Revolutia imobiliara romaneasca!

7 februarie 2011 4 minute
Distribuie

Nimic nu poate fi mai provocator decat sa o iei de la zero! In aceast stadiu au ajuns multi jucatori din domeniul imobiliar. Cei care vor sa continue lupta, orice fac, orice gandesc, pornesc o noua strategie de la un context complet nou. Cei care vor reusi sa depaseasca urmatorii 2-3 ani, se vor mentine in acest domeniu in urmatorii 20 de ani, unii facand performante remarcabile, doar evitand greselile din trecut.

Cand esti adus cu picioarele pe pamant, daca mai ai energia necesara, iei totul de la inceput. Faptul ca multe imobile sunt astazi nevandabile / neinchiriabile este extraordinar. Cei care le au in proprietate s-au obisnuit cu acest lucru si cauta solutii. Ghinionul multora dintre acesti nefericiti este ca imobilele nu pot fi mutate din locul in care se afla. De aici incepe “revolutia” imobiliara romaneasca. Asa vor afla si romanii cat reprezinta locatia in ecuatia unui business in acest domeniu, care este rolul unui specialist imobiliar, cum se obtine o finantare la un cost suportabil si ce riscuri implica imobiliarele in general.

Hai sa presupunem ca actuala criza economica va mai dura inca 2-3 ani. Unora le va scadea valoarea proprietatilor la jumatate, altora la trei sferturi si altii vor ramane fara proprietati. Binecuvantata fie criza imobiliara! Nu toata lumea trebuie sa detina proprietati, nu toti oamenii trebuie sa aiba imobile valoroase, nu tot poporul poate sa locuiasca ultracentral in apartamnete scumpe sau in vilele din zonele elegante. Asa s-a nascut “revolutia” imobiliara din Romania! Unii credeau ca isi pot permite orice in domeniul imobiliar, altii si acum cred ca stiu imobiliare daca au strans niste banuti si au tras niste tunuri inainte de 2008. Timpul le rezolva pe toate si sita investitorilor imobiliari adevarati se cerne pe zi ce trece. Veti vedea ca multi vor depune steagul in berna pe acest segment economic pentru ca se vor convinge singuri ca nu sunt capabili sa tina pasul cu revolutia imobiliara, in noile conditii economice.

Revolutia imobiliara nu se face in perioade de boom, ci in timpul unei crize. Pentru ca 2008 a fost anul in care a inceput, putem spune ca piata de real estate a capatat o noua dimensiune din acea perioada. Pana atunci, timp de 18 ani (1990-2008) si-a trait copilaria si adolescenta. Dupa ce a implinit varsta majoratului au inceput adevaratele provocari. Ca orice adolescent, si imobiliarele romanesti isi cauta menirea in contextul economic general european. Va reusi acest domeniu sa se descurce singur? Cat timp ii va lua sa se maturizeze, sa se bazeze pe propriile forte? Autocontrolul si echilibrul imobiliar vor aduce plusvaloare numai atunci cand piata va fi asezata pe baze sanatoase.

In urmatorii ani, piata creditelor va deveni din ce in ce mai ieftina, banii se vor ieftini, iar romanii se vor pune din nou pe treaba. Revolutia imobiliara a inceput prin involutia mediului economic. In primii 18 ani, piata imobiliara a crescut sub ocrotirea statului. 96% din populatie avea in proprietate o casa. Unii le-au cumparat de la stat pe nimic! Au uitat acest lucru! Altii au facut bani cu “lopata” pe mana investitorilor straini, care le-au facut cadouri nesperate pentru ca aveau imobile in zone atractive. Mii de speculanti de ocazie s-au umplut de bani prin efort minim si cu mult noroc! Cine nu recunoaste aceste lucruri e pierdut! Cine va uita si nu va invata ceva din de aceste lucruri, nu are viitor in imobiliare.

Revolutia imobiliara inseamna o noua oranduire de valori, atat din punct de vedere al proprietatilor cat si uman, al oamenilor care sunt implicati in acest domeniu: constructori, antreprenori, bancheri, evaluatori, agenti si… comentatori. Cand aceasta revolutie se va termina, investitorii imobiliari vor avea in fata o noua imagine asupra pietei imobiliare – mult mai clara, cu o scara de valori imobiliare bine conturata, cu repere concrete si perspective mai sigure, cu un istoric care include si o criza. Cine nu crede in aceasta revolutie are dreptul sa-si imagineze orice altceva. Totul e sa nu ramana blocati in amintirile anilor de glorie dinainte de 2008, cand multi au trait un scurt vis frumos.

90 Comments on “Revolutia imobiliara romaneasca!”

  1. Mielu Nebunu'
    7 februarie 2011

    Minunat articol!

    E buna remarca vizavi de cum au facut unii bani in imobiliare doar speculand greseala sau neatentia altora si se cred acum mari agenti imobiliari. Unii au si firme si ii stii si dta prea bine.

    E drept, cand lucrurile merg bine…..toata lumea se pricepe si-si da cu parerea. Acum e altceva si chiar dintre cei considerati buni in domeniu nu vor fi prea multi care ajung la finalul crizei.

    Discut adesea despre imobiliare cu mai multi amici cu care am lucrat si toata lumea isi inchipuie urmatorul scenariu: ca bancile vor incepe in curand sa dea din nou credite cu nemiluita, ca preturile vor urca din nou cu 70-80% pe an si tot asa! Asemenea, terenurile se vor vinde din nou cu profit de 500% in 6-7 luni doar daca faci un PUZ pe ele alte „elemente distractive” de acest gen.

    Pe sinusoida criza-boom economic lumea isi inchipuie ca va fi din nou LA FEL, ceea ce este un mare neadevar! In veci nu va mai fi ce-a mai fost, poate peste 30-40 de ani, sa mai treaca o generatie, „memoria fiscala” sa se schimbe si sa vina altii din urma sa ia tzeapa cum au luat si astia de acum!

    Chiar si la revenirea pe crestere economica (ceea ce ma indoiesc…) eu tot nu vad o crestere a imobiliarelor! Va spun alta data de ce…

    1. @Mielu
      Imobiliarele nu cresc, evolueaza!

  2. crocodilul
    7 februarie 2011

    Pentru cei care inca sunt tineri, aceasta criza aduce si ceva bun cu ea. Faptul ca data viitoare cand se va intampla la fel, probabil in 20-40 ani, vor sti ce sa faca. Adica ce urmeaza sa se intample, acum lucrurile sunt imprevizibile, sau cel putin pe termen lung. Pe termen scurt cine a facut afaceri pana acum o sa faca si in viitor. Dar ce te faci cu cineva care a vandut in plin avant si a cumparat la fel ? Criza l-a prins cu imobile cumparate pe pretul maxim. Acum este foarte greu sa le vanda la un pret macar egal. Daca vrea sa se deblocheze trebuie sa vanda la pretul pietei, adica la jum. de pret…asa ca multi se gandesc ca mai bine asteapta 6-12 luni si o sa ia un pret bun.
    Intotdeauna am fost de parere ca cel mai bine o duci ca intermediar nu ca investitor, tot timpul sa ai cash in buzunar. Si stai la panda, cand apare ceva esti pregatit.

  3. Popescu
    7 februarie 2011

    Perfect de acord! Cine nu poate sa priveasca situatia actuala in perspectiva pozitiva, de OPORTUNITATE decat de sfarsit al tuturor lucrurilor, este terminat / cadavru umblator / cadavru imobiliar, e mort dar el inca nu isi da seama..

    Cei care au facut ceva capital in perioada de boom si au avut norocul sa ii prinda criza pe cash, iar acum stau in asteptarea unor vremuri mai bune fara sa faca nimic, fara sa investeasca, fara sa caute, fara sa se intereseze, pur si simplu stau si asteapta, sunt si ei cadavre imobiliare. Stand si asteptand pierzi ritmul lucrurilor, pierzi ritmul pietei. Cand vor intra ei in piata, va fi alta piata pe care ei nu o vor mai cunoaste, vor fi defazati si cel mai probabil isi vor pierde sau bloca aiurea capitalul norocos.

    Totul e relativ in viata, ce ti se pare azi ca o mare nenoricire poate fi un noroc, si ce ti se pare un mare noroc sa iti fie nenorocirea..

  4. Popescu
    7 februarie 2011

    Cateva vesti proaste pentru pesimistii pietei imobiliare:

    http://www.mediafax.ro/politic/basescu-romania-nu-va-mai-trage-ultima-transa-de-la-fmi-ci-doar-pe-cea-de-la-ue-vezi-declaratiile-presedintelui-7956418

    http://www.zf.ro/companii/comenzile-noi-din-industrie-au-crescut-in-decembrie-cu-42-3-in-2010-cresterea-a-fost-de-26-3-7958889

    Disclaimer: stirea referitoare la FMI este o stire economica si am pus-o pentru a scoate in evidenta faptul ca desi unii nu vad, suntem pe drumul cel bun al redresarii economice, reflectat si de faptul ca România nu va mai trage ultima tranşă de la FMI, de un miliard de euro, dată fiind evoluţia economică.

    si nu are nici o legatura cu faptul ca a spus-o Basescu. Nu am gasit-o din alta sursa, ca vi-o dadeam din alta sursa.

    Am facut aceasta precizare deoarece am mai postat odata un citat al lui Basescu prin care spunea ca unii afaceristi au interesul economic ca Romania sa colapseze (fapt pe care l-am simtit si eu din greu in ceea ce priveste piata imobiliara, si am tot spus-o si aici pe forum) si drept urmare am fost catalogat drept securist, basescian si alte aberatii asemenea de catre un anume Dan..

    1. @Popescu
      Pesimistii pot fi si optimistii realisti!

    2. @Popescu
      Pesimistii pot fi si optimistii realisti!

  5. Mielu Nebunu'
    7 februarie 2011

    @ crocodilul

    Da, crocodilule, sunt de acord cu tine! Noi nu vom face greseli la urmatoarea criza, dar ….copiii nostri ce vor face? N-am vazut inca niciun copil (ei atunci vor avea 25-35 de ani, perioada propice pentru a fi „mulsi” de banci…) care sa aiba incrdere in intelepciunea parintilor. Aia care este si cum este….

    Fiecare generatie isi are fraierii ei……

    1. @Mielu
      Apa, aerul si fraierul nu se termina niciodata!

  6. Mielu Nebunu'
    7 februarie 2011

    @ Popescu

    Jos palaria! Imi pare rau ca n-am bani, as cumpara orice in acest moment, daca ar fi un pret bun.

  7. o sluga
    7 februarie 2011

    Bravo!

    Incepi sa intelegi (sa recunosti public de fapt) ca „jmekeria” s-a terminat. Stapanii au acum alte „investitii”…se cumpara si se vand tzari…aici am ramas doar noi…
    @Popescu
    n-ai inteles nimic…mananci prosteala pe paine…cred ca ti se trage de la maculatura pe care o citesti…schimb-o…

    1. @ o sluga
      Sluga te nasti, sluga mori!

  8. Dan
    7 februarie 2011

    creditul se va scumpi nu ieftini (acum este la cel mai ieftin nivel)… o mica eroare tehnica!

    1. @Dan
      Ramane de vazut!…

  9. Dan
    7 februarie 2011

    1.7 milioane contracte de muncă s-au evaporat în 2010!

    * 2008 – 6,3 milioane contracte (full time si part time)
    * 2009 – 6,01 milioane contracte
    * 2010 – 4,37 milioane contracte

    (Sursa: Ministerul Muncii)

    1. @Dan
      De munca la negru ai auzit?

  10. eusitu
    7 februarie 2011

    Mestere de unde ai ajuns tu la concluzia ca se vor ieftini creditele? Sau e mai mult un deziderat?

    1. @eusitu
      Mai vorbim!…

  11. Daniel Florin
    7 februarie 2011

    Dezvoltatorul ansamblului rezidential Pallady Towers, a lansat incepand cu data de 7 februarie 2010 – Campania promotionala ” REGULA LUI 7″.

    Detalii aici:

    http://palladytowers.ro/home/56-promotie/80-promotie.html

  12. Dan
    7 februarie 2011

    1. sa ma explic: munca la negru nu e creditata de banci iar banii pt buget sint din ce in ce mai putini…
    tva mare, impozite mari pe forta de munca – bani mai putini la buget – colaps … atunci cind economia nu mai suporta nivelul de impozitare inseamna ca este in prag de colaps (social, politic sau economic – toate la fel de distrugatoare)

    2. dobinda cheie: 1% bce, 0,25% fed… o scadere sub aceste procente inseamna adincirea crizei si mai puternica la nivel mondial, practic colaps financiar la nivel mondial

    din pacate nu e nimic de vazut altceva decit realitatea…
    cit priveste miza pe scaderea gradului de pericol al tarii… este o gluma in conditiile date
    tocmai prezentam cifre oficiale…
    munca la negru nu salveaza statul niciodata…

  13. Mielu Nebunu'
    7 februarie 2011

    @ Dragoteanu

    ha ha ha, imi place chestia cu „imobiliarele nu cresc…evolueaza!” Da, sa traiti! Asa este! Poate ar mai merita sa amintim conceptul acela de „crestere negativa” si s-ar zice ca am acoperit toata mizeria, nu?

    Dar , in principiu, aveti dreptate, imobiliarele se prezinta asa cum se prezinta toata tara pe vremurile astea! Putem sa-i zicem si cum zici dta, adica „evolutie” dar nu care cumva sa intelegem prin asta trecerea de la stare inferioara, mai proasta sa zicem, la una superioara din toate punctele de vedere, pentru ca in DEX asta e defintia evolutiei!

    In cazul imobiliarelor termenul de „evolutie” ar trebui sa descrie o evolutie in timp care NU e neaparat buna….ceea ce repet, nu e chiar in concordanta cu definitia evolutiei din DEX.

    Si eu cred ca creditele se vor ieftini! Daca bancherii „tin la pret” ,ca sa zic asa, nu vor mai avea fraieri la poarta de pacat si de inselat in cel mai grotesc mod! Fara doar si poate, una din caile de a deveni atractivi pentru „datornicul de serviciu” este scaderea dobanzii si a costurilor. Plus alte treburi: lungirea perioadei de creditare, reevaluarea conceptului de ipoteca in Romania, modificarea conditiilor de creditare in sensul ca veniturile salariale sa aiba o alta pondere decat au acum.

  14. Mielu Nebunu'
    7 februarie 2011

    Eu cred ca in viitor bancile isi vor schimba atitudinea vizavi de creditare in urmatorul sens:

    1. Ponderea pe care o are salariul (mai precis dimnesiunea salariului) in acordarea creditelor ipotecare sau de achizitie va scadea! Pe ce ma bazez cand spun asta: statul face fata cu greu salariatilor pe care ii are si, pe de alta parte, nici in mediul privat inca nu se vede luminita de la capatul tunelului! Inca sunt probleme majore.
    2. Valoarea proprietatii va avea un rol mai important in acordarea creditului.
    3. Bonitatea celui care solicita creditul va fi calculata si din punct de vedere al istoricului creditelor (daca a mai avut si le-a achitat fara restante este considerat mai solvabil decat cel care n-a luat credite niciodata).
    4. Probleme legate de infractiuni sau contraventii economice.
    5. Extinderea perioadei de creditare la 50 de ani, ca in SUA. Si nu numai in SUA.

    Dar dincolo de toate, daca bancile vor mai vrea sa mai castige bani in imobiliare trebuie sa devina jucatori pe piata, dezvoltatori de proiecte, pe care sa le vanda in rate sau sa le inchirieze. Veti vedea ca, in curand, nu vor mai fi simplii finantatori.

  15. Mielu Nebunu'
    7 februarie 2011

    @ Dragoteanu

    Sper ca i glumit cu Dan. Nu te poti baza in viitor pe munca la negru…..

  16. Ion Pribeagu
    7 februarie 2011

    Subiect vechi dar NOU pe anul 2011 – vorbind de imobiliare (B) si piata actuala:

    1. Cea a fost (boom) nu mai este – iar (despre- criza economica) acum piata a revenit la normal si preturile sunt normale (NU ieftine – 800-1400 m2 in functie de locatie, vechime, vecini) creditarea se face NORMAL (bonitate/avans /garantie ipotecara) si dobanda medie de 6-9% (ridicarea dobanzii va infrana creditarea si impicit cresterea economica iar micsorarea dobanzi va impinge economia spre crestere)
    2.Investitiile se vor face in concordanta cu cererea si oferta dar mai bine studiata.
    3.Banii negri inca vor avea un cuvant in bunastarea populatiei dar or scade ca volum datorita capsunarilor care au cam inceput sa se stabileasca prin locurile unde lucreaza si care nu au radacini (locuinte/familii sau alte atractii spre locul nasterii) puternice in locurile de unde au plecat si mai ales daca nu au facut un ban gramada/economii
    4.Aceasta asa zisa revolutie imobiliara este doar o selectie naturala bazata pe relatii profesionale a agentiilor serioase si disciplinate si disparitia celor bazate pe ” stiu eu pe cineva care are de vanzare… cu biroul/oficiu la o cafenea din centru” si pretentiile inaintea lui buna ziua… adica plevusca imobiliara (nu ma refer la o persoana/agentie si patron, acestea vor continua sa traiasca si chiar sa se mareasca datorita calitatii serviciilor facute de patron – gen Bal.. sau Bae..)
    Dar in final nu uitati ca in general: Vorbele si studiile imobiliare nu misca piata ci situatia economica a tarii, cererea si oferta, finantarea si creditarea ieftina, munca si iar munca… iar personal: Bafta sau NOROC

  17. Popescu
    7 februarie 2011

    Eusitule, tu ai habar la ce dobanda te finantezi la banca in Romania?

    Tu faci confuzie intre EURIBOR, care e la minim istoric, si dobanzile din Romania care sunt de 3-5 ori mai mari decat dobanzile din SUA, Canada, UE (EURIBOR + marja bancii, ROBOR + marja bancii). Marjele bancilor sunt pe trend descendent si se asteapta sa scada in continuare, nu EURIBORul. Evident asta e in corelatie cu politica monetara a BNR care lupta cu inflatia si speram sa ii faca fata.

    Trendul dobanzilor din Romania este sa se alinieze catre dobanzile de pe piata internationala, adica sa scada.

  18. Ion Pribeagu
    7 februarie 2011

    #9 Daca sunt bugetari foarte bine – astia si asa fac numai prostii cu exceptia educatiei
    mai rau npentru productie si servicii dar si aici pleaca 2 si vine altul mai specializat si atat timp cat nu se cauta nimic pe piata adica se gasesc de toate inseamna ca totul merge din plin doar jucatorii sunt altii/se mai schimba dar daca esti competitiv cred ca se poate intra in hora (aia controlata de marii bastani)

  19. Popescu
    7 februarie 2011

    Dragos, cum e atmosfera pe la 10.000 m altitudine unde zbori tu? Simti ceva dezghetare, sau din contra?

    Cum merge fata de acum 1 an?

  20. Ion Pribeagu
    7 februarie 2011

    #14 Mielu, bancile nu devin dezvoltatori prin insasi ocupatia lor/licenta – folosesc banii trezoreriilor si au voie numai pentru creditare dar sanatoasa insa pot apare institutii financiare cu bani personali (fonduri) care pot intra in JOCul cu focul – investitiile dar acestea pot fi si foarte profitoare atat pentru deponenti cat si/mai ales manageriatul acestor fonduri

  21. Ion Pribeagu
    7 februarie 2011

    dan#9 totalul duce la 16,65 milioane de contracte – nu avem in Romania atatia muncitori….. intre 20-50 ani

  22. Popescu
    7 februarie 2011

    Pribeagu, e adevarat ca in SUA s-a dat o lege prin care se interzice productia proprie organica, se interzice fermierilor sa aibe propria prodictie organica, adica propria gradina, sa detina seminte, sau sa cultive seminte altele de cat cele autorizate de nu stiu ce Autoritate, etc?

    Daca cultivi o rosie in gradina din spatele casei, risti sa ajungi la puscarie sau sa platesti amenzi de 1 mil dolari pe zi!!

    Asa zisul Food Safety Act, Food Control si alte lucruri din astea absolut aberante prin care Unchiul Sam incearca sa controleze tot, inclusiv ce bagati in gura, adica sa fie plin de chimicale si modificari genetice? Asta e omucidere in masa prin alimentatie!

    http://www.youtube.com/watch?v=gOups0dfdwM&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=EtLGuOQemnQ&feature=related

    Pribeagule, cand aud lucruri din astea care se intampla in America, MA SIMT FERICIT CA SUNT ROMAN SI TRAIESC IN ROMANIA!

  23. Ion Pribeagu
    7 februarie 2011

    #17 Dobanzile in SUA in functie de subiect (lucrator la stat sau particular cumparator) si stat, locatie (rural sau urban) dar in general si in functie bonitate financiara 500-880 punctaj deci 5.8 – 15% pe an (tinerii nu au bonitate deci maximum la dobanzi cu mici exceptii – militarii si lucratori la guvern)

  24. Popescu
    7 februarie 2011

    Pribeagu, e adevarat ca in SUA s-a dat o lege prin care se interzice productia proprie organica, se interzice fermierilor sa aibe propria prodictie organica, adica propria gradina, sa detina seminte, sau sa cultive seminte altele de cat cele autorizate de nu stiu ce Autoritate, etc?

    Daca cultivi o rosie in gradina din spatele casei, risti sa ajungi la puscarie sau sa platesti amenzi de 1 mil dolari pe zi!!

    Asa zisul Food Safety Act, Food Control si alte lucruri din astea absolut aberante prin care Unchiul Sam incearca sa controleze tot, inclusiv ce bagati in gura, adica sa fie plin de chimicale si modificari genetice? Asta e omucidere in masa prin alimentatie!

    Daca dai cautare pe youtube dupa „food safety act” gasesti foarte multa informatie pe acest subiect.

    Pribeagule, cand aud lucruri din astea care se intampla in America, MA SIMT FERICIT CA SUNT ROMAN SI TRAIESC IN ROMANIA!

  25. Ion Pribeagu
    8 februarie 2011

    #23 Nu este adevarat – DAR – acestea nu poti sa le vinzi ci pentru consum propriu la fel ca si cu laptele de vaca – nu ai voie sa vinzi nepasteurizat standard american si nici consum de alte persoane si atunci uniii 5-10 persoane cumpara o vaca pe numele lor si au voie sa bea lapte proaspat (de obicei in mediu rural sau grupuri religioase)

  26. Ion Pribeagu
    8 februarie 2011

    Apropo cu agro/zoologia ; cresterea zarzavaturilor si alte culturi agricole sunt foarte industrializate si contolate genetic pentru obtinerea de productii maxime cu cheltuieli minime deasemenea cresterea animalelor regulile au acelasi scop – obtinerea de productie record carne/lapte blanuri/lana etc., si atunci fiecare fermier/zarzavagiu incearca sa eleimine din preajma lui alte produse care prin alianta/amestec ar putea degenera productia lui – exemplu – tomatele sunt invatate sa se coaca toate odata pentru a fi recoltate toate odata (verzi spre parg) dupa care sunt coapte in depozite in functie de comenzi (deci recoltarea/vnzarea/transportul la tot terenul timp minim dupa care pregatirea lui pentru o alta recolta de altceva si apoi alta/ceva (2-3 si mai multe recolte pe an in California) si sunt multe state NATURALE cum este arkansas unde cresc foarte multe naturale dar si masiv industrial carne (pasare/vita si porci) fara restrictii iar o alta regula este sacrificarea – evitat chinuirea animalului sau pasare si daca se poate in cea mai mare liniste si secretomanie

  27. Popescu
    8 februarie 2011

    Cateva implicatii ECONOMICE ale arestarilor din vami:

    -o sa fim primiti in Schengen;

    -bugetul de stat o sa se rotunjeasca cu sute de milioane bune poate chiar miliarde de euro provenite din contrabanda. Am vazut afise, contrabanda din tigari in Romania e 1 mld euro, nu mai punem pe celelalte produse. Probabil ca in Romania se face contrabanda undeva intre 5-10 mld euro, minim.

    Pe langa astea trebuie adaugate evaziunea indirecta pe care o aduce contrabanda: contrabanda se refera la taxele vamale neplatite, dar unul care aduce tigari de contrabanda nu plateste nici TVA 24%, nici impozit pe profit 16%, nici CAS, CASS etc etc. Deci efectele indirecte sunt in lant si nu se limiteaza la cele cateva mld euro taxe vamale neplatite.

    In concluzie, cu voia noastra sau cu voia altora (UE), mergem catre directia care trebuie. Ca nu ne-au primit in Schengen, ne-au facut un bine..

  28. Mielu Nebunu'
    8 februarie 2011

    @ Ion Pribeagu

    Dle Pribeagu, atingeti niste aspecte foarte interesante legate de GMO (Genetic Modified Organisms). Aici avem numeroase probleme . Iata cateva dintre ele:

    1. Lipsa totala a unui studiu pe termen lung, care sa ateste faptul ca aceste culturi (si produsele care se obtin din ele) nu sunt periculoase pentru om. Deja se vehiculeaza ideea ca soia GMO provoaca diferite forme de cancer. (ficat, colon, stomac).
    2. Toate institutiile de profil agricol sau agronomic , si din pacate chiar si medical, din lume se feresc sa dea un verdict clar : e bine sau nu e bine sa consumam alimente provenite din plante sau animale modificate genetic? Nimeni nu-si asuma un raspuns definitiv si asta ne duce cu gandul ca e ceva necurat la mijloc.
    Cum poti sa bagi in consumul larg chestiuni despre care inca n-ai facut un studiu pe termen lung?
    …………………………………………………………
    Si, peste toate astea, mai avem si problema de bioetica: omul nu se poate substitui lui Dumnezeu! Trebuie sa lasam lucrurile asa cum le-a lasat Creatorul!
    O sa ziceti ca moare lumea de foame si e nevoie de cresterea rapida a productiei vegetale si animale! Sunt de acord, dar trebuie sa o facem prin mijloace clasice.
    Sau, si mai bine ar fi sa distibuim judicios resursele pe care le are Mother Earth, fara sa mai tinem cont neaparat de aspectele comerciale ci sa ne gandim mai mult la necesitate!

  29. Mielu Nebunu'
    8 februarie 2011

    @ Popescu, post 27

    Sunteti un idealist daca credeti ca arestarile astea vor eradica coruptia si traficul de contrabanda la vama! Sunt sume colosale in joc si nimeni nu e dispus sa piarda asta…. Si, mergand pe ideea ca fiecare om are pretul lui, noii angajati din vami vor avea soarta grea…..
    ………………………………………………
    Pe mine nu ma intrebat nimeni daca vreau sa fiu in NATO ,UE sau Schengen…..nu vad ce folos am din toate astea…poate mai multe pagube si indispozitii.
    E o minciuna ordinara tot ce se petrece in jur.

  30. Popescu
    8 februarie 2011

    Pribeagu, numai pentru comercializare??

    Nu ai auzit? Nu ai voie sa detii seminte decat daca certifici ca au fost achizitionate de la nu stiu ce multinationala. Deci au fost produse „asa cum trebuie”. Daca te prinde cu seminte de rosii organice, e ca si cum te-ar prinde cu canabis..

    Proiectul de lege se refera la desfiintarea tuturor microfermelor, SI A FOST FORMULAT IN ASA FEL INCAT SA ITI POATA INTERZICE SA ITI CULTIVI O ROSIE PE BALCON.

    Se vede ca nu te-ai uitat la cele doua video pe care le-am postat in care o doamna explica ca proiectul de lege a fost formulate inteligent, cu „lacune” si „scapari”, chiar daca ei declara ca intentia e alta.

    Pribeagu nu ma mira atitudinea ta. Cand am fost in America am constatat ca la canalele normale de stiri NU SE DIFUZEAZA NIMIC IMPORTANT, nu am vazut nici o stire externa de exemplu. CNN din America e diferit de cel pe care il prindem noi pe aici, pentru simplul fapt ca noi prindem CNN International, care nu e difuzat in masa in America decat daca iti faci abonamente speciale sau suplimente la abonamente, ceea americanul de rand nu isi face.

    Am fost socat sa constat ce canale TV prindeam la hotelurile pe la care am stat. Nu aflai absolut nimic de la stiri, decat ceva barfe si scandaluri locale. Americanul de rand traieste intr-o bezna totala.

    Asta e si motivul pentru care in America sunt mediatizate excesiv toate tampeniile: crime, disparitii si alte prostii asemenea, ca sa tina mintea americanului ocupata cu lucruri neimportante. America e Elodia la puterea a 10a din punct de vedere mediatic. In timp ce americanul se gandeste la Elodia, proiecte de lege monstruoase precum asta cu Food Control sunt aprobate, in ignoranta totala a cetateanului de rand.

    Chestia asta cu Food Control este absolut monstruoasa, societatea americana este monstruoasa. De acolo o sa ni se traga si sfarsitul, criza datoriilor vine din America, cipurile care se pun in pasapoartele romanesti vin din America. Ne-au luat incet, intai la pasapoarte optional, in cativa ani in IDuri, iar peste vreo 10-20 de ani o sa ni le bage si in fund. Si porcul il taiem prin electrocutare, si mancam numai cancer la pachet.

    Pribeagu, sa nu ma intelegi gresit, tu imi esti simpatic, dar eu sunt sigur ca tie iti e si frica sa iti exprimi o opinie legata de aceste subiecte chiar si aici pe un forum romanesc. Am exersat si asta in America: frica americanilor de spune ce gandesc, mai ales daca se refera la societatea america si subiecte sensibile, ceea ce mi-a adus aminte de perioada ceausista de la noi..

  31. Popescu
    8 februarie 2011

    Sunt unii naivi care isi inchipuie ca sunt sume colosale in joc in ceea ce priveste contrabanda. Sumele din contrabanda sunt maruntis fata de ceea ce pierd baietii daca nu intram in Schengen, sau daca incepem sa pierdem fonduri europene..

    Dealul cu UE e urmatorul: daca nu rezolvati macaroanele marunte de voi din tara, va taiem macaroana cea mare.

    Ce e atat de greu de inteles? Capitalul trebuie sa se colecteze prin taxe si impozite si sa se duca afara din tara la multinationalele lor, OMVurile lor, Carrefoururile lor, bancile lor, noi suntem o mica piesa intr-un mecanism. Avantajul pentru cetateanul de rand va fi ca daca se schimba stapanul, macar o sa avem autostrazi..

  32. Mielu Nebunu'
    8 februarie 2011

    @ Popescu , la post 31

    Fonduri europene pierdem cu fiecare zi! Chiar suntem ultimii din Europa la procentul de absorbire al acestor fonduri!

    Daca am intra in Schengen contrabanda ar inflori spectaculos, pentru ca am fi obligati sa controlam mai putin riguros cetatenii si masinile care intra si ies de la noi!

    Si spaga s-ar pierde iremediabil, daca astia ar trece necontrolati!

    Asta e parerea mea…..

  33. Ion Pribeagu
    8 februarie 2011

    #30 Proiecte de lege trebuiesc si aprobate si apoi implementate – fiecare stat are legile lui si pot respinge legi care nu sunt acceptabile de catre locuitorii acelor state Vezi california cu canabis – FBI aresteaza si judecatorii libereaza intrucat este liber atat consumul cat si cresterea pentru folosinta proprie (acum mai multe state vor face acelasi lucru – arkansas este foarte aproape adica la primele alegei electorale locale statale) cetatenii ilegali in unele state sunt foarte bine veniti in altele Montana, Idaho etc., ca forta de munca (nu li se da ajutoare sociale) intrarea pe terenuri private este interzisa si poate fi aprobata de un judge numai in cazuri deosebite – semintele nu sunt dar sunt niste interziceri pe site la agriculture dept/Homeland security iar in privinta manipularii TV asa cum fiecare tara europeana are TV ei si in SUA este la fel chiar daca unele statii sunt nationale CBC NBC ABC FOX restul canalelor sunt CABLE si fiecare cetatean cumpara ceace il intereseaza sau cati bani poate plati deasemenea se zice ca este bine sa nu discuti 3 lucruri religie/politica si venituri fiecare dintre acestea te pot face dusman cu cei mai apropiati chiar si familie altfel media este in mare parte acaparata de catre liberali si evrei care incita populatia saraca impotriva celor avuti (clasa de mijloc in sus) si avand in vedere ca in ultimii 25 ani populatia a saracit prin pierderea multor joburi in productie si veniturile au scazut sau chiar disparut ei voteaza in masa promisiunile liberalilor si proiecte de lege gen social/istic ex.Obama doreste system medical tip european chiar a trecut de senat si congres cand ei erau majoritari dar acum este blocat de 36 de state deasemenea americanul nu are timp pentru multa politica (si eu la fel – nu-l stiu decat pe Obama si Hilary) in rest eu am alte probleme – munca din belsug, relaxare (fara politica) ma duc la o plimbare cu barca cu prietenii, vorbim cum se mai pot face ceva bani in plus, eventual o excursie in afara orasului, statului (avem 50 de state unele mai frumoase ca altele si fara problemele din afara granitelor SUA – exceptie Canada care este mai scumpa cu 20-50% schimbul de bani, hoti, smenari, etc) era sa uit stiam si guvernatorul California Arnold the terminator si o patachina prin senat pelosi si un partzar frank de prin nordul SUA dar stiu pe toti din Romania pe unii chiar personal (fosti colegi de/prin munca/transporturi maritime sau colaboratori prin anii 65-75 acum mari mahari ) si unde cand ajung in tara sunt obligat sa ascult pe toate canalele si chiar e internet ce a mai zis euro parlamentari ca becali si cvt sau sef de partid ca ala de la pl acum dar mai ales ce a mai facut boc si gasca lui sub indrumarea atenta a lui Basescu
    Draga popescu eu sunt cam slobod la gura si de aia am si plecat pe la sfarsitul lui 70 dar am invatat ceva fiecare cu norocul lui in viata si nu exista o formula valabila pentru toti iar daca majoritatea zice DA atunci mai bine mergi cu ei decat contra dar daca vrei radicalisme atunci fa ca Balcescu si vei pati ca el – adica ajungi pe hartia de 1 suta parca… in final nu uitati ca toti suntem carne de TUN dar cei care vor scapa pot ajunge Generali sau Revolutionari

  34. Ion Pribeagu
    8 februarie 2011

    Dragi blog-eri, noi vrem sau nu globalizarea merge inainte, mai incet la unii si mai repede la altii dar procesul este ireversibil atata timp cat sistemul capitalist este majoritar iar chiar daca China este condusa de un PC sau alte state de PSocialist BANUL vorbeste si vrajeala tine multimea aici numita powlimea sau de rand sub un control relativ liber (slobod sa circule) sa vorbeasca si sa creeze o confuzie generala prin datul cu parearea personala fara o baza de date bine studiate, procesare cu am auzit sau cred si votarea persoanelor cu fizic placut – asa eram si eu la 20-30 ani dar acum realizez ca dreptul la vot si a fi ales trebuie restrans numai persoanelor implicate in dezvoltarea tarii si platitorii de taxe, ceilalti beneficiari de servicii sociale sau angajatii de guvern NU ar trebui sa aiba aceste drepturi – dar asta este o parere filozofica personala (venita din studiul formarii acestei (SUA) tari unde initial coloratii era cotati la procentaj mai mic decat un intreg la fel si femeile acelor timpuri-casnice) si sociala nu politica dar se pare ca am alunecat in politica ceace va atrage o gramada de comentarii mai mul contra decat PRO, asa ca vedeti de ce nu ma mai intereseaza, am alte probleme de rezolvat si las politica pentru cine se pricepe – norocul nostru ca am avut si vom avea revolutii sangeroase si revolutionari (nu cei cu carnet) ingropati in parcul oraselor
    orasului

  35. Popescu
    8 februarie 2011

    Pribeagu 🙂 ce m-ai distrat cu Balcescu

    hai ca nu e asa rau sa ajungi pe hartia de 100..

    Baga ceva curent impotriva ca or sa ne omoare astia cu modificarile lor genetice, si poate ajungi si pe hartia de 100 de ..dolari..

  36. Ion Pribeagu
    9 februarie 2011

    Popescu – America are cea mai mare armata (civila) din lume si fiecare cetatean are 1 sau mai multe arme de foc pentru aparare personala – este adevarat ca uneori este folosita la nervi de unii dar cei incasatori de obicei o merita cu mici exceptii – gangurile de golani ne-educati care incep un control al cartierelor etnice dar partea buna este ca se impusca intre ei – mai rar cate un ratacit.. daca te amesteci cu porcii sa nu te miri daca te mananca si binenteles traficantii de diferite ilegalitati dar cum am mai spus in inima saraciei/ghetourilor in rest prin oras cumintei ca unii politisti someaza impuscatura direct si pe urma in aer mai ales in statele din sudul si centrul americii
    Acum imaginati-va un stat ca Montana mai mare ca Romania si cu mai putin de 1 milion de locuitori de calitate buna spre F.buna – pamant cat cuprinde si ieftin, clima aproape ca in Romania – ordine si lege …. mai trebuiesc ceva bani, putere de munca si esti facut pe viata DAR multi oameni vor sa se imbogateasca si merg in metropole,fff putini reusesc restul MOR legati cu visul american

  37. Ion Pribeagu
    9 februarie 2011

    Pentru Mielu – cresterea/recoltarea si distribuirea produselor alimentare devine pe zi ce trece mai scumpa iar regulile se inaspresc pest tot – populatia creste si are nevoie de hrana ieftina (veniturile sunt mici la multime) si atunci se creaza ” noutati ” care sunt schimbate din cele salbatice in frumoasele de azi legume, fructe si zarzavaturi, deasemenea animalele si pasarile asa cum si cainii sunt selectati in functie de necesitate dar daca ai CASHcaval poti sa te hranesti inclusiv cu icre trufe si alte raritati – eu deja am observat cum in pietele romanesti orasenii se supara pe tarani pentru valoarea „de casa ” a legumelor sau fructelor – am mai spus aici pe blog odata venise vorba despre folosinta loturilor ca gradini (popescu) si eu atunci am adaugat marea placere a cumpararii rosiilor direct de la gradinarii din Constanta care vindeau pe langa statiile de autobuz inclusiv alte legume si fructe struguri si pepeni in general
    Deci cei care vor putea sa-si permita vor manca organic ceilalti ce pot ca tot trebuie sa murim de ceva – daca nu putem alege aleg altii pentru noi.

  38. Mielu Nebunu'
    9 februarie 2011

    @ Ion Pribeagu

    Potentialul agronomic si agrichimic al Terrei este de a hrani 20 de miliarde de oameni fara probleme! O stiu de la profesori din agronomia Bucuresti cu care am avut sansa de a sta de vorba. Deci, am putea sa ne hranim toti fara probleme.

    Scumpirea alimentelor si a produselor de baza se face sub un plan bine pus la cale care prevede limitarea cresterii populatiei si chiar scaderea populatiei.

    Ingineria genetica nu e un lucru bun daca este folosita fara a fi testata in prealabil. Nu sunt impotriva progresului tehnologic. Sunt impotriva folosirii abuzive si fara un discernamant bine cantarit a acestui progres tehnologic.

  39. Eftimie Marius
    9 februarie 2011

    @38 Mielu Nebunu’
    Tare ma indoiesc de cele 20 miliarde! nu suntem in stare sa rezolvam problemele la cele aproximativ 7 miliarde…
    Pentru mai multe, recomand – http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
    ZEITGEIST: MOVING FORWARD
    Pare o utopie dar trebuie sa incepem de undeva, in mod clar asa nu se mai poate continua.

  40. NYredblue
    9 februarie 2011

    @Popescu,

    Degeaba prin America, nu intelegi nimic din ce se intampla in tara aia!!!

  41. Ion Pribeagu
    9 februarie 2011

    Mielu – Se stie ca avem posibilitati iar daca adaugam si resursele oceanelor … dar important este la ce pretzuri – agricultura in unele tari in special africane nu poate hrani populatia din cauza lipsei de tehnologizare iar populatia creste foarte rapid, dar revin la PRETZ – asta este cel mai important in hranirea centrelor urbane MARI – nu uita ca sunt orase 5-25,000 milioane in blocuri fara nici o gradina care zilnic consuma iar veniturile ex.SUA incep la 6-7 dolari pe ora iar chiria in aceste orase incepe la 7-800 pe luna garsoniera in cartier aproape de gheto – 140 ore pe luna minus taxele aferente si necesitatile de transport…. te cam lasa fara bani – dar prin uniune/share atunci incepi sa te descurci insa hrana la aceste nivele este frugala ex. rosiile cat de cat mai calitativ costa 8-9 dolari kg celelate/GMO 2-3 dolari kg nu mai vorbim daca sunt chiar organice – numai milionarii pot plati preturile dar eu totusi cred ca omul ca si ursul sau porcul (omnifere) se descurca daca se obisnuiesc cu mediul (cancer era si inainte – popular se numea buba neagra sau ceva in acest gen) deci cred ca o mai atenta alegere a ce mancam costa mai mult – despre venituri in general fiecare cum se descurca dar ce este important nu atat educatia cat specializarea in ceva, si norocul sa fii la locul si timpul potrivit cand acel post este liber alfel la coada la munci de rand pe care le poate face orice om daca stie sa scrie si sa citeasca – sa zicem cu liceul terminat nu absolvit ca se poate si fara note de trecere dar nu poti urma o facultate universitate intrucat nu ai GPA un fel de nota de trecere si mai ales unele materii… deci fiecare capsunar are viitorul deschis daca se pricepe la .. capsunit, va fi si la noi in tara la fel/foarte curand, nepostismul in capitalism nu da rezultate.

  42. Ion Pribeagu
    9 februarie 2011

    Popescu – Eu am gasit locul, vecini buni/crestini foarte totul organic in inima SUA si Romania, adica in mijlocul tarii langa cate un oras important – pentru a fi aproape de SPITAL daca este nevoie dar si departe de fum/praf/etnici prost calitativ dar cu toate necesitatile de comunicare/apa curenta/electricitate ce altceva mai are omul nevoie.. a da BANI – ei trebuiesc facuti cu grija fara riscuri mari – in imobiliare… garantat

  43. Mielu Nebunu'
    10 februarie 2011

    @ Eftimie Marius

    Dta esti un contabil foarte bun, eu stiu cine esti.
    Problema nu e ca nu putem rezolva problemele la 7 miliarde de oameni, adevarata chestie este unii nu vor sa le rezolve! Ca s-ar putea tehnologiza si Africa Centrala si zona rurala a Indiei si cate si mai cate s-ar putea face!
    ZEITGEIST e un film bun dar eu iti recomand unul si mai bun :END GAME! Cauta-l pe asta si stam o gafea pe urma. Daca nu-l ai, da-mi adresa ta de mail si ti-l trimit eu.

    @ Ion Pribeagu

    Acelasi raspuns si pentru dvs.

    @ Tuturor

    Adevarata problema este ca nu se doreste impartirea onorabila a resurselor. Daca greii lumii ar renunta la 3% din profit , anual, in 15 ani n-am mai avea foamete la nivel planetar si totul ar fi ok!

  44. Popescu
    10 februarie 2011

    NYredblue, asa e, nu inteleg nimic despre America, poate imi explici tu daca ai argumente..

    Daca tot te apuci de explicat, spune-ne despre criza creditelor subprime, despre cine a inventat alimentatia fast-food incat oamenii sunt luati cu macaraua din casa ca sa poata fi transportati la spital, despre faptul ca gloantele se vindeau la supermarket ca napolitanele (atentatul de la Columbine a avut loc cu cartuse cumparate de la Wal Mart), etc etc etc

    mai spune-ne si despre CIPuri (apropo, tu cum ai bifat pe forumularul ala, il vrei in mana stanga sau cea dreapta?), despre Food Control

    mai zi-ne si cum gaurile lacomiei de pe Wall Street au fost acoperite cu banii americanului de rand, adica de la buget, despre bonusurile directorilor din bancile salvate cu banii statului

    povesteste-ne, astept cu nerabdare punctul tau de vedere.

  45. Ion Pribeagu
    10 februarie 2011

    Mielu – si toti care nu luati factorul uman in considerare si mergeti pe echitate si alte asemenea „crestinisme – asta a fost primul program social ” viata este diferita de a avea toti la fel aceasi mancare, haine si locuinte – si poate astea cu putina bataita se poate implementa dar intre varstele de 15-50 dorintele animalice si mai ales sexuale controleaza animalul OM si atunci vrei mai mult ca sa obtii femela mai aratoasa si ele la randul lor vor un protector mai musculos/puternic (chiar si politic gen regi, imparati sau generali sau acum politicieni cu grade diferite si conturi bancare) deci chestia asta cu am putea, ar fi destul NU MERGE – ce merge este iei cat mai mult si te pazesti cu ajutorul body-garzilor sau politiei oficiale si „aia de rand cum sunt numiti aici pe blog sau powlimea” ce ramane/daca ramane – asta este VIATA

    Popescu – Acele gloante si arme cumparate protejeaza cetateanul american si sa nu crezi ca victimile erau nevinovate – nu se vrea a se stie DE CE? de catre liberalii care incearca controlul armelor de foc pentru apararea cetateanului (TOTI nu numai cei bogati sau talharii si daca nu te porti civilizat si te dai musculos un singur glonte rezolva cazul – de aceea americanii sunt un popor foarte prietenos si respectuos nu pentruca li s-a spus ci se auto impune – watch your mouth and behaviour -ai grija ce vorbesti si cum te porti altfel …

  46. Popescu
    10 februarie 2011

    Pribeagule, si zici ca daca se da unul musculos sau e obraznic, pac i-ai infipt un glont in cap. Din ala cumparat de la supermarket, de pe raftul cu eugenii..

    asa doar ca sa te aperi..

    Apropo, ca ziceai ca victimele nu sunt nici ele nevinovate, la Columbine, 2 elevi si-au impuscat 12 colegi si un profesor. Cat de vinovati or fi fost copii aia..nu stiu, poate erau vinovati ca s-au dus la scoala in ziua aia

  47. Ion Pribeagu
    10 februarie 2011

    Popescu – tu nu stii cum sunt scolile, ca si puscariile, negrii ca tiganii in gasca si atac la albii in general sau asiatici, deasemenea latino americanii gastii tip mafiote bine organizate (conficarea inclusiv a mancarii copiilor dar mai ales bunuri personale/bani iar daca albii se organizeaza imediat sunt rasisti sau KKK asa ca armele sunt singurele elemente de aparare si pentru 1000 sau chiar 2 pe an nu e mare deal in cazul in care 300 de milioane de oameni treiesc liberi (tot aia sunt cu controlul drogurilor – scolile pline de asa ceva) sa ne rugam sa nu fie copii nostri, dar este un pretz mic pentru libertatea individuala si nu uita – in scolile romanesti deja se intampla acelasi lucru si de bine de rau acolo sunt multi romani-albi si totusi tziganii ii talharesc inclusiv in incinta scolii iar cocalarii si patronii batjocoresc pe toti considerandu-i slugi… fete traficate ca marfa – asa a ajuns america ce a fost, acum este pe drumul la VALE..in jos

  48. Ion Pribeagu
    10 februarie 2011

    #46 Tu vezi numai pomul din padure si zici elevii aia si un profesor… Habar nu am si nici nu vreau sa stiu nici unde s-a intamplat nici dece pentruca intotdeauna este un
    DE AIA – un motiv care duce la ceace s-a intamplat – martiri au fost si vor mai fi, dar asa se castiga libertatea cu… victime/eroi, Isus a fost unul, comuna din Paris mai multi si Declaratia de independenta a SUA mult mai multi, morti/eroi sau victime cum vrei sa le spui dar umanitatea a castigat razboiul cu ciocoii/cei cu sange albastru aici in SUA – europa de vest inca este controlata de aristocratie, iar cea de est de catre fostii oportunisti inscaunati de Lenin si Stalin si care acum se cred aristocrati numind oamenii – de rand sau powlime deci spune-mi cum te aperi de EI … fiecare cum poate

  49. Mielu Nebunu'
    10 februarie 2011

    @Ion Pribeagu , la post 45

    Crestinismul nu promoveaza egalitarismul! Cine crede asta se inseala! Nici macar inaintea lui Dumnezeu nu suntem toti la fel si asta a demonstrat-o Mantuitorul in numeroase randuri, nu mai insist eu acum…
    ………………………….
    Imi este clar ca nu putem manca toti aceeasi mancare, din foarte multe motive. Si cred aceste lucruri de multi ani, nu de ieri de azi…..
    ………………………….
    Ceea ce promoveaza crestinismul e altceva: milostenia! Si ,mai ales, compasiunea ,ajutorarea si empatia cu cei pe care ii numim aproapele nostru!
    Pentru astea vom fi judecati la sfarsitul lumii. In plus , avem o porunca de la Apostolul Pavel : „Cel puternic ESTE DATOR sa poarte si slabiciunea celui slab!”.
    E vorba de altceva, milostenie si compasiune, in nici un caz egalitarism!
    Crestinismul in forma sa autentica NU egalizeaza , NU relativizeaza valorile! As indrazni sa zic : din contra!

  50. Popescu
    10 februarie 2011

    Pribeagu, sunt surprins ca nu ai auzit de Columbine, iti recomand ca lectura obligatorie filmul documentar „Bowling for Columbine” al lui Michael Moore, a castigat toate premiile posibile si trateaza pe larg problema detinerii de arme pentru „aparare” de care vorbesti tu:

    Bowling for Columbine is a 2002 American documentary film written, directed, produced, and narrated by Michael Moore. It brought Moore international attention as a rising filmmaker and won numerous awards, including the Academy Award for Best Documentary Feature, the Independent Spirit Award for Best Documentary Feature, a special 55th Anniversary Prize at the 2002 Cannes Film Festival[2] and the César Award for Best Foreign Film.[3]

  51. Mielu Nebunu'
    10 februarie 2011

    Sunt de acord cu dl Popescu. Daca s-a ajuns sa cumparam arme si munitie din supermarket avem o mare problema! Societatea in care traim are o mare problema!
    Si daca ,pe urma, consideram ca si mortii au partea lor de vina…chiar ca nu mai avem sanse de recuperare!
    ……………………….
    Banc:
    In vremea apartheidului, in Africa de Sud, un alb injughie un negru si lasa cutitul in rana!
    Politia vine la locul faptei , face cercetari si ia decizia sa-l amendeze pe negru pentru port ilegal de arma!

  52. Ion Pribeagu
    11 februarie 2011

    Pentru toti – acestea sunt intamplari (cazul cu elevii) foarte rare si…
    dreptul de a poseda arme nu inseamna ca lumea se impusca pentru orice lucru – este pentru aparare sau vanatoare ca talharii au si ei si le folosesc fara sa ceara voie inclusiv angajatii politicienilor/politia si armata (au facut de multe ori in romania si alte tari) deci toate aceste cazuri sunt intamplari in 50 de tari/state dar sunt unele orase cu multe intamplari, deobicei saracimea cu gang-uri mafiote si tranzactii ilegale ca oamenii normali nu ies la vanatoare de alti oameni.

  53. Ion Pribeagu
    11 februarie 2011

    pentru Mielu – in SudAfrica asa era dar Banc pe cand acum au omorat 3000 de fermieri in 2 ani si fug aia ca iepurii (Georgia ofera pamant gratis fermierilor sud africani) si acum politistii negri daca victima e alba nici nu mai vin… asa ca trageti concluzia ce este acum in s/africa dar acum nu se mai zice nimic – liberalii au invins si haosul se mareste vorba unora „cum dracul numarul homosexualilor creste ca astia nu se nasc”

  54. Ion Pribeagu
    11 februarie 2011

    apropo – ce inseamna LOCATIE – NU CUMVA VECINI DE CALITATE SUPERIOARA –
    pai hai sa fim cinstiti pana la capat – locatie buna nu este in tzi ga nime vorba lu tata, daca iei casa ia una mai ieftina langa vecini bogati ca aia nu sar gardul sa-ti fure o gaina (decat palat intre ciori -vorbesc in cunostinta de cauza)

  55. Ion Pribeagu
    11 februarie 2011

    Dragos, cand zici ca va scade 1/2 sau 3/4 valoarea te referi la valorile din 2005-2008 sau 2008 perioada de varf… pentruca eu numesc acum perioda de revenire la preturile normale criza nu este in imobiliare ci in economie – NU se mai construieste si deci nici nu se vinde si/sau fabrica raportat la 2008 si o asa nebunie poate peste 20 ani se va mai repeta (1-2 cicluri de 10-15 ani cand oamenii uita) dar in countiuare cu pasi marunti tot inainte -are balta peste

  56. Viorel
    11 februarie 2011

    @Pribeagu: de ce s-ar raporta la 2008? Tu cand compari ceva, in general vorbind, compari cu o cretinatate si apoi iti iese ca e bine? In rest sunt de acord cu tine, criza induce un efect si in imobiliare (dar nu numai). Are balta peste? Cum ai dedus asta? Ti se pare merg lucrurile ca unse in lume? Nu observi ca se plateste nota pentru derapajele din ultimii (multi) ani? Si cine crezi ca o plateste in final?

  57. Popescu
    11 februarie 2011

    Pribeagu, mai vorbim despre America dupa ce vezi Bowling for Columbine

    pana atunci, sa vorbim de imobiliare.

    Eu cred ca daca va fi revenire economica in Romania pe sfarsitul anului, chiar daca doar pe hartie, va fi un val speculativ si pe imobiliare (mai ales cele de valori mici, nu ma refer la terenuri de 20 mil euro)..

    La nivelul de terenuri pentru locuinta exista cerere, iar in ultima vreme se simte efervescenta crescuta. Lumea simte ca aceasta criza se va termina odata, si nu or sa mai apuce sa isi construiasca case la preturi de criza daca mai asteapta mult ..

  58. Viorel
    11 februarie 2011

    Popescu, se poate intampla orice, nimeni nu e profet… dar trebuie sa recunosti ca nu mai sunt romanasii din 2005 – 2008. Au fost scarmanati/decimati rau de criza si nu stiu cati se mai prezinta „la arme” sa produca un nou val imobiliar! 🙂

  59. Popescu
    11 februarie 2011

    Viorele, eu vorbesc din ceea ce simt eu in mod direct. Sunt in piata, am contact direct cu cumparatorii, si simt cand le creste temperatura.

    In rest, profetiile sunt pentru Mama Omida si Caracatita Paul, nu despre asta era vorba

  60. Ion Pribeagu
    11 februarie 2011

    Ce nu inteleg eu este – REVENIRE la CE: 2008 sau NORMALITATE – iar normalitate este economie in crestere 3-5%, creditare 5-10 %, legi NESCHIMBABILE peste noapte adica un alt guvern (independent de partidele istorice 20 ani) iar asta se pare ca a iunceput primele semne ramane guvernarea care poate cadea si ea de atatea cresteri la TVA si energie – poate se pune de o/un EGYPT si la Bucuresti sau Brasov/Timisoara

  61. Ion Pribeagu
    11 februarie 2011

    Viorel – Are balta peste – normal (se vand apartamente atatea cate se cer – cei care vor sa cumpere gasesc, ba chiar este un surplus pe piata atat noi cat si 70-89 iar preturile sunt destul de joase/negociabile) ceace a fost am mai spus si repet – cel putin 20 ani nu se vor intampla cresteri 100-300%$ asa cum nici CARITAS pana prin 2020 cand alte piramide vor re-incepe pe internet daca nu cumva au aparut deja baieti care stiu sa faca bani in dauna lacomilor depunatori, dar din punct de vedere statistic multi fac comparatie cu perioadele de varf atat sus cat si jos or eu nu cred ca pot scade 1/2 sau 3/4 din perioada de jos 1990-2004 cand erau apartamente de vanzare cu 5-10.000 de dolari… asadar tu crezi ca va mai scade din ce perioada ??
    deja standardul in fiecare locatie a scazut deja in 2009-2011 cu 25-35% si daca ar mai scade cu 50% sau 75% atunci ar incepe calcatul in picioare la cumparatori cu cashcavalul intr-un singur buzunar de la pantaloni – fara credite.

  62. adi
    12 februarie 2011

    NU E CREIZA dpdv al meu de vedere.. e o intoarcere la normalitate, e clar mentionata si in grila notarilor pe 2011 intocmita de specialisti in domeniu,incontestabili,care pana de curand putea fi accesata de oricine avea acces la internet si dorea acest lucru dar acum,brusc nu se mai poate…oare de ce? prietenii banuiesc de ce:)) dar e un vers care mi-a placut mie cand eram mic „in zadar striga-n paratul/ca si leul in turbare/ umbra „normalitatii in imobiliare” se intinde/tot mai mare si mai mare”

  63. Popescu
    12 februarie 2011

    Doar ca sa ne aducem aminte: prima mare expropriere de terenuri din istorie (exceptand secularizarea averilor manastiresti a lui Cuza) a fost la 1918, pe timpul monarhiei si guvernelor liberale. S-au expropriat 67% din terenurile agricole detinute de mosieri si impartite la tarani.

    Liberalii, dragii de ei. Ma intrebam de unde s-au inspirat comunistii, atata doar ca astia din urma si-au bagat labuta si in industrie..Va dati seama ce au mai gasit comunistii la amarata lor de reforma agrara? Restul de 33% care ramasese nepraduit la prima tura..

  64. Popescu
    12 februarie 2011

    „În total au fost expropriate 6 milioane ha, dintre care 3,5 milioane ha au fost împărţite la 1,4 milioane gospodării ţărăneşti, iar din restul de 2,5 milioane ha s-au constituit islazuri comunale. Potrivit legii, au fost împroprietăriţi cu loturi între 0,5 ha şi 5 ha mai întâi veteranii, apoi văduvele de război, ţăranii fără pământ, ţăranii cu proprietăţi sub 5 ha şi orfanii de război. Ca urmare, rezultatul cel mai evident al reformei agrare a fost scăderea numărului şi dimensiunilor marilor proprietăţi în favoarea gospodăriilor mici şi mijlocii. Dar schimbarea nu a adus prosperitate în agricultură, pentru că multe proprietăţi erau prea mici pentru a fi viabile din punct de vedere economic şi au continuat să fie împărţite prin moştenire…”

    Au fost improprietariti toti taranii care avea mai putin de 5 ha!! Nu era asa de rau sa fii taran pe vremea aia.

    Ma intreb cati imobiliari de pe blogul asta au si ei macar 5ha de teren acolo, cat un taran amarat de la 1918…

    1. Dragos Dragoteanu
      12 februarie 2011

      @Popescu
      Imobiliarii nu vor sa fie tarani!… Ei nu vor pamant, vor bani ( nu sa munceasca pamantul !), masini bune ( nu tractoare !), calatorii cu avionul ( nu naveta la oras!), penthouse-uri ( nu grajduri!), copii scoliti in strainatate ( nu la „coada vacii”!), bijuterii fitoase ( nu accesorii pentru manatul animalelor!), etc. Ce dracu nu intelegi in toata ecuatia asta? Romanii nu mai vor pamant, mai ales acum ca s-a terminat cu specula! Daca vrei sa stii care e cel mai mare exploatator de terenuri din Bucuresti, afla ca-l cunosti!

  65. Viorel
    12 februarie 2011

    @Pribeagu: vor mai scadea fata de acum pentru ca: Bucurestiul , mai nou, nu ofera locuri de munca ca pe vremuri, pe salarii mari, cat sa fii considerat solvabil de banci. Multi nu pot tine de job suficient timp cat sa aiba si vechime si sa fie eligibili. Somajul e mare, preturile in crestere. Adica avem si in inflatie. In acest moment casele nu sunt prioritate pentru multi, vor doar continuitate pe piata muncii si sa se descurce mai ales ca gasesc chirii ieftine. Este inca o discrepanta intre preturile vehiculate in imobiliare si salariile de Bucuresti. Tu esti prin America, cred? Cum sunt evauate casele in zonele „moarte” industrial, orasele sau chiar orase mari, gen Chicago? Nu-i asa ca le scade foarte mult valoarea daca zona nu e prospera economic? Asta e problema acum aici: preturile vor scadea pana la nivelul „efervescentei” economice a Romaniei de acum.

  66. eusitu
    12 februarie 2011

    @Popescu daca crezi ca o vizita in USA e deajuns sa intelegi o tara de peste 300 de milioane de oameni ce se intinde pe un continent inseamna ca vorbesti din arici pogonici.

    Michael Moore e un expert al manipulari si prinde la cei care nu cunosc realitatea din alte surse. Uite un exemplu unde se demonteaza o parte din „adevarurile lui”: http://www.hardylaw.net/Truth_About_Bowling.html

    Iar daca vorbim despre mincare GMO sau organica apoi afla ca in romanica ai ocazia sa consumi mincare de proasta calitate/contrafacuta/plina de chimicale/expirata mult mai des decit in USA. Asta pentru ca in USA ai posiblitatea sa cumperi un produs ieftin sa umple matzul sau un produs de calitate ce te incinta sa-l mininci. Totul depinde de ce vrei. Generalizarea ta e complet deplasata.

  67. Ion Pribeagu
    12 februarie 2011

    Popescu, asta este adevarat si se potriveste ca o manusa – parafrazand pe Goga –

    Fie mancarea (GMO) cat de rea, e mai buna-n SUA (igienico sanitar in special) dar si al diversitatii si atat E-urile cat si alte saruri conservante se pare ca omul traieste mai mult/batran prin SUA dar poate si din cauza inventiilor medicale (inimi sau alte organe)

  68. Ion Pribeagu
    12 februarie 2011

    Noi (NU mai) vrem pamant – doar unii – este clar si Dragos a spus-o fara OCOL – e o munca foarte grea munca pamantului si de cand au aflat romanii ca se pot face bani si altfel decat strunjitul lui, mai bine-l vand la altii carora le place aceasta indeletnicire si cei cu loturi intre 10 (in gradinarit ) -50 (prod.agricola) de ha pot fi stapanii lor insisi pe viata cu un trai bun spre f.bun si taxele deobicei au fost mici, mai exista si tot felul de ajutoare de la stat/e, DAR este o munca de 9 luni pe an (zi lumina)

  69. Ion Pribeagu
    12 februarie 2011

    Popescu – EUsiTU are dreptate: Frauda/minciuna si manipulare este Bowling for Columbine ti-am spus liberialii/evreii si alte naparci cauta sa controleze populatia americana/albii dar nu se poate – avem cu ce ne apara si este constitutional iar in localitatile unde este port arma obligatorie sunt cele mai putine iar in orasele (cu multi etnici „popoare alese”) sunt cele mai multe crime pe cap de locuitor si nu uita – un asemenea eviniment (talharie, furt sau bataie ) ti se poate intampla chiar daca tu nu vrei – EI VOR si daca-ti este mila de EI – o sa-ti fie mila de tine

  70. Popescu
    13 februarie 2011

    Eusitule, vad ca ai devenit admirator al United States of Debt.

    NU stiu de cat timp esti tu plecat din Romania, dar se vede ca nu prea ai habar ce se intampla prin tara. In w/e asta s-a sarbatorit Valentine’s Day, toate restaurantele au avut oferte speciale. Copii isi fac zilele de nastere la Mc Donalds, in piata Romana exista trei fast fooduri: KFC, Mc Donalds si Pizza Hut. Suntem invadati de „restaurante” americane la care plata se face INAINTE, pentru ca de fapt asta si sunt, prostitutie alimentara, genocid in masa..

    De 22 de ani, pe toate canalele tv se transmit in fiecare seara filme americane, adica mostre de (in)cultura america. Bursa de la Bucuresti scade cand scade DJIA si invers, toate buletinele firmelor de brokeraj contin comentarii cu privire la somajul si increderea consumatorului din..State. Studentii la ASE au bibliografie in limba engleza, sunt librariile pline de orice, Nouriel Roubini, Stiglitz, Nassim Taleb, Alen Greenspan ii gasesti si in romana si in engleza americana, sunt magazinele pline de Kindle si Ipad-uri
    etc etc etc etc etc etc etc

    Suntem intoxicati cu America de cand ne-am nascut.

    Pai si tu vii si imi spui mie ca cineva si-a facut o impresie despre America dupa o simpla vizita, esti pe dinafara mai baiatule..

  71. Mielu Nebunu'
    13 februarie 2011

    @ Popescu, la post 70

    Pai, bine , dom’ Popescu…cat i-au asteptat romanii pe americani dupa 1947 ??? Uite-i ca au venit…..

  72. Popescu
    13 februarie 2011

    Dragos Dragoteanu, ce m-ai distrat 🙂

    Sa detii 5 -10 ha sau mai mult de teren nu inseamna sa te trezesti dimineata la coada vacii. Poate fi:

    -pur si simplu o diversificare de portofoliu. Ai vazut ce groasa devenise treaba cu criza asta, de ziceau baietii in The economist ca viitorul il au ..cei de la coada vacii..

    -poate fi o investitie. Eu de ex caut in continuare astfel de investitii in zone in care ai cui sa il arendezi. Adica sa iti aduca un venit sigur, in fiecare an, exact ca la mosierii de pe vremuri

  73. Popescu
    13 februarie 2011

    Pribeagu, vad ca iti dai cu parerea despre Bowling for Columbine desi nu ai vazut filmul

    Mai esti si antisemit, vezi ca iti taie americanii coada daca te aud cu din astea.. 🙂

    Nu stiu ce manipulare face Michael Moore cand prezinta pur si simplu date statistice din care se vede ca infractionalitatea/criminalitatea este enorm mai mare in America, unde armele sunt la liber si gloantele la supermarket, decat in tari in care armele sunt interzise..

    De exemplu, arata un orasel din Canada (de la Eusitu), unde lumea nu isi mai incuia casele cand plecau de acasa, pentru ca pur si simplu nu se fura. Imediat in contrast arata americani disperati care dormeau cu pusca sub perna sa nu fie atacai. Discrepante din astea sunt socante pentru orice om normal la cap..

    Stiai ca in urma filmului lui Moore, Wal Mart a scos gloantele din lista sa de produse? In America nu se mai vand cartuse la supermarket in urma filmului lui Michael Moore. Chiar si pentru atata lucru si merita respect..

  74. Popescu
    13 februarie 2011

    Viorele> ce vechime, ce salarii

    daca isi revine un pic economia, isi revine si OPTIMISMUL, sa vezi cum apar VENITURILE, peste noapte apar venituri, salarii. Pentru banci ma refer

    Tu ai habar care e nivelul evaziunii fiscale, cati oameni isi declara veniturile reale? Cat se plateste la negru? Cat cash exista in banci si la saltea?

    Tu ai habar cati imobiliari, dezvoltatori vand direct in rate? Nu-ti cere nimeni venituri, doar sa platesti avansul, daca nu iti mai permiti sa platesti ratele o sa pierzi ce ai platit pana atunci + imobilul. Nici nu mai ai nevoie de banca, banca il finanteaza pe dezvoltator, nu pe cumparator

    Asa ca.. nu te mai uita catre fundul prapastiei ca te ia cu ameteala, priveste in sus

  75. eusitu
    14 februarie 2011

    @70 Debitezi toate prostiile astea scriind pe internet (inventie americana) folosind un computer inventat de americani si un sistem de operare tot inventat de americani. Hai ca esti tantalau (ca sa spun cu gratie).

    MC Donald’s, KFC, Pizza Hut sint restaurante in Romania iar in america sint fast fooduri. Adica loc unde te duci si mininci rapid. Exista restaurante in america nu-ti fa tu griji de asta.
    Acum ce se intimpla in Romania e doar o maimutareala a ceea ce inseamna america si spiritul american.

  76. Ion Pribeagu
    14 februarie 2011

    #65 Viorel – la fel si in SUA orasele mari Cleveland, Detroit in parti colorate gasesti gratis cu obligatia sa o refaci/cureti si remodelata adusa la parametri locuibili dar la fel si prin anumite parti din Los Angeles deci nu este munca/joburi oamenii stau gratis inca 5-8 luni pana sunt mutati fortat si apoi oferte pentru si numai daca locuiesti acolo…foarte ieftin

  77. Popescu
    14 februarie 2011

    Bravo Pribeagu, locuinte gratis, asta viseaza unii pe la noi, mai da-le tu idei..

    Bucurestiul nu e Detroit, e capitala tarii. Daca vrei sa compari ceva cu Detroit, se poate compara orasul Uricani, unde s-au inchis minele.

    Du-te la Uricani Viorele si o sa vezi Detroit in varianta romaneasca

  78. Popescu
    14 februarie 2011

    Eusitule, mare p.a.p.a.g.a.l mai esti. Ai spune orice numai sa ma contrazici..

  79. eusitu
    14 februarie 2011

    @78 Nu am nimic cu tine in special.

  80. Ion Pribeagu
    14 februarie 2011

    Apropo de capitale: In tarile europene s-au declarat capitale orasele cele mai mari dezvoltate si ca cetati militare iar mai apoi centre economice si industriale iar in cazul Romaniei s-a ales Bucurestiul (la unirea moldovei cu muntenia/valachia) si nu Iasul fiind reconstruit de mai multe ori si avand o arhitectura moderna pentru acele vremuri chiar comparat cu Parisul dar in Lumea Noua orasele au avut o alta cale de alegere chiar daca unele orase/capitale initiale au rezistate si ca orase (putine) atractive – este foarte interesant sa vezi mici orasele dar capitate ale unor state mari si bogate unde economia este foarte mica si orase mari (los angeles, new york, seattle, dallas, portland etc.) care sustin tot statul dar poticienii lucreaza in orasele de 50-100 de mii de locuitori – deci politicul nu comanda economia ca in Europa unde regii mai inai si apoi prsedintii comanda totul, apropo si Canada este cam tot asa.

  81. Ion Pribeagu
    17 februarie 2011

    #73 Nu l-am vazut filmul deci am citit acel articol dela EUsiTU dar care mi se pare bine documentat – eu analizez cu procesorul meu cu date si imagini personale dar un lucru STIU – liberalii vor o populatie obedienta si usor de condus cu ajutoul angajatilor statului pe care-l conduc deacea oridecate ori vin la putere (democrati=liberali) ei vor scoaterea in afara LEGII dar schimbarea in constitutie nu poate fi facuta usor – acum se incearca ceva prin ONU sau alte organizatii internationale care sa poata fi folosita si in state … deci nu te obliga nimeni sa ai dar talharii intotdeaua au pentru ca asta le este meseria (un roman/tanar a fost impuscat in germania si l-au talharit) daca si ei aveau arme acel german/talhar nu mai facea acest lucru
    DAR un alt lucru recunosct este ca USA are intradevar o mare criminalitate datorita la mai multi factori din care cel mai important este venitul lunar personal:
    Foarte multi etnici colorati dar si imigrantii de la sud de SUA sunt pe ajutoare sociale adica fac copii multi statul le da bani si ei stau acasa dar tineretul se apuca de activitati ilegale si in general ajung la puscarie, impreuna ei sunt peste 75 % din populatia puscariilor (in special NY, LA, FLorida Chicago si alte metropole) educatie NU ca sunt smecheri (ce sa invete si sa munceasca??) si umbla cu pantalonii in vine sa li se vada chilotii sunt membrii de grupe sau gangs de stil talharesc si atunci cum poate cineva sa ceara eliminarea dreptului de a te apara ei fiind in afara situatiei sau bine paziti de lachei platiti tot de populatia/platitori de taxe.. daca stii o formula mai buna poate fi pusa in studiu/experimentata si chiar importata.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *