In ultimul sfert de secol, una dintre putinele bucurii ale romanilor este cruciada DNA impotriva coruptiei. Insa, „catusele de aur” ale justitiei nu aduc prosperitate. Orice schimbare de regim politic trebuie urmata de masuri curajoase. Altfel, efectul pozitiv al momentului se dilueaza in timp.
Pentru un contribuabil onest, persoana fizica sau juridica, actiunile DNA au ramas singura oaza de speranta pentru o economie sanatoasa. Ce este in mintea sau in sufletul omului simplu care se loveste zilnic de problemele sistemului administrativ si social, se citeste pe fata. Neliniste, neincredere in autoritati si incrancenare. Pentru orice ti se cuvine legal trebuie sa te lupti.
Marea majoritate a problemelor cotidiene pleaca de la un cuvant simplu: bani. Pentru cei mai multi inseamna supravietuire. Pentru altii inseamna imbogatire si putere. Cine imparte dreptatea economica in Romania? DNA? DIICOT? ANAF? Sau politicienii? Atata timp cat multe legi au fost date si inca exista pentru a proteja oamenii din zona politica, in cine sa mai crezi?
Fara doar si poate, DNA a devenit o forta. Dupa arestarea Alinei Bica se pare ca si DIICOT a inceput sa functioneze. Justitia are toate parghiile sa ramana independenta. In schimb, zeci de alte institutii cheie ale statului, ministere, agentii, primarii, consilii judetene, sunt la pragul de jos al eficientei si increderii in fata romanului simplu. Dintre toate, in opinia mea, autoritatea publica de la care exista cele mai mari asteptari este ANAF.
Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala ar trebui sa fie dupa DNA cea mai puternica institutie care sa asigure dreptatea in privinta banilor. Eu cred ca, pana acum, niciun guvern nu a fost cu adevarat determinat sa puna ANAF pe picioare, pe principiul DNA. Milioanele de romani cu restante la banci, sutele de mii de firme intrate in insolventa sau pe cale de disparitie au ca sursa de „inspiratie” ineficienta statului in gestionarea problemelor economice.
Ce credeti ca simte o persoana fizica onesta cand vede ca el plateste un impozit corect si in jurul lui colcaie indivizi care fura premeditat statul? Dar administratorul unei firme care se chinuie lunar sa-si plateasca corect si la timp darile catre stat, cand vede ca pentru o suma derizorie i se blocheaza contul, in schimb, concurenta infloreste prin evaziunea fiscala?
Pana acum, dupa parerea mea, ANAF s-a focusat prioritar pe romanii si companiile de la care cu siguranta aveau ce lua. Pe cei greu de gasit sau greu de dovedit i-a uitat sau se face ca… ploua. Am convingerea ca si in ANAF exista profesionisti, comparabili cu procurorii DNA. Dar, ce folos, daca rezultatele se lasa asteptate si Romania are deficit an de an, cersind credite externe la FMI ca sa-si acopere gaurile la buget.
Munca e grea in lupta cu infractorii financiari si fiscali. Mai degraba executi o firma care are activitate si profit decat sa prinzii hotii care lucreraza prin firme fantoma. Mai repede pui poprire pe contul unui contribuabil care a declarat veniturile si a intarziat plata impozitelor, decat sa prinzi un infractor care fraudeaza premeditat si constant statul. Cata frustrare sa mai inghita romanii corecti cand vad ca a fi onest in propria tara se traduce prin a fi fraier?
V-ati regasit vreodata in aceasta ipostaza? Ati fost mandrii ca sunteti romani, fiind onesti fata de tara, cand alti conationali erau fericiti ca ANAF e o gluma si le permite sa practice evaziunea fiscala? Ce a facut pana acum ANAF nu mai conteaza. Ce va face de acum inainte mi se pare crucial pentru viitorul economic al Romaniei.