“Piata imobiliara e la pamant!”

9 februarie 2010 3 minute
Distribuie

“Piata imobiliara e la pamant!” Asa mi-a spus un “analist” din domeniu la o intalnire cu mai multe cunostinte comune. Eu i-am raspuns sec: “Depinde unde e pamantul!…” Nu a inteles mare lucru. Ce sa-i explici unui “cunoscator” din domeniu ca sa-l faci sa te creada? Poti sa-i dai cel mult o replica. Daca intelege ceva, bine. Daca nu, asta e. Pana acum am fost unul dintre putinii jucatori din piata imobiliara care sublinia – pana la extrem – clientilor/amicilor cat cantareste locatia in ecuatia unei afaceri imobiliare. Fie ca vorbim de un teren gol, fie de unul care are o constructie pe el, fie ca ne referim la un apartament sau la orice tine de imobiliare, LOCATIA FACE DIFERENTA! Cred ca, pana si la cimitir e la fel. Si acolo statulul social trebuie marcat. Chiar si post-mortem. La biletele de spectacol/jocuri sportive pozitia spectatorului conteaza si este diferentiata prin pretul platit. De cel putin un an si jumatate, pandesc efectiv trei achizitii importante. Preturile pentru “prime locations” nu au scazut cu mai mult de 10 – maxim 20%.  Asta in conditiile in care pretul era oricum ridicat.

Cum sa-i explic eu unui individ care nu crede decat in zvonuri si informatii pesimiste ca locatiile foarte bune se vand singure sau nu se lasa vandute deloc? Pare o discutie banala, dar pentru mine este esenta fenomenului imobiliar de ceva timp incoace.

Tot in discutia respectiva, un alt amic din grup l-a intrebat pe distinsul comentator daca el ar locui in zonele unde sunt acum blocuri nefinalizate, ramase fara activitate pe santier sau in zonele unde preturile au scazut cu 50%. Raspunsul a fost sec: nu sunt zonele mele favorite! In aceste conditii, am renuntat la orice incercare de a schimba ceva ce nu poate fi schimbat. Cui i-a intrat in cap ca piata imobiliara e la pamant va fi dornic sa reinvesteasca in acest domeniu doar cand preturile vor fi din nou pe un trend crescator. Cine are creier pentru imobiliare de succes investeste acum.

90% dintre antreprenorii imobiliari pe care i-am intalnit in ultimii 5 ani nu dadeau mare importanta locatiei si refuzau sa plateasca un studiu de fezabilitate pentru o dezvoltare imobiliara. Pe parcursul realizarii constructiei, din discutiile purtate cu ei, mi-am dat seama ca nu intelegeau prea bine ce inseamna managementul costurilor. Toate pierderile cauzate de incompetenta imobiliara credeau ca le pot baga la nesfarsit in pretul final de vanzare. Gresit! Daca veti vedea multe dintre imobilele recent construite sau neterminate ca au pe ele un afis imens cu “de vanzare/de inchiriat” sa nu va mire. Proprietarii lor nu au avut nevoie de specialisti. Acum e prea tarziu pentru unii dintre ei.

De aceea, pentru unii, “piata imobiliara e la pamant!”. Pentru ca ei sunt la pamant. Imobiliarele nu sunt pentru oricine!

127 Comments on ““Piata imobiliara e la pamant!””

  1. Popescu
    9 februarie 2010

    Bravo Dragos, unii sunt la pamant intradevar, dar nu isi dau seama.

    Mi-a placut asta: „Cine are creier pentru imobiliare de succes investeste acum.”
    Exact ce propavaduiesc eu la tine pe blog de o luna incoace.
    Conteaza insa foarte mult felul in care investesti (dar asta e serialul 2). Cine are minte si cauta, gaseste oportunitati

  2. Eu as trage linia mea (apropo de locatzie) cam asa :

    Intr-un anumit loc, la o anumita adresa, cu anumite specificatzii sau detalii exista …..o singura oferta (nu poti avea 2 case/terenuri in acelasi timp, in acelasi loc), daca mai e si una atractiva cu atat mai bine. Pt locatzia respectiva poti gasi 1000 de clienti „Unici” – pt un client nu poti gasi 1000 de locatii „unice” (ex de mai sus) – unic=unic.

    Referitor la afacerea imobiliar in acest moment as egala-o cu o singura fraza metaforica: “A deschide un magazin este usor, a-l pastra deschis este o arta”

    1. @Ionut
      Pentru mine,arta comerciala actuala este data de situatia in care o familie cu 3-4 copii supravietuieste! Aceia ar putea sa dea o lectie de „arta supravietuirii” ORICUI!Sa te nasti e vointa lui Dumnezeu,sa supravietuiesti,TINE DE TINE!

  3. Popescu
    9 februarie 2010

    Se pare ca si Hergan e la Pamant:

    „Interesul investitorilor imobiliari pentru Romania a revenit incepand cu luna noiembrie a anului trecut. Fonduri serioase sunt active pe piata, dupa ce in urma cu un an disparusera aproape complet”
    „Ne uitam «peste deal», nu la ziua de astazi. Iar viitorul arata bine”, spune Hergan, care considera ca este un bun moment sa incepi proiecte imobiliare, deoarece accesul la forta de munca este mai facil, pretul materialelor de constructie a scazut cu 30-40%, iar acest lucru permite o reducere a chiriilor pentru retailerii care continua sa se extinda in aceasta perioada.

    1. @Popescu
      Pentru tine,se pare ca,toti sunt la pamant,numai tu esti pe deal! Sa ne spui si noua ce se vede de acolo?Venim in fuga,oricum.

  4. un potential investitor
    9 februarie 2010

    Domnule Dragoteanu si eu am ceva creier si sunt perfect de acord cu dumneavoastra ca este momentul investitiilor de succes in imobiliare, dar sincer nu prea am ce sa investesc… Ce ma sfatuiti sa fac? Probabil o sa ma trimiteti la munca nu la intins mana, insa va asigur ca muncesc din greu…
    Lasand gluma la o parte, trebuie sa recunosc ca locatia este aspectul de care am tinut si eu cont atunci cand am achizitionat un apartament intr un complex rezidential din centrul capitalei. Ce i drept acum au cam scazut preturile, insa sunt sigura ca in orice moment il pot valorifica la cel putin pretul platit, datorita pozitionarii si faptului ca este o locuinta noua.

    1. @un potential investitor
      Investiti in viitorul dvs.,nu neaparat imobiliar!Investitiile in acest domeniu sunt valabile oricind,pentru oricine isi permite,cu bani cash sau credite.Oricum,va felicit ca ati investit in centru si intr-un imobil nou.Deci,aveti ceva creier,cu siguranta!

  5. liviu m
    9 februarie 2010

    @un potential investitor – gresit: „insa sunt sigura ca in orice moment il pot valorifica la cel putin pretul platit”

  6. Popescu
    9 februarie 2010

    Era o gluma, mi se pare foarte tare Hergan.
    Are 100 de terenuri si pe fiecare l-a luat avand in minte un proiect. Zice ca nu a vandut decat unul singur, si ala intr-o conjunctura pentu ca a fost obligat.

    1. @Popescu
      Daca el are 100 de terenuri,eu, Dragoteanu Dragos, am cel putin 1.000!…Pe persoana fizica.

  7. un potential investitor
    9 februarie 2010

    @livium Piata asta spune, cel putin la acest moment…

  8. Dan
    9 februarie 2010

    Dragos, pe cuvint ca suna rau de tot, poti sa te superi n-am ce sa fac dar de o saptamina incoace parca a inceput ca un asalt mediatic la cumparaturi imobiliare si cresteri de preturi din partea cunoscatorilor……. pe cuvint suna urit de tot:
    – a inceput vladescu cu cresterea plafonului de garantare
    – a venit ghertea cu bine-cunoscutul discurs de crestere diperata si urgenta a preturilor
    – au inceput sa apara ultrasi „cunoscatori” pe media, la fel, incepind cu texte tembele exact ca in vremurile de specula… cumparati ca incepe nebunia, e momentul cel mai bun…. repede…. repede
    – acum apari tu… fiecare pe patratica lui bineinteles si in stilul propriu – tu fiind singurul care stii cum sa pui problema fata de ceilalti, e adevarat
    Dragos…. ma repet suna rau de tot iar eu nu cred in coincidente, defect profesional ce sa-i faci.

    Oricum incearca sa faci totusi niste delimitari, pt ca lumea arunca un ochi pe apartamentele de la fintini si vede scaderi de 50% pe tot bulevardul – iar alea sint blocuri mult mai tepene decit constructiile noi rasarite ici colo prin centru.
    scaderi de doar 10-20% la ce ?!! la teren in piata victoriei?! asta te cred pe cuvint… cu toate ca locatiile scumpe au fost lovite rau de tot pt cine a trebuit sa scoata la vinzare.
    Linga mine s-a scos la vinzare spatiu cu peste 40% mai ieftin decit 2007-2008 si nu e vindut nici acum?!!! ultracentral + vad – are omul nevoie de bani atit si nimic mai mult…. studiez si eu problema ca s-ar putea, mai in gluma mai in serios, sa ma enervez rau si tai-tai romalia.

    In alta ordine de idei – tot segmentul imobiliar s-a transformat in vinzator, adica vede numai interesul vinzatorului (o buna parte din acest segment s-a transformat practic in vinzator – au inceput sa achizitioneze si sa vinda) … pun si eu o intrebare in contextul asta – interesul cumparatorului cine-l apara – papa de la roma?!!!!

    Tu singur ai spus ca dezvolti ceva si ai cumparat terenuri – deci eu pe tine cum trebuie sa te vad – ca pe un sfatuitor in care sa am incredere sau ca un vinzator care-si face reclama la marfa – chiar tu ai afirmat ca piata imobiliara este un magazin iar agentii imobiliari sint vinzatorii?!!!!
    NU VORBESC CA SA TE ENERVEZ CI SINT DOAR „SURPRINS” DE CE SE INTIMPLA DE O SAPTAMINA INCOACE – sa nu cumva sa o iei ca pe o chestie personala.

    Trebuie si ceva date concrete pt a da credibilitate la o asemenea afirmatie, experienta, din punctul meu de vedere, nu este deajuns pt suportul unui asemenea indemn de cumparare!!!!!!!!

    1. @Dan
      Statutul meu in imobiliar imbraca 4 forme diferite,de la caz la caz:cumparator,vanzator,patron/manager de agentie imobiliara si agent imobiliar.
      1.nu am de ce sa ma supar,e opinia ta,o respect,o inteleg si merg mai departe;
      2.nu am nicio treaba cu ce declara Vladescu,Popescu,Ionescu,Georgescu etc.Scopul meu e sa fac bani,din orice se numeste imobiliar;
      3.scaderile de preturi au loc de la periferie la centru,iar interesul potentialilor cumparatori e exact invers!E o regula/logica simpla;
      4.cine apara interesul cumparatorului?Eu apar interesul meu personal/al firmei mele/al clientilor mei si imaginea breslei din care fac parte;
      5.inteleg supararea/ingrijorarea ta!Ma macina si pe mine zilnic,dar continui sa vad partea buna a lucrurilor.Asa e in dictatura imobiliara!

  9. Popescu
    9 februarie 2010

    Dane, daca ai sesizat un val de optimism in ultima perioada, e ceva normal. Pesimismul si optimismul sunt cicluri psihologice normale pe care tu incerci sa le negi.
    Psihologia investitorului este compusa din cicluri de optimism si pesimism, unul vine dupa altul asa cum dupa cea mai grea iarna vine la un moment dat primavara.

    Tu acuma le descoperi, sau care e problema ta?

    Iti e teama ca cineva incearca sa te manipuleze? Marirea plafonului de garantare nu e intoxicare media, e chiar o masura concreta, cu zerouri multe, care va avea implicatii pe piata imobiliara ca vrei tu sau nu vrei.

    1. @Popescu@Dan
      Stati linistiti.Implicatiile vor fi mai mult negative decat pozitive!

  10. Dan
    9 februarie 2010

    Popescu 🙂 bagam mina in foc ca o sa sari ca ars.
    Ti-am spus tu esti o sursa inconfundabila de credibilitate in privinta revirimentului imobiliar-economic, la fel ca si guvernul basescu …
    Popescu, acum pe un ton mai grav, vraja marii pe care o expui tu aici s-a facut de 20 de ani pe spinarea „papagalilor” in tara „jmecherilor”… poti sa inveti de la predecesori puternici si experimentati in asa ceva gen tatulici si celebrele interviuri cu stoica de la caritas, trecem prin safi, daciafelix… continuam cu fni si ne oprim la schema ponzi imobiliara ….
    Vrei sa incepem istoria manipularii in tara asta cu „revolutia” din 89 si sa terminam cu „binecuvintarea” creditarii tembelomanoide in imobiliare si nu numai?!!!

    1. @Dan
      Popescu are interes,chiar mai mult decat atit!Are interes pe termen lung…Toti cei care suntem implicati in imobiliare,AU UN INTERES! Tu nu ai,Dane?

  11. Popescu
    9 februarie 2010

    Bine Dane, fie cum zici tu. Piata imobiliara e la pamant nu-i asa?
    Important unde e pamantul asta, pentru unii e in Piata Victoriei, pamantul tau unde e?

    1. @Popescu
      E o declaratie publica!In privat,stiu eu cate terenuri are.Oricum,am tot respectul pentru el.

  12. Dan
    9 februarie 2010

    Dragos, te inteleg, uite din cauza asta sustin necesitatea unui Vali, el stie cind e momentul pr-ului, marimea si consistenta acestuia – nu-i fac reclama ca n-am ce cistiga (practic) dar simpatizez cu ce incearca sa faca si eu m-am intersectat profesional cu domeniul lui si-l simpatizez sincer.

    @Popescu, piata e sau nu e la pamint dar manipularea incepe sa sune a disperare:
    BNR face recalcularea garantiilor la creditele acordate in sistemul bancar, astia trebuie sa scoata camasa pe undeva ca altfel sint terminati si e vorba de sute de milioane iuro. Pt cine nu intelege este vorba spre exemplu: la un credit de 100.000 euro acordat in dec. 2007 pe 2 cam cf1 sd, intr-un cartier gen militari, dr. taberei etc., este acum incadrat la 50-60.000 euro. Diferenta pina la 100.000 trebuie acoperita. Cum se face asta:
    1- te duci la papagalul care a luat creditul ca un tolomac si incerci sa-i iei banii de diferenta daca se poate scazind din credit sau sa-l faci sa aduca un alt apartament drept garantie ipotecara…. treaba a cazut pt ca-ti iese lumea in strada cu toporul si molotov-uri
    2 – s-au dus pe linga isarescu sa-i amine pt anul viitor cu recalcularea… nu a mers ca si asta sta cu sabia deasupra capului de la cei de afara
    3 – incepi sa negociezi cu „pretinii” de nadejde politici – se urca plafonul la 80 sau 100 sau 1 meleon, fara numar, fara numar. apari pe media si urli despre marirea preturilor „categorica” poate pune borul idiotul pacalit in postura de subprime curat si fortezi o crestere pe grila a activelor imobiliare astfel incit nu mai trebuie sa acoperi tu „bancher” din profitul tau de bagabont facut pe inconstienta cu, care s-au acordat credite….. profit fara numar, fara numar pina si-au luat gitul singuri (la nivel mondial nu numai la noi, doar ca la noi bineinteles a trebuit sa fie mult mai accentuat raportul venituri-preturi speculative)

    Dragos, de asta zic ca sa apari acum cu afirmarea momentului potrivit al cumpararii, este mai mult decit nefericit ales…. far sa vrei se leaga de maimutareala bagabontilor astora si nu da bine deloc.

    Popescu, Dragos daca piata nu este lasata libera nu o sa stii niciodata care este momentul oportun de investitie, aici nu este vorba de ajutor in achizitionarea unei case ci este vorba de bagabonteala in cel mai pur stil cu putinta. Aici se adauga si manipularea, voita sau involuntara, care incepe deja sa produca un efect invers, cu cit spui mai mult ca trebuie sa se cumpere cu atit mai mult fug potentialii investitori… aversiunea investitorilor fata de aceste manevre ordinare de influentare a preturilor incep sa atinga cote maxime…. practic a ajuns lumea pe strada sa vorbeasca ca „preturile sint mult mai mici iar nenorocitii de bancheri si guvernanti vor sa ne prosteasca iar cu prima coasa”.

    Pina cind nu o sa fie stop joc la idioteniile astea nu o sa se astepte decit interventia masiva a capitalului bubulilor capitalisti care stau cu caramizile de bani negri la ciorap ca sa investeasca in panarama de romania……. adica vise placute si somn usor

    1. @Dan
      1.eu respect ce face Vali,e mai bun ca mine la consultanta si sunt mai bun decat el la tranzactii/management (practica);
      2.personal,cred si sustin in continuare ca preturile la rezidentiale in Romania vor continua sa scada cel putin 6 luni;
      3.a cumpara ceva bun acum nu inseamna a pierde bani,chiar daca pentru un interval scurt aceasta e senzatia;
      4.sunt 100% de acord ca politicul/guvernul nu ar trebui sa intervina deloc pe piata imobiliara in aceasta perioada;
      5.de saptamana viitoare vei vedea ca numarul tranzactiilor imobiliare pe segmentul Prima casa va fi mult mai mic decat inainte!

  13. @ Popescu

    Marirea plafonului, in afara de ajutor pur pisicologic pt consumatorii nostrii finali mici si rai – pt ca „uite mami putem lua mai multi bani” – mai mult de atat nu va face, sau va fi ceva de ochii ignorantzilor care oricum mereu au fost usor de prostit.
    Mai mult ca posibile feed-back-uri vor fi:
    – cresterea artificiala a preturilor dezvoltatorilor care vor vedea in acest artificiu o posibila amortizare a pierderilor – vor urca cutiile alea de chibrituri de 30mp de la 30 – 40k probabil, si restul proportional ca un domino.
    – cresterea preturilor la unitatile conventionale/vechi
    – cresterea MATERIALELOR de constructie care in acest moment sunt cu 40 % less.

    Ideea este ca va „reinvia” mentalitatea de domino a romanului, crezand ca se poate reanima piata.

    Mai discutam peste ….sa zicem 6 luni si te vei convinge si in acelasi timp si eu. Urasc cand am dreptate iar acum sper ca nu voi avea dar mi-e ca voi ramane doar cu sperantza.

  14. Dan
    10 februarie 2010

    Dragos, inteleg perfect ce spui cu achizitia, tu te referi la un „consumator” extrem de exclusivist care nu poate fi incadrat la un simplu investitor imobiliar ci mai degraba oameni care cauta afaceri si se uita in primul rind la randamentul investitiei, sint oameni obisnuiti sa faca afaceri – nu sint multi, iar majoritatea nu se incadreaza aici. Te inteleg perfect si eu am o asemenea locatie … in conditiile in care am sa vad o ameliorare a tembelismului politico-economic probabil am sa incep sa caut si eu daca nu o sa fie prea tirziu pt ca acum ma gindesc mai degraba sa lichidez si adio spitalul de nebuni.

    @Ionut, ai perfecta dreptate: papagalul de vinzator, o sa creasca pretul ca bolovanul lacom, cumparatorul cu ceva cash ia o vacanta si ne trezim intr-un blocaj si mai mare decit cel dinainte.

    Problema este ca blocajul asta ne afecteaza pe toti, si pe imobiliari si pe ceilalti din economie pt ca banul nu se roteste si se rasfringe in toate segmentele pietei imobiliare – sint unul din fericitii care pe patratica lui inca se mai misca treaba dar cu venituri reduse la peste 60%… pina cind o sa mai tina, Dumnezeu cu mila si multumesc din inima partidului si gloriosului sau conducator pt inteleapta viziune asupra viitorului luminos al tarii spre securism

  15. Cand sa cumperi ??? Dilema zilelor noastre

    O vorba inteligenta din romani spune ca …”ne facem iarna car si vara sanie” – comentati voi pentru ca eu nu imi voi da cu parerea asupra ei.

    Nu incercatzi sa fiti mai destepti decat piata imobiliara pt ca mananca la micul dejun inteligentzi d’astia mici ca unii.

    Motivul pt care nu dezvolt subiectul este pentru ca a fost arhi-dezbatut cu argumente pro-contra-puerile-realistice-argumentate sau nu…..eu personal cred ca singurul in masura sa dea un raspuns este „BUZUNARUL, EXPERIENTZA si NEVOIA fiecaruia dintre voi.

  16. Popescu
    10 februarie 2010

    Dane, are dreptate Dragos, tu nu ai cu piata imobiliara o relatie pe termen lung. Pentru tine e o femeie usoara cu care ai vrut sa ai o aventura si nu ti-a iesit..

    Nu-ti mai bate capul cu recalcularea garantiilor, am spus-o de ma doare gura: problemele de la noi nu sunt nici la o treime decat au fost in sistemul bancar mondial in 2008. Si acolo s-au gasit solutii, se vor gasi si la noi. Slolutia la recalcularea garantiilor e din pix. La fel ca si Prima casa care e tot din pix, nu se scot bani din buzunar. Asta e realitatea, nu o facem noi, doar o observam si o comentam.

    Mai Dane, eu iti respect capacitatea de analiza intr-o oarecare masura, chiar e greu sa iti dai seama ca nimeni nu vrea mii de oameni in strada pentru ca nu au bani sa-si plateasca ipotecile?

  17. Popescu
    10 februarie 2010

    Ionut, se poate a ai dreptate cu efectele Prima Casa, dar nu asta e cel mai relevant lucru. Baietii incearca sa traga de timp pana se absoarbe otrava in organism. Daca lasi piata chiar atat de libera organismul moare pentru ca, cantitatea de otrava e prea mare.

    Cat priveste momentul oportun de achizitie, voi vreti certitudini, sa fie totul clar, sa aveti decizie usoara. Pai cand e totul limpede toata lumea o sa stie, nu mai nici un avantaj competitional, va fi totul inclus in pret.
    In ape tulburi se pescuieste cel mai bine..

  18. funky
    10 februarie 2010

    Nu sunt investitor imobiliar si nici nu-mi propun sa devin desi am citeva proprietati (am sub 40 de ani si am venit in bucuresti in 1991 cu hainele). Acum 3 ani cind tot imobiliarul era pe val cind multi prieteni de ai mei faceu mastere in imobiliare eu le-am spus 2 chestii : 1. cresterea in imobiliar va dura pina cind speculatorii vor ajunge la clientul final 2. la un moment dat bancile nu vor mai avea clienti solvabili 3. salariile din romania nu vor ajunge la nivel grecia (600 euro mediu) nici in 10-15 ani. Le-am mai spus ca masterele in imobiliare nu fac 2 bani daca economia reala nu functioneaza si ca cea mai mare parte a cresterii economice a romaniei a fost o mare amagire. Traiesc in economia reala si va pot spune ca in acest moment exceptind alimentele, medicamentele si putin export (care va fi omorit daca euro scade sub 4 lei) nu merge nimic. chiar si la alimente e o reducere substantiala. am rude apropiate la banci importante si va spun ca sunt sub o presiune fantastica sa dea credite, RETINETI : SA DEA CREDITE. Au insa o mare problema : nu mai au cui, ci nici nu intrevad in urmatorul an cel putin vreo sansa de redresare. Au insa o lista luuuuunga cu clienti cu probleme mari. Sa presupunem ca pe la mijlocul anului 2010 vom ajunge la fundul sacului (sa dea Dumnezeu) ca sa revina piata imobiliara mai dureaza vreo 2-3 ani si asta ptr. ca firmele trebuie sa inceapa sa faca profit, managerii sa-l poata marca, sa aiba cash ptr. investitii, angajatii sa prinda curaj etc. Eu asa vad lucrurile. In plus nu prea cred ca vreodata in urmatorii 15 ani se va mai ajunge la pretuirle din 2007. Asta ptr. ca economia mondiala se schimba.

    1. Dragos Dragoteanu
      10 februarie 2010

      @funky
      Maestre,m-ai facut sa zimbesc astazi…E asa o presiune pe oamenii bancilor sa dea credite ca nu contenesc sa-mi trimita super-oferte cu credite decente!Rudele tale din banci stau,la propriu si la figurat,pe acelasi salariu lunar,fie ca vand fie ca nu vand credite! BNRaul sponsorizeaza bancile si Ministerul Finantelor IA CREDITE! Noi,poporul,luam ….
      Cat priveste preturile,peste 10-15 ani,Doamne ajuta sa fim sanatosi si sa vezi tu atunci preturi in Romania.

  19. robert
    10 februarie 2010

    Toti romanii se pricep la imobiliare si la fotbal..de aia merg ambele domenii cum merg. Ca mentalitatea intre 2005-2008 a fost „las’ ca se vinde”, asta e clar si se datoreaza in mare masura unor „developeri” habarnamisti dar si unor agenti care au „consiliat” developerii si au „reprezentat” orice ansamblu plantat in plin camp. trebuie sa ai un pic de deontologie si sa nu te implici intr-o prostie facuta de altul. ca ajungi ca aia de la Media City (pacat de Andrei, ca e baiat bun si priceput) cu proiectul ala de poveste din Otopeni. Probabil ca urmatoarea epoca va fi una mai atenta la studii si consilieri de calitate. iar cu „piata la pamant”…. asta o spun toti cei care oricum nu aveau de gand sa investeasca un leu in imobiliare. Asa ca asemenea pareri 2 bani gauriti cu tunul nu fac. Daca piata imobiliara „era la pamant” atunci de ce avem totusi doar 20% scadere in ceea ce priveste numarul de autorizatii de constructie? si asta fata de anul 2008, un de varf in obtinerea de documente de acest gen. Deci daca e sa comparam 2009 cu 2006 sau chiar 2007 probabil ca vom constata o crestere clara ! Ce conteaza o scadere de 1 -2 ani pe opiata atat vreme cat cresterea se numara in decenii? in 1990 garsoniera era 3000USD. In 2000 era 6000USD, iar in 2010 costa 45000E (63000USD). Mamma mia….dar e la pamant rau piata asta…….

    1. Dragos Dragoteanu
      10 februarie 2010

      @robert
      Rugaminte…Scrie te rog pe puncte/subiecte si o sa vezi ce frumos iese tot comentariul.E pacat sa bagi la gramada atitea idei bune si argumentate.Multumesc anticipat pentru sprijin si intelegere!

  20. Dan
    10 februarie 2010

    Ionut, „cind sa cumperi?” sa nu se transforme in „daca mai cumpar” – aici e marea problema… parerea mea

    @Popescu tocmai ma pregateam sa-ti apreciez aprecierile la adresa „capacitatii” mele de „analiza” cind colo ma loveste in cap un titlu mare pe bloomberg „Underwater mortgages” cumulat cu scaderea preturilor care cica nu se mai termina, iar s-au raportat azi noi scaderi de preturi pe imobiliare la americani … nu-i parerea mea de „specialist”, e de la bloomberg acum 30 de min. Din vara lui 2007 si pina acum scaderi de preturi pe imobiliare in america- suna rau, chiar foarte rau…

    Popescu pe cuvint, gluma gluma dar am pretentii mai mari de la tine; las-o’n oiste cu gasirea solutiilor in sistemul bancar mondial – ca despre cautarea lor in sistemul asta umflat cu pompa tiparnitelor fara creier se vorbeste non-stop pe toate canalele de specialitate gen cnbc, bloomberg etc. si tot nu-i dau de cap. Americanii au inceput cruciada impotriva creditarii si speculatiilor pe hedge fund iar tu vii si ne propavaduiesti… nu stiu ce propavaduiesti ca inca n-am descifrat, esti ambiguu, sau mai bine zis la fel de clar precum guvernul de la bucuresti.

    Sa tecem la treaba cu pixul; Popescu marea majoritate a masei monetare este formata din bani scriptici adicatelea din pix… deci despre ce vorbim ca sa ne intelegem?!!! – garantiile alea la banci vezi ca au fost negociate la singe de catre sistemul bancar in frunte cu isarescu astfel incit s-au blocat fonduri la bnr pt mizeria asta!!! asta in caz ca nu ti-ai dat seama pina acum s-au ai inghitit pe nedigerate mamaliga aruncata la pesti de catre „meseriasii” guvernarii. Autostrada aia de 5 miliarde e tot din pix… pt ei ca pe noi sa vezi ce o sa ne arda la portofel cind o sa ne taie veniturile tot din pix ca sa platim creditarea si garantarea facute „din pix” (din pix ne-o trag astia in toate pozitiile posibile)
    Mai era ceva, daca tot se rezolva atit de usor „din pix” treaba cu garantiile, de ce nu au descoperit-o si americanii sau restul lumii ca acum nu mai eram in rahatul financiar in care ne scaldam!!!

    De ce sa iasa lumea in strada?!!! ca scad preturile pe imobiliare 🙂 sau am inteles gresit?!!!!

    Ai o problema cu imobiliarele mele 🙂 si te roade nu gluma.

    Acum ce trebuie sa fac, sa ma dau la o parte pt ca nu am o relatie continua de hamor cu mobelearele?!!!!
    Problema asta o putem dezvolta dar te anunt ca pici rau de tot…

    Doare rau treaba cu garantiile imobiliare… stiu. Vezi ca eu n-am facut analiza ci am prezentat fapte, atit si nimic mai mult

    1. Dragos Dragoteanu
      10 februarie 2010

      @Dan@Popescu
      Asta cu „din pix” e de povestit la nepoti Popescu…Parca te si vad stind pe unul din terenurile nevandute de la marginea padurii „X”,cum stai tu la o tigara si te doare-‘n „pix”! Ce-o sa le povestesti copilasilor ca totul in tara asa e facut „din pix’,inclusiv ei?

  21. Popescu
    10 februarie 2010

    Dragos 🙂
    repet: eu nu propun,aprob sau dezaprob. Eu observ, constat. Voi chiar nu vedeti ca Prima Casa e facut din pix? O ordonanta de guvern, sau ce e ea acolo

    Nu e asa rau sa stai la marginea padurii..
    Dupa cum spuneam eu unui amic, care are mentalitatea celor de aici: Dan, Funcky, Robert: PREFER SA NU AM CUI SA VAND, DECAT SA NU AM CE SA VAND

    1. Dragos Dragoteanu
      10 februarie 2010

      @Popescu
      E acelasi lucru,dpdv imobiliar.

  22. @ Dane – te contrazic cu americanii

    Mai suntem pe aici si altii care…cica sunt la curent cu ce e la ei. Am vb si „dincolo”, stii tu unde…. ieri parca, uita-te sa vezi ultimul comunicat de la NAR – varianta lor de ARAI, dar nu una muribunda si o gluma ca a noastra.
    Incep sa-si revina americanii….cica…. o sa vedem cat e cascadorii rasului , cat este stiinta.

    1. Dragos Dragoteanu
      10 februarie 2010

      @Ionut@Popescu
      Pai ce ati vrea sa spuna aia de la NAR?

  23. Este postat in engleza chiar comunicatul lor oficial.

  24. Popescu
    10 februarie 2010

    Lasa-l Ionut, lui Dan orice tort ii miroase a rahat..

    1. Dragos Dragoteanu
      10 februarie 2010

      @Popescu
      Cu aceasta stire,mi-am regasit linistea existentiala Popescu.Multumesc!

  25. eusitu
    10 februarie 2010

    @8

    Dan tu nu intelegi in lucru elementar: Dragos e agent imobiliar si el face bani doar cind proprietatile se tranzactioneaza si nu cind lumea sta si asteapta (atunci pierde bani in fapt). Asa ca orice stire care provoaca agitatie pe piata imobiliara e o stire buna pentru el, ca va face bani.

  26. robert
    10 februarie 2010

    @ Popescu
    Draga forumis-tule – nu cred ca ai inteles nimic din mentalitatea mea, ca dovada ca poti sa arunci despre mine ca as fi unul din cei care sunt impotriva imobiliarelor. Deci nici vorba sa ma arunci in aceeasi ciorba cu dan si Funcky. Nu am nimic impotriva mentalitatii dumnealor, pot sa isi bage banii la bursa, la pusculita, la banca sau intr-o groapa in fundul curtii. Eu sunt un fan al imobiliarelor si mentalitatea mea se centreaza in jurul faptului ca lucrurile de valore (tablouri, LOCATII, alte obiecte rare) sunt resurse EPUIZABILE, aflate in STOC LIMITAT si deci intr-o crestere constanta de valoare. Numai ca scara la care trebuie sa privesti aceeasta crestere este una de medie durata, orizontul minimal fiind de 5 ani iar cel optim de 10 ani. Motiv pentru care inteleg perfect de ce Dragos a spus mai sus „stai sa vezi unde va fi piata romaneasca in 15 ani”. Ma rog sunt si aici doua aspecte care pot duce la un alt rezultat : izbucnirea unui razboi mondial sau declansarea unei noi crize cu aspecte noi (ecologica, demografica, etc.). Atunci ar fi o complicatie la scara temporala, carear duce inevitabil al aspecte noi si in piata imobiliara. Vom vedea.

  27. Popescu
    10 februarie 2010

    Scuze Robert, am recitit acum postul tau

  28. Dan
    10 februarie 2010

    Ionut, referitor la NAR, astia au dat-o urit de tot in bara anul trecut cind au facut citeva „informari” succesive de crestere a preturilor dupa care s-a vazut imediat pe urma, la difereta de citeva zile, ca minteau de rupeau… nu-i compar cu arai etc. dar sincer, vezi ca au o credibilitate in state in privinta statisticilor referitoare la preturi, afectata rau de tot ca sa fiu blind in exprimare.
    Din nou ca sa nu se incurce lucrurile NAR este o super asociatie care nu are termen de comparatie (mai ales cu banctustanul nostru) dar in privinta asta au fost luati la misto anul trecut pe media americana.

  29. Dan
    10 februarie 2010

    Popescu, am cazut pe spate cind am citit revirimentul economiei romanesti, m-au trecut fiorii si transpiratiile. Ce nu am inteles e daca specialistii aia care sint destul de confuzi in privinta cifrelor economice, din ce-am citit acolo, nu cumva le-a scapat pixul din mina si au calculat gresit pt ca dadea cu virgula 0,0000…. nu stiu cit reviriment economic.

    @Ionut era sa uit: datele despre care vorbesc eu si apar la bloomberg si/sau cnbc sint date oficiale folosite pe wall street. Datele de la nar nu se incadreaza in aceasta categorie… sint considerate categoria… diverse. vezi ca nu o zic cu rautate sau emfaza, ci asta e realitatea… s-ar putea sa ma insel si sa ma aflu intr-o mare confuzie dar ma indoiesc ca este altcumva

    1. Dragos Dragoteanu
      10 februarie 2010

      @Dan@Popescu@Robert@eusitu@ETC.
      Baieti,in seara asta ati fost la mare inaltime comunicationala.Popescu,din condei te-a facut Dan,cu articolul tau scris „din pix”.Va rog sa reveniti la imobiliare si,uite,va dau o tema de meditatie introdusa astazi de Popescu cu majuscule intr-unul din comentarii:
      ”MAI BINE NU POT SA VAND,DECAT SA NU AM CE SA VAND!”E chiar o tema de un editorial reusit,Popescu.Repet,pentru mine nu e nicio diferenta dpdv imobiliar,daca ma refer strict la meseria de agent.Poate doar de griji privind plata impozitului,pentru aia care AU!Ca Popescu..Astept comentariul lui Vali, mai ales,ca sa vedem si parerea unui consultant inrait despre un subiect de mare actualitate pe piata imobiliara astazi.

  30. Dan
    10 februarie 2010

    @Eusitu, crede-ma, e absolut normal ca Dragos sa vrea ca piata sa se miste … si eu vreau acelasi lucru, dar sa stii, eu nu cred ca este inconstient de faptul ca piata se afla pe un punct de repulsie si nervozitate majora. El vrea practic sa se treaca peste acest moment si sa inceapa tranzactiile mai ales ca segmentul la care se refera el este unul exclusivist, nu se refera la marea masa de cumparatori. Cumparatorii lui Dragos sint extrem de „ciufuti” si cunosc in mare parte puterea banului si a profitului pe care-l pot scoate dintr-o investitie astfel incit nu pot fi „vrajiti” intr-un mod simplist iar el stie perfect acest lucru.

  31. Popescu
    10 februarie 2010

    MAI BINE SA NU AI CUI SA VINZI, DECAT SA NU AI CE SA VINZI

    pentru tine e acelasi lucru dpdv imobiliar. E o chestie relativa insa, orice lucru are pretul sau, daca lasi la pret suficient de mult pana la urma vinzi. Deci, daca nu ai cui sa vinzi, ai o solutie LASI LA PRET

    Daca nu ai ce sa vinzi insa, si ai nevoie de bani, ai alta solutie: SA ITI PUI STREANGUL DE GAT.

    In consecinta, dpdv imobiliar sau nu, eu prefer sa am optiunea de a lasa la pret decat sa imi pun streangul de gat.

  32. Valentin Ionescu
    10 februarie 2010

    @Dragos

    Eu unul zic la fel ca Popescu numai prin prisma a ceea ce a adaugat la #33. Deci, e bine sa ai ce vinde in caz de forta majora. eu am facut-o si s-ar putea sa o mai fac, dar cu masura, pentru ca la mine pierderea este atat de mare incat prefer sa le privesc (ceea ce am si facut) ca si mid-long term, si sa mai uit de ele cativa ani.
    In rest, dpdv al investitorului, exista momentum de cumparare, care se va accentua in 2-3 luni. Deci ceea ce pierzi astazi vei castiga la urmatoarea, pe care o vei cumpara la pret ieftin. Marea majoritate a investitorilor asa gandesc: nu sunt pe val cu ce am acum, nu se vinde, nu am cashflow. Daca nu am cashflow, mai bine ma las de meserie. Si accepta o pierdere calculata astfel incat sa o recupereze in timp.
    Depinde si de ce segment vorbim, daca pentru terenuri ultracentrale nu se prea aplica ce am spus eu mai sus, pentru centura este OK.

  33. Popescu
    10 februarie 2010

    Dragos, iti cedez drepturile de autor pentru sintagma: MAI BINE SA NU AI CUI SA VINZI, DECAT SA NU AI CE SA VINZI
    baga editorial

  34. Dan
    10 februarie 2010

    Faliment contra faliment … deprimant, mai bine ma uit la Kramer contra Kramer… excelent film, recomand, joaca Dustin Hoffman si Meryl Streep genial

  35. Dan
    11 februarie 2010

    Care stie care sint blocurile alea de „lux” din baneasa in care ploua azi cu galeata in apartamentele fraierilor care au platit sa traiasca in „lux”? au dat la stiri acum… macar sa fii dat si numele ca sa nu intre toti in aceeasi oala cu rahat in care s-au bagat unii

    1. Dragos Dragoteanu
      11 februarie 2010

      @Dan
      Ploua cu bani nemunciti Dane,Popescu poate sa-ti confirme.

  36. Dan
    11 februarie 2010

    sint convins 🙂

  37. U(R)SUL
    12 februarie 2010

    Salut, ca m-am intors dupa o saptamana de munca de 15h pe zi si nu am avut timp sa scriu. Multzam’ lu’ Dumnezo’ ca am avut de lucru 🙂
    Asa… Dragos, Popescu si Dan, cred ca stiti faza aia invers proportionala : 20procente din jucatori controleaza 80procente din domeniu (orice domeniu) , iar restul de 80 procente controleaza ramasita de 20procente. In zilele noastre se pare ca acum procentul este 10 la 90.
    Aplica asta la domeniul imobiliar din Romania, si ai sa vezi ca Prima Casa se adreseaza celor 90procente de oameni slab informati si creduli, care vor cu disperare siguranta, mediu favorabil, etc. Pentru acestia sunt comunicatele super optimiste, dar avea dreptate careva din comentatori (Dan, cred) ca se obtine reactia inversa, porecla de PrimaCoasa, etc. Este foarte mult o miscare de directionare a psihologiei masei care este cea mai guraliva, dar cred ca se va intoarce ca un bici impotriva lor; esecul va fi cu atat mai usturator cu cat cotcodaceala a fost mai sonora, din pacate zgomotul este invers proportional cu eficienta.
    Deblocarea vine tot de la cei 10 procente care au cap, au cele 90 procente din bani, si care incep sa apeleze la profesionisit VERIFICATI. Cine a rezistat pana acuma pe piata muncii, in orice domeniu, poarta pe frunte o stampila cu VIABIL. Clientii lui Dragos se incadreaza aici, dar intr-adevar, devin mult mai ‘ciufuti’, mai atenti, mai pretentiosi.

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @U(R)SUL
      Ai punctat corect si in cunostiinta de cauza!

  38. U(R)SUL
    12 februarie 2010

    @Robert, la 20
    Faza cu scaderea autorizatiilor de construire cu numai 20 procente are un dedesubt. Nu este semnificativ numarul Autorizatiilor ca atare, ci valoarea de investitie a acestora, acolo este graitor ce se intampla. Am stat de vorba in PMB cu cineva vreo doua ore pe faza asta. Este neschimbat numarul autorizatiilor mici : o locuinta personala , o mansardare, o amenajare de terasa, o firma luminoasa, etc. Astea sunt neschimbate, ca ele sunt de nevoie. Scaderea de 20 procente este exact din investitiile mari, ansambluri mai rasarite, complexe industriale sau de birouri. Astea nu se mai fac, decat foarte putine, si aici vezi cine a avut inspiratie/stiinta/consiliere. Uita-te pe site la PMB sau la Sectoare, la ce Autorizatii si Certificate s-au dat, si foarte rar vei gasi chestii mai mari de P+3etaje. Scot autorizatii cei 90 procente de jucatori mici, si taxele din Autorizatii sunt la 10 procente fata de 2008 – scaderea de 90 procente este exact de la cei 10 procente de jucatori mari care au 90 procente din bani.
    Deci, o nuantzare, Dragos: Piata imobiliara este la pamant la figurat pentru sectorul de constructii ( tranzactionare si dezvoltare). Cea de terenuri, este, intr-adevar , legata de pamant in sine cu bune si rele, dat de locatie, yield, etc., tu stii algoritmul dupa care bagi in ecuatie astea in SF.
    Asa, ca intr-adevar : Piata imobiliara sta in pamant in perioada asta. Constructiile au nevoie de inca 1-1,5-2 ani ca sa repornesca motoarele si sa mearga pe burta orizontal, si apoi inca 5 ani ca sa o ia in sus, de data asta sper in ritm firesc, o crestere mica dar sanatoasa.

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @U(R)SUL@Robert
      Subscriu.

  39. U(R)SUL
    12 februarie 2010

    @MAI BINE NU POT SA VAND,DECAT SA NU AM CE SA VAND
    Subscriu.
    Macar ai ceva , iti joci o sansa, altfel esti doar un chibitz care incurca lumea.
    Am doua terenuri intr-o comuna la marginea mai departata 🙂 🙂 a Bucale-ului, si imi pun problema ca daca nu le pot vinde, macar pe unul din ele imi duc o rulota cu 2-3 mii EURO si imi fac o casa de vacanta 🙂
    Deci – ai ceva cu care faci ceva, ORICE !!! Chiar si experimentarea esecului este folositoare, daca stii cum sa o iei. Poti sa fi rapus la podea, nu-i nici un bai, important este sa nu ramai acolo

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @U(R)SUL
      Rulota poti sa o pui si pe marginea santului si nici nu platesti impozit pe un teren care „zace” uitat in periferie.

  40. Robert (Dobrescu)
    12 februarie 2010

    Draga Dragos. Alarma a fost falsa. Am recitit cu atentie articolul lui Valentin si de fapt mesajul era altul. Dar din pacate ceea ce va ramane pe retina unui cititor va fi titlul si prima fraza. Restul e deja „analiza gramaticala” si nu prea vad cine are timp de asta ceva. Asa ca se poate trece la efecte nocive. I-am scris si lui. Numai bine in rest.

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @Robert Dobrescu
      Vezi Robert,suferi de boala romanului obisnuit…Citesti doar titlul si incepi deja sa injuri,ajungi la jumatate si deja zici ca-l dai in judecata pe „nenorocitul” care a scris articolul!Abia apoi,dupa ce-ti trec nervii,revii si te clarifici despre ce e vorba.Rog mai multa concentrare imobiliara in viitor.Ce naiba!…Ne faci ce ras!

  41. Popescu
    12 februarie 2010

    Ursu, stii ca s-a facut un studiu in The Economist acum 1 an, care e cea mai buna/sigura investitie in situatie de criza.
    S-au analizat investitiile bursiere, marfuri, met pretioase, cash, imobiliare, si s-a concluzionat ca cea mai buna investitie e sa-ti iei o ferma (care tot pamant inseamna).
    Chiar si in cele mai negre scenarii, te poti retrage la ferma ta (sau la unul din terenurile pe care le detii) si poti sa supravietuiesti.

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @Popescu@U(R)SUL
      Parca mi te imaginez Popescu mulgand vacile si manand oile pe terenurile tale de la marginea padurii.Trebuie sa faci o „receptie”-masa cimpeneasca pentru toti comentatorii de pe blogurile Imopedia ca sa ne cunoastem mai bine.AristotelCostel va veni calare pe un magar inteligent,cu antena parabolica intre urechi si va purta in desaga 2 laptopuri ultima generatie,ca sa nu piarda stirile de la PRO Tv,de la ora 17.00!

  42. Popescu
    12 februarie 2010

    Dragos, Dan, bani nemunciti, economia neagra, sunt peste tot.

    Nu stiu de ce, la mine nu ploua cu din astia, cei care vin la mine sunt oameni care muncesc din zori pana noaptea, negociaza la sange, dupa ce iau terenul nu mai au lascaie pentru o minima ingradire etc

    Ma intreb si eu care e psihologia imobiliara a „banului nemuncit”, probabil ca sta in Malibu, Zanzibar, nu le sta mintea la investitii la baieti. Ce au ei nevoie de investitii, cea mai buna investitie e conducta de bani nemunciti pe care au descoperit-o..

    Tu ai descoperit ceva interesant pe zona asta Dragos?

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @Popescu
      Desigur!…Ma crucesc in fiecare dimineata cand vad ca aceleasi drumuri- pe care merg in fiecare zi se deterioreaza de la o zi la alta! Oare vad gresit?
      Citeste declaratie lui Berceanu care a decretat deja ca la vara nu vor fi bani de astupat gropile fiindca i-au folosit pe toti la….facutul gropilor! Doamne fereste sa ajunga baietii astia la mana mea vreodata ca,Ceausescu a fost inger pe linga ce ar pati de la mine!

  43. Popescu
    12 februarie 2010

    Ursu, cred ca ii judeci prea aspru pe cei care ii consideri 90%. „esecul” ce inseamna esec?
    Oamenii isi cumpara casa, e la baza piramidei nevoilor a lui Maslow, OAMENII AU JOB, FAMILIE SI AU NEVOIE DE UN CAMIN PENTRU FAMILIA LOR.

    Ai inteles ce au nevoie oamenii? Ai vazut undeva in piramida nevoilor ca oamenii au nevoie de investitii imobiliare cu randament crescut localizate central? NU.
    Oamenii au nevoie de casa, si daca pot, si-o cumpara si traiesc fericiti impreuna cu familia lor pana la adanci batraneti.

    Te asigur ca multi dintre cei 90% ar fi mult mai nefericiti sa stea cu o familia numeroasa in chirii, sau pe la mama soacra, decat sa aiba o rata la banca si sa stea in casa lor.

  44. Popescu
    12 februarie 2010

    Ursu, scaderea nr aut de constructie cu numai 20% insemna ca nevoia de case e atat de puternica incat invinge criza. Daca era proportionala cu scaderile din construcitii etc, ar fi trebuit sa scada cu 50% nu 20%.

    De ce vanzarile de masini au scazut si cu 70% pe cand nr de aut de constrctie cu doar 20%?

    Faptul ca acele case sunt mai mici, este subsidiar si irelevant din perspectiva asta.

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @Popescu
      Se vede ca se apropie weekend-ul…Iarasi vorbesti „din putul gandirii”,Popescule! Ai avut o saptamana grea,te intelegem.

  45. U(R)SUL
    12 februarie 2010

    @popescu, 45
    Draga Popescu, te asigur ca nu desconsider pe nimeni, nu asta intentionam sa spun cu 10 Vs 90. Nu ii consider ratati pe cei care isi indeplinesc pur si simplu nevoile de baza din piramida cu pricina.
    Constatam doar ca roata mare incepe sa se invarta de la cei 10 procente, iar ceillalti 90 urmeaza directia imprimata de acestia, incercand sa isi indeplineasca nevoia de hrana-adapost-reproducere in jaloanele trasate de cei mai putini, dar cu putere mai multa.

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @U(R)SUL
      Pana se prinde Popescu ce autorizatii se scot acum mai dureaza…D-aia au scazut nr. de solicitari in acest sens,pentru ca unii ca Popescu vand in perioade de criza terenuri parcelate fara sa le ingradeasca,deci fara autorizatii! Mai ai rabdare putin ca,vine primavara si se apuca omul sa traga gard cu aprobarea primariei si o sa vezi ca se reajunge la numarul de autorizatii de acum 2 ani.Pentru garduri,pentru imobile adevarate MAI INCOLO!

  46. U(R)SUL
    12 februarie 2010

    @Popescu, 46
    Reciteste cu atentie ce am scris la pct. 40. Este chiar foarte relevant modul in care alcatuiesti o statistica, iar eu semnalam ca alea 80 procente pastrate din Autorizatii sunt cladiri si lucrari mici, si asta are impact !!! Nu este volum suficient, mai pe romaneste plevusca a scos autorizatiile alea, si simti tu ceva ca ar fi trebuit sa scada cu 50 la suta daca urma statistica din constructii. Eu spun ca scaderea pe construire ar fi trebuit sa fie de 80 la suta, dar toti isi masluiesc cifrele, sa nu se dea baturti asa usor.
    Statistic, se poate masura in doua feluri : obective ( numar de santiere) si volum ( marimea santierelor). Iar intre ele este o discrepanta mare. pe mine, si pe cei din constructii ne intereseaza volumul: sa stii ca muncesc aproximativ tot atata la o casuta de 200mp ca la un bloc de 2.000mp, si doar un pic mai mult si cu mai multa frica la un ansamblu de 20.000mp. Iar onorariul este la volum, nu la bucata, ca la strung 🙂 La fel si castigul unui constructor, iese din scherfitzi (sqf), pentru el este mai rentabil un singur santier de 20.000mp decat zece de 2.000mp , chestie de logistica, personal de supraveghere si TESA, etc.

  47. Ciprian
    12 februarie 2010

    Popescu @46 USUL
    Subscriu total la ce spune USUL (suna mult mai bine fara r-ul din paranteza). Este total relevant ce spune el. Scaderea de 20% este chiar motorul cresterii de anii trecuti.
    Cat despre „nevoia” de locuinte…sunt de acord cu tine ca a „depasit” criza in conditiile in care ea a ramas constanta. Problema vine cand discutam de „puterea de cumparare” a nevoiasilor doritori de case.

  48. Popescu
    12 februarie 2010

    Scaderea cererii reale de locuinte are o foarte mare componenta psihologica.
    Adica mai sunt destui care au putere de cumparare, dar nu se baga de frica, sau spera sa mai scada

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @Popescu
      Subscriu.

  49. U(R)SUL
    12 februarie 2010

    @Ciprian
    iti place si tzie Dune? Cuvantul USUL exista intr-un dialect din Maroc, si se traduce prin ‘fundatie’, Frank Herbert a extrapolat un piculetz cu ,baza coloanei’

  50. U(R)SUL
    12 februarie 2010

    @Dragos, 41,
    exemplul cu rulota era doar pentru a intari ca se poate face ceva, ORICE, cu un bun aflat in proprietate si posesiune. Nu stiu daca as face asta, insa e o idee, nope?

  51. Popescu
    12 februarie 2010

    „@Popescu Se vede ca se apropie weekend-ul…Iarasi vorbesti „din putul gandirii”,Popescule! Ai avut o saptamana grea,te intelegem.”

    Dragos, apreciez foarte mult un astfel de nivel al discutiei. Daca insa exista un argument cat de mic in sprijinul unei astfel de aprecieri, as vrea sa il aud. Dacanu exista, nu e nevoie sa mai raspunzi.

    Cunosc strategia asta: arunci cu piatra fara sa argumentezi. Lumea o sa zica: stie el ce stie, altfel nu mai deschidea gura, nu-i asa Dragos?

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @Popescu
      Pai,maestre Popescu,se vede din avion care sunt ritmul si anvergura constructiilor in acest momebnt in Romania…Stii unde si cu ce se construieste in continuare intens? La tara maestre,cu banii proventi de la capsunari.Pe terenurile vandute de tine se construieste?
      Vad ca de la o vorba usoara te aprinzi ca un foc de paie. Sa fii sanatos!

  52. Popescu
    12 februarie 2010

    Dragos, chestia cu ferma era facuta de The economist.
    Si era facuta in mijlocul unei perioade foarte nasoale, in care se punea problema prabusirii sistemului financiar bancar mondial.

    La marea depresiune se impartea fasole la gamela in orase, sa nu moara lumea de foame.
    Daca se bloca sistemul financiar-bancar, supermarketurile nu mai aveau ce si de la cine si cu ce sa aprovizioneze. Cu ce se hranesc milioane de oameni care stau intre 4 pereti la bloc intr-un oras daca magazinele sunt goale?

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @Popescu
      Am crezut ca esti un om optimist,dar te bazezi pe The economist.Draga Popescu,agricultura/zootehnia presupune MUNCA.ccea ce putini oameni sunt dispusi in acest domeniu.Vorbesc in calitate de fiu de ingineri agronomi,in calitate de nepot de tarani si,nu in ultima instanta,de inginer zootehnist – ca pregatire de baza! Deci,te informez ca vorbesc in deplina cunostiinta de cauza!

  53. Popescu
    12 februarie 2010

    „@U(R)SUL Rulota poti sa o pui si pe marginea santului si nici nu platesti impozit pe un teren care „zace” uitat in periferie.”

    Pune-ti tu rulotele pe marginea santului si dupa aia sa vii sa ne povestesti daca le mai gasesti. Sincer nu inteleg gandirea asta anti-imobiliara? Adica daca omul are 2 terenuri, investitie, e gresit, nu? Ma suprinde o astfel de reactie din partea ta.

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @Popescu
      Esti baiat destept! Daca eu am gandire anti-imobiliara,primeste te rog salutarile mele cordiale! Am o ultima informatie anti-imobiliara pentru tine, din partea mea personal: imobiliarele se impart in 2 categorii: cele care conteaza si cele care nu conteaza! Parerea mea,de anti-imobiliar convins!

  54. U(R)SUL
    12 februarie 2010

    Popescu, te rog mult, nu te mai irita atat, mai priveste si partea hazlie a lucrurilor, ca altfel murim tineri si e pacat.
    Daca te amuza, iata o povestioara adevarata. La o betie in camin in primii ani de facultate am asistat vreo doua ore la o faza halucinanta: unul mai lucid statea pe scaun, bea tacticos, si din cand in cand arunca o injuratura ( una singura, retine ca e important) la adresa unei echipe de fotbal, nu conteaza care. Alt tip, fan inrait al acelei echipe se urca pe scaun si incepea sa apere echipa, cu argumente, cu statistici, etc. Pana obosea, vreo 20minute. Tacea ca ragushea. Primul tip arunca din nou o injuratura scurta la adresa echipei. Alalalt iar incepea sa se agite, lua treaba in serios, facea spume la gura… Scenariul s-a repetat de cateva ori, primul amic a scos 10 propozitii toata seara, alalalt a ragushit rau de tot, iar primul i-a baut si portia lui de vin 🙂 🙂 🙂 , noi ceilalti ne-am distrat. La sfarsit, primul amic a scos de sub haina fularul ACELEIASI echipe, la care era si el fan !
    Nu te ambala pe niste discutii generale, ca ramai fara vin, OK? pari om cu cap, ce naiba, nu mai sari in sus de la orice nada aruncata, uneori fara rele intentii ci doar de fun.

  55. Ciprian
    12 februarie 2010

    @Popescu. Intradevar exista si o componenta psihologica a „fricii” de a cumpara imobiliare. Insa marea majoritate nu se mai califica la cumparat, mai ales datorita dobanzilor astea absurde pe care le pretind bancherii. Partea buna a crizei asteia este ca in sfarsit oamenii au invatat sa se foloseasca de un mecanism extrem de complex in luarea deciziei de cumparare pe care in trecut nu il foloseau ba chiar nu auzisera de el: pixul.
    @Usul – am vazut intr-un post de pe aici de-al tau ca ai o varsta proximativ egala cu a mea. Am dedus astfel ca esti unul din cei care abia asteptau ca Mironov sa ne spuna ca „in sfarsit” apar …Copiii, Canonicatul etc 🙂

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2010

      @Ciprian @ Popescu @U(R)SUL @Dan @Robert @ETC.
      Hai sa facem un pariu virtual….Dupa aparitia variantei imbunatatite Prima casa,eu zic ca numarul tranzactiilor imobiliare legate de acest program va scadea! Va dau si argumentele mele:
      -cine a avut dorinta/putinta sa cumpere s-a grabit si a reusit sa cumpere anul trecut;
      -acum bancile sunt chiar mai prudente decat anul trecut din toate punctele de vedere;
      -treaba cu asocierea pentru constructia in comun a unui bloc o sa fie de ”cascadorii rasului”!
      -cresterea plafonului da „apa la moara” unora care cred ca vor putea sa vanda acelasi imobil cu bani mai multi;
      -daca anul trecut nu s-au cheltuit 500 milioane euro,eu cred ca anul asta nu vor depasi 300 milioane credite acordate pentru programul Prima casa.
      VOI CE ZICETI?

  56. Dan
    12 februarie 2010

    Usul, bine ai revenit cu vesti bune despre munca platita, sper sa nu se termine prea curind. Dune, sclipire de geniu

    Popescu tara merge din ce in ce mai bine, mi-am schimbat perceptia. 20 de ani s-a furat prin jaf la drumul mare, acum au inventat astia furtul pe datorie si garantii de la stat … cine stinge lumina?!!! De acum inainte incep si eu sa militez pt cumpararea de orice, ace, brice si… terenuri … macar sa nu ma trezesc ca trebuie sa pun butonul in pozitia off

  57. Dan
    12 februarie 2010

    Dragos, ce faci? ai inceput sa-mi furi gindurile?!!!
    Ce zici, ma bag impreuna cu Popescu, sa construiesc un bloc la prima coasa?!!! te iau si pe tine impreuna cu Aristotel, pe Vali il las deoparte ca se impaca cu toata lumea si devine exceptia care intareste regula – ajunge exemplu pt guvern.

    Eu va parasesc si plec la tara sa ma fac intelectual cu, casa de la doamna Udrea… ah ce-mi place tara asta, PARANOIA PE RITM DE MANELE

  58. Robert (Dobrescu)
    13 februarie 2010

    @ U(R)SUL – Autorizatii
    ceea ce spui tu are interes doar economic si asta in primul rand sub aspectul unor developeri mari si al texelor locale. Eu cand ma refer la autorizatii exact la jucatorii mici ma refer, si imi trezesc interesul pentru ca miscarea rotitelor celor multe readuce marile roti in miscare. Mai exact Bucurestiul si orice alt oras nu se schimba urbanistic prin 3 cladiri si 5 ansambluri dar se schimba si isi schimba prirotatile prin dezvoltarea a mai multor sute de mici proiecte, fie ele si locuinte individuale. Sa ne aducem aminte ca Pipera a fost pana in 2003 (cu exceptia IMPACT) strict o destinatie individiuala. La fel Mogosoaia, la fel Otopeni. Sincer eu prefer localitatile in care investitile mari sunt mai reduse pentru ca sunt mai curate si mai sigure ca destinatie de rezidenta. EX: Pantelimon, Cerncia si Domnesti. Una e sa intre in Pipera mii de masini care se chinuie sa ajunga pe la apartamentele inghesuite pe acolo (deci nu mai vorbim de vile!), alta e sa fi in Pantelimon sau Domnesti 2000 de case noi si respectiv 3000-4000 masini / zi. Iar infrastructura unui ansamblu o suporta dezvoltatorul, in timp ce 10 case noi deja forteaza Primaria loclaa sa extinda retelel pe banii ei ! Parerea mea ca noi, agentii imobiliari, avem obligartia sa incurajam o dezvoltare spatiala organizata a oraselor si nu sa contribuim la inghesuirea habitatului. Astfel ne creste calitatea vietii, in loc sa devenim mai streati, mai asfixiati de trafic si de strazile tot mai inguste fin cauza cladirilor tot maio inalte. Ati vazut ce se intampla pe str. Eminescu? In curand o sa fie un „tunel” din cauza blocurilor.

    1. Dragos Dragoteanu
      13 februarie 2010

      @ Robert
      Maestre,ce ai scris tu suna extraordinar! Uiti totusi un singur mic detaliu:spaga! Majoritatea autorizatiilor in Bucuresti si ,mai ales,in comunele limitrofe sau dat cu dedicatie,fara a exista un PUG aprobat,fara un master plan discutat pe o anumita zona etc. Exista interese care nu pot fi intelese sau blocate decat de oamenii legii. In aceste conditii, calitatea vietii ramane un deziderat la nivel de vis. Exista extrem de putine proiecte care au tinut cont de calitatea vietii.

  59. Popescu
    13 februarie 2010

    Ii dau dreptate Robert, aerisire versus inghesuiala, zona metropolitana versus LOCATIE, Kramer contra Kramer

  60. Popescu
    13 februarie 2010

    Dragos, Ursu, mie mi se pare relevant numarul autorizatiilor de constructie, nu neaparat valoarea.
    Numarul exprima nevoia (nevoia de locuinta e intacta, poate chiar mai mare de la an la an), valoarea mai mica e datorita crizei: isi face omul locuinta mai mica, mai gandita, mai multa regie proprie decat de la dezvoltator. Nu-si scoate nimeni aut de constr pentru un gard, la tara.

    E normal insa ca pe voi sa va intereseze valoarea, ca doar businessul vostru e proportional cu turnoverul din industrie

    1. Dragos Dragoteanu
      13 februarie 2010

      @Popescu
      Imobiliarele sunt diferite daca le privesti din unghiuri diferite!

  61. Popescu
    13 februarie 2010

    „imobiliarele se impart in 2 categorii: cele care conteaza si cele care nu conteaza! Parerea mea,de anti-imobiliar convins!”

    Dragos si pentru mine la fel. De exemplu imobiliarele tale din Piata Victoriei nu conteaza pentru mine deloc, ca doar iti aduc tie profit si nu mie..

    1. Dragos Dragoteanu
      13 februarie 2010

      @ Popescu
      Corect.

  62. Popescu
    13 februarie 2010

    „Hai sa facem un pariu virtual….Dupa aparitia variantei imbunatatite Prima casa,eu zic ca numarul tranzactiilor imobiliare legate de acest program va scadea! Va dau si argumentele mele: -cine a avut dorinta/putinta sa cumpere s-a grabit si a reusit sa cumpere anul trecut; -acum bancile sunt chiar mai prudente decat anul trecut din toate punctele de vedere; -treaba cu asocierea pentru constructia in comun a unui bloc o sa fie de ”cascadorii rasului”! -cresterea plafonului da „apa la moara” unora care cred ca vor putea sa vanda acelasi imobil cu bani mai multi; -daca anul trecut nu s-au cheltuit 500 milioane euro,eu cred ca anul asta nu vor depasi 300 milioane credite acordate pentru programul Prima casa. VOI CE ZICETI?”

    1. OK, am retinut pariul. Nu inteleg ce relevanta are ca vor scadea. Singura intrebare pe care mi-o pun este ce s-ar fi intamplat cu piata imobiliara daca Prima Casa nu ar fi existat deloc.

    2. Ca bancile sunt mai prudente: Chiar ieri am vorbit cu Dna Dir de banca, am intrebat-o, ce faceti mai dati credite? Mi-a raspuns: cum sa nu, avem TARGET.
    Ai inteles Dragos diferenta dintre prudenta si TARGET? Target inseamna ca se pune biciul pe ei sa dea credite. Asa cum pui tu pe agentii tai.
    Ca se dau credite sub alte restrictii, asta e alta discutie. Iar faptul ca tie iti e imposibil sa iei acum un credit, pentru ca nu ai venituri care sa placa BNRului la marimea la care vrea BNRul, nu trebuie sa iti afecteze perceptia obiectiva asupra pietei.

    3. Eu cred ca se vor depasi 300 mil cu Prima Casa. Tin pariul.

    1. Dragos Dragoteanu
      13 februarie 2010

      @ Popescu
      Problema nu e la mine Popescu,problema e la BNR si tu nu ai cum sa intelegi chestia asta.Ti-a intrat ceva in cap si s-a blocat acolo.Nu te invinovatesc pe tine,sunt foarte multi care sunt foarte fericiti cu politica BNR.N-ai vazut,medalii,profit de peste 1 miliard euro din speculatii financiar/bancare,fericire mare mon cher!

  63. Popescu
    13 februarie 2010

    Asa, si proiectele mari nu tot cu spaga se fac?
    Sau doar spaga e in zonele limitrofe, la locuinte izolate.
    Singura diferenta e ca, cu cat proiectul e mai mare, cu atat spaga e mai mare.

    1. Dragos Dragoteanu
      13 februarie 2010

      @Popescu
      Exact asta spuneam si eu.Tu,fiind suparat pe mine,normal ca citesti/intelegi invers. In loc sa-mi multumesti anticipat sa scriu un editorial cu dreptul de autor pe care mi l-ai dat cu titlu gratuit,te iei de mine…Ai grija!

  64. Popescu
    13 februarie 2010

    Dane, e simplu pentru tine sa stai in apartamentul tau ultracentral, si sa filozofezi pe marginea programului Prima Casa.
    Ia incearca tu sa te pui in pielea unuia care are 2 copii si sta la soacra. Sau care sta in chirie unde isi permite, si face 2 ore pana la birou.
    Ia incearca tu sa mai iei metroul la ora 7 dimineata, macar din cand in cand. Sau sa te duci in Piata Resita sa stai in statie juma de ora la minus 15 grade, la ora 5 dimineata. Si asta in fiecare zi.

    Nu e pentru tine Prima Casa Dane, si nu le mai plange de mila la cei cu Prima Casa, ca nu ai de unde sa stii cum e. Ai uitat de mult..

    Mesajul de mai sus e valabil si pentru Dragos.

    1. Dragos Dragoteanu
      13 februarie 2010

      @ Popescu
      Credeam ca esti baiat destept,dar m-am inselat amarnic!….”Prietene” hai sa-ti explic ceva ce te depaseste intelectual,din pacate:
      1. Am venit din provincie in Bucuresti cu trenul,dupa ce am crescut animale toata tineretea mea,cu o geanta sub brat;
      2. Am ramas repetent la facultate ca sa fac un ban si sa incep o afacere in 1992,fiind batjocorit si umilit de colegi,tocmai pentru acest lucru;
      3. Cand am avut primul copil,nevasta-mea dormea in pat cu fii-mea si eu pe jos linga ele,fiindca eram prea „bogat” sa-mi permit acest „lux”;
      4. De multe ori,tin minte ca ne scormoneam prin buzunare sa gasim ceva bani sa cumparam o paine si lapte pentru copil;
      5. Nu stiu de cate ori ai vindut tu marfa prin targuri,sculandu-te la 3-4 dimineata ca sa ajungi cu marfa-‘n spate,sa prinzi un loc in fata?
      Daca vrei continui pana la punctul 1001 si nu termin,dar tu nu meriti sa primesti mai mult decat oferi.Pentru o adresa falsa de mail,e deja mult prea mult!

  65. Popescu
    13 februarie 2010

    Problema e la BNR?

    Dragos, tu injurai deunzi BNRul ca a tinut dobanzile sus in anii trecuti. Pai tu stii de ce a tinut dobanzile sus? Printre altele si ca sa puna frana balonului imobiliar. De cate ori nu a aparut Vasilescu si Isarescu sa atraga atentia referitor la balonul imobiliar?
    Presupunand prin absurd ca duceau dobanzile la 2%, tu iti dai seama unde ar fi ajuns preturile la imobile? Si de unde am fi cazut?

    In alta ordine de idei, tu ce te astepti sa incurajeze acum BNRul creditarea sectorului imobiliar? In conditiile actuale?
    Tu ce ai face daca ai fi BNR si ar trebui sa mentii stabilitatea unui sistem bancar plin de credite imobiliare care nu au acoperire reala si care pun in pericol tot sistemul? Ai incuraja acum si mai multe credite imobiliare, sau ai cere prudenta?

    1. Dragos Dragoteanu
      13 februarie 2010

      @ Popescu
      Eu sunt prea prost sa comentez ceea ce fac altii cu buna stiinta si manati de interese straine!Deci,NUMAI PENTRU TINE,no comment!

  66. Popescu
    13 februarie 2010

    Dragos, am si eu 2 intrebari:
    -cand ai mers tu ultima data cu autobuzul?
    -ai idee cat costa un bilet de autobuz?

  67. Dan
    13 februarie 2010

    Popescu, te-ai trezit cu fata la cearceaf si ai devenit sarac peste noapte astfel incit esti subit condescendent fata de amaritii viitori pirliti distrusi de catre mafiotii de la guvernare plus bagabontii bancari prin „manipularea” prima coasa!!!
    1.- rata bancara pe care o platesc acum o sa se alinieze automat la normalul celorlalte rate bancare dupa disparitia acestei mizerii de manipulat amariti.
    Iti aduci aminte de rata 0 pt primele 6 luni sau dobinda 0% primul an, etc. – manevre mafiote folosite de sistemul bancar in anii de plin avint speculativ 2007-2008?!!!!

    2. – daca are probleme cu plata ratei timp de 3 luni de zile, este pur si simplu azvirlit in strada, pentru ca banca are doar de cistigat astfel incit sa execute garantia oferita de catre „statul” roman si sa elimine un rau platnic. Nu trebuie sa mai ajunga la o intelegere cu el pt ca nu ramine cu apartamentul pe cap ci incaseaza banii cash instantaneu din garantia depusa de catre „statul” roman.
    La un credit normal banca ofera un termen in jur de 7 luni gratie dupa care se mai poate ajunge la intelegere pt ca altfel ramine cu cotetul in brate si trebuie sa se descurce.
    Timp de 30 de ani cit timp plateste ratele este posibil sa apara si momente mai putin fericite in viata personala cind se ivesc necesitati financiare, boala, divort, etc. – doar inconstientii nu iau in calcul aceste momente iar atunci trebuie sa fie constient ca nu o sa-l sustina nici „statul”-mafiot care l-a fraierit prin aceasta bagabonteala de program si cu atit mai putin sistemul „sfintilor” bancheri care stau la cotitura sa-l execute ca pe un pui de gaina.

    3. – categoria subprime varianta kamikaze romanesc: dau un avans mic fara garantii si nu sint trasi la raspundere daca renunta la cotet astfel incit la prima problema grava sau scadere de pret renunta automat la contract.
    Prostul de platitor de taxe trebuie sa acopere mizeria lasata de kamikaze varianta romaneasca, care sare din avion dupa ce l-a pus pe traiectoria de prabusire.
    Daca la un apartament de 55 k acum ajunge la valoare de 35 peste citeva luni sau in toamna – varianta plauzibila in proportie de 100% in momentul asta – tu ce crezi ca o sa faca subprime-ul nostru?!! o sa fie patriot si o sa plateasca in continuare ratele la teapa de peste 100.000 cit plateste toata viata pt cotet?!!! sau o sa-i faca vint si o sa incerce sa-si achizitioneze altul la 30-35000 cit e valoarea lui normala?!!!

    Popescu eu am trait si simtit saracia in dinti si am fost unul din cei despre care vorbesti tu acolo, atit pe vremea pingicarului nenorocit cit si pe urma. Eu pot sa-ti spun cum e sa savurezi un carpati de timisoara fata de unul de bucuresti si pot sa-ti spun cum e sa infuleci ca pe o delicatesa o eugenie in loc de mic dejun, prinz, si cina la un loc … tu vorbesti din povesti si n-ai habar ce inseamna sa-ti vina sa-ti iei cimpii din cauza saraciei, eu platesc acum cu sanatatea pt munca care m-a scapat din saracia lucie in care ma zbateam, nu sint bogat nici pe departe dar nu mai sint nici sclav…
    p.s. nu locuiesc in centru dar nici nu platesc rate la casa. Popescu tu vorbesti de parca ai fi Ionut Popescu cel care cica a introdus aceasta hotie de program in care viseaza ca-si salveaza fundul baietii veseli cu sute si mii de cotete vechi ramase pe stoc.

  68. Dan
    13 februarie 2010

    Popescu, daca dorea isarescu sa puna stop la credite atunci, lasa pragul de indatorare la 30% din venit – la mintea gainii.
    dobinda bancara reprezinta gradul de risc investitional al tarii in mare parte

  69. Popescu
    13 februarie 2010

    Dan, foarte multi dintre noi am pornit de jos. Omul se schimba, banul te schimba, puterea te schimba, viata te schimba.
    Nu imi spune mie ca tu privesti viata acum la fel cum o priveai atunci cand adunai halbe la Costinesti ca sa scoti banii de garantie.

    Poate ti se pare tie Prima Casa o prostie, dar cei care benficiaza de el il considera mana cereasca, o etapa noua in viata lor. Poate in cativa ani or sa lichideze cu Prima Casa si or sa isi ia un apartament in Piata Victoriei. Who knows?

    Faptul ca enumeri dezavantajele unui credit nu e un argument, cunoastem cu totii care sunt riscurile unui credit. Prima Casa se da in conditii destul de restrictive, nu il compara cu Subprime. Sau tu ce faci aici, apologia evolutiei economice fara credite? Piata imobiliara ar fi zero fara credite.

    Haideti ca va las sa nu va stric week-endul, ca vad ca v-ati aprins.
    Ne auzim in alta zi.

  70. Ciprian
    13 februarie 2010

    @Popescu
    O buna parte din cei care comentam aici lucram/avem de-a face cu domeniul imobiliar.
    Eu personal lucrez si nu o intru intr-un curent general raspandit acum, si anume sa propovaduiesc apocalipsa in imobiliare. Este 100% mediocru sa faci lucrul asta. Cum de altfel este la fel de mediocru sa vezi doar laptele si mierea din domeniu.
    Ca „imobilar” as putea foarte bine sa adopt unul din curente. Stii ce ar insemna asta pentru mine? Mai putina munca. Este mult mai usor sa sustii o teza extrema. Argumentele sunt mult mai usor de intiparit in mintea cuiva in acest caz. Dar eu ca si multi alti imobiliari am invatat sa ne pozitionam in preajma prudentei in lucrul cu o proprietate.
    Dan are dreptate in mare parte in legatura cu „prima coasa” :). Insa uita un lucru care poate schimba perceptia asupra programului: sunt multi acum (tineri in general) care vad cumpararea unei locuinte ca o etapa intermediara din viata. Nu cumpara 2 camere pentru 30 ani ci pt cativa ani. Pana avanseaza la nivelul urmator . Dupa 5 ani or sa isi cumpere 4 camere. Si asta este obiectivul lor. Asa ca in aceasta perioada a vietii lor programul prima casa a fost exact ce le trebuia.
    @dan intradevar genial Dune. Au mai aparut inca 3 volume care preced actiunea din Dune scrise de Brian Herbert(fiul) si K.J Andersen. Daca nu le stii ti le recomand cu placere.

  71. Dan
    13 februarie 2010

    Popescu stii de ce m-am aprins, pt ca nu-mi plac prefacutii care-i considera pe amariti „papagali buni de jumulit care se duc singuri la taiere iar tu nu-i poti refuza” te-am citat din amintire, cu unul care nu mai poate de grija lor acum … si asta pt ca-si freaca miinile pt ca e de ciugulit din blocajul pe preturi umflate cu pompa din prima coasa.
    tu prin „psihologie” inversa de fapt, duci grija vinzatorilor „saracutii” care nu vor sa scada din preturile inca umflate cu pompa mafiotilo de la guvernare prin prima coasa… dar oricum o sa scada preturile in orice directie o iei tu sau guvernul basescu.

    Eu nu enumar dezavantajele unui credit obisnuit la banca ci arat TEAPA numita PRIMA COASA, tocmai prin comparatie cu un credit obisnuit.
    PRIMA COASA nu-i un credit obisnuit ci o imensa TEAPA buna de prostit „papagali” ca sa-si salveze curul umflatii care si-au calculat activele imobiliare la preturi de specula si s-au crezut multimeleardari in bule de sapun (bancherii sint primii pe lista).
    Iar tu Popescu numai de binele „papagalilor” numai poti – sau in traducere libera: ti se rupe de ei ca sa pastrezi preturile sus si piata blocata in general pina ne loveste valul de „prosperitate” din occident si o sa vina americanii sa arunce cu caramizi de bani in fundul nostru…

  72. shewolf
    13 februarie 2010

    Incerc de ceva vreme sa gasesc un apartament si sa profit si eu de marinimia guvernului cazut si re-re-numit Boc. La Prima Casa ma refer. Mi-am facut un calcul simplu (am vreo 30000E stransi-cu ceva renuntari, iar pentru un credit de inca 35000 rata lunara ar fi usor mai mica decat chiria lunara pe care o platesc pentru o garsoniera, unde conditiile nu sunt chiar ce-mi doresc) Si asa am inceput cautarile: mi-am fixat niste criterii clare-zona, etaj, an…. si am inceput studierea anunturilor si contactarea agentilor. In paralel nu-mi scapa nimic din din analizelele „cunoscatorilor” in domeniu si parerile muritorilor de rand. Dupa aproape 3 luni in care nu am gasit nimic convenabil am tras cateva concluzii: 1. comportamentul agentilor este aproape neschimbat: anunturi carlig, neseriozitate, neprofesionalism (inseamna ca nu s-a ajuns la fundul sacului sau ei nu-si dau seama de asta) 2. inflexibilitatea cumparatorilor, care nu par prea dispusi sa negocieze (fie nu vor intr-adevar sa vanda, fie sunt prost consiliati de agenti) 3. o piata distorsionata bazata inca pe zvonistica.

    1. Dragos Dragoteanu
      14 februarie 2010

      @ shewolf
      Daca ai lichiditati,pretul si imobilul ales sunt doar detalii! Urmeaza-ti destinul imobiliar si cauta pana zici:”ASTA E!”.

  73. Popescu
    13 februarie 2010

    Dane, sa citezi din memorie dauneaza grav sanatatii. Poate imi arati si mie unde am afirmat ce ai pus tu intre ghilimele. Sa imi scoti vorbele din context si sa le rastalmacesti cum vrei tu, asta e nivelul tau de argumentatie.
    Ai prins curaj acum si sari la beregata? Esti subtire mai baiatule, atat la teorie imobiliara, ca sa nu mai vorbesc de practica. Argumentele tale financiar-bancare sunt atat de slabe incat nici nu ma mai obosesc sa te contrazic.

    Citeste comentariul lui Ciprian de mai jos, poate intelegi si tu ceva despre Prima Casa.

  74. Dan
    13 februarie 2010

    Ciprian,
    am incercat sa citesc si ceva din Brian dar nu mai are nici pe departe farmecul scrierii lui Frank H. … parerea mea, oricum am citit cele 6 carti Dune acum aproape 20 de ani

    Tinerii „kamikaze” prima coasa – 5 ani X 300 luna = 18000 + 5000 avans + 1500 acte si comosion= 24.500 – astia acolo ramin infipti pina la adinci batrineti.

    Prima coasa o sa prelungeasca blocajul iar boala lunga duce in mod invariabil la moarte sigura. Daca nu ajung preturile la un nivel real fara sa fie manipulat de maimutoii de la guvernare si bancherii care vor sa-si acopere pierderile „din pix” prin prostirea fraierilor piata nu o sa-si reia tranzactiile si nici de unde sa mai creasca natural nu o sa mai fie loc.
    Cum e sa poti spune unui client – domne asta-i piata in momentul asta, prima coasa nu mai exista de 6 luni, nici nu mai tipa nimeni ca incepe cursa inarmarilor imobiliare: inseamna ca aici se situeaza un pret conform cererii si ofertei reale, cumperi bine nu cumperi … la padure. Oare nu incepe cumparatorul sa se gindeasca serios la cumparare?!!! … parerea mea

  75. Dan
    13 februarie 2010

    Popescu, eu nu sint buricul pamintului imobiliar si nici nu am pretentia de mare cunoscator, singura problema este ca tu esti extrem de „anarhic” in argumentarea maretelor tale capacitati imobiliare, economice sau filozofice …
    tu „filozofie” imobiliar-economica (presarata acum si cu accente de condescendenta fata de „papagali” – parca faceai misto de niculae care cumpara pamint de la tarani si-i pare rau ca atit costa terenul acum – pai nu te regasesti in categoria de care faci misto, doar ca faci misto de cumparatori nu de vinzatori?!!!), eu in schimb date si fapte concrete

    Popescu, special pt tine:
    „Se pare ca te afli si tu in eroarea unora care considera ca populatia = investitori

    Populatia nu este egal cu investitori Lavinia, populatia este masa de manevra, carne de tun, sclavi moderni, caini care vin singuri sa le pui lantul de gat, turma care merge la pieire, o masa de indivizi iresponsabili financiar (nu o spun cu rautate ci cu tristete). Iar daca incerci sa le atragi atentia ca gresesc, o sa fii mancata de vie de catre populatia asta, Lavinia draga”

    Popescu te maninc cu fulgi cu tot, n-am nimic cu tine personal, esti chiar simpatic pt mine dar ma repet las-o’n oiste de treaba… cind asa cind asa numa sa ne punem bine cu „prada”

  76. Ciprian
    13 februarie 2010

    @dan
    Intradevar nu mai are farmecul lui Frank insa aduce niste completari interesante.
    Sunt departe de a fi un sustinator al acestui program guvernamental. Insa sa nu uitam ca el a aparut intr-o vreme cand dobanzile la bancile comerciale erau cu 100% mai mari. Nu are doar parti rele. Calculul pe 5 ani e acelasi si in cazul in care inchiriezi ceva. Doar ca daca inchiriezi in astia 5 ani te muti de 3 ori, te certi cu 2 prieteni care nu au venit sa te ajute, spargi 3 vaze in timpul transportului (din care una a soacrei) si ajungi sa fiii cel mai mare colectionar de cutii de carton dintre toate cunostintele tale.
    Plecand de la afirmatia ca „mancatul nu e pentru toata lumea” si programul asta pentru o parte din solicitanti poate sa functioneze.
    Cel mai important este ca peste 5 ani, cand tragi linia esti proprietar. Si iti faci calcule plecand de la ceva al tau. Poate valoreaza mai putin dar si „upgrade-ul” valoreaza mai putin.
    Pot aparea intradevar si drame insa nu doar acestea ar trebui date ca si exemplu.
    Cum spuneam si alta data poate criza asta ne-a invatat sa cumparam cu pixul in mana. Si in calculul pentru cumpararea unei case ar fi oportun sa introducem si „valoarea” noastra pe piata de munca si posibilitatile pe care le avem in viitor.

  77. Dan
    13 februarie 2010

    Ciprian, nu cred ca mai am rabdarea sa ma apuc de Dune, trebuie sa le reiau si pe cele vechi ca sa regasesc firul logic.

    „tinerii” kamikaze termina abia peste 30 de ani de platit creditul si devin cu adevarat proprietari nu peste 5 ani – acolo era un calcul vizavi de perioada ta de 5 ani si la citi bani trebuie sa renunte daca se hotarasc sa treaca la o alta etapa imobiliara. La noi inca nu s-a implementat filozofia schimbarii serviciului – dar cu siguranta in maxim 5 ani o sa fie granitele deschise pe piata muncii complet iar lumea o sa inceapa sa schimbe nu doar cartierul ci in special tara – deja exista un exod, mai ales in privinta cadrelor medicale tinere, totul depinde de imbecilitatea guvernantilor in a ne asigura un viitor cit mai „luminos” iar pina acum nu vad schimbari de directie in sensul asta si nu cred ca vede nimeni in afara de cei care maninca contracte de la stat pe piine

  78. Popescu
    13 februarie 2010

    Dane, daca vrei sa ma mananci cu fulgi sau nu, poti sa aleg eu de unde sa incepi?

    ce ai citat tu acolo, e o constare trista si nu de mercenariat. Dar evident tu ai interpretat-o dupa cum functioneaza mintea ta, ca doar hotul numai hoti vede in jurul lui. Eu nu consider pe nimeni „prada”, poate tu, si de aia ai si parerea asta proasta despre imobiliare.

    Cat despre tinerii care iau Prima Casa, te asigur eu, am facut sondaje, peste cativa ani vor avea alte necesitati imobiliare, familie mai mare, si in consecinta vor lua in considerare sa se mute intr-o locuinta mai mare. Or sa ia alte credite si or sa il stinga pe asta (sau nu o sa il stinga deoarece s-ar putea sa fie atat de mica rata peste 5ani, incat sa prefere sa il inchirieze).

    Mi se pare stupid sa mori de grija unora care platesc x+4 dobanda, cand majoritatea creditelor imobiliare si ipotecare s-au luat la x+7, x+9. Pai daca x creste, ceilalti care au credite ce or sa faca?

  79. Ciprian
    13 februarie 2010

    Esti proprietar in secunda 2 de cand ai iesit din notariat. Macar la nivel psihologic si tot esti proprietar. In 5 ani spuneam ca ai un avantaj fata de cel care cheltui aproximativ aceeasi bani pe o chirie. Macar cel psihologic.
    In teorie ar trebui sa ai si un avantaj si prin faptul ca ai platit rate 5 ani la banca. Bancile ar trebui sa te priveasca altfel si sa iti ofere un produs mai bun decat unuia care doar a inchiriat…din pacate insa sistemul bancar in Romania inca e cretin. Dar nu o sa fie asa la infinit…ca asa cum ai spus tu…plecam toti din tara.

    1. Dragos Dragoteanu
      14 februarie 2010

      @Ciprian
      Esti intradevar proprietar,dar poti sa pierzi proprietatea oricind.Atentie la neatentie!..

  80. Dan
    13 februarie 2010

    Ciprian, nu este un sistem de buy-back imobiliar ci este un sistem de rupt gitul la propriu nu la figurat. Cit priveste factorul psihologic … sa nu ne imbatam cu apa rece.

    @Popescu, nu te-am interpretat gresit nici macar o secunda – nu te cred de rea intentie dar iti spun raspicat si sincer ca nu ai facut parte si nu faci nici acum parte din cei de care-ti este „mila”, tu nu-i poti intelege nici macar o secunda … dar prestezi exact gindirea si manifestarea unui politician care vrea „binele” poporului.
    Daca eram hot, le vindeam la „papagali” pe val fara sa-mi pese ca-si vor rupe gitul si-i abuream cu cit de mult si frumos o sa creasca piata imobiliara in urmatorii XXX ani. Eu mi-am sfatuit prietenii sa nu cumpere sau sa construiasca in 2007-2008 , unii m-au ascultat si acum imi multumesc, altii nu m-au ascultat si acum baga capul in pamint plini de furie.
    Eu stau cu fruntea sus la orice ora din zi si din noapte

  81. Bogdan
    23 februarie 2010

    Stimate Domnule Dragoteanu,
    imi permit sa va sugerez sa nu mai folositi substantivul „locatie” cu trimitere la amplasament,destinatie,loc, in formulari de genul „depinde foarte mult de locatia aleasa”.Locatie inseamna… inchiriere! Altfel foarte cursive si competente observatiile dumneavoastra!

    1. Dragos Dragoteanu
      23 februarie 2010

      @Bogdan
      Merci pentru sugetie si,intr-adevar,aveti dreptate! Cu sau fara permisiunea publicului,eu voi folosi in continuare ceea ce se foloseste ca limbaj imobiliar in piata!
      Multumesc anticipat pentru intelegere.

  82. Eduard
    5 martie 2010

    Buna ziua,

    Am vazut ca suntenti interesat de o posibila achizitie a unui loc de veci.Detin o oferta pentru un asemenea loc (Bellu, apropiere Eminescu).Pentru mai multe informatii ma puteti contacta pe e-mail.

    1. @Eduard
      Iti propun sa organizezi o licitatie cu strigare,chiar in cimitir! Ora o alegi tu,fiindca cu preotii romani pe care-i avem,eu am lasat scris de mult ca vreau sa fiu ars. Deci,ai un ofertant mai putin!

  83. Ciorita Vasile
    10 martie 2010

    Buna seara,

    Nimic nu-i la pamint.Totui normal,numai ca atunci era o piata in crestere manipulata de anumiti oameni care aveau interes s-o tina asa,iar acum ea a scazut pt.ca toti acei oameni au acest interes.Piata exista intotdeauna ,numai ca tranzactionarea este mai lenta si se bazeaza pe alte criterii si pe alte preturi,pina cind oamenii se obisnuiesc cu schimbarea si cu noua piata,dupa aceea intram intr-o piata normala,matura care reflecta
    exact realitatea economica,politica legea cererei si a ofertei.

    1. @Vasile Ciorita
      Ia zii Vasile,ce ti-ar placea matale sa predai la scoala imobiliara? Eu as vrea sa predau un singur capitol: ” Mai bine te lasi!!!”… As tine cursurile numai de la 05.00 – 07.00 dimineata si seara de la 22.30 la 00.30! Asta ca sa nu incurc programul „incarcat” al celor care vor sa „reuseasca” in acest domeniu si nu stiu de ce pierd timpul la capitolul meu. Crezi ca as avea ceva cursanti? Asta,apropo de autoevaluarea in imobiliare….

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *