Rolul unui consultant imobiliar pentru jucatorii din domeniu

13 septembrie 2010 4 minute
Distribuie

Pentru cel putin 95% din “investitorii“ imobiliari de dinainte de 2008, agentii imobiliari sunt niste ”paduchi”! Pe de o parte au dreptate. Pe de alta, nu se uita in oglinda fiindca s-ar ingrozi de ce vad! Inainte de orice, trebuie sa stiti ca intre agentii si consultantii imobiliari e o mica – mare diferenta.

Rolul acestui editorial nu este sa ofere solutii pe timp de criza pentru cei care sunt loviti de vremuri. Poate fi doar o posibila sansa de a medita. Altfel. Chiar si numai pentru cateva momente. Pentru cei care sunt cu adevarat agenti de vanzari in domeniul imobiliar poate fi o provocare. Pentru cei care cred ca stiu ce inseamna aceasta meserie poate fi un dezastru. Sa vedem totusi, ce inseamna un consultant imobiliar.

Un om ofera. Altul cere si primeste. Unii cred ca stiu. Altii nu accepta ideea de a plati. Poate pana acum nu au avut pentru ce sau n-au gasit consultantul dorit. Vremurile s-au schimbat! Stimati cititori, posibili investitori in domeniul imobiliar, retineti! Un consultant care stie trebuie platit. Si nu o sa va para rau. Exista oameni care lucreaza in acest domeniu care cunosc si pot. Ofera “placeri” imobiliare necunoscute, surprize profesionale la care nu ati visat si pot satisface orice solicitare, oricat de pretentioasa ar fi ea. Pe baza de rapoarte, studii de fezabilitate, marketing imobiliar, statistici, focus grupuri, comparabile si …necomparabile, studii de caz si alte “jucarii” specifice, poti sa vezi viata imobiliara altfel. Uneori, total diferit fata de cum ti-ai imaginat-o inainte sa stii ce-ti ofera un consultant bun.

As compara consultanta imobiliara cu o stare, care iti asigura confortul imobiliar necesar unei investitii. Este o stare pe care nu o intalnesti oricand sau oriunde. Ti-o doresti insa permanent si poti sa beneficiezi de ea daca esti dispus sa platesti. Pentru un serviciu corect, primit de la un profesionist, merita. Multi romani s-au obisnuit cu “consultanta” gratis. Gratis o primesti, nu o valorizezi. De cate ori nu ati primit ceva gratis, pe care nu ati dat “doi bani”? Ati valorizat ceva pentru care nu ati platit niciun banut? Hai, fiti seriosi! Uitati-va putin in oglinda si fiti corecti cu voi. Acum e cazul sa platiti. Daca nu ati “platit” cu prostia de a investi unde nu trebuia, fara a consulta un specialist, e timpul sa evitati greselile facute de altii. Cine face asta e intelept, cine repeta istoria imobiliara nefasta traita de altii poate avea aceeasi soarta. Puteti sa gresiti, chiar si cand platiti. Decizia e in mainile dumneavoastra.

Consultanti imobiliari in Romania exista. Ei nu sunt agentii imobiliari pe care-i blameaza tot romanul. Ei au un statut diferit. Nu sunt soferi de taxi imobiliar sau spectatori la o negociere. Nu va servesc cafea si n-o dau in diverse! Ei se respecta pentru ca stiu ce pot. Prefera sa doarma decat sa se vanda pe nimic! Cer respect pentru ca au oricand capacitatea de a vorbi cu orice mare om de afaceri roman sau strain, de la egal la egal. Ofera respect prin ceea ce produc si respecta meseria de consultant pentru ca aduc plusvaloare clientilor. Trebuie doar sa-i apelezi si sa fii dispus sa-i asculti. Daca in 15 minute nu v-au convins, aveti doua variante. Ori ati ajuns la cine nu trebuia, ori nu sunteti dvs. pregatiti sa primiti o parere imobiliara adevarata. Un consultant bun, niciodata, dar niciodata, nu va va spune ceea ce vreti sa auziti. El nu e politician si nu alearga dupa voturi. El nu vinde imobile, analizeaza si vinde idei. Un consultant imobiliar nu este numai un agent de vanzari. Este mult mai mult! El isi face treaba pentru ca numai asa poate deveni un brand individual in domeniu.

Cati nu v-au spus inainte de 2008 ca sunt consultanti? Ati mai auzit ceva de ei? Cand s-a terminat cu boom-ul din domeniu, au disparut precum potarnichile in bataia pustii! Un consultant imobiliar “greu” are 2 mari calitati: nu scade niciodata in valoare si nu dispare din piata! Evolueaza continuu si este viu. Ofera incredere, profesionalism si respect. Pentru tot ce inseamna imobiliare.

40 Comments on “Rolul unui consultant imobiliar pentru jucatorii din domeniu”

  1. Kman
    13 septembrie 2010

    Perfect de acord. Sfatul meu pentru cine cauta consultanti imobiliari este sa vada daca sunt si investitori imobiliari(de succes!, adica sa iti exemplifice cu investitie personala, cu cifre, nu doar cu vorbe). Nu cred ca poti fi consultant imobiliar fara sa ai investitii. Nu ai avea experienta necesara. Oricum e de discutat aici.

    1. Dragos Dragoteanu
      14 septembrie 2010

      @Kman
      Exista 2 categorii de consultanti imobiliari: executanti si antreprenori. Pentru oricine crede altceva, exista Master Card! Putini isi permit sa plateasca a doua categorie!!

  2. Lolek
    13 septembrie 2010

    Buna seara domnule Dragoteanu,

    Citesc deseori postarile pe blog sau declaratiile/interviurile dumneavoastra din mass-media.Sunt concepte enuntate de dumneavoastra cu care uneori nu sunt de acord, dar nu am avut motive intemeiate pentru o polemica directa.Numai ca asta seara ati ridicat o „minge la fileu”.Pentru jucatorii profesionisti ….si pentru microbisti si simpli spectatori.
    Am doleanta sa-mi acceptati pe blog niste intrebari pe motiv de „adevar” pentru agentul imobilar Dobre si compania.Deasemena va rog sa acceptati si raspunsurile pe blogul dumneavoastra.
    Sunt sigur ca in randurile care vor urma se vor separa agentii de consultatii imobiliari ca „graul de neghina”

    „Buna seara domnule Dobre,
    Va rog sa-mi permiteti sa va intreb:
    Propietatea in cauza, marele succes din vremuri de criza, s-a tranzactionat?
    Daca raspunsul e da, cei de la Galaxyimob ce mama naibii trazactioneaza?
    http://www.imobiliare-rezidentiale.ro/rpd-casa-vila-cotroceni-4+camere~of-67414
    sau/si mare atentie la data de actualizare:
    http://www.galaxyimob.ro/ro/anunturi/vanzari/case-vile/GLX030302-4-camere-cotroceni/5448
    Sau e doar alta teapa „profesionista” si daca intradevar tranzactia a avut loc, noul propietar incerca sa „plaseze plasa”?
    Din comisionul „baban” de 8% cei de la „Lux International” nu au avut cu ce sa plateasca webdesign-erul pentru o actualizare a ofertei din mediul online?
    http://www.vanzarivilecotroceni.ro/8-camere-Rezidential–Vila-de-Vanzare-in-Bucuresti-Bucuresti-1113-2213.html
    Cate camere are propietatea in cauza 4,5 sau 6?
    De ce cei de la agentia „mare lux” pentru straini(si altii inca ii asteapta sa vina) au retusat fotografiile de prezentare?
    Parca „pregatirea” pentru promovare/vanzare a decurs in alt mod?”

    Va multumesc,
    Daniel C.

    1. Dragos Dragoteanu
      14 septembrie 2010

      @lolek
      In imobiliare se poate orice! Fii tu primul care creaza ceva ” brand new” si unii te vor crede. Altii te vor invidia…Incearca numai!

  3. Cornel Balan
    13 septembrie 2010

    Foarte corect Kman!
    E usor a da „consultanta” cand ..nu risti un leutz al tau! In definitiv este o obligatie de diligenta, nu?
    Dar cand ai PRACTICAT pe proprii bani si propriile proprietati..”consultanta”..atunci vezi lucrurile cu alti ochi…
    Cand ai practica de consultant decat dand copy/paste..la niste chestii de pe net..pe care le „reciti ” apoi ..investitorului..esti egal zero!
    Ma repet, ai punctat foarte bine! ” Nu cred ca poti fi consultant imobiliar fara sa ai investitii. Nu ai avea experienta necesara”

    Eu unul am fost propriul consultant intr-o investitie imobiliara!
    Si..acum..tragand linie si adunand..imi dau seama ca am fost unul… nu extraordinar de bun! (includem si partea emotionala a investitiei)

    Pare paradoxal…sa imi fac „autocritica” ? Deloc! Sunt cinstit cu mine! Si cu altii
    Daca „ieri” nu am fost foarte bun..asta insemna ca realizez „azi” ca am fost…”nu extraordinar de bun” si am sa incerc sa fiu „maine” mai bun.

  4. criss
    14 septembrie 2010

    Ptr Lolek
    Care-i problema cu oferta de vila?-Ambele anunturi sunt facute de aceeasi firma pe site-uri diferite.

  5. Cornel Balan
    14 septembrie 2010

    @ Lolek..
    La o prima citire a postarii tale..eram ferm convins sa sar ca un pitbull „la gatul tau”
    Am zis..” DE CE MAMA DRAQU il..f…pe asta grija de asta sau asta?”

    Apoi am anaizat linkurile..am facut conexiuni logice si imi pun si eu aceleasi semne de intrebare:
    1) De ce o „vila” in COTROCENI..VEDETA tranzactiilor imobiliare din ultima luna…ESTE INCA O OFERTA DE ACTUALITATE?
    2) De ce o vila…care acum …x timp…prin 1.02.2009..avea multe vicii ascunse…BRUSC nu mai are la data reactualizarii ofertei NICI UN VICIU..? Gratie renovarii personale a agentului..STEFAN.. din banii lui de buzunar:)
    Cati oare dintre agentii/consultantii imobiliari cunosc diferenta intre vicii ascunse si vicii aparente? Eu unul de bine de rau stiu..fiind jurist la baza..

    In fine LOLEK..BOLEK…sau cum te numesti…felicitari! Ai nas! Ai fler!

    Dar..sincer la ce bun? Asta nu va schimba nimic..din nefericire!

    O oferta.O tranzactie. Un can can. Un comision. Mult praf in ochi. PUNCT!

  6. Lolek
    14 septembrie 2010

    Pentru Criss,

    Problema e ca ca propietatea in cauza la mijlocul lunii august a fost declarata ca tranzactionata.Un mare succes care a fost mediatizat excesiv pe site-ul imopedia.ro
    Inclusiv „sfaturi” de promovare in regim de reprezentare exclusiva.
    Am o intrebare si pentru tine:
    Esti sigur ca sunt site-uri diferite care promoveaza ofertele unei singure firme?

  7. crocodilul
    14 septembrie 2010

    Dar la subiect nu vb nimeni ? eu asta astept sa citesc…
    Oricum, asta cu consultantii imobiliari este poveste…eu nu am auzit de ei, nici nu cred ca exista… cu adevarat sau poate…
    Piata oricum merge spre normalizare cu sau fara ajutorul consultantilor
    Kman are dreptate, cum ma poate consilia cineva pe mine intr-o problema despre care habar nu are. Sa vedem rezultatele investitiilor lui si pe urma hotaram daca mergem…braila…

    1. Dragos Dragoteanu
      14 septembrie 2010

      @crocodilul
      Am o gentuta din piele de crocodil acasa! Daca ai bani multi, te consult eu pe probleme imobiliare. Daca vrei cu prima casa, ai gresit „doctorul”!

  8. Viorel
    14 septembrie 2010

    In primul rand imi plac articolele lui Dragos. Dar de data asta chestia asta cu consultanti imobiliari mi se pare cel putin amuzanta. Sa-mi spuna mie un consultant imobiliar ce masuri trasnite va mai lua guvernul cu efect in imobiliare ca sa imi pot face un plan! De exemplu: cat mai tine prima casa, cat va fi cota tva pt imobiliare si pana cand, somajul cat, cursul cat,executarile silite cum merg, etc? Si big question: cand s-au specializat in meserie consultantii: pe nebunia dinaintea crizei sau dupa ce nu s-a mai intamplat nimic semnificativ in ultimii trei ani? Consultantii pot ajuta eventual pe unul lenes care nu se informeaza personal si vrea sa afle de la altcineva cum mai merg lucrurile prin piata. Dar de aici pana la expertiza in domeniu e cale lunga…

    1. Dragos Dragoteanu
      15 septembrie 2010

      @Viorel
      Tu esti unul dintre multiiiiii romani fericiti, care nu au nevoie de nicio expertiza! Cel mai bine e sa nu faci nimic si apoi sa te odihnesti!…

  9. Lolek
    14 septembrie 2010

    Buna seara,
    De acord cu dumneavoastra,
    „El nu e politician si nu alearga dupa voturi. El nu vinde imobile, analizeaza si vinde idei. Un consultant imobiliar nu este numai un agent de vanzari. Este mult mai mult! El isi face treaba pentru ca numai asa poate deveni un brand individual in domeniu.”
    In cateva randuri voi expune experienta proprie de consultant.Nu imobilar dar domeniul nu conteaza.
    Un agent, broker sau alt intermediar nu va fi niciodat egal cu un consultant sau consilier.
    Consultantul este un colaborator pe un termen definit la un anume proiect.
    Consilierul este un colaborator pe termen nedefinit conform specilizarii sale.
    M-am format profesional in anii 90.La stat si ulterior la privat.Capitalismul salbatic descris in cartile de istorie si manualele de economie politica din era socialista reprezenta bunastare comparativ cu „politicile” si apucaturile capitalistilor si investitorilor straini din anii 90.
    Dupa anul 2000 in economie s-a vazut aportul adevaratilor investitori straini.
    La un moment profesam intr-o companie oarecare.Mare, dar cu apucaturi si obiceiuri autohtone si balcanice.
    In 2000 interactionez pentru prima data cu un investitor.A venit in Romania sa faca profit dar si cu o cultura diferita de a face „bussiness”.Dupa un timp acest investitor m-a incurajat sa parasesc compania si mi-a oferit un posibilitatea ubui contract de consultanta.
    Conform experientei anterioare am redactat un contract de colaborare.
    L-am expediat persoanelor competente si am asteptat.Destul de mult.La un moment dat sunt invitat la o discutie cu domnul cel mai mare.Sunt abordat direct:
    Daniel, lasand la o parte faptul ca onorariul pretins este de 2 ori mai mare decat cel perceput de firma la care tu profesezi pentru prestatii similare nu doresc decat sa-mi spui ce preferi conform contractului propus de tine, la articolul xx scrie ca in caz de neplata a facturii in termenul stabilit vei percepe un comision de penalizare de x% pe zi sau luna, pentru a incepe sa colaboram ai de ales sa propui tu si penalizarile pe care o sa le datorezi noua in cazul in care nu vei indeplini conditiile contractuale pe motive imputabile tie.
    In acel moment am inteles pe deplin termenul de „responsabilitate”.
    „Nu cred ca poti fi consultant imobiliar fara sa ai investitii.”- dintr-un comentariu
    In momentul cand esti un consultant in esenta tu esti cel care va lua deciziile.
    Daca pierzi banii proprii la cazinou nu intereseaza pe nimeni.Dar daca banii au alta provinienta…..
    Cum definesc eu o parte din investitorii straini?
    De regula un investitor in Romania e un consultant reprezentat al unor actionari din tara de origine.
    Un consultant sau consilier este numai cel care poate sa-si asume si profitul si pierderea.Pecuniar cand este necesar.
    O snoava:
    Un consultant matrimonial de plange unui amic:
    Nu stiu ce sa mai fac?Daca un client este multumit nu mai apeleaza la mine.Daca nu este nemultumit de asemenea nu mai apeleaza la mine.
    In business un client multumit te recomanda.
    Eu acord consultanta pe termen definit.
    Eu acord consiliere pe termen nedefinit.
    Intotdeauna cu materialul clientului.In caz de masuri gresite e responsabilitatea mea.Valabil pentru intelegeri scrise si pentru cele subintelese.
    „Consultanti imobiliari in Romania exista”
    Total de acord.Au parte la castig.Si responsabilitate la pierdere.
    Timpul trecut nu valoreaza nimic.Doar rezultatul la scadenta convenita.Un broker incaseaza un comison indiferent daca jucatorul pierde sau castiga..Cetateanul de rand in mod cert nu e jucator.
    Transmite la 50% din clienti ca bursa va creste si la 50% din clienti ca bursa va scade.
    Precizarea e necesara pentru a face un pic de ordine in autocertificarile pe care unii si le aroga.La un moment dat voi defini si notiunea de agent.
    Marii „jucatori” nu vor apela la cei mai multi dintre cei prezenti pe Imopedia pentru consultanta.Nu azi.Posibil maine.In mod cert numai la cativa care vor reusi sa mearga mai departe.
    Pentru incheiere.Eu dau si consultanta gratis celor mai slabi de inger sau neinitiati.Ce decid ei, e alegerea lor.Eu pot sa-mi asum responsabilitati. Ei pot?

    1. Dragos Dragoteanu
      15 septembrie 2010

      @Bolek
      Tinere, usor carunt, tu pari desprins din avocatura romaneasca… Sa nu confunzi un consultant cu un avocat! E o enorma diferenta! Avocatul e prostituata, consultantul e prea- curvit! S-a lovit de tot ce scrie sau vorbeste din experiente personale. Un consultant nu depinde de justitie. Justitia e chiar constiinta lui! Daca are sange in organ, gandeste exclusiv pe termen lung, daca nu devine…avocat de duzina sau broker imobiliar. E o parare, a mea.

  10. Mahchind
    15 septembrie 2010

    punct ochit, punct lovit! 🙂

  11. crocodilul
    16 septembrie 2010

    …Subtil…prima casa …am facut-o in 92 cand mi-am dat seama ce timpuri vor veni. Deocamdata n-au ajuns dar acum sunt mai pregatit. Si nu am beneficiat de serviciile vreunui consultant imobiliar. De atunci am avut sute de cumparari si de vanzari de toate felurile, mai putin imobiliare ca nu mi-a ajuns cascavalul. Dar am mai construit o vila pe care o am inchiriata de 5 ani. Am facut acest singur cu ajutorul banilor facuti din investitii de la 100 $ pana la 15000 e.
    De asta spun ca este foarte greu sa fii consultant (imobiliar sau altul).
    Numai cine a trecut prin asa ceva stie ce inseamna sa-ti risti banii tai in afaceri si nu banii altora….(asta e foarte simplu).
    Probabil ca dvs. aveti experienta necesara pt. a acorda consultanta, dar oare cati mai sunt de acelasi nivel.

  12. Popescu
    16 septembrie 2010

    Crocodilule esti foarte simpatic si .. naiv, nu prea stii ce e consultanta. Uite iti dau un banc cu consultanti ca sa intelegi si ca sa il enervez pe Dragos Dragoteanu, desi stiu ca are simtul umorului si nu se enerveaza asa usor:

    <>

  13. Popescu
    16 septembrie 2010

    „Un tip citadin trecut de prima tinerete, dar in forma si bine echipat, merge pe o poteca de munte. La un moment dat, intalneste un cioban proptit in ghioaga, cu turma serioasa raspindita in jur. Tipul se opreste, scruteaza analitic peisajul si apoi il intreaba pe cioban: “Bade, ale matale-s oile?” “Da”, zice omul. “Aha. Imi dai si mie o oaie daca-ti spun cit de mare-i turma?” Baciul, zimbind a ride, zice “cum sa nu”. “Treisutepatruj’doua” vine raspunsul instantaneu. “No, bun”, zice oierul, “alege-ti ce oaie vrei”. Turistul inhata repede un item si da sa plece. “Apai, stai numa’ o tira”, il opreste ciobanul. “Daca-ti zic ce meserie ai, imi dai animalul inapoi?” Citadinul, neincrezator: “Pai… da.”, zicindu-si in sinea lui “s-o vad si p-asta”. “Esti consultant”. “Extraordinar!… Asa e. Uite oaia inapoi. Da’ zi-mi si mie de unde ai stiut”. Baciul, calm: “Pai… ai venit fara sa te cheme nimeni. Ai si cerut ceva inainte sa faci v’o treaba. Mi-ai zis un lucru pe care-l stiam. Si nici nu te pricepi la biznisu’ meu, ca era sa pleci cu cainele”

  14. crocodilul
    16 septembrie 2010

    …e vechi, il stiam … Sant tanar deci naiv…
    oricum ideea este asta:

    “Consultanti imobiliari in Romania exista”
    Total de acord.Au parte la castig.Si responsabilitate la pierdere.
    Timpul trecut nu valoreaza nimic.Doar rezultatul la scadenta convenita.Un broker incaseaza un comison indiferent daca jucatorul pierde sau castiga.. (lolek)

    EU vreau sa cred ca un consultant nu se crede broker si plateste direct proportional cu paguba investitorului daca ideile sau ,,consultatiile” au fost proaste…as face si un contract beton in sensul acesta…
    Oricum post-ul meu nu a fost scris sa deranjeze pe cineva, mai ales pe proprietarul de drept al acestui blog. Era exact ce cred eu ….naiv fiind si cum as face; asta daca as avea nevoie de vreo ,,consultatie”

  15. Corul Van(z)atorilor
    17 septembrie 2010

    Nu cred ca un consultant imobiliar trebuie sa-ti fie partener intr-o tranzactie. Consultanta nu are nimic de-a face cu parteneriatul.
    Parteneri pot, sau ar trebui, sa-ti fie familia, banca (daca e cazul), guvernul prin leglislatie favorabila, samd.
    Consultantul nu e Dumnezeu sau Nostradamus. El nu poate sa prevada sau sa previna catasrofele naturale, razboaiele, schimbarile de guvern, politica monetara, sansa, etc.
    Tot ce poate sa faca un bun consultant pentru tine este sa te ajute sa analizezi avantajele si dezavantajele investitiei pe care tu te pregatesti sa o faci. Sa vina cu argumente pro si contra, sa-ti ofere studii, similaritati, date concrete, grafice, factori de risc, sa fie onest, in cunostiinta de cauza si mai ales de subiect. Sa te faca sa te simti comfortabil cu decizia pe care te pregatesti sa o iei sau sa te faca sa intelegi ca te afli pe un drum gresit. Platesti o consultatie la medic si daca la final afli ca esti sanatos.
    E normal ca un bun consultant imobilar sa aiba la cv o solida experienta ca agent (cunostiinte), recorduri de bun speculator ca broker (stiinta), dar esentialul vine din maiestria de a transforma meseria in arta (experienta nu e totul).
    Asta te face diferit, te face cautat, te face un reper in domeniu. Piata decide pretul, timpul decide valoarea.

  16. Mihai
    17 septembrie 2010

    Sunt din nou uimit de uriasa diferenta dintre tonul articolelor lui Dragos si tonul din raspunsurile date pe blog
    inconstanta aceasta si tentatia jigni la care cedeaza atat de usor m-au tinut departe de Euroest

    1. Dragos Dragoteanu
      18 septembrie 2010

      @Mihai
      Stai departe de Euroest! EUROEST NU E PENTRU DOMNISOARE!!…Acolo nu se fac imobiliare de „salon” diplomatic si nici nu socializam intre noi! Inainte sa vorbesti / comentezi pe blogul meu, reciteste te rog ce-a scris Viorel si relaxeaza-te! N-are nevoie de consultanti imobiliari. Deci , nici de tine, daca esti vreunul! Sper!

  17. Viorel
    18 septembrie 2010

    @Mihai: nu conteaza tonul si diferenta atat timp cat Dragos contribuie cu idei utile comunitatii imobiliare (clienti si cei care lucreaza in domeniu). Pe mine nu ma deranjeaza ca m-a persiflat mai jos , ci faptul ca in articolele lui am gasit chestii interesante…

  18. Viorel
    18 septembrie 2010

    Revin…:) m-am exprimat gresit…conteaza mai mult articolele bune decat faptul ca m-a ironizat…

  19. Popescu
    19 septembrie 2010

    Bey Mihai, in imobiliare trebuie sa ai obrazul gros. La Euroest, intai te ia Dragos Dragoteanu si iti trage o tavaleala ca sa te obisnuiasca cu industria si, dupa aia, daca tot mai vrei, iti face si contract de consultanta..

    1. Dragos Dragoteanu
      19 septembrie 2010

      @Popescu
      Inainte sa mananci ce-ti place, Popescu, ar fi bine sa stii ca, multe „victime” care au trecut si au lucrat cativa ani la Euroest iti dau clasa in domeniul asta! Daca auzi de vreo scoala imobiliara mai tare decat in firma mea te rog fa-i reclama pe blogul meu, cu nume, adresa, contacte, oamenii care predau etc. Ai fi surprins sa-ti spun ca tu nu cunosti nici macar abecedarul imobiliar…Ai vandut cea mai buna parcela dintr-un lot dezmembrat, cand nu aveai nevoie absoluta de lichiditati. Evident, ca si Mihai si Viorel, nu aveti nevoie de contract de consultanta. Puteti sa gresiti si singuri! Va doresc succes tuturor celor care se considera buni in acest domeniu. Poate, in felul vostru, chiar sunteti. Eu sunt mai prost si inca invat, zi de zi!

  20. Popescu
    19 septembrie 2010

    Dupa cum mi-am tot racit gura pe aici, piata imobiliara are ciclurile ei, dar decizia de achizitie de cele mai multe ori este una subiectiva/emotionala care nu are de-a face cu ciclurile conomice. Viata are ciclurile ei, cand iti bate ceasul ca trebuie sa iti iei casa, iti iei.

    Am gasit pe blogul lui TavanFals (un blog in care toti agentii sunt niste paraziti, piata se va prabusi, si indeamna lumea sa nu cumpere nimic) urmatorul post care mi se pare definitoriu pentru modul in care se ia decizia de achizitie. Eu as pune postul asta intr-un manual despre imobiliare daca s-ar incumeta cineva sa scrie unul:

    „Ok Ok dar cum imi pot gasi un apartament la un pret rezonabil acum??
    Am un credit Prima Casa preaprobat si nu prea mult timp la dispozitie.Stiu,stiu,vor scadea preturile,zic unii,dar eu am nevoie de casa acum caci e ultima sansa de a prinde un credit(bugetar fiind)si eu dau numai peste agenti imobiliari care-mi rad in nas cand le spun de ce suma dispun si ca preturile sunt in scadere.E usor sa spui ca mai bine platesti chirie,dar,cand ai copii,te gandesti cum o sa-i lasi in fundul gol pe strada cum ai fost si tu.Asa ca,vreau o casa acum!!

    Răspunde
    nroxani@yahoo.com
    18 septembrie 2010 at 9pm”

    Poate chiar o ajuta careva dintre voi, daca sunteti agenti.

    http://tavanulfals.wordpress.com/2010/03/29/vanzatorii-de-iluzii/#comments

  21. Popescu
    19 septembrie 2010

    Dragos Dragoteanu, de unde stii ca nu cunosc nici macar abecedarul imobiliar? Ma cunosti atat de bine, stii ce fac si cu ce rezultate?
    Te ca grabesti cu concluziile fara sa ai informatie suficienta, ceea ce nu e bine pentru un „consultant”..

    1. Dragos Dragoteanu
      19 septembrie 2010

      @Popescu
      O sa te dezamagesc din nou si o sa-ti confirm ca, eu nu mai sunt de mult timp consultant imobiliar! Numai cativa angajati / colaboratori permanenti de-ai mei au statutul asta. Tu esti cel mai tare anonim din imobiliare! Ca multi altii!

  22. Gogu
    19 septembrie 2010

    Poate cineva sa explice, once and for all, exact atributiile,competentele, diferentele si o ierarhizare in functie de serviciile prestate intre agent imobiliar, consilier imobiliar, broker imobiliar si consultant imobiliar? Pe piata fiecare le foloseste dupa ureche si in functie de ” ce da mai bine „

    1. Dragos Dragoteanu
      19 septembrie 2010

      @b Gogu
      In Romania, repet, strict in tara noastra, agentul imobiliar este sofer de taxi, spectator la negocieri, montator de bannere / panouri / mashuri etc si in final VANZATOR de proprietati imobiliare. Notiunile juridice, tehnice, economice sau de marketing ale unui agent sunt absolut relative. Un consultant este fost / actual / in viitor vanzator imobiliar PLUS tot ce inseamna meseria de consultant adevarat: poate sa faca o analiza, un mic studiu de caz, stie ce inseamna o evaluare de piata, foloseste comparabile verificate, nu se aunca sa dea sfaturi ca un agent, intreaba oameni mai buni ca el cum poate sa livreze un raport autentic la o cerere serioasa, stie sa faca o prognoza corecta pe termen scurt/mediu pentru cel putin 2-3 segmente din piata imobiliara, are notiuni clare despre importanta statisticilor, foloseste orice informatie din piata dupa ce o verifica, nu da garantii si nu ia bani fara un rezultat concret pentru care a muncit! Mai pe scurt, stie ce vorbeste si are solutii, cap-coada, cu variante si planuri apropiate de scopul clientului. Un consultant imobiliar bun, inainte de orice face un „interviu” cu investitorul si apoi se apuca de treaba. Niciodata nu pacaleste clientul si nu-l pune pe o pista gresita! Pentru mine personal, un consultant puternic minimizeaza riscurile si are taria de caracter sa-i spuna unui client:” Nu vreau sa va iau bani degeaba!”. Extrem de putini consultanti ajung la aceasta intelepciune, care ii aduc in timp faima si… brand!! Un consultant imobiliar serios are o cariera garantata in timp pentru ca poate sa lucreze ulterior in multe alte domenii conexe ca: manager de proiect, sef de departament vanzari, consultanta in finantari imobiliare, specialist in …banci, sef de fonduri de investitii etc. Consultantul imobiliar se pune intotdeauna in locul clientului si-i gaseste „cheia” protejarii banilor investiti, facilitandu-i luarea unei decizii corecte. In concluzie, imobiliarele si consultanta sunt legate ” ombilical ” printr-un plan prin care CLIENTUL NU PIERDE! Putini inteleg importanta unui specialist si accepta ca exista persoane capabile sa-l ghideze pe un drum corect! INVESTITORII IMOBILIARI ADEVARATI ACCEPTA ORICE, DAR NU VOR SA PIARDA BANII CARE II INVESTESC DIN PROPRIUL BUZUNAR!!! Voi scrie in viitorul apropiat un editorial soc pe tema asta! Scuze, ar fi multe de spus ,dar astept si alte comentarii de la oameni care se pricep la imobiliare si au trac in a se exprima! Curaj baieti, altfel muriti „celebrii” ca Popescu si altii ca el!

  23. Popescu
    20 septembrie 2010

    Dragos Dragoteanu eu sunt un anonim in imobiliare imi dau seama de lucrul asta. Oricum tu nu mi-ai spus-o ca sa imi faci un compliment ci ca sa ma jignesti, pentru ca, asa cum spunea si Mihai la @16 ai tentatia de a jigni pe toata lumea.

    Am citit intentionat toate postarile tale de la acest articol si marea lor majoritate sunt jigniri aduse celor care posteaza. Astfel se poate explica si faptul ca numarul celor care comenteaza la tine pe blog s-a redus asa de mult (aveai si 200 comentarii la un articol, acum abia ajung la 20).

    Ma surprinde foarte tare usurinta cu care creezi o disputa cu oameni care OBIECTEAZA pentru ca au nevoie sa informatii suplimentare. De cele mai multe ori, cei care obiecteaza o fac pentru vor informatii suplimentare, dar tot ceea ce obtin este o jignire.

    Spuneam ca ma surpinde pentru ca din cate mi s-a spus esti un bun vanzator, ori, TRATAREA OBIECTIILOR face parte din abecedarul vanzatorului (ca tot vorbeai tu de abecedare). Unui potential client care obiecteaza trebuie sa ii tratezi obiectia nu sa il jignesti etc etc

    1. Dragos Dragoteanu
      20 septembrie 2010

      @Popescu
      Majoritatea dintre cei care comenteaza sunt „clarvazatori” in imobiliare! Sunt foarte ingrijorat ca am din ce in ce mai putine comentarii pe blog… Intimplator, vinerea trecuta am avut…peste 2.600 vizitatori pe blog, pe „ziare.com” am minim 4.000 de cititori la ultimile aparitii, iar la „zf.ro” am cel putin dublu decat „marele” profesor Daniel Daianu!! Culmea e ca eu scriu de placere,cand vreau si despre ce vreau, nu sunt cenzurat si ma exprim 100% liber. Cei care comenteaza doar sa se afle in treaba, fie nu le raspund, fie le raspund direct ,in felul meu. Nu am timp sa educ tot poporul care se „joaca” cu imobiliarele. Imi cer scuze, tuturor!

  24. livium
    20 septembrie 2010

    Tratarea obiectiilor e un capitol distinct in vanzarea „veche” (dupa abecedar!) si s-a facut mult training pe aceasta tema in firmele care chipurile isi pregateau forta de vanzare. Nu e de fapt decat o tehnica de manipulare si presiune asupra potentialului cumparator. Nu mai tine in ziua de azi.
    Oricum, in imobiliare procesul de vanzare, daca se poate vorbi de asa ceva, este cu totul diferit de un proces de vanzare dintr-o firma care vinde servicii sau bunuri de larg consum sau orice altceva…

  25. Popescu
    20 septembrie 2010

    Livium, sigur, pe vanzarea noua obiectiile nici nu trebuie sa apara, dar daca apar e din vina vanzatorului. Oricum, indiferent de vanzare veche sau noua este contraproductiv sa intri cu potentialul client in dispute, nu-i asa?

  26. Popescu
    20 septembrie 2010

    Frumos din partea ta ca ti-ai cerut scuze, dar tocmai ca ai asa multi cititori care nu intervin merita sa dai niste raspunsuri minimale la cei 4-5 care comenteaza chiar daca ti se pare ca nu au habar de imobiliare. Nu cred ca restul de 2.600 au doctoratul in imobiliare, asa ca daca raspunzi la unul e ca si cum ai raspunde la inca 1000 de persoane care citesc. E blogul tau pana la urma..

  27. livium
    20 septembrie 2010

    Parerea mea este ca obiectii vor fi tot timpul, fie ca sunt doar false sau adevarate, ideea este ca nu mai merge vrajeala cu rezolvarea obiectiilor si inchiderile clasice, s-a saturat lumea de texte! Tocmai de asta li s-a acrit tuturor de vanzatori si fug ca dracu de tamaie de ei. Oamenii VOR SA CUMPERE, dar NU VOR SA LI SE VANDA.
    Disputele cu clientii sunt bune, chiar foarte bune, depinde cum decurg discutiile…

  28. mihai
    26 septembrie 2010

    @dragos
    sunt doar un client ocazional
    nu investesc cumpar doar si din curiozitate imi calific potentialii colaboratori cutandu-le prezenta in web
    daca nu nimeream si pe blogul tau ramaneam cu impresia falsa data doar de articolele tale ca esti un profesionist de care asi avea nevoie dar ….

    1. Dragos Dragoteanu
      27 septembrie 2010

      @mihai
      N-ai nevoie de mine! Te asigur!

  29. mihai
    27 septembrie 2010

    eeee iata ce raspunde vanzatorul potentialului client:

    „@mihai N-ai nevoie de mine! Te asigur!”

    atentie elevi ai scolii Euroest luati notite de la profesor, clientul trebuie pus la punct mama lui de magar care ne deranjeaza….

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *