E deja stiut! BNR modifica sistemul de creditare in Romania. Va reamintesc ca, cica, se face si o dezbatere publica pe tema asta. Cat de mult vor tine cont de „trancanitorii” – vorba Guvernatorului BNR – care comenteaza / fac propuneri pe acolo e lesne de inteles…
Banca asta Nationala, a romanilor, e vigilenta nevoie mare. Cu „dinozauri” care stau pe aceleasi posturi si de peste 20 de ani de zile (Guvernatorul nu e cel mai longeviv pe acolo, sunt altii din tinerete, care mai au putin pana la pensionare!), BNR se face ca ploua. Nu de azi sau de ieri, de mult timp incoace!
Inainte de inceperea crizei, cand ar fi trebuit luate cu adevarat primele masuri eficiente, factorii de raspundere ai BNR au dormit. Criza i-a luat prin surprindere! Un nou acord neprevazut cu FMI, noi ratari consecutive ale valorii inflatiei, noi justificari puerile si atacuri sub centura asupra Guvernului, sfaturi catre clasa politica etc. Parca am fi inainte de prima ninsoare cand „autoritatile au fost din nou luate prin surprindere”!
Adevarul este trist. Lupta conducerii Bancii Nationale pentru o imagine buna a tinut permanent locul ineficientei si tardivitatii in luarea deciziilor curajoase, atat de necesare mediului de afaceri romanesc. Parca, nici dac-ar fi „fata mare”, BNR nu si-ar dori sa iasa mai „virgina” din aceasta criza.
Orice s-ar intampla, cat de greu i-ar fi romanului de rand, BNR trebuie sa apara ca un pilon de stabilitate. Din pacate, a devenit atat de “stabil”, incat flexibilitatea si adaptarea la economia reala nu au avut tangenta cu realitatea.
BNR nu a avut niciodata o legatura cu IMM-urile, cu evolutia mediului de afaceri, cu dezvoltarea capitalurilor autohtone sau posibilitatea accesarii unor credite normale. N-o intereseaza decat inflatia! Cu asemenea viziune, pana la toarta „cosului zilnic” nu mai asteptam nimic. Asa cum spunea Guvernatorul si in cazul creditelor in franci elvetieni, “solutia individuala” ramane de baza. BNR e stat in stat si nu are treaba cu cei care vor sa faca treaba si sa miste Romania inainte.
In afara stabilitatii artificiale a cursului de schimb valutar, BNR a lucrat mana in mana cu bancile comerciale straine si numai pentru ele. Cei care trebuiau sa impuna reguli mult mai stricte, cu multi ani inainte, s-au complacut in compromisuri si au oferit pe tava profit garantat SRL-urilor bancare. In nenumarate randuri, oficialii BNR au declarat public sprijinul neprecupetit pentru prosperitatea bancilor comerciale din „ograda”. Omorarea creditarii in actualele conditii economice globale, nu face face altceva decat sa subjuge „oile” (debitorii) unui sistem capitalist importat. Actuala criza nu salveaza “turma” de “lupii” bancari. Dimpotriva.
Cand citesti ca Banca Elvetiei a redus rata dobanzii de politica monetara a francului elvetian la zero!!! si constati ca la noi marjele de nesimtire ale bancilor nu au scazut – din contra, au crescut! – merita sa te intrebi daca exista o Banca Nationala si in Romania. Daca vezi ca dobanzile la credite in euro sunt de 2-3 ori mai mari decat in orice tara normala, mai bine uiti de „sprijinul” BNR! Cat priveste creditarea in moneda nationala, nu are rost sa mai comentez nimic!
Iata de ce bancile comerciale sunt relaxate. Nici macar nu se chinuie sa execute “mortaciunile” imobiliare din dotare! Efortul e prea mare comparativ cu castigul garantat de statul roman (Ministerul Finantelor) si BNR. In afara de „Prima Casa”, de credite restructurate sau refinantari, vom numara pe degete creditele noi pentru dezvoltarea acestei tari, indiferent de cine ar fi luate. IMM-urile au devenit cei mai mari restantieri la banci, in cazul “fericit” in care nu au dat deja faliment. Multe persoane fizice vor fi scoase din schema potentialilor clienti de banci odata cu adoptarea noilor norme privind creditarea. Cine a apucat sa se imprumute de la bancheri se poate considera deja un norocos. Chiar si la dobanzi foarte mari, a apucat sa ia un credit.
Asa ca, dragii mei bancheri, nu stiu ce sa fac. Sa va mai dau dracu’, sa nu va mai dau? Cred ca pierd timpul, fiindca “spate” mai tare ca BNR nu gasiti in alta parte!
PS: Daca cineva va citi si va interpreta acest articol ca o ura la adresa bancherilor se insala. Expunerea bancara a firmelor mele este zero. Sâc!
Articolul este doar o constatare.
Popescu
19 septembrie 2011Dragos Dragoteanu, tu ii injuri pentru ca nu vor sa iti dea credite..
Dar, daca ti-ar da credit, esti sigur ca ti-ar face un bine?
Mielu' Nebunu
19 septembrie 2011Adevarul este ca ,pe vremurile astea, un credit la banca e egal cu nebunia….
mihai
20 septembrie 2011Creditul pentru investitii este motorul dezvotarii!
De la un boutique si pana la o fabrica dezvoltarea se face prin investitii!
BNR habar nu are ce inseamna investitii deoarece ei unt functionari si atat.
BNR si politicienii nu cunosc mediul privat si sunt decuplati de mediul privat.
Pe de alta parte mediul privat s-a bazat pe specula si nu a invstit in tehnologii, pregatirea personalului.
Paradigma economica s-a schimbat.
mihai
20 septembrie 2011Haideti sa sustinem Guvernul impotriva unor nerusinati de guvernanti olandezi care ne connsidera cetateni de gradul 2.
Ion Pribeagu
20 septembrie 2011Banii sunt ochiul LUI dar daca nu stii ce sa faci cu ei pierzi TOT – deci, dupa revolutie toti politicienii de azi au luat multi bani de la banci pe care nu i-a mai dat inapoi si toate bancile romanesti au fost date gratis bancilor straine pentru a nu putea fi controlatre si aflat cine a luat banii din banci dupa care aceste NOI banci au sdtabilizat piata cu bani NOI emisi de BNR si dati lor sa se joacxe cu ei/imprumut la romanii care vor sa faca ceva dupa care a inceput colectarea LOR si a garantiilor pentu a se incepe un nou sistem mai sanatos de miscare a banilor – poate nu ar fi rau daca s-ar tine de cuvant de aceasta data – eu sunt placut impresionat ca inflatia este sub control si va rog nu mai comparati cu Elvetiqa sau alte state cu economii stabile, noi ne raportam la estul europei si tarile arabe, ba chiar ne asemanam prin felul de lucru si intlegere a situatiei. da-i daca crezxi ca trebuie sau adapteaza-te la CRIZA tip romaneasca…. a lui Base si mugurel.
i - conomics
20 septembrie 2011Daca tot iti „place” BNR atat de mult te invit sa citesti:
http://abciconomics.blogspot.com/2011/01/incalca-banca-nationala-romana-legiile.html
http://abciconomics.blogspot.com/2010/12/fondul-de-garantare-depozitelor-nu-este.html
http://abciconomics.blogspot.com/2011/02/isarescu-stimularea-consumului-este-o.html
Vox
20 septembrie 2011Nu trebuie neaparat sa publici aceasta postare. Ideea e sa intelegi mesajul. Banuiesc ca ai observat ca ai din ce in ce mai putine postari. Te-ai intrebat de ce? Oamenii care au cat de cat ceva de spus si inteleg fenomenul imobiliarelor nu se coboara in troaca cu alde Mihai, Popescu, etc. Daca vrei sa ai in continuare onoarea sa iti comenteze tot ei articolele tine-o tot asa. Daca nu, schimba macazul si transforma-ti blogul intr-un loc de referinta pentru imobiliare si investitorii in imobiliare.
Dragos Dragoteanu
21 septembrie 2011@Vox
Uite ca ti-am postat comentariu!… Nu mai dorm bine noaptea de necaz ca au scazut numarul postarilor pe blogul meu. Mesajul tau e simplu si l-am inteles, in felul meu…Alde Popescu, Mihai si altii ca ei sunt niste ratati in imobiliare pe langa somitatile din acelasi domeniu, care te inconjoara! Daca tot sunteti atat de bine pregatiti, iti propun sa facem un concurs in imobiliare, pe orice segment, care va convine mai mult. Voi veniti toti, eu vin singur! Stiu, alde Popescu, Mihai etc. se vor supara pe mine ca nu participa si ei, dar, INCERCATI-MA VOI DACA VA FAC FATA! Ce zici, va bagati?…
pacala
21 septembrie 2011Dragotene vremea tunurilor s-a dus.
Dragos Dragoteanu
21 septembrie 2011@Pacala
Te inseli, de abia acum incepe!
pacala
21 septembrie 2011Hai sa-ti explic ceva ce tu nu ai inteles inca.
Sa spunem ca tu ai 100 de lei. Si ai doi prieteni care vor bani imprumut. Cui ii vei da? Celui care e serios si e 100% ca va inapoia banii sau celui care e neserios? Desigur ca celui care e serios. Acuma intrebarea e: dar daca ar fi sa dai bani celui serios dar si celui neserios cui ii ceri o dobinda mai mare? Celui neserios. Asta pentru ca vrei sa-ti acoperi o eventuala pierdere. Iar apoi prietenul neserios plinge pe la vecini ca i-ai imprumutat banii cu dobinda mai mare decit prietenului serios.
Ei bine, romania e prietenul cel neserios. Si daca bancile din romania trebuie sa ofere dobinzi mai ridicate pentru atragerea de fonduri atunci si pentru plasarea lor vor cere dobinzi ridicate. Q.E.D.
Dragos Dragoteanu
21 septembrie 2011@ pacala
M-ai luminat!!! Muream prost daca nu ne faceai aceasta mica demonstratie, corecta de altfel! Problema ramane aceeasi, pentru toti romanii!
Mielu' Nebunu
21 septembrie 2011http://www.evz.ro/detalii/stiri/sa-vedeti-criza-ce-inseamna-penalizarea-italiei-pentru-noi-946394.html
Popescu
21 septembrie 2011Vox, se prinde si ratatul de mine in concurs de imobiliare. La mine in troaca am vandut 3 terenuri in 2 saptamani, nu stiu cum e la nivelul tau inalt, probabil mult mai bine, poate ma inveti si pe mine, sunt lacom, vreau sa vand si mai bine de atat..
Ion Pribeagu
21 septembrie 2011I-conomics – miscarea banilor nu este reglata de traducerile acestor cuvinte si nici de comentariile ne-priceputilor de la i-conomics dar mai ales atunci cand acesti bani sunt in mainile unor smecherasi care au acces nelimitat la manipularea lor iar placutul BNR nici atat insa sunt placut surprins de aceasta stabilitate dupa ce am trecut prin 90-2002 cand bani se degradau cu 2-5% pe zi sau 300-500% pe AN, preturile d eacum erau intre 66-79 si salariile era ca acum in 62-68 apoi ele au crescut de cca 2-3 ori pana in 89 dupa revolutie a inceput dezastru oficial 1 dolar era approx.3.25 in 1965-89
ca valoare tranzactii comerciale, mai avea o valoare de schimb valurtar pentru turisti de 9-12 lei si la negru 18-25 de lei prin 79 si 50-60 lei prin 89 dupa care a ajuns la 35,000 in 2002…si nu uitati VALUTA a fost ilegala pana in 95 (intre 90-95 puteai schimba la negru-nbeoficial) si acum sa stiti cat costa un apartament 2 camere confort 1 eta 110 mii de lei cand dolarul era 3.25, 3 camere 145 de mii etc…. mai era si confort 2, 3 si chiar 4 din pereti/camere din beton (cutii din beton) 10-15 % mai ieftine care erau construite de catre intreprinderile unde lucrau viitorii chiriasi si uneori chiar se mai si vindeau 2-3 % din numarul lor – de ceea sper ca RON/LEUL de azi sa stea asa cum este destul de stabil…si nu uitati NOI nu suntem elvetieni…
Ion Pribeagu
21 septembrie 2011Vox – poate ai tu ceva de adaugat despre imobiliare nu trerbuie neaparat sa numesti castronul din care toti mancam, troaca unora si multumeste celui de sus daca tu ai castron de argint, aur sau portelan ca s-ar putea sa ajungi si tu la troaca pentruca viata este ca un cerc pe care unii urca si altii coboara si tot asa pana cand le cad dintii dupa care de atata invarteala ametesc si se lungesc intr-un eternal LOC de veci.
Blogul este un loc de intalnire al unora care impartasesc din experienta lor altora iar daca esti si profesor, demonstreaza nu certa blogerii ci ajuta-i iar daca vrei sa discuti numai despre IMOBILE atunci mergi la cursuri care se organizeaza aproape saptamanal
Salutare si nu te prinde cu Dragos ca numai scapi ne-urecheat
Rares Manea
21 septembrie 2011@ Dragoteanu
Iar bati campii…Le raspunzi obraznic lui Vox, lui Pacala …..
Vrei sa-ti depasesti conditia de „taran istetz de Arges” ?
Daca esti asa tariceanu …..in gura, vinde parcarea aia cu 8000 E/mp si …..gata !
Ne-ai umplut de respect ! Despre ce „concursuri de facut fatza” mai ….aberezi ?
Popescu ? Asta e un idiot „etalon”. Mai e nevoie sa „detaliem ” ?
Lasa gurismele ! Vinde parcarea, scaneaza contractul si pune-l aici…. Simplu !
Rares Manea
21 septembrie 2011Unde era ….”gaina cu oua de aur” …..!!
Uat da fac !…. Te-ai gandit sa vinzi niste magiun ECO de Topoloveni …in parcare ?
P.S.
ANAL – istule ….. imobiliar . 8000 E / mp …..parcarea …
pacala
22 septembrie 2011Ion Pribeagu ai uitat ca trebuie sa pui punct la sfirsitul propozitiilor.
La tine un replay e un fel de ghiveci din care fiecare intelege ce vrea.
Popescu
22 septembrie 2011Nu am sa inteleg niciodata satisfactia unora de a intra pe bloguri de imobiliare si a injura tot si pe toata lumea care are legatura cu imobiliarele.
E ca si cum ai intra intr-un muzeu si a incepe sa scuipi tablourile..
Daca nu va plac tablourile, ce cautati mai baieti la muzeu?
Mergeti la hazna, acolo e locul vostru..
Riley Nicholson Portegosa
19 ianuarie 2012Toata lumea intra in datorii tot mai mari de 50 de ani incoace si nu e ca si cum cineva ar fi facut ceva ca sa opreasca asta.
Christopher Daniels vogan
26 ianuarie 2012“Majorarea este posibila in special la terenuri, unde fenomenul speculei imobiliare este mai des intalnit.