Anul care a trecut poate fi impartit in doua perioade imobiliare distincte. Pana in luna iunie piata imobiliara a fost chiar mai activa decat au prevazut optimistii din domeniu. Au existat cereri punctuale de la investitori mari si mici, real interesati in oportunitati de criza. Cumparatorii hotarati si-au facut curaj si au investit. E adevarat, nu sume mari. Au fost tranzactii mici, dar suficient de multe ca sa poata fi vizibile pe un trend descrescator al valorii imobilelor. Odata intrati in vacanta, undeva de prin luna iulie 2011, cei interesati de achizitii in real estate nu au mai revenit pe piata. Turbulentele de pe pietele financiare internationale si instabilitatea zonei euro au afectat direct perceptia asupra oportunitatilor imobiliare. Numarul tranzactiilor s-a contractat in al doilea semestru al anului 2011. Anuntul din toamna al BNR privind inasprirea conditiilor de creditare incepand cu anul 2012 a fost singurul „argument” care i-a determinat pe multi nehotarati sa ia o decizie mai repede. Acest lucru s-a manifestat in special la achizitiile prin programul Prima casa. Dar, acest „atu” transmis de autoritatea bancara nu a fost suficient ca investitorii imobiliari sa poata schimba trendul descrescator al preturilor imobilelor oferite la vanzare. In general, proprietatile tranzactionate au avut in 2011 valori diminuate cu 3-5%, comparativ cu anul 2010.
Esenta fenomenului nu sta in afacerile imobiliare incheiate, ci in valoarea proprietatilor care nu s-au putut vinde sub nicio forma, la niciun pret! Totusi, cine a fost obligat sa vanda un imobil a scazut pretul pana a gasit un cumparator. Imobiliarele au intrat deja intr-o noua etapa. Dupa 4 ani de scaderi continue fiecare zona are o anumita cota. Deja, zonele sunt clasificate dupa gradul de atractivitate imobiliara si puterea de cumparare a celor interesati. Corectiile imobiliare si-au facut efectul si criza a avut rol esential.
Inceputul anului 2012 nu a adus nimic nou. Nici nu avea cum. Important este ca partea “intunecata” a celui de-al doilea semestru din 2011 se va reflecata si in dinamica primului semestru din noul an. Bine ar fi sa se opreasca la jumatatea lui! Riscul ca anul 2012 sa fie o “victima” in domeniul imobiliar este mare. Cu atat mai mult cu cat vorbim de un an electoral. Majoritatea investitorilor straini ezita inca sa ia serios in considerare Romania ca pe o piata cu potential cert de crestere. In urma boom-ului imobiliar sumele mari investite de multe fonduri de investitii au adus pierderi considerabile si acest lucru se simte si nu se uita usor. De asemenea, romanii cu bani au un apetit scazut pentru piata imobiliara si asteapta rezultatul alegerilor din acest an. Dobanzile la depozite sunt mult prea generoase fata de un potential profit mai mare obtinut din imobiliare, dar care implica un grad de risc considerabil. Gandirea este simpla, dar corecta! Jucatorii din imobiliare care au tinut economiile in banci in ultimii trei ani au fost cei mai castigati.
“E pur si muove!” In anul 2011 numarul tranzactiilor a crescut comparativ cu anul 2010 cu pana la 10%, in functie de segmentul de piata. Un semnal incurajator, dar insuficient pentru schimbarea perceptiei asupra imobiliarelor. Au fost in special achizitii de stricata necesitate imobiliara in care au excelat tranzactiile pana in 100.000 euro. Daca ne raportam strict la datele ANCPI, orice crestere este un fapt pozitiv. Daca ne referim la perspectivele anului 2012 avem motive de ingrijorare. Piata imobiliara, candva motorul unei economii prospere nu a murit. Antreprenorii din domeniu nu dorm si cauta permanent solutii optime. Cei care vor cu adevarat sa cumpere si au nevoie de un produs imobiliar nu asteapta sfarsitul crizei. Acum, sunt mult mai avizati si mai pretentiosi. Chiar daca majoritatea IMM-urilor sunt stoarse de lichiditati, exista si companii care cauta oportunitati in imobiliare. Piata s-a stabilizat suficient de mult ca sa fie din nou atractiva. Chiar si bancile trebuie sa accepte noul context si sa vina in intampinarea imobiliarelor daca mai vor sa vanda bani. Toate aceste repere ne pot face sa speram ca 2012 nu va fi totusi o “victima” in domeniu.
Marian Guzik
24 ianuarie 2012Cum vor influența protestele din București – piața imobiliara?
Popescu
26 ianuarie 2012Prezinti o perspectiva INVESTITIONALA (investitia avand ca scop cresterea valorii a ceea ce ai investit) asupra pietei imobiliare. Totusi, nu trebuie uitat ca resorturile/motivatia unei achizitii imobiliare sunt multiple
-as incepe cu utilitatea imediata: cumpara casa ca sa locuiesc, cumpar teren ca sa construiesc: casa, hala, birou, sediu
-INVESTITIA IMOBILIARA CA PROTECTIE A CAPITALULUI
Vezi tu Dragos D, grija omului cu bani multi (lichiditati) este acum mai putin sa creasca, ci SA NU SCADA, SA NU PIARDA CE ARE. Si e normal, cand totul scade in jur, castiga cel care scade mai incet.
Am scris mult la mine pe blog pe acest subiect.
Iti dau o mostra de astfel de rationament de la miliardarul Soroscare spune ca prefera sa palteasca taxe mai mari – deci sa scada un pic, decat sa piarda tot:
„Miliardarul crede că ideea preşedintelui Barack Obama de a mări taxele pentru bogătaşi, ar putea fi o soluţie de redresare. Extrem de înstărit, Soroş ar fi printre primii vizaţi de o astfel de măsură. El spune însă că e mai important să supravieţuiască decât să-şi păstreze averea intactă.”
Popescu
26 ianuarie 2012La asa ceva ma refer
http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/grecii-isi-feresc-capitalurile-de-criza-investind-in-imobiliarele-romanesti-18521.html
Rares.D
27 ianuarie 2012@Popescu, defineste „capital”, cat de mare? 10k, 100k, 1 mil? Dupa parerea mea, in Romania nu exista investitii imobiliare care sa conserve (deci nu castig) capitalul! Ma rog, decat capitaluri mari, aia e alta poveste, nu ma pricep nici eu si cred ca nici tu!
O solutie pentru noi astia micii, cu cateva zeci de mii de euro, ar fi niste fonduri de investitii care sa ne plaseze banii… cu cap! Ai avea incredere in asa ceva? In Romania?
Popescu
28 ianuarie 2012RaresD, nu ai decat sa dai tu banii proprii unor fonduri de investitii..Eu prefer sa ii investesc singur.
Sigur, nu e recomandabil pentru toata lumea, daca nu te pricepi si nu ai de gand sa faci asta cu titlu semi-profesionist ( nu conteaza daca mai dai cate un rateu, important e sa inveti din greseli), mai bine iti vezi de treaba ta. Pot fi si fondurile o solutie, dar pe imobiliar nu exista in Romania fonduri de investitii.
In Romania sunt fonduri de investitii care investesc in piata de capital, dar asta e alt subiect, aici vorbeam de imobiliare. Investe-ti tu banii in bursa acum .. 🙂
Ca sa concluzionez, cu cateva zeci de mii se pot face lucruri in imobiliare, dar asta nu ai cum sa iti dai seama decat daca CAUTI, VIZIONEZI, INVETI, ITI CREEZI CONTACTE, CUNOSTI O PIATA ANUME, O ZONA ANUME, O LOCATIE ANUME SI O URMARESTI PERMANENT PANA APARE CEVA SUBEVALUAT.
De acasa din fotoliu nu ai cum sa iti dai seama ce se poate face cu cateva zeci de mii in imobiliare, tot la fonduri de investitii ajungi.
Deci, se poate RaresD dar cu munca si perseverenta, dar asta e ceva care nu e pentru toata lumea. Stii vorba CINE NU MUNCESTE, NU GRESESTE. Eu va incurajez..sa gresiti ..pana invatati sa fiti investitori..
Ion Pribeagul
30 ianuarie 2012Rares – investitiile sunt clasificabile in functie de risk – mic, mediu si mare
Parearea mea – BVB este controlat de insiders/prea multi la noi comparati cu alte locuri, astia sunt peste tot si merita riscul pentruca raman cu bani multi chiar prinsi.
Cum zice si Popescu, inveti pe propria cunoastere ca la orice joc de noroc.
Se pare ca imobiliarele la ora asta sunt cu cele mai mici riscuri si daca poti scoate 5-10 % profit pe investitie (care probabil ar fi si pierderea in cazul cel rau) macar ramai cu un capital initial apropiat de investitie, dar mai este si investitia intr-o afacere in care trebuie sa pui si „muschii ” pentru un castig bazat pe propria putere de munca si putin noroc… altfel zis, nu incerci NU castigi iar banul/hartia se devalorizeaza in timp.
Finante Azi
30 ianuarie 2012@RaresD
Fondurile sunt o solutie pentru toata lumea, cu atat mai mult pentru aceia care nu au expertiza pe piete. Am scris cateva articole despre fonduri.