Frumos incendiu! Sa fie vointa Domnului sau o alta intamplare?
Pe vremuri, inaintea invaziilor, romanii parjoleau tot si otraveau fantanile. Aceasta strategie s-a transmis din generatie in generatie. Dupa Revolutie, multe vanzari de fabrici si uzine s-au facut dupa ce au fost falimentate. Acum, inaintea ultimelor privatizari, gena distructiva se manifesta din nou. In locul holdelor sunt cluburile, iar in locul fantanilor piscinele. Si nu oriunde, ci in una din primele 5 locatii imobiliare din Romania.
In ianuarie 2007, pentru prima oara Clubul Floreasca a fost scos la vanzare, pentru o suma „modica”- 45,5 milioane euro, fara TVA! Din lipsa de oferte, licitatia a fost anulata. In august 2007 a fost scos din nou la licitatie la un pret de strigare cu 10 milioane de euro mai mic. Nici de aceasta data nu s-au gasit cumparatori. Ce se oferea in pretul asta? 16.000 de metrii patrati de teren aflat in prime location in Bucuresti si un club cu nume, din care mai ramasesera cateva acaretutri. O piscina si un restaurant. Intre timp, acestea au fost distruse Profitul care se scotea dintr-o afacere de genul asta era o gluma pe langa pretul solicitat. Cine sa dea un „munte” de bani, chiar si cand piata imobiliara era in „orgasm” daca nu poti sa construiesti altceva si trebuie sa stai vreo 200 de anisori ca sa-ti amortizezi investitia? O afacere imobiliara profitabila nu era posibila cu imobilele existente. In schimb, terenul este o perla imobiliara! Raportat la 16.000 mp, chiar si la aceasta valoare – fara constructii, reiese un pret de 2.200 euro/mp, fara TVA.
Pentru zona respectiva, pretul era justificat. Cu o conditie! Sa existe posibilitatea schimbarii PUZ-ului (Plan de Urbanism Zonal), prin care sa se modifice destinatia actuala, din zona de agrement in zona rezidentiala. Pentru veniturile obtinute de la cateva sute de clienti lunari care nu consumau mare lucru la Clubul Floreasca, suma ceruta de RAPPS este exorbitanta, lucru demonstrat prin esecul celor doua licitatii.
Asa a aparut scrumul. Din senin, din iarba verde. Ghinion sau o noua oportunitate imobiliara? Ghinion pentru “enoriasii” care frecventau aceasta locatie cu destinatie relaxanta. O noua mare oportunitate pentru un potential cumparator. De ce? Evident, la urmatoarea reevaluare, pretul estimat pentru cladire si anexe, va fi eliminat. Ramane sa fie scos la licitatie numai terenul, 16.000 mp pe marginea Lacului Floreasca. O asemenea locatie este mana cereasca pentru orice rechin care isi doreste in portofoliu „piese de rezistenta” imobiliare, rezidentiale sau comerciale. Cum ramane cu piscina, cu relaxarea? Stati linistiti! Oamenii bogati se vor relaxa in continuare. N-o sa va vina sa credeti ce ansamblu de locuinte cu adevarat de lux veti vedea rasarind peste cativa ani in locatia respectiva. Altfel, in vecii vecilor, niciun dezvoltator imobiliar care se respecta si stie meserie nu va plati pretul cerut de RAPPS.
Totul e o chestiune de timp! Timpul inseamna bani si nu numai. Printre picaturi, in pauza dintre boom-uri economice, putem sa ne delectam si cu putin scrum imobiliar. Nu de alta, dar trebuie sa fie pregatit terenul pentru noi ansambluri rezidentiale elitiste. Obiectul muncii pentru orice antreprenor imobiliar de top, in orice tara, nu incepe cu materialele folosite la finisaje. Terenul e baza! Locatia defineste destinatia, potentialul si valoarea investitiei. Restul sunt detalii. Cum bani exista si timpul trece, se cauta cele mai bune locatii.
In definitiv, orice proiect imobiliar exclusivist se naste de la o idee sclipitoare. Scrumul nu a fost ideea mea. Dar, cine a gandit-o va fuma un trabuc la o cafea, privind Lacul Floreasca dintr-un superb penthouse. In aceeasi locatie. Asta este miza scrumului. Daca nu-i asa, eu ma las de imobiliare!
Ion Pribeagu
25 martie 2012Dragos – sa fie intr-un ceas BUN, sala oricum era la dispozitia catorva …NU STIU dar dac zici ca ocatiea este valoroasa atunci la fel c si padurilor, le mai dai FOC din cand in cand daca idio tii/politicienii nu inteleg societatea/economia capitlista… FC si gata
Popescu
26 martie 2012Dragos Dragoteanu, fix la asta m-am gandit si eu cand am vazut stirea cu focul de la Floreasca
ca imobilul ala valoreaza mai mult cand e scrum, decat cand e club
si tocmai atunci a aparut…FOCUL
ma intreb daca e asigurat.
PS cine se prinde la un pariu ca in cativa ani o sa avem o frumoasa cladire de birouri acolo, sau una de apartamente de lux?
Popescu
26 martie 2012Poate la un moment dat scrii despre niste tehnici de „viabilizare” a pietei imobiliare, precum INCENDIILE, lasarea in paragina a monumentelor istorice pana se darama singure, si alte din astea..
Observatorul
26 martie 2012Toti cei care au avut un teren bun au reusit sa schimbe PUZ-ul astfel incat sa il transforme in ceva profitabil. Chiar s-a preferat a face acest lucru dupa achizitionare astfel incat pretul de cumparare sa fie mai mic :). Sunt sigur ca cine va cumpara acest imobil:
– fara cladire (ca deh, a luat foc!)
– fara business viabil (ca deh, nu poti construi)
– eventual cu datorii (ca deh, nu se poate autosustine :D)
Va rezolva orice problema 🙂
Astfel de proprietatii scumpe si in paragina arata sistemul tampit in care o proprietate schumpa nu genereaza costuri. In orice capitala din UE aceasta proprietate ar fi platit niste taxe colosare. Asa avem vreo 2 circuri ale foamei, si zeci de fabrici in paragina in al nostru oras.
Ion Pribeagu
27 martie 2012Cred ca cei carora le pare rau nu o puteau cumpara oricum, cei care o vor cumpara vor face ceva acolo care sa faca bani altfel face (primarul daca nu poate face un ban de pe urma cladirii) primaria un parculetz, sa aiba populatia/copii unde se pot plimba