Pana la un punct, orice afacere imobiliara este o contradictie. Numitorul comun apare cand partea logica se suprapune cu latura psihologica. Sau invers. Depinde de pozitie: vinzi sau cumperi. Fie ca vorbim de pret, locatie, cotatie, interes personal sau orice alt aspect relevant, o achizitie imobiliara este o decizie pe care nu o iei in fiecare zi. Pornind de la importanta momentului respectiv, un plan de actiune in acest sens ar trebui sa existe, indiferent de marimea tranzactiei. Nu mi-am propus neaparat sa scriu despre educatia imobiliara in acest scurt editorial. Vreau doar sa subliniez doua detalii care tin de latura decizionala, logica si psihologica, pe care o implica imobiliarele de orice fel.
Logica are la baza un surplus de ratiune. Se poate baza pe date si fapte concrete, pe studii si statistici. Mai presus de orice se bazeaza pe discernamant. Pe baza unei logici imobiliare corecte poti sa vezi mai bine care este cea mai buna decizie la un moment dat, intr-o anumita conjunctura. Cand cineva imi spune ca afacerile imobiliare cele mai bune sunt pe principiul “win-win”, ma bufneste rasul! Multi “experti” considera ca in urma unei tranzactii imobiliare castiga atat cumparatorul cat si vanzatorul! Ce misto! Personal, consider ca intr-o afacere imobiliara numai unu-i fericit. Celalalt mimeaza “orgasmul”!… Adica, vine un vanzator strans cu usa sa vanda si declara sus si tare ca “moare” de fericire cand semneaza actul de transfer al unei proprietati. Eu l-as intreba de ce vinde? Raspunsul corect este unic, nu are variante: fiindca are nevoie de banii din vanzarea respectiva! Unde, la ce, pentru ce? Nu ma intereseaza!… Altfel, nu ar vinde. Punct! Asta e latura logica a imobiliarelor. Vinzi fiindca iti trebuie lichiditati si n-ai alte variante mai bune, mai rapide sau mai ieftine, de a face rost de banii, din alta parte. Unde e contradictia? Exact in principiul‘’ win-win”, folosit de cei care l-au inventat! Chestia asta e o manipulare comerciala ordinara care prinde la cei extaziati de mirajul momentului.
Daca nu stiati, se spune ca sexul oral a fost inventat de evrei, ca sa-l practice gratis! Tot asa, folclorul imobiliar a luat din “win-win” partea psihologica a expresiei si a facut-o celebra! In imobiliare, latura psigologica tine de ce-ti place tie sau cum vrei tu sa se incheie o tranzactie! In cazul nostru cumparatorul vrea sa cumpere moca, adica sa castige el cat mai mult! Daca insista si-I convinge pe potentialul vanzator despre “inventia” lui, baga in negocieri si latura “logica” a tranzactiei! “Eu exist sa te fuck pe tine fericit”! Adica, sa te rezolv din punct de vedere imobiliar, exact pe principiul, “toata lumea castiga”! Unii iubesc expresia asta si o folosesc “abuziv”! Trezeste atatea pasiuni si trairi emotionale. Cand poporul aude ca toti castiga, majoritatea subiectilor se lasa ispititi de potential. Caci, toti vor sa castige. Ce mai, afacerile imobiliare finalizate sunt o combinatie intre orgasm si nirvana! Definitiv.
Ce se intampla cand… nu se intampla? Da, ea, tranzactia! Logica dispare si apare psihoza imobiliara. Latura psihologica se transforma. De multe ori, ce vrei tu nu se poate obtine. Daca esti cumparator nu-i o nenorocire, mai incerci si in alta parte. Daca esti vanzator e nasol de tot! Cei care nu pot sa incheie o afacere imobiliara se confrunta cu mari probleme legate de latura psihologica. Uita de logica, refuza sa ia in considerare ca piata imobiliara este astazi blocata intre logica preturilor acceptabile si asteptarile psihologice ale tranzactiilor de odinioara. De-aia nu functioneaza principiul “win-win’’ intotdeauna!
Psihologia afacerilor imobiliare astazi se rezuma la: ”Castiga cine poate!“
Popescu
6 octombrie 2010Dragos Dragoteanu, cuplul etern: el fericit si inca indragostit, ea cu burta la gura, isi cumpara casa. Rezultatul?
DEZVOLTATORUL: WIN
CUPLUL FERICIT: WIN ca si-au rezolvat o problema, au adapost deasupra capului, au unde sa-si creasca copilul. Nu au luat scump, au prins Prima Casa, iar socrul a pus de avans. Pana si socrul e WIN ca si-a luat grija lor de pe cap
Acuma ce spui tu Dragoteanu, cuplul fericit o sa isi puna un grafic pe perete cu indicele preturilor la case, si or sa il analizeze trimestrial, nu-i asa? Fuck off, nu le va pasa decat daca sunt prosti si nu au cu ce sa-si toace nervii, oricum casa aia nu au luat-o sa o vanda pste 1 an.
Interpretarea ta ca unul ia si altul da (teapa) e mai mult filozofica. Practic, orice vanzator in orice situatie ar trebui sa ii para rau ca nu a vandut mai scump, deci LOSS dupa cum spui tu, iar cumparatorul ca nu a luat mai ieftin, deci iarasi LOSS.
In realitate ambele parti au cate o problema: Dezvoltatorul are nevoie de bani, ceilalti de casa, se intalnesc si isi rezolva amandoi problema, deci WIN WIN.
Unde gresesti tu este ca nu poti compara un WIN emotional (am unde sa imi cresc copilul) cu un WIN strict financiar (cum e cel al dezvoltatorului).
Daca insa te referi la PERCEPTIA celui care vinde/cumpara : „Personal, consider ca intr-o afacere imobiliara numai unu-i fericit. Celalalt mimeaza “orgasmul”!… ”
tin sa-ti spun ca fericirea e o chestie relativa/subiectiva. Unul care s-a nascut suparat va fi nefericit indiferent la ce pret va vinde si invers..
Sa inteleg ca articolul tau este despre fericire, sau despre imobiliare?
Ion Pribeagu
6 octombrie 2010Se zice ca celor care le place sa navigheze sunt bucurosi de 2 ori in viata – cand cumpara barca si cand o vinde – pai sa facem o analiza a fericirii de a poseda ceva – chiar si cea mai cea frumoasa zana dupa ce i-ai tras-o devina o statistica in carnetelul cu trofee si vanatorul din animalul OM vrea un alt trofeu pentru FERICIRE personala dar astea sunt instincte animalice necontrolabile dar aduc FERICIRE tot asa si cu imobile –
aduc fericire ambelor situatii cand vanzatorul face un profit si cumparatorul are casa sau „hogeacul” lui personal… nu conteaza pretul de ieri/azi sau maine ci AM al MEU si sunt FERICIT pana cand trece momentul ca fericirea este scurta si supararea este LUNGA – revine oridecateori o vezi in fata ochilor – uneori chiar si ZANA
Ion Pribeagu
6 octombrie 2010Recomand citirea unei povesti Agentul IMOB
http://www.imopedia.ro/danieldobre/2010/10/06/povestiri-adevarate/
Mielu Nebunu'
6 octombrie 2010Nu sunt de acord ca „vinzi pentru ca ai nevoie de lichiditati” este aplicabil oricand si oricum.
Sa va spun o poveste pe care am intalnit-o cand eram agent imobiliar.
Prin 2002 am avut un client, un american-evreu (intre noi fie vorba : proata combinatie, om mai chitros n-am vazut de cand mama m-a facut….) a venit la patronul meu (se cunosteau….) si au pus de nsite prospectii de terenuri in vederea achizitionarii. Am participat la ultimele discutii si, am avut bafta, a cumparat una din ofertele mele. A mai cumparat si altele, dar eu ma bucuram de ce luase de la mine.
Prin 2007….cine intra pe usa, in firma? Rangerul iudeu, cu chelia sclipitoare. zice direct:
„Man, umbla vorba prin targ ca se alege praful de investitiile in terenuri. cauta sa vinzi repede, chiar sub pretul pietei cu 1-2%! LA ANUL NE VA FI FOARTE GREU SA VINDEM. Nu sunt calic, nu sunt pe fundul sacului, dar daca mai astept….nu mai castig!”
Iata ,deci, decizia de a vinde nu vine neaparat in urma necesitatii.
Altfel vorbind, dom’ Popescu are dreptate cu exemplul dat….iar de data asta, cu toata condescendenta de care pot sa dau dovada , cred ca domnul Dragoteanu si-a propus sa-l concureze pe Emil Cioran, ce zice dansul nu se mai inscrie in duhul afacerilor, in stilul cu care ne-a obisnuit.
Cu stima pentru toata lumea,
Acelasi pentru cei care ma stiu……oricine pentru ceilalti, MIELU
Mielu Nebunu'
6 octombrie 2010Mananc litere sau le incurc. tastez prea repede, imi cer scuze fata de cititori si fata de cei care iubesc gramatica limbii romane.
viorel
7 octombrie 2010Nici eu nu cred in win-win. Ca sa castigi tu trebuie sa piarda celalalt! Altfel este remiza.
In practica, de obicei vanzatorul are sanse sa pice pe loss pentru ca vrea sa vanda si trebuie sa faca concesii. Daca este meserias poate fi win. Iar cumparatorul nu are cum sa fie win decat daca e pe cash alftel vai de mama lui cat il duce pe total casa! Si chiar daca are cash tot trebuie sa ia ceva din partea vanzatorului.
Popescu
7 octombrie 2010Viorele, e filozofie pura, depinde de sistemul de referinta, depinde ce intelegi prin WIN si LOSS
Uite ce inteleg eu: daca dezvoltatorul intra in faliment daca nu vinde repede, atunci o vanzare chiar si in pierdere este un mare WIN. Pentru ca, care ar fi alternativa? Sa intre in faliment..
viorel
7 octombrie 2010@Popescu: Foarte greu sa prezinti ca victorie faptul ca ai evitat un faliment rasunator. Nu stiu cine dintre actionari/asociati/vanzatori ar accepta o asemenea ‘cosmetizare’. Evitarea falimentului e un super loss dar nu cel mai mare :). Eu personal agreez asocierea dintre win cu ceva real pozitiv (profit, etc…) nu faptul ca ai scapat de un rau mai mare.
Popescu
7 octombrie 2010Viorele> filozofia ta de viata este asemanatoare cu a celui care, desi barca are gauri si intra apa in ea, refuza sa arunce din sacii de aur in apa. O sa te duci la fund cu tot cu aur daca nu stii cand si la ce sa renunti.
Parca si Dragos Dragoteanu spunea la un moment dat ca nu e om de afaceri ala care nu stie sa vanda in pierdere.
Practic, mentalitatea asta de a te raporta tot la preturile din 2007-2008 este una pierzatoare. Esti LOSS pentru ca nu vinzi acum, in plina criza, la preturile din 2008?
Mentalitata asta o sa ii duca la fund pe multi Viorele, trezeste-te, nu mai suntem pe varful boomului..
viorel
7 octombrie 2010Popescu: pe cazul prezentat de tine nu se poate vorbi de win, loss, etc. E prea la limita. Dar poti sa-ti propui asta pe niste tranzactii curate care nu lucreaza cu imobile rulate in 2006-2009: de exemplu apartamente vechi sau noi construite dupa 2009. Astea sunt ok si aici poti sa incerci un win real.
Cornel Balan
7 octombrie 2010Popescule…
SE INTRA INTAI IN insolventa..apoi…Faliment!
Oricum de accord cu tine! Vanzarea „in pierdere” la momentul X ..poate fi salvarea pentru momentul Y..
Ion Pribeagu
7 octombrie 2010Dragi blog-eri WIN-WIN WIN-LOSS astea sunt teorii emotionale COMERTUL este altceva
Producatorul vinde direct sau prin intermediari folositorul cumpara direct sau prin intermediari – Pretul este facut in functie de factorii care stau la baza productiei plus alte cheluieli legate de ajungerea la folosinta -in GENERAL in cazul imobilelor cand sunt puse la vanzare au un pret cu profit maxim dar piata dicteaza pretul in functie de mai multi factori iar cei mai importanti sunt cererea si oferta si accesul cumparatorilor la BANI ((Cash is KING zic unii pentru ca acestia nu mai au nevoie de acest factor care NOI stim ce inseamna – indatorirea la cei cu bani si contracte beton armat) deci daca exista bani pe piata acestia circula si inclusiv imobiliarele se misca in sus dar cei care folosesc bvanii bancilor mai intra si in faliment atunci cand BANCA te executa si ceace a fost partea ta in acea transzactie se pierde incepand cu producatorii si ajungand la cumparator – CEL care are bani nu falimenteaza ca sunt banii lui si uneori vinzi in pierdere ca tot negustor te numesti si incerci o alta afacere daca esti negustor daca nu dupa 2-3 LOSS-ri ajungi pe ajutor social si ca incheiere sa stiti ca americanii sunt cei mai indatorati oameni din lume – sclavii bancilor prin folosinta credit cardurilor si finantarea caselor SI AUTOMOBILELOR personale asa ca NOI romanii probabil stam cel mai bine din lume cu circa 90 % proprietarii caselor in care traim, CASH-caval la purtator necontabilizat iar statisticile foarte departe de adevar – miracolul romanesc (rusesc) lucreaza si va lua ceva timp pana se va ajunge la macar 50/50 – o statistica arata ca doar 28 % din vanzarile de imobile pe anul 2010 au fost cu credite bancare… atipic in lume dar tipic ROMANESC
Ion Pribeagu
7 octombrie 2010Ce discutam aici este putin demagogie win-loss este treaba personala a fiecaruia dintre NOI ca doar nu se mai lucreaza in barter (schimb-schimb) deci atunci cand luam ceva de la piata (pe timpuri in RSR era o lege a preturilor pentru particulari) platim vazut – placut cumparat no win/loss deci si in restul comertului este la fel, chestiile astea cu casa inplus extra taxe sau chiar nationalizare sunt alte tiganii inventii ale unora care munca este pentru tractoare si viata/munca la stat recomandabila numai lui si familiei lui daca se poate se cauta si de sange albastru ca ar putea fi aristocrat si astora le miroase naduseala si scuipatul in palme – hai sa fim seriosi – comertul este tot o munca foarte grea si responsabila – tin minte ca fiul meu vroia sa se faca casier la un magazin – avea 5-6 anisori ca sa faca bani multi – acum bate marile in lung si in lat sa puna de o economie sa aiba locul/tarlaua lui asta este VISUL fiecaruia nu cat platesti ci sa ai sa platesti – Unii zic ca este scump ceva, eu zic ca nu castigi destul
Mielu Nebunu'
7 octombrie 2010@ Tuturor
Suntei prea tabloidizati cu acest win-win , win-loss
Nicio vanzare nu seamana cu alta. Putem grupa foarte general categoriile de vanzatori sau cumparatori, iar motivele pentru care vand si cumpara….si mai general! Asta da si „multicoloritatea” pietei imobiliare, ca niciodata nu stii de dinainte cu ce fel de situatie te vei confrunta.
Eu zic atat : cata vreme ti-ai rezolvat problemele….esti „WIN”. Dincolo de asta……vorba lunga saracia omului, pe bune!
NYredblue
8 octombrie 2010Bravo domn’ Popescu!:-)))))
Popescu
8 octombrie 2010La asta nu v-ati gandit..
http://www.zf.ro/business-international/la-presiunea-populatiei-islanda-ar-putea-obliga-bancile-sa-ierte-credite-ipotecare-de-1-5-mld-euro-7457405
crisstonne
8 octombrie 2010A pierde sau a castiga ? Aceasta-i intrebarea ! Este subiectiv rationamentul din moment ce fiecare om este diferit si are asteptari diferite. Cum spune cineva pe aici sa arunci sacii cu aur din barca si sa supravietuiesti poate fi un castig, pt. altii este de preferat sa se duca cu aurul la fundul apei. Fericit/nefericit iarasi este relativ (sic !), mai spune cineva pe aici. Cred ca articolul sa dorit un exercitiu de logica din pacate cu multe lacune, dar poate cu putina perseverenta din agent imobiliar domnul ajunge filozof si castiga din publicarea de carti.
Sa mai vorbim si peste un an aici in forum, eu zic ca o sa piarda toata lumea tot mai mult. Cine vinde case/terenuri deopotriva cu doritorii care vor suporta in continuare miros de haine vechii si alte ,,chesti” de pe la parinti, socri ori alte rude care vor sta la inghesuiala cu ei + lipsa de intimitate. De ce ? Sigur intelege toata lumea ce vreau sa spun !
Popescu
9 octombrie 2010Crisstone, mi-a placut asta cu miros de haine vechi de la parinti..
Cred ca este valabil pentru un numar mare de garsoniere si apartamente aflate la inchiriat pe piata: miros de molii, haine vechi si mobila cariata de pe vremea lui Gheorghiu Dej pentru ca acolo au locuit batranii (si tot acolo au si murit!!), iar urmasii acestora au bagat-o la inchiriat fara un minim de investitie/amenajare, asta e piata inchirierilor ieftine din Bucuresti..
Ion Pribeagu
10 octombrie 2010Comentariu/intrebare: Credite in EURO sau LEI, eu cred ca sunt cam aceleasi cele in valuta dobanda mai mica dar diferenta la schimb/devalorizare echivaleaza cu dobanda la LEI 3-5 % mai mare dar mai ales ca peste 4-5 ani totul in EURO?? atunci
La un credit ipotecar de 50.000 de euro, contractat pe 30 de ani, la o dobândă de 6,3% pe an, rata lunară ar fi de 337 de euro citat de la BNR -ING si alte banci
O famile (oameni harnici) cu 2 venituri total de 800-1000 de euro pot cumpara si chiar alege o asemenea casa/imobil ca locuinta personala ACUM (sunt convins ca suntem la punctul JOS ) iar ca investitie pe timp mediu (cu CASH-caval) chilipirurile numai in zone bune acum si inchiriere collectat dobanda la suma investita care este mai mare decat tinuta in banca si posibila crestere in 3-5 ani a valorilor imobiliare 25-40 %
daca cererea bate oferta care acum este invers (asta nu este specula ci munca atat pentru agentul vanzatori cat si pentru cumparator (vorba lui Dragos -artist)
Ion Pribeagu
17 octombrie 2010800 euro pe luna -anunt publicat aici deci de ce sa vanda acest proprietar daca poate:
Inchiriez apartament 2 camere in complexul rezidential Central Park, 94 mp construiti, etajul 7, complet mobilat si utilat recent, 2 grupuri sanitare, 2 terase, intimidate, system video , paza , parcare si gradina interioara.
O socoteala simpla arata 9.600 pe an fara taxe, sau 9.000 cu taxe in zece ani aduce 90.000 sau chiar 80.000 si ramane si cu apartamentul – ar vinde cineva asa ceva cu 20-40.000 daca nu are credit mare si sula-n coaste???