Tot inainte, tovarasi!…

28 martie 2011 6 minute
Distribuie

Din ce in ce mai multi romani isi aduc aminte cu nostalgie de “anii de glorie” ai comunismului. Este un adevar trist. Dupa 20 de ani de democratie romaneasca, fiecare a inteles ce a vrut si a actionat cum a putut. Tovarasii au devenit domni, securistii grei s-au privatizat sau au privatizat Romania. Profesorii din universitatile comuniste au devenit experti in capitalism, iar tara a fost invadata de inovatiile strainatatii.

Imobilele comuniste domina peisajul. Majoritatea s-au degradat, unele sunt deja in paragina, altele au ramas incremenite la stadiu de proiect, multe au fost doar vopsite ca sa dea bine pentru votanti. Cele mai indraznete dezvoltari noi au prins contur cu greu, tinand cont doar de interesele de moment sau financiare, de cerere sau oferta. Clasa imobiliara, jucatori sau spectatori, a ajuns precum clasa politica romaneasca: „o apa si un pamant”! Increderea in acest domeniu a scazut considerabil pentru ca cei implicati au fost afectati de evenimentele economice globale din ultimii ani.

Privit de sus, Bucurestiul a ramas un oras cenusiu. Razlet, poti sa zaresti o oaza de normalitate urbana. Daca te apropii mai mult, conceptele arhitecturale se impart intre orient si occident, majoritatea cu tenta… balcanica, neglijenta. Ca simplu privitor, roman sau strain, poti sa te intrebi: in ce consta pregatirea urbanistilor sau a arhitectilor care au creionat ultimile realizari din infrastructura orasului? Din „Micul Paris”, ne-am transformat in marele bazar al investitorilor imobiliari. Toate tehnicile de “negociere”, manipulare, santaj sau influenta nefasta, interese marunte sau capitale, au stat la baza imobiliarelor unui oras, devenit capitala a unei tari europene.

Cu mai mult sau mai putin talent, piata imobiliara se incearca a fi resuscitata de cei care cred in continuare in sloganul comunist, revenit puternic in actualitate. Cativa antreprenori si banii companiilor straine care au investit in acest domeniu nu au reusit in 20 de ani sa schimbe fata Bucurestiului. Petele de culoare sunt prea rare ca sa putem afirma ca traim intr-un oras civilizat. Cu toate aceste neajunsuri, ne mandrim cu ce avem…Pentru ca, fara doar si poate, avem o criza economica, dar nu tinem cont de efectele ei. Avem nenumarate banci de la care nu poti sa accesezi un credit rezonabil, pentru ca acestea au sponsori generosi: BNR, MFP si Statul roman, care le garanteaza profiturile spectaculoase. Bani in banci exista, dar nu exista incredere in noi investitii. Avem antreprenori, dar din ce in ce mai putini! Cine isi mai risca banii cand are o dobanda grasa din depozite, stand acasa?

Istoria ne arata ca, marile privatizari au fost facute cu dedicatie, multe legi imobiliare au fost ghidate de interese directe. Cine a beneficiat de ele se stie! Wikileaks e un exemplu concludent, chiar daca dezvaluirile apar dupa ani de zile. Undeva, in arhive bine pastrate in Romania, exista dosare imobiliare complete si pregatite sa fie date publicului, doar la „cerere”! Comunismul e printre noi, iar piata imobiliara este una dintre redutele acestuia. Profitul generat de activele intrate in posesia fostilor nomenclaturisti constituie o „mana ceresca” pentru orice partid politic. Cum sa condamni comunismul cand poti sa traiesti din roadele lui, in capitalism?!…

Asa am ajuns unde suntem! Domeniul imobiliar este sufocat de aberatiile sistemului bancar, de greselile sau lacomia bancherilor. Dupa 50 de ani de comunism, dorinta romanilor de a profita de oportunitatile imobiliare create dupa Revolutie nu a fost un moft, ci o necesitate sau un fenomen de “turma”! Caderea comunismului nu a scos la iveala doar lucruri pozitive. In capitalism, falimentul nu este o optiune! Din tot ce se intampla in jurul nostru trebuie sa tragem o concluzie clara. Viata continua, cu bune si cu rele! Tot ce apartine trecutului nu poate fi schimbat. Asa ca, „tot inainte, tovarasi”!

Celor care vor sa inteleaga mai bine fenomenul le recomand o tema de gandire:

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga. Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA! Profesorul le-a spus, „OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor, si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10.”

Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8. Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura. Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o „pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin.

Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.

Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4 .

Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes. Nu putea fi o explicatie mai simpla.

Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul: „Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.

Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.

Nu poti multiplica bogatia divizand-o.”

 

Daca v-a placut aceasta lectie, multiplicati-o cunoscutilor!…

24 Comments on “Tot inainte, tovarasi!…”

  1. Mielu Nebunu'
    29 martie 2011

    @ Dragoteanu

    Idei cunoscute si des uzitate…..

    Nu inteleg, te referi la ceva anume, sau e doar asa, un eseu, o parere?

    Sincer, nu ma prind de inteles…

  2. Dan
    30 martie 2011

    capitalism sau socialism… frectie la piciorul de lemn
    in ROMania a fost invetat sistemul TIGANISM provenit din curentul SECURISM al comunismului dimbovitean

  3. Corul Van(z)atorilor
    30 martie 2011

    @ mielu
    … in traducerea mea:
    nu e un eseu, nu e o parere , e o TRAIRE.
    ceva de genul „mie-mi pasa!”

    o sa iesim din dezastru national cand o sa invatam sa gandim individual si sa simtim romaneste … pana atunci convietuim colectiv pe acelasi teritoriu

  4. Mielu Nebunu'
    30 martie 2011

    @ Corul Vanzatorilor

    Halal! Nu iesim din dezastru asa cum crezi…vom evolua catre altceva, as zice un nou fel de oranduire…

  5. Dan
    31 martie 2011

    Mielule, deja am evoluat!
    acum majoritatea sint in faza descoperirii noi identitati „patriotic-nationale” 🙂

  6. Corul Van(z)atorilor
    31 martie 2011

    dan,
    bine punctat: dezastru national=criza de identitate,
    din pacate a fi spectator nu e de ajuns

    e simplu sa astepti „noua oranduire”, sa imaginezi scenarii, .. ba guvernu’, ba securistii, ba tiganii, mama lor de hoti, … ei fac jocurile .. schimba sisteme… banu’, minciuna,… da e adevarat … dar din pacate a te intriga sau a te revolta nu este egal cu a fi gata de lupta … asa cum a respira nu e egal cu a trai..

  7. Mielu Nebunu'
    31 martie 2011

    @ Corul Vanzatorilor

    Ai gresit, nu astept „noua oranduire” ,chiar m-as bucura daca n-ar veni niciodata asa ceva, pentru ca va fi naspa!

    Sunt mai pregatit de lupta ca oricand…..dar asta nu inseamna ca vor pleca piedicile din calea mea doar, asa ca-mi arat eu muschii…..te inseli daca ai alta opinie!

    @ Dan, la post 5

    M-ai spart, efectiv, cu declaratia ta!

  8. Mielu Nebunu'
    31 martie 2011

    @ Pentru teoreticienii iesirii din criza!

    http://www.realitatea.net/guvernul-vrea-sa-plafoneze-salariile-profesorilor_820035.html

    Vi se pare cumva ca titlul de mai sus este un semnal ca iesim din criza?

    Niet, oameni buni, e semnalul clar ca banii se termina si ,la un termen mai mult sau mai putin apropiati, urmeaza alte bazaconii…..

  9. Corul Van(z)atorilor
    31 martie 2011

    stai mielule linistit ca nu ne oranduieste nimeni.
    ne oranduim singuri daca reusim sa invingem lenea … sau sa-i zicem mai estetic … lipsa de motivatie. Asta-i marele dusman.

    da’ din pacate noi suntem pe la capitolul mineriada de catifea. Daca aia au dat cu bata, noi dam cu parerea si facem cum putem mai bine sa mutam romania pe harta lumii undeva pe la granita dintre india si pakistan… hai sa zicem kashmir ca suna mai bine decat tiganistan.

    miss piranda a ajuns sa aiba aproape acelasi succes in america ca si oda lui nistorescu…
    ce sa facem daca nu ne mai calificam la mondiale, nu mai luam aurul la olimpiade… ne uita lumea

  10. Ion Pribeagu
    31 martie 2011

    Filozofia este foarte simpla si ea se bazeaza pe interesul personal – unde nu este acesta toti se fofileaza si asteapta pe altii sa de in branci – ca tot suntem platiti la fel sau aproape – DAR – ca intotdeauna exista si fata cealalta, cand exista prea mult interes personal acestia nu vor sa imarta nimic cu nimeni (adica platesc foarte prost si atunci apar organizatiile guvernamentale sau de tip sindicalist american care impun norme si obligatii ce elimina puterea competitiva a unora loviti de aceasta obligatie contra celor care nu au aceaasta problema si uite asa China merge cu motoarele incinse de productie iar ceilalti consuma pana cand vor fi eliminati si atunci controleaza preturile daca nu cumva si BANUL – acest mijloc de schimb valoric.

  11. Ion Pribeagu
    31 martie 2011

    Uite ceva interesant la Daniel -pe blog
    Stiti care este problema acestui vanzator : comisionul cerut 6% care la o anumita suma nu mai poate fi mentinut ci negociat sa zicem 5-6 mii de euro in exclusivitate
    si atunci poti lasa agentul sa se ocupe. O alta chestie ar fi ca vila este platita fara credite si atunci nu este GRABA sa vanda – daca este OK daca nu tot OK iar ultima observatie ar fi: suma mare, la imprumuturi nu se califica romanul ca nu are declaratii fiscale si cei cu CASHcavalul la purtatori s-au cam terminat sau construieste el o casa noua… unde vrea EL/muschii lui – otopeni nu este tocmai buricul si mai trec si avioanele care fac zgomot iar utilitatile vor veni..Daniel I rest my case and wish you luck

  12. Dan
    1 aprilie 2011

    a inceput treaba sa mearga. in ultimele 3 luni am avut vinzari in crestere si azi am achizitionat un teren.
    am inceput sa ma simt patriot si mindru de acest popor

  13. Popescu
    1 aprilie 2011

    Dan, iti raspund eu la mesajul de 1 Aprilie:

    Pentru cine e prost, treaba merge prost!

  14. Dan
    1 aprilie 2011

    avind in vedere ca-i 1 aprilie… ai dreptate!

  15. Popescu
    1 aprilie 2011

    Criza se va termina dupa ce se cumpara ce mai e de cumparat la pret de nimic din tara asta. S-a listat fondul Proprietatea in plina criza in 2011 si strainii cumpara in draci, se pregateste un pachet SNP pe Bursa + companiile din energie.

    De ce credeti ca nu s-a vrut listarea Proprietatea cand piata era la maxim, si s-a listat acum in mojlocul celei mai crunte criza? De ce Statul vine pe piata ACUM ce i-a mai ramas din Petrom? De ce pachetele din energie refuza de 10 anisa le scoata pe Bursa , dar le scot acum in mijlocul crizei?

    Pentru ca sa fie luate la un pret cat mai mic de catre….De catre cine? De catre baietii destepti ..

    TOATA ASTEA SUNT PLANIFICATE PENTRU 2011. Din 2012 nu va mai fi nimic de luat in Romania, deci baietii destepti vor trebui sa sustina revenirea economica a Romaniei, ca doar nu credeti ca le cumpara ca sa ia dividende, le cumpara ca sa la vanda in profit cat mai rapid.

    Vreti si imobiliare?

    http://www.zf.ro/companii/immofinanz-isi-intoarce-atentia-spre-romania-cu-planuri-de-investitii-de-260-mil-euro-8113757

    De asta spun eu ca baietii destepti acum cumpara si investesc, cand pot lua la pret de nimic, indiferent de domeniu.

  16. Popescu
    1 aprilie 2011

    Shimon Perez: We are buying Manhattan, Hungary, Romania and Poland

    http://www.youtube.com/watch?v=FwmUUhsfKuc

  17. Dan
    2 aprilie 2011

    cumpara prin „prima casa” 4 sau au mai ramas fonduri la „prima casa 3”?!

    cel mai bun moment de cumparare a fost in timpul recesiunii, acum e deja prea tirziu, ROMania a iesit din criza! (cu picioarele inainte)

  18. popescu, israelienii au fost vedetele anilor din varf de bula. Shimon Timon astia simt in aer… ultima sansa de… exit.

    Da’ tu poti sa cumperi de la ei. Am inteles ca ai putea prin Prima Casa daca ai cloaca sub 50 mp. 😀

  19. Popescu
    2 aprilie 2011

    Aristotele, pentru mine esti o prezenta utila.

    Stii, daca nu ar exista uratul, nu am aprecia cum trebuie frumosul. Daca nu ar exista prostia, cum am mai recunoaste inteligenta? Daca nu ar exista ratarea, nu am mai recunoaste succesul. Daca nu ai exista din astia ca tine si Tavan Fals, nu mi-as da seama cat de bun sunt eu.

    Bafta in continuare. Si te rog sa nu dispari, e nevoie de tine.

  20. @popescu

    Divertis-ul anilor ’90 nu se compara cu bula imobiliara globala. Acum e… marfa! 😀

  21. Dan
    2 aprilie 2011

    esti frumos, bun, inteligent si plin de imobiliare – surprinderea evolutiei in stare pura… de la anunturi imobiliare la anunturi matrimoniale 🙂

  22. exemplu 😀

  23. Popescu
    3 aprilie 2011

    Aristotele, ai invatat ce e „time value of money” cand umbli cu reprezentari grafice a pretului pe 100 de ani?

    La tine imobiliarele se rezuma la a cumpara un apartament cu credit? Nici nu ma mir ca nu intelegi nimic daca orizontul tau imobiliar e atat de limitat..

  24. Cosmin
    4 aprilie 2011

    Povestea este simpatică, dar din păcate este un hoax

    http://www.snopes.com/college/exam/socialism.asp

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *