In imobiliare timpul a devenit mai important decat pretul

17 august 2010 4 minute
Distribuie

Intr-o piata imobiliara confuza, in mare parte blocata, aproape toata lumea vorbeste numai de pret. In perioada boom-ului imobiliar, investitorii se raportau strict la valoarea de vanzare sau de cumparare. Intre timp, conditiile economice s-au schimbat. Cu toate acestea, astazi exista jucatori din acest domeniu care au acelasi comportament. In tarile dezvoltate, un factor primordial care influenteaza perceptia publicului despre piata imobiliara este dat de timpul in care se vinde o casa. Preturile nu fluctueaza foarte mult comparativ cu perioada necesara finalizarii unei tranzactii, din momentul in care o proprietate a fost listata. In Romania, astfel de analize aproape nici nu s-au facut si, din pacate, evolutia acestui barometru imobiliar este imperceptibila sau nesemnificativa. Sa insemne acest lucru ca actuala criza nu a adus nicio schimbare in perceptia publicului despre imobiliare? Raspunsul nu e greu de aflat!

Cei care au avut inspiratia sa vanda inainte de spargerea booble-ului imobiliar au fost norocosi. Putini au intuit ca piata o va lua la vale. Imobiliarele erau pentru oricine si se credea ca se poate vinde orice, la orice pret. Daca in perioada 2006 -2008 acest lucru se putea numi eroare, acum s-a transformat pentru multi intr-o consolare. Totul a tinut de timp. Speculatorii s-au resemnat si vor trece ani buni pana cand acest cuvant va fi rostit de aceeasi “actori” imobiliari. Timpul a lucrat in defavoarea acelora care au intrat in acest domeniu nepregatiti. Dar, oare, acum sunt mai constienti decat inainte? Pozitionarea imobilelor, fie ca e vorba de o constructie rezidentiala sau nerezidentiala, s-a dovedit cu adevarat importanta. Location, location, location! Cine a facut imobiliare la “plesneala” sau la gramada sufera acum de lipsa de clienti. Timpul a facut deja si va face si in viitor o selectie foarte dura in acest domeniu. Pretul a trecut deja pe planul doi. Cat timp un potential client nu considera ca o proprietate este astazi o reala oportunitate, el nu va deschide buzunarul pentru niciun fel de noua investitie, fie ca vorbim de cumparare sau inchiriere. Pretul nu va mai fi singura unitate de masura, pentru ca timpul lucreaza in favoarea acelora care stiu sa evite greselile trecutului. Educatia imobiliara se face in timp. Iar timpul inseamna bani pierduti sau castigati!

Spre surprinderea multora, timpul a “sapat” in valoarea imobilelor si pentru beneficiarii cumparatorilor prin programul “Prima Casa”. Plafonul de 60.000 de euro s-a dovedit intr-un timp scurt prea generos pentru cei care si-au dorit sa acceseze fonduri destinate primei achizitii. Unui apartament cumparat acum un an sau mai mult, daca i s-ar face o reevaluare in prezent, valoarea lui nu ar depasi 75% din cat a costat. Pentru unele case deprecierea va atinge curand si 50%! Perspectiva revenirii pietei nu este prea apropiata pe acest segment de piata. La modul general, uzura blocurilor vechi va diminua si mai mult valoarea acestui gen de proprietati. Desi creditele preferentiale au fost si raman atractive prin acest program, se poate constata ca, cel putin momentan, toti “fericitii” cumparatori au pierdut de fapt bani. Direct – prin momentul la care s-a facut tranzactia si indirect – prin trecerea timpului, raportat la posibiliatatea revanzarii in caz de nevoie. E adevarat ca nu multi au de gand sa vanda, dar timpul le poate schimba pretentiile locative sau poate sa-i puna in fata luarii unei decizii de instrainare fortata de imprejurari nefericite. Perspectiva apoape sigura a cresterii in timp a valorii Euribor va afecta si mai mult profitabilitatea investitiei imobiliare prin Programul “Prima casa”. Preturile s-au schimbat din cauza vremurilor, dar timpul se scurge imperturbabil. In aceste conditii, intentia Guvernului si garantarea imprumuturilor respective se poate transforma in timp in profit exclusiv in favoarea finantatorilor. Din nou bancile isi iau partea leului.

Investitorii care mai sunt activi pe piata cauta oportunitati. Timpul lucreaza in favoarea lor. Acelasi timp pe care-l masoara si potentialii vanzatori. De cealalta parte a “baricadei” acest indicator imobiliar se vede altfel. Pentru unii este o catastrofa, altii il percep ca o crestere a sanselor de noi achizitii profitabile. Mai devreme sau mai tarziu vor exista victime directe sau colaterale. Pe zi ce trece, numarul activelor neperformante creste. BNR monitorizeaza listele bancilor cu rau-platnici, care devin o problema reala. Fara o revigorare sanatoasa a economiei, in 2011 piata imobiliara ar putea arata ca un dric cu girofar. Dricul ar putea sa fie plin de victime imobiliare si girofarul sa reprezinte doar atentionarea ca timpul trece. In favoarea cui, ramane de vazut. In defavoarea cui putem sa constatam si astazi!

21 Comments on “In imobiliare timpul a devenit mai important decat pretul”

  1. Popescu
    17 august 2010

    Felul cum e pusa problema ar trebui sa dea tuturor de gandit referitor la zonele pe care trebuie sa accelereze si cele in care trebuie sa apese pe frana. Mie in mod sigur.

    Pe de alta parte, in ceea ce ii priveste pe cei cu Prima Casa, referitor si la ponderea factorului subiectiv si emotional in decizia de achizitie imobiliara, problema trecerii timpului s-ar putea pune din cu totul alte perspective. Vorba romaneasca stilizata special pentru blogul tau imobiliar se potriveste de minune: investesti sau nu investesti, vremea ta trece..

    Dintr-o alta perspectiva asta s-ar traduce astfel: la ce iti foloseste daca peste 1 an pretul unui apartament sunt cu 20% mai jos daca nu iti va mai da nimeni credit?
    Raspuns: la nimic, ramai sa traiesti toata viata in maghernita actuala si..vorba lui DD, timpul trece, la fel si viata noastra..

  2. casa mea
    17 august 2010

    Domnule Popescu,

    E destul de clar, chiar foarte clar, ca timpul trece in defavoarea vanzatorilor. Chiar mi-e greu sa inteleg cu ce ocazie apelati la expresii de genul „Investesti sau nu…”… Preturile, mai ales la apartamentele vechi, vor scadea mult in urmatoarele 6 luni. Specularea prin vorbe a cititorilor pe care-i credeti naivi, nu e in folosul nimanui. Eventual doar in folosul intereselor dumneavoastra. Numai bine. Saracie maxima in imobiliare in urmatoarele 6-12 luni. Cumparatorii vor avea sanse la care nu se gandeau deloc in urma cu 1an-1 an jumate !!

  3. Ion Pribeagu
    18 august 2010

    @casa mea – timp de 6-12 luni DACA nimeni nu trebuie sa mai cumpere nimic si nimeni sa nu vanda nimic (nici constructorii sa nu mai construiasca) si atunci cred ca totul se va duce mai jos DAR eu totdeauna stiu ca este un DAR si un DACA si vin sa spun acum ca aceste doua cuvinte nu permit ceace am scris mai sus – ba chiar se construeste (mai putin) se vinde si normal ca se cumpara pentruca au aparut acele oportunitati pret/locatie/nevoie sau cerinta care la invalmaseala este mai greu de gasit asadar sper sa ai ce face si in urmatoarele 6-12 luni si nu numai tu ci si ceilalti .. putini care mai sunt si cei NOI care vin la masa IMOB

  4. m
    18 august 2010

    …location, location, location…si timpul tine cu tine oricand

  5. Popescu
    18 august 2010

    Casa mea la @2, eu nu sfatuiesc pe nimeni sa investeasca sau sa nu investeasca ci invit pe toata lumea sa gandeasca cu propriul creier si sa nu mai ia de bun ceea ce ne spun altii sau citim in ziare.

    Referitor la a investi, eu am urmatoarea strategie: daca estimez ca pretul unui activ va scadea 2 ani la rand, nu astept sa treaca 2 ani ca sa il cumpar la pretul minim ci incerc sa il cumpar acum la pretul de peste 2 ani.

    Ca urmare, invit pe toata lumea sa gandeasca si anume: daca se asteapta ca pretul apartamentelor sa scada 2 ani la rand, sa incerce sa cumpere acum la pretul de peste 2 ani, in felul asta castiga macar chiria economisita daca nu si imbunatatirea calitatii vietii cu 2 ani mai devreme. Daca gasesti ceva care iti place si ti se cere 60,000, fa-i oferta la 35-40.000, nu ai nimic de pierdut.

    De ce imi place mie strategia asta: pentru ca te mentine in piata, esti mereu in cautare si in priza. Sa stai sa astepti minimul pietei inseamna sa iesi din piata. E ca si cum ai spune: eu ies acum si ma intorc peste 2 ani. Numai ca daca te reintorci peste 2 ani, o sa iti trebuiasca minim 6 luni ca sa reintri in atmosfera si sa intelegi care e piata, care e oferta si ce anume iti place/ai nevoie. Timp in care s-ar putea sa ratezi tocmai ceea ce urmareai: minimul pietei.

    Ca sa dau un exemplu de adevar universal preluat de toata lumea pe nemestecate este ca piata imobiliara este complet blocata. Pai daca ar fi complet blocata ar insemna ca nu s-ar facea tranzactii, ori daca verifici statisticile gasesti ca în perioada ianuarie-iulie 2010 au fost înregistrate 271.724 tranzacţii imobiliare, cu 8.000 mai multe decât în primul semestru din 2009. ”

    http://www.money.ro/rezidential/se-dezgheata-piata-imobiliara-numarul-tranzactiilor-si-ipotecilor-a-crescut-usor-in-s1-din-2010.html

    Si atunci, cine face 271.000 tranzactii in 6 luni daca piata imobiliara e complet blocata?

  6. Ion Pribeagu
    18 august 2010

    Noutati pe Imopedia la stiri -Numai in Bucuresti = 125.739 de operatiuni in Iunie 2010,,, deci piata nu sta iar cine stie adevarul lucreaza/cumpara dar zice Piata sta si voi trebuie sa asteptati inca 1-2 ani, numai eu trebuie sa cumpar/vand acum,,, deci oportunitatea este acum pret/locatie/oferta si cerere ai de ales acum, mai tarziu cand or fi deageaba (unii asteapta oferte sa le ia gratis) nu vor mai fi pe ales …… si nu va mai luati dupa mafalde care nu au nimic de spus dar zic si ei ca sa se bage in seama

  7. Mielu Nebunu'
    18 august 2010

    @ Popescu , la post #5

    Ce spui e perfect justificabil si sunt de acord chestia cu ” e bine de cumparat acum, la pretul de peste doi ani!”

    Ce nu inteleg e faptul ca ne dai un articol dintr-o publicatie cand, la inceputul postarii dtale, ne inveti sa nu credem ziare si alte de-astea…..

    Eu ,personal, nu cred in ruptul capului ca in Romania au fost 271 000 de tranzactii imobiliare…..

  8. Dumitrescu Mihai
    19 august 2010

    @ Popescu
    Minimul pietei nu ai cum sa il prinzi decat daca ai bani cash. Pentru ca are loc fenomenul urmator:
    1) Cand preturile sunt exagerate/incorecte finantarea este foarte buna, la un cost mic
    2) Cand preturile sunt corecte/sub media pe 15-20 ani finantarea este foarte scumpa
    3) Bancile vor reduce costul imprumutului dupa ce a trecut pretul minim pentru ca preturile bune nu sunt pentru oricine, asta ca sa il parafrazeze pe un clasic in viata
    Parerea mea…

  9. livium
    19 august 2010

    @8 Dumitrescu Mihai – te-as contrazice un pic la ce spui tu, sau mai bine zis o sa-mi spun parerea mea:
    – care este de fapt avantajul cash-ului? Aproape NICI UNUL, daca nu este vorba de situatii particulare/speciale! Pentru nici o parte implicata, vanzator si cumparator! Nu vad legatura intre cash si minimul pietei! Piata imobiliara nu e bursa de valori sau de marfuri!
    – La celelalte puncte, este invers de cum spui tu! Finantarea si costul banilor influenteaza valoarea de piata a imobilelor si nu invers! Intr-o tara normala! Acu’, s-ar putea sa ai dreptate si tu, noi nu prea traim intr-o tara normala!

    E o idee sa procedezi si cum zice Popescu, sa intuiesti valoarea de peste 2 ani si sa cumperi acum, la preturile din viitor. Tot un fel de pariu este, numai ca de contracte futures pe imobile, eu inca n-am auzit.

    1. @livium
      Contractele futures in imobiliare le simt numai persoanele cu vocatie / fler !

  10. Dumitrescu Mihai
    19 august 2010

    @livium
    Parerea mea ca e la fel peste tot. Cu cat sunt preturile sunt mai exagerate cu atat se dau credite mai usor. Cred ca stii de ce. Imprumuturi mari=comisoane grase. Daca nu dau oamenii banii inapoi preia statul(adica platitorii de impozite) bancile/datoriile.
    Oricum mi s-a parut interesanta ideea de a forta acum pretul de peste 2 ani. O idee buna si proactiva ca sa zic asa.
    Acum creditele sunt putin mai ieftine. Cred ca ne indreptam catre preturile corecte dar mai dureaza ceva.
    O intrebare pentru cei de pe aici: ce parere aveti de corelarea pretului de evaluare al unui imobil cu chiria pentru el. Cam care ar fi raportul?

    1. @Dumitrescu Mihai
      X = Y x 10 ani ! X=pretul real,Y = chiria.

  11. Mielu Nebunu'
    19 august 2010

    @Dragoteanu

    Ecuatia cu pretul real si valoarea chiriei e o constatare a dumitale sau se regaseste in vreun manual de economie?
    As fi curios sa stiu cum ai ajuns la asta……

    1. @Mielu
      Am luat-o de la…clienti!

  12. livium
    19 august 2010

    @ Mihai – poti lua in calcul 2 metode: „yieldul” sau „100 de chirii lunare” si poti fi pe aproape de valoarea de piata a unui imobil. Atentie la yield, e o oarecare arta sa-l intuiesti corect.

  13. Mielu Nebunu'
    20 august 2010

    @ Dragoteanu

    Pai….in cazul asta ar trebui sa mai scada preturile la vanzare cu vreo 50% !!!
    Gresesc cu ceva?

  14. Ion Pribeagu
    20 august 2010

    Liviu ai drepate – imobile pe futures nu se poate si nici ce vrea Popescu si am sa spun DE CE nu se poate – simplu, preturile cresc, salariile cresc cu exceptia celor care nu muncesc pentru ele, taxele cresc si deci daca am incerca un future veti vedea ca preturile vor creste usor cu 15% in 1-2 ani daca nu mai mult, in afara de ANL care iau locurile gratis de la primarie, un investitor nu poate lucra cu aceste preturi cum zice 20000 o garsoniera si cu exceptia falimentelor sau chilipirurilor preturile nu vor mai scade adauga si creditarea si vei ajunge la pretul de peste 2 ani – va repet ce negociati acum este pentru acum nu peste 2 ani

  15. Popescu
    20 august 2010

    Mielu, la @7, articolul pe care il postasem facea referire la date statistice, obiective si verificabile, raportate de Agentia de cadastru ANCPI.

    E foarte greu sa ai o imagine obiectiva asupra pietei imobiliare avand in vedere cantitatea de informatie eronata, manipulatoare si negativa – pentru ca aduce audienta- cu care suntem bombardati pe canalele media. Asta nu inseamna ca totul este manipulator ci ca trebuie sa iti tii permanent filtrele active.

    Iti dau un exemplu: socanta informatie ca „Bucureştiul este cea mai scumpă capitală europeană după costul locuinţelor raportat la venitul populaţiei” iti dai seama ca e o prostie daca ai rabdare sa citesti articolul pana la capat si sa iti dai seama ca s-au folosit preturile apartamentelor din 2008 si un pret mediu de 3484 euro/mp ca sa concluzioneze ca pe 18 August 2010 Bucurestiul e cel mai scump oras din Europa, ceea ce evident este cel putin eronat avand in vedere ca intre timp preturile apartamentelor au scazut masiv.

    http://www.capital.ro/index.php?section=articol&screen=index&id=138249&newsletter_link=1&utm_source=newsletter_saptamanal&utm_medium=email

    Oricum, afirmatia ta ca nu crezi in ruptul capului ca in primul semestru au avut loc 270,000 tranzactii imobiliare, desi asta e o cifra statistica, oficiala, spune foarte multe despre modul cum percepi tu piata imobiliara. Faptul ca negi realitatea doar pentru ca nu corespunde cu ideea ta preconceputa despre piata ar trebui sa iti dea foarte mult de gandit..

  16. Popescu
    20 august 2010

    Dumitrescu la @8 sunt perfect de acord cu tine. Asta spuneam si eu la @1 cand mi-a sarit cineva in cap.

    Vanarea minimului pietei e utopic, in realitate, in momentul in care preturile vor fi la niveluri minime, perioada va fi atat de tulbure incat lumea va fi atat de speriata cat sa nu ia absolut nici o decizie pana cand lucrurile sa nu isi fi revenit adica preturile sa inceapa sa creasca din nou. Asta in cazul in care mai gasesti vreo banca dispusa sa iti acorde finantare asa cum bine ai subliniat si tu si am comentat si eu la @1.

    Nimeni nu stie cat de fals este sa vanezi minimul decat cineva care a investit pe Bursa. Eu am ceva experienta pe Bursa si pot sa spun ca nu am nimerit aproape niciodata minumul (decat din intamplare) dar am nimerit aproape intotdeauna trendul mediu sau pe t lung.

    Pentru ca are legatura cu asta repostez comentariul Minimul Pietei = Fata Morgana, postat pe net de o doamna care investeste pe Bursa de la NY

    “Fata morgana! Trimis de De departe la 8 Iulie 2010 21:50:29

    Eu todeauna am sustinut ca momentul optim de-a cumpara ceva in imobiliare este cind gasesti ce ai nevoie si pretul este bun! A gasi ce ai nevoie si iti place, este prima problema si este depate de-a fi una usoara. Cind mi-am cumparat prima casa, mi-a trebuit in jur de un an! Apoi este pretul! Todeauna el este mai mare decit cel cu care plecam de acasa in minte. Fenomen similar cu cel legat de costurile pt realizarea unei constructii. Eu fac investitii in stock marketul de la NY si extrem de rar am reusit sa cumpar cind pretul a fost cel mai mic si sa vind cind a fost cel mai mare! Este la fel cum ai alerga dupa fata morgana! Cine vrea s-o faca, eu ii urez succes! Ma multumesc sa cistig mai putin, dar constant! ”

  17. Mielu Nebunu'
    20 august 2010

    @ Popescu

    Da, imi da de gandit ce spui dta…..
    Sa nu uitam ca manipularea cea mai grosolana si cu rmarile cele mai nefaste tocmai pe canalele oficiale, „de stat” cum se zice, vin….
    Nu, nu cred ca au fost 270 000 de tranzactii imobiliare in Romania pentru ca :
    -in Romania tranzactiile se fac pe credit in procent de 80%. Ar insemna sa avem acum peste 200 000 (mai precis 216 000) de credite ipotecare pentru :apartamente, spatii comerciale, terenuri aprobate, ceea ce NU avem.
    -ar insemna ca aceste 270 000 de tranzactii sa fie inregsitrate la Camera Notarilor. Ei, bine, nu sunt inregsitrate.

    E doar o alta minciuna…………..
    Dta n-ai decat sa cazi in plasa lor.

  18. Kman
    28 august 2010

    @ Dragoteanu
    Formula de calcul a pretului este buna. Coincide cu ce am citit si eu pe la unii investitori americani. Este o formula care se aplica numai pentru investitii imobiliare. Daca vrei sa iti iei un imobil ca asa vor muschii tai pretul corect este irelevant. A citit cineva „The ABC’s of Real Estate Investing” de Ken McElroy? Stiti cumva daca se gaseste pe la noi prin „Carpathian Garden”?

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *