Imobiliarele: pretext sau motivatie?

24 mai 2011 3 minute
Distribuie

De cand a aparut criza economica mondiala, se cauta un tap ispasitor. Cap de lista sunt imobiliarele din SUA. Inventarea de catre bancheri a creditelor „sub-prime” sau a altor forme sofisticate de imprumut a declansat o criza profunda in urma careia vina a cazut pe imobiliare. Lacomia bancherilor e egala cu lacomia clientilor, peste tot in lume!

In Romania, situatia nu e mult diferita… Bancherii si-au facut “numarul”, clientii si-au luat “portia”! In 2007-2008, cand economia era in plin avant, chiar daca au existat voci care avertizau pericolul unui bule imobiliare, foarte putini jucatori din domeniu s-au gandit la eventualele consecinte negative. Statul nu a intervenit. Totusi, in toata aceasta perioada, piata de profil a fost cu adevarat libera, chiar daca unii nu au inteles mai nimic din mecanismele ei. Cererea s-a intalnit cu oferta, atingand punctele „fierbinti” in anul 2008. De atunci, incet-incet, imobiliarele au fost folosite ca pretext pentru toate problemele legate de declinul economic actual.

Statul a gasit un pretext ideal sa intervina pe piata imobiliara. A infiintat programul „Prima casa”, pretinzand ca va resuscita imobiliarele si va relansa segmentul constructiei de locuinte noi. Rezultatul este trist! Una din 80 locuinte vandute prin acest program se regaseste in obiectivul declarat al Guvernului! Locuintele ANL au fost scoase la vanzare in scopul strangerii de fonduri pentru noi dezvoltari. Din 22.000 de unitati locative scoase la vanzare, construite de ANL, numai 100 au fost vandute pana la sfarsitul anului trecut! O cifra care nu mai trebuie comentata. Programul de reabiliare termica a locuintelor a fost o nou pretext de investitii masive in acest domeniu. Faptul ca, pentru un apartament se folosesc mii de euro in vederea cresterii confortului termic poate conduce la ideea unei risipe de bani, din fondurile autoritatilor. Cat de eficiente au fost programele implementate de edilii tarii ramane un subiect de discutie in viitor.

Bancherii au profitat la maximum de criza si au gasit in imobiliare cel mai bun pretext pentru a-si spori veniturile. Mii de credite aflate in dificultate au fost restructurate de nevoie. Bancile au avut grija sa ia masuri suplimentare de garantie imobiliara, au crescut nestingherite dobanzile la creditele respective si au securizat afacerile din acest domeniu. Majoritatea covarsitoare a creditelor neperformante au fost tinute pe linia de plutire de politica BNR, de imprumuturile luate si garantate de statul roman, de la bancile comerciale. Presiunea exercitata pe imobiliarele aflate in insolventa sau faliment a fost diminuata direct prin interventia FMI asupra OUG 50/ 2010, care si-a pierdut efectul si obiectivul principal: accesul la credite mai avantajoase si protectia consumatorului bancar!

Prin situatia creata in piata in ultimii doi ani, romanii au cel mai bun pretext sa amane o decizie de a investi din nou in imobiliare. Dovada concreta a acestui fenomen este data de cresterea depozitelor populatiei in bancile comerciale de la 22 la 24 miliarde euro. Daca situatia economica a tarii ar fi dat semne mai rapide de revigorare, pretextul nu ar mai fi existat si mai multe miliarde de euro puteau contribui la dezghetarea tranzactiilor. Desi s-a inregistrat o scadere continua a preturilor proprietatilor, romanii au preferat sa tina economiile blocate in banci, pe dobanzi confortabile, in detrimentul unei achizitii imobiliare. Pana cand cand economia nu se va stabiliza, este greu de presupus ca potentialii investitori vor redeveni jucatori activi in acest domeniu.

63 Comments on “Imobiliarele: pretext sau motivatie?”

  1. Ion Pribeagu
    24 mai 2011

    Cu pasi mici piata imobiliara nu sta ci merge si asa va ramane mult timp ceace sincronizeaza atat preturile de vanzare dar si cumparare – economie normala de cerere si oferta cu un surplus de imobile/terenuri de vanzare care ajuta la selectie naturala
    NU am stiut ca ANL are peste 21000 de apartamente nevandute… unde sunt ele ca in Brasov s-au vandut toate ca painea calda ca si prima casa1,2,3,4 si se asteapta inca
    Depozitele cresc pentru dobanda obtinuta la LEI si in acelasi timp cresterea valorii fata de alte monede de referinta deci fata de dolar sau euro aproape 5-10 % plus 5-8 % dobanda se pot face niste banii daca esti cu ochii pe ei si jonglezi iar daca la sfarsitul anului scoti peste 10% viva Isarescu totul este sa ai CASHcavalul altfel te uiti in vitrina si pleci asa cum fac 99 % din populatia lumii la plimbare prin Manhatan/centru adica window shopping ceilalti mai putini de 1% cumpara ceva – memorabilia iar in final BANCHERII vor ramane in business cu rare exceptii (intrusii in sistem latimp de criza sunt eliminati de aristocratia sistemului) si vor face ce stiu ei cel mai bine -BANI nostri ai celor care avem nevoie se intorc la ei ingrasati/inbunatatitzi valoric

  2. Popescu
    24 mai 2011

    Economiile populatiei in banci au crescut pana aproape de 25 miliarde.

    Populatia o sa vina ca turma, cand i se pare ca se intoarce roata or sa dea navala.

    Pana atunci, doar cativa mai isteti la minte fac tranzactii destepte in aceasta perioada..

    Ca sa va fac o marturisire, eu sunt mai concentrat pe cumparare decat pe vanzare in aceasta perioada..Ma aflu in situatia, aproape penibila avand in vedere conjunctura, de a ma ruga de unul sau de altul sa imi vanda ce ma intereseaza pe mine…Si primesc multe refuzuri !

    1. @Popescu
      Confirm si eu ca am ratat doua achizitii importante pentru mine in ultimii 2 ani! Am crezut ca vanzatorii stau dupa mine, dar m-am inselat! Au vandut cu mai mult decat le-am oferit eu. Am clienti care refuza ASTAZI oferte serioase cu bani multi, considerand ca proprietatile FOARTE BUNE vor creste in viitorul nu prea indepartat. Nu sunt singurul optimist in aceasta privinta, dar, REPET, ma refer strict la IMOBILELE CARE CONTEAZA!!!

  3. mihai
    24 mai 2011

    In acest moment sunt putine imobile de calitate!
    Nu ma refer la structura de rezistenta sau finisaje.
    E ma refer la locatia imobilului, regimul de inaltime, compartimentarea apartametului sau vilei, distanta fata de alte imoblile, ocuparea imobilelor cu locatari si cati dintre acestia sunt proprietari sau chiriasi si nu in ultimul rand daca in locatia respectiva se preconizeaza sau nu o dezvoltare urbana vitoare.
    Inca in Romania nu cunoastem valoarea banului, nu intelegem ce reprezinta randamentele bancare iar investitiile pe care romaii le fac se bazeaza pe sentimente.
    Romanii nu au logica economica, nu au perspective asupra dezvoltarii, nu inteleg ce inseamna progres.
    Imobiliare sunt un domeniu extrem de complex si pentru al stapanii trebuie sa faci toti pasii: de la intocmire acte, umblat pe teren, vizionat imobile, intelegerea culturala a oamenilor care traiesc in acel oras sau tara, pana la efectuarea unei tranzactii.
    Am fost agent de vanzari (acum nu mai sunt) lucrez in alt domeniu!
    Insa de curand am vizionat un apartament contruit de cei de la Adama in Titan.
    Cu scuzele de rigoare dar cine a cumparat acolo si-a batut joc de banii lui.
    Acele apartamente sunt bune de inchiriat! dar ca ivestitie imobiliara sunt niste junk-uri.
    Pe de alta parte un proiect corect ca si compartimentare si utilitate este cel de la Hercesa. Insa preturile pentru ceea ce ofera sunt duble!
    Acesta e problema in Romania. Proiectele nu sut adaptate cerintei si posibilitatilor actualei societati. Multi investitori au venit cu proiecte tip de prin Spania sau Israel.
    Nu sunt adaptate cerintei Romanesti.
    Dupa parerea mea. Daca proiectele construite se aruncau pe regimuri de inaltime de maxim 6 niveluri iar suprafelele apartamentelor se apropiau de contructiile comuniste ale anilor 1986-1989 astazi in piata nu mai existau apartamente de vandut! si nici criza imobiliara nu exista!
    Criza imobiliara vine de la dezvoltatori care au mers pe ideea „las’ ca merge si asa”!Au construit mult si prost! si nu au avut legatura cu piata. Acestia vor ramane cu apartamentele pe stoc inca 5-10 , sau le vor recompartimenta dupa cererea si asteptarea clientilor!
    Muti dezvoltatori afirma ca: „sub pretul de cost nu pot vinde”! Asa a facut si statul roman aunci cand nu a vrut sa privatizeze sub un anumit pret industria!
    Dar in anii care au urmat, economia de piata a aratat ca uneori dai de pomana un activ doar doar nu mai platesti taxa pe prostie!

    1. @ MIHAI
      Majoritatea romanilor implicati in imobiliare au aceasta mentalitate: decat sa vand sub pretul de cost ( achizitie), mai bine sa ia banca, degeaba! Asa ne dam seama de ce fel de „oameni de afaceri” au rasarit in ultimii ani in imobiliare! Cand a iesit din puscarie, Locic a declarat: ” am o strategie de iesire a imobiliarelor din criza!”. Atunci, m-am gandit ca puscaria ii inspira pe unii… Intre timp, Locic a intrat in insolventa, are cel putin 10 milioane de euro datorii la banci, are toate proprietatile ipotecate si…strategia se lasa asteptata! Probabil, nu a stat suficient la zdup si trebuie sa revina ca sa gaseasca noi strategii imobiliare! Doamne fereste!

  4. Viorel
    24 mai 2011

    @Mihai: 100% de acord cu tine. Calitate ioc, bisnita la maxim , au inlocuit kentul si blugii de pe vremuri cu imobiliare.

  5. AC
    24 mai 2011

    @ popescu

    13 mii de romani au depozite peste (adica mai mult de :)) 100.000 euro. Cati dispera dupa cloacele romanesti? Cati mai au de vandut?

    Daca esti asa disperat sa cumperi, colegii tai… „vanzatorii” s-ar putea sa-ti accepte banii si fara rugaciuni… curand.

    Populatia s-a dus cu turma la banca… in perioada mitologiei imobiliare „ca creste”. Acum… cu turma… se poate duce cel mult la… pasune. 😀

  6. Rares Manea
    24 mai 2011

    Mai AC …..mai !

    Eu caut un platz de 5 meleoane de euroi ca sa-l fac …..teren de golf. Si islaz. Alternativ, cu asolamente.. In 921 ani si trei luni imi fac returu’ pe investitie.

    Te pricepi tu la imobiliare !? Tu care speculezi pe forex ? Mai !

    1. @ Rares Manea
      Daca ai intelege mai mult decat ce se spune/ scrie in declaratiile de presa, articolele imobiliare sau reportajele din acest domeniu, probabil, ai intelege ca nu-ti trebuie ASE-ul ca sa faci bani multi in acest domeniu! Succesul se apropie de cei care vad mai departe decat altii si mai aproape de „ograda” vecinului!…

  7. Rares Manea
    24 mai 2011

    Ia uite la ..el !

  8. Popescu
    25 mai 2011

    Dagos Dragoteanu> multumesc pentru raspuns, imi confirma ca nu ma insel foarte mult. Eu imi urmez instinctul, instinct pe care mi-l formez pe teren si intalnindu-ma cu oameni interesati de imobiliare, nu stand in fata televizorului.

    Da, si eu ma refer doar la anumite imobile, cele care sunt legate de ce ma intereseaza pe mine. Pe alea incerc sa le cumpar in perioada asta. Altfel, piata e inundata de tot felul de oferte, care mai de care. Nu mai cumpar tot ce imi iasa in cale doar pentru ca e ieftin, asa cum faceam acum cativa ani. E ieftin, si ce daca? Mai sunt o serie de alte intrebari la care trebuie sa raspunzi inainte sa cumperi ceva, in afara de pret..

    Ce e ieftin, s-ar putea sa fie foarte scump daca nu casti ochii. Dar si invers..

  9. Popescu
    25 mai 2011

    Rares Manea e Aristotel Costel, AC, nu mai posteaza cu numele lui pentru ca stie lumea ce poama e..

  10. mihai
    25 mai 2011

    Domnule Dragoteanu am ras cu lacrimi cand a-ti afirmat ca la iesirea din puscarie d-l Locic a avut o viziune asupra iesirii din rahat a imobiliarelor!!!!
    Pai daca toti cei care trec pe la mititica devin oameni de afaceri…..mergem intr-o directie foarte buna!
    Eu NU cred ca imobiliarele sunt in rahat!
    Noi oamenii care vrem sa cumparam sau sa vindem suntem in Rahat! MENTAL!
    Pe deoparete cei care au un „activ” cumparat pe timpul „magnificului” Iliescu se cred Donald Trump. E de rasul curcilor sa crezi ca intr-o tara emergenta, cu un nivel de trai foarte scazut acel Produs Prost se compara si poti sa il tranzactionezi comprandul cu un produs bun dintr-o tara dezvoltata unde societatea are un nivel de trai cel putin decent!
    In cealata barca s-au aflat cumparatorii care au aruncat in piata bani (Banii erau ai bancilor) cumparand pe 30-40 ani apartamente proaste, terenuri agricole la 15-20 km de orase si case in camp.
    Nu il cunosc pe domnul Locic. Dar cred ca acesta ar trebui ca impreuna cu cei implicati din imobiliare sa traga bancile, evaluatorii, dezvoltatorii, managerii de proiect si nu in ultimul rand STATUL sa maneca si sa ii trezeasca la realitate!
    Piata imobiliara trebuie sa aiba din nou un punct de unde sa creasca corect si previzibil pe o durata de minim 10 -15 ani!
    Nu vreau sa intru in discutii despre pret, costuri si profit! coroborat cu cererea solvabila din piata!! Asta e un lucru foarte complicat si este pe bani!
    Dupa mine sigurul care a avut o viziune pe tremen mediu a fost domnul POP, cand a creeat primele cartiere cu vilute! Acolo era si este o piata buna pentru dezvoltatori! Din nefericire si el ca tot romanul a crezut ca vine barza si a uitat sa faca sex! adica a uitat ce inseamna sa iubesti clientul sa il mangai si sa uneori sa stai si capra! (cred ca am exagerat un pic!!! Ups).
    Dar el inca e exemplul pozitiv! Cand apar la televizor tot felul de nespalati (romani si staini deopotriva) cu niste aere de superioritate exagerata ma intreb cine naiba sta cu ei de vorba????
    In aceste conditii toti vor mai trai din osanza o periada pana falimentul nu ii va ma ierta!

  11. Rares Manea
    25 mai 2011

    Asta-i culmea !

    Eu nu sunt Aristotel Costel si nici AC. Eu sunt Popescu. Popescule, nu tu mai inventat ? Eu sunt TU. Profesor Rares Manea = alter ego-ul lui Popescu de pe blogul lui Tavan Fals.

    Popescule ai uitat ? Du-te si reciteste-ti postarile de acolo scrise sub numele meu – Rares Manea. Optimistul de serviciu ! Ca in ianuarie se da si pasajul Basarab in folosinta. Sau nu ?

    Tu nu vezi Popescule ca sunt la fel de prost ca tine ? Nici macar nu reusesc sa inteleg cele mai elementare lucruri din imobiliare.

    Pentru niste dobitoci ca noi doi e inca un mister profund cum sa faci parcare pe un teren de 5 mil. Euro si sa mai fii si multumit, cum sa finantezi un mall cu 35 milioane, sa-l vinzi cu 5 milioane si totodata sa castigi 16,5 milioane….

    Prin anii ’90 am trait „economia de piata centralizata” a dlui Vacaroiu, apoi Caritas, FNI …

    Acum in mileniul III avem „cresterea negativa” adica „cresterea” cu – tz %, avem scaderea crescatoare, cresterea scazatoare, intunericul luminos, a trai murind, a muri traind … Si avem si imobiliarele. In ultimii 21 de ani mereu „n-am inteles” cate ceva.

    Si de 21 de ani nimeni, dar NIMENI nu mai recunoaste simplu – SUNT PROST.
    In momentul tangentzei cu prostia in stare pura, toata lumea vireaza urgent in niste explicatii de bussines – plan ultrasofisticat si de imensa viziune.

    Suntem „sub vremuri” dragul meu Popescu. Si eu si tu cu „investitiile” tale pe care le tot impingi spre nicaieri.

  12. Popescu
    25 mai 2011

    Rares Manea> Aristotel Costel, eu stiu ca tu esti ..Popescu. Mai porti mustacioara aia?

    http://www.mec.tuiasi.ro/aristotelpopescu.html

  13. Dan
    25 mai 2011

    „lacomia clientilor” 🙂 sau mai bine zis cum sa aruncam vina „morala” pe altii :)… s-a speculat in primul rind FRICA clientilor finali „cumpara acum ca pe urma nu mai apuci si ramii fara acoperis deasupra capului”. Este metoda in care a ramas blocat Popescu.
    Se numeste manipulare facuta in mod constient de catre bancheri si semiconstient de catre agentii imobiliari – mai bine zis in virtutea inertiei jocului piramidal financiar din acele vremuri.
    Sa arunci acum vina pe „lacomia” clientului final arata exact ca metodele militienesti ale statului ROMan in care victima e de vina.

  14. Rares Manea
    25 mai 2011

    @ Popescu

    Nu am purtat mustata in viata mea. Te rog io, nu fi idiot! Stiu ca esti imobiliar, dar pur si simplu NU FI IDIOT ! Si am facut si armata ! Luuunga ! Si tata NU a fost securist ! Hai s-o luam pe …scurtatura !

    Crede-ma, sunt Rares Manea, creatia ta, care vrea sa-si parcheze masina in Piata Victoriei pe ….11 Euro pe ora !

  15. Popescu
    26 mai 2011

    Stimabile Dan> cand am spus eu ca ramane cineva fara acoperis deasupra capului? Ai vedenii?

    Rares Manes> care e problema ta cu parcarea din Piata Victoriei? E o afacere foarte buna, eu am ramas cu gura cascata cand am vazut pretul si ca era pe jumatate plina la 15 lei pe ora..

  16. Dan
    26 mai 2011

    Stimabile Popescu: fara numar, fara numar, fara numar…

  17. Mielu Nebunu'
    26 mai 2011

    @ Popescu

    De cand se compara Parisul cu Romania?

    O sa-ti arat in seara asta niste articole despre piata imobiliara americana, exista orase in care gradul de neocupare al locuintelor a ajuns la 55%.

  18. Rares Manea
    26 mai 2011

    @ Popescu

    In Bucuresti, pretul e de 1000 euro/mp, in Paris e 4800 euro/mp. Sa zicem ca e 5000 cum spune articolul.
    In Bucuresti, salariul mediu e de 400 euro net/luna. In Paris e de 2640 euro net/luna.
    Casele sunt de 5 ori mai scumpe, salariile de aproape 7 ori mai mari. In plus, dobanzile la creditele ipotecare sunt mai mici (2-3% EURIBOR) fata de 6% EURIBOR in Romania.
    Daca facem comparatia, sa fie completa.

    Deci in Franta casele sunt de 5 ori mai scumpe, salariile de 7 ori mai mari si dobanzile de 2 ori mai ieftine.

    Popescule, tizul meu drag, spune lucrurile pana la capat. Ca s-ar putea sa dai din nou impresia ca „creshte”, ne reeeeeeeveeeeeenim, iarasi „creshte”. 2007 back again !

    Si nu cred ! Deloc. Ne facem de ras. Dupa ce ca suntem prostii bloagelor de imobiliare mai si rade lumea de noi.

    P.S.

    Te-ai obisnuit cu gandul ca nu sunt Aristotel Costel sau trebuie sa mai insist ?

  19. Rares Manea
    26 mai 2011

    @ Mielu

    Pana bagi tu articolele ia de vezi niste poze din Detroitul imobiliar de azi.

    http://freakymartin.com/2008/02/20/dying-detroit-69-photos/

    Acu’ e momentul sa cumperi, cum ar zice Popescu.

  20. Popescu
    27 mai 2011

    Rares Manea, la fel e si in Uricani, ca in Detroit, de ce nu te duci sa investesti tu acolo?

    Ia zi-mi o chestie ca te vad mai istet si priceput la calcule, de ce aceeasi masina Renault e mai scumpa in Romania decat daca o iei din Franta? Ca doar in Franta salariile sunt de 7 ori mai mari (cel putin asa sustii tu)?

    Sa intelegem ca masinile sunt de 7 ori mai ieftine -in termeni relativi- in Franta decat in Romania?

    Cum e posibil asa ceva? Ia zi mai istetule, lumineaza-ne, chestia cu salariul mediu functioneaza doar la imobiliare ? La celelate bunuri si servicii nu mai functioneaza?

  21. nicu
    27 mai 2011

    Intr-adevar domnule Popescu…Romania e tara cu cele mai mari preturi la mancare,servicii,haine,utilitati etc…din lume…mai scump decat la Monte Carlo,New York,Amsterdam,Paris sau Roma…in schimb printre cele mai mici preturi la imobiliare…asa e gurlanul roman isi compara salariul mediu doar cu mp de casa…cu consumul BMW ului nu se pune…nu va bateti gura sa ma contraziceti vreunul ca m-am saturat de prosti care dau din gura cu curu in fotoliu…concluzia e simpla…cumparati ce va permiteti…asta e Romania…tot prostu se da cu BMW,Mercedes,Audi sau Hummer si seara doarme in debara…

  22. nicu
    27 mai 2011

    Pt Rares Manea
    Asa e…e momentul sa cumperi in Detroit…chiar si cu ce ai dumneata prin buzunare poti cumpara o super casa acum…e o singura problema…de fapt doua…s-ar putea sa fii singurul alb in tot orasul (e o metafora dar nu foarte departe de adevar),asta daca esti intr-adevar alb…si a doua,nu am nici o problema cu culoarea pielii,dar cei care au mai ramas acum in Detroit sunt din cei certati cu legea si in general cu toata lumea…acum o luna jumate am fost acolo asa ca stiu de la fata locului nu de pe net…la fel pret foarte bun si corelat cu salariul dumitale mai gasesti in Zabrauti…din nou iti spun in cunostinta de cauza,detin un depozit la cateva strazi,stiu zona foarte bine…

  23. Rares Manea
    27 mai 2011

    @ Popescu

    Si Uricani „shall rise again”

    @Dl. Nicu

    Stai putin ! Ca asa cum descrii matale Detroitul, seamana foarte tare cu Bucurestiul. Lasa Zabrautii. Seamana cu Bucurestiul asta mizer unde inca se mai screm unii sa obtina 1000 E / mp. Pai nu ?!

    P.S.

    N-am salariu. Traiesc din investitiile imobiliare ale lui Popescu.

  24. Popescu
    27 mai 2011

    Nicu, e plin de specialisti din astia de pe Dambovita care o dau cu salariul mediu, dar cand le aduci un argument nu stiu ce sa mai replice. Uita-te la Rares Mandea, s-a blocat in salariul mediu…

    Mandea, cat ar trebui sa coste o masina noua in Romania pe metoda „salariul mediu”? Vreo 1000 de euro nu-i asa?

  25. Rares Manea
    27 mai 2011

    @Popescu

    „Chestia cu salariul mediu” functioneaza perfect la imobiliare. Dureros de perfect. Mortal de perfect.

    La celelalte bunuri si servicii nu stiu daca functioneaza asa de bine ca la imobiliare. Si nici tu nu stii. Ca noi nu ne ocupam de „celelalte bunuri si servicii”. Noi suntem specialisti in imobiliare.

    Nicu ce se mai pricepe la BMW, Audi, Hummer, etc. Noi, numai imobiliare.

  26. Popescu
    27 mai 2011

    Mai Talmes Balmes dar ce mare specialist in imobiliare esti tu. Numai ca nu prea ai argumente..

    Salariul mediu a 4 milioane de indivizi functioneaza daca ai 4 milioane de locuinte de vanzare. Daca ai 1000,2000 sau 10.000, le pe pozitionezi unde vrei tu pe piata, sub sau deasupra mediei. Totul e sa nu oferi la pret de high class calitate de low class..

    La ce iti foloseste tie salariul mediu a 4 milioane de indivizi daca oferta ta e de cateva zeci de mii? Ia zi mai specialistule, lamureste-ma si pe mine..

  27. Rares Manea
    27 mai 2011

    @ Popescu

    Am stabilit vreo cinci posturi mai jos ca suntem amandoi doi prosti. Eu nu am argumente iar tu ai argumentu’ cu pasajul Basarab. Atata putem.

    http://www.romanialibera.ro/multimedia-video/interviurile-rl-vom-vedea-apartamente-vandute-cu-20-000-de-euro-226295.html

    Ca doar n-or ajunge mai scumpe decat BMW -urile. Nu, Nicu ?

  28. Popescu
    27 mai 2011

    Talmes Balmes, puncte puncte esti tu.

    Vrabia malai viseaza, numai cine nu construit nimic in viata lui poate sa isi inchipuie sa va construi cineva apartamente in Bucuresti la 20k. E greu sa construiesti, de aia sunt si preturile mari.

    Dar unii construiesc din pix, hartia suporta orice..

  29. Rares Manea
    27 mai 2011

    @Popescu

    Nu Popescu! P. R . O. S .T. I suntem amandoi. Ca doar n-oi vrea sa spui ca esti istet din moment ce te-a dus neuronu’ la ideea sa-ti asumi qvadriple identitati pe bloguri doar ca sa influentezi piata imobiliara.

    20000 E e muuuuult ! Nici eu si nici tu nu am construit nimic. Si nici nu vom construi.
    Doar vom specula imobilele „gurlanilor”. La sange !
    Nu, Nicu ?!

  30. Popescu
    28 mai 2011

    Rares Manea, asta merita cine baga in semna toti papa.galii. Nu e vina a ta, e vina mea. Merci mult!

  31. Ion Pribeagu
    28 mai 2011

    Domnlor – blog-erealaaici la Dragos este mai mult lupta corp la corp dar nu pot sa nu observ observatiile care ies la suprafata ca uleiul din apa….
    Piata este asa cum este si nu o schimba nimeni peste noapte iar fiecare face cum stie el mai bine si nu exista inca formula magica – bafta la toti

  32. Popescu
    28 mai 2011

    🙂 Pribeagu, am auzit ca a venit sfarsitul lumii in America. Era cat pe ce sa o nimereasca baiatul ala, a venit taifunul si a facut prapad in cartoane..

    Pribeagu, trebuie sa revezi Povestea celor 3 purcelusi, e o lectie foarte buna de imobiliare. Poate realizezi la ce nivel a ajuns America in prosteala imobiliara.

    Tu ai spus o vorba mare: in America doar bogatasii isi permit case de caramida..

    Vizionare placuta!

    http://www.youtube.com/watch?v=LJ6lCPXtiNY&feature=related

  33. Rares Manea
    28 mai 2011

    @Popescu

    Apropo de „celelalte bunuri si servicii” cu trimitere si la Renault -ul din Franta.

    „Debaralele” ajung prin Germania in jurul a 50 000 E / buc. Adica, comparand pretul unei debarale germane cu pretul unei masini germane (NU masina indiana TATA sau Logan) obtii o iegalitate, adica asa: 1buc. debara germana = 1buc. masina (tot germana). Ma refer la debarale medii si la masini tot medii – un bemveu seria 3 mai cu ceva options, da’ nu multe. Eventual ceva flacari pe bot.

    Daca vii la Romania – detroitian imobiliara, faci comparatie in stil corect / practic: adica pret debaraua medie = pret masina romaneasca medie. Suma in Euro o stabilesti tu. Iar masina romaneasca medie o iei de la Miiiioveni sau Ford Craiova, la alegere.

    Pope, nu fa comparatii de alea, da’ajentie: daca Veyronul e 800000 E pai cum naiba sa fie debaraua rumaneasca mai IEFTINA decat o aiureala de carutza pe 4 roti !?
    Cu debaralele romane te raportezi la carutzele romane. Si vei avea mari revelatii.

    Ia analizeaza matale. Si explica-i si lu’ Nicu la 22. Te rog, sa nu-l lasam pe om asa.

  34. nicu
    28 mai 2011

    Rares Manea
    Dupa cum am precizat nu accept sa fiu contrazis de genii care nu si-au miscat niciodata fundul din fotoliul aflat intr-o garsoniera la etajul 9 in Crangasi…tu nu ai fost niciodata in Germania cum de altfel nu ai vazut si nici nu ai sa vezi niciodata 50000 de euro la un loc…cu suma asta doar in fosta Germanie de est poti spera sa cumperi ceva in vreun ghetou…mergi acasa de te culca …consumi curent de pomana…esti exponentul perfect a ceea ce are mai pocit natia asta…te pricepi din gura la orice,dar de fapt n-ai facut nimic in viata ta…astepti poate ti-o pica ceva de pomana…asteapta…e viata ta…dar eu cred ca mai simplu ar fi sa incerci sa produci ceva si atunci poate vei avea si ce sa consumi…sa te gandesti la modul realist ca ti-ai putea permite aia sau ailalta…criza va trece dar tu vei fi in aceeasi pozitie…nimeni nu zice ca in perioada asta nu poti gasi cu 20000 un apartament,dar nu in Bucuresti…si nu in Piata Unirii…dar ca apartamentele vor fi 20000 bucata ,in masa,keep dreaming..In fond pana si paduchii se impart:unii se plimba pe frunte,altii pe la cur…
    Oricum te-am bagat prea mult in seama…scuze…m-ai scandalizat cu preturile din Germania ta…eu anul trecut in septembrie m-am frecat vreo trei saptamani prin Frankfurt sa cumpar o casa…din pacate nu te intalnisem pe tine…

  35. Rares Manea
    28 mai 2011

    @Nicu

    „Te-ai frecat vreo 3 saptamani prin Frankfurt ?” Si degeaba, spui. Si dintre noi doi, EU sunt retardu.l care „nu merita sa fie bagat in seama”. Nuuuuu tu. Nu, nu.

    http://www.krauss-immobilien.de/immobilien.html?&L=1

  36. Rares Manea
    28 mai 2011

    Niculaitza,

    eu nu consider ca mi-am pierdut vremea cu tine. Tu ai nevoie de muult, mult, ajutor.

    Si de sanatate muuulta, deasemenea. Si cand mai treci pe aici sa-mi spui si mie cam cati bani am eu prin conturi.

  37. nicu
    29 mai 2011

    Rares Manea
    Nici nu ai nevoie sa mergi undeva daca ai internet…baga mare…cumpara in Germania cat de multe proprietati poti la banii aia…tine-le vreo 2 zile si scoate-le din nou la vanzare…ai sa scoti Romania din buda…esti pilaf…si eu sunt un bou ca imi pierd vremea cu tine…traim vremuri nasoale…nu din cauza crizei(pentru cine stie si are cu ce astea sunt vremuri extrem de productive) ci pentru ca aproape oriunde intorci capul vezi numai prosti care se cred si se vad formatori de opinie…si nu pentru ca asa ar fi toti Romanii,prostii sunt relativ putini in comparatie cu oamenii normali,ci pentru ca oamenii normali au incetat sa le spuna dobitocilor sa se duca acasa…Rares Manea dispari in gaura din care ai iesit…

  38. Popescu
    29 mai 2011

    Nicu, cum era piata imobiliara in Frankfurt?

    Mie mi se spune ca in Germania duduie, nu mai e criza. Am niste amici care s-au dus sa faca afaceri in Germania si evident ca s-au dus cu figurile lor de criza, credeau ca ii prind pe aia la inghesuiala. S-au intors cu coada intre picioare, le-au dat aia peste bot 🙂

    PS Mi-a placut aia cu paduchii :))

  39. Popescu
    29 mai 2011

    Va sfatuiesc sa va duceti la targul de carte Bookfest, tine pana tarziu. Mi-am luat o carte faina de la Litera „Cele mai proaste decizii din istorie” in care citesc despre prima escrocherie imobiliara, insula de vis descoperita de Erik cel Rosu, Groenlanda.

    Ca sa ii faca pe islandezi sa il urmeze si sa o colonizeze, a numit-o Taramul Verde(Groenlanda). L-au urmat 25 de corabii pline de colonisti, din care au ajuns doar 14, care au intemeiat o comunitate locala. Ulterior, majoritatea au murit subnutriti, ca nu prea aveau ce sa manace acolo decat peste..

  40. Dan
    29 mai 2011

    Popescu tu sigur nu citeai din viitorul romaniei sub basescu?!

    In alta ordine de idei stai linistit ca s-a rezolvat, blonda l-a reconfirmat prim ministru pe pitic iar partidul unic o sa se afle la putere pentru totdeauna… nu inteleg de ce dracu mai fac astia alegeri daca tot le fura, parerea mea.

    tara are un viitor luminos.
    auzi popescu pe vremea lui ceausescu exista industria imobiliara?! cred ca ar fi bine sa ne readucem aminte … parca incep sa se reintoarca vremurile 🙂

  41. Rares Manea
    29 mai 2011

    @ Nicu 41

    Nicu, ti-am spus ca tu ai nevoie de imeeeeens ajutor. Nu poti fi lasat asa. Adica asa cum esti acum.

    Nu trebuie sa mergi pana la Frankfurt, sa stai 3 saptamani si sa mergi cu autobuzul din bloc in bloc ca sa afli ce e de vanzare pe acolo. Exista netul, exista telefoane mobile si daca esti mai „subtzirel” poti apela la Skype.

    Si nici nu trebuie sa vii de la Frankfurt la Bucuresti ca sa afli ce mai e de vanzare in Bucuresti si la ce astropreturi mai viseaza cate unii. Ai netul:

    http://www.imobiliare.ro
    http://www.cbimobiliare.ro
    http://www.euroest.ro

    P.S.

    Ce-i cu nervii astia pe tine ? Te agita „conjunctura economica” ?

  42. Rares Manea
    29 mai 2011

    @ Nicu 41

    Nicu, ti-am spus ca tu ai nevoie de imeeeeens ajutor. Nu poti fi lasat asa. Adica asa cum esti acum.

    Nu trebuie sa mergi pana la Frankfurt, sa stai 3 saptamani si sa mergi cu autobuzul din bloc in bloc ca sa afli ce e de vanzare pe acolo. Exista netul, exista telefoane mobile si daca esti mai “subtzirel” poti apela la Skype.

    Si nici nu trebuie sa vii de la Frankfurt la Bucuresti ca sa afli ce mai e de vanzare in Bucuresti si la ce astropreturi mai viseaza cate unii. Ai netul:

    http://www.imobiliare.ro

    P.S.

    Ce-i cu nervii astia pe tine ? Te agita “conjunctura economica” ?
    Scuze ! Prima oara iti dadusem mai multe link-uri.

  43. Dan
    30 mai 2011

    material de ris din seria comici vestiti
    http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/dan-ioan-popp–suntem-in-momentul-in-care-piata-a-luat-o-in-sus-16454.html

    are omul un tupeu mai ceva ca basescu; pe cuvint daca nu merita sa fie presedinte; da baiatul o lege ca toata lumea sa plateasca taxa dan ion pop cind cumpara o casa echivalenta cu nevoile propriului sau buzunar

  44. Akenaton
    30 mai 2011

    @nicu

    Inteleg frustrarile unui om care nu accepta sa fie contrazis (dar este) culmea tupeului argumentat, insa nu inteleg de ce era nevoie sa ne explici cum ai cautat tu 3 saptamani in Frankfurt o casa si n-ai gasit, la banii si pregatirea ta? Probabil ca n-ai intalnit un agent (broker) imobiliar scolit in Romania, plateai tu un comision onest de 3% (generalizat ca asa am auzit, deci nu bag mana-n foc ca nu-i mai mare spre 6% in reprezentare exclusiva) si se rezolva. Ai vrut cumva sa nu platesti plus valoarea serviciilor de intermediere? Ntz, ntz, ntz vezi ce se imtampla cand umblii cu cioara vopsita? Sau poate ai vrut sa arati tuturor ca tu stii sa te exprimi colorat si in germana, iar nemtii n-au apreciat si te-ai intors pachet la Zabrauti? Data viitoare explica-ne cum e in Zurich ori Geneva, da-te umblat si cunoscator, fa o paralela intre Bucuresti Unirii si Paris Champs-Élysées, ca e pacat.

  45. Popescu
    30 mai 2011

    Nu sunt cel mai mare fan al lui DI Popp, dar, aici are dreptate. Daca lucrurile isi revin, asta se va face pe nesimtite, incet, nu se vor bate tobele, nu se va anunta la televizor. Cand se va anunta la televizor, insemna ca deja e prea tarziu..

    „Criza ţine de percepţie. Dacă sesizezi prea târziu că piaţa a luat-o în sus, ratezi o oportunitate” susţine preşedintele Impact, Dan Ioan Popp

    Suntem acolo? Este acesta momentul în care piaţa o ia în sus?

    Vedeţi, aici e iar o chestie de percepţie. După părerea mea, suntem. Dar lucrul acesta este relativ. Imobiliarul, dacă am vorbi în regnul animal, nu este un şoricel sau o veveriţă. Este un mamut. Are mişcările încete şi inerţia mare. Dar trebuie să disociezi, trebuie să vezi că poate în mişcări este greoi, dar ca spirit.. şi atunci zici: „Stai aşa, că industria şi-a revenit.” „Când?” Întreabă unii. „În decembrie anul trecut.” „Dar de unde ştii?” „Am eu nişte indicatori.”

  46. Popescu
    30 mai 2011

    Akenaton, dar tu, in cat timp ti-ai gasit casa in Frankfurt?

    Eu nu mi-am cautat niciodata in Frankfurt, dar pot sa spun ca in Bucuresti mi-a luat 6 luni. Si aveam telefonul plin de numere de agenti..

    Si atunci ce e atat de spectaculos sa nu gasesti in 3 saptamani?
    Dupa parerea mea, cine isi gaseste casa care sa ii placa si sa ii si convina la pret in mai putin de 3 luni, insemna ca fie nu e pretentios deloc, fie are noroc chior.

    Vine un om, Nicu, si povesteste o experienta personala, traita pe propria piele. Si imediat apar tot felul de „specialisti” care se gasesc sa il contrazica pe baza a ceea e au citit ei in ziar, sau au vazut la TV.

    Si vin si intreb, ce conteaza mai mult? Experienta pe propria piele a cuiva? Sau parerile tuturor „specialistilor” care, poate, nu au calcat in viata lor in Frankfurt, daramite sa mai si cunoasca piata imobiliara de acolo..

  47. Akenaton
    30 mai 2011

    @Popescule

    Akenaton, dar tu, in cat timp ti-ai gasit casa in Frankfurt?

    Cand si de unde ai dedus tu geniule si investitorule ca am cautat, sau ca mi-am dorit sa cumpar in Frankfurt?
    Asa plus valoare ti-au oferit agentii cei profesionisti ca a trebuit sa cauti 6 luni? Esti zgarcit, sau nu te-au luat in serios, asa ca majoritatea comentatorilor de aici?
    Eu am citit ceva de genul manelelor („valoarea mea, valoarea mea”) in comentariile lui nicu si nicidecum experienta personala. Altfel ne spunea si cum s-au comportat brokerii, insa nu, el voia sa ne arate cat de infatuat si plin de el este. Probabil ca maine o a ne spuna si cum e piata in Miami, tot ca experienta personala. 😀

  48. AC
    30 mai 2011

    @popescu

    Si daca popp activeaza intr-un domeniu in care revenirea vine pe furis, iar el e unul dintre cei mai mari paraziti din domeniu, cu utilitati incluse, de ce bate toba, popescu? 😀

    Cel mai bun educator este banul. Prin preţ, omul se educă. Nu te costă suficient de mult, nu îţi pasă.

    Pai, este cel mai bun educator, iar cand te apuci de jupuit fazani fara sa te mai uiti la costuri, vine criza si te lasa in posteriorul gol. Nu vinzi suficient de ieftin, dispari! 😀

  49. nicu
    30 mai 2011

    Popescu
    Germania intr-adevar duduie…eu fac afaceri cu parteneri germani de vreo 16 ani…in 2009 au simtit o oarecare plafonare a afacerilor,dar pana si asta a fost un lucru bun pentru ei ca au avut timp sa se dezvolte,urmatorul ciclu de crestere,care la ei a inceput in 2010 i-a prins pregatiti(depozite mai mari,stocuri mai bune,fabrici retehnologizate)…Anul trecut am aterizat la Frankfurt direct din America…am fost la un targ foarte mare si nestiind sigur daca o sa ajung nu mi-am facut rezervare la hotelul la care stau in mod normal…pot sa iti spun ca aproape 20 de ore am cautat cazare ,de la hotelurile de 5 stele pana la casele particulare din jurul Frankfurtului…pana la urma am gasit undeva la vreo 100 km intr-un satuc mic si splendid…le recomand desteptilor care stiu din fotoliu cat costa o locuinta in Germania,sa inceapa studiul de aici si abia dupa aceea sa-si ridice ochii spre Frankfurt sau alt oras mare…sau sa intrebe un neamt…e mai simplu si mult mai aproape de adevar decat sa privesti stirile ProTV…
    Pt Analfabeton,cred ca ti se potriveste mai bine
    Despre manele nu stiu ce sa-ti spun,nu le gust,ce sa-i faci…am primit alta educatie…dar ca sa mori de oftica am cateva proprietati in Lauderhill,intreaba pe cineva daca vrei sa afli unde e asta…si da afara lucrez cu agenti…nici nu se prea poate altfel daca nu vrei sa iei vreo teapa(spre exemplu odata cu titleul proprietatii sa primesti si o lista lunga lunga cu facturi pe care trebuie sa le platesti)Si ca sa fii si mai linistit imobiliare cumpar in primul rand pentru copii si in al doilea rand din pasiune…le privesc ca si investitii pe termen mediu si lung,si inca investitii foarte bune…tu nu ai decat sa faci ce vrei,sa asculti manele in continuare,dar nu-ti mai da cu parerea…esti doar gaura de la covrig

  50. Akhenaton
    30 mai 2011

    @nicu

    Despre manele nu stiu ce sa-ti spun,nu le gust,ce sa-i faci…am primit alta educatie

    Poate te crede Popescu, insa nimeni altcineva, educatule.

    Lauda-ma gura ca-ti dau sa mananci cam asta faci tu in postul anterior. Uiti ca lauda de sine nu miroase a bine.
    Si pentru ca esti un educat, coboara la nivelul cel mai bazal posibil si explica-ne, luminaza-ne cum se pupa educatia (tot o lauda fara acoperire) asta cu limbajul de Ferentari pe care l-ai adoptat?
    Spune-ne cum se mai vand castravetii la gradinar, la ce pret?

  51. Ion Pribeagu
    31 mai 2011

    Trebuie sa intervin ca vad ca este groasa discutia si am spus asta de mai multe ori DAR degeaba – NU mai comparati Romania cu colosii lumii, nu va mai raportati la nemti englezi si japonezi sau chinezi/koreeni si nici marcar francezi sau scandinavi… ci la vecinii nostri unde pe unii i-am depasit la cate ceva iar altii ne-au luat-o inainte, dece comparati Tenerife cu insula serpilor, Caraibe cu marea de azov si alte orase SUA cu …
    Acele tari se dezvolta de sute de ani in capitalism, noi noroc cu Lenin si capitalism am fost scosi din robie – si educati in a folosi hartie igienica la aproape 75 ani dupa SUA si inca nu prea se gasete in budele publice la noi, incercati sa ne gandim sa facem bine in tara nu pentru altii din alte tari… (observ ca produsele romanesti sunt mai scumpe aici decat ACOLO) asa ca analizati ce avem noi si cum ar trebuie sa facem la noi ca de altfel idei avem dar aplicatia lor este gresita, si va rog nu va mai agasati verbal ascunsi in spatele ecranului, sau asta este felul nostru de a refula supararea pe ..BOC

  52. Popescu
    31 mai 2011

    Hei, Aer Conditionat, ce ai cu Popp, e prieten de-al tau, speculator pe Bursa. E adevarat ca el lucreaza fara grafice..

    Ori..ai ceva gauri pe IMP?

  53. Popescu
    31 mai 2011

    Pribeagu, e adevarat, noi nu ne comparam cu America, la noi casele inca se fac din caramida 🙂

  54. Popescu
    31 mai 2011

    Akenaton, spune si tu ceva intelegent legat de imobiliare, lasa jignirile personale.

    Cu ce te ocupi, lucrezi in domeniu?

  55. Akenaton
    31 mai 2011

    @Popescu

    Akenaton, spune si tu ceva intelegent legat de imobiliare, lasa jignirile personale.

    Scuza-ma ca te-am facut geniu, era ironica remarca, speram sa intelegi … m-am inselat, esti mai rau decat imi imaginam. Nu te voi mai jigni cu cuvinte al caror sens nu-l intelegi.
    Despre imobiliare mai bine spune-mi tu ca doar pe aici te-ai laudat ca esti investitor, poate-mi explici ce se mai aude din piata, cate tranzactii s-au facut luna asta (exceptand mostenirile), la ce preturi, cu ce bani (adica sunt ori nu credite acordate pentru investitii imo?).

  56. Ion Pribeagu
    3 iunie 2011

    #56 am spus-o de foarte multe ori dar pana nu vede romanul cu ochii lui crede ce vede in filme si la TV, mananca ce li se spune la tV si se vaita de tot ce aude la Tv ca noi nu avem si altii au pe saturate – dar nu uita programarea prostiei merge aici rapid si in curand vom fi preminti la spalatul pe creier.
    Am vazut ieri in brasov niste lucratori ai primariei puneau in jurul pomilor niste borduri – 5-6 persoane la un pom si au facut o bordura inalta de 15 cm la un pom in cca 6 ore deci cam 20 de persoane – 4 pomi/bordura o zi de munca plus niste inspectori care urmareau lucru si 4 soferi cu masinile care asteptau la umbra terminarea lucrului dar in SUA aia angajeaza prin concurs o firma si firma trimite o masina cu sculele si 2 oameni maximum si face min 10 – max.20 acelasi lucru.
    Fratilor, acum cred ca productia este mai scumpa in romania decat in vest dar altfel bugetarii vor salarii ca in vest (nu mai spun de furatul materialelor…) cred ca vom fi urmatorii „greci ai UE” adica balast la barca eurpeana

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *