Unele statistici arata ca orasele Brasov si Cluj au depasit Capitala la nivelul preturilor imobilelor. Atentie, vorbim de pretul pe metru patrat.
Exista cel putin 3 cauze:
- Clujul a fost si va ramane un reper universitar. Multe facultati, multi studenti, mai ales din Ardeal. Relatia cu cetatenii si mediul privat, experienta si seriozitate dovedite in timp de primarul Emil Boc si-au pus amprenta si pe piata imobiliara locala. Orasul e curat, autoritatile lucreaza si pentru investitori, iar primarul a inteles clar rolul antreprenorilor romani si straini in economia locala. Recent, a inceput constructia si la metrou, spre Floresti. Untold si alte evenimente importante nu ajung in Capitala, pentru ca in Cluj s-a construit o Sala Polivalenta moderna, Parcul Central arata ingrijit, localnicii inteleg „deranjul” turistilor, spre deosebire de Bucuresti unde ONG-urile dau tonul si Primarul General le tine isonul;
- Brasovul, mare surpriza! Un oras frumos, mai mult industrial pe vremea comunismului, mai turistic ca niciodata in prezent, avand si avantajul pozitionarii in mijlocul tarii. Nu stiu ce a facut actualul primar si cat au facut cei vechi, dar dezvoltatorii au construit continuu si au facut treaba buna. Cei mai multi clienti de apartamente au venit din…Moldova, mai ales din orasele mici sau ramase in urma. Mini-cartiere curate au prins viata, blocuri moderne, multe imobile vechi renovate peste tot, nu numai in centrul vechi. Imprejurimile Brasovului s-au adaptat evolutiei economice a orasului. Nu ma indoiesc nici ca aeroportul nou va avea multe curse in viitor;
- Un oras mare, universitar, din provincie, nu depaseste 350.000 locuitori, deci este cam cat un sector al Capitalei. Asta implica si o suprafata mai mica si probleme mai mici. Nu m-ar mira ca in viitor, daca Nicusor Dan castiga al doilea mandat, si alte orase sa ajunga peste valorile medii pe mp ale imobilelor din Capitala. Dupa o „catastrofa” de primar, d-na Firea, a venit un „dezastru” de primar. Cea mai buna dovada a faptului ca Bucurestiul a fost gestionat ineficient in ultimele doua mandate ale administratiei publice centrale este ca si contributia Capitalei la PIB-ul national a scazut, pentru prima data in istorie. Investitorii sunt realmente alungati de abuzurile si aberatiile administratiei actuale. Ma incumet sa spun ca Primarul General pare ca uraste antreprenorii sau nu realizeaza ca fara investitiile mediului privat un oras se „sufoca”, incet si sigur. Noroc ca unii primari de sector nu au urmat spiritul civic din PMB.
Astfel, nu e greu de inteles de ce media valorii pe metrul patrat din Cluj si Brasov este peste Bucuresti. Abilitatile unui primar sunt definitorii pentru evolutia sau involutia urbei pe care o conduce. S-a dovedit astfel ca in orice localitate valorile imobilelor au legatura directa cu 2 vorbe grele din batrani: „pestele de la cap se impute” si „omul sfinteste locul”.