Ţeapă dublă pentru bucureşteni!…Preţul imobilelor s-a „racordat” la RADET

28 august 2022 4 minute
Distribuie

Acest articol este inspirat din viata reala a capitalei, din secolul 21. Ai apa calda vara sau caldura iarna? Daca nu depinzi de Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti esti un proprietar fericit. Daca depinzi, merita sa citesti in continuare.

De la RADET pleaca noile provocari pe segmentul secondary market, adica a apartamentelor mai vechi, scoase la vanzare sau inchiriere. Eu le numesc generic ”imobile comune”, intrucat sunt cu miile disponibile la vanzare si inchiriere. Paradoxal, mai nou, diferenta de pret la aceasta categorie de imobile o face apa calda sau temperatura caloriferelor, in functie de sezon.

Nu as fi scris acest articol daca un client nu ar fi conditionat vizionarea unui apartament in aceasta vara, numai dupa ce a avut confirmarea ca acel imobil este fericitul „posesor” de apa calda. Initial am crezut ca face misto, dar nu era cazul. Potentialul cumparator a marturisit ulterior vizionarii ca are 2 copii mici si ca de 3 saptamani nu are apa calda.

Asta a ajuns sa fie nivelul pietei imobiliare bucurestene, in anumite zone „rau famate”. Nu, nu vorbim de droguri, prostitutie, talharii sau rapiri. Nu e cazul sa chemati politia daca veti locui sau locuiti in astfel de zone. Ingrijorarea unor locuitori din capitala noastra europeana este existenta apei calde vara si a unui mimim confort termic iarna. Vorba aceea, „ca daca n-ar fi, nu s-ar povesti „…

Ce locatie, ce etaj!… Nu conteaza nici anul constructiei, facilitatile din zona sau infrastructura de transport. Daca ai cele doua utilitati de baza (apa calda si caldura) poti sa consideri deja ca ai un imobil „premium”! Ar fi de ras, dar e atat de trist si adevarat. Foarte multi oameni au suferit cu adevarat din cauza problemelor RADET, incat acum „sufla si in iaurt”. Mai degraba se roaga sa aiba apa calda si caldura, decat o scoala buna in apropiere. Cu educatia o mai scoti la capat daca ai motivatie, dar daca ajungi sa „mirosi” a RADET toata lumea te va ocoli.

Asa se scrie istoria pietei imobiliare din secolul nostru, in orasul lui Bucur. Altfel nu-mi explic cum sunt preturile mai mari in Cluj, decat pe malurile Dambovitei. Au facut ardelenii ce au facut si cred ca au gasit o solutie sa aiba cum sa se spele civilizat si sa nu inghete de frig in casa. Ar mai fi si diferenta dintre calitatea si priceperea primarilor, dar nu dezbatem teme politice aici, ca nu are rost.

Problema multor bucuresteni nu este suspendarea PUZ-lor la sectoare, blocajul dezbaterilor in Consiliul General pe teme de urbanism, inexistenta unui PUG (Plan Urbanistic General), mizeria din anumite zone ale capitalei, retragerea unor investitori straini din zona de real estate sau ineficienta utilizarii banilor publici la nivelul administratiei publice centrale. Cea mai grava problema se pare ca tine de RADET.

Asadar, cand vreti sa cumparati vreun bun imobiliar, dar mai ales atunci cand vreti sa vindeti sau sa inchiriati ceva, sa nu fiti socati daca agentul sau potentialul client va intreaba daca aveti apa calda printre facilitatile dorite. Si, daca va prinde iarna fara sa gasiti un chirias sau cumparator pentru casa dvs. sper sa aveti o „relatie” buna la RADET, ca sa va sporiti sansele unui afaceri imobiliare bune.

In concluzie, RADET nu este numai o imensa gaura neagra pentru bugetul PMB, ci a devenit si un factor de influenta negativa al preturilor pentru o parte din apartamentele din Bucuresti. Daca ne gandim si la faptul ca aceasta regie factureaza cat vrea si livreaza cand si cat poate, cel mai bine este sa nu depinzi de serviciile acesteia. Altfel, RADET da o teapa dubla bucurestenilor, atat prin subventiile incasate, cat si prin scaderea valorii apartamentelor proprietarilor care platesc fara sa beneficieze de serviciile regiei.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *