“Prima casa” a spart toate pronosticurile analistilor imobiliari, inclusiv ai Guvernului. Desi se spunea ca suma de 60.000 euro nu e suficienta, s-a demonstrat intr-un interval de un an ca suma medie de achizitie a unui apartament se situeaza undeva in jur de 40.000 euro. Putini au luat insa in calcul ca suma initiala, platita efectiv din buzunarul cumparatorului prin acest program, este de aproximativ 2.000 euro! Adica, 5% din 40.000 euro. Suna ireal? Da! Totusi, astazi in Romania, orice persoana eligibila din punct de vedere bancar, care are disponibil intre 2.000 si 3.000 de euro, poate sa se bucure de privilegiul de a deveni beneficiarul unui apartament. Este adevarat ca, imobilul va fi ipotecat in favoarea bancii finantatoare si creditul respectiv garantat de stat, dar pe acte persoana respectiva este trecuta ca titular de contract.
Scoaterea la vanzare a imobilelor construite prin ANL a demonstrat inca doua mari realitati. Statul a crezut ca va da lovitura si va strange sume importante la buget, dar s-a inselat din nou. In provincie, unde s-au construit cele mai multe apartamente de acest tip, la preturi de 20.000 euro pentru o garsoniera mare (40 mp) sau pana in 30.000 euro pentru 2 camere generoase (60 mp) sunt greu accesibile posesorilor de contracte. In Bucuresti, acelasi gen de imobile au preturi de vanzare mai mari decat apartamentele disponibile la vanzare pe piata libera. Undeva, cineva a gresit analizele. Nu! Este realitatea imobiliara in forma primara. Saracia din provincie nu corespunde analizelor guvernantilor. In Capitala, privatii s-au miscat din nou mai repede decat birocratia si calculelor bugetarilor. Maturizarea pietei care implica afacerile imobiliare ale Statului incepe cu un dus rece! Cineva totusi a avut de castigat. Clientela din domeniul constructiilor.
Daca piata auto second hand a dat ceva semne de revigorare, piata imobiliara a ramas adormita in continuare. Pentru cat timp ramane de vazut! Important este ca, la cum se misca economia Romaniei in prezent, se intrevad sanse reale ca pofta de investitii in acest domeniu sa scada in continuare. Si imobiliarele inseamna tot consum! Fara doar si poate, constructiile vor intra in “hibernare” din aceasta toamna. Inertia creditelor acordate anterior pentru dezvoltari s-a terminat. Bancile nu-si mai asuma riscuri pe imobiliare, cu atat mai putin cu cat activele neperformante din acest domeniu cresc pe zi ce trece. Acesta este poate cea mai mare vulnerabilitate din sistemul bancar. Deocamdata.
Facand o comparatie intre ce inseamna astazi investitia reala intr-un imobil si un automobil se poate observa cu usurinta ca exista alternativa. Daca un potential comparator s-ar chinui sa gaseasca o ocazie in domeniul auto, cu maxim 3.000 euro nu ar gasi decat ceva uzat, second hand. Cu aceeasi bani, avand venituri rezonabile, poti sa te orientezi catre o casa. Cum e mai bine, decide fiecare, in functie de necesitati sau… prioritati. Nu i-am inclus aici pe aceia care au in dotare o masina mai scumpa decat casa in care locuiesc, nici pe cei care au mai multe imobile si sunt rentieri fericiti sau stau cu ele goale. Cei care cauta apartamente deosebite sau vile se incadreaza in alta categorie. Toti acestia traiesc intr-o lume aparte, departe de tumultul economiei actuale si de perspectiva. Cel putin momentan.
Costul initial al unui apartament decent poate fi asadar mai mic decat cel al unei masini rulate. Mai mult, costurile de intretinere a unei masini puternice pot fi mai mari decat rata lunara la banca pentru un apartament, fie ca vorbim de 300 sau 350 de euro/luna. Conteaza doar prioritatile si posibilitatile romanilor. Deci, ce preferati? O masina de duzina, care se duce in timp, sau o casa in proprietate pentru care munciti 20-30 de ani sa o achitati? Alegeti! Aveti de unde!
Ion Pribeagu
20 august 2010DD Nu au acelasi scop de folosinta – una este pentru a locui iar alta pentru a merge la servici – masina personala intr-o urbe nici nu este necesara iar pentru concediu se poate inchiria cu mai putini bani dacat posesie anuala. Comparativ preturile din Bucuresti si alte orase dar nu provincia in general este putin mai mare in functie de locatie dar in Constanta de exemplu nu sunt garsoniere cu 20 000 (poate confort 3- 4)
si daca ANL a vandut cu aceste preturi in Constanta sa Brasov, Cluj sau Timisoara este un castig pentru cumparatori dar si pentru ceilalti din provincie.. se vihiculeaza aici pe blog ca in Bucuresti sunt apartamente ieftine eu caut dar nu gasesc cu exceptia in unele sectoare cum le ziceti voi confort minim locatie proasta, vecini… etaj unde nu prea ajunge liftul, dar acolo nu este BUCUREST ci … marginasi, ceva in genul sunt din Los Angeles dar de acasa pana acolo merg cu masina vreo 2-3 ore pe FREEWAY iar daca nu ai masina chiar si aia de 2-3 mii nu ai JOB, sau la New York schimb 2-3 metro-uri
Popescu
20 august 2010DD foarte buna paralela, nu am inteles niciodata optiunea unora catre un bun de consum cu durata de viata limitata in dauna unei investitii pe termen lung sau perpetuu (cum sunt terenurile).
Tu ai comentat despre alternativa de a cumpara o masina cu 3000 euro, dar sunt foarte multe persoane cu venituri normale care se baga la leasinguri pentru masini care depasesc 10-15k, a caror valoare scade cu 25% imediat ce au iesit pe poarta dealerului. Dobanzile de la Leasing aproape ca le dubleaza pretul, asa ca ajung sa plateasca 20-25k pentru o masina care in 3 ani nu mai valoreaza nici jumate si oricum te-ai saturat de ea, iar in 10 ani e fier vechi.
Deja la nivelul asta de suma se poate vorbi de investitie imobiliara.
Cum sa optezi pentru o „investitie” care se face praf in 10 ani dar sa desconsideri sau sa dispretuiesti (asa se intampla acum) o investitie intr-un teren cu locatie unica de ex, de care poti beneficia tu dar si urmasii tai, si urmasii urmasilor tai?
Popescu
20 august 2010Pribeagu, se vede ca traiesti in America, acolo masina este NECESITATE din cauza distantelor mari.
In Romania masina este in principal CONFORT si de uneori SNOBISM.
Mielu Nebunu'
20 august 2010@ Popescu
Ti-am raspuns la remarcile dtale din articolul precedent al lui Dragoteanu. Te poti uita…..
Mielu Nebunu'
20 august 2010@Popescu
Masina este NECESITATE si in Romania.
Nu e nevoie de distante mari. Chiar si sub 100 de km, masina devine necesitate.
Cornel Balan
20 august 2010@ POPESCU..
Jalnic…:) auzi la tine „masina…este..Confort & Uneori snobism!
Nu mai POPESCULE! Masina este NECESITATE..asta daca ai un mimim de standard in viatza!
Pt mine masina este o NECESITATE…ca sa nu ma duc la o vizionare.cu pantofii ..”soricatzi” de caldura si ingramadeala RATB!
Si da..sunt „snob”…pt mine ca om de imobiliare si un 4×4,off-road sau cum vrei sa-l denumesti este o necesitate!
De ce? Ca pot duce clientii la vizionare la loturile tale aflate la cukamakaii…unde daca ploua nu intrii nici cu elicopterul ca e ceatza!
Cu RATB..pot viziona eu loturile marete ale domniei tale? Probabil ca nu!
Acum ai facut pe POPULIstul…spunad ca masina e fitza!
E fitza cand ti-o da taticul..e fitza pt unul ca POPESCU,IONESCU,GEORGESCU…care a mer toat viatza cu TALPICA…si cand i-a dat bunica niste „tzarana” sau oa cumparat-o pe 1 leu..si a revandut mai departe..cu 1000% profit..isi ia snobul prost range rover sau x6! Ala da e snobism…ca daca nu mai vinde inca un lot din tzarana de la bunica..nu mai are bani de benzina si rovigneta!
Nosce te ipsum!!! my friend:)
Mielu Nebunu'
20 august 2010@ Dragoteanu
Acuma, si dta, cu articolul asta nu faci altceva decat sa tragi cenusa pe turta imobiliarilor.
Este evident pentru oricine ca o casa nu are cum sa fie mai ieftina ca o masina.
Da, se poate da avans 2500 de euro pentru o casa, dar asta nu e tot : bani la notar, bani la banca (echivalentul atrei rate, „fond de siguranta”, ca bancherii nu te inghit altfel…), evaluare, plus faptul ca atunci cand te muti trebuie sa dai o minima zugraveala….
Asa ca suma aia de 2500 de euro se poate tripla fara probleme ,unde mai pui la socoteala ca stai dator la banca 25-30 de ani (asa e „Prima Casa”) , ceea ce nu se petrece in cazul masinilor.
Iar daca respectiva casa e achizitionata intermediat mai platesti si agentia, inca vreo 2000 de euro…..
Deci, chiar si prin Prima Casa, fara 10 000 de euro lichiditati….nu are rost sa te apuci de nimic. Plus datoria pe 25-30 de ani.
Nu, dle Dragoteanu, de data asta exagerati, ati facut un articol bun, dar in realitate e un joc de cuvinte si atat.
Pot sa-i gasesc eu chiar acum un alt titlu, cu permisiunea dvs, desigur:
„Pledoaroie in favoarea imobiliarilor!”
Tavanulfals Blog
20 august 2010@ Cornel Balan, Mielu Nebunu
Subiectul lui Dragos nu era nici pe departe legat de autoturisme si nici macar paralela dintre acestea si locuinte… El doar a cautat un reper pentru a zugravi imaginea deplorabila a pietei imobiliare.
Intr-adevar, plafonul de 60.000 de euro este mult prea mare pentru realitatea economica a Romaniei si „Prima Casa” a fost cea mai mare pacaleala vis-a-vis de amaratii care s-au bucurat de „avantajele” acestui program. Nu e altceva decat AJUTOR acordat BANCILOR si CLIENTELEI POLITICE (sponsorii din campanie). Daca nu ar fi aparut aceasta gaselnita acum preturile ar fi revenit la normal. Se tot incearca resuscitarea unui mort pentru care s-a facut si slujba…
Prevad o diminuare a numarului de „GIPURI” de pe strazile capitalei si nu numai… Parca si benzinariile sunt mai aerisite, nu ??? Ma intreb ce s-ar face retardatul parvenit daca nu ar mai avea ce sa parcheze in fata terasei unde il asteapta cercul de cefe late ?
Doamne, iti multumim pentru criza asta fie si doar pentru scursurile isi vor relua locul de la periferia societatii !
Tavanulfals Blog
20 august 2010Uitati-va la acest cocalar infect si veti intelege demersul meu, atitudinea si dezgustul pe care l-am afisat in ultimele luni…
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/cum-s-a-risipit-cresterea-economica-a-romaniei-pe-manele-si-limuzine-196892.html
Mielu Nebunu'
21 august 2010@ Popescu
Uite, dom’ Popescu, citeste ce-a scris „tavanulfals” la #9, la sfarsitul articolului e o statistica de la Camera Notarilor. In perioada ianuarie-iunie 2010 s-a inregistrat 165 000 de tranzactii imobiliare, nu 270 si ceva de mii……..
E o alta minciuna grosolana!
Nu ma iau dupa ce zice cine stie ce institut de statistica, Camera Notarilor are obligatia prin lege sa inregistreze toate tranzactiile imobiliare, ei trebuiesc crezuti mai mult decat cine stie ce zapaciti….
Imi pare ca trebuie sa o spun, dar am avut dreptate inca o data!
Popescu
21 august 2010Mielu la @10 ai dreptate, articolul postat de mine te inducea in eroare. Cifrele ANCPI nu sunt gresite, atata doar ca acolo sunt cuprinse si alte acte in afara de tranzactiile propriuzise. Gasesti aici explicatii mai multe:
http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/cu-tranzactii-in-scadere–operatiunile-de-cadastru-au-crescut-cu-10-12927.html
Pe de alta parte, parerea mea este ca si cifrele Uniunii Notarilor din articolul lui TF sunt false, uite aici explicatie data de un notar: „Cred ca cifrele sunt masluite si probabil ca acest lucru are legatura cu recenta propunere a UNNPR privind scaderea onorariilor notarilor. Cred ca intentia este sa se evite o noua micsorare a onorariilor notarilor”, crede sursa citata. ”
Este absolut socant cata minciuna si manipulare. Dragos ne poti ajuta sa ne lamurim daca si cu cat a scazut numarul de tranzactii imobiliare in 2010 fata de 2009?
Popescu
21 august 2010TavanFals excelent articolul, dar eu tot nu inteleg vehementa ta. Indivizii respectivi, asa cum rezulta si din articol, sunt muritori de foame azi, au avut si ei perioada lor de glorie dar acum traiesc din amintiri, viata i-a readus la valoarea lor intrinseca..
Popescu
21 august 2010Cornel Balan, este evident ca daca folosesti masina pentru a-ti desfasura activitatea este necesitate, nu cred ca ai inteles ce am vrut sa spun.
Popescu
22 august 2010Consiliere matrimoniala cu valente investitionale: mi se pare de bun simt ce spune acest Domn si in concordanta cu ce sustineam si eu la articolul precedent:
“Când mă sfătuiţi să cumpăr un apartament pentru că vreau să mă căsătoresc?”
Ilias Papageorgiadis
Stiu ca romanii si grecii au in sange detinerea de proprietati.Dar traim intr-o perioada dificila,astfel incat nu ar lega o casnicie de cumpararea unei proprietati.Daca esti fericit cu viitoarea sotie,te poti casatori,sta intr-un apartament inchiriat cativa ani si apoi sa va mutate in al vostru propriu,cand veti fi gata sa investiti in el.Preturile de inchiriere au niveluri scazute acum si ele vor fi presate si mai mult in urmatoarele 12 luni.
Nimeni nu stie ce aduce viitorul.Poate de maine dimineata politicienii vor decide sa schimbe intregul sistem si asta va schimba viata in Romania,de asemenea.Dar dupa cum economia si piata romaneasca evolueaza,cel mai bine e sa cumparati o proprietate in urmatoarele 12-18 luni.Va fi o perioada excelenta pentru investitii.Nu va pot spune ca cel mai bun moment de investit este pe 14 noiembrie,sau lucruri de genul. Urmatoarea perioada va fi buna pentru dvs.,in special dupa septembrie.Cu cat intram mai mult in era prescrierii ipotecilor,cu atat mai bine va fi pentru dvs. sa gasiti ceea ce cautati. Dar, va rog,nu intrati in confuzie.Nu trebuie sa cumparati cand momentul pare ideal,ci cand gasiti proprietatea ideala pentru dvs. Daca o gasiti in 20 de zile sau in 6 luni,nu mai asteptati un an,sperand ca preturile se vor reduce. Se pot reduce,dar nimeni nu spune ca veti mai gasi apartament ca cel pe care il vreti, cu pretul pe care il vreti, in zona pe care o vreti.Ati auzit pe cineva zicand ca imobilarele au de-a face cu “timpul,timpul,timpul?”E vorba si de momentul in care investesti,dar toti expertii insista”locatie,locatie,locatie”.
Cred ca veti fi de acord ca ei stiu mai mult decat mine si decat dumneavoastra.
Dragos Dragoteanu
22 august 2010@ Popescu
Ilias este fost ziarist si asta se vede. DACA STAU CU EL DE VORBA INTR-O EMISIUNE PE TEME IMOBILIARE, eu vorbesc si el poate sa noteze, relaxat! Evreii sunt „pionieri” pe langa greci la capitolul hotie- asta am auzit-o de la un…grec!- Daca vrea sa-i povestesc eu despre ce s-a intimplat pe piata imobiliara din Grecia de la Olimpiada de la Atena incoace( la care am participat si o camera la un „hotel” de 4 stele – mai prost decat un camin studentesc din Grozavesti, dar mai scump decat Burj Al Arab!-), pot sa-i fac o aducere aminte, necesara. Intimplator cunosc binisor ce s-a intimplat pe acolo.Deci…
Popescu
22 august 2010Nu mai sunt idei, toata lumea scrie pe aceleasi subiecte:
http://www.realinromania-blog.com/%E2%80%9Ccredeti-ca-este-posibil-ca-pretul-unui-apartamentsa-fie-mai-mic-decat-pretul-unei-masini%E2%80%9D/
Popescu
23 august 2010DD daca cunosti piata din Grecia poti sa imi spui daca e adevarat ca pretul mediu al unui ap de 2 cam e 35k in Athena si Salonic, asa cum scrie in acest minunat articol pentru ca mie mi se pare o gogomanie.. Pret mediu 35k inseamna ca poti gasi ap cu 2 cam in Athena la 30k
Am fost si in Grecia si in Bulgaria anul asta. Nu am vazut garsoniere de 15k pe litoralul bulgaresc asa cum trambita presa noastra (desi era plin de blocuri neterminate in mijlocul unor lanuri de balarii, multe fara autorizatie de constructie, in care „garsonierele” ar fi putut fi la orice pret).
La Salonic imi spunea cineva ca tocmai vanduse doua ap in Romania ca sa poata lua unul in Salonic, cam asta e proportia.
http://www.adevarul.ro/financiar/Piata_imobiliara_din_Grecia-la_pamant_0_287971467.html
Dragos Dragoteanu
23 august 2010@Popescu
Nu stiu piata apartamentelor de duzina, eu o cunosc pe cea de lux! In prime locations, metru patrat de teren era peste 10.000 DE EURO, iar pentru constructie sub 6- 7.000 euro nu se gasea nimic adevarat la vanzare, comparativ cu Primaverii sau Soseaua Nordului cu vedere la parc. Si inca ceva…in 18 ani de imobiliare in Romania nu am vazut mai mult de…10 ( zece ) case/ apartamente/ imobile care se incadreaza pentru mine in clasa lux! Exista extrem de putini romani cu bani care inteleg, cunosc si recunosc luxul pur! Multi romani au bani degeaba ca nu stiu sa se bucure de ei. Nu isi pot depasi conditia de cocalari / parveniti!…
Mielu Nebunu'
23 august 2010@ Popescu
Si acolo, in Grecia, pretul se supune acelorasi „legi” ca si aici.
Zona, dotari, pozitie, posibilitati etc etc etc
Fii dta convins ca la Atena si la Salonic au existat, exista si vor exista si apartamente de 35 k dar si de 250 k.
Nu trebuie sa o inghiti pe nemestecate…..Au si ei Ferentarii si Primaverii, stai linistit.
arabu
23 august 2010Eu inteleg ca unele apartamente au crescut in boom, dar nu inteleg nici sa ajunga la un pret derizoriu, astea sunt povesti si afaceri pt unii, sa ia ieftin acum ca in cativa ani sa vanda scump…
Cresteri si scaderi imobiliare vor mai fi, asa e de cand e lumea, asa ca discutiile punctuale despre masini vs apart, sunt niste stropi de ploaie, lasati gargara ieftina si puneti-va pe munca ca sa faceti bani, ca se pare ca la multi nu le place…sa munceasca
Popescu
23 august 2010Mielu, ma foarte indoiesc, astia vorbesc de pret mediu de 35k. Nu stiu cine are interes sa ne intoxice cu garsoniere la bulgari la 15k si apartamente in Athena la 35k. Probabil vor sa mareasca panica de la noi, exista capital in asteptare gata sa cumpere active ieftine daca se se face totul praf.
Asa cum era campanie de umflare a preturilor la imobiliare in per 2006-2008, tot asa e acum campanie de panicare a populatiei. Este clar pentru toata lumea ca, conjunctura economica nu e pozitiva si ca preturile la imobiliare ar putea sa mai scada, dar una e scaderea si alta panica, iar unii stiu asta.
Uite ce zice un „grec” la comentarii:
„Vassilis28.Jun.10-21:40hs
frate da ce mai mintiti,nu exista asa ceva.Locuiesc in Atena de doi ani si ma chinui sa gasesc un apartament dar fara 60-70000 euro nu vinde nimeni nimic.”
Popescu
23 august 2010DD, parvenitii trebuie educati sau lasati sa se educe, poate copii lor care isi petrec vacantele pe Coasta de Azur mai aud de una de alta.
Daca ai produs de lux targeteaza-le copii si pitipoancele, astia sunt consumatorii.
Mielu Nebunu'
23 august 2010@ Popescu
Raspunsul corect l-ai dat chiar dta. Depinde cine scrie si ce interes are. Avem de-a face cu o piata de consum, care actioneaza inertial. Fiecare se gandeste, inclusiv eu, „hai sa vedem ce mai fac ceilalti din jur: daca se gandeste cineva sa cumpere, o voi face si eu!” Gandirea asta are si bune si rele.
Revenind la ceea ce spui dta trebuie sa recunosti ca , daca ai in mana doua ziare sau un post de televiziune unde spui ce vrei….poti sa candidezi si la presedentie. Vezi cazul lui Dan Diaconescu si al OTV-ului.
La noi dezinformarea este atat de ampla incat noi nici adevarul clar, inveterat, nu-l mai recunoastem ca fiind adevar.
S-ar putea ca implicatiile sa fie mult mai ample decat dominarea economica. E posibil sa avem de-a face cu razboi economic si chiar cu unele implicatii spirituale, dar, intrucat nu am dovezi, nu pot spune mai mult.
Popescu
23 august 2010Mielu, actiunea inertiala de care vorbesti e pur spirit de turma.
Cat priveste miza actualei crize e posibil sa ai mare dreptate e vorba de un razboi economic in care Marele Licurici incearca sa-si salveze fundul aruncand cartoful fierbinte catre alte zone ale omenirii. De ce atata tam-tam pe criza din Grecia, Spania (membre UE !!) in conditiile in care SUA, Japonia si Marea Britanie (ne-membre UE) au grade de indatorare semnificativ mai mari?
In tot acest tavalug, individul este victima unei manipulari fara precedent pentru ca un individ panicat, speriat e mult mai usor de controlat. Dintotdeauna multimile au fost controlate inducandu-li-se teama, frica, panica. Mieluselul speriat vine la tine si pune singur capul pe butuc, in speranta ca il vei salva.
Cititi si acest articol pe care l-am gasit pe un blog excelent pe care l-am descoperit recent:
http://infoeconomice.blogspot.com/2010/04/secretul-unei-crize-de-succes.html
In tot acest context, panica imobiliara care este indusa romanului de rand este ca o picatura intr-un ocean.
Mielu Nebunu'
23 august 2010@ Popescu
Nea Popescu, ai citit cartile din ciclul „Fundatia” de Isaac Asimov?
Zi-mi daca da sau nu, iti zic eu de ce…..
Mielu Nebunu'
24 august 2010@ Popescu
Nu te intrebam daca ai citit cartile alea, doar asa, sa fac pe interesantu’.
Este vorba acolo de un mare psiholog, Hari Seldon e numele lui, care organizase societatea pe anumite principii incat, cu toata democratia si libera alegere, acea societate nu putea evolua decat intr-o anumita directie pe care el o anticipase pentru urmatorii 1000 de ani.
Din cand in cand, aparea intr-o holograma inregistrata in timpul vietii lui si le spunea oamenilor cum si in ce fel sa depaseasca crizele (de diferite feluri) care apareau in viata societatii.
Crize pe care el, oricum, le anticipase.
………………………………………………
Ma tem ca si acum avem de-a face cu un plan de tip Hari Seldon. Unii au aranjat societatea in asa fel incat aceasta nu poate evolua decat in directii pe care ei le-au anticipat. In plus, tot ei vin cu solutiile. Noi tram in democratia pe care ei au propus-o si, cinstit vorbind, nu prea avem alternativa.
Solutia o vor avea cei care au propus criza, desigur.
Noi vom avea impresia ca am scapat de criza.
In realitate, facem ceea ce a fost planificat.
Asta incercam sa-ti spun….iar Asimov a descris in cartile lui (nu stiu cat s-a gandit la vremurile astea…) exact acest tip de societate, pe care il avem noi acum.
Popescu
24 august 2010Nea Mileu, da ai dreptate. Din pacate cate unii fara sa intentioneze (de ex TF) fac jocurile unora sau altora
Popescu
24 august 2010Mentalitate de cumparator: care pret este rezonabil pentru teren ca sa cumperi? Raspuns: gratis.
Asta asteapta cumparatorii: sa cumpere GRATIS, asta li se pare lor rezonabil. Dragos D poate ii ajuti pe astia de la IKEA cu vreo 8 ha gratis sa deblocam piata..
http://www.zf.ro/companii/ikea-preturile-terenurilor-sunt-inca-prea-mari-7032594
Dragos Dragoteanu
24 august 2010@Popescu
Eu oricaror investitori interesati sa cumpere teren gratis in Romania le fac o oferta inegalabila! O mu!e gratis!! Ma sacrific pentru ei.
Mielu Nebunu'
24 august 2010@ Popescu
Da, TF face jocurile lor dintr-un anumit punct de vedere.
Pe de alta parte, autorii planului au anticipat, sunt convins, faptul ca vor exista partizani benevoli, fara carte de munca ai planurilor lor, dar si oponenti.
Astea sunt reactii calculate ,la nivel social.
E foarte interesant ca reactia unui singur individ la probleme sociale poate fi anticipata mai greu, dar reactia unei mase mari de oameni, la anumite probleme sociale, poate fi descrisa chiar cu ecuatii matematice si masa de oameni IN NICI UN CAZ nu iese din rezultatele ecuatiilor.
Chiar si reactia noastra, prin care constientizam acest pericol teribil trebuie sa fi fost calculata cumva.
Asta nu ne rapeste libertatea de a scrie, pur si simplu face parte din plan.
Smeker nu e cine ghiceste planul, smeker e cine stie rezultatul dinainte…..
Popescu
24 august 2010Mielu, TF (si altii ca el) incearca sa salveze balene dar nu isi da seama ca, ca sa salveze doua balene omoara toti pestii..
mihai
25 august 2010Intre anii 2000 si 2002 un apartament de 2 camere costa in Lacul Tei – 54 m2 (am cumparat in 2002) costa 12500 Dolari. Un Hyundai Accent costa 11900 dolari + Taxa vamala 30%+ TVA 21% (daca imi aduc bine aminte- sper sa nu gresesc) = 1966 doilari. Problema nu e ca masina e scumpa sau ieftina sau ca o casa e scumpa sau ieftina. Problema e sistemul de referinta pe care il alegi. Si intotdeauna sistemul de referinta pentru apartamente asa spus POPULARE (vezi exemplul de mai sus – Lacul Tei) este venitul mediu pe economie in zona in care se fac tranzactiile. Cum bancile nu mai finanteaza nimic (in luna Iulie – este oficial nu s-au acordat credite ipotecare) ne intoarcem la rezultanta CASH. Si aici nu numai ca nu sunt bani ci 1 din 3 romani are credite. restul sunt someri sau lucreaza fara acte (la negru) sau pur si simplu nu s-au incadrat si acum sigur nu se incadreaza in scoringul bancilor. Industria imobiliara va avea de suferit iar cei care nu se trezesc se vor afunda intr-un cosmar. Banii sunt blocati in active care nu produc si lichiditatile nu circula in economie. E greu sa pierzi bani dar e mai bine decat sa ajungi in faliment. E o parere!
Popescu
25 august 2010Mihai, esti intr-o eroare evidenta cu privire la ceea ce afirmi. Am facut un calcul referitor la disponibilitatile de CASH si alte surse de capital de investit ale romanilor in prezent, bazandu-ma pe raportari oficiale (economiile populatiei in bancile din Ro), estimari (economiile romanilor emigrati), iar acolo unde nu am avut date am lasat zero. Uite ce a rezultat:
1. 25 miliarde euro economiile populatiei in bancile romanesti
2. ……………..economiile firmelor in bancile romanesti
3. 40 miliarde euro economiile romanilor emigrati, in bancile de afara
4. ……………..economiile politicienilor si evazionistilor in bancile din afara tarii
5. ……………..economiile tinute la saltea de catre populatie
6. ……………..banii negrii din economie care sunt tinuti in seifuri, casete de valori, etc
7 ………………capacitatea de creditare a populatiei si firmelor
8 ………………fonduri europene care urmeaza sa fie atrase
Adunand doar cele doua pozitii care au fost estimate se ajunge la un capital pasiv de 65 miliarde de euro care acum zace pe dobanzi real negative.
In realitate, suma totala se situeaza in jurul a 150-200 miliarde euro capital potential de investit.
ACEST CAPITAL NU EXISTA IN URMA CU 10 ANI CAND IMOBILELE AVEAU PRETURILE DE CARE POMENITI.
O parte din acest capital, erodat de dobanzi real negative, ar putea sa se refugieze si in imobiliare pe masura ce dobanzile la depozite raman mici si preturile la imobile scad.
In concluzie, problema nu este ca nu sunt bani ci ca banii sunt speriati, panicati si stau ascunsi in cel mai bun caz in banci, dar la un moment dat or sa scoata capul afara, incet incet, tiptil tiptil, iar cand sunt semne de rederesare economica or sa iasa furios, generand un nou minival speculativ.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7589119-muncitorii-romani-din-strainatate-banci-cateva-zeci-miliarde-euro-cum-convingem-aduca-acesti-bani-romania.htm
Dragos Dragoteanu
25 august 2010@Popescu
Stiu, ti-e greu sa recunosti, dar la dobanzile oferite de bancile din Romania – cinste tie, Mugurel Isarescu! – nici eu n-as investi in imobiliare – rusine tie, Dragoteanu !- Despre ce dobanzi real negative vorbesti ?? Daca tii suma X in banca in RON si peste un an o schimbi in Y euro, ai o crestere real pozitiva in valuta de …8 (opt )% ! Nici dracu nu gaseste pe piata castig in imobiliare anual mai bun! Deci, draga Popescu, calculele tale sunt vise!
Mielu Nebunu'
26 august 2010@ Popescu
Si mai e o chestie : mentalitatea romanului, dar si a tuturor oamenilor in general.
Cand pe toate canalele se anunta ca „pretul o sa mai scada” cum te astepti dta ca acei bani (nu contest valoarea sumelor, poate ai dreptate) sa ajunga in circuitul economic.
Dragoteanu a avut dreptate cu acei 8%, dar o investitie facuta acum nu aduce decat pierdere….
Banii sunt blocati si blocati vor ramane. Vor iesi afara peste 4-5 ani cand se va pune problema in mod real de renuntare la euro sau de inflatie pe moneda euro.
Pana atunci nimeni sa nu spere la banii aia, ca nu-i va vedea la culoare….
Popescu
27 august 2010Dragos:
1. Dobanzile la lei sunt real negative la leu, adica iei inapoi de la banca mai putin decat depui (in termeni reali nu nominali), in ciuda dobanzii
http://www.capital.ro/articol/explozia-inflatiei-lasa-deponentii-cu-dobanzi-real-negative-138128.html
2. Artbitrajul valutar de care spui are la baza supozitia ca cursul EUR/RON va fi acelasi si peste 1 an. Esti sigur de treaba asta? parca tu spuneai ca ai trait experienta nefericita de a pleca in vacanta si cand te-ai intors peste 1 sapt banii tai valorau jumatate in dolari..
3. Eu sustin ca investitia in imobiliare in perioade din astea are o mare componenta de protectie si apoi profit.
Despre ce profit sa vorbim acum in imobiliare? Daca gasesti un chilipir si ai bani, cumperi si apoi trebuie sa ai rabdare cativa ani sa se redreseze lucrurile. Abia in acel moment putem vorbi de profit, investitia in imobiliare este totusi o investitie pe termen lung si se adreseaza celor care pot indisponibiliza banii pe termen mediu si lung.
Popescu
27 august 2010Din pacate lumea nu intelege ce este si cum functioneaza sistemul bancar, ca daca ar intelege s-ar gandi de doua ori inainte sa depuna banii la banca.
Zicala mea favorita:
Henry Ford: „It is well enough that people … do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”
Popescu
27 august 2010DD> e bine ca ai revenit asupra comentariului. Este evident pentru mine ca ai un profil psihologic de speculator si privesti „profitul” prin prisma profitului pe termen scurt/foarte scurt.
Nu uita ca oamenii au profiluri investitionale diferite, ce e bun/rau pentru tine nu e neaparat bun/rau si pentru altii..
Dragos Dragoteanu
27 august 2010@Popescu
Eu traiesc in lumea reala, zi de zi…Exista o gramada de experti ai p.u.l.i.i – cum ii numesc eu – care „predau” cursuri si dau sfaturi de macroeconomie, inclusiv la tv.
Eu stiu ca aia nu ai avut nicio noapte nedormita de grija zilei de maine, nu s-au gasit niciodata in postura sa nu aiba cash sa plateasca salarii la zeci de oameni, nu au riscat niciodata banii lor – au jucat exclusiv pe banii altora ! – si induc ideea ca stiu! Stiu sa manance cacat, cu gura plina. Despre ce inflatie vorbim cand cu aceeasi bani de acum 1-2 ani, vei cumpara aproape 2 apartamente identice in loc de unul, peste 1 an ? Sunt mii de produse care costa mai putin decat inainte! Deci, ce inseamna inflatie? Inflatie la ce, la taratele celor din BNR?!…
Popescu
27 august 2010Inflatia calculata de Inst Nat de Stat (nu BNR) este in functie de pretul unui cos de bunuri de supravietuire: mancare, intretinere, imbracaminte, chirie.. La astea cresc preturile in mod constant si omului de rand ii este din ce in ce mai greu sa supravietuiasca. O sa vezi la iarna inflatie cand or sa elimine subventia la gaze, cat de greu o sa fie sa supravietuiesti in Bucuresti datorita cresterii preturilor, deci inflatiei.
Sunt luate in considerare si imobiliarele in cos, dar cu o pondere mica, pentru ca.. nu e neaparata nevoie sa fii proprietar de imobil ca sa supravietuiesti.
Am toata empatia in ceea ce priveste probleme descrise de tine, imi dau seama cat de greu e sa te descurci in perioada asta mai ales cand ai si soarta altor oameni in mana. E o perioada dificila pentru toata lumea, daca te consoleaza insa gandeste-te ca tu ai optiunea (dureroasa) sa reduci/redirectionezi/inchizi afacerea si tot o sa supravietuiesti intr-un fel sau altul, dar unul care traieste de pe azi pe maine si ii creste pretul cosului de consum cu 20% la iarna datorita eliminarii subventiei la gaze (deci inflatie) are o singura optiune: sa moara de foame.
Un banc de sezon pentru binedispunere:
In plină criză se intalnesc doi manageri si incep să discute despre problemele firmelor.
– Auzi, tu iti mai plătesti angajatii?
– Nu. Tu ii plătesti?
– Nu, nici eu.
– si continuă să vină la muncă si ai tăi, nu-i asa?
– Da, vin constiinciosi.
– Stii ceva? Eu cred că ar trebui să le cerem o taxă de intrare in firmă.
InfoEconomice.Blogspot.com
27 august 2010Am descoperit acest blog datorita linkului pus de Popescu (pentru care isi multumesc).
La intrebarea: poate costa un apartament mai putin decat o masina tin sa mentionez ca incercam sa comparam mere cu pere. Chiar daca vorbim despre acelasi cost initial, TCO (total cost of ownership) e complet diferit.
Daca intr-un apartament pe care dai initial 2000 eur + taxe notariale de inca 2000 eur + comision agentie iti asigura un acoperis asupra capului timp de 3 luni, pentru masina poti spune ca va fi a ta cat timp ai bani de benzina.
Daca ne mai gandim ca atunci cand nu vei mai avea bani de benzina o vinzi cu 75% din valoarea cu care ai luat-o in timp ce casa iti va fi luata de catre banca (individul pierzand cei aprox 5k eur), intelegem ca o masina e mai putin riscanta in aceasta perioada decat o casa.
Nu am inteles foarte bine punctul de vedere referitor la prima casa! Scriam AICI pe cine ajuta acest program.
Aici am postat si cateva dintre parerile mele referitor la evolutia viitoare pietei imobiliare, citand si un post mai vechi de analiza a fundamentelor acestei piete in dinamica.
Intr-un final, haideti sa ne gandim la locuri unde nu a existat o bula speculativa pe Imobiliare ca la noi: Germania – cand la noi garsonierele se vindeau cu 75k eur daca veneai cu banii repede, la ei garsonierele costau aprox 20k eur… sincer, am impresia ca nemtii isi pot permite masini mai scumpe de 20k eur!
Diferenta e ca ei sunt un pic mai „cu picioarele pe pamant”!
Tavanulfals Blog
28 august 2010@ Popescu
La postul cu numarul 28, ideea formulata este interesanta insa ma tem ca ai inversat termenii ecuatiei. Eu nu incerc sa salvez doua balene si sa omor toti pestii ci -din contra- incerc sa salvez intreaga fauna marina de la jaful facut de (eu nu le-as numi balene) RECHINII IMOBILIARI.
Popescu
28 august 2010TF> nu am spus ca incerci sa omori pestii, dar astea sunt efectele secundare ale panicarii populatiei (nu numai de catre tine, e o campanie intreaga).
Este vorba de situatiile in care boala este mai putin daunatoare decat tratamentul insusi.
Este meritoriu ca incerci sa demasti inselatoria imobiliara dar fa-o obiectiv, nu isteric si bagand pe toata lumea in aceeasi oala.
La noi fost o reteta clasica de balon: bani ieftini, active supraevaluate si proliferarea inselatoriei, clasica in sensul ca se intampla de sute de ani pe globul pamantesc. Inselatoria nu este romaneasca, nu este de Dorobanti in Q7 de culoare alba, ea este specifica rasei umane, si nu o sa o elimini tu acum dar poti in schimb sa o demasti.
Popescu
28 august 2010IE, am pus un link catre blogul tau care mi se pare foarte bun, mai ales ca ai urmatorul motto „Get out of the mainstream and think for yourself!”, si urmatoarele sfaturi pentru toata lumea:
1. Nu credeti tot ce vi se spune!
2. In economie exista interese ce fac viata unor oameni sa para un mizilic!
3. Incercati sa aveti mai multa incredere in „Facts” decat in „Oppinions”!
4. Comparati datele negative sau pozitive pe care le aveti cu datele altora si cu benchmarkuri
5. Orice s-ar intampla ganditi la rece!
6. Sentimentul regional se misca in jurul lumii stand foarte putin timp in fiecare loc… si profitand peste tot pe unde trece…
AristotelCostel
28 august 2010@popescu
zilisteanu&co sunt cei care au panicat populatia aruncand-o in „sincronul” „investitional”… imobiliar prin aparitii in prime-time pe cand proteveul si antenaunu detineau peste 50% din atentia… mormolocilor.
„Mainstream-ul” raspunde intereselor celor obisnuiti cu banii… altora, iar aici putem include pachet si… guvernele. Daca astia ma intoxica cu „better than expected”, desi fundamentele arata macel imobiliar-financiar-bancar, cine pe cine… intoxica?
„Protectia” de care tot melitezi tu pe aici va fi cea mai afectata de corectiile care urmeaza… global si fara perspective de „revenire”.
Din moment ce pretul mediu per cloaca s-a dus in cap 40-50% din varf, iar la terenuri… 90%, inflatia de 7% (ţâgări, corent, accize bezină, harbuji) iti erodeaza cu siguranta „valuoarea” si ar fi cazul sa te protejezi. :)) Da’ repede că vine iarna… lui Kondratiev. 😀
Popescu
29 august 2010Aristotel Costel> daca te asculta cineva pe tine zice ca Romania e in stare de razboi. Ma intreb cum ai descrie tu realitatea daca Romania chiar ar fi in stare de razboi.
1. Ai dreptate, pe boom a existat o puternica campanie de manipulare prin media a preturilor la imobiliare..in sus. Acum insa exista situatia inversa: o campanie de panicare a populatiei. Ambele sunt la fel de daunatoare, ba chiar as spune ca panica e mult mai daunatoare.
2. Esti manipulator ca de obicei: cine te intoxica pe tine cu „better than expected”?
Eu nu am auzit pe nimeni sa zica ca economia romaniei e better than expected desi trimestrul trecut am avut crestere economica.
Iti indica tie macel? Aristotele, cand se anunta macel, unii se pregatesc sa se ascunda adanc in prima gaura pe care o gasesc, iar altii se pregatesc de distractie pentru ca pe macel se fac cele mai bune afaceri. Tu in ce categorie esti?
Aristotele, daca preturile la terenuri au scazut cu 90% de ce nu vii tu sa-i spui la cucoana cu care negociez eu acum si care mi-a cerut de zece ori mai mult decat am dat eu in 2007 pe terenul vecin? Intre timp i-au mai scazut pretentiile, vrea doar de 3 ori mai mult..
mihai
29 august 2010Pentru Popesca! Eu nu afirm ca nu exista bani in economie. Eu afirm cei care au bani reali vor cumpara numai active valoroase. Apartamentele vechi se adreseaze unei categorii sarace (nu ma refer ca sunt in sapa de lemn, eu ma refer la cei al caror venituri cumulate pe familie nu depasesc 700-800 eure). La aceasta valoare preturile apartamentelor vechi nu sunt sustenabile.
Ion Pribeagu
29 august 2010raspuns 3-6 DA masina este necesara in orasele mari unde mai recent si in Romania nu se mai face productie industriala din cauza poluarii insa pentru cei ce locuiesc in oras si lucreaza in oras (la stapan) marea majoritate nu necesita masina personala cu exceptiile de rigoare: afaceristii de toate felurile (time is money), clasa medie a orasului cei cu venituri peste 1000 de euro, si binenteles cei cu venituri mari dar cum bine se vede la NOI mai exista si economia subterana care clasa are acces si detin automobile DECI – NOI romanii ne adaptam tuturor situatiilor ca traim intr-o tara libera – multi poate uitati ca acum 20 si ceva de ani orasele erau inchise si pe un buletin de oras se plateau bani multi si mai este ceva – in ROMANIA exista un miracol – sunt bani multi ne intrati in statisticile anal-istilor de toate felurile (doar rusii ne intrec)
AristotelCostel
29 august 2010@popescu
Nu prea pot defel sa apreciez lipsa de caracter.
Eu am tot manipulat piata imobiliara globala in ultimii 3 ani si chiar m-am saturat, in toamna asta voi face ravagii. 😛
nu i bani pt. cloaci
S-a bulit purciauoa
De data asta nu vor mai trece 6 luni pana sa fim atinsi. Din contra, tind sa cred ca politrucii romani vor fura startul. 🙂
…
„better than expected”?
„Zona euro (http://sdw.ecb.europa.eu/):
GDP +1.7%
Government deficit: -8% (~0% Martie 2008);
Government debt: 80.5% (66% Nov 2007).
… zona euro revine pe crestere… Germania crestere „record” (sursa Manchi cenăl).”
Ca si cum cand n-ai bani, iei banii lu’ bica si faci poze de cocalar numa’ bune de pus pe net. Ma rog, nu tu… zona euro.
Popescu
29 august 2010Pribeagu ai dreptate:
„in ROMANIA exista un miracol – sunt bani multi ne intrati in statisticile anal-istilor de toate felurile (doar rusii ne intrec)”
In Spania stii cum a inceput nebunia constructiilor pe Coasta del Sol si nu numai? Cand s-a trecut la euro, banii negrii nu puteau fii transformati in euro in mod legal, asa ca i-au bagat in imobiliare..
Popescu
29 august 2010Aristotele, lucrurile pe care le spui tu le stim cu totii.
Treci la nivelul urmator si intra in zona constructiva: spune-ne ce e de facut in opinia ta
Popescu
29 august 2010Pribeagu, se pare ca pe aici pe la noi se pregateste aministia fiscala. Adica iti iti ia o taxa mica, ca sa iti aduci banii negrii in tara.
Doamne ajuta! Sunt nerabdator sa completez ecuatia de la @30, sunt sigur ca daca intra bani in tara o parte vor intra in imobiliare.
http://www.zf.ro/opinii/opinie-andreea-vass-poate-fi-amnistia-fiscala-o-solutie-si-pentru-romania-7051847
Popescu
29 august 2010Daca se implemeteaza cu succes aministia fiscala, depozitele populatiei in bancile din Romania (25 mld euro) aproape ca se pot dubla:
” o Potential: Estimarile privind miliardele de euro detinute de cetatenii romani in banci si off-shore-uri din strainatate sunt dificile, dar pot fi luate in calcul cel putin 15 miliarde Euro.
§ Intr-un raport publicat de Departamentul de Stat al SUA in 2003, romanii detineau peste hotare aproximativ 48 miliarde $. „
AristotelCostel
31 august 2010@popescu
🙂 fear&capitulation 😀
http://forum.computergames.ro/attachment.php?attachmentid=682446&d=1283286437
… despair
AristotelCostel
31 august 2010http://2.bp.blogspot.com/_8rpY5fQK-UQ/TH0uxRl9zVI/AAAAAAAAKGc/wtluW8sGz0c/s1600/caseirvine.png
Popescu
1 septembrie 2010Aristotele, multumesc pentru acest grafic care e foarte interesant. El confirma ceea ce spun si eu: ca lumea e in faza de fear, capitulation si Disperare, perioada in care e foarte usor sa proliferezi panica.
Ceea ce nu arata graficul tau dar se poate deduce, este ca dupa ce trece ciclul de Fear/Capitulation/Dispear urmeaza un nou ciclu de Enthusiasm/Greed.
Ion Pribeagu
10 septembrie 2010Frati blogeri… c are va dati cu parearea ca prin alte tari sunt case, apartamente si garsoniere ieftine, voi comparati fara nici o investigare corecta si ca si policicienii romani cand fac o smecherie si traduc o lege adauga sau scot niste cuvinte importante si zic asa este si in America sau west Europa… pai fratilor o garsoniera in germania de 20.000 poate este undeva la vreo margine de fost oras industrial RDG care nu ami au de munca si au plecat, ca la noi pe valea Jiului unde se vindeau pe o lada cu bere…hai sa vorbim numai ce stim nu ce am auzit/zvonistica lucreaza in defavoarea populatiei – mai zicea cineva ca in Grecia sunt cu 20,000 – unde?? iar in America – aia care zic asa este in America sunt TANTALAI care nu stiu limba, au fost intr-o vizita in Cleveland, Detroit sau Chicago la alti tantalai si zic ca au fost in SUA pai SUA are 50 de state unul mai diferit ca altul, gaseti toate statele europene acolo inclusiv Albania si Germania….pai poate in Albania gasesti cu 20.000 dar NU Munich sau Berlin, Paris sau Londra, Roma sau Milan, Praga sau Viena si daca ziceti de Romania poate pe valea Jiului sau la alt oras industrial MORT ca in Manhatanul romanesc Bucuresti, Brasov, Constanta nu vinde nimeni cu acesti bani doar confort 4…. 15 m2 ajung la aprox.1500 euro mp garantat – intrebati agentii imobiliari