Cine este cu picioarele pe pamant va intelege ceva din acest editorial!
Ne ofera hrana cea de toate zilele. Ne bucura privirea cu privelisti de vis. Ne suporta cu bune si rele. Ne impodobeste existenta cu materiile prime care ne fac fericiti. Ne infricoseaza cand se cutremura. Ne ofera tot ce reprezinta viata si ne primeste cu “bratele deschise” dupa ce trecem in nefiinta. Pe toti.
Oamenii chinuie pamantul. Incearca sa-l schimbe ca sa obtina profit. Interesele si influenta omului il transforma permanent. De-a lungul vremurilor oamenii s-au omorat pentru o “palma” de teren. Razboaiele au inceput si s-au terminat prin redefinirea unor teritorii sau impartirea de bogatii pe care tot pamantul le-a oferit. Cu unii a fost mai generosi, cu altii mai putin.
Romania e blestemata! Nu am niciun dubiu. Sa ai o tara atat de bogata, cu un pamant roditor, cu peisaje de vis, cu resurse infinite si variate nu e o intamplare. E mana lui Dumnezeu. De unde vine blestemul? Culmea, din pamant! Milioane de hectare din tara noastra stau nemuncite de ani de zile. Acele proprietati au apartinatori. Si totusi, sunt date uitarii. De la scoala primara toti copiii citesc versurile lui Arghezi, care scria la vremea lui: ”unde sapa sapa locul sare din pamant norocul“. Asa era atunci… Astazi, cine mai da cu sapa? Poate dau batranii de la tara, caci tinerii au plecat la oras. Norocul tine cu oamenii muncitori si puternici si-atata timp cat pamantul ramane nelucrat – norocul ramane in pamant. Degeaba ai pamant daca nu-l muncesti! In ultimul timp, s-a pus problema impozitarii terenurilor nelucrate. Chestia asta trebuia facuta de mult, astfel incat putorile patriei sa simta ca nu-l merita sau ce inseamna sa fii norocos si sa-ti bati joc!
In afara de catva antreprenori romani care au simtit gustul profitului din agricultura si au arendat/cumparat/concesionat suprafete impresionante, terenurile patriei sunt vanate de marii investitori straini. In ultimii ani, firmele straine au achizitionat terenuri agricole si paduri in valoare de miliarde de euro, reprezentand peste 5% din suprafata totala a Romaniei si procentul creste permanent. In principiu, preturile in Romania sunt de cel putin 8 ori mai mici decat in tarile europene dezvoltate. Calitatea solului de la noi este net superioara. Dupa ce vor achizitiona masiv terenuri, strainii le vor lucra tot cu romanii. Care romani? Aia care au vandut pe nimic ca sa-si cumpere masini aduse tot de afara. Roadele pamantului vor fi vandute tot romanilor, evident la un pret mai mare decat in tarile lor. De ce? Pentru ca, in curand, nu vor avea alte variante. Faramitarea proprietatiilor a fost dupa mine cea mai mare greseala facuta dupa Revolutia din 1989. Lipsa unei agriculturi competitive poate duce oricand la o dependenta totala de hrana adusa din strainatate sau produsa la noi de companiile straine.
Cei care au muncit sa detina o bucata de pamant au simtit valoarea si puterea lui. Pamantul aduce bucurie sau suferinta, profit sau faliment. Fie ca vorbim de agricultura sau imobiliare, situatia este aceeasi. Fiecare teren este unic in felul lui si are o soarta. Conteaza daca primeste destinatia corecta sau este batjocorit. E simplu. Tocmai de aceea, atunci cand banca acorda un credit pentru o constructie sau pentru productie, terenul este primul bun ipotecat automat. Pentru ca este cel mai important!
Majoritatea statelor lumii iau impozite direct sau indirect pe terenuri. La nivel mondial, cele mai mari taxe se colecteaza din ceea ce se extrage, se produce sau se construieste pe pamant. Cine nu s-a gandit inca la puterea pamantului mai are timp sa o faca.
Dan
16 martie 2011uite asta-i chiar o discutie interesanta…
la ce suprafata minima crezi ca se poate produce profit la noi in Romania, ce tip de pamint si bazat pe ce ramura… export sau piata interna (incluzind distributie)?!
Dragos Dragoteanu
17 martie 2011@Dan
Minimum 50 hectare, agricultura coroborata cu o mica ferma, fara implicare in distributie.
Dan
16 martie 2011p.s. aleatoriu vorbind, avem parte de al 3-lea soc financiar economic dupa america si europa… japonia, iar situatia incepe sa devina critica acolo… oare o sa mai existe bani pt refinantarile datoriilor romaniei?! (din toamna incepem sa le platim)
Dragos Dragoteanu
17 martie 2011@Dan
Am fost de trei ori in Japonia. Dupa 5 ani de la cutremurul din Kobe, nu se cunostea nimic acolo. Se descurca fara ajutor pentru ca MUNCESC!
Mielu Nebunu'
16 martie 2011@ Dan
Poti sa faci un profit bunicel pentru tine si familia tasi numai cu un hectaer de teren agricol. Gandeste-te ca o banala salata costa 3.50 si ca poti scoate intr-un an cu solarii bine puse la punct (deci, extrasezon…) peste 50 000 de salate…..
Am studiat asta, dar problema necinstei lucratorilor ,a furturilor grosiere, a nesimtirii autoritatilor si ,mai ales, a mafiei pietelor nu stiu cum ar putea fi depasite.
Ae dreptate Dragoteanu! Traim intr-o tara blestemata!
eusitu
17 martie 2011Dragotene te laudai ca nu cenzurezi nimic si cind colo imi blochezi accesul la pagina ta web fiind redirectionat catre imopedia.ro. Da am intrat prin proxy.
Mare domn Dragoteanu asta. Asa de mare ca-mi trebuie lupa sa-l pot vedea.
Esti mic ma!
Dragos Dragoteanu
17 martie 2011@eusitu
Foarte mic, dar puternic!
Dan
17 martie 2011– 50 ha cu o mica ferma = investitie minima de aproximativ 150-200.000 euro. La acest tip de ferma trebuie sa minjesti „autoritatile” locale pt avize si sa nu-ti puna bete in roate, trebuie sa ai o pila si bani pt accesul la depozitare… acolo unde exista silozuri!!! in cea mai mare parte a tarii nu mai exista posibilitati de depozitare; trebuie eventual accesul pe piata de distributie care este un MONOPOL in acest moment in miinile unor mafioti
acestea sint doar o foarte mica parte din probleme, coroborat cu imposibilitatea accesarii oricarui fel de finantare in momentul de fata… rezulta un fiasco financiar
problema agricola in tara asta e foarte interesanta si fascinant-morbida, din pacate nu se poate reduce la simplitatea achizitionarii unui teren pt categoria mijlocie (aia care incepe sa nu mai existe)
o analiza pe aceasta problema se fereste absolut toata lumea sa o faca pt ca rezultatele sint catastrofale.
ca sa plec pe niste principii simple:
– capacitati de stocare total insuficiente iar cele putine care exista sint in mina unor monopolisti care dicteaza preturi pt sclavi
– distributie: sint doua variante – propria distributie ceea ce inseamna costuri suplimentare imense imposibil de acoperit ori apelezi la retelele de distributie care inseamna un alt monopol ce te reduc la stadiul de sclav
– nu exista piata de gros nicaieri in tara
– practic nu exista nici un fel de infrastructura care sa favorizeze investitiile clasei de mijloc in agricultura… si ca sa fiu sincer este exact ce s-a si urmarit… aici au loc doar citiva monopolisti mari producatori care sa execute pentru altii in special aflati la ordine financiar-politice
agricultura fara infrastructura nu poate exista (pt oricine) iar infrastructura nu poate fi asigurata decit prin investitii masive ale statului (sau permisiunea politica pt sistemul privat in a crea aceasta structura – pina acum si in momentul de fata este STRICT INTERZIS politic interventia privatului in zona de infrastructura – nu numai agricola ci orice fel de infrastructura, aceasta fiind apanajul mafiei politice)
oricum Dragos felicitari pt punctarea subiectului… dar sa nu fie lasat de izbeliste pt ca e pacat;
oricum ai abordat bine latura patriotica a achizitionarii terenului agricol pt ca este singura posibila… parerea mea
Dragos Dragoteanu
17 martie 2011@Dan
Maestre, total intimplator, am terminat Institutul Agronomic – Fac. de Zootehnie! Si mai intamplator, am parinti ingineri agronomi, deci am ceva experienta din familie!
Absolut intamplator, am fost la specializare in acest domeniu in Tarile de Jos. Cand vad ca te pricepi si la calcule din agricultura / zootehnie, sunt convins ca nu ti-a scapat nimic, din niciun domeniu. Ai pus o intrebare, ti-am raspuns punctual, dupa pregatirea mea. Daca vrei sa fii Gica contra in orice, ai tot dreptul sa fii!
Dan
17 martie 2011Mielu, merge daca ai unde sa desfaci… daca nu inseamna ca ai aruncat banii pe fereastra… e achizitionata cu 0,5-1 de catre intermediarii care detin monopolul pe desfacere: ei cu profitul tu cu sclavia pt buzunarul lor
romania este un ZOMBI… daca pleci de la premiza asta ai sanse sa nu-ti fringi gitul aici (financiar vorbind… si nu numai)
Dan
17 martie 2011Dragos, eu nu duceam grija Japoniei ci a noastra in momentul de fata
p.s. daca e vorba de un cernobil linga tokyo (asa cum cred ca deja s-a intimplat)… o sa se reconstruiasca peste 50 de ani
Popescu
17 martie 2011Dragos Dragoteanu, am lansat ideea deja aici. Parcele de pamant arabil in zone in care este arendabil. Cumperi ca in America fara sa il vezi, strict financiar, te uiti doar pe cifre, cat bagi, cat iti iese din arenda. Ai asa ceva pe taraba?
Dragos Dragoteanu
17 martie 2011@Popescu
Am terenuri agricole mai mult sau mai putin compacte, suprafete intre 20 si 200 ha. Daca ai ajuns sa cumperi terenuri agricole pe cifre, gresesti! Din arendarea in Romania iti ies ochii, nu cifre!! Sa nu inducem ideea ca piata din Romania are mare asemanare cu cea din SUA! Iti vorbeste un specialist CIPS!
Popescu
17 martie 2011Eusitule, incepe sa imi placa de tine, te da omul afara pe usa si intri la loc pe geam.
Bravo ma, fii insistent, dar nu numai la prostii
Dan
17 martie 2011Dragos, repeti tot timpul placa cu studiile tale superioare in agricultura… am inteles asta de prima data cind ai afirmat.
Am impresia ca tu nu intelegi faptul asta. Sincer ma intereseaza substanta cuvintelor daca chiar ai ceva in spatele acestor studii sau doar arunci cu vorbe populiste.
p.s. fara sa fiu un laudaros si eu am studii superioare in domeniul agricol… deci afirmatiile tale, fara numar, vizavi de studiile tale superioare sint egale cu zero barat fara o argumentare serioasa si nu una populista precum cea a unui politician gol fara substanta
Popescu
17 martie 2011Nu e vorba de asemanare cu America la terenuri agricole, dar, in America, vandutul parcelelor de teren (nu neaparat agricole) pe te miri unde, a fost industrie. Clientului i se vindea terenul, rareori se ducea sa il vada, la sume mari se facea vizionare din elicopter. Una e sa vinzi o parcela in zona rezidentiala, ca sa isi faca omul casa, si alta e sa vinzi un teren viran pe te miri unde care este luat pentru CAPITALIZARE (speranta ca ii creste valoarea ) si SCUTIRE DE TAXE (la americani ai tot felul de scutiri de impozit pe venit la inv imobiliare, intri dintr-un tax bracket in altul etc)
Cine a vazut filmul Glengarry Glen Ross, cu Kevin Spacey, un film de referinta in vanzari imobiliare, si in special de terenuri, plin de tehnici de vanzare din vanzarea veche, intelege ce vreau sa spun.
Eu as pune pe taraba astfel de pachete, multe terenuri agricole sunt concesionate deja, tu poti sa cumperi de la proprietar terenul si preiei si concesiunea.
Astfel, cumparatorul preia UN ACTIV subevaluat dar si o sursa de VENIT CONSTANT, deci impusca ambii iepuri, Capitalizare (ii creste valoarea) si Income.
Sa nu uit, in Romania exista si subventia la hectar, am auzit despre indivizi care cumpara doar pentru a incasa subventia la hectar, dar nu am cercetat in adancime subiectul, asa ca nu stiu mai multe, poate ne lamuresti tu.
De ce spui ca arendarea in Romania iti ies ochii?
Mielu Nebunu'
17 martie 2011@ Popescu
Sa va spun o poveste cu arende si arendasi.
Tata are niste pamant ,la tara, cateva hectare,Colonesti, Olt. Unde a fost Bula primar, stiu….vorbim si despre el, dar nu acum.
Altceva vreau sa va spun. Ce s-a intamplat? Prin 2006 ma suna tata foarte suparat , ca l-au sunat de la asociatia unde bagase terenul , ca aia iesisera pe pierdere si acum posesorii pamantului trebuiau sa mai dea niste bani din buzunar.
M-am dus glont acolo sa vad despre ce e vorba. Nici pomeneala in contractul de arenda de asa ceva, din contra, arendasul trebuia sa le dea si bani si produse.
Fraierul a fost la un pas sa plateasca, chiar isi facea probleme ca nu mai avea ce sa bea in luna aia….
Va spun cinstit, in Romania de azi, daca ai pamant mult, agricol ma refer….ori il vinzi , ori il muncesti. Iar aici intervin o multime de piedici, care mai de care: de la furturi grosolane pana la nemernicia autoritatilor care pun si ei piedicile lor.
Adaugam imposibilitatea valorificarii recoltei sau produselor la un pret corect si cinstit si avem tabloul dezastrului total.
Asta e Romania!
Mielu Nebunu'
17 martie 2011Japonia!
O parte din infrastructura distrusa de seism si tsunami iar acum amenintarea exploziei nucleare de cateva ori mai ampla decat Cernobal.
1. 50 de muncitori intra „la sacrificiu” in centrala si fac tot posibilul sa se evite dezastrul. Fetita , de cativa anisori, a unuia din muncitori zice : „Sant mandra de tata!”
2. Un drum de cateva sute de metri, distrus de tsunami a fost refacut la toate standardele de calitate in numai 4 zile!
Jos palaria!
deocamdata_anonim
18 martie 2011@Dragos+ tuturor, Puterea pamantului este mult mai mare decat cea a banului, pamantul rodeste anual…pe cand banul…pe scurt Pamant = independenta!! de acolo mananci si tu si animalele pe care le mananci! pamant si apa….va duce oare capul sa incepti sa fiti fericiti de aici? sau o sa alergati dupa mirajul unor hartii? Viata e frumoasa ca ne da posibilitatea sa alegem! Iubire sau bani? restul…e can can….
Ion Pribeagul
19 martie 2011ION – subiectul se potriveste cu – Sa nu dea dzeu cel sfant ca NOI (nu mai) VREM PAMANT ..si uite ca am ajuns si aici…. DACII au facut agricultura din cele mai vechi timpuri si noi ROMANII am facut pana pe la REVOLUTIE, mai de mila mai de sila in ultimul timp dar sa stiti ca munca pamantului nu este usoara indiferent de echipamentele tehnice folosite – studiul este frumos dar cam acolo se sfarseste frumusetea insa MUNCA LUI da o anumita libertate atat financiara cat si personala dar mai ales dureri de cap in romania HOTILOR de pe PAMANTul tau daca nu esti tovaras cu hotii sau militieni guvernului.. unde nu poti sa-ti aperi proprietatea – hotii vin in gasca mare si politistii nu raspund la timp pentru a-i prinde – DAR simplul fapt ca ai pamant, ai RADACINI si mult sau putin tot face ceva – chiar si iarba este buna..
Studiul cu 50 de ha cred ca investitia initiala pamant plus mecanizare si semanat prima data necesita 100.000 de euroi avans si 150-200 mii imprumut 10-15 ani – acum voi spuneti cat aduce anual acest pamant… si daca poti plati imprumutul/rate lunare
(salata si alte ridichii/rosii, castraveti, le poti face pe 1-2 ha lucrate singur ca un bulgar si poti trai cu aceste venituri chiar daca iei 1 leu pe buc dar ai nevoie de APA si atat – peste 2 ha incepi sa faci chiar si profit bun si investitia este mult mai mica iar daca treci pe flori aici chiar faci bani dar …distributia este mai grea)
Tavanulfals Blog
19 martie 2011“Romania e blestemata”, “blestemul vine din pamant”… sa fim seriosi ! Am devenit un popor de hoti si de puturosi. Nu am auzit in viata mea de vreo vrajitoare care sa deschida cartile pentru lene. “Blestemul pamantului” era o sintagma asociata cu romanul lui Rebreanu insa nu lenea era naravul lui Ion. Si totusi, nu e vina omului de rand pentru asta. Incepand cu anii ’90 Romania a fost distrusa metru patrat cu metru patrat de scursurile politice care au alternat la putere cedandu-si stafeta unii altora.
Pe zice ce trece incep sa cred ca scenariul asta a fost pus la cale inca dinaintea caderii fostului bloc comunist. Nu a fost nimic lasat la intamplare… Amintiti-va de cerealele care erau lasate sa putrezeasca in hambarele taranilor in timp ce importam la peturi duble in anii ’90… Dupa ce s-a anihilat orice forma de organizare agricola la nivel macro, s-a trecut incet, incet si la demitizarea conditiei de taran. In Romania cuvantul “taran” e folosit pentru a jugni pe cineva.
Poate am sa va sperii spunandu-va ca reality shourile cu Monicaca ar fi trebuit interzise in mediul rural. Si programul TV ar fi trebuit sa ramana tot de 2 ore… si din cand in cand sa se mai opreasca si curentul 🙂 “venitul minim garantat” nu ar fi trebuit inventat vreodata pentru ca alternativa la “ori muncesc pe 500 de lei” ar fi trebuit sa fie “ ori mor de foame”
Am vazut pe aici comparatii cu Japonia… Cred ca ati innebunit! Daca ar fi trebuit sa plateasca bir turcilor femei si copii, si-ar fi facut toti seppuku. Nici nu imi amintesc sa fi cedat vreodata in istoria lor o palma de pamant asa cum am facut noi cu Basarabia fara sa tragem un foc de arma… Nici sa “intoarca armele” si sa faca din asta zi nationala.
Astazi, daca ar fi alegeri, 40 % din oligofrenii cu drept de vot ar pune stampila pe partidul care a incurajat pensionarile pe “caz de boala”, venitul minim garantat, ajutoarele sociale…
Nu e niciun blestem; e lenea ajunsa la dimensiunile din povestea lui Creanga… Taranii si-au pierdut identitatea, Dragos. Ai si tu aici un individ pe care l-am prins pe blogul meu cu vreo 4 identitati virtuale diferite… intr-o zi era Popescu – investitor imobiliar, in alta zi se transforma in profesor multumit de salariu si rata la banca, alta data era o domnisoara indragostita de mobila din garsoniera pe care tocmai o cumparase… Parvenitismul se pare ca nu poate fi sustinut decat prin diverse forme de prostitutie vis-à-vis de care nu bag mana in foc ca ar avea doar valente virtuale…
Mielu Nebunu'
19 martie 2011@ tavanul fals
sunt atat de trist ca trebuie sa-ti dau dreptate…..
Popescu
19 martie 2011Blogule (Tavan Fals), nu ti-ai mai tratat paranoia aia?
Iar nu ai vizitatori si iti faci reclama pe aici?
George
20 martie 2011Tavanul fals, esti acelasi care publica anunturi de vanzare false in Anuntul Telefonic? Si cand sunai ti se spunea ca nu exista nimic de vanzare la pretul ala, ci trebuie sa intri pe un blog?
Popescu
21 martie 2011George chiar el e specimenul, citeste mai jos, am postat mai demult:
45 Popescu 19 February 2011 :: 11:02 pm
Uitati exemplu de dilimangeala imobiliara. Unul care isi spune Tavanfals blog, publica anunturi false pe anuntul.ro. Anuturile desi au poze, pret, etc, de zici ca sunt pe bune, de fapt conduc la blogul lui. Isi face si omul reclama, profitand de lipsa de bani a unor amarati care isi cauta casa…
Cica el vinde la preturi conform grilei notariale e dus cu pluta rau de tot baiatul:
Academia Militara Cotroceni constructie 1962, et 2/4 decomandat 50 mp. Exclud orice intermediar imobiliar. Pretul este conform grilei notariale 2011. Pentru detalii si contact va rog sa intrati pe site. 0747146082; tavanulfals.wordpress.com IMOB. VANZARI 2 camere >>> harta 19 Feb 16:10 29.500€ –
ALBA Iulia, Decebal, Delea Noua, bloc nou 2009, confort sporit, 50 mp. Pretul este conform grilei notariale 2011. Pentru detalii si contact va rog sa intrati pe site. Exclud orice intermediar imobiliar, 0763.438.977; tavanulfals.wordpress.com IMOB. VANZARI garsoniere >>> harta 18 Feb 11:00 26.500€ –
ALBA Iulia, Bd. Decebal, confort 1 sporit, 80 metri patrati mobilat, centrala termica. Exclud orice intermediar imobiliar. Pretul este conform grilei notariale 2011. Pentru detalii si contact va rog sa intrati pe site, 0763.438.977; tavanulfals.wordpress.com IMOB. VANZARI 3 camere >>> harta 18 Feb 12:53 56.900€ –
Rares Manea
21 martie 2011Pana la urma eu tot nu inteleg. Dintr-o leafa de profesor, in ce e mai bine sa investesc ?
Pamant sau case ?
Mielu Nebunu'
22 martie 2011@ Rares Manea
Pai, nu suntem chiar un popor sarac daca dta , dintr-o lefa de profesor te gandesti la investitii imobiliare!
Daca era sa traiesc numai din leafa sotiei, care este profesoara, nici bani de sosete n-as fi avut….
Dar, acuma depinde unde esti dta profesor,…..
Ion Pribeagu
23 martie 2011Hello – Va invit in America….imobiliara accesibila tuturor .. muncitorilor…
Housing went from being the preeminent investment of choice to toxic waste,” added Richard DeKaser, an economist with the Parthenon Group.
The vacancy problem is more dire in Florida than in any other bubble market: In California, only 8% of units were vacant, while Nevada, the state with the nation’s highest foreclosure rate, had about 14% sitting empty. Arizona had a vacancy rate of about 16%.
In Florida, the worst-hit county is Collier – home of Naples – with a whopping 32% of homes empty. In Sarasota County, 23% of the housing stock sits vacant, while Lee County (Cape Coral) has a 30% vacancy rate. And Miami-Dade County has a vacancy rate of about 12%.
The housing recovery will take years, perhaps many years, to complete, according to Ingo Winzer, a housing market analyst and founder of Local Market Monitor.
Not helping is the the fact that the state’s rate of population growth slowed in the second half of the last decade to just 5.7%. Still, the 2000s saw the state population grow overall by nearly 18%, the Census Bureau reported. I
„It will take about eight years just to put the vacancy numbers back into the single digits,” said DeKaser.
The inventory overhang has sent home prices plunging. The median price for homes sold in January was just $122,000, according to the Florida Association of Realtors. That was down 7% from 12 months earlier and less than half the price at the peak of the market
robert dobrescu
28 martie 2011Draga Dragos. parerea mea este ca Romania nu este blestemata, ci doar incercata.Asta este si nu prea avem ce face, caci in mod cert asta este planul lui Dumnezeu samantuiasca poporul roman. daca am fi nemti sau japonezi iti dai seama unde am fi? Pai am fi colonizat totata galaxia si cereau toti americanii azil galactic si vize de Bucuresti .