorii au fost in primul rand indepartati de pe plaiurile mioritice, odata cu semnarea acordului cu FMI-ul, fapt pentru care au avut toate premisele lumesti pentru a crede cu tarie intr-un viitor colaps economic al Romaniei datorat intereselor FMI.

  27. Ion Pribeagu
    3 februarie 2011

    @22 emigrarea in SUA prin loterie este o vrajeala de selectie dar nu poate fi declarata selectie ( eductie, cazier, o anumita bonitate financiara) datorita legilor care nu permit asa ceva…. este mare taraboi sa se faca aceasta selectie si avocatii de abia asteapta sa mai ia niste bani

  28. Ion Pribeagu
    3 februarie 2011

    #23 – Nu este necesar nimic din cele enumerate, nu ai gestiune nu ai nevoie de cunostinte de arhitectura ci doar cunostinte despre arta de a vinde – cea mai grea si pe vino incoace, ajuta si cunostinte vaste generale, corectitudine si disciplina iar daca ai si alte studii universitare nu strica, daca ai si finalizari/vanzari poti face bani multi chiar mai multi decat in orice alta meserie/angajat la stat sau particular dar si cu un program lejer – greu de gasit in romania pentru ca acesta indeletnicire nu garanteaza un venit chiar daca mergi la serviciu zilnic dar nu ai finalizari

  29. Ion Pribeagu
    3 februarie 2011

    Hello – Evenimentul s-a produc, Mircea si-a tras un apartament in jurul sumei de care vorbea cu ajutorul uni agent imobiliar – chiar l-a numit pe alt site si multumit pentru ajutorul finalizarii actiunii – la prima vizionare in baza cerintelor lui – locatie si chiar
    pret/suprafata/aranjament

  30. mircea
    4 februarie 2011

    mda….evenimentul s-a produs. si culmea cu ajutorul agentului imobiliar atat de blamat de mine. dar am realizat un lucru mare. eu nu blamam agentul imobiliar profesionist care stie cum sa incheie o vanzare, ci pe acei oameni care o freaca prin agentiile de profil asteptand „fraierul”….in continuare nu ii suport pe cei ce incearca sa faca aceasta meserie fara sa aiba habar cu ce se mananca. am realizat ca am o problema imoptriva tuturor celor care asteapta sa le pice din cer ceva fara sa se agite prea mult. nu suport persoanele care spun ca e greu, nu suport persoanele care spun ca nu stiu…si aici ma refer la lucruri fara de care nu isi pot face meseria.din 10 zile de vizionari cu diversi agenti pot spune ca in 3 zile am fost insotit de un profesionist care stia despre ce e vorba. in rest oameni care te fac sa pierzi timp si bani pentru ca nu isi cunosc meseria. agenti care m-au dus sa vad apartamente din evul mediu cu toate ca eu am cerut foarte clar de la inceput an de constructie dupa 1980, agenti care nu stiau unde e apartamentul si culmea nu cunosteau nici macar zona, agenti care habar nu aveau ca modificarile intr-o casa se fac cu autorizatie de constructie si ca e obligatoriu sa fie trecute in cadastru, apartamente ce nu aveau nici o legatura cu bugetul de care dispuneam, si pot continua….profesionistul m-a ascultat, si-a notat si m-a sunat. primul apartament vazut cu acesta l-am si cumparat.era exact ce imi doream.simplu ca buna ziua.totul se reduce la nevoile pe care clientul le are. stii sa le satisfaci, faci bani… daca nu stii…..te lauzi ca nu mai intermediezi, ci investesti…. 🙂 cei care ridica in slavi meseria de agent le recomand sa faca un exercitiu ….mergeti cu diversi agenti la vizionari…..o sa va doara capul…..atunci o sa intelegeti de ce multi nu ii suporta pe agenti.

  31. crocodilul
    4 februarie 2011

    am si eu o nelamurire…daca stiai foarte bine ce doresti, de ce nu ai cautat TU in piata ? nu neaparat sa scutesti comisionul (!) macar scuteai timpul pierdut.

  32. mircea
    4 februarie 2011

    am cautat….urmaresc anuntul.ro de aproape un an. 95% din anunturi sunt date de agentii. proprietarul da anuntul de vanzare timp de o saptamana de obicei la pretul pe care il doreste el si care de foarte multe ori nu are legatura cu ce e in piata. toate agentiile il suna si incearca sa il agate cumva. incep sa vina cumparatorii o parte in urma anunturilor, cealalta parte aduci de agentii. cumparatorul face propunere de pret, vanzatorul o refuza ca fiind prea mica…..doar are o gramada de vizitatori pe care el ii percepe clienti. dupa care nu mai vine nimeni. vanzatorul nu intelege si suna la agenti. acestia ii explica cauza: pretul prea mare. vanzatorul se gandeste, se sfatuieste cu familia si scade pretul. in cele mai multe cazuri vinde mult sub pretul pe care l-a primit initial. pentru ca anunturile costa si proprietarul nu vrea sa plateasca astepta promovarea agentiilor, ceea ce inseamna ca anuntul lui ca proprietar dispare dupa siteuri. ramane promovarea facuta de agentii care in permanenta pun presiune pe vanzator sa scada pretul.
    exemplul apartamentului: scos la vanzare in octombrie 2010 la 90.000, vandut in ianuarie 70.000. din punctul meu de vedere agentii si faptul ca vanzatorul nu a fost ancorat in piata si-au facut treaba. daca ma duceam in octombrie nu l-as fi scos sub nici o forma la mai putin de 85.000, dar daca ar fi scazut la 80.000 probabil s-ar fi dat instant. sansa proprietarului sa vanda este sa scoata apartamentul la un pret bun, nu la preturile pe care le viseaza el. cum nu face nimeni asta, e luat in primire de agentii care in cele din urma il fac sa reduca pretul.am vizionat apartament identic in bloc si vanzatorul mi-a facut o oferta de nerefuzat doar 83.500 ultimul, ultimul pret. mai jos de atat nu il mai vinde.i-am urat succes si mi-am vazut de drum. de asta spun, agentul stie pretul la care s-au facut tranzactiile in zona, poate stabili un pret cu vanzatorul, un pret la care sa se vanda, trebuie doar ca si cumparatorul sa accepte sau sa viseze in continuare. fraierii care arunca banii pe apartamente fara sa caute si sa cantareasca bine situatia au disparut din piata. acum cantareste de 100 de ori oferta inainte sa ia o decizie. in momentul asta cumparatorul face legea ca sa zic asa in piata. si dupa parerea mea asta inseamna normalitate. clientul nostru, stapanul nostru e o vorba veche si cine o intelege face bani…..cine nu….”face investii”…. numai bine tuturor si multe „succesuri” pe viitor

  33. Ion Pribeagu
    5 februarie 2011

    Mircea, in toate meseriile sunt si NEaveniti, totul depinde de cine-i alege, mai ales ca cei care angajeaza asa lucratori nu risca material prea mult, asa cum vin se si duc si vin altii, sita cerne si incet dar sigur calitatea va creste. Tu nu ai avut noroc ci ai cautat ceace doreai – bravo si simte-te ACASA

  34. Mielu Nebunu'
    5 februarie 2011

    @ Pribeagu , #33

    Eu cred ca cine angajazeaza „neaveniti”, de fapt pierde. Cine locurile ocupate in structura de personal, in loc sa angajeze pe cine trebuie sau sa tina o firma cu mai putini angajati.

    Asta e parerea mea.,..

  35. crocodilul
    5 februarie 2011

    #32 cu nu multa vreme in urma, cand internetul nu luase fata ziarelor (at,a az, rl) se puteau face foarte multe afaceri. daca te uitai atent in rubricile de cumparare si de vanzare vedeai foarte des aceleasi nr de telefon. ce vreau eu sa spun: puteai sa te ocupi TU de treaba asta dand TU anunturi de cumparare pe net si in ziare si te asigur ca-ti gaseai mult mai repede apartamentul dorit. parerea mea…. oricum bine ca ai rezolvat. apropo la 70000 euro iti puteai lua o vila la gata pe sos. alexandriei 140 mp p+1 cu teren 250 mp, sau poate nu doresti sa stai la curte.

  36. mircea
    5 februarie 2011

    crocodilul….cu casa e o alta poveste….am cautat si case….tot in zona sectorului 4 si imprejurimi….aici stau de o viata si nu as fi vrut sa ma mut…….am si gasit in popesti la intrare….doar ca mi-a fost frica sa cumpar…parerea mea este ca o casa o ridici tu, hotarasti ce materiale bagi, o faci pentru tine…..o casa facuta gresit e greu de reparat si costurile pot fi enorme. eu am avut noroc cu nasul meu care are niste afaceri cu materiale de constructii prin popesti si care stia in mare cine a ridicat case si ce materiale a folosit. dupa ce am gasit acea casa care imi parea foarte ok, dupa ce am luat planuri si am vizitat-o de nu stiu cate ori, am discutat si cu nasu. in 10 minute stia cine o construise, ce materiale se folosisera si care erau problemele…si erau ceva probleme. plus ca proprietarul a strambat din nas la auzul vestii ca vreau sa vin cu un expert in constructii care sa imi faca experiza.mi-a spus ca el nu a auzit de asa ceva….iar agentul, care vanduse sute de case in popesti a parut mirat si mi-a zis ca arunc banii pe fereastra.cum sa cheltui 500 de euro sa faci expertiza?iti place o cumperi si gata…au fost foarte mirati cand le-am zis ca cine cumpara o casa fara sa faca o expertiza este absolut idiot. din cate am vazut la prieteni cu casa sunt alte costuri decat la bloc in momentul in care ceva se strica…plus ca in permanenta e ceva de facut. binenteles ca sunt si o tona de avantaje. am zis sa imi iau apartament si pe urma caut un teren….si am timp sa imi fac si casa usor usor…si stiu ca am facut-o eu cum am vrut.
    dl.pribeagu…multumesc…o sa ma simt ca acasa…pentru ca imi doream de mult sa scap de chirie….dar nici nu vroiam sa ma bag pe viata la creditele bancilor….si am facut bine ca am asteptat. referitor la neavenitii din imobiliare…din pacate aici cei ce angajeaza astfel de oameni nu isi fac doar lor rau….ci intregii breasle imobiliare…pentru ca omul nu face diferenta si ii pune pe toti la gramada….si daca unul e prost facut pachet …ii trage pe toti dupa el.

  37. eusitu
    5 februarie 2011

    @36 mircea ai spus ca ai avut experiente neplacute cu citiva agenti imobiliari: ce zici sa le pui numele pe aici? Sa stie lumea sa-i ocoloeasca?

    Poate ar fi bine un site de genul „rate my real estate agent” unde lumea sa scrie pareri despre experientele avute cu agenti imobiliari romani, plusuri si minusuri.

    Poate vrea Imopedia sa se ocupe de asa ceva ca tot spune ca este pentru profesionalizarea meseriei de agent imobiliar.

  38. mircea
    5 februarie 2011

    eusitu…o idee foarte buna….daca imi este permis va pot da toate datele necesare….nume agent, agentie, numar de telefon, mod de comportament…..si aici ma refer si la cei buni si la cei rai…..dar nu stiu daca imi este permis…..am scris pe un alt blog de pe imopedia un nume de agentie cu pretentii si au aparut punctele corespunzatoare ce ii ascundeau numele. am apelat la ea tocmai ca o vazusem ca se lauda cu profesionalimul ei pe blogurile imopedia…galaxyimob e numele..la mine nu a functionat pentru ca in urma telefonului dat la ei nu am mai fost contactat de nimeni. daca dl. Dragoteanu imi permite….pot expune cazul meu concret cu agentii care au fost ok si cu cei care m-au dezamagit….

    1. @mircea
      Nu iti este permis! Merci de intelegere!

  39. Ion Pribeagu
    6 februarie 2011

    Mircea si Eusitu -#37/38 asta ar fi considerata publicitate (proasta) defaimatoare ceace nu este cazul acestui blog – este bine ca ai scos in evidenta lacune ale unor meseriasi dar este o problema personala a fiecaruia la alegerea agentului – cum te descurci tu se poate descurca oricine iar cine NU asta este norocul pierderile unuia sunt castigurile altora – ca orice altceva in viata iar titlul acestui blog arata dece: investititorii imobiliari sunt buni cunoscatori ai domeniului. Ei nu se rezuma la a face analize, ci sunt implicati activ in business, in general. Lucreaza cu specialisti de incredere, verificati in timp sau cu recomandari. Au experienta si nu lasa nimic la voia intamplarii, fiind foarte atenti la toate detaliile unei oportunitati imobiliare: tehnice, juridice, economice. De obicei fac parte dintr-o echipa sau un grup de interese. Se consulta, asculta, analizeaza si decid. Cu cat sunt mai multi factori de decizie, cu atat hotararile se iau mai greu si creste riscul pierderii de oportunitati cu concretizare imediata.

  40. eusitu
    6 februarie 2011

    Ion Pribeagu aberezi la greu in stilul tau caracteristic.

    In Romania unde meseria de agent imobiliar este in criza, acoperirea neprofesionstilor este cireasa de pe tort. Cum pentru multi oameni cumpararea unei case este cea mai importanta investitie ce o vor face in intreaga lor viata lasarea ei pe mina unor incompetenti e o crima. E curios faptul ca numele agentilor valorosi apar pe aici dar nu si a celor incompenteti. Incompetentii sint atent protejati.

    E clar ca industra imobiliara romaneasca nu are nici o sansa sa se autoregleze si sa se profesionalizeze.
    Cei care vin sa investeasca in Romania in imobiliare in aceste conditii sint ori excroci ori naivi.

    1. @eusitu
      Bine c-ai emigrat, a scapat tara de-un prost!

  41. Ion Pribeagu
    7 februarie 2011

    Draga EUsiTU-le – pe tine te rog sa nu mai citesti aberatiile mele iar eu nu voi mai raspunde prostiilor tale dar i-ti urez succes pe acolo pe unde esti si-ti recomand mai mult respect blogerilor cat si fratilor de breasla oriunde s-ar afla ei, iar daca te consideri mai i-Luminat decat altii da niste exemple din marea ta experienta canadiana in lumea imobiliarelor si ce calitati profesionale in plus ai tu si canadienii fata de ce au romanii din Romania

  42. Ion Pribeagu
    7 februarie 2011

    #40 Apropo Dragos, se zice ca pe morti sa nu-i vorbesti de rau ci de bine si unul zice
    „Atunci bine ca a murit” asa si cu EUsiTU – Stai acola ca stai bine, avem unul mai putin – sper sa nu se mai intoarca nici excroc ca NAIV ramane.

  43. Popescu
    8 februarie 2011

    Eusitule, „Cei care vin sa investeasca in Romania in imobiliare in aceste conditii sint ori excroci ori naivi.”

    asa isi autojustifica orice looser lipsa de actiune, si lipsa curajului de a investi, de a-si asuma riscuri.

    Ai schimbat repertoriul, de la Romania si romanii sunt de r.ahat, la piata imobiliara din Romania e de r.ahat.

    Numai tu esti grozav..

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *