Orice s-ar spune despre criza economica actuala, exista cateva avantaje incredibile. Fara a avea pretentia ca voi acoperi intregul spectru al beneficiilor blocajului imobiliar, incerc sa punctez cateva:
1. Costurile dezvoltarilor imobiliare. Cine nu a stiut pana acum ce inseamna managementul cheltuielilor in imobiliare, va asigur ca va avea in viitorul apropiat o cunoastere temeinica a principiilor dupa care se ghideaza un antreprenor/manager/administrator in acest domeniu si le va si aplica. Asta, daca va mai avea aceasta ocazie si “obiectul muncii”. Cati credeti ca tineau sub control aceste cifre? Tot ce era furat /risipit, trecea automat in pretul de vanzare final, la pierderi colaterale sau cauzate de incompetenta! De acum inainte, fiecare euro economisit va conta in costurile dezvoltarilor imobiliare.
2. Destinatia constuctiilor viitoare. Stiu zeci de investitori imobiliari care, in toata existenta lor de pana acum, nu au dat aproape nicio atentie destinatiei imobilelor pe care le-au realizat. S-a lucrat fara studii adevarate de marketing, fara consultarea specialistilor din domeniu, fara sa se tina cont de standarde si modele imobiliare de succes, ignorandu-se criteriile elementare din acest domeniu. Multe imobile s-au dorit a fi “modelate” dupa ureche, in functie de… “Doamne ajuta”! Ce a urmat se vede acum mergand pe orice bulevard/strada/cartier, inclusiv in centrul Capitalei. Sute de constructii noi, in diverse stadii de executie sau chiar terminate, zac neocupate fiindca nu au avut un destinatar cunoscut sau macar o destinatie corecta pentru un end-user care sa beneficieze de un produs acceptabil.
3. Viitorul creditarii in Romania. Dupa ce si-au urmarit interesul pana la ultima ‘’picatura” de nesimtire financiara, bancile care vor sa aiba activitate in continuare pe segmentul creditelor imobiliare/ipotecare vor trebui sa se adapteze nevoilor si posibilitatilor comerciale ale potentialilor clienti, fie ca vorbim de companii, fie ca vorbim de persoane fizice. Refuz sa cred ca statul roman va sponsoriza la nesfarsit bancile comerciale, oferindu-le pentru banii imprumutati dobanzi generoase si garantii totale. Diferenta de atitudine a bancilor din Romania este complet diferita de mentalitatea lor in alte tari, sfidand interesul potentialilor clienti romani, care au afaceri serioase si doresc sa fie tratati ca parteneri pe termen lung. Aceasta situatie nu poate continua la nesfarsit .
4. Maturizarea pietei imobiliare. Criza economica globala si blocajul imobiliar din tara noastra vor conduce negresit la asezarea pe noi valori de profesionalism si evolutie a tranzactiilor imobiliare. Oare, fara acest “cutremur” economic, fenomenul imobiliar ar mai fi putut fi inteles? Cu siguranta, nu! Toti ar fi crezut ca intre un apartament semidecomandat din Prelungirea Ghencea – cu vedere la porumb si un apartament in Paris, Londra sau New York, nu mai exista nicio diferenta majora! Asa gandeau multi. Acum, preturile vor capata “dimensiunea” acceptabila si rezonabila, tranzactiile vor avea un sens, o directie, un inteles pe nivelul tuturor. Asta inseamna maturizare si respect imobiliar. Piata se pregateste pentru un nou ciclu, in care fiecare zona imobiliara va avea un statut bine conturat.
5. Responsabilitatea dezvoltatorilor si respectul pentru investitori. A investi inseamna deja responsabilitate si incredere in imobiliare. A atrage si a castiga clienti e mult mai important si tine de responsabilizarea antreprenorului. Respectul pentru investitii si investitori poate fi generat de legi imobiliare noi, mai clare, mai simple, mai complete. Un exemplu concret ar fi garantarea de catre dezvoltatori a avansurilor pentru investitorii care contracteaza imobile de pe plansa (off plan) sau in constructie. Fara un astfel de demers legislativ si fara implicarea directa a bancilor, personal, nu vad o deblocare a acestui segment, din cauza exemplelor nefericite care au creat un profund sentiment de neincredere in piata. Si acest lucru nu se uita usor.
ACUM, nu ieri, nu maine, a sosit momentul unui unui nou inceput, pentru toti cei implicati in domeniul imobiliar. Cei care vor intelege si se vor adapta noului proces evolutiv au sansa de a ramane pe piata multi ani dupa maturizarea acesteia. Oricine poate sa faca imobiliare, dar foarte putini vor demonstra ca sunt capabili sa-si schimbe atitudinea fata de imobiliare. Pentru asta, EXISTA UN NOU INCEPUT!
Antonio Zarnescu
6 aprilie 2010Este moralizator sa vezi in jurul tau oameni care isi pastreaza in mod cumpatat optimismul. Trebuie sa credem intr-un nou inceput, pentru toate acele motive si pentru altele mai mult sau mai putin personale. Insa la partea cu depinde de fiecare dintre noi sa construim viitorul mai avem insa putin de lucrat.
Dragos Dragoteanu
6 aprilie 2010@Antonio Zarnescu
Intradevar,ceva mai mult de lucru! Depinde doar de NOI!
mihai
6 aprilie 2010Dragos, am o singura remarca! La noi inca din cauza sistemului bancar si juridic greoi inca nu am vazut falimente , executari silite si nu exista clienti care sa apara cu cash si sa cumpere 10 euro cu 1 euro. Pana cand nu vom urca pe acesta treapta, piata imobiliara va ramane inca blocata. Pe de alta parte structura mentala a romanului, asteptarile pe care acesta le are intr-o viata nu au fost luate in calcul niciodata in momentul in care „dezvoltatorii imobiliari” au inceput sa construiasca.
Dragos Dragoteanu
6 aprilie 2010@mihai
De acord 100% cu remarcile tale!
papagalul imobiliar
6 aprilie 2010da domne’, asta mi se pare foarte bun! are cur si cap si nici nu-mi curge lacrimile cand il citesc….aproape ca l-ai scris mai bine decat l-as fi scris eu….
Valentin Ionescu
6 aprilie 2010Deci, concluzia: la treaba!!! Acum, nu ieri, nu maine. Mai vorbim, mai glumim, dar in pauze 🙂 .
Dan
7 aprilie 2010Dragos, la punctul 3, situatia o sa continue pina la declararea falimentului tarii … prognoza mea este pina la sfirsitul anului… tara este deja in faliment, problema o reprezinta momentul anuntului national si international de comun acord cu creditorii
Dragos Dragoteanu
7 aprilie 2010@Dan
Nici chiar asa! Stai relaxat ca,poporul e in concediu,deci,daca va fi un mic faliment,va fi unul…fericit!
Imobiliarix
7 aprilie 20101.Totul incepe cu un teren si tu stii cel mai bine asta. Daca ai dat chix cu el va fi aproape imposibil sa repari cu celelalte. Costurile vor face legea deoarece intram usor usor in capitalism. Pana acum a fost doar o debandada tipic romaneasca. Nu cred ca se mai poate face o dezvoltare imobiliara fara un finantist bun in echipa.
2.Cei care vor mai face dezvoltari fara sa tina cont de parerea celor de pe teren care inghit praf zi de zi vor iesi din piata cu coada intre picioare, inidiferent de mormanul de studii pe care-l vor face.
3.Cred ca bancile isi traiesc ultimele clipe de visare anul acesta. Ce este mai rau este ca dobanda nu va cobori foarte mult datorita riscului de tara.Probabil va fi 7%(DAE).
4.Nu stiu cati oameni au auzit de psihologia zonei(comportament tipic al locuitorilor unei zone, mod de viata, etc) dar ea a existat si se va contura asa cum spui. Oricum nu sunt oameni multi care sa inteleaga asta si va dura pana cand se vor forma.
5.In ultimii ani dezvoltatorii au prezentati ca niste oi negre, drept persoane avide si puse pe imbogatire rapida fara a face nimic. Cred ca ar trebui sa se spuna si cat muncesc, cat risca(financiar si nu numai) si mai ales cat pierd din sanatate la un proiect imobiliar.
Un nou inceput ar trebui sa aiba la baza in primul rand RESPECT fata de toti cei implicati in piata, si mai ales fata de cei care muncesc cinstit.
Dragos Dragoteanu
7 aprilie 2010@Imobiliarix
Uite,urmatorul editorial o sa-l dedic acestui subiect. Sambata sau duminica!
Dan
8 aprilie 2010Dragos, nu-s singurul sarit de pe axa:
http://standard.money.ro/politica-si-societate/romania-se-schimba-ii-cum-taiem-miinile-politicienilor-4283.html
un faliment mic nu strica, problema e ca la noi se transforma intr-un macel
Dragos Dragoteanu
8 aprilie 2010@Dan
Odata,dupa Revolutie,un om batran,trecut prin viata,mi-a spus:”orice schimbare e bucuria nebunilor!”.Fiecare intelege ce poate.Eu am inteles multe!
papagalul imobiliar
8 aprilie 2010mie nu-mi vine sa cred! asta-i cel mai bun si vad ca nu intereseaza pe nimeni…
eu zic sa bagi povesti d-alea cu dolarul gaurit ca vad ca alea ii intereseaza pe cumetrii, nu analiza serioasa…
Dragos Dragoteanu
8 aprilie 2010@papagalul imobiliar
Lucrurile serioase nu sunt interesante pentru majoritatea oamenilor. Cand am scris ceva cu „sex”,”bordel” sau „curve” in titlu,publicul imobiliar a fost in „delir”!…
E UNIVERSAL VALABIL,nu numai la romani,asa ca stai linistit,lumea e un sat mic.
Ciprian
8 aprilie 2010@Dan d-l care il citezi e doar unul din marea masa de mediocritati care propovaduiesc „sfarsitul” fara a avea/oferi/incerca sa gaseasca solutii concrete. „Apocalipsa” economica si financiare a Romaniei se vinde acum cel mai bine. Asa cum inainte se vindea optimismul prostesc. Sau e doar psihopat…
@Papagalu – imi asum critica. O sa iti spun o poveste:
In 2007 am mers cu un client sa ii arat cateva terenuri prin Bucuresti. Dezvoltari medii pana in 100 de unitati. Omul dezvoltator de 40 ani. Dintr-o familie de dezvoltatori. A venit cu un avion proprietate personala in Bucuresti. Mi-am petrecut toata ziua impreuna cu dansul. Nu m-a intrebat nimic despre terenurile care le-am vz. Absolut nimic. In schimb a oprit cativa oameni pe strada din apropierea unuia dinte terenuri si l-a intrebat daca are de gand sa isi cumpere o locuinta in viitor. Am schimbat cateva terase tot in apropierea terenului si a repetat actiunea. A intrebat chelnerii, bucatarul si a intrebat de patronul terasei. Seara s-a intors in cartierul unde ii placuse cel mai mult (Titan) si s-a plimbat sa vada dc sunt terasele pline, ce fel de oameni se duc la masa. A vorbit cu foarte multa lume. Nu a cumparat nimic in Romania. Nu i-a placut ce a auzit. (bine si terenurile atunci costau mult prea mult). Am invatat foarte mult in ziua aia de la omul asta. Un profesionit desavarsit.
Cred ca a venit vremea sa il chem inpoi in Romania si sa incerc sa ii spun ca oamenii sunt mai pregatiti sa cumpere/inchirieze ce are el de gand sa construiasca. Sa ii spun ca oamenii au invatat sa foloseasca pixul.
Da putem sa vorbim de un nou start. Da putem sa vorbim de maturizarea pietii.
Dragos Dragoteanu
8 aprilie 2010@Ciprian
foarte interesanta povestea ta!…Eu,prin 1995 m-am intilnit cu un client evreu care locuia in Franta. Stii ce am invatat de la el? Doar doua lucruri vitale pentru un patron: Cind pornesc dimineata masina,cine imi plateste benzina? si Cand intra primul angajat in firma,da drumul la lumina si cheltuielile curg!
Dan
8 aprilie 2010Ciprian, din pacate pt tine, pt mine si pt toata lumea nu e vorba despre propavaduirea „apocalipsei”, deja s-a conturat directia sigura spre faliment … nu-i gluma si nici manipulare, este adevarul gol golut … mai vorbim pina la sfirsitul anului.
O gasca de mafioti a pus mina pe tara asta si o fac praf fara nici un fel de judecata … principiul este „dupa noi potopul” … se fura ca la balamuc in numele crizei. Nu se mai poate face aproape nimic in momentul de fata, nici un fel de masura nu mai poate stopa catastrofa … Nu are nici o legatura directa cu sectorul imobiliar.
Pur si simplu „guvernantii” nu mai pot oprii tornada cheltuielilor, in fiecare luna deficitul este de circa 500 milioane-1 miliard euro iar incasarile la buget scad non-stop.
Dilema este in felul urmator: daca scad cheltuielile cu bugetarii, iese lumea in strada si se lasa cu singe … daca nu scad cheltuielile este clar pt toata lumea ca ne maninca falimentul cu fulgi cu tot (doar inconstientii nu vad lucrul asta); rezulta faptul ca ai nostrii au ales calea paralela: au crescut cheltuielile bugetare!!! si fura cit au furat ceilalti hoti in ultimii 20 de ani … deci ce rezulta de aici?!!!
Dan
8 aprilie 2010Dragos, ce anume ai inteles din treaba cu schimbarea si bucuria nebunilor?
Dragos Dragoteanu
9 aprilie 2010@Dan
Nebunii cred ca o schimbare aduce automat si o normalitate in viata lor! Asa e si in afaceri: multi cred ca o schimbare de regim/politica aduce automat o prosperitate „binemeritata”!
mihai
8 aprilie 2010Dragos, am o intrebare pentru tine si daca poti sa imi raspunzi este OK, daca DPDV profesional nu poti la fel! Deci: Tie, sotiei, prietenilor iti plac blocurile care au fost construite in cartierele muncitoresti tip Titan, dr. Taberei, Militari etc. Raspunsul meu este ca mie mi se par ORIBILE. Intre ceea ce a construit Ceausescu (alte mizerii) si acestea nu e nici o diferenta. Au niste culori tipatoare si nu imi inspira decat saracie si prost gust cumulat cu a aroganta grandomanica a omului care a facut banii usor si care s-a crezut dumnezeu pe pamant (cumparatorul). In loc ca construim cartiere de case tip P+1 sau P+2, (casele tip din Maior Coravu – Vatra Luminoasa) cu infrastructura in afara orasului, am permis distrugerea unor zone care puteau sau erau deja parcuri sau spatii verzi! Crezi ca dezvoltatorii ar intelege ca asa isi pot castiga clienti sau mai avem de asteptat inca 20 ani?
Dragos Dragoteanu
9 aprilie 2010@mihai
Cel putin inca 20 de ani,fiindca infrastructura un afara Capitalei este zero! Nu imi plac blocurile respective,dar „dezvoltarea” Bucurestiului incepe in spirala din centru spre exterior! Parerea mea..
Dan
8 aprilie 2010http://voxpublica.realitatea.net/business-economie/cine-ne-va-plati-rata-la-banca-37603.html#comment-404209
ce va dau eu aici vin din medii subordonate maretului baselux. Cascati bine ochii ca incepe paranghelia la spitalul de nebuni pe plan national. Primul pas e debarcarea lui boc-poc, dupa care reincepe lupta pt putere … are cineva impresia ca tara asta mai are puterea economica sa treaca prin inca un macel politic?!!! – inseamna ca e copil
Dragos Dragoteanu
9 aprilie 2010@Dan
Jurnalista e draguta,articolul e slab,mesajul interesant,subiectul tabu!
liviu m
9 aprilie 2010@ Dragos si all – inainte de toate HRISTOS A INVIAT!
Cred si sper in acelasi timp ca toate posturile tale, de la primul pana la ultimul, au fost gandite si scrise cu un scop anume gandit chiar de la bun inceput. Nu ma indoiesc ca tu esti un leader in adevaratul sens al cuvantului, in primul rand pentru echipa pe care o conduci. De ce faci si scrii ceea ce scrii, nu cred ca o faci din ratiuni de bun samaritean sau din ratiuni literare. Ti-ar placea foarte mult sa fii un leader al tuturor, asta imi este foarte clar. Pentru mine este OK.
Desi trecem printr-o perioada grea, in care reperele fiecaruia sunt date peste cap, noi – vanzatorii – ca asta suntem, oameni de vanzari, trebuie sa putem sa ne facem treaba astfel incat sa ne castigam BANII!!!
Meseria asta, de agent/broker de imobiliare este FOARTE afectata de criza, stresul este puternic, mai adaugam presiunea psihica pusa pe noi de media si opinia publica, plus ambiguitatea si lipsa legislatiei = obtinem un cocktail de mai mare frumusetea.
Bun, am inteles cat de neagra este situatia, ne-am autoevaluat si ne-am autocriticat, dar in final…trebuie sa aflam si care este calea de iesire din aceasta situatie, nu?
Cum iesim din blocaj?
Acum, nu ma astept ca tu, daca ai o viziune si o strategie de a iesi din blocaj, sa o impartasesti tuturor, la urma urmei om fi noi cu totii colegi, dar suntem si concurenti, nu? Bine, dar nu a cerut nimeni, sa impartasesti viziunea si strategia ta si a echpei/firmei tale?! Ideea este de a privi per ansamblu, lucru pe care trebuie sa-l recunosc si tu si Vali ati incercat a-l face… dar trebuie sa urmeze si finalul!
Exista multi manageri la ora asta, care cred ei ca cel mai bine isi motiveaza echipa daca le servesc dimineata, la pranz si seara acelasi discurs: e criza si ati dat de dracu! Astia sunt managerii de doi bani, care cred ei ca asa se motiveaza oamenii! Gen becali si borcea!
Dar un leader adevarat, isi da fundul jos de pe scaun, merge in piata cu omul lui, ii da un exemplu concret de cum se incheie o tranzactie in ziua de astazi si in conditiile actuale, in plus are are o strategie si o viziune…si stie sa motiveze!
Deci, cum iesim din blocaj?
Dragos Dragoteanu
9 aprilie 2010@liviu m
Prin munca,munca mai multa,MUNCA PINA LA EPUIZARE! Alta varianta/strategie nu cunosc! din pacate…
Dan
9 aprilie 2010Dragos, blonda e „fost” ofiter sri, articolul e mai mult decit slab, mesajul e cheia viitorului iar tabu-urile ne distrug libertatea …
„Nebunii cred ca o schimbare aduce automat si o normalitate in viata lor! Asa e si in afaceri: multi cred ca o schimbare de regim/politica aduce automat o prosperitate „binemeritata”!”
Am priceput la ce te referi … sa nu schimbi directia atunci cind masina se indreapta spre prapastie, este o si mai mare nebunie … depinde unghiul din care priveste realitatea
Matei Radu
10 aprilie 2010Bun articol. Si foarte complex.
Ma voi opri la punctul 4 – Maturizarea pietei imobiliare.
Aici putem vorbi de o multime de factori dar cred ca cel mai important este selectarea adevaratilor jucatori de pe piata imobiliara de speculanti si amatori.
Cum spuneai in unul din articolele precedente imobiliarele nu sunt pentru oricine. Cred ca sunt pentru cei care le inteleg, le iubesc, le simt, si mai mult de atat le gandesc, le cunosc, le practica.
Cu alte cuvinte pentru cei care le-au vazut doar ca pe un joc de noroc s-au inselat. Zarurile de barbut vor fi inlocuite cu tabla de sah.
Deci: imobiliarele nu sunt o moda, un trend, Sunt „stiinta” investitiei si asigurarii valorii banilor pe termen lung. Nimic nu s-a dovedit mai profitabil de-a lungul istoriei decat investitia in real estate.
In acelasi timp in afara de business – o necesitate. Lumea a evoluat si nu putem trai in copaci sau in boscheti. Avem nevoie de un acoperis deasupra capului.
Fie ca e vorba de investitori sau „end useri” drumul intre a vrea si a detine normal trece printr-o agentie imobiliara profesionista. Cei care se dau destepti si considera ca pot sa incheie tranzactia singuri de cele mai multe ori vor plati in timp de n ori valoare comisionului pe care initial incearca sa-l evite.
Sa zicem Euroest. Specializat pe zona de nord a Bucurestiului; pe piata de aproximativ 15 ani. Sigur daca i-l trezesti din somn pe Dragos poate sa-ti faca la orice ora un CMA (comparative market analysis) al locatiei. Care a fost pretul / mp in 95, 98, 2000, 2007, la momentul de varf al pietei, la momentul declinului. Cat s-a valorizat si cat s-a devalorizat in timp un mp construit, un mp de teren, ROI (profitul mediu din inchirieri), cate tranzactii s-au incheiat acum 10 ani, acum 5 ani, in ultimul an, in ultima luna, cate proprietati similare sunt pe piata la momentul actual, etc.
Toti stim ca aprecierea si dezapreciere bunurilor imobile se face pe cicluri de ani, situatie economica, facilitati financiar bancare. Sunt lucruri esentiale de care trebuie sa tinem cont cand scoatem banii de la soseta sau ne bagam datori pe viata la banci.
Nu e vina nimanui daca ne dorim mai mult decat ne putem permite si nici daca ne permitem mai mult decat suntem in stare sa platim. Indicat este sa stim ceea ce facem si daca nu stim sa intrebam un specialist pe zona.
Fie ca e vorba de Dorobanti, Titan, Vatra Luminoasa, Ghencea, Paris sau Londra e preferabil inainte de a ne aventura intr-o investitie sa studiem putin pe ce dam banii. Mai ales ca nu-i castigam usor si nici nu se stie daca vom reusi vreodata sa-i recuperam. Cel putin sa ne bucuram de faptul ca am platit pretul corect, la timpul potrivit, si ca bunul imobil in sine se ridica la valoare financiara respeciva.
Cumparatorii trebuie sa fie mai exigenti asupra servicilor oferite de brokeri in comisionul platit iar brokerii trebuie sa fie mai atenti asupra tendintelor pietei, autopregatirii, corectitudinii, respectului fata de client dar si fata de ei insusi.
Oups asta implica munca, efort, timp, uneori bani… 🙂
Sa incepem cu autoevaluarea, unde suntem, de ce, unde vrem sa ajungem, cum, oare imobiliarele sunt pentru mine?!?!? 🙂
Dr Nicolae Mohanu
13 aprilie 2010Dragos,
Sunt foarte impresionat de calitatea contributiilor tale de pe acest site. As vrea sa iau legatura cu tine cu caracter personal pe linie de afaceri. Adresa mea de email este
n_mohanu@hotmail.com
Dragos Dragoteanu
13 aprilie 2010@Dr. Nicolae Mohanu
Adresa mea : dragoteanudragos@euroest.ro,valabila pentru oricine,ca si telefoanele mele:0722.393.858 / 0744.777.606.
Va contactez eu,miercuri sau,cel tarziu,vineri.Multumesc.