„Prima casa”… ultima casa! Cine pierde, cine castiga?

15 februarie 2012 4 minute
Distribuie

Ceea ce era previzibil la aparitia programului “Prima casa” incepe sa se adevereasca. Dupa patru editii, revizuite si adaugite, se doresc noi modificari. Foarte interesante sunt insa noile reglementari cerute de publicul beneficiar. Vor mai exista clienti fericiti in noile conditii imobiliare? Pentru a afla perspectiva, analizam concret care mai este situatia pentru acest produs imobiliar.

1. Unii dintre cei care au cumparat un apartament au constatat vicii ascunse! Adica achizitionezi, renovezi, te muti si apoi constati. Ce? Ca peretii se crapa, ca apare igrasia, ca instalatiile sanitare sau electrice sunt vraiste etc. Intretinerea este mult mai mare decat te asteptai. Pentru ca apartamentul este ipotecat in favoarea Ministerului Finantelor, nu ai dreptul sa faci nicio modificare fara acordul acestei institutii. Cum functionarii publici se feresc ca de dracu’ sa dea orice aprobare scrisa de frica interpretarilor ulterioare, beneficiarii imobilelor cumparate prin acest program guvernamental sunt blocati in orice demers legal in acest sens. Viciu de procedura! Oare?

2. De la aparitia „Primei case” in 2009, valoarea de piata a apartamentelor cumparate a scazut  permanent. In continuare trendul descrescator se mentine, mai ales la apartamentele vechi, la care s-au inregistrat deja corectii negative intre 5% si 20%. Cine vrea sa foloseasca acest program in continuare e clar ca e disperat. Nu mai vrea sa stea cu parintii, cu chirie. Nu are alternativa. S-a saturat de „promotiile” bancilor si vede in avansul de 5 % luminita de la capatul crizei imobiliare. Sau, de ce nu, existentiale!

3. Din diverse motive, bancile din program au inceput sa primeasca cereri de rambursare anticipata a creditelor! Acest lucru nu este permis in acest moment timp de 5 ani de la achizitia imobilului. Adica, beneficiezi de cea mai buna dobanda de creditare din Romania, ai dat din buzunar maximum 3.000 euro din valoarea de achizitie si, dintr-o data, vrei sa inchizi creditul ca sa poti vinde apartamentul. Oare de ce? Sigur au fost si clienti care aveau banii integral, dar au preferat sa cumpere prin „Prima casa”. O afacere evreiasca, corecta. Dar, ce motive serioase ar avea acum sa vanda in pierdere imobilul, folosind propriii bani, si sa riste sa nu mai prinda niciodata o dobanda la fel de buna?

Cine castiga?

1. Bancile nu pierd niciodata printr-un program imobiliar garantat de stat. Hai sa fim seriosi, pentru orice banca acceptata in program, acest fenomen imobiliar a fost „mana cereasca”. Dai bani cu imprumut si nu risti nimic! Ce vreti mai mult de atat? Traiasca politica bancara din Romania! Chiar si dupa ce statul a anuntat ca nu mai garanteaza decat 50% din creditul acordat prin acest program, bancile nu risca absolut nimic! Preturile au scazut deja si e aproape imposibil sa mai sufere o corectie in timp mai mare de 50%!

2. Paradoxal, nici statul nu pierde. Nimic! Clientii dau un avans de 5%. Daca nu mai platesc ratele, sunt evacuati, pierd avansul si toate ratele platite pana atunci. Daca ulterior statul vrea sa revanda imobilul respectiv, va inventa o noua procedura. Mii de apartamente marca „Prima casa” vor fi intr-un circuit permanent ca imobile apartinand portofoliului statului. Acestea vor fi revandute ori inchiriate ca locuinte sociale sau de serviciu.

Asa se va constitui un nou ICRAL sau ROMCONFORT. Va aduceti aminte cum se repartizau apartamentele pe vremea raposatului? Cine credeti ca va stii cel mai bine sa manuiasca activele imobiliare scapate din programul “Prima casa”? Tot ei. Aceiasi care acum gestioneaza acest produs guvernamental, prin care s-a evitat prabusirea creditarii din sistemul bancar si a pietei rezidentiale din 2009 incoace.

3. Culmea culmilor!… Nici beneficiarii actuali nu pierd mare lucru. Pai, in afara de maximum 3.000 euro pe care i-au scos din buzunar, beneficiarii acestui program ar fi fost oricum clienti pe piata imobiliara si ar fi avut nevoie sa inchirieze/cumpere un imobil. In conditiile in care, in majoritatea cazurilor, rata la banca a devenit mai mica decat chiria lunara, printr-o mica compensare in timp, iata ca nici cei care vor „pierde” prima casa nu prea au ce regreta. Desi, poate, aceasta va fi ultima lor casa.

Cine pierde?

Totusi, cineva trebuie sa piarda! Doar e o afacere cu statul!

Aici, toate locurile de pe podium, 1, 2, 3, sunt ocupate de popor! Toti cei care contribuie cu taxe si impozite la stat, sunt actionari indirecti la programul “Prima casa”. Ei  sunt, de fapt, pagubitii sistemului creat de stat. Ca de obicei.

6 Comments on “„Prima casa”… ultima casa! Cine pierde, cine castiga?”

  1. Ion Pribeagu
    15 februarie 2012

    Comentariu Repostat: Dragii mei – EURO/Dolarul va ramane chiar daca numai in unele (10-17) tari – deci nu este o problema draga popescule ca-i pierzi DAR se pot devaloriza sau invers la fel ca si dolarul american sau alte monede/hartie inclusiv chineza (se intareste si acopera comertul sud asiatic) sau ruble.
    Intrebarea este IN CE INVESTIM :
    1. investitie cu o valoare intriseca a carei valoare (ex.AUR) se va mentine dar este greu de vandut sau se va vinde cu pierderi uriase in anumite cazuri de calamitati, sau cu valori exploatabile dar cu castugri mici si chiar (aproape) garantate (ex.pamant sau imobile) si
    2.JOC la burse pe diferite riscuri (mici/mijlocii sau mari), aceasta este TO BE OR NOT TO BE investitor, in rest banii care nu circula se devalorizeaza

  2. Finante Azi
    15 februarie 2012

    Ion Pribeagu, ai dreptate in ce spui, cu o singura exceptie – toate investitiile sunt riscante, inclusiv cele in imobiliare.

  3. Finante Azi
    16 februarie 2012

    De acord, numai ca aici sunt diverse nuante.
    De exemplu, cei care isi cumpara o casa pentru locuit – e mai degraba o necesitate, nu o investitie. Privesc investitie casa cumparata pentru inchiriat/revanzare.

  4. Ion Pribeagu
    16 februarie 2012

    Finante azi/2 – foarte adevarat dar au riscul mic (cel mai mic ar fi bondurile, dar uite ca acum cele din grecia au scazut cu 50%?? daca s-a aprobat) deci orice investitie este riscanta, dar daca ai vandut un apartament cu 100 de mii/EURO si tinutul la ciorap este riscant… furt/foc/devalorizare etc… ai bani ai o grija mare ..NU AI poti sa injuri bancile pana faci spume

  5. Ion Pribeagu
    18 februarie 2012

    Simplu, Norocosii castiga si restul pierde, iar orice dobanda oricat de mica este o pierdere daca ai CASHcavalul, hai sa nu despicam firul de par – intotdeauna unii au si fler, altii doar bani…. unii (putini) vor castiga pentru ca incearca altii vor pierde pentruca… sunt motive foarte multe, fiecare va veni cu propria problema dar prima casa nu este o problema inca.

  6. Hillary
    3 martie 2012

    Domnule Drag(oteanu),
    ce are instrumentul cismaresc cu prefectura? De ce bagati in ciorba sintagma „afacere evreiasca”? E chiar penibil si bad for the business pentru ca … arata mentalitate invechita la un om tinar. Intelligenti pauca.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *