Pentru toti cei care nu au apucat inca sa beneficieze de programele “Prima Casa” le ofer o tema de reflectie suplimetara, care mi se pare relevanta si actuala.
O femeie din New York a scris pe un site finaciar cerand sfaturi despre cum sa gaseasca un sot bogat: deja acest fapt singur e distractiv, dar partea cea mai tare e ceea ce i-a raspuns un tip.
*Ea*
Sunt o fata frumoasa (mai mult, foarte frumoasa) de 28 ani. Sunt inteligenta si am multa clasa. As vrea sa ma casatoresc cu cineva care castiga minim jumate de milion de dolari pe an. Exista pe site-ul asta vreun barbat care sa castige atat? Sau sotii ale unor milionari care pot sa-mi dea sfaturi pe aceasta tema? Am avut deja relatii cu barbati care castigau 200 sau 250 mii $, dar acest lucru nu-mi permite sa locuiesc in Central Park West. Cunosc o doamna care face yoga cu mine, care s-a casatorit cu un bancher bogat si traieste la Tribeca, nu e atat de frumoasa ca mine si nici macar atat de inteligenta. Asa ca ma intreb, ce am facut ca sa merit acest lucru si de ce eu nu reusesc? Cum pot sa ajung la nivelul ei?
*El*
Am citit e-mailul dvs cu mult interes, m-am gandit profund la cazul dvs si am elaborat un prospect al situatiei dvs. Va asigur ca nu va fac sa pierdeti timpul, deoarece castig 500 mii $ pe an. Clarificat acest lucru, consider faptele in urmatorul mod: ceea ce dvs oferiti, vazut din perspectiva unui barbat ca acela pe care-l cautati, e pur si simplu o afacere foarte proasta, din urmatoarele motive:
Lasand la o parte blablabla, ceea ce dvs oferiti e o negociere foarte simpla. Dvs oferiti frumusetea fizica, iar eu ofer banii mei. Este o propunere foarte clara, dar exista o mica problema. In mod sigur frumusetea dvs se va diminua putin cate putin si intr-o zi va disparea, in timp ce este foarte probabil sa creasca progresiv contul meu in banca. Asadar, in termeni economici, dvs sunteti un activ care sufera o depreciere in timp, iar eu sunt un activ care produce profit, chiar si din dobanzi. Dvs nu numai ca suferiti o depreciere, aceasta e progresiva si creste in fiecare an! Va explic mai bine: azi dvs aveti 28 de ani, sunteti frumoasa si veti continua sa fiti pt urmatorii 5/10 ani, dar din ce in ce mai putin. Si intr-o zi, cand veti observa o poza a dvs de azi, va veti da seama ca ati devenit o pruna uscata. Acest lucru inseamna, in termeni de piata, ca azi sunteti bine cotata, in epoca ideala sa fiti vanduta, nu cumparata. Utilizand un limbaj “wall street” cine va poseda azi trebuie sa va puna in „trading position” – pozitie de comert si nu „buy and hold” – cumpara si tine, cum se pare ca sugerati.
Asadar, in termeni comerciali, casatoria „buy and hold” cu dvs nu e o afacere buna pe termen mediu/lung. In schimb, inchirierea pe o anumita perioada poate fi chiar si din punct de vedere social o afacere inteleapta si am putea s-o luam in calcul. Am putea sa avem o relatie pt o anumita perioada… Hmmm…
Daca ma gandesc bine si ca sa ma asigur de cat sunteti de inteligenta, cu clasa si frumoasa, eu, potential „client care inchiriaza” asa o „masina” cer ceea ce este corect: sa facem un test drive. Va rog sa stabiliti data si ora.
Pentru cei mai destepti cititori de pe blogul meu, pun urmatoarea intrebare: in contextul de mai sus, unde este rolul statului (BNR) si al bancilor?
Tavanulfals Blog
4 aprilie 2011Daca tot ai folosit un exemplu din New York, da-mi voie sa iti raspund in limba engleza : CONDOM – asta e „rolul” statului… Ma rog, prezervativul este metamorfoza FNGCIMM; rolul este de fapt acela de protectie daca e sa ne exprimam corect din pdv lingvistic.
Dan
4 aprilie 2011am devenit pudibonzi in relatiile imobiliare ROManesti?!!! 🙂
Dan
4 aprilie 2011Tavanule, hai ca mesajul meu a fost sters…
mai degraba pe post de lubrifiant folosit simultan cu prezervative gaurite la mina a doua 🙂
Ion Pribeagu
4 aprilie 2011Statul nu are si nu trebuie sa aiba nici un ROL – DAR, ca peste tot in lume, politicienii vor sa faca bani din orice inclusiv in aceste cazuri – taxe, accize sau cheltuieli (FEE) asociate cu…dar revenind la oile/imobiliare noastre atunci deosebirea este diferita si am sa explic dece: O casa facuta acum 50 ani este mai scumpa azi decat pretul de cumparare de atunci dar mai ieftina decat una noua (in acelasi LOC-atie) daca au toate celelalte proprietati la fel intrucat banul de atunci s-a devalorizat indiferent de tara sau oras in LUME, iar de cele mai multe ori aceste case sunt au si ceva personal
(nu vorbim de tiganiile din jurul centrului bucuresti sau alte orase) Eu am accentuat pe acest blog intotdeauna ca vanzatorul si cumparatorul au intotdeauna viziuni deosebite despre aceasta operatiune, adica valoarea gandita/oferita mai putin sau mai mult, fiecare are un interes personal iar rolul imobiliarului/agentul este de a-i pune fata in fata si presteaza serviciul de „gaselnita” inclusiv info-publicitate uneori chiar avizare personala despre legile sau regulile de ultima ora… partea STATULui si alti beneficiari
insa referindu-ma la articol cred ca daca fata a fost desteapta cum se crede EA atunci nu era rau sa faca un test drive daca el proba ca este un bun driver….aratos, manierat/generos si alte calitati care se cer atunci cand faci test drive la un ceva.. deosebit ferari sau alte chestii, ca nici astea nu sunt date oricui sau oricine/oriunde in final raspunsul lui este foarte corect din punct de vedere economico-financiar
Corul Van(z)atorilor
4 aprilie 2011… Programul Rabla ?!? … cand e „out of use” statul caseaza si BNR refinanteaza ?!?
Mielu Nebunu'
5 aprilie 2011@ Dragoteanu
Bancile il ajuta pe tipul ala sa obtina finantarea necesara inchirierii „masinii” iar BNR va asigura garantia finantarii!
Nimeni nu pierde…..Poate numai baiatu’ ala care se duce aiurea la test-drive, daca nu-si plateste datoriile va fi vai de steaua lui…..
Am ghicit corect?
Cornel Balan
5 aprilie 2011Ce „DRIVE TEST” vor trage bancile cu Statul si Clientul in programul PRIMA CASA 4 by BOC 6 RELOADED 🙂 !!!! MAI CEVA CA IN POVESTIREA DE MAI SUS!
O simpla intrebare (RETORICA) 🙂
Cine va avea IPOTECA DE RANG 1 in cazul impartirii riscurilor in PC4 ?
Banca sau Statul??
Pana cum era simplu! Statul garanta TOT..deci..avea dreptul sa urle dupa RANG 1:)
Acum „prima casa 4” e un copil cu 2 MOASE ce va muri cu buricul ( normele de aplicare) netaiat!
SUCCESURI!! 🙂
Daniel Dobre
5 aprilie 2011Cat de simpla este economia, atunci cand e bine explicata! 🙂
Mielu Nebunu'
5 aprilie 2011@ Cornel Balan
Eu cred ca bancile vor avea rang 1, altminetri iti zic eu: nu intra in program! N-ai sa vezi nicio banca acceptand rang 2 , doar asa, de frumos ce e Boc, stiind ca , prin asta ,intra pe pierdere in caz de „default” imediat sau tardiv….
Treaba e simpla, din punctul meu de vedere: rang 1 la banci ,avans mai mare, conditii de creditare pe PC 4 mai aspre….
Intrebare pentru cei care sustin sus si tare :”Cumparati acum!”:
LA CE O SA DUCA CHESTIA ASTA ????
Florin
6 aprilie 2011Lasand glumele deoparte subiectul este extrem de interesant. La prima vedere s-ar parea ca nu exista nicio legatura intre „frumoasa” si „bestia” pe de o parte si sistemul bancar pe de alta parte. In realitate se dovedeste ca taneretea, frumusetea si inteligenta impreuna nu ajuta la obtinerea unor fonduri pentru satisfacerea unor nevoi. Presupunand ca ai cu ce plati ratele unui imprumut trebuie mai intai sa te ploconesti/umilesti in fata unui functionar bancar, sa accepti ca dobanzile platite for ajunge sub forma de profit la stapanii bancilor care nu-s romani. De fapt aici este intreaga problema. Prin statisti se evidentiaza faptul ca un procent insemnat de romani au datori la banci. Toate aceste datori sunt aducatoare de venituri. Unde se duc aceste venituri? Daca bancile ar fi romanesti atunci ne-am astepta ca profitul sa fie reinvestit in tara dar nu se intampla asa. An de an prin aceste dobanzi devenim mai saraci. Ce face BNR? Simplu. Face acelasi lucru care-l face de 21 ani. Lucreaza in favoarea sistemului financiar strain. Ma intreb ca un om simplu: de ce nu exista nicio banca romaneasca? In Romania exista persoane care au capitalul necesar pentru aceasta investitie si cred ca s-au gandit la asta. De ce nu reusesc? Nu stiu raspunsul dar pot doar sa-l intuiesc. Poate ca este un sambure de adevar in teoria conspiratiei!
Popescu
6 aprilie 2011Cand cresc toate activele si bancile va dau credite sa va procopsiti, e bune bancile.. Acum cand activele sunt la vale, e rele bancile..
Fir’ar sa fie de banci, ele sunt de vina pentru toate relele din tara asta. Daca nu pompau bancile bani in economia noastra de rahat, eram in epoca bronzului. Ca banii nu am stiut sa ii folosim si i-am aruncat pe active speculative, e meritul celui care isi asuma riscul
P.S. Nu iubesc bancile mai mult decat voi. Dar incerc sa inteleg cum functioneaza. Pentru ca bancile functioneaza LA FEL, ORIUNDE, IN FUNCTIE DE CICLUL ECONOMIC. Nu e la noi mai rau sau mai bine decat in alte parti.
Si daca inveti sa folosesti creditele, poti sa faci o groaza de bani. Daca nu inveti sa le folosesti, te cureti.
Acuma, cine nu a fost constient de CICLURILE ECONOMICE, si l-a prins criza cu pantalonii pe vine, sa nu mai injure bancile degeaba, mai bine analizeaza unde a gresit. Ca sa stie cum sa faca la urmatorul ciclu economic.
Asta numesc eu abordare constructiva..
Mielu Nebunu'
6 aprilie 2011@ Popescu
Vina bancilor este ca au alimentat „bule imobiliare”, credite cu buletinul, cuparaturi pe cardul de credit cu 40% dobanda si alte de-astea….
Vina lui Mugurash Bielderberg Isarescu este ca a facut tot posibilul ca aceste lucruri sa ia amploare
Nu e rau ca bancile pompeaza bani in economie, dar sa-i pompeze pentru crearea de mijloace de productie stabile, moderne si eficiente, ca, daca pompeaza din nou pentru consum….prafu se alege….
@ Cornel Balan
Am vorbit cu un mare absolvent de drept si se pare ca, daca exista doua impoteci pe un imobil, una in favoarea statului, alta in favoarea unei banci, cea in favoarea statului va avea rang 1 intotdeauna! Se pare ca este o lege in acest sens.
Sa vedem PC 4, daca se mai baga cineva…in sfarsit preturile vor evolua liber.
Popescu
6 aprilie 2011Stiri din seria Romania de vanzare la pret de nimic. Vanzatori? Statul roman, sau romani busiti de criza. Cumparatori? Invariabil, entitati straine:
Dan Ostahie a vândut un teren de 5 hectare de la Ploieşti către fondul de investiţii NEPI
Popescu
6 aprilie 2011Stiri din seria Romania de vanzare la pret de nimic. Vanzatori? Statul roman, sau romani busiti de criza. Cumparatori? Invariabil, entitati straine:
http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/fondurile-straine-au-mai-luat-2-din-fondul-proprietatea-in-martie-investitorii-mici-au-vandut-8135295
Mielu Nebunu'
6 aprilie 2011@ Popescu
O sa ajungem la vremurile in care o sa vina cineva , de pe strada, sa ne puna 5 lei in palma si sa zica :”Vreau sa te f.. in c*r!”
Si s-ar putea sa n-avem replica!
Sa ne cumpere pe toti, daca suntem fraieri….
Popescu
6 aprilie 2011Nu inteleg de ce ROMANII nu isi dau seama ca acum trebuie cumparat si nu vandut. Numai strainii isi dau seama de asta si ne cumpara la pret de nimic.
Romanii or sa isi dea seama cand preturile or sa fie din nou sus..
Popescu
6 aprilie 2011Stiri din seria Romania de vanzare la pret de nimic. Vanzatori? Statul roman, sau romani busiti de criza. Cumparatori? Invariabil, entitati straine:
Plexus – SUA aduce 20 mil. € pentru o fabrică la Oradea
Nemţii de la Hochtief construiesc o fabrică de 11 milioane de euro la Balş pentru un furnizor Ford
http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/prima-zi-de-roadshow-international-bursa-de-la-bucuresti-a-fost-curtata-de-40-de-fonduri-straine-de-investitii-8135171
Germanii de la Deichmann au adus 4,5 milioane de euro la capitalul social
Popescu
6 aprilie 2011Toate stirile astea sunt DE AZI din Ziarul Financiar..innecate in noianul de stiri negative, praf care ni se arunca in ochi pentru a nu vedea ce se intampla in realitate.
Ori in realitate asta se intampla, Romania e busita timp in care baietii destepti cumpara..
Dan
6 aprilie 2011cu praful de pe toba cumpara romanii imobiliare… praful de pe toba valoreaza si imobiliarele noastre
Mielu Nebunu'
6 aprilie 2011@ Popescu, la post #16
De ce vand romanii si nu cumpara?
De foame, dom’ Popescu!
Popescu
6 aprilie 2011Unii vand de foame. Altii vand de prosti ce sunt..
Cornel Balan
6 aprilie 2011@ Mielu
PC4
Am vb azi cu 3 directori de banci ..si nimeni nu stia nimic sau au zis..” Da mai..ce chestie..nu ma gandisem”
Am vb si cu un notar eminent. Oficial mi-a spus ca statul…neoficial ca probabil banca ” pt ca sa se vor intelege”
Am mai vb si cu un avocat..ce activeaza international..si i-a spus ca in state civilizate exista o formula numicta „ipoteca paralela”
Am mai vb si cu cineva „””informat””” si mi-a spus :”plafonul este „virtual” dublu..ca inpatindu-se riscul plafonul nu mai este de 1,2 mld e de fapt 600 mil..iar interesul este ca numai 2-3 banci „alese pe spanceana” sa participe la PC4!
Ce e culmea ca acele banci..au acordat credite „cui trebuie” pt un ansamblu 2 3..4 🙂
Cine nu a acordat „cui trebuie” probabil ca nu va intra in PC4!
FARA ALTE COMENTARII:) ASTEPTAM SA VEDEM CE NE ADUCE IEPURASUL Poc Boc..
Mielu Nebunu'
7 aprilie 2011@ Tuturor
Am mai gasit o stire care reflecta cat se poate de bine situatia din piata :
http://www.antena3.ro/economic/companii/965-de-angajati-la-negru-la-una-din-firmele-de-transmisie-prin-cablu-din-capitala-122259.html
Nici macar firmele mari nu-si mai permit sa plateasca impozitele aferente contractelor de munca. In acelasi articol scrie in ca in 2001 a crescut cu 600% numarul firmelor care practica chestia asta, adica nu platesc impozitele aferente contractelor de munca, sau practica munca la negru.
Ce inseamna asta: nu-si mai pot permite, inflatia i-a cocosat, costurile la fel si oamenii sunt realmente „obositi” si distrusi….
popescu
8 aprilie 2011„Cine va poseda azi trebuie sa va puna in “trading position” ”
se vede ca cine a tradus nu are cunostinte financiare. Poate ne explica cei mai destepti cititori ai blogului, ce inseamna sa o pui pe doamna respectiva in „trading position” atunci cand o posezi…Trebuie sa fie o pozitie foarte interesanta asta..
Ion Pribeagu
10 aprilie 2011Dragi blog-eri, eu tot nu inteleg de ce atata inversunare pe banci si rolul lor (se pare ca serviciile bancare in romania nu sunt intelese de populatie chiar si de cei care folosesc acestea – NU te obliga nimeni sa iei bani imprumut si nici nu astepta sa fii ofertat cu bani gratis – fiecare tara sau economie are legile ei de imprumut chiar si anumite activitati unele mai usor sau mai greu accesate, dobanzile sunt profiturile pe care le percepe in functie de bonitate (a noastra/romanilor fiind joasa)
dar repet – fara bani (ai tai sau ai bancii) nu poti face bani decat muncind pamantul daca ai sau la altcineva pentru venituri mai mici sau mai mari in functie de NOROC si pregatire profesionala dar nu va asteptati sa va imbogatiti muncind pentru altii… iar chestia cu astept sa mai scada – asteptati, iar cine vrea cumpara dar nu trebuie sa argumentati ca voi UNUL SAU ALTULSTITI CE VA FI IN VIITORUL APROPIAT SAU ..DISTANTAT..NU STIE NIMENI NIMIC, POATE DOAR CEI CU BANI MULTI CA EI POT JONGLA, ASTEPTA SAU AU MIROSUL BANULUI deci nu vad dece trebuie sa va jigniti iar chestia cu prima casa este intradevar un ajutor pentru unii care se califica sau sunt calificati de partidul la putere, dar procentul este mic – nu aceasta aripa a imobiliarelor mareste sau scade preturile – ci cerinta si oferta, la mai bine si la (mai) MARE…plaja la vara ca asa ne sta noua bine, romanilor – mai bronzati
Dan
10 aprilie 2011Ioane, la treaba cu „eu tot nu inteleg”… te cred pe cuvint!
Ion Pribeagu
10 aprilie 2011Dan #26 gata sunt pe drum dar cinstit vreau sa ma „hodinesc” zicea o cunostinta de prin munti, ca sunt satul de tras la caruta in vest ca un cal in romania/est deci sa vad ce si cum dar la mare tot stau 1-2 luni si poate pun si de o .. imobiliara daca tot se vand pe nimic iar bancile oriunde in lume lucreaza pe acelasi sistem (profit cat mai mare – nu uitati ca banul este o inventie semita) necesar
po-pulatiei in viata de ziz cu zi – atentie Mielu… si intradevar cu ajutorul unora din conducerea la putere acesti patroni de banci ARD romanul dar si in alte parti sunt barbieriti de surplusul inclus in emiterea acestor monede de schimb si de aceea CEI care stiu manuirea banului in favoare personala vor avea mai multi decat ceilalti si NU uitati, Romania este in proces de CAPITALIZARE SALBATICA ADICA simplu spus, producerea clasei (conducatoare) aristocrate distrusa de parintii prezentilor conducatori la vremea respectiva 1945-65, deci o noua ” generatii de scarificiu in claditul tarii si bunastarii generale” si suna frumos dar arata URAT iar parafrazand pe altii -WHO THE F..K CARES ca unii au mai mult si altii mai putin,C’EST LA VIE zice isac prieten cu…alegeti voi celalalt nume ca sunt f/multi
Dan
11 aprilie 2011Ioane, asta-i tot ce ai inteles tu despre ROMania, ca se acumuleaza capital salbatic?!!! 🙂 🙂 🙂
Ioaneeee in tara asta nu se acumuleaza nici un capital… totul pleaca in afara granitelor intr-o forma sau alta
repet … ai subliniat bine treaba cu “eu tot nu inteleg” 🙂
popescu
11 aprilie 2011Pribeagu la @25, inversunarea impotriva bancilor are drept explicatie faptul ca e mai usor sa dai vina pe altcineva decat sa admiti propriile greseli.
La fotbal, arbitrul e de vina. Intotdeauna.
Dan
11 aprilie 2011rezolvarea problemelor imobiliare in ROMania:
http://basarica.wordpress.com/2011/04/11/programul-ultima-casaoferit-de-crimnalul-cseke/