Ca sa gasesti raspunsul corect, ar trebui sa fii o persoana neimplicata. Cine insa poate fi neimplicat, cand are in proprietate cel putin o locuinta sau isi doreste sa vanda sau sa cumpere un imobil? Asa ca, ne place, nu ne place, cu totii avem o problema imobiliara, daca nu actuala, macar de perspectiva.
Dupa 2008, anul inceperii recesiunii economice in Romania, multi romani au considerat ca boom-ul imobiliar inceput in 2004 a fost de fapt o manipulare constanta. Fie ca vorbim de bancile care voiau sa dea cat mai multe credite, de agentii imobiliari care-si doreau cat mai multe tranzactii sau de evaluatorii care nu prea intelegeau de unde exista atata “disperare’’ in achizitii imobiliare, toata lumea “trudea” pentru trendul ascendent al pietei. Priceputi sau nepriceputi, cu totii au creat fenomenul de “turma”. Paradoxal, cand piata era sus, numarul tranzactiilor era foarte mare! Acum, cand piata e jos, volumul afacerilor imobiliare e foarte mic! Dar, oare, acesta nu este tot un fenomen de “turma”? Nu sunt aceiasi “actori” implicati in aceeasi piata? Nu sunt aceleasi imobile disponibile la tranzactionare? Din acest punct de vedere, piata imobiliara seamana foarte mult cu bursa! In definitiv, atat bunurile mobile cat si cele imobile “traiesc” in acelasi mediu economic.
Un lucru e clar… Astazi, banii au alta valoare, capitalul disponibil pentru piata imobiliara s-a retras, in asteptarea unor vremuri mai bune. Bani exista, chiar in exces in banci si la oamenii bogati, dar nu se misca in piata reala. Totusi, cei care au facut cele mai mari averi, atat pe piata de capital cat si in imobiliare au lucrat intotdeauna impotriva “curentului”! Cumperi cand nimeni nu mai investeste, vinzi cand majoritatea refuza sa instraineze, in speranta unor castiguri si mai mari. Aceste sloganuri sunt cunoscute de majoritatea oamenilor de afaceri, dar se aplica extrem de rar in acest moment.
Cu totii vedem permanent statistici, analize, reportaje, comentarii si, eventual, recomandari. Acum avem si cativa indici imobiliari. Institutii ale statului (BNR, INS – Institutul National de Statistica si Camera Notarilor Publici), portaluri imobiliare de top (imopedia.ro sau imobiliare.ro), agentii imobiliare de renume (Colliers International) sau alte entitati care monitorizeaza aceasta piata au diverse estimari de pret. Toti cei implicati lucreaza dupa aceleasi repere, de cele mai multe ori oficiale, accesibile prin diverse mijloace. Ce reprezinta indicii imobiliari in perceptia publicului? Un reper care masoara evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale, pe diverse perioade de timp. Cei interesati, fie ca sunt investitori sau au activitate profesionala in domenii conexe, nu se pot baza cu adevarat pe aceste estimari periodice. Piata imobiliara pare a fi in continuare ghidata de altceva… Din pacate, instinctul se pare ca a ramas cel mai important factor de decizie. Nevoia stringenta a unei proprietati, constrangerile financiare ale multor vanzatori, vanatoarea de oportunitati a cumparatorilor au fost criteriile determinante dupa care s-a actionat in ultimul timp.
In general, romanii isi doresc cat mai multe imobile, au un simt al proprietatii deosebit si urmaresc constant piata imobiliara, chiar daca nu mai sunt implicati activ. Emit pareri, au opinii si influenteaza direct sau indirect persoanele cu care au tangenta. Rar putem vorbi de formatori de opinie credibili, care pot fi tratati ca si potentiali manipulatori. Interese exista in orice domenii de activitate. Oare, in imobiliare, exista o forta atat de puternica financiar sau in media care sa poata manipula piata intr-un fel sau altul? In definitiv, raportul intre cerere si oferta influenteaza directia unei piete. De ce sume de bani ar fi nevoie ca sa putem vorbi de o schimbare a trendului in urma unor investitii imobiliare masive? Nimeni nu a demonstrat pana acum ca stie raspunsul!
Totusi, cand vezi ca bancile considera imobiliarele cel mai riscant segment de creditare, te gandesti ca ceva nu e in regula. Cand vezi ca mii de asa-zise agentii imobiliare s-au inchis te intrebi de ce? Cand observi ca activele imobiliare au o valoare cu cateva zeci de procente mai mica, urmaresti si mai atent ce se intampla pe acest segment de activitate. Cu totii vrem sa intelegem de ce? Dar, perceptia este de multe ori influentata de cifre care nu corespund intotdeuna realitatii. Psihilogic vorbind, daca primesti permanent mesaje de un anumit fel, poti fi influentat intr-un anumit sens, pozitiv sau negativ. Asta inseamna manipulare! Cand piata imobiliara a crescut, intre 2004 si 2008, toata lumea s-a repezit sa cumpere. Cine s-a mai gandit daca preturile din momentul respectiv reflectau valoarea reala a imobilelor din Romania? Foarte putini!… Acum, cand piata e la pamant, la nivel individual sau colectiv, premeditat sau nu, suntem condusi din nou spre o alta concluzie, generata de acelasi fenomen de “turma”.
Indicii imobiliari existenti se bazeaza pe o istorie imobiliara mult prea scurta pentru a fi relevanti. La elaborarea lor nu s-a tinut cont de diferentierea pe orase, in functie de zone (locatie), de tipul de constructie (vila sau bloc), de anul realizarii imobilului (construit inainte de 1977, intre 1978 si 1990 sau dupa aceasta perioada) etc. Despre detalii nu mai vorbim: suprafata, grad de finisare, etaj, facilitati, infrastructura imobiliara a zonei etc.
Asadar, indicii imobiliari ne ajuta sau ne manipuleaza perceptia despre piata imobiliara?
Mihai Marculescu
10 decembrie 2010A existat o singura manipulare in ultimii ani: PRIMA CASA.
Guvernul s-a dus la banci sa ceara BANI. Bancile au zis: iti dam dar fa si tu un program ceva ca sa nu mai cada preturile caselor asa. Avem o gramada ipotecate si ne e frica de ne … pe noi.
Timpul trece, debitorii se obisnuiesc cu situatia, mai fac 1-2 copii, mai inainteaza in varsta, mai scade soldul. Astfel motivatia debitorului de a risca pierderea casei scade …
Daniel Feraru
10 decembrie 2010Indicii sunt facuti de manipulatori. Colliers nici macar nu mai avea departament rezidential, dar scoteau indici pe banda. Imopedia.ro si Imobiliare.ro nu au facut nici o tranzactie si dau indici.
Indicii sunt praf in ochi si sunt instrument de manipulare. Protectia consumatorului ar trebui sa-i interzica.
Mielu Nebunu'
10 decembrie 2010Articolul este bun, dar cu niste exceptii. E adevarat, in Romania, sunt mai multe institutii care furnizeaza, fiecare dintre ele, un indice imobiliar. Pe cine sa crezi? Cel putin una dintre ele este implicata direct in fenomen si are tot interesul sa manipuleze (imobiliare.ro).
Pe de alta parte, nu cred ca , intre 2004-2008, numarul de tranzactii a crescut spectaculos numai datorita spiritului de turma. Romanii cumparau PENTRU CA PUTEAU! Si eu am intermediat apartamente de bloc si, intr-un numar mare de cazuri, cumparatorii asta spuneau : „Acum banca ne da bani! Nu stim cum vor fi vremurile mai tarziu, nu stim daca peste un an sau doi vom mai putea face acest credit!”
Da, eu afirm cu toata taria, a existat manipulare in imobiliare si exista in continuare.
Banca Nationala este primul si cel mai important manipulator si cei care stau in jurul ei, toata sfera politico-economica a tarii. Ei au creat cadrul in care, intre 2004-2008, s-a creditat ,fara nici cel mai mic discernamant adeseori, in acest domeniu, al imobiliarelor.
Apoi, au urmat interviuri cu oameni din imobiliare, faimoasa emisiune Metropolis, de la Money Channel, unde toti nebunii se duceau, si spuneau ca piata creste! Directori de agentii si chiar agenti simpli am vazut, fara nici cel mai mic calcul economic, fara niciun fel de pregatire in domeniu, isi permiteau sa vorbeasca la televiziune.
………………………………………………………………
Situatia s-a schimbat. Nu e deloc paradoxal ca , la preturi mici (comparativ cu 2008), nu se fac tranzactii. Asta reflecta puterea de cumparare a romanului de rand, care nu se mai califica sa faca credite imobiliare de achizitie. asta e tot. Si, daca preturile sunt mici si tot nu se fac tranzactii, concluzia e una singura : N-AM ATINS INCA MINIMUL ECONOMIC! Ca altceva nu se poate zice, inseamna ca mai e loc de scazut.
Am tot vazut apartamente in ultima vreme, ca vreau sa fac o achizitie, si multi agenti mi-au zis: „Dezvoltatorii nu mai scad, ca nu mai au de unde. Daca mai scad, intra pe pierdere!” Justificau prin asta rigiditatea la negociere a dezvoltatorilor.
Intrebare : oamenii astia au auzit de faliment sau nu? Pentru ca asta ii asteapta pe majoritatea…
………………………………………………………….
Exemplu de manipulare : in aceasta primavara, o doamna, proprietar de agentie (nu spun numele) apare intr-un interviu pe imopedia si spune ca distinsii ei clienti considera ca s-a ajuns la un nivel acceptabil si nu mai asteapta sa scada preturile, cumpara ACUM! Pe langa faptul ca agentia respectiva si-a schimbat sediul ca nu mai puteau plati chiria, preturile au scazut intre timp cu 10-12% iar la apartamentele vechi, incepand cu vara asta, se negociaza 20-30%.
Ea a incercat sa miste ceva, sa manipuleze, n-a reusit nimic…..
…………………………………………………………….
Concluzie personala: minimul va fi undeva in 2012-2013, cand Romania va intra in incapacitate de plata. Preturi in Bucuresti :
1. garsoniera 10-12k
2. 2 camere putin sub 20k
3. 3 camere 25-28k
Viorel
10 decembrie 2010Un articol bun cu o analiza realista. Concluzia este ca imobiliarele se „aseaza” pe niste baze economice normale (nu speculative) si actorii implicati au invatat cate ceva. Probabil tranzactiile ar creste in numar a doua zi dupa ce optimismul economic ar reveni in tara.
Mielu Nebunu'
10 decembrie 2010@ Viorel
Viorele, nu forta niste afirmatii! Nu pesimismul tine tranzactionarea pe loc, ci ABSENTA PUTERII DE CUMPARARE!
Te asigur ca, DACA AR AVEA CU CE, maine dimineata un milion de romani si-ar cumpara case!
Optimism si dorinta exista! Cerere , de asemenea! Puterea de cumparare este cvasiinexistenta!
Concluzie : cu tot deficitul de pe piata apartamentelor, cererea nu se poate coagula, nu se poate inchega.
…………………………………..
Nu uita ca peste 85% din tranzactiile cu apartamente se faceau cu credit, iar acum credite….ioc! Cumpara cine are cash, adica foarte putini, ca ,si aia care au cash, sunt oameni intelepti, nu se arunca asa aiurea…
Viorel
10 decembrie 2010@Nu am fortat nimic! Nu o sa vedem niciodata mare activitate imobiliara cu cash cum spui tu. Iar pentru credit se mai gasesc niste posesori de joburi prin Romania. Cum am zis in postul dinainte, nu prea le vine sa se bage. Altfel, cum iti explici ca nici Prima Casa nu a fost epuizata? Sau crezi ca nici la asta nu se mai incadreaza nimeni?
Mielu Nebunu'
10 decembrie 2010@Da, nici la Prima Casa nu se mai incadreaza prea multa lume…..
Iar cei care au un job stabil si un salariu bunicel si-au rezolvat (intr-o proportie destul de mare…) problemele imobiliare gen achizitie imobil.
………………………………………………
La mine in bloc o un vecin are doua apartamente. In unul locuieste si pe celalalt la tinut inchiriat. Tot visa ca vin angajatii din multinationale sa inchirieze de la el…
A fost foarte uimit sa vada la usa lui numai studenti, arabi si chinezi.
Sa fie o intamplare? Sau crezi si aici ca si aici e pesimism.
Nu , frate, puterea de cumparare in imobiliare e jos de tot si unora nu le vine sa creada….
eusitu
11 decembrie 2010Mie imi place cum Dragos uita timpurile cind aparea in mass media si spunea ca preturile vor urca. Desigur ca el nu manipula si nu contribuia la bula.
Dragos Dragoteanu
11 decembrie 2010@eusitu
D-aia ai emigrat tu in Canada?
Mielu Nebunu'
11 decembrie 2010@ eusitu
Daca , pe vremea aia, preturile chiar urcau n-ar fi asa o mare culpa. Dar sa vii pe vremurile astea si sa spui ca preturile au ajuns la minim si ca urcarea e iminenta (am auzit-o si pe-astea…) sau ca romanii nu cumpara din pesimism nu poti sa zici decat un singur lucru : foame de bani si de tranzactii! Nostalgia vremurilor apuse….
……………………………………………………….
Mai spunea o doamna proprietar de agentie (asa cred eu…) ca trebuie sa cumpere romanii acum , ca altfel vor veni strainii sa cumpere si o sa stam cu chirie la ei.
Asa era si pe vremea lu’ Ceausescu, strainii ne vroiau noua, romanilor cinstiti, raul…
As vrea sa o intreb pe doamna respectiva : Pe timpuri ,2004-2008, cum va sarea inima din piept de bucurie cand venea un investitor (strain) la dvs. si spunea ca vrea sa cumpere 10 apartamente sau un teren de un milion de euro….cat de mare era bucuria ca faceti o mare tranzactie? Ai?
Viorel
11 decembrie 2010@Mielu: Nu prea le vezi macro, ai o perceptie limitata a realitatii, alb sau negru, chestii din astea. Spuneai ca romanii sunt saraci si nu isi permit sa cumpere. Saraci au fost tot timpul in ultimii 10 ani dar puteau accesa credite. Tot ce s-a cumparat a fost pe credit, nu ca erau bogati. S-a cumparat pe un sentiment de solvabilitate conjuncturala. Acum sistemul de valori s-a prabusit/schimbat la multi si parca ideea de credit ca sa faci ceva nu mai e asa tentanta (nu se simt solvabili, poate nu au siguranta locului de munca). Incearca sa aprofundezi un pic, daca poti. Eu de asemenea sustin corectia preturilor cu saracia din tara dar cel putin o fac punctand chestii din economia de piata. Normal ca vreau revenirea tranzactiilor pentru ca vreau sa se apuce constructorii de treaba si sa vina cu o noua oferta imobiliara, post bula. Nu e nevoie sa fii paranoic pe aici, constructiv e suficient…
Mielu Nebunu'
11 decembrie 2010@ Viorel
Dai vina in continuare pe mentalitatile romanilor si ma acuzi pe mine ca nu vad „macro”.
Viorele, ti-o spun ca la fratele meu, am multi prieteni si amici care stau cu chirie: daca maine bancile le-ar permite sa faca credit de achizitie imobil……in secunda urmatoare s-ar misca baietii la banca sa se inglodeze pe viata!
Nu mentalitatile ii tin pe loc, pentru ca ,in Romania, a avea „casa ta”, este cel mai mare idean cetatenesc, esti judecat si catalogat intr-un fel sau altul de societate daca ai sau nu ai casa.
Ma repet, am zis-o pe-aici de cateva ori:
-regulile de creditare nu mai sunt la fel ca la inceputul lui 2008. Cu ACELASI salariu acum, pe regulile de acum, iei MAI PUTINI bani de la banca decat luai in 2008! Aceasta situatie a aparut, pe cale de consecinta, ca urmare a modificarilor aparute in calcularea ratingului bancar, a urcarii dobanzii de referinta pentru o vreme, dar si faptului ca o multime de oameni sunt deja bagati in datorii si nu-si mai pot permitre altele….
-NECESIATATEA de case ramane activa,dar ce facem in situatia in care o multime din cei care vor case „sufera” de
a) probleme la Biroul de Credit, in urma unor datorii neplatite la termen sau deloc
b) au nevoie de casa sau n-au servici ori au salariu prea mic…
c) au deja un nivel de indatorare care nu mai permite un nou credit.
Nu uita ca, in primavara lui 2008 pe puteau indatora pana la 80% din venit, iar acum Prima Casa permite numai 50%, ca sa nu mai vorbim de restul creditelor ipotecare care permit numai 35% nivel de indatorare!
Ti se pare asta o viziune limitata asupra realitatii? Nu, Viorele, nu este! Regulile astea nu le-am facut eu sau tu, stim bine amandoi cine „e la butoane”…..
Unde mai pui la socoteala ca, in valoare absoluta, salariile si puterea de cumparare efectiva a romanilor, atat in mediul privat cat si in cel bugetar, SUNT MAI MICI acum decat in 2008….
Toate acestea, intrunite cumulativ, au dus la aceasta stare de fapte. Din pacate, suntem abia la inceput, obisnuieste-te sa crezi asta…
Mielu Nebunu'
11 decembrie 2010@ Viorel
Mai socotim si ca imobiliarele nu mai sunt „de interes” pentru banci, au pierdut suficient in acest sector. Si vor mai pierde.
Multimea celor care isi pot permite un credit este din ce in ce mai mica, dar tu faci aceeasi confuzie pe care o fac si altii:
Confunzi necesitatea cu puterea de cumparare si ii scoti vinovati pe oameni (din cauza mentalitatilor…) ca nu se fac tranzactii!
Nu , Viorele, vina ta si a altora ca tine ,este ca nu mai stati intre oamenii simplii, nu mai aveti „pulsul poporului”.
Oamenii astia chiar nu-si permit sa-si cumpere casa!
Viore
11 decembrie 2010@Mielu: nu ai inteles ce am vrut sa spun si o sa vin cu niste lamuriri. Normal ca preturile vor mai scadea, lejer 25%. Afirmatiile tale, luate separat, sunt corecte. Dar totusi ce profil faci tu? Al celui care nu are inca ce sa caute la banca, al celui care mai trebuie sa evolueze profesional inainte sa se gandeasca la rate, fie si pentru o masina? Daca prietenii/cunoscutii tai sunt atat de redusi incat sa se indatoreze si maine doar pt ca pot si ca in traditia romaneasca sa ai casa e un „apogeu” atunci te sfatuiesc sa ai grija cand stai in preajma acestor oameni, par sa nu aiba calitate. Revenind la ce am spus eu: nu acuz mentalitatea romanilor, acel „pesimism” de care vorbeam nu se refera la mentalitate, dimpotriva, e o calitate, oamenii din jurul nostru sunt constienti ca avem brambureala cu pensii, salarii bugetari, someri si isi fac calcule, nu se arunca asa de nebuni. Ei asteapta zile mai bune , cand sansele sa isi pastreze sau sa gaseasca un job mai bine platit vor fi considerabile. Atunci vor reincepe sa isi inbunatateasca viata, masini, case. Deocamdata, chiar daca preturile la case ar cobori, o mare parte s-ar intreba daca la anul mai au cu ce sa le plateasca. Asta am vrut sa spun nu ce ai inteles tu.
Corul Van(z)atorilor
11 decembrie 2010Noi suntem din „Miorita”…
Deci manipulantul sau manipulatorul „turmei” tre’ sa fie un cioban … cu mai multi bani decat creier… care sa cumpere la plezneala.. pasuneala …sa aiba bulan .. sa devina … formator de trend.. parca am mai auzit balada asta.. dar deh .. expertii in ale economiei ne vorbesc de cicluri, repetari…
eusitu
12 decembrie 2010@#8
Am plecat sa scap de badarani.
Dragos Dragoteanu
12 decembrie 2010@eusitu
Sunt de acord cu tine!
eusitu
12 decembrie 2010@11
50% din venituri pentru casa este enorm de mult. Oamenii aia nu au cum sa traiasca 25 de ani in lipsuri.
La noi e doar 32% (total cheltuilei lunare legate de casa: ipoteca+ asigurare+ impozit+utilitati) si totalul datoriilor la 40%. Prim casa aici functioneaza ca statul garanteaza doar diferenta dintre 20% si 5% dar pentru asta ia o taxa. Din taxa se face un fond care este folosit la despagubirea bancilor in caz de faliment.
Mielu Nebunu'
12 decembrie 2010Ati auzit cu totii????
Un nivel de indatorare de 50% NU este practicat de tarile civilizate, cu economii stabile si puternice. aduceti-va aminte ca, pana nu demult, nivelul de indatorare este de 80% sau 90% din venituri in anumite cazuri….
Nu poti trai numai ca sa platesti la banca si sa nu-ti ajunga banii nici de-o paine.
Asta nu a dus la umflarea preturilor? Nu a fost o manipulare bine mascata?
………………………………………
Sa vedeti cand se vor relaxa creditele iarasi, peste vreo 4-5 ani, n-o sa aiba cine le lua….
crocodilul
12 decembrie 2010…Sa vedeti cand se vor relaxa creditele iarasi, peste vreo 4-5 ani, n-o sa aiba cine le lua….
se gasesc altii, nu uita ca in fiecare dimineata un fraier se leaga la sireturi, cum spune proverbu’
perfect de acord cu tine la post-ul 11.
Mielu Nebunu'
12 decembrie 2010@ crocodilul
Multumesc pentru apreciere, man!
Fraieri au fost , sunt si vor mai fi pe lumea asta, no problemo!
Da’ sa vezi cand opinia publica isi va schimba polaritatea si lumea va face cozi la banci sa-i rupa in bucati pe bancheri, nu ca sa le mai ceara bani.
Ce??? Credeti ca nu vine ziua aia??? Va inselati, e mai aproape decat credeti!
Money
12 decembrie 2010ei au recunoscut….noi cand vom recunoaste??? http://www.youtube.com/watch?v=iZunMPWcOLY&feature=related
Dragos Dragoteanu
12 decembrie 2010@man(iac)
„Prietene”, de ce nu-l intrebi direct pe tovarasul Isarescu, de ce s-a lasat maniplulat si a achizitionat un apartament in Baneasa Rezidential taman cand piata era pe val, prin 2008, in vara? Eu l-am manipulat, nu?
man
12 decembrie 2010D-le Dragoteanu , cand spuneati acum 2 ,3 ani dvs , Zilistenii si altii ca preturile cresc , nu pot decat creste ce faceati , nu tot manipulare ?
Lasati pe altii sa dea lectii de moraliate , acum 2 ,3 ani n-am auzit pe nimeni sa zica ca preturile ar putea scadea , eu m-am informat dupa anumite bloguri si singurul care a avut curajul sa spuna adevarul a fost balonulimobiliar.blogspot.com
Acum , foarte subtil din articol lasati sa se inteleaga ca si acum suntem manipulati pt ca preturile sa scada ,de unde rezulta ca preturile sunt acum ok .
Aveti obrazul cam gros , domnule ……
man
12 decembrie 2010Sper sa aveti decenta sa lasati si comentariul meu , atunci poate nu aveti obrazul chiar asa …… 🙂
Dragos Dragoteanu
12 decembrie 2010@”man”… sa fie!
Aici o sa gasesti oameni care ma fac praf si o sa le public toate postarile. Iubesc criticii seriosi!…
Mielu Nebunu'
13 decembrie 2010Eu am auzit oameni cu scaun la cap ca preturile vor scadea inca din 2004! Din pacate, preturile au scazut abia dupa 4 ani de la spusele lor, cand lumea ii uitase deja…
Prin 2006 am auzit si investitori straini spunand asta. Nici pe ei nu i-a bagat nimeni in seama.
Noi, romanii, auzim numai ce ne convine….
Mielu Nebunu'
13 decembrie 2010Valoarea imobilelor azi, simulare de rate si valori!
Am calculat, pe internet (deci e la indemana tuturor) cam care ar fi valoarea unui apartament de doua camere in acest moment.
Iata acum logica acestui calcul:
1. Presupunem ca facem achizitia prin Prima Casa, rate pe 30 de ani, ca sa avem rata cat mai mica posibil. Plecam de la premisa ca ne putem indatora 50% din salariul net, asa cum presupune regulamentul pentru Prima Casa.
2. Luam in calcul si urmatorul aspect: salariul net trebuie sa fie minim 400 de euro (adica 1720 lei, calculat la un curs de 4.3), pentru ca acelasi regulament de creditare pentru Prima Casa spune acest lucru.
3. Trebuie sa recunoasteti cu totii ca, dupa taierile salariale, in mediul bugetar (dar si in cel privat, pentru ca prin efect de „simpatie” privatii au taiat si ei salariile…) un salariu net de 1720 de lei este destul de greu de gasit!
4. Mai presupunem ca aplicantul are o situatie buna, nu mai are niciun credit sau card de credit active, sau ,daca a avut, deja a scapat de ele…..si nu sunt probleme inregistrate la Biroul de Credit.
5. Va plati, care va sa zica , o rata de 200 de euro pe luna.
……………………………………………………………………..
Stiti care este suma imprumutata? Ca, de fapt, aici doream sa ajung…
Ei, bine, suma imprumutate este de ……34 500 de euro! Mai pui 5% ,avansul oferit in programul Prima Casa, si afli exact valoarea imobilelor in acest moment!
……………………………………………………………………..
Concluzie: preturile sunt inca foarte mari, eu am facut calculul pe un salariat ideal. Iata de ce nu se fac tranzactii, cererea inca nu se intalneste cu oferta, si nici nu o va face , minim doi ani de-acu’ incolo….
Eve
13 decembrie 2010Dragos,
Stii bine ca pe bursa e alta poveste. Sper ca nu-ti inchipui ca sunt oameni care au intrat cu 50 k eur si acum sunt milionari. Acest lucru putea sa i se intample doar unuia din sistem, care stia de ex. cand intra investitorii straini cu bani sau avea acces la diverse manevre cu sau fara obladuirea/stirea cvm-ului care uneori nici nu se prindea despre ce e vorba. Si acest tip din sistem actiona de regula in haita.
Sau era unul din mogulii care manipulau la vedere piata ca in Romanica unii sunt mai egali decat altii.
Deci sa nu-ti inchipui ca o inteligenta de genul Benjamin Graham te face bogat pe bursa din Romanica.
Manevrele te fac bogat!
Dragos Dragoteanu
13 decembrie 2010@Eve
Nu joc pe bursa, dar mi se pare acelasi gen de investitie in perioade de boom economic.
nicu
13 decembrie 2010Citesc postarile dumnevoastra de ceva vreme…Bagajele mele sunt facute,si dupa sarbatori plec cat mai departe de tara asta plina de „mielu nebunu” si alti asemenea lui…Niciunul nu are nici o problema ca plateste cele mai multe taxe din lume,si pe alocuri cele mai mari,cea mai scumpa si proasta mancare din lume,dimpotriva se calca pe picioare la cozi in supermarketuri,cele mai proaste servicii pe care ti le poate da un stat pt taxele pe care le platesti etc…N-am vazut o solidaritate a acestui popor de slugi,care va deveni in curand un popor de scavi,o solidaritate spuneam care sa duca spre exemplu,la falimentul unui supermarket care spoliaza atat furnizorii locali cat si clientii finali iar la sfarsit dupa rulaje de miliarde de euro,are pierderi sau cel mult profit de 1%(cu salarii minime pe economie si spatii construite de furnizori)…Daca ati fi atenti cat trebuie sa coste ceea ce cumparati voi ca idiotii,si ati face ceea ce trebuie sa faceti,poate v-ar ramane ceva bani sa va ganditi si la o casa…Desi nimeni nu a construit nici un cotet in viata lui,toata lumea stie cat costa…dar nimeni nu stie cat ar trebui sa coste un litru de lapte…sau de ce un kg de carnat de la tarani,pe care va inghesuiti sa-l cumparati prin targuri,desi respectivul nu poarta macar o manusa cand va impacheteaza marfa,costa 60 ron (15 euro)…deci un metru patrat construit egal 50-70 kile carnati”eco”.Fratilor vindeti-va casele si mancati banii in 4-6 ani…Voloare de inlocuire,cost,amplasament etc ,notiuni absolut inutile in tara asta…In zece ani de acum acolo,probabil ,daca manipularea asta o sa functioneze,si nu e exclus uitandu-ma la comentariile de aici,evreii o sa aiba in sfarsit o tara iar poporul roman o sa ajunga acolo unde-i este locul…la gunoi…De-a lungul istoriei am avut conducatori care nu au dat voie ca natia sa dispara,acum poporul suveran si-a ales conducatori din randul sau…Oameni buni vindeti case cu 10000 si cumparati-va meganuri cu 15000…Asta e viitorul…Dragos Dragoteanu respectele mele cateodata
Dragos Dragoteanu
13 decembrie 2010@Nicu
Bine ca pleci, scapa Guvernul de-o gura-‘n plus de hranit!…Acolo vei fi tratat altfel si vei face diferenta dintre un paria si o sluga! Prefer sa fiu sclav in propria tara decat caine in „cotetul” altuia! Sincer, meriti mai mult! Succes!
nicu
13 decembrie 2010Si Dragos Dragoteanu,nu incerca sa explici unui gutan de ce vorbeai de cresteri de preturi acum cativa ani…criza e chestiune ciclica de care unii profita si in care unii pierd in lumea civilizata…aici pierd doar romanii si altii castiga…un roman nu vede o oportunitate nici daca-i cade in cap si-i sparge capul…si sa nu aud destepti care-mi spun ca generalizez ca vars..pastreaza posturile astea gen „mielu” sau „aristotel”, peste 5-7 ani ,s-ar putea sa foloseasca cuiva…in nici un caz lor…atunci vor fi in aceeasi situatie dar probabil,sper,nu vor mai avea tupeul sa deschida gura…
Dragos Dragoteanu
13 decembrie 2010@Nicu
Te informez pe final de „stagiune” romaneasca…nu toti romanii sunt cretini! Eu, Dragos Dragoteanu, raman in Romania pentru ca vreau! Liber e cel care isi accepta statutul, nu neaparat cel care cauta altul mai bun! Parerea mea….
nicu
13 decembrie 2010Mai citeam undeva aici…50% din venituri pt casa e enorm…tare…dar 100% din venituri pt papa,care se face caca, o fi putin…Parlitilor faceti greva la mancare ca acolo e problema voastra,nu va dati cu parerea despre case,ca nu va pricepeti si nici n-o sa aveti niciodata
Dragos Dragoteanu
13 decembrie 2010@Nicu Nicolae
Aici deja exagerezi…Pleaca mai repede din tara ca ar fi pacat sa mai pierzi timpul cu noi.
Tavanulfals blog
13 decembrie 2010Indicele „imobiliare.ro” este desfiintat de catre publicatia insasi, prin articolul urmator in care agentii imobiliari divulga pretul REAL al tranzactiilor.
Apartament 3 camere zona Fizicienilor 72 m.p. – 50.000 euro !!!
Apartament 2 camere Policlinica Titan confort 1 – 38.000 euro !!!
Apartament 2 camere zona Dristor 52 m.p. confort 1 – 43.000 euro e scos la vanzare de 2 luni si nu il cumpara nimeni !!!
Atsfel, incet, incet mafia bancar-imobiliara incepe sa intre la apa 🙂
http://www.imobiliare.ro/apartamente/apartamente-cu-2-si-3-camere-cat-o-garsoniera-in-2007_db/
Mielu Nebunu'
13 decembrie 2010@ Tavanulfals
Citeste ce-am scris la #24.
Edi
13 decembrie 2010pt #28.
la parametrii dati de d-voastra acolo, suma pe care o putem lua de la banca este de aproximativ 39000 euro
Tavanulfals blog
13 decembrie 2010@ Mielu’ Nebunu’
Absolut de acord !
Preturile despre care vorbim raportate la media de salarizare nu reprezinta altceva decat NORMALITATEA … Manipulatorii si oligofrenii continua sa publice anunturi fara nicio legatura cu realitatea de fapt… Doar ca fazani sunt din ce in ce mai putini… Am dat exemple pe blogul meu de agentii imobiliare care induc in eroare opinia publica, escroci ordinari care se mai considera si „specialisti imobiliari” 🙂
Sa-i multumim lui Dumnezeu pentru criza asta ca cel putin ne deparaziteaza de stafilococi si streptococi !
Mielu Nebunu'
13 decembrie 2010@ Nicu
Am o proprietate in Bucuresti! In curand voi avea doua!
Mai am una la Slatina, dar e nelocuita de ani buni, n-o pun la socoteala, nu a intrat in vederile mele niciodata, in niciun fel.
Toate fara sa ma bag sluga la banca in niciun fel.
Las-o mai moale cu sentimentele astea de mandrie, ca nu merge cu mine, stii cum se zice :”cainele care latra nu musca!”, in plus, ai sa ai o maaaaaaaare surpriza: evolutia pietei are sa-mi dea dreptate!!!!
Mielu Nebunu'
14 decembrie 2010@ Tavanul fals
Da, era nevoie de o criza. Lumea in care traim este „expirata” din multe puncte de vedere si avea nevoie , sa zicem, de o primenire.
Poate mai scapam de ciorile care ne sfideaza din Porsche Cayene, VW Tuareg si alte de-astea…..
Nu sunt rasist, n-am nimic cu nimeni, dar unii prea s-au obisnuit sa nu faca nimic si sa traiasca in permanenda fronda si sfidare la adresa majoritatii.
Aia sunt cei care nu muncesc, nu noi! M-am intalnit in ultima luna de zile cu tot felul de agenti imobiliari si unul dintre ei m-a pus sa semnez pe comision de 10% !!! Va vine sa credeti? Am vrut sa-l leg de masina sa-l tarai prin oras!
Mi-a si zis , saracutzu la minte ce se afla, ca nu mai au incasai si de-aia tre’ sa umfle nota!
In afara de faptul ca una am gasit pe siteuri si cu totul altceva am gasit pe teren. Mai jos cu cel putin 15%.
cristi
14 decembrie 2010mielu si cu tavanu’…numele lor spun totul…domnilor ati construit ceva in viata voastra?…eu mi-am facut casa de la zero…si stiti cat costa …minim 600Euro/mp, de calitate medie spre buna…mai puneti domnilor si terenul, autorizatii, spagi, avize, vreo 12-16 luni de munca….cam cat crezi ca o sa cer daca vreodata vreau sa o vand…300Euro/mp ca asta e puterea de cumparare a romanilor?…nu va mai plangeti de preturi la case ca nu toti tre sa fim proprietari…de ce nimeni nu protesteaza la pretul carburantului, la cel al alimentelor, al energiei, la numarul mare de taxe?…de ce?
Tavanulfals blog
14 decembrie 2010@ Cristi
Pretul carburantului nu a crescut in ultimii 8 ani de 10 ori asa cum s-a intamplat cu piata imobiliara…
In legatura cu intrebarea „daca am construit o casa” te anunt ca in toamna asta am terminat una in regie proprie pe amplasamentul fostei locuinte (120 m.p.). Nu am depasit 350 euro / mp cu finisaje medii incluse (fara travertin, fara marmura la intrare, fara candelabre si sticla de Murano… Am construit o locuinta de nivel mediu, bine izolata ale carei calorifere sunt la 45 de grade acum si nu poti sta in casa de caldura… Asadar : autorizatie constructie + casa finalizata termopan, lindab, gresie, faianta, centrala etc. = 40.000 euro de unde rezulta un pret de circa 333 euro / mp !!!
Mentionez ca erau toate utilitatile trase pentru ca am demolat locuinta veche…
Nu mai prostiti lumea aici cu notiunile voastre de specialisti in constructii… A propos de teren, ieri spunea Niels Schnecker ca pretul terenurilor din Romania este inca cel mai mare la nivelul Balcanilor…
Eu prevad un pret de 700 euro /mp pentru constructiile noi de cartier gen Titan, Drumul Taberei, 13 Septembrie, Vitan etc… Acolo se va ajunge intrucat oligofrenii care au construit monumentele prostiei in 2007-2008 ( alea de pe Vacaresti, Dudesti, Titan unde seara se vad doar 3 lumini aprinse si unde sunt sute de apartamente goale ) vor ramane cu ele mult si bine… Oricat ar incerca bancherii sa evite executarile silite nu mai pot baga gunoiul sub pres pentru ca deja nu mai pot intra in….casa 😉
eusitu
14 decembrie 2010@26
Cele mai mari taxe din lume in Romania? Ma faci sa rid!
Impozit anual pe proprietate de 1-1.5% din valoarea de piata a proprietatii. Taxa de transfer de pamint de 2% din valoarea proprietatii. Aveti asa ceva?
Dac pleci din Romania sa cauti in tarim de vis te inseli amarnic. Dragos nu te mai caciuli ca sint destui romani prin strainataturi care au o viata mult mai decenta decit a unui sclav din Romania.
Mielu Nebunu'
14 decembrie 2010@ Nicu
Nicule, te dai in stamba pe baza unor frustrari si a unor nereusite!
Ai sa vii inapoi din strainatate cu coada adanc bagata intre labele dinapoi!
Mihai Marculescu
14 decembrie 2010Cristi, in anii 2000 – 2002 un apartament bun cu 3 camere in cartiere precum Militari sau Crangasi costa 12.000 – 14.000 dolari.
Acest pret era mult sub valoarea de inlocuire din acel moment, motiv pentru care nu se realizau constructii noi pe acest segment. De fapt constructiile noi au inceput sa apara dupa 2005 cand pretul apartamentului de mai sus depasise 40.000 euro !
Chiar daca in 2000 un apartament costa cat o masina de clasa mica (vw Polo) se faceau tranzactii destule …
In prezent somajul creste, salariile scad, bancile nu prea mai dau credite. De ce nu ne-am intoarce la acele vremuri (preturi) ?
Totusi exista cativa factori care intarzie aceasta evolutie, dar nu o vor putea opri:
– o parte din apartamente sunt ipotecate la preturi mari (2007 – 2008)
– reperul preturilor mari din 2007 – 2008
– inflatia
Mielu Nebunu'
14 decembrie 2010@ Cristi @ Nicu
http://www.gandul.info/news/efectul-verde-al-crizei-investitii-imobiliare-de-1-miliard-euro-abandonate-in-inghesuitul-bucuresti-7811413
Suntem toti nebuni! Suntem toti dementi!
Uite care e miscarea pietei, eu si tavanulfals vorbim din ce ne+a lasat ca mostenire spirituala Mama Omida, nu+i asa_
Ion Pribeagu
14 decembrie 2010Hello la toata lumea – suparati si altii multumiti – la unii merg afacerile iar la altii nu, dar craciunul vine la toti si porcii asteapta ignatul pretul este asa cum este iar viata merge inainte. Intr-o economie capitalista salbatica/romaneasca preturile nu prea au legatura cu veniturile romanesti dar nici nu prea sunt facute in Romania iar cele facute mai ales ECO – VERDE sau DE CASA au valori bine reglate de cerere si oferta – nu este obligatoriu sa cumperi decat daca poti iar imobiliarele sunt pretuite asa cum spune si popescu in functie diversitatea f-actorilor intrati in marketing or mai pe limba noastra frumoasa – cum gasesti fraierul cu cash-caval ca aia cu bani virtuali sunt conditionati de alti f-actori atat cei necesari cat si impusi de situatie dar eu urez tuturor blogerilor o manipulare asa cum si-o doreste, un an mai bun si succes pe 2011 – celor care pleaca sa nu se uite inapoi cu manie sau suparare iar celor care vin acasa va urez sanatate si rabdare si al de sus vi le va aranja asa cum numai el stie, la unii mai mult si la altii mai putin dar la toti CEVA – macar intelegerea situatiei, doamne ajuta-i pe ROMANI si lumineaza-le calea cea buna ca oricum o aleg ei pe cea rea fara alt ajutor.
Mielu Nebunu'
14 decembrie 2010@ Cristi @ Nicu
http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/96619/Ce-e-mai-rau-abia-acum-urmeaza-2011-anul-marilor-falimente-in-imobiliare.html
Nu cumva si articolul asta tot de mine e scris? Poate i-am inspirat pe cei de la wall-street.ro in secret sa scrie asemenea chestii!
Poate va amintiti postarile mele din trecut! Concluzia , in imobiliare, e una singura : patronatul trebuie sa se obisnuiasca de pe acum cu ideea de faliment, in felul asta s-ar salva de la o depresie puternica atunci cand va aparea fenomenul.
Mielu Nebunu'
14 decembrie 2010@Ion Pribeagu
Respect, stimabile domn!
cristi
14 decembrie 2010nimeni nu zice ca nu trebuie sa fie si falimente…ca proiecte proaste cu carul…legat de pretul de constructie: puteam sa fac casa si cu 300Euro/mp dar si cu 900Euro/mp, insa ca eu sa am siguranta unui lucru bine facut am ales solutia de mijloc…poate si daca facem sa vadn nu alegeam cu 300 ca sa nu am probleme apoi cu acei oameni…dar sa iti mai zic ceva: cum ti se pare cand dai 300Euro/mp pentru teren?…aici ma doare tare…preturile apartamentelor in trecut erau mici ca se dadeau aproape gratis de la stat…ca dupa revolutie ne-am trezit multi proprietari…sa fii stat toti atunci in chirii, ce batalie era pentru apartamente daca statul ar fi scos la vanzare, ce licitatii erau… daca fac un calcul cred k pretul la benzina cam tot asa de mult a crescut… deci terminati cu 30 de mii la 2 camere in zona buna ca atat nu e nici pretul de cost, fara teren saule cheltuieli….
ovidiu
14 decembrie 2010salut…sunt din cluj si anul acesta am terminat constructia unui imobil cu 3 apartamente: P+2E…unul e pentru mine si celelalte pentru vanzare…pretul de constructie al unui apartament de 60 mp suprafata utila ( aprox 80 construiti) la care se adauga 2 balcoane, este 30 de mii de euro. La acest pret adaug terenul, care pentru fiecare apartament inseama inca 18 mii de euro…mai pun proiectul cam 5mii, mai pun pentru utilitati si autorizatii si avize inca 10 mii.
Deci in concluzie cam 50 de mii e pretul de cost al unui apartament…ce sfat imi dati domnilor specialisti, la ce pret sa vand? ce profit sa cer?
Mentionez ca pentru autorizatii am stat 7 luni iar ca sa ridic ckadirea inca 5, deci teremnul este de un an de zile.
Dragos Dragoteanu
14 decembrie 2010@Ovidiu
Ai doua solutii!
Planul A – sa incerci sa-ti recuperezi banii investiti, cat mai repede posibil, prin vanzare! Ai fi un mare norocos daca-i castiga macar dobanda bancara pe perioada ridicarii imobilului.
Planul B – daca n-ai credite sa incerci sa inchiriezi, macar sa-ti scoti intretinerea si dobanda banilor investiti, ca si cum ar fi in banca!
Mielu Nebunu'
14 decembrie 2010@ Cristi
Sunt perioade care se preteaza anumitor afaceri…sunt perioade cand acelasi tip de afaceri trebuie evitat. Cam asta si cu imobiliarele…
In privinta pretului terenului si a influentei pe care o are in pretul final al constructiei sunt de acord cu tine!
…………….
Dar asta va fi un nou motiv de faliment: stiu sigur ca in Bucuresti s-au vandut terenuri intravilane ce se pretau la P+8, P+10 la care pretul de tranzactionare a fost 4 000 euro/mp, si, prin urmare , incidenta pretului terenului in metrul patrat construit este pe undeva pe la 1 000 de euro/mp. Adaugam, asa cum zici tu, 600 de euro/mp pretul constructiei, adaugam tva si avem un minunat pret al constructiei de 1750 de euro/mp la apartamente noi!
Cu cat trebuie sa vanda astia apartamentel ca sa iasa macar putin in profit?
Repet, poate ca nu se mai merita , pentru unii sa faca imobiliare.
Anul 2011 va anul falimentelor in acest domeniu!
………………………………………….
Sau, cum zice Dragoteanu (si foarte bine zice) :traim vremurile in care limitarea pierderilor este tot un castig! Vor trebui sa vanda in pierdere, mai salveaza ce se mai poate! Cat se mai poate…..
.
Dan
14 decembrie 2010Ovidiu, unde-i pozitionat? ca pe urma vezi daca se pot vinde si abia pe urma pretul
Dan
14 decembrie 2010de la Aristotel o bijuterie:
„wanking fuckin’ bankers”
http://www.youtube.com/watch?v=koY6kXhQDQo&feature=player_embedded
Dragos Dragoteanu
14 decembrie 2010@Dan
Onania nu salveaza Romania! Nici macar cea bancara!!
Mielu Nebunu'
14 decembrie 2010@ Dragoteanu
Ti-am urmarit interviul de cateva minute de pe imopedia…
In primul rand, cum ai reusit sa vorbesti frumos, circula un folclor despre tine ca esti cam slobod la gura…. Cred ca ai facut eforturi mari, nu-i asa?
In al doilea rand, ai dreptate cu totul.
AristotelCostel
15 decembrie 2010a plecat nicu? 🙂
Da’ de ce ne lasa? 😀
A perceput gresit realitatea si s-a obisnuit asa? 😛
„criza e chestiune ciclica”
Creste si se plafoneaza? Desfasuratoare sinusoidei e ascendenta?
sau…
Ţugurlanu’ a auzit ca intrăm în UE şi cresc salariile de la 100 la 300 Euro/luna in primii zece ani, dupa care se da decret pentru majorarea salariului minim la 1 metru patrat, preferabil ca in Madrid, 4000 Euro/luna.
si…
Ţugurlanu’ s-a îndatorat preventiv pe 30 de ani pentru o monstruozitate ceauşistă la preţ de Milano.
Estimare ciclu… 2 🙂 2040 punct
Ion Pribeagu
15 decembrie 2010Hello din frumoasa Romanie acoperita de zapada – de prin ziare citite:Bucurestiul are
În ordine alfabetică, lista este deschisă de 4 Audi Q7 şi 23 QB6, după care urmează 150 de maşini Bentley. Lista continuă cu peste 500 de BMW-uri seria 7, 19 seria 8, peste 200 de de BMW X5 şi 7 X6, la care se adaugă alte 161 X70. Maşinile de lux nu lipsesc din top, în Bucureşti fiind înmatriculat un Bugatti, peste 20 de Buick-uri, 160 de Cadillac-uri şi aproape 100 de Crysler-uri. Puţini ştiu că în Capitală sunt 102 de bolizi Ferrari, dintre care cele mai multe maşini sunt model F131. Citiţi mai mult despre câte maşini ultrascumpe are Bucureştiul pe http://www.gândul.info – si ma intreb EU – ce legatura are castigurile statistice romanesti cu cele de mai sus…. miracolul romanesc iar in jurul Brasovului a mai crescut unul Brasovia numai cu vile si casoaie de te minunezi nu alta
Oare si astea se fac din venitul mediu si ca sa nu-l supar pe vreun bugetar si astia sunt bine reprezentati ca proprietari de vile si casoaie (NU apartamente ceausiste)
Mielu Nebunu'
15 decembrie 2010@ Ion Pribeagu
Faci o maaaaaare greseala ,stimate domn!
Bucurestiul nu este acoperit de zapada…..
Ion Pribeagu
15 decembrie 2010ptr Ovidiu – La o estimare initiala se pare ca tu ai gandit acest imobil ca investitie lunga dar si ca CUIB-ul tau si daca nu esti cu cutitul in coaste ai pus-o BINE caci:
Profitul tau este cuibul (daca ai facut investitia in regie proprie) si cel mai bine la acest moment este inchirierea chiar daca este mai mica decat acum 2 ani inca merge bine ca vanzarile/cumpararile sunt cam stationare dar daca ai nevoie de cash atunci cred ca poti cere/negociabil cam 850-1000 pe m2 si cauti europenii (contacte cu agentii multinationale ajuta inclusiv transferati fatbalisti sau alti bine platiti specialisti)
pentruca BANI sunt dar acum mai bine chivernisiti
Dan
15 decembrie 2010Corect dar e practicata pe scara larga… sau mai bine zis e o stare de spirit ce conduce principiile morale ale natiei
Dan
15 decembrie 2010Romani stati linstiti, munciti si nu va revoltati. Trebuie sa treceti prin criza plini de elan muncitoresc pentru viitorul luminos al tarii.
ORGANELE SECURITATII in frunte cu primul bulibasa al tarii sint alaturi de voi si apreciaza din plin banii produsi de voi
http://www.antena3.ro/life-show/muzica/concert-privat-al-trupei-u2-pentru-un-om-de-afaceri-roman-115134.html
AristotelCostel
15 decembrie 2010@Pribeagu
Regii asfaltului si, mai nou, exterminatorii gripei aviare sunt doua exemple tembele despre cum se transfera banul public in privat, iar mai departe il vezi si tu parcat sub forma de… F131.
Dar hai sa admiram bogatia neamului.
Astia macar lovesc naprasnic si… constant. 🙂
Pe tine ce te retine sa mai dai niste tunuri imobiliare?
Legat de statistici, ne-ai enumerat cateva sute… de situatii financiare… fericite. Milioanele de proprietari cu venituri de ~700 lei/luna pot fi omisi.
Si totusi, daca-i plin F131, poate din lipsa suprataxarii luxului, cam ca in tarile bananiere, țurgurlanu’ cu venituri de nivel mediu in UE trebuie să plăteasca 30 de ani o cloaca medie in cea mai saraca tara din UE, sa renunte complet la mobilitate, sa se lege la cap de prost, sa riste totul pe o singura carte, in nazuinta lui inexplicabila de a deveni sclavul unui sistem specializat in mulgerea prostilor.
AristotelCostel
15 decembrie 2010… ia uite… „a plati” se cenzureaza… mai bine moca. 😀
Ion Pribeagu
15 decembrie 2010ptr Costel – pariez ca pe blogul asta nu este nimeni homeless sau platiti cu approx.700 lei pe luna venituri (eu zic venituri ca stiu pe unii cu salarii de 1500 care cheltuiesc zilnic 2-300) si poate nici cunostintele apropiate dar toti stim de la TV….ca statistic suntem cei mai saraci din lume ca asa au zis dragii nostri conducatori/politicieni si guvernanti (aia care sunt miliardari) dar ca mai toti romanii se vaicaresc de mama focului ca nu sunt apreciati la justa lor valoare (am aterizat de curand in patria muma) dar daca nu ai fost prin vest/lagare de munca nu prea se cunoaste eficacitatea muncii si inca sunt convins ca lumea este platita pentru cat face sau chiar in plus (intrebati orice patron, eu nu-i plang dar stiu si-mi cunosc bine tovarasii) dar tot asa de bine recunosc ca pensionarii sunt loviti (majoritatea merita ca nu au avut coloana vertebrala) si tineretul dar astia macar au o sansa (numai una – seriozitatea) pe care daca nu o prind atunci cand trece pe langa ei nu le ramane decat vorba unora – cu turma la VOT
Ion Pribeagu
15 decembrie 2010Apropo Costele – eu nu apreciez in bine statistica automobileleor luxoase ci ma minunez ca un oras/capitala din estul europei are asa lux pe cap de locuitor – am luat ca exemplu imobilele si pretul lor versus veniturile statistice (alea reale nu stiu) si
am vazut orase mai mari fara aceasta parada auto LUX – care sunt convins ca este o palma pe obrazul cetateanului roman dar asta s-a VOTAT asta avem nu mai intru in detalii ca nu vreau sa fac politica pe blog.
Mielu Nebunu'
15 decembrie 2010@ Ion Pribeagu
Cred ca e scris in codul genetic al unora sa fie hoti. Bine, nu e determinant ca natie, dar ceea ce este deranjant la noi este ca acestia ies ca paduchii , in frunte, la vedere.
In locul de unde vii dta , fiscul i-ar fi luat la puricat numaidecat si i-ar fi stors de averile dobandite ilicit.
In America , un actor renumit si bogat ca Wesley Snipes face puscarie pentru ca a indraznit sa traga pe duda sistemul de stat american. Asta pe langa faptul ca i s-au luat din conturi mai multi bani decat avea datorie catre stat.
Aceeasi fapta in Romania este invidiata de majoritatea covarsitoare a populatiei iar faptuitorul se plimba cu BMW X6 de 90 – 100 k de euro si rade cu gura cat mai larg deschisa, sa i se vada molarii de aur.
AristotelCostel
15 decembrie 2010Pribeagu, se poate si la TV.
Eu ma multumesc si cu eurostat.
Si ce tot ii dai cu votatu’? Chelu’ a castigat in 2004 pe un discurs anticoruptie.
… no bine, o furat tot. 😛
Dan
16 decembrie 2010Popescu atentie!!!
O veste BUNA….. de la bulgari
http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/cu-10–mai-multe-tranzactii-in-2010-pe-piata-imobiliara-din-bulgaria-14674.html
p.s. cred ca am s-o votez pe elena udrea daca-mi promite ca o sa vina cu un nou program prima casa… popoul o merita pe elena udrea dupa epoca de aur, in derulare, a preamaretei JAVRE… sa votati bine si data viitoare HAHAHA (in stil hahaiala prezidentiala)
Popescu
16 decembrie 2010Dane> vezi sa nu te deranjezi la stomac cu stiri pozivite ca asta..
Popescu
17 decembrie 2010Dane> mi-a placut articolul, e chiar pozitiv si util, mai ales pentru romanii care nu pot gandi decat pana maine, nu mai exista si poimaine.
Rusii au luat locul englezilor pe litoralul bulgaresc, treaba merge mai departe:
„Cu 10% mai multe tranzacţii în 2010 pe piaţa imobiliară din Bulgaria
2010 a adus mult aşteptata stabilitate pe piaţa imobiliară din Bulgaria şi a fost, în mod cert, un an mai bun decât 2009, în ciuda faptului că nu a reuşit să stopeze ieftinirea imobilelor.
Anul acesta, pe piaţa imobiliară bulgărească a crescut numărul cumpărătorilor ruşi cu 40% faţă de 2009, însă nu a mai apărut nici măcar un englez interesat să achiziţioneze un imobil în această ţară.
Cei care doresc să cumpere proprietăţi în Bulgaria trebuie să ştie că acum este momentul potrivit, arată studiul realizat de Bulgarian Properties. Chiar dacă piaţa nu a ajuns la cel mai jos nivel, este pe cale să o facă, iar cine mai aşteaptă ar putea rata nişte oportunităţi extraordinare.”
Popescu
17 decembrie 2010Dragos Dragoteanu> am vazut si eu video-ul, ai dreptate in ce spui.
Mi-a placut aia cu vecinatati neprietenoase 🙂 Iti arat eu niste locatii unde tiganii sunt foarte prietenosi
Pe de alta parte mi-ai parut cam suparat pe viata (si pe piata), ce se intampla, nu bate vantul pe directia ta?
florin
17 decembrie 2010Bun de tot articolul,majoritatea comentariilor proaste.Proaste pentru ca tot timpul se generalizeaza.Vad ca orice segment al pietei imobiliare este considerat si trata ca fiind identic cu alt segment, ca in ultima instanta ca actorii acestei piete ( indiferent ca sint proprietari,cumparatori sau agentii) sint considerati identici.Si nu este deloc asa ,nu exista doi oamnei identici ,deci reactiile lor vor fi intotdeauna mai mult sau mai putin diferite,dar sigur nu vor fi perfect identice.La urma urmei despre ce segment al pietei se discuta ? Despre proprietati in valoare de peste un milion de euro ? despre terneuri ? despre constructii noi ? despre case/vile ? despre apartamente ? despre apartamente in zonele ultracentrale / despre garsoniere confort III in ferentari ? Isi inchipuie cineva ca modul de a reactiona al celor implicati in o tranzactie de 650000 euro este identic cu al celor care tranzactioneaza un apartament de doua camere confort II la margine de Bucuresti ?
Dragos Dragoteanu
18 decembrie 2010@florin
O sa te miri,dar filozofia tranzactiilor imobiliare e aceeasi! Complexitatea e diferita!! Spun asta dupa 18 anisori de imobiliare, zi de zi.
Dan
17 decembrie 2010hopa… Popescu te-am prins, ti-ai prins urechile si in piata imobiliara de pe malul bulgaresc?!
zi repede ce „investitii” ai mai facut si acolo de nu poti scapa de ele acum!
Dan
17 decembrie 2010uite ca nu sint singurul care are o impresie buna despre generatiile de studenti din ziua de azi (generatii de morti):
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cand-politistii-iau-la-bulan-cartile-de-ce-lui-boc-si-basescu-nu-le-e-frica-de-popor-56602.html
popescu uite din cauza asta nu o sa mai mearga nimic in tara asta de rahat in care ne suportam pirturile, ca sa ma exprim plastic, pt ca am ajuns niste resemnati tembeli in fata sortii incapabili de a reactiona……
o tara MOARTA, excelenta pt noi si vechi generatii de borfasi, criminali si tilhari
Ion Pribeagu
18 decembrie 2010din Romania Libera/comentariu din articol scris de un NECUNOSCATOR SI IATA DECE:
Inainte de 1989 Romania avea cei mai putini proprietari de imobile in orase dar dupa revolutie FSN/PSD a cedat populatiei la preturi modice imobilele in care traiau cu chirie la STAT – cateva sute de dolari imobilul si de aceea acestea se vindeau apoi cu sume 3-5000 dolari in provincie si 10-20000 in Bucuresti de catre veneticii acre se intorceau in locurile natale/parintilor pentru a prelua casele si pamantul returnat de guvern. citatul acesta este total gresit cu explicatie filozofica – adevarul este altul si statisticile arata aceasta – numarul de cumparatori sub nivelul tarilor dezvoltate
„Nu vă pune pe gânduri că ţara care are cei mai puţini proprietari este Germania, aproximativ 40%? Iar Germania este locomotiva Europei. E important de reţinut că pentru a fi proprietar trebuie să ai instincte corespunzătoare. Suntem stimulaţi să devenim proprietari, dar asta este de fapt o aberaţie, pentru că nu putem să fim toţi proprietari. În România sunt prea mulţi proprietari, din ¬cauza aceasta este o cădere puternică a imobiliarului, uitaţi-vă la imobile, unele sunt jalnice. Ar trebui să existe politici fiscale, în sensul unei clare departajări: stimulezi individul să plătească chirie şi este o parte a pieţei, şi stimulezi pe cine poate să fie proprie¬tar” apreciază Dan Ioan Popp, preşedinte Impact.- inchei citatul si acum o alta precizare privind calitatea imobilelor – acele apartamente confort 2-3-4 erau facute pentru muncitorii temporari angajati sau camine muncitoresti dar aceste tipuri de imobile sunt multe si in Germania locuite/inchiriate de turci si alte etnii migratoare la munca de JOS.
Tavanulfals blog
18 decembrie 2010@ Dragos Dragoteanu
Sa-i verifici IP-ul lui Popescu pentru ca eu l-am prins pe blogul meu cu multiple identitati virtuale care se laudau una pe cealalta si se incurajau ca piata imobiliara „isi revine” Mai concret, Popescu face ca in bancul ala cu broasca de pe lacul in care ramasese singura si se plictisea… De la unul din maluri (nu Mall) striga „Hey, You !!!” apoi traversa balta si raspundea: „Who, Me ???”
@ Popescu
Povestea asta cu „acum e momentul sa cumparati” nu e doar a celor de la „Bulgarian Properties”… Incepusera si oligofrenii nostri din piata imobiliara prin primavara sa sustina ca „preturile au inceput sa creasca” :))) Cativa agenti imobiliari asociati intr-o „Loja a prostiei supreme” au inceput sa publice preturi mai mari cu cateva procente… Apoi, celebra doamna care era pe atunci presedinte ARAI spunea ” Clientii nu mai cred ca preturile sunt mari si sunt multumiti cu actualele valori imobiliare…” Apoi presedintele bancherilor din Romania spunea ca ” Piata imobiliara a ajuns la minimul istoric, preturile nu vor mai scadea…”
:)))) Dragul meu Popescu, e cumva o onoare sa iti insusesti elucubratiile de tip oligofren prezentate mai sus ???
Mielu Nebunu'
18 decembrie 2010@ Tavanul Fals
Am facut o experienta zilele trecute, dar nu v-am mai zis….
Am sunat la mai multe anunturi de vanzare, acolo unde scria : „particular, vand ……….”. Am vazut ca majoritatea erau agentii. Am nimerit si vreo cativa particulari.
Ce pot sa zic ,in urma discutiilor telefonice si a vizionarilor care au urmat, este ca, in realitate preturile au scazut cu , 23-25% fata de anul trecut si nici asa nu se vinde! Am intalnit proprietati care erau la vanzare din 2009 , tot scazusera la pret, lumea venea…..se uita …..si cam atat!
In acest moment, in Bucuresti, se poate cumpara un apartament de trei camere, intr-un cartier, cu maxim 45-48 000 de euro!!!
Nu va mai lasati prostiti de anunturile agentiilor, care sunt in foame de bani si vor neaparat sa vanda la pret mare!
In realitate , nu reusesc decat un singur lucru : sa nu vanda, sa amageasca proprietarii si sa mareasca dimensiunile blocajului imobiliar! Se traieste din amintiri, ca in 2008, un ap. de 3 cam.,se vindea cu mult peste 100 000 de euro.
NU MAI CREDETI PROSTIILE AGENTILOR !!!!!!!
Cornel Balan
18 decembrie 2010@ TAVANUL DE RIGIPS…
🙂 Promit ca de Craciun sa iti cumpar o harta a Bucurestiului!
„Astfel, monumentele prostiei construite in 2007-2008 (cele pe care le vedeti in Bucuresti terminate si nelocuite pe calea Dudesti, Vacaresti, Titan, Vitan etc… vor ajunge in curand la 700 euro / m.p. (unul dintre acesti dezvoltatori deja are publicitate pe toate televiziunile la pret de 690 euro / mp insa clientii lipsesc cu desavarsire )”
ASTA imi demonstreaza ca habar nu ai UNDE sunt BLOCURILE „fratilor”..:) Nici macar nu sunt in ..BUCURESTI:)
Compari mere cu pere ca sa obtii pretul la DUDE!
BLOGARASH DE copy/paste! 🙂
Habar nu ai cu ce se manaca..domeniul.
Inca o profetie izvorata din frustrare?:)
Tavanulfals blog
18 decembrie 2010@ Cornel Balan
Cam greu sa fii agent imobiliar in vremurile astea… Te asigur ca stiu unde se afla complexul „fratilor” si am idee si despre groapa de gunoi… Intre Vitan si…. Vitan Barzesti e o diferenta mare, intr-adevar, insa nu te mai lega de o formulare mai putin fericita. Bloggerul asta de „copy-paste” v-a cam sifonat in 2010….
Popescu
19 decembrie 2010Cornele, lasa-l pe Tavan Fals, baiatul are probleme serioase la mansarda..Nu vezi ce spune, ca a sifonat el piata imobiliara in 2010, in traducere (ca eu ii cunosc simptomele) ca „dezvaluirile” facute de el pe un blog cvasinecunoscut, au influentat semnificativ piata imobiliara in 2010..
Acum 2 saptamani a publicat niste preturi de garsoniere de Titan pe care zice ca le-a luat de la niste notariate, si a doua zi urla ca Anuntul Telefonic si-a modificat preturile cu 20% in jos ca urmare a dezvaluirilor facute de el pe blog. Iti dai seama ce in cutiuta baiatului daca isi inchipuie ca piata scade cu 20% dupa ce scrie el ceva pe un blog de care nu a auzit mai nimeni..
Mie mi-a spus ca sunt agent imobiliar si ma cheama Robert Dobrescu. Tavane, cat de important te crezi incat sa stea cineva sa faca conturi ca sa manipuleze piata pe blogul tau pe care nu-l citeste nimeni? Eu nu am avut timp nici sa imi inscriu copilul la scoala..
Nu stiu cum de ai indecenta sa intri si pe blogul lui Dragos Dragoteanu sa expui astfel de mizerii, dupa ce ii faci pe agentii imobiliari paraziti, stafilococi, si i-ai si trimis de nu stiu cate ori la canal..
Control baiatu, ti-am mai zis, ca la anu o sa ne spui ca ai prabusit si piata imobiliara din America cu dezvaluirile tale..
Popescu
19 decembrie 2010Dane, nu am investitii in Bulgaria, mi s-a parut interesant ca numarul de tranzactii creste la ei, si ca au crescut cu 40% numarul de investitori rusi..
In plus, aveau dreptate in inchidere, cand sa prinzi un deal bun daca nu in vremuri din astea? Il prinzi pe unul la inghesuiala si ii oferi cat vrei tu, nu cat cere el..
Popescu
19 decembrie 2010Florin, piata scade, piata creste, care piata, ce segmente, ce tranzactii? Am mai spus si eu ce ai remarcat tu..
Se generalizeaza pentru ca multi din cei care comenteaza nu au activitate imobiliara, pur si simplu mai citesc si ei un ziar, se mai uita la PROTv, si apoi isi dau cu parerea ca ..piata scade
Mielu Nebunu'
19 decembrie 2010@ Popescu
Numarul mare de investitori rusi de pe litoralul bulgaresc s-ar putea sa nu aiba nici in clin nici in maneca cu vreo evolutie pozitiva de pe piata imobiliara din Bulgaria.
Sa nu uitam ca Rusia are semnat un partenriat strategic cu Bulgaria pentru un mare tronson de gaze naturale, ce va avea un „cap de pod” pe litoralul Bulgariei. Ai si ei netrbnicii lor, cumpara acolo , ca pe urma Gazprom ii despagubeste la niste valori incredibile.
Deci, poti sta linistit….nu e nimic interesant!
Mielu Nebunu'
19 decembrie 2010@ Popescu
Numarul mare de investitori rusi de pe litoralul bulgaresc s-ar putea sa nu aiba nici in clin nici in maneca cu vreo evolutie pozitiva de pe piata imobiliara din Bulgaria.
Sa nu uitam ca Rusia are semnat un partenriat strategic cu Bulgaria pentru un mare tronson de gaze naturale, ce va avea un „cap de pod” pe litoralul Bulgariei. Ai si ei netrbnicii lor, cumpara acolo , ca pe urma Gazprom ii despagubeste la niste valori incredibile.
Deci, poti sta linistit….nu e nimic interesant! E o afacere care se practica la o scara atat de larga si pe un tipar atat de cunoscut incat nu stiu daca merita sa discutam.
Cornel Balan
19 decembrie 2010@ TAVANUL DE RIGIPS
Ansamblul la care faci referire…..la care se face „reclama” cu 69_0 eur/mp…apartine mai degraba de POPESTI-LEORDENI..
Il CONFUNZI..cu cel din spate de la RIN..:)
Acolo sincer nu as plati nici 400eur/mp!
Pana acum..nu intrasem nu intrasem nici macar de curiozitate pe „blogul” tau.
Am facut asta insa aseara..
Blogul tau este de o valoare egala cu zero BARAT si daca imi parmiti iti explic:
– 1. ai o ura existentiala si paranoica la adresa „ajentilor imobiliari”
-2. AI FRUSTRARI MAXIME
-3. nu ai PARERI SI ANALIZE PERSONALE..ai doar copy/paste..de pe niste site-uri
– e cea mai banala tehnica de manipulare..se cheama in teorie „Apelul la autoritate” si anume..pt multi GUTZANI..daca „a aparut la TV, a scis in ziar ..a spus..X” este litera de lege!
-4
-5
-100
Insa ai si relativa dreptate…sunt multi „ajenti” care fac de ras breasla..agramati aroganti..cu o juma de neuron functional.Am cunoscut si eu..zeci..sute de asa „moluste”!
Dar de aici..pana la a injura ca la usa cortului TOTI OAMENII DIN IMOBILIARE este distanta lunga!!!
Daca vrei sa devin fan al blogului tau..:)..te rog pune si niste pareri …gandite cu „”mintea ta proprie si personala””..:)
Pt ca..e usor a scrie versuri..cand nimic nu ai ce spune:)
Daca vreodata ai curiozitatea sa stii cam ce este cu PIATA EMO-biliara..iti povestesc.
Dar pana atunci ..inceteaza sa mai defechezi si regurgitezi…aberatii aparute prin presa..care sunt si ele puse acolo cu ..UN SCOP!
Manipularea este pentru oamni pregatiti…mani-PULAREA..este pentru cei ca tine care inghit ca un curcan dobitoc..orice boaba mediatica oferita….negandindu-se la scopul real!
Pt mine nu esti decat un blogaras frustrat, BLOGARAS DE COPY/PASTE:)
ARATA-NE ca nu esti asa:)
Cu simpatie iti urez….un wkd placut!
P.S: ce nu intelegi tu si..alti curcani..este ca..PIATA imobiliara functioneaza indiferent de nivelul pretului..
Pt un imobiliar adevarat..PRETUL este ultima problema.
Cele 3 motivatii de cumparare/VANZARE sunt : Necesitatea ,Frica si Oportunitatea
Pana acum se folosea FRICA ca si instrument de cumparare! Acum se foloseste ca si intrument de VANZARE!
CAND cele 2 …stari de „frica” se intalnesc..se ajunge la un punct comun..ce duce la o tranzactie!
Si sa rezum in cuvinte simple sa intelegi…: Un imobiliar bun va trai decent si daca vor ajunge garsonierele la 5.000 euro..si daca va fi terenul in buric 1 euro!
Ce imi pare paradoxal este ca multi CURCANI,ANAListi ai analistilor..nu inteleg ca nu PRETUL ESTE PROBLEMA!!
DAR DEJA ASTEA SUNT SUBTILITATI:))
Mielu Nebunu'
19 decembrie 2010@ Cornel Balan
Distinse domn, iti mai spun eu o chestie care poate duce la o tranzactie , in afara de cele trei mentionate de dvs. Sau mai bine zis, ar putea duce la nerealizarea unei tranzactii : PUTEREA DE CUMPARARE! Ai auzit de ea, sau ti se pare OZN???
Atitudinea dtale este aceeasi cu aceea a tuturor looser-ilor din domeniu: luati apararea aproric si fara sa ganditi unui fenomen care e in moarte clinica si se hraneste cu perfuzii gen Prima Casa. Fratele meu, au mai fost si altii care au dat lectii de imobiliare si s-au lamentat. Tot pe un blog afiliat imopedia , la un moment dat, o domnisoara de la Neocasa , indraznea sa ma invete cum a descoperit ea apa calda si mersul pe jos….
M-am mirat ca, vreme de doua saptamani, dupa o cearta pe blog , nu mi-a mai scrsi. Ca sa aflu ca , de fapt, tocmai fusese data afara pentru incompententa de la Neocasa, care ,intre noi fie vorba, nici nu e vreo vedeta intre firmele autohtone….
Am facut un experiment in ultimele doua saptamani si am constatat exact ce zice si tavanulfals si anume ca :
1. Agentiile umfla preturile cu cel putin 25-30%. M-am intalnit si cu agenti si cu proprietari si am verificat personal acest lucru. Am o factura la Vodafone de 250 de euro, dar s-a meritat acest efort in ultimele saptamani, m-am convins de niste lucruri.
2. 99.99% dintre agentii imobiliari de azi sunt niste ciurucuri, vai de mama lor, care habar nu au de nimic. Nu stiu decat sa bage aiurea in pret si „sa puna peste”, cel mai prost si mai neproductiv mod de a face aceasta meserie, mai ales pe vremurile astea…
3. Sunt pe piata apartmente nevandute de cel putin 6 luni, in ciuda scaderii preturilor de catre proprietari.
4. Prin atutidinea lor agentii nu fac decat rau si lor si proprietarilor pe care ii tin cu imobilele nevandute.
Aceasta atitudine prin care te identifici cu brand-ul, cu meseria, este o prostie fara seaman. Eu vreau sa discut cu OAMENI nu cu manuale de marketing, care , pe langa faptul ca sunt depersonalizate (si persoanele care le expun sunt la fel de depersonalizate) mai sunt si gresite, intrucat sunt prea putini aceia care puteau prevede exact ce se intampla acum dar mai ales sa prevada ce va urma.
Dar, inca o data spun, chiar daca te simti jignit : este atitudinea ratatilor din totdeauna, care nu sunt in stare sa aiba opinii si pareri personale si atunci vin cu brand-ul in spate, sau cu mentalitatea meseriei, crezand ca vor impresiona.
Tavanulfals a venit cu pareri personale, s-au adeverit si pentru asta il respect. Dta NU AI FACUT ACEST LUCRU…..
Imi pare rau, in fata ta, Tavanul fals conduce la scor de neprezentare…..
Mielu Nebunu'
19 decembrie 2010@ Cornel Balan
Nici macar nu esti familiarizat cu terminologia de blog.
Ii zici lui Tavanulfals ca e „blogaras”.
Nene, invata sa vorbesti ca te faci de rasul curcilor. Cel care scrie pe un blog se numeste „blogger”.
Dar , modernismele astea nu sunt asa usor de deprins , stiu, e greu tare.
Tavanulfals blog
19 decembrie 2010@ Cornel Balan
Nu e vorba despre o “ura existentiala” ci despre un dezgust provocat de cei din breasla ta, o adunatura de oligofreni care au trecut de la bisnita din fata caselor de bilete si a schimbului valutar la tranzactii imobiliare.
Toate exemplele pe care le-am dat pe blog sunt din experienta mea personala (parte din ele), din povestirile reale ale colegilor si prietenilor mei si luate direct din ziarul de mica publicitate. Tu vrei sa spui ca faci front separat de trepadusii ale caror mizerii le-am demascat in paginile blogului ??? Nu am de unde sa stiu asta desi dupa felul in care expui problema esti tot un “jmekerash” parvenit. Agentiile cu practici abuzive, dupa cum vezi sunt cela care se considera a fi “de top”… E greu sa mai faci astazi diferentieri pe categorii de intermediere pentru ca infectia de caracter de cele mai multe ori e direct proportionala cu valorile vehiculate.
Eu am spus ca exista si un procent mic de intermediari imobiliari care isi fac treaba de o maniera civilizata… Nu i-am bagat pe toti in aceeasi oala.
Sa te lamuresc in privinta scopului “Tavanulfals”. Spui ca are valoare zero barat. Domnule Cornel Balan, nu este un blog literar, artistic si nu are valente de revelatii economice… Este doar un mijloc de informare a populatiei, pentru ca cel care doreste sa cumpere o locuinta, sa poata intelege mai bine felul in care e pacalit de catre borfasii din intermedierea imobiliara, de catre dezvoltatori si banci, de asa-zisele programe care faciliteaza achizitia…
Pffff, sunt socat de afirmatia ta conform careia piata functioneaza indiferent de pret… Cornele, ai rabdare cu bautura ca mai e o saptamana de lucru… Nu iti pune in cap de pe acum, sau nu prea mai ai nimic de intermediat ??? Teoriile astea stupide care ignora raportul dintre putere de cumparare si pret sunt valabile doar in discursurile din conferintele alea IMO la care probabil primesti si tu cate o invitatie… Notariatele sunt goale, Cornele !!! Piata functioneaza, intr-adevar, insa la un nivel extrem de scazut…
“Pretul este deja o subtilitate…” 🙂 Intr-o tara in care veniturile au scazut semnificativ, somajul a crescut ca si preturile alimentelor de baza dealtfel… tu o tii cu teoriile prezentate de un schizofren pe care il divinizati la conferintele voastre… Sute de mii de oameni vor sa isi refinanteze creditele pe care nu le mai pot plati si tu sustii aici niste teorii aberante care nu fac decat sa te aseze acolo unde iti e locul pe o scara a inteligentei… Ma rog, esti agent imobiliar, nu am mari pretentii… Intermedierea imobiliara a fost refugiul pentru orice trantor smecheras de cartier.
Inca o precizare, daca nu inteles nici pana acum… Toate informatiile din blogul “Tavanulfals” sunt pentru oamenii de conditie materiala medie pentru care nivelul de saracie actual al Romaniei are un rol definitoriu… Repet, nu mai deschide gura la toti oligofrenii care va hranesc in conferintele imobiliare cu teorii legate de frica si oportunitate… Oricat ti-ar parea de savant un astfel de individ in conditiile in care tu ai devenit imobiliar dupa un stagiu post-revolutionar de schimb valutar, nu trebuie sa ii asimilezi teoriile mot a mot. Filtreaza-le prin propriul creier oricat ar fi el de mic…
Tavanulfals blog
19 decembrie 2010@ Popescu
De ce „am tupeul” sa intru pe blogul lui Dragoteanu ? Pentru ca in primavara cand Presedintele ARAI emanase teoria aia cu „preturile despre care clientii nu mai sustin ca sunt mari si vor sa cumpere” autorul acestui blog a avut o atitudine clara de ironie si dezgust la adresa „doamnei” respective… Pe cand tu, Popescule… nu numai ca te faci de ras la fiecare postare dar sustii aceleasi teorii pe care le-ai inghitit ca un pelican la conferintele imobiliare unde mergi imbracat „corect” si afisezi o mina de intelectual desavarsit dand din cap in sens afirmativ-contemplativ 🙂
Popescu
19 decembrie 2010Citind ultimele postari de pe acest blog, nu pot sa nu remarc inca odata diferenta de gandire si mentalitate intre cineva care face imobiliare zi de zi, si cei care incearca sa invete mersul pe bicicleta citind instructiunile pe internet
Mersul pe bicicleta se invata urcand pe bicicleta, nu citind ziare si urmarind PROTV
Cornele nici nu stii cata dreptate ai in ceea ce priveste afirmatiile referitoare la pret.
Intradevar PRETUL NU E PROBLEMA
Intradevar, un agent imobiliar inteligent nu umfla pretul pentru ca daca face asta rateaza tranzactia.
Intradevar, un intermediar poate trai decent, indiferent de pret.
Pot sa adaug ca nu numai un intermediar, dar si un investitor poate trai decent indiferent de pret, singura lui grija este ca COST + INVESTITIE sa fie suficient de mic ca sa nu te prinda piata din urma pe scadere.
Am simtit toate astea in cele peste 100 de vizionari pe care le-am facut anul asta, stand de vorba cu atatia oameni, intelegand ce vor, ce cauta, cum gandesc. Si incheiand un numar bunicel de tranzactii pe portofoliul propriu pentru ca nu sunt agent/intermediar.
Pentru ceilalti comentatori: sunteti pe langa subiect si pe langa imobiliare, nu intelegeti nimic. Parerea mea..
Popescu
19 decembrie 2010Tavane> nu e vorba de tupeu, ci de bun simt. Dupa ce faci toata tagma imobiliara , fara discernamant, paraziti, streptococi, stafilococi si ii trimiti la canal, cum iti inchipui ca poti intra pe blogul unui imobiliar sa le dai lectii de imobiliare?
Tu nici nu iti dai seama cat de penibil esti in unele afirmatii, descoperi acum lucruri pe care oamenii astia le-au invatat in primele luni de imobiliare. NU ai auzit ? 18 ani de imobiliare, sute de tranzactii la activ, mii de negocieri. Ce poti sa ii explici tu unuia ca asta in domeniul imobiliar?
Tu nu ai vandut un cartof in viata ta daramite un imobil. A trebuit sa stau eu sa iti explic pe blog ca daca vrei sa vinzi ceva la 40k, ceri 45k ca sa ai de unde sa lasi. A trebuit sa iti explic eu ce e aia marja de negociere, si ca nu e manipulare
Pai si tu vii sa dai lectii pe aici. Esti penibil mai baiatule..
Mielu Nebunu'
19 decembrie 2010@ Popescu
Dom’ Popescu, sesizez la dta o usoara revenire la un ton moderat, nu mai esti asa de transant ca altadata. Asta ma bucura, desigur!
Rationamentele dtale sunt corecte pana la un punct: daca preturile NU sunt o problema pentru nimeni….atunci de ce scad?
Sunt convins ca ai incheiat un nr bunicel (cum zici dta..) de tranzactii pe portofoliul propriu, dar , in acelasi timp, multimea celor care isi permit sa cumpere de la dta sa stii ca scade vertiginos. De la dta si de la oricine altcineva… Puterea de cumparare este in cadere libera si asta o stie toata lumea.
Preturile SUNT O PROBLEMA, mai ales cand ele se reflecta in rate imposibil de platit , adica atunci cand devin prohibitive.
Ce Dumnezeu, e la mintea cocosului…
Mielu Nebunu'
19 decembrie 2010@ Popescu
Mergand pe rationamentul dtale stii cum ar trebui sa gandeasca oamenii ?
Uite asa :”Astept sa castig 120 000 de euro sa cumpar 2 camere semidecomandat in Colentina! Acela e pretul corect, si eu, in calitate de cumparator, n-am o problema cu asta!”
Dar lumea gandeste excat pe dos, pentru ca afost pusa in situatia de a nu mai putea cumpara….
That’s all…..
Cornel Balan
20 decembrie 2010@ Mielul..@ Tavanul..
Imi pare rau ca nu m-am facut inteles!:)
Dar sincer nu ma pot cobora la un nivel asa mic incat sa fiu inteles de voi doi!
Este sub demnitatea mea intelectuala,umana,profesionala!
Asa cum am mai spus…e usor a scrie versuri…cand nimic nu ai ce spune!
Dau eu un exemplu desteptaciunilor voastre!
Eu promovez o oferta merecu cu 7-10% mai IEFTIN decat a cerut PROPRIETARUL…fie el Dezvoltator sai Persoana particulara!
De ce? Simplu..pentru ca mereu am obtinut acest „discount” de la proprietar! Cum? Treaba mea! PRIN ASUMARE DE TARGHET , PROMOVARE(profesionista) PE BANI PROPRII ETC..
In conditiile in care CUMPARATORUL NU PLATESTE COMISION..si beneficiaza de asistenta gratuita..deja lucrurile stau altfel, nu?
Mielu nebun..te-ai bagat exact ca musca in partea dorsala!
Tine tine minte ILUSTRE ANONIM….CA NU SUPORT JIGNIRI DIN PARTEA UNUI FRUSTRAT CA TINE! AI INTELES!!!
Mielu Nebunu'
20 decembrie 2010@ Cornel Balan
Care va sa zica, problema ta e mandria….
Eu nu vreau sa jignesc, vreau sa te trezesc la realitate.
In ceea ce priveste „anonimitatea” mea toata lumea ma va cunoaste cand va fi cazul.
Eu nu am nici o frustrare, sunt foarte multumit cu ceea ce sunt. Promovarea mai mica cu cateva procente e o tehnica de doi lei si vine de la foamete, nu de la profesionalism.
P.S. Stimate domn, cu nivel intelectual inalt …..cuvantul „targhet” nu exista….exista ,in schimb, cuvantul „target”, care inseamna „tinta” sau „scop”, din limba engleza…
Popescu
20 decembrie 2010Cornele, lasa-i, nu le explica ca aplici discount in loc sa umflii preturile, ca ii bagi in ceata
Astia nu vor sa auda altceva decat ca ajentii umfla preturile
Cornel Balan
21 decembrie 2010@ Cornel Balan
Care va sa zica, problema ta e mandria….
Eu nu vreau sa jignesc, vreau sa te trezesc la realitate.
WAWAW…O SA FIU RECUNOSCATOR:)
In ceea ce priveste “anonimitatea” mea toata lumea ma va cunoaste cand va fi cazul.
DEJA ESTI PARANOIC:) MARE VEDETA TREBUIE SA FII:))
Eu nu am nici o frustrare, sunt foarte multumit cu ceea ce sunt. Promovarea mai mica cu cateva procente e o tehnica de doi lei si vine de la foamete, nu de la profesionalism.
AICI ESTI CHIAR IMBECIL…SI ..SINCER..HABAR NU AI:) MAI RECITESTE ODATA!
NU E PROMOVARE MAI …..YDY..E PRETUL REAL…LA CARE SE VINDE ..PE CARE L-AM OBTINUT PRIN NEGOCIETE PT CA MI-AM ASUMAT UN TARGHET! DE VALOARE/VOLUM SI TIMP!
P.S. Stimate domn, cu nivel intelectual inalt …..cuvantul “targhet” nu exista….exista ,in schimb, cuvantul “target”, care inseamna “tinta” sau “scop”, din limba engleza…
WOAWA!! 🙂 argumentul suprem:))) ATAT POTI MAI SOARECE DE CALCULATOR FRUSTRAT???
Dragos Dragoteanu
22 decembrie 2010@Cornel Balan
Daca tu crezi ca mai apari pe blogul meu cu astfel de postari te inseli. E ultima oara cand te previn!
Mielu Nebunu'
22 decembrie 2010@ Cornel Balan
Habar nu ai de nimic, iar daca iti mai raspund o sa ma cenzureze Dragoteanu.
Sper insa , de la el, in acelasi cartonas galben aratat mie si lui Popescu.
Daca nu jignesc….atunci am pretentia sa nici nu fiu jignit.
Trebuie sa fie 1-1, adica nu unii smekeri si altii fraieri….
In alta ordine de idei, peste cativa ani , voi astepta pe mail cv-uri de la oameni gen Cornel balan. Nu exagerez cu nimic…
Peste putina vreme veti afla cine sunt ,de fapt, si cu ce ma ocup in afara de programare.
dragoteanu, te rog frumos, spune-i acestui domn sa nu ma mai jigneasca!
Dragos Dragoteanu
22 decembrie 2010@Mielu
O sa depun si eu CV-ul la tine…Sper sa ma inviti la un interviu! Succes!
Mielu Nebunu'
22 decembrie 2010@ Dragoteanu
Nu, nu cv-ul tau la mine!
Poate invers. Eu stiu care e locul meu pe lumea asta….
Cornel Balan
22 decembrie 2010@ Dragos & all..Scuze am exagerat dar unui magat trebuie sa-i dai cu batzu ca sa priceapa nu sa-i citesti din EMINESCU!
@Pribeagu..esti PATETIC…
Pt DIAGNOSTICUL medical..invit cititorii de specialitate sa se pronunte:)
Stii ce fac eu cand aud pe unul zicand „Stii cine sunt eu???”…?:)