Cu sau fara proprietati? Imo sau emo?!

13 februarie 2010 4 minute
Distribuie

Cum e mai bine: sa ai proprietati si a nu le poti vinde/inchiria/folosi sau sa n-ai nimic de vanzare in imobiliare? Incerc sa dau cateva exemple – studii de caz la care unii s-au gandit sau nu:

1. Cineva a avut un teren, cu o super-locatie, dar n-a avut bani sa construiasca ceva pe el. A cautat un asociat si a gasit un antreprenor/dezvoltator cu lichiditati si know-how in real estate si, uite asa, s-a nascut un parteneriat. Lucrurile au mers bine pana la un punct, cand, din diverse motive, asociatii s-au certat si s-a ales praful de proiectul lor. Nu pot sa vanda, nu pot sa inchirieze, nu pot sa profite de folosinta imobilului construit, nu pot sa se desparta/sa iasa din asociere decat atunci cand se termina procesul. Avocatii castiga, statul incaseaza, partenerii “boxeaza” si imobiliarele delireaza!

2. Cineva are un teren agricol undeva in Romania. N-a luptat in instanta pentru el, la primit “moca” de la primarie si n-a cheltuit mare lucru ca sa-l aiba cu acte in regula.Terenul sta de ani buni tot acolo, napadit de balarii. Era prea greu sa semnezi un contract de arendare/inchiriere/concesiune pentru ca trebuia sa-l citesti, sa te deplasezi la notar, sa discuti la telefon etc. Nu “cerea de mancare”, nu trebuia platit impozit pe el, era uitat de proprietar acolo, la locul lui. Nici macar nu constituia interes pentru hoti, fiindca nu aveau ce sa fure de pe el. Acum, ghinion sau nesansa, s-a introdus impozit pe teren si probabil si un impozit pentru neutilizarea/neexploatarea lui. Proprietarul injura, evident. Adica el – marele proprietar – este obligat sa dea bani pentru ceva ce-i apartine de drept!?

3. Cineva are multe proprietati, multe nu gluma!.. Unele sunt luate cu “japca” de la stat, pe bani putini sau aproape degeaba, altele “agonisite” prin munca “silnica”, de pe urma unor afaceri facute cu statul roman. Nici macar nu e mandru cu ce are, fiindca are acelasi comportament ca si cum nu le-ar fi avut vreodata. Banii nemunciti vorbesc despre atitudinea unui om. Totusi, el e proprietar si se crede om de afaceri cu blazon de Bucuresti. Ar vrea sa vanda, dar cere pret de Paris, ar fi tentat sa inchirieze, dar nu oricui si cere pret de Londra. Are in cap numai “basini imobiliare” si, pentru el, statutul de proprietar e ceva ce nu-l reprezinta. I-am propus sa facem intr-unul din spatiile sale comerciale o cantina sociala pentru batrani si copiii strazii. Stiti ce mi-a raspuns? ”Domnule Dragoteanu, se vede ca nu faceti politica, va rog sa stergeti numarul meu de telefon din agenda dvs.” Si l-am sters!

4. Cineva are un teren intravilan la marginea Capitalei. L-a cumparat ca teren agricol, l-a introdus in intravilan construibil, a facut PUZ, PUD, la parcelat, a scos Certificat de Urbanism, a facut strazi de acces la fiecare lot si a tras utilitati individual, pe bani lui. A inceput sa-l promoveze direct la cunoscuti, a dat anunturi in ziare, i-a facut reclama pe site-uri de profil, a colaborat cu agentii imobiliare si a vandut marea majoritate a loturilor. Plusvaloarea adusa terenurilor i-a adus un profit de 400%, dupa trei ani de munca. Acum mai e si proprietar, are si ceva lichiditati si cauta alte oportunitati in domeniu.

5. O familie ia un credit de la o banca si devine proprietara unei case. E fericita, a semnat, a  reusit sa-si indeplineasca un vis. Banca a ajutat-o, dar visele costa si trebuie platite in timp. Intr-o zi, apar probleme la serviciu si unul dintre fericiti ramane somer. Apar si problemele financiare. Nu-si gaseste alt serviciu, trec cateva luni, divorteaza, se reangajeaza, dar intre timp, casa a disparut din proprietatea lor. Banca a recuperat o parte din banii imprumutati, dar mai vrea si restul. Pretul vanzarii a fost sub suma imprumutata, iar din proprietari fericiti, tinerii se transforma in… haituiti financiar.

Proprietarul unui imobil trebuie sa fie o persoana responsabila! E ceea ce lipseste cu desavarsire la nivel individual acestui popor condus de oameni iresponsabili! A fi imo (implicat in imobiliare) inseamna ceva, a fi emo (a gandi diferit) inseamna altceva.

Unii cred ca daca au o proprietate/mai multe proprietati le pot vinde oricand daca lasa la pret. Eu le spun ca se insala amarnic. Unii nu pot sa vanda la nici un pret. De la imo la emo e doar un pas.

204 Comments on “Cu sau fara proprietati? Imo sau emo?!”

  1. livium
    13 februarie 2010

    Felicitari, bine gandit, bine spus, bine scris. Educatie imobiliara.

  2. Popescu
    13 februarie 2010

    Unii cred ca daca au mai multe proprietati le pot vinde oricand daca lasa la pret.

    Unii stiu ca pot vinde oricand dintre proprietatile pe care le detin, pentru ca se bazeaza pe ofertele pe care le primesc.

    Orice activ are pretul sau, teoretic mai mare decat zero. Cu exceptia cazului in care e purtator de pasive: datorii, litigii, etc.

    Unii nu pot sa vanda la nici un pret? E foarte posibil, e plina piata/viata de looseri, si de proprietati de rahat. La ei te referi nu?

    1. Nu l-as plange pe Hergan
    2. Looser
    3. Imperii de carton, care or sa fie risipite de urmatoarele 2 generatii
    4. Baiat destept, munca cinstita
    5. Ghinion. Se zice ca e bine sa dai faliment pana la 35 de ani, ca sa ai timp sa iti refaci averea. Cine e destept mai si invata ceva dintr-un faliment.

    A fi emo, a gandi diferit, inseamna altceva. Ce anume? Vom afla in episodul urmator.

  3. cc23
    13 februarie 2010

    Sunt de acord cu Dragos, numai ca toti bosorogii si babele din ro cred ca infectia de apartament in care au trait , plina de transpiratie si sicleala valoreaza suma x, dar ei n-au facut in viata lor un sfant, ca de pe vremuri ii baga si in facultate si le mai dadea si o casa, ne mai vorbind ca erau adusi de la coada vacii

  4. Sonny
    13 februarie 2010

    As mai adauga o categorie de „proprietari”..de fapt VIITOR FOSTI „PROPRIETARI”..

    Aceea care au avut ceva bani..multisor pentru un om de rand…bani munciti…facuti chiar in imobiliare in unele cazuri…carora Zeul Cresterilor Imo..le-a luat mintile..si au pus tot banutzul in sac..au mai luat de la banca de 3-5 ori pe atata..si au cumparat „tzarana”..e adevarat..”intravilana”..la niste preturi astronomice.
    Au pierdut si banii..repet munciti..au pierdut si orice speranta de a se mai redresa.
    Lacomia se plateste mai devreme sau mai tarziu..

    1. Dragos Dragoteanu
      14 februarie 2010

      @Sonny
      E o calitate universal valabila,nu numai la romani.Insa,altii mai destepti,tot din lacomie se imbogatesc!

  5. eusitu
    13 februarie 2010

    Ca un comentariu. In Canada profitul obtinat prin revinderea unei proprietati diferita de cea principala se impoziteaza exact ca venitul personal: ai cumparat cu 200k$ investit 300k, vindut cu 1000k, profitul de 500k se impoziteaza exact ca orice alt venit. Daca faci totul pe persoana fizica, impozitul e asemenator ca si cum ai avea venit de 500k$ in anul respectiv si dai la stat ~60% din bani la asa impozit asemenea „afaceri” nu sint profitabile. Banuiesc ca in Romania nu se impoziteaza un asemenea profit asa ca se cumpara si se vinde in draci, avantaj agentiile imobiliare.

    La punctul 4 poti detalia ce inseamna 4 ani de munca? Parcelat teren-angajezi firma, vinzarea parcelelor-angajezi firma. Deci munca lui e? Mai repede as spune ca respectivul a riscat si atit. Acum nu stiu cum e acum dar parca cu ani in urma trecerea din agricol in urban crestea pretul de 10 ori asa ca era o afacere ce aducea minim 100% profit. Poate trecutul din agricol in urban? Habar nu am cum se face asta si daca trebuie sa mituiesti sau nu.

    La noi procesul continua in felul urmator: dupa ce parcelezi iti gasesti arhitect, iti face 10-20 de diferite planuri si vinzi casele. Potentialul cumparator isi alege terenul apoi modelul de casa pe care-l vrea. Tu construiesti casa si vinzi totul. In general pentru asa ceva nu lucrezi cu agenti imobiliari. Sorry, dar asta e realitatea…

    1. Dragos Dragoteanu
      14 februarie 2010

      @eusitu
      In Canada sunt legi imobiliare clare.Am un prieten acolo,am fost acolo,mi-a aratat cum lucreaza si E OK! In Romania,piata este realmente primitiva.Din pacate.

  6. Catalin
    13 februarie 2010

    Pur si simplu ,,legile,, care au guvernat pana in acel moment au permis ca sa existe toate categoriile dezvoltate de tine Dragos. Oamenii sunt supusi greselilor si un om nu greseste doar o data in viata lui. Important este sa invete din greseli, sa invete si din greselile altora, sa invatam cu totii din vremurile prin care trecem, sa ajungem cumva la ,,origini,, precum se intampla in AVATAR, unii sunt mai harpareti altii prea fraieri cu propriile ,,mosteniri,,.
    In Romania lucrurile nu se petrec in ordine, coruptia este grande, banul este mai puternic decat pe alte meleaguri. Dar putini stiu ca totusi viata este guvernata de legile macar fizice…ca sa nu invoc credinta in divinitate.
    Ar fi interesant de facut o analiza ca a ta, pe diverse personaje, cand protagonistul a ajuns la sfarsitul vietii, pentru ca acum daca este la mijlocul vietii sau la mai mult de jumatate, mai are timp sa se ,,indrepte,,…si aici ma gandesc la omul care ti-a indicat sa-i stergi numarul de telefon din agenda…un om care este total nemultumit de ce este el si ce inseamna pe acest pamant, altfel ,,ar sangera,, la durerile semenilor care tipa dupa ajutor.
    Fiecare din noi poate sa ajunga in postura de a ragni cu disperare dupa o coaja de paine si o cana cu apa, dupa o imbrasisare adevarata. Suntem cu totii egali in a avea sansa asta si am auzit multe povesti adevarate in sprijinul celor afirmate.
    Este interesanta cazuistica ta, cred ca cel mai bine ar fi sa ai niste proprietati pe care sa le inchiriezi la cat este piata, daca ai bani de investit ar mai fi de asteptat daca vrei sa cumperi. Asa cum ziceai locatia este cea mai importanta…si asta explica de ce unele imobile din locatii ultracentrale si rezidentiale nu au avut aceiasi scadere cu terenurile sau imobilele din cartiere.
    La punctul 5 vreau sa-ti povestesc din proprie experienta ca daca cei doi sunt o echipa adevarata pot trece peste orice…ei si ce daca ai pierdut o casa, bani, important este sa nu-i pierzi pe ai tai, sa ai grija de echipa si…de copii. Cei mai de succes milionari au pierdut TOT (ma refer la bani) o data,de doua- trei ori si dupa care au invatat CEVA sau li s-a permis sa numai piarda.
    Vorbesti de oameni care au facut profit din tranzactii cu proprietati, am si eu un exemplu de client al meu care a cumparat in 2004 teren in Sisesti cu 30E/mp, apoi la vandut in 2007 cu 300E/mp, a divortat si la doua luni a murit cu toata familia in accident…s-au ,,bucurat,, rudele indepartate. Cati stiu sa se bucure cu adevarat de bani ? Poate ca cei care stiu sa-i ajute si pe cei aflati in nevoie?
    Sunt fff putini oameni cu bani, investitii si proprietati care sunt cu adevarat fericiti…cam atat din punct de vedere emo.

    1. Dragos Dragoteanu
      14 februarie 2010

      @ Catalin
      Unora le da Dumnezeu bani CA SA-I PEDEPSEASCA! Pe tipul care mi-a zis sa-i sterg telefonul NU l-am vazut niciodata zambind! Are o viata de cacat,vreo 7 masini ultimul racnet,”n” proprietati care stau goale de ani de zile. Pentru el viata e un chin!

  7. Popescu
    14 februarie 2010

    Bravo Catalin!

  8. Valentin Ionescu
    14 februarie 2010

    Da, e foarte mare diferenta intre „imo” si „emo”, iar categoriile enumerate mai sus au fost induse de climatul politico-economic atipic (ca sa nu zic altfel 🙂 ) . Unele vor supravietui, altele nu.
    Eu mai am putin si il ajung pe Dragos la capitolul „scarba”. Ai avut dreptate cu suta aia de euro 😉 . Stiam de atunci, dar am zis hai sa vedem. Si acum stiu ce as face si cu suta aia de mii daca as avea-o. BANI! Si stiu si cum. E buna si criza asta la ceva…

    1. Dragos Dragoteanu
      14 februarie 2010

      @ Valentin Ionescu
      In primul rind…la multi ani, in imobiliare! In al doilea rind,te asigur ca de la „imo” la „emo” nu e decit un pas. Exemple concrete: falimente,executari silite,insolventa,blocaj,panica,teama,durere,suferinta,stress,etc. Toate provin de la imo(biliare)!…

  9. Dan
    14 februarie 2010

    Catalin, sa nu confundam totusi canibalismul financiar insotit de manipularea aferenta atingerii acestui scop, dintr-o societate corupta pina in maduva oaselor, cu legile hazardului vietii.
    Sa nu uitam totusi ca ne aflam intr-o tara care in mod voit si-a rupt populatia de la sistemele naturale ale vietii si a transformat-o incapabila sa se autosustina astfel incit a devenit dependenta de sistem prin spalarea creierelor, atit politic, cultural cit mai ales financiar. Ma refer la perioada comunista continuata cu succes in mod constient si organizat de catre structurile mafiote care ne-au jefuit tara din postura „guvernarii” politice in ultimii 20 de ani … ma refer in principal la structurile de tip mafiot ale securitatii care functioneaza acum chiar cu mai mare putere decit oricind, punind pe tava practic tara pt orice fel de corbi de afara care pulseaza „parandaratul” mai bine – stim toti aceste lucruri foarte bine nu trebuie detaliate.

    Sa incepem a justifica nedreptatea si tilharia sistemului aflat in metastaza asupra propriei populatii prin simpla trimitere catre hazardul vietii personale este mult prea fortata.
    Ai perfecta dreptate populatia se comporta mult mai bolnav decit in alte tari civilizate si asta in primul rind datorita sistemului pe care majoritatea din noi la-m acceptat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie ceva normal si sa incepem sa ne resemnam punind totul in circa loteriei vietii personale …. parerea mea, e posibil sa ma insel.

    p.s. cit priveste taria familiei de a rezista unei catastrofe financiare in romania… este vorba de exceptii (incredibil de putine in cazul nostru) care confirma regula !!!

    1. Dragos Dragoteanu
      14 februarie 2010

      @ Dan
      Confirm ca stiu si eu cazuri de familii care au trecut peste orice greutate,impreuna cu perechea lor!

  10. Cristian Clenciu
    14 februarie 2010

    Eu cred ca cea mai mare problema a noastra, a romanilor, in imobiliare, este faptul ca cei mai multi s-au trezit prorietari de apartamente, case, terenuri, peste noapte.
    Unii cu mai multe, altii cu mai putine!Dar aproape toti fara sa faca eforturi financiare!
    S-a intamplat sa traversam si o perioada de boom imobiliar mondial. Investitori straini, cu lectiile facute, au simtit piata speculativa din Romania si au atacat-o!Au prins trenul si destul de multi romani.Imobiliarele ajunsesera sport imobiliar!Practicat in masa!
    Insa caderea imobiliarelor a produs multe fracturi.In toate straturile societatii.A produs si va produce *cutremure financiare* in multe familii obisnuite!
    Nu am fost pregatiti pentru asa ceva! Nu am fost educati pentru asa ceva!
    Pe langa educatia agentului imobiliar cineva trebuie sa faca si educatia proprietarului roman!

    1. Dragos Dragoteanu
      14 februarie 2010

      @ Cristian Clenciu
      Si,cine ar trebui sa faca aceasta educatie?Te astepti la modele de succes dintre cei pe care-i vezi la tv „grohaind” despre politica,toata ziua? Hai sa fim seriosi,chestia asta o inveti doar de la parinti.De exemplu,taica-meu m-a invatat un singur lucru,pe care si de care o sa tin cont toata viata:SA FII OM E LUCRU MARE!

  11. Valentin Ionescu
    14 februarie 2010

    Multumesc Dragos, desi nu sunt catolic, alta zi onomastica nu am :)) .
    Si da, paradoxal, desi cele doua notiuni sunt atat de antagonice, la noi nu e decat un mic pas pentru a aluneca dintr-una in alta. Si nu numai la noi.

  12. Sonny
    14 februarie 2010

    @ Valentin Ionescu..

    A fost si la ortodoxi..acum cca o saptamana Sf. Valentina..si..puteai atunci..sa te „omomastichezi”
    Nu sunt eu dus la biserica prea mult..dar..

  13. Dan
    14 februarie 2010

    Dragos, sint perfect de acord cu tine si eu am trecut prin momente cumplite in viata impreuna cu familia si pina la urma am iesit cit de cit la liman, din pacate aceste exemple sint doar exceptii la noi in tara, eu insa altceva subliniam … m-am saturat sa se aduca in discutie un factor militienesc si apartinind politicului in care victima este de vina tot timpul pt ca s-a lasat calcata in picioare, furata sau tilharita iar in cazurile in care este atit de evident ca nu i se mai poate imputa faptul ca are un cutit infipt in el se face referire la hazard. Nu se poate discuta atit de simplist si mai ales se aduce in discutie faptul ca trebuie sa ne resemnam in fata „firescului” dat de catre „hazard”.

    Exact cum a spus si Cristian Clenciu, lipsa educatiei financiare … a prins marea majoritate a populatiei in fundul gol.
    Nu te raporta acum la tine, la mine la Popescu sau la aproape toti cei care discutam aici, eu vorbesc de oameni simpli care au fost tinuti in bezna financiara cu buna stiinta tocmai pt a se putea profita de pe urma „naivitatii” lor.

    Doua categorii au parte de cele mai multe suturi in fund in momentele astea: cumparatorii care au „inghitit” manipularea si agentii imobiliari in dubla postura atit de cumparatori (o buna parte din ei – ca si ei s-au simtit cite un mic trump) cit si de actuali someri in proportie covirsitoare. Categoriile astea-si scot ochii iar panaramele care au orchestrat toata mizeria asta, recte bancherii, stau bine mersi la adapostul lipsei legislatiei care sa-i traga la raspundere pt creditele date din lacomie fara margini in complicitate cu „guvernantii”.
    De ce crezi ca nici macar nu se ia in discutie legea falimentului la persoanele fizice si se incearca o mascare a mizeriei prin prima coasa, pt ca au decartat cit trebuie acolo unde trebuie.
    Divide et impera, opinca formata din cumparatori si imobiliari sint tinuti in sah si isi scot ochii pe solutia „morala” numita prima coasa care „ajuta” familiile de tineri … deja-mi dau lacrimile cind ma gindesc cita grija are guvernul nostru de noi iar noi sintem niste nerecunascatori.

    Sint intru totul de acord cu ce spune Cristian Clenciu si adaug ca in mod voit am fost tinuti in „bezna” finaciara si incurajati la datorii pe viata „prin credite” …iluzia traiului usor pe datorie foarte usor de speculat acolo unde nu exista oprelisti. Nu am nimic impotriva creditarii cu raspundere de genul 30% din venituri astfel incit sa nu-ti rupi gitul tocmai in astfel de momente iar piata si oamenii angrenati in ea sa nu se dezintegreze …
    Diferenta intre banctustanul nostru si cei din occident este faptul ca pe cei de acolo nu-i alearga nimeni in situatia disperata de a ceda garantia ipotecara, la noi in schimb sint adusi la sinucidere nefiind protejati de nici un fel de lege …

    1. Dragos Dragoteanu
      14 februarie 2010

      @ Dan
      Vorbesti cu pacat!…Eu pe Isarescu,l-as pune la zid ca pe sotii Ceausescu! Acum,are si cea mai mare distinctie romaneasca,are 20 de ani vechime in acelasi loc,diplome peste diplome,cel mai cel,coana Leana 2 …e numai bun!Ma tem insa ca se supara fanii lui,persoane gen Popescu care vad numai lapte si miere din partea BNR.Si,au dreptate,numai ca „produsele” astea merg la bancile comerciale straine,sub forma de garantii,sponsorizari etc.Sa tot fii bancher strain in Romania.Paradisul pe pamant se cheama.

  14. Valentin Ionescu
    14 februarie 2010

    @Sonny
    Da, pe 10, acum am vazut si eu! Multumesc, dar oricum nu am cultul aniversarilor, probabil de aceea nici nu stiam 🙂 .

  15. DAVID
    15 februarie 2010

    De ce sa le plangem atat de mult de mila perdantilor ca nu suntem MINISTERUL PROTECTIEI SOCIALE.Citeam de marele IORGA era in bazar la Istanbul si cand a vazut atata marfa a spus zambind:cate lucruri de care nu am nevoie……Exact invers au facut multi in tara asta.

  16. florin
    15 februarie 2010

    @all
    daca tot vb despre ortodoxie si religie, de azi intram in postul PASTELUI, care in seamna nu doar sa nu mai ingurgitam „neste” alimente bogate in proteine sau etc…,mai degraba sa avem in vedere spritul sau ….sa fim mai buni, mai atenti la nevoile celor cu probleme,intr-un cuvant, mai altruisti, si mai…. fara vanitati.
    hai ca se poate.
    toate cele bune!

  17. Dan
    15 februarie 2010

    Dragos, eu nu fac distinctie intre isarescu si bancheri

  18. Cristian Clenciu
    15 februarie 2010

    Nu putem decat singuri sa initiem si educatia si legislatia.
    Sau mai bine zis educatie prin legislatie. La noi nu se poate decat daca ti se impune, altfel nimeni nu tine cont de recomandari.
    Si cred ca nimeni nu poate face acest lucru mai bine decat cei ce au demonstrat ca inseamna ceva in imobiliarul romanesc.Nu dau nume, tu ar trebui sa stii mai bine!
    Daca asteptam ca vreun consilier, din nu stiu ce minister, sa se apuce sa puna pe hartie ce crede el ca inseamna reguli in imobiliare, ne vom trezi cu aberatii imposibil de pus in practica sau de acceptat(dpdv al agentului imobiliar).
    Ramane sa demonstram ca vrem si ca se poate si astfel sa facem putina lumina in domeniu.

    1. Dragos Dragoteanu
      15 februarie 2010

      @ Cristian Clenciu
      100% de acord!

  19. Catalin
    15 februarie 2010

    Nu sunt adeptul sa fac ce mi se impune, si nu sunt de acord cu asta, cred ca vremurile sunt cele ale oamenilor care inteleg singuri daca au nevoie de o asociatie profesionala, daca au nevoie de scoala pentru a face performanta, daca un grup are ceva care le aduce satisfactii sau ii ajuta la imagine. Eu fac mai mult decat masa de oi pentru ca sunt in stare sa analizez situatiile, oportunitatile, nu sunt o persoana foarte ,,bogata,, financiar, sunt foarte bogat din multe alte puncte de vedere. Cu bani nu poti cumpara respectul de sine, nu poti cumpara respectul unui client, nu poti cumpara entuziasmul unei persoane care reactioneaza minunat cand te revede poate din intamplare. Sa nu se inteleaga ca nu mi-as dori mai multi bani, ca nu apreciez pe prietenii mei care au multi bani, de exemplu ii apreciez foarte mult pe fotbalistii care muncesc pe rupte si au facut bani, cunosc piloti care au facut bani din munca lor si au investit in imobiliare si nu au dat gres. Ce vreau sa spun: este o mare diferenta intre o persoana de ex. din Otopeni care a vandut un teren si a obtinut 1,5 milioane euro pentru ca a avut o oportunitate prin mostenirea primita si o persoana care este un fotbalist si a facut bani pe bune, a investit in imobiliare si castigat bani sau o persoana care a lucrat in externe sau in securitate inainte de 89 si a stiut imediat dupa ,,revolutie,, cum se impart cartile in tarisoara noastra.
    Respectul meu absolut merge catre fotbalist.
    Pentru ca vremurile imi permit, am inceput sa lucrez la banca de date de clienti adunati in agende de ani de zile, dau peste 100 de telefoane pe zi, am primit o gramada de recomandari, oamenii se bucura cand ii sun si le spun ca imi pare rau ca nu i-am mai sunat de ani de zile-si chiar imi pare rau-…asa am mai incheiat si niste tranzactii, am primit in lucru si proprieti noi, s-au legat tot felul de discutii frumoase. Initial nu speram sa fac bani rapid din asta, dar vad ca ce stiam ca trebuie sa fac ca sa-mi mentin relatiile da roade.
    Citesc cartea ,,THE MILLIONAIRE REAL ESTATE AGENT,, unde nu este vorba de bani cum credeam, este vorba cum sa fii cel mai bun in imobiliare, asa m-am hotarat sa-mi fac baza de date de clienti carora sa le trimit de 2-3 ori pe an cate un mesaj.
    Piata imobiliara trece printr-o operatie de lifting din mai multe puncte de vedere, imi place ce vad de la o zi la alta ca noi agentii ne dorim mai mult pentru noi ca grup, parte care are ceva de spus in societatea romaneasca, este o evolutie fireasca, mai marii internationali in imobiliare spun si ei ca este vremea analizei personale, vremea in care agentul trebuie sa munceasca in teren, sa fie proactiv, sa fie smart in marketing si activ in retele sociale, sa fie emo cu cientii daca vrea sa adune cash in cont.

  20. Cristian Clenciu
    16 februarie 2010

    @ Catalin
    Cred ca iei prea la personal imobiliarele in general!
    Raportezi activitatea imobiliara la persoana ta si judeci prin prisma actiunilor personale.
    Pe acest principiu, pentru ca in general regulile de circulatie sunt de bun simt, ar trebui sa conducem fara permise auto.
    Dar regulile acestea de bun simt au fost facute de cineva si implementate cu forta! Faptul ca ti se da, sau esti obligat sa dai prioritate intro intersectie se datoreaza regulilor.
    Daca astazi agentul imobiliar, in general, este injurat la fiecare colt de strada se datoreaza si lipsei de reguli.
    A reglementa domeniul imobiliar nu inseamna neaparat a construi bariere, ci mai degraba a stabili regulile de joc.
    Pe piata de bani imobiliara(pt ca este o piata de bani, cea mai sigura si cu randamentul financiar cel mai mare, asta daca ma intrebi pe mine) nu exista nicio regula.Asta in opozitie cu ce se intampla in sectorul financiar, de asigurari, bursa, etc.
    Vom capata respect atunci cand si noi(toti) vom arata respect pentru aceasta meserie!

  21. Popescu
    16 februarie 2010
    1. Dragos Dragoteanu
      16 februarie 2010

      @ POPESCU
      Nu te rog decat atat: cind nu intelegi de unde provin toti „mutantii” imobiliari care se pricep la de toate, RECITESTE CE AM SCRIS EU, inainte sa se produca „malformatiile” din piata imobiliara. S-ar putea, in multe cazuri, sa ai surpriza neplacuta sa vezi ca am dreptate!
      Pentru inceput, „ANL-ce tare e!”, poate fi pentru tine o lectura de mare actualitate. Acum inteleg de ce o preferi pe doamna Udrea si nu pe mine….

  22. Popescu
    16 februarie 2010

    Catalin, care e parerea ta despre Prima Casa, atat din punctul de vedere al celui care beneficiaza de program, cat si ca masura a Statului?

  23. Catalin
    16 februarie 2010

    Am adus in discutie mai devreme asociatiile profesionale din domeniu, ma refeream in mod deosebit la una care reprezinta interesele agentilor, si spuneam ca are sanse sa te reprezinte ca agent in fata clientilor si a colegilor, pentru ca iti va fi mai usor sa ai ,,incredere ,, intr-un coleg care face parte dintr-o asociatie, decat intr-un neica nimeni.
    Chiar daca la conducerea APAIR este un fost ARAIst, un dinozaur din vechea garda in persoana dlui Negulescu, lucrurile se misca in directia buna…pana acum.
    Si aici dle @Clenciu v-ati sesizat gresit, nu ati inteles la ce asociatia ma refeream, nici nu-mi trecea prin minte asociatia pe care o conduceti pentru ca este asociatia SRLurilor din imobiliare care nu are legatura cu vointa si putinta agentilor, unde agentul este ultima persoana care trebuie eliberata de pe plantatie, nici vorba de drept la vot, care pana acum s-a evidentiat doar prin scandaluri si fraude. Va doresc sa reusiti dvs sa dovediti contrariul, dar ma indoiesc .
    Altfel, daca va uitati intr-o oglinda, sunt de acord cu marturisirea facuta si o iau drept autocaracterizare pentru o asociatie abstracta.
    Normal ca sunt pareri personale, normal ca este dreptul meu prin constitutie la libera exprimare, cu atat mai mult ca nu jignesc pe nimeni.
    Ati facut o remarca ,,Vom capata respect atunci cand si noi(toti) vom arata respect pentru aceasta meserie!,,… nu meseriei trebuie sa-i aratam respect, oamenilor care fac meseria,agentilor, trebuie sa le aratam respect si celor care beneficiaza de ea (clientii nostri), si asta se poate face doar de catre aceia care reprezinta interesele agentilor.
    Vedeti, aveti tendinta, facand parte dintr-o asociatie abstracta (compusa din SRLuri) sa faceti referire tot la lucruri intangibile si nepalpabile, adica la meserie.
    …la care repect va referiti ? asta din punt de vedere emo.

  24. Catalin
    16 februarie 2010

    @Popescu
    Programul Prima Casa, cand am auzit prima data de el m-a dus cu gandul la ,,ia uite am primit o tema noua pentru acasa,, . Senzatia asta persista si azi, eu nu am facut tranzactii pe subiectul asta pentru ca trebuia sa ma abat de la regulile jocului pe care mi le-am impus ca agent. Pentru oamenii care apeleaza la program este OK cu toate ca am inteles de la brokeri de credite (colaborez cu Credit Zone) ca sunt banci care se aproprie mult de conditiile Prima Casa. Este un program social, sunt ,,interese paranormale,, de urmarit in urmatoarea perioada a ,,unora,, care trebuie sa-si vanda materialele de constructii iar altii (daca nu aceiasi) trebuie sa-si construiasca proiectele sau sa le continue. Nu cred in grija pentru forta de munca, este ceva adaugat ca sa ne indoim din punct de vedere emo.
    Stiu sigur ca proiectele din LOCATIE LOCATIE LOCATIE nu au probleme sa se vanda, chiar daca nu sunt temninate sau incep de maine sa sape groapa de fundatie.

  25. Cornel Balan
    16 februarie 2010

    @ CATALIN

    Tu pari un tip super ok..ti-am urmarit posturile.
    Unele sunt foarte PERTINENTE..dar uneori.”parca vorbesti din carti americane”

    Am fost anul trecut..ianuarie 2009..cand criza isi arata coltzisorii..la o intalnire cu un „om greu in imobiliare” din AMERICA asta..:)) adus de o mare…agentie/companie/franciza etc …spune-i cum vrei..

    Totul s-a rezumat la incantatii tembele !!
    ” NU MAI VREAU SA FIU SARAC!!”
    „SUNT CEL MAI BUN CEL MAI BUN”!

    EXPUI FRUMOS..LOGIC DAR INCEARCA SA FII MAI REALIST:)
    TOATE CELE BUNE!

  26. Robert (Dobrescu)
    16 februarie 2010

    Bun subiect. In general e mai bine „sa ai'” decat „sa nu ai”. dar decat sa ai ceva „prost” e mai bine sa „nu ai”. Definitia tipica pentru ceva „prost”: teren agricol „campo” cumparat la pret de „investitie” in 2006-2007. Alt obiectiv „prost”” apartament achizitionat in periferia capitalei la pret de centru.

    1. Dragos Dragoteanu
      16 februarie 2010

      @ Robert Dobrescu
      Ce,impotentii nu au? AU!…Stii care-i culmea consolarii? „NU SE MAI SCOALA EA,DAR CE FRUMOS ATARNA!”. Asa e si cu a avea si…a nu avea.Ma rog,parerea mea.

  27. Cristian Clenciu
    16 februarie 2010

    @ Catalin
    Am inteles de prima data la cine va referiti!
    Eu nu discutam punctual, ci la ceea ce ar trebui facut in domeniu. Ca face x sau y are mai putina importanta, important este sa se intample.
    Daca discutam de ARAI ca si SRL-uri este cam tarziu intrucat in formula actuala ARAI mai functioneaza doar pana la 26 martie a.c., data de la care asociatia va deveni una profesionala. Adica a agentilor imobiliari. Si asta este o certitudine!
    In alata ordine de idei, pe data de 25 martie a.c. are loc Conferinta Nationala a Agentilor Imobiliari din Romania. Dupa cum vedeti vorbim tot de agenti.
    Si vorbim si de o lansare a unui draft de lege, cea a activitatii imobiliare, unde agentii sunt chemati sa-si exprime punctul de vedere.Este o lege capitala pentru acest domeniu si ceea ce este important este ca ea sa fie scrisa de agentii imobiliari.
    Credeti ca nu meseria ar trebui in primul rand respectata si apoi agentul(lucru ce vine de la sine).
    Oare dvs. puteti respecta un agent care va prezinta o proprietate aflata la o alta adresa decat cea care v-a comunicat-o, care vede o proprietate pentru prima data cand v-o prezinta si dvs sau care isi negociaza contractul cu cealalta parte in fata dvs.? Si in aceste situatii vedem si respectul agentului fata de dvs(ca si client).
    Sunt lucruri care nu pot fi realizate decat prin reglementari, indiferent ca ne place acest lucru sau nu.Si decat sa asteptam sa ne trezim cu reguli aberante(cum s-a mai intamplat), mai bine cerem profesionistilor din domeniu sa le scrie.

  28. Cristian Clenciu
    16 februarie 2010

    Cred ca am deturnat mesajul postului si imi cer scuze!
    Si eu sunt de parere ca mai bine *sa ai*, pentru ca mai devreme sau mai tarziu capata valoare.
    Asta daca nu vorbim de intravilan in mijlocul campului sau daca nu vrem sa vindem teren agricol la mp.

  29. Catalin
    16 februarie 2010

    @Clenciu
    Conferinte, transformari ale ARAIului asta este propaganda de 2LEI pentru mine, acelasi limbaj de lemn fara rezultate.
    Sa discutam serios cand aveti rezultate reale.
    Zvonuri au mai fost si acum 2 ani, si acum un an.
    Credibilitatea vostra este ZERO.
    Mai bine mergeti si voi pe ,,burta,, cum a facut APAIR si incercati macar sa ne surprindeti.
    Cu BLA BLA BLA nu se face primavara chiar daca anotimpul sta la usa.
    Iar cand folositi expresia ,,certitudine,, , o faceti emo sau imo ?

  30. Cornel Balan
    16 februarie 2010

    A AVEA SAU A NU AVEA..ASTA-I INTREBAREA:)

    DA..e de preferabil sa ai..la o prima analiza!
    DAR DACA ACEL „avut” iti produce mai multa baguba decat „a nu avea”..ma refer la taxe..impozite..cheltuieli administrative..costuri finaciare (daca …AI… prin credit de ex..) este preferabil SA NU AI!
    E bine sa ai acel bun totusi daca ai CERTITUDINEA ca in timp…valoare acelui bun va creste..incat sa acopere..”pierderile” anterioare..
    Dar cine poate avea in ziua de azi..CERTITUDINEA?:)
    „Matematica” finaciara.. simpla..

    1. Dragos Dragoteanu
      16 februarie 2010

      @ Cornel Balan
      Cornele,rugaminte,pe blogul meu esti binevenit oricind in trei conditii de baza!
      1. Sa te „aduni” inainte sa scrii, astfel incit sa nu ai „fuga de idei” si sa deviezi de la subiect;
      2. Ai dreptul sa comentezi orice articol de-al meu cum vrei,asa cum crezi de cuviinta, numai daca-l citesti de doua ori;
      3. Orice comentariu pentru terti vreau sa aiba fluenta si sa fie fara jigniri, catalogari sau…”diverse”.
      Repet, nu am nimic personal cu tine, tot ce-ti cer este sa-ti pui in valoare calitatile, nu „pubertatile”!
      MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU INTELEGERE SI RESPECT FATA DE TOTI CEI IMPLICATI!

  31. Dan
    16 februarie 2010

    udrea vs restul am pariat 1 solist si am „cistigat”
    prima coasa vs piata imobiliara = K.O. in repriza a 2-a

    1. Dragos Dragoteanu
      16 februarie 2010

      @ Dan
      Rog respect Dane,Statul Roman are nevoie de bani,bancile straine au nevoie de clienti pentru credite garantate,piata imobiliara are nevoie de aer.Pentru Udrea e mana cereasca programul Prima casa,varianta Blonda.”Cine imparte,parte-si face!”.

  32. Popescu
    16 februarie 2010

    Dan, ai castigat?
    Preturile astea sunt pentru apartamente care vor fi livrate in 2015-2020. Eu zic ca sunt sanse sa nu se termine niciodata avand in vedere preturile.
    Bafta celor care au curaj sa se bage

  33. Popescu
    16 februarie 2010

    Da, Dragos, eu sunt de acord sa te iei de iei de ei -indiferent ca se numesc Isarescu sau Udrea- numai ca ai mai folosit in unele cazuri si argumente eronate. Eu la argumente te-am mai contrazis

  34. Popescu
    16 februarie 2010

    Oricum, e jenanta faza cu Udrea: daca incepe sa fluture preturi de 19k garsoniera, cine dracu se mai duce sa isi cumpere de la dezvoltatorul Y la 50-60k?
    Ca nu conteaza ca nu sunt realizabile, creaza un blocaj la nivel emo.

    Baietii cu asociatiile ARAI, APAIR, Cristian Clenciu, Catalin si altii, poate va adunati fortele risipite in certuri inutile, sa faceti o scrisoare deschisa Dnei Udrea, sa ii explicati chestia cu factorul psihologic pe piata imo..

    1. Dragos Dragoteanu
      16 februarie 2010

      @Popescu
      De asta ma voi ocupa eu in direct la televiziune! E o chestiune de zile.Pana atunci nu uita ce te-am rugat azi-dimineata,fiindca eu nu glumesc.

  35. Valentin Ionescu
    16 februarie 2010

    @Dragos #26
    Sinteza a tot ce s-a scris pana acum si adevarul gol-golut! Nu stiu daca se putea enunta mai bine decat ce ai scris tu acolo. Ca principiu, e bine sa o ai, dar degeaba o ai daca i-ai facut si parastasul de 1 an 🙁 . Adica depinde foarte mult de ceea ce ai si ce stii/poti sa faci cu el 😀 . De asta ziceai Dragos ca e mica de tot diferenta dintre imo si emo? Pentru ca in cazul asta, da, clar ca e nesemnificativa.

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @Valentin Ionescu
      Te-ai prins!…

  36. Popescu
    16 februarie 2010

    Te referi la adresa de mail? Din comoditate am scurtat-o, nu din alte motive

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @Popescu
      Stii tu Popescu la ce ma refer,deci, fa-te ca pricepi.

  37. Dan
    17 februarie 2010

    Dragos, mare atentie cum pui problema, caci elena din troia este pe un capital de imagine pozitiv incredibil in momentul asta prin declararea preturilor. A cistigat atit din partea celor care beneficiaza de anl cit si din partea celor care cred (pe buna dreptate, ca preturile sint inca umflate cu pompa la coteturi comuniste).
    prima coasa a tinut preturile speculative iar acum elena culege lauri afisind preturi normale, iar vina o sa cada asupra lacomilor de vinzatori (atit dezvoltatori cit si proprietari de locuinte comuniste), ai grija unde te asezi si mai ales cum pui problema pt ca efectul sa nu fie de bumerang … ideea este ca prima coasa trebuie exterminat.
    din cei 500 milioane trasi la anl din prima coasa (cu siguranta or sa fie trasi fara mari probleme) „imobiliarii” o sa se aleaga cu praful de pe toba din – aviz celor care au sustinut mizeria asta si s-au bucurat ca niste copilasi nauci, ca sa nu injur pe aici.

    @Popescu unul din noi se afla intr-o mare eroare, este foarte posibil sa fiu eu acela, dar din ce am citit si vazut declaratii este vorba strict de locuintele deja construite si locuite in aceasta prima faza de atragere a 500 milioane din prima coasa. Abia pe urma din acesti bani o sa fie construite alte locuinte…care o sa fie locuite in primul an prin contract de inchiriere si apoi cumparate, nu este vorba de aconto pt locuinte care vor fi construite ulterior…

    Banii acestia, 500 milioane, atrasi de la banci prin prima coasa nu intra in economie ca sa fie rulati ci se duc la bugetul de stat, adica pierde toata lumea… mai putin cine trebuie sa cistige

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @Dan @Popescu
      Euroest nu se ocupa de Prima casa! Deci,pentru mine,e egal cu zero!
      Evident ca,banii ajung de unde au plecat,la Stat,cu mentiunea ca se va construi din ei si un teren de golf la Snagov,cu o singura gaura,mai mare,LA BUGET!…
      Pentru Popescu,cu dedicatie speciala,si banii/profiturile bancilor comerciale straine ajung in final tot de unde au plecat,in strainatate! Sponsor UNIC – BNR,regizor – scenarist Mugurel Constantin Isarescu.

  38. Dan
    17 februarie 2010

    p.s. coteturi vine de la multe succesuri

  39. Popescu
    17 februarie 2010

    Analistul imobiliar Ureche, la Money Chanel:
    -ANL nu reprezinta o competitie pentru piata imobiliara, nici calitativ nici cantitativ
    -lista de preturi a lui Udrea nu va avea impact asupra preturilor pe piata imobiliara
    -multi ANListi vor prefera sa nu le cumpere chiar si la pretul asta pt ca e mai ieftin sa stai cu chirie
    -Prima Casa este cel mai important program al autoritatilor dupa revolutie

    Asta e imobiliar de-al vostru, cine e, nu stiu, nu-l cunosc.
    Nu sunt de acord cu el decat partial.

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @Popescu
      Are dreptate,cu exceptia faptului ca este AL DOILEA program imobiliar ca importanta,dupa Revolutie.Primul a fost imediat dupa Revolutie,cand s-a permis cumpararea apartamentelor de la Stat (Romconfort).

  40. Popescu
    17 februarie 2010

    Dan, se poate sa fii avut dreptate amandoi dar partial.
    Lista lui Udrea mi se pare dezastruoasa pentru piata imobiliara, nu neaparat datorita vreunei competitii reale a ANL, ci ca efecte psihologice. Oricum erau oamenii blocati mental in a lua decizii, daca le mai bagi si cate una din asta, i-ai blocat definitiv.
    Or sa se inscrie 200,000 de oameni la ANL, si or sa astepte cu speranta ca poate prind si ei ceva.

    Nu cred ca Udrea va castiga mare capital electoral decat din partea celor 20,000 de oameni care beneficiaza direct.
    Restul or sa stea pe margine si sa injure pentru ca stiu ca preturile astea sunt doar pentru o mica gasca, si ei nu au acces.

  41. Popescu
    17 februarie 2010

    Dragos, eu iti sugerez deasemenea sa soliciti pe cale oficiala si o audienta la Dna ministru. Uite, la afirmatia asta, eu as avea multe sa-i explic:

    „Apartamentele ANL vor avea acelasi pret fie ca se afla in Uricani sau Piatra-Neamt, fie ca se afla in cel mai mare proiect de acest gen construit in Bucuresti – Constantin Brancusi – format din peste 1.600 de apartamente, deoarece „noi construim cu acelasi pret si in Bucuresti si in tara”, a spus ministrul Udrea.”

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @Popescu
      „Hraneste-te” cu ce am scris eu la „Dictatura imobiliara”,primul editorial de pe blogul meu. Trist,dar adevarat!…A INCEPUT.

  42. funky -client planorama
    17 februarie 2010

    salutare la toata lumea. nu am interese imobiliare care sa ma avantajeze de vinzarea caselor anl. din punctul meu de vedere daca se vinde (la pret de dumping) casele anl se incaseaza banii si se construiesc alte case totul e foarte ok. chiar mai ok decit m-am asteptat de la capsorul blond al d-nei udrea. restul ca se blocheaza ca … ca… aiureli. oricum totul e blocat (si vad ca si D-l Dragoteanu si altii spun asta). si oricum nu se va debloca curind. Imi pare rau stimabile domn popescu dar cred ca cea mai mare parte a terenurilor pe care le aveti nu o sa le vindeti vreodata sau poate cindva o sa le vindeti la pret de dumping. Partea buna e ca le puteti lasa mostenire. Si inca ceva din economia reala : e destul de naspa si nu sunt foate convins ca in trim 1 2010 macar se va opri caderea. si inca ceva : atentie mare la GRECIA. daca cade ptr. noi caderea Lehman Brothers a fost joaca de copii ptr. ca vom fi loviti direct de un taifun inimaginabil. preturile de azi la bursa sau la imobiliare vor fi o amintire placuta.

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @funky
      Grecul fura,dar nu si-o „fura” singur!…In Romania si …Israel,e „parfum” pe linga ce s-a intimplat la greci.Acolo se practica principiul „care pe care”.Daca nu fura Guvernul elen,fura cetateanul de rind,daca nu,se inteleg si fura organizat! AMINDOI! Grecii au dat m… la UE! Asta mi-a spus-o un client grec,acum cateva zile in biroul meu.Pana s-au prins „bivolii”,s-au epuizat fondurile europene.

  43. keep it simple
    17 februarie 2010

    Pentru ca piata imobiliara sa iasa din impas este nevoie cel putin de:
    – impozite pe terenul agricol si intravilan (cu majorari in cazul neutilizarii lui)
    – impozite majorate (penalizatoare) pentru spatiile si cladirile neutilizate
    – disparitia aberatiilor de tipul programelor ANL, prima casa si alte asemenea idei cretinoide

    Cum toate aceastea par foarte departe atat de dorintele politicienilor cat si de cele ale oamenilor de rand nu-mi ramane decat sa sufar pe mai departe in aceasta tara maro.

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @ keep it simple
      Subscriu,dar sa sufere altii,eu am suferit destul!

  44. Dan
    17 februarie 2010

    Popescu, atit psihologic cit si practic e k.o. problema. Preturile nu reprezinta o problema in sine, pt ca sincer vorbind se incadreaza in normal, problema o constituie momentul catastrofal ales, atunci cind preturile din piata au fost tinute la un nivel mare, speculativ, in total dezacord cu realitatea, tocmai prin aceasta mizerie de prima coasa. Deci prima coasa a tinut preturile sus prin manipulare, ca pe urma sa vii cu preturi normale care apar „nemaipomenite” si sa le vinzi ca pe piinea calda in comparatie cu celelalte umflate cu pompa.
    Daca nu era mizeria asta de manipulare, prima coasa, acum preturile erau stabilizate conform cerere-oferta probabil pe la 20-25 k per garsoniera la blocuri vechi, 2 cam 25-30 etc. astfel incit nu exista un soc psihologic si nici practic nemaipomenit mai ales in contextul in care deja erau tranzactii pe credite normale plus bani cash.
    Bancherii o sa rezolve din pix garantiile, guvernul mai face rost de inca juma de miliard pe garantii prima coasa, populatia este multumita ca guvernul e de partea lor si a scazut preturile nesimtitilor de speculanti (ei ce zici, cum suna… jos mogulii – imobiliari), piata devine blocata pina cind preturile se vor alinia la normalitate, banii nu o sa mai circule in piata, vinzarile la ace brice si carice – kaput, micii intreprinzatori arsi pe rug ca cine mama dracului le-a dat lor voie sa existe si sa faca concurenta la monopolurile care au dat parandaratu „statului” roman, uraaaaaaaa sa inceapa paranghelia la spitalul de nebuni.

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @Dan
      Tine-te bine Dane,urmeaza „statia”-DICTATURA IMOBILIARA,cu „peron” la alegere.Falimentul nu e o optiune,insolventa e provizorie!Scapa cine poate.Imobiliarele nu sunt pentru oricine e emo!

  45. Popescu
    17 februarie 2010

    Funky, asa e, nu se vinde nimic, totul e blocat, numarul de tranzactii e zero, notarii s-au inscris pentru ajutoare de somaj, ce se va construi in urmatorii 20 de ani se va construi in aer si nu pe pamant

  46. funky -
    17 februarie 2010

    @popescu. de fapt eu va sugerez sa va ganditi serios la posibilitatea de a cultiva zarzavaturi si castraveti(mai ales ca sunt bulgari prin zona).cred ca sunt mai mari sanse sa faceti bani din agricultura(oricum se prefigureaza o criza a mincarii) decit din terenuri in urmatorii multi ani. daca UE nu baga bani la greci cred ca multa lume se va apuca de agricultura in curind.

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @funky
      Eu sunt pregatit si am pregatire de specialitate.Doar nu am terminat Institutul Agronomic degeaba…Am prevazut „apocalipsa” imobiliara a ta si incep sa cultiv porumb in Piata Victoriei.O sa-l invit pe Popescu la „porumbe ferte”!

  47. Popescu
    17 februarie 2010

    Funky, eu sunt convins ca esti foarte suparat pe ce ai patit la Planorama, dar nu trebuie sa dai pe afara
    In plus, il superi foarte tare pe Dragos care e in cautare de terenuri prime location, si s-ar putea sa il enerveze chestia cu castravetii in Piata Victoriei

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @Popescu
      Ocupa-te de problema ta Popescule,ca de mine ma ocup eu.

  48. liviu m
    17 februarie 2010

    cunosc un individ care are o vorba, „cand o sa curga sange pe strazi, eu o sa cumpar”.

    1. Dragos Dragoteanu
      17 februarie 2010

      @liviu m
      Spune-i ca o sa cumpere trotuarul ! O sa-i placa replica,dar il pierzi de client.Trimite-l apoi la Euroest,ca-i dau eu singele la propriu sa nu piarda „oportunitatea”.Multumesc anticipat.

  49. florin
    17 februarie 2010

    @liviu m,
    e o vb din batrani, prietenul tau trebuie sa platesca drept de autor=)),
    citez din memorie,
    cand lumea se distreaza eu vand , cumpar cand este razboi!!!!

  50. Dan
    17 februarie 2010

    Dragos, corect, scapa cine poate, doar ca eu generalizez, un pic, si spun ca din tara scapa cine poate … am prezis inca de anul trecut de cind a aparut prima coasa ca o sa puna pe butuci sectorul imobiliar (exceptie locatiile care inca mai produc bani – din ce in ce mai putine).
    Ah ce istet am fost prin 2006 ca am vindut terenul si mi-am luat un spatiu comercial … acum pot sa-ti fac concurenta la porumb fiert si sa-l vind perpelit la gratar, am studenti si elevi linga, asa ca o sa mearga din plin… vorba lui Popescu … ma reinventez: un pol stiuletele prajit la carbuni, hai neamule care cumperi ca e super-oferta de criza

  51. Cornel Balan
    18 februarie 2010

    @ Dragos Dragoteanu (30)

    Ok Dragos am inteles..

    Ciudat este insa ca toate posturile marca „Balan Cornel” le-ai considerat ..apriorii neadecvate..iar altele sub alte marci..dau exemplu Allan ( era de fapt o prescurtare de la Balan) au fost apreciat.
    Eu te-am respectat si te respect, am ainvatat multe de la tine asa cum si tu ai invatat multe de la altii. La..”altii ” ma includ si EU..cel putin in ceea ce privesc PROIECTELE REZIDENTIALE NOI.
    1) Nu am deviat de la subiecT chiar daca m-am exprimat mai „plastic” sau „indirect”.(.ASA CUM O FACI SI TU.)….ceea ce a parut poate o deviere de la subiect..
    2) Nu este nevoie sa citesc de 2 ori…uneori citesc chiar de 3-4 ori..:)
    3) Orice comentariu la „terti” a fost facut ca urmare a „reactiilor” lor, nu am „atacat” niciodata pe nimeni ..dar imi rezerv dreptul sa „contraatac” daca sunt jignit gratuit!

    Mi-am propus sa nu mai postez nicaieri sau sa interactionez fie si virtual cu persoane care ma jignesc gratuit.
    Dar atata cat am AVUT, AM si o sa AM ceva de spus in IMOBILIARE o sa o fac!
    Eram deja „MATUTUR IN IMOBILIARE” pe vremea aceea..am trecut de cca 10 ani de „pubertatea imobiliara sau intelectuala” 🙂
    MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU INTELEGERE SI RESPECT din partea tuturor celor implicati.

  52. Popescu
    18 februarie 2010

    Funcky, tocmai incepusem sa iau in serios ideea ta si sa ma documentez pe teme de cresterea castravetilor, cand ce sa vezi, dau este stirea asta. Si atunci imi zic, castravetii sa mai astepte, cumparam de la bulgari

    http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/prima-casa-2–creste-interesul-pentru-terenuri-11600.html

    1. Dragos Dragoteanu
      18 februarie 2010

      @Popescu@Funcky
      Popescu esti genial!…Fii baiat destept,ca tara „geme” de stiri ca asta DIN EXEMPLU TAU.

  53. Dan
    18 februarie 2010

    Popescu, cum e sa te imbeti cu apa rece 🙂 si sa te uiti la marmota cum inveleste ciocolata in staniol :)))))

  54. U(R)SUL
    18 februarie 2010

    Salut, doar am urmarit cateva zile ce s-a scris pe acilea, asa ca o sa ma intorc la inceputuri , l apostul lui Dragos:
    1. lacomia si incompetenta sunt o pereche mortala, la propriu si la figurat
    2. uitati-va in spate , de la improprietarirea lui Cuza, si reformele agrare facute de Casa regala , apoi la reforma pe dos a colectivizarii, cea mai eficienta forma de exploatare a pamantului agricol a fost concentrarea lui in mana cuiva care STIE si VREA, adica un arendas. Problema semnalata aici nu tine de imobiliare, ci de organizarea/harnicia/randamentul taranului roman, dar cel eficient este exceptia la tara; Dragos, pana la 14 ani am trait mai mult la bunicii din partea mamei in creierii muntilor langa Borsec, si chiar daca oamenii munceau tare de tot, randamentul cu mica proprietate era foarte mic, puneau porumb, faneata, grau, etc, iesea doar una din trei, restul nu, asa ca nu stiu daca poti sa il condamni pe omul acela care stie ca nu merita sa faca mica agricultura pe terenul de cateva mii/zeci de mii de mp. Acuma, ca e dobitoc si nu il da in arenda/concesiune sau ‘lucru in parte’ cum se numea pe la ai mei este intr-adevar de aratat cu degetul ca e capos si looser.
    3. il deplang
    4. respect si la mai mare !
    5. ghinion mare, si nepotrivire; daca nu au fost pe aceeasi lungime de unda, acesta era sfarsitul , previzibil. Partea cu vanzarea sub valoarea imprumutului tine de marsavia cu Legea falimentului personal, care in Romania nu o vrea nimeni sa se intample, si nici nu ai s-o vezi prea curand in vigoare. Cum se poate obtine promulgarea ei, daca nimeni din cei implicati (statul, bancile, pandacii de ocazii) nu vrea sa se intample?

    1. Dragos Dragoteanu
      18 februarie 2010

      @U(R)SUL
      2. Ma refeream la oamenii de la orase,in general,care au pus mana pe terenuri agricole mari si nici pe care nici nu-i intereseaza unde sunt in camp.Taranii muncesc si cu mana ce au,doar din respect pentru pamant!
      5. Ghinion poti sa spui c-au avut aia de pe Titanic,aici e si ceva nestiinta,ca sa n-o numesc prostie!

  55. Popescu
    18 februarie 2010

    Danutule, imbatatul cu apa rece..nu e chiar asa.
    Iti dau o chestie reala: in ianuarie 2010 am am avut mai multe vizionari decat in oct, nov si dec 2009 la un loc. In feb mai slabut din cauza vremii nefavorabile, nu stiu ce zic baietii in articol, ca nu te puteai misca din cauza zapezii..

    1. Dragos Dragoteanu
      18 februarie 2010

      @Popescu
      Nu uita de cele trei reguli de aur in vanzari imobiliare,Popescu.Daca-ti merge treaba cu ce ti-am trimis,sa-mi trimiti niste prajituri la Euroest,fara frisca si,in nici un caz,SA NU FIE DE LA COPOS! Nu intra de la nenea ala pe gatul meu! Si inca ceva…sper sa nu scuipi in ele inainte sa le ambaleze!

  56. Popescu
    18 februarie 2010

    Ursu, am si eu o intrebare, cat ar fi fair sa platesc pe proiectul de arhitectura al unei mansarde? Dar daca mansarda e in duplex (acelasi proiect de 2 ori)?
    Stiu ca „depinde”, dar am nevoie de ceva orientativ..

  57. U(R)SUL
    18 februarie 2010

    Popescu
    DEPINDE
    O sa iti spun cu cat fac EU acum o mansardare undeva in Nordului:

    Buna ziua
    Va trimit oferta de pret pentru mansardarea imobilului Dvs. din str. ……
    Pretul este calculat pentru o suprafata de aproximativ 160mp.
    Arhitectura : 11,5 E/mp
    Structura (pe metal): 8,5E/mp, expertiza se plateste separat – sigur va fi ceruta in CU;
    Instalatii : 6,0 E/mp;
    Oferta cuprinde Studiul de fezabilitate, intocmirea avizelor cerute prin CU , intocmirea si depunerea DTAC, realizarea PT si a DE, urmarire de santier.
    Cu stima
    arh …….

    Omul a acceptat , am dat in lucru deja la colaboratorii de structura casa.
    Daca ai ceva repetitiv, prima lucrare are valoarea de mai sus; la doua pana la zece repetari ai reducere de 50 procente aplicate numai repetitiilor, iar daca repetarea este mai mult de zece ori ai reducere de 70 procente.

    Succes

  58. Adrian
    18 februarie 2010

    Asa e afacerea imobiliara nu e pentru oricine…e pentru cei care sunt fara scrupule, si nu isi pun problema ca oamenii nu au bani si se indatoreazape 30 de ani si eventual ajung in strada din cauza unor rechini ca tine …e plina tara de rechini escroci ca tine insa doar citiva sunt destul de smecheri ca sa faca profit…iti urez faliment rapid!

    1. Dragos Dragoteanu
      18 februarie 2010

      @ Adrian
      Iti inteleg frustrarea Adriane,dar eu nu sunt rechin,sunt o hiena imobiliara.Cand mai vrei sa faci afaceri imobiliare in viitor,apeleaza la specialisti,nu la „prieteni”.Ai un mesaj cumva si pentru Isarescu,ingerul pazitor al tau?

  59. Popescu
    18 februarie 2010

    Dragos, articolul respectiv este facut de Imopedia, gazda noastra, si in esenta spune ca a inregistrat o crestere a cautarilor de terenuri pe site astfel: cu 50% fata de ianuarie si cu 100% fata de decembrie.

    Eu o iau ca pe o statistica. Nu inseamna nici ca va creste pretul terenurilor, nici vanzarile, ci spune ca e o crestere de interes.

    Eu ii cred, pentru ca eu insumi am experimentat o crestere semnificativa a vizionarilor in ianuarie. In februarie, din cauza vremii nu a fost cazul, dar daca coroborez cu informatia de la Imopedia eu inteleg ca lumea sta acasa la caldurica si face cautari pe internet. Cand se va face vremea frumoasa, ma astept din nou o crestere de vizionari.

    Ar fi foarte interesant daca ne-ai spune si tu ce semnale ai in ianuarie si februarie in ceea ce priveste: interesul (telefoane), vizionari, tranzactii.

    1. Dragos Dragoteanu
      18 februarie 2010

      @Popescu
      Doar pentru tine,in fiecare dimineata la ora 09.00 impart personal cel putin 2-3 cereri de”caciula”-agent de vanzari. ATENTIE! Cereri,nu oferte! Mai mult,tai facturi mai multe ca anul trecut,cu valori mai mari.Nu se vizioneaza decat ce merita,ca orice roman are ceva de vanzare in imobiliare si EUROEST nu e agentie de turism! Mergem la „punct ochit-punct lovit”,ca doar suntem o „haita” de „hiene” imobiliare care se respecta si ataca ce stie ca poate sa „doboare”/tranzactioneze. Nu sunt strain de nicio afacere imobiliara importanta din aceasta piata de mare perspectiva, pentru cine intelege ceva din ea.D-aia,imobiliarele nu sunt pentru oricine.Asteptam primavara cu mare incredere in viitor! Ti-a placut?

  60. Popescu
    18 februarie 2010

    Dragos, o sa iti trimit si un tort. Nu uita ca si tu imi esti dator cu ceva daca faci finantari ieftine

    1. Dragos Dragoteanu
      18 februarie 2010

      @Popescu
      Maestre,se lucreaza la ideea ta,dar nu pentru Euroest,pentru alta firma din grup. Noi muncim,dar si gindim!

  61. Popescu
    18 februarie 2010

    Dragos 🙂 am banuit eu ca e activitate intensa, mi-ai ridicat moralul

    Numai Dan se joaca cu marmotele, Funcky cultiva castraveti la Planorama..

  62. Papagalul Imobiliar
    19 februarie 2010

    domn’ Dragos cu tot respectul care mi se cuvine vreau sa-ti spun ca m-am ras iar din nou… adica cum ? teoretic ai o profesiune liberala dar practic esti plin de aspiratii socialiste… nu mai poti tu de nevoiasi si de pulimea care plateste… te umfla fiorul echitatii si egalitatii de sanse… hai sa-ti dezleg misterul: matale faci gargara populista pentru ca ai aspiratii politice, ti-ar placea un loc moale de parlamentar… daca a putut gigi ….

    am citit cu interes comentariile unor inapti de pe blog care se dau cunoscatori. cine nu intelege cat de benefice pentru deblocarea economiei sunt programele Rabla, Prima Casa , sustinerea cursului valutar, garantarea unor finantari de catre Stat , a avut mare ghinion in viata si inca locuieste cu socrii sau cu vreo matusa senila ….

    cu programele astea, intr-un an o sa aiba de lucru si JUCATORI ca dragos dragoteanu care habar n-au sa vanda dar au bulan de d-astia cu carlionti care au malaiul. daca se misca treaba se intorc si astia , daca nu , vanzatorii astia de aprozar o sa moara de foame cu toate impresiile lor jucatori imobiliari…

    @popescule cred ca te-am spreiat cam tare , esti printre putinii din zona asta care dau semne de activitate cerebrala… nu esti chiar in parametrii dar…

    1. Dragos Dragoteanu
      19 februarie 2010

      @Papagalul Imobiliar
      Intre imo si emo nu e decat un pas.Te felicit,maestre,tu l-ai facut deja!

  63. Dan
    19 februarie 2010

    Popescu, tu inca incurci rau de tot palierele si automat raspunsurile: la nivelul kamikaze prima coasa, marmota inveleste ciocolata in staniol iar preturile sint in picaj liber … nu ezista comparatori nici daca pui capcane sa le rupi picioarele. Dragos da raspunsuri pe un alt palier decit prima coasa iar acolo nu ma prea intereseaza decit la nivelul informare generala pt ca nu are legatura cu pamintul ci cu particulele aflate in suspensia stratosferei, care nu ma ating pe mine si nici nu dicteaza o directie pt 99% din piata imobiliara (stai sa vezi ce sare Dragos acum 🙂 ). Oricum chiar si acolo este problema mare cu blocajul pietei care se adinceste nu rau ci devine catastrofal …
    Din pacate-ti spun ca imobiliarele devin un domeniu mort (vezi ca nu am nici cea mai mica urma de bucurie cind spun asta), in fapt deja e mort dar acum incepe sa capete culoare si miros … daca tara asta se duce de ripa cel putin la nivel social, ai impresia ca imobiliarele o sa capete avint?!!!! poa sa vina ionut popescu cu mama si cu tata lu prima coasa insotita de flacara violet ca oricum e kaput… salarii mici, pensii mici, venituri mici, somaj in crestere iar incepind cu anul asta mai trebuie sa incepem returnarea datoriilor facute cu o cazia alegerilor, rezulta ca o garsoniera in berceni o sa ajunga la 90 k iar un teren in pipera sau prelungirea ghencea cel putin 1000 iuroi/mp in timp ce lumea o sa se calce in picioare ca sa liciteze pe el … ce ti-e si cu marmotele astea, mai ceva ca basescu in campania electorala.
    Scapa cine poate…

    1. Dragos Dragoteanu
      19 februarie 2010

      @Dan
      Maestre,ai intuit corect,EUROEST NU SE OCUPA DE PRIMA CASA! Deci,fiecare cu imobiliarele lui.

  64. liviu m
    19 februarie 2010

    @all, euroest prin dragos si echipa lui, joaca in alta liga. Sunt investitori in piata, rechinii imibiliari, dar cine nu ar fi rechin acuma, cand poti negocia preturile proprietarilor si cand ai bani? Ca bani sunt de investit! Intrebati si voi printre prietenii din banci, si-au facut planul pentru depozite bancare pentru tot anul!
    cand dragos spune ca imparte dimineata 2-3 cereri primite, eu il cred! acu’ se pune presiune pe vanzatori, prin toate mijloacele posibile. si eu fac asta! asta e piata!
    @popescu, unde ai tu terenurile alea de vanzare?

  65. U(R)SUL
    19 februarie 2010

    @ dragos, la 54
    2. aha, da, la cei de la orase se aplica intr-adevar ceea ce spui tu; partea interesanta e ca multi din acestia sunt de-abia prima sau a doua generatie stramutata la oras, si ce repede au pierdut instinctul harniciei !
    Imi mentin parerea asupra eficacitatii, nu e suficient sa ai vointa sa lucrezi pamantul ( ceea ce oamenii de la tara doresc, fara indoiala ), dar nu intotdeauna este si putintza 🙁
    5. nestiinta, da; prostie, e prea mult spus, poate delasare si blegeala ca nu s-au informat mai mult cum puteau sa contracareze loviturile din partea cu executarea si urmarirea.
    @Popescu
    Stimabile, esti interesant, dar nu cred ca ai facut bani de terenurile pe care le vinzi acuma urmand obedient trendul; uneori ai mai mai inotat si impotriva curentului, nu-i asa? Altfel, curentul proorocit de Dragos este apocaliptic, dictatura imobiliara este ceva care are sanse mari sa se petreaca, dar asta va fi regula, oamenii capabili sunt exceptia, si eu cred ca majoritatea celor care isi mai rup cateva minute pe zi pentru a scrie aici sunt capabili sa citeasca printre randuri si sa faca treaba, lasand turma in treaba ei.

    1. Dragos Dragoteanu
      19 februarie 2010

      @U(R)SUL @ Popescu
      Va confirm oficial ca,”TURMA” IMOBILIARA EXISTA,sta compacta si e tinuta in „cerc” de cainii statului.NOI,jucatorii din real estate,nu facem altceva decat sa asteptam „transhumanta”….Vine primavara,deci,Doamne ajuta!

  66. Dragos

    O intrebare puerila, naiva etc, catalogheaz-o cum vrei tu :

    Asta ti-ai dorit de la acest post ? – O discutzie strict intre cativa care au 10 terenuri si nu stiu ce sa faca cu ele si intre altii care au banii de 10 terenuri dar nu stiu ce sa faca cu ei??

    Credeam ca vrei ceva „mai” constructiv si de ajutor maj. – jucator, client dar si unul care cauta info., care are nevoie de „instructie” etc.
    Din afara se vede ca un ring in care ai invitat matahale sa-si masoare neuronii lenesi, altii sa-si arate bicepsii stafiditi si amarati.

    De ce nu postezi si articole care:
    – sa nu vizeze o anumita categorie,
    – care sa nu ceara neaparat comentarii – pt ca unele idei constructive si de instruire in tainele Imo pot fi luate ca atare si nu dezbatute si transformate in K1,

    Exista si „teorie” constructiva (stiu ca urasti termenul /;) ) si mai exista posibilitatea de a-ti exemplifica abilitatile …. nu cred sa fie vreunul care sa o inteleaga gresit, ca o falsa modestie etc, pt ca Brand-ul vb de la sine…cu bune cu rele, dar este.

    1. Dragos Dragoteanu
      19 februarie 2010

      @Ionut
      Mosule,bati cimpii pana se uneste cerul cu pamantul!…Daca nu-ti place ce citesti,schimba „programul” ca nu costa nimic.Ai venit tu cu ceva concret si noi am dat-o in diverse? A fost cineva pe blogul meu care nu a primit raspuns la o problema? Da,te rog,exemple concrete si vorbim,altfel te rog,scuteste-ne!Multumesc.

  67. mike
    19 februarie 2010

    Pt. Dragos. Sunt unul care te sustine (iti sustine ideile) pe forum si consider ca ceea ce ai spus in disertatie e corect. De la EXTAZ la AGONIE si invers e numai un pas.
    Am sa va spun o poveste din alta industrie AUTO. Am lucrat in auto vreo 9 ani si acum 1 an am fost disponibilizat. Motivul:Am fost catalogat NEGATIVIST si le-am spus ca a avea masini pe stoc e falimentar, si ca anii care vor urma vor fi duri pentru ca piata a crescut artificial. Le-am facut o mica demonstratie prin care am arata ca piata auto a fost sustinuta artificial de: 1. Taxa de prima inmatriculare care a blocat vanzarea de masini vechi. 2. Programul Remat (Rabla) 3.Finantarile nu erau dacat catre masini noi. 4. Inconstienta si aroganta ca nu putem decat sa crestem ca venituri si in nici un caz nu putem sa scadem deoarece ne aliniem la UE… erau pe toate posturile. Totodata dealerii angajau pe oricine dar cu salarii mici pentru ca oamenii buni sa poata fi eliminati usor. In 2007 criza in auto incepuse numai ca se cosmedizau toate rapoartele si in APIA noi cresteam ca fat frumos! In vara lui 2008 totul s-a prabusit. Cel care m-a dat afara a fost si el dat afara si dupa el s-a mai schimbat o echipa de management. Toti repeta in continuu aceeasi placa cu 2007, si cat de bine era atunci. Intrebarea mea pentru dumnevoasta: daca era asa de bine atunci, de ce e asa de rau acum, si unde e adevarul? Extrapolati acesta intrebare la imobiliare si demonstatile cu argumente celor care spun ca mai rau nu se poate, ca raul poate fi foarte mare!!!
    PS: Acum am mica mea firma si sunt mult mai liber si fericit. Sunt la inceput dar decat minciuni si lichele care pupa unde scuipa mai bine tu pe SABIA ta!

    1. Dragos Dragoteanu
      19 februarie 2010

      @mike
      „Daca era asa de bine atunci (in 2007 ),de ce e asa de rau acum?”
      In imobiliare e la fel ca pe piata auto,chiar mai rau!…De unde vine raul? De la criza…EXCLUS! Raspunsul meu e simplu;de la lipsa valorilor umane autentice in piata vanzarilor.Fii atent! Prin „mana” mea de ANTREPRENOR IN VANZARI IMOBILIARE,au trecut in 15 ani citeva sute de agenti de vanzari.Daca ma intrebi astazi:cati ti-au placut cu adevartat si au ramas in memoria ta?,rasunsul meu imediat este:maxim 2 % din ei! Cred ca acest procent spune tot despre oameni,atitudinea lor,mentalitatea lor etc.La Euroest a fost permanent scola de formare profesionala,fara nicio exagerare.Oameni care ma injura astazi recunosc acest lucru,fosti angajati/colaboratori Euroest,atunci cand se duc la alte firme la interviu,se dau mari ca stiu ceva imobiliare de la mine sau din firma mea.
      Cat priveste schimbarea de la bine la rau,aceasta se datoreaza pietei si nu este un lucru neaparat negativ.In imobiliare,inainte de 2009,orice retardat se credea agent de vanzari.Acum,aceiasi oameni sau aciuit prin diverse domenii conexe,stau pititi departe de imobiliare,unii sunt muritori de foame la propriu si,daca prind vii primavara anului 2012,o sa-i revedem din nou la „lucru”.Criza,asa cum spuneam si in primul meu interviu la Imopedia,aduce un lucru pozitiv si anume,curata piata imobiliara de ciurucuri! Cel putin pentru urmatorii 2-3 ani.Adevarul e trist si dureros pentru multi. Aveam nevoie de el si,pentru oamenii puternici,este „mana cereasca” in aceste vremuri grele.

  68. Dan
    19 februarie 2010

    Dragos, cit zici ca trebuie sa reprezinte terenul din investitia totala, procentual vorbesc?

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @Dan
      Intre 0 (zero ) si 50 % ! Zero daca e mostenire,50% in prime location,ca ale mele.

  69. Cornel Balan
    19 februarie 2010

    @ Dan..
    Dane..intrebarea ta , desi nu imi este adresata imi suna a „CAT TREBUIE SA COSTE O MASINA”…
    Depinde de multi factori, de natura investitiei etc etc..

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @Cornel Balan
      Invata Cornele sa ai raspuns pentru orice…Citeste ce am raspuns eu.Poate mai inveti ceva…

  70. mihai
    20 februarie 2010

    Pt. Dragos. Multumesc pentru promtitudinea cu care ai raspuns. Pentru ca cei care citesc aceste randuri le spun ca nu ne cunoastem si nu sunt unul care face lobby pentru tine. In ultimele zile prin media, a a praut un domn, Adrian Crivii, care a facut ca prin afirmatiile sale multi „analisti” sa sara de fund in sus. Afirmatia era ca cererea solvabila este aproape de „0” si in urmatorul an piata imobiliara va ramane in continuare blocata, pana cand preturile la imobilele vechi nu va ajunge la 500Euro/m2. Suma afost izbitor de asemanatoare cu cea pe care tu ai afisat-o in urma cu 30 zile. Astfel de personalitati vor readuce cu piciorele pe pamant visatorii si poate incepem sa invatam din trecut. Dar mi-a placut un lucru pe care tu l-ai spus si foarte putini il recunosc. Nu CRIZA este vinovata de problemele romanilor. Romanii sunt vinovati de existenta crizei. In ultimii ani am auzit tot timpul ca acesta criza e importata. Din puntul meu de vedere in Romania oricum venea acesta criza. Poate nu in 2008 dar cu siguranta pana in 2010 ar fi inceput. Este o criza a minciunii, arogantei, marlaniei si aerelor de dorobanti cu masini scumpe (fara benzina) in leasing, a telefonului de 1000 Euro dar fara abonament, a vorbitului despre viitor fara a avea un prezent. Totul a fost supralicitat si umflat cu pompa. Media (de orice fel) e parte a acestei manipulari si intoxicari. Eu toata viata mea am facut vanzari si in vanzari nu ai voie sa minti pentru ca banii nu sut virtuali ci reali. Vinzi ai bani, nu vinzi nu ai. Nu consider ca sunt un vanzator foarte bun. Dar pot sa spun ca sunt un vanzator la care clientii au revenit in decursul timpului si mi-au cerut sfatul. Personal am incercat sa nu mint si sa nu insel oameni. Pentru multi acest lucru inseamna a fi fraier. Eu nu sut deacord. Afacerile care astazi mor creeaza oportunitati si sanse celor care vor sa faca afaceri adevarate cu responsabilitate si care sa respecte munca nu hotia. Toate afacerile pentru a avea sorti de izbanda ar trebui sa se raporteze la perioada anilor 2004-2005. Da e dureros sa faci bugete si estimari (personal m-am saturat de americanisme ca de dracu) intorcandute in timp la o perioada asa de indepartata. Totusi, dupa mine e mai bine sa fi realist si ai surprize placute decat sa supralicitezi si sa cazi in cap. Dar ce spun eu sunt un biet somer negativist!!!

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @mihai
      Faci o gresala daca te raportezi/intorci la anii de „glorie” din vanzari.Astazi afacerile bune se fac pas cu pas,minut cu minut,zi de zi,etapa dupa etapa.Succesul in viitor apartine oamenilor care au:tenacitate,idei si sunt dornici de munca!

  71. florin
    20 februarie 2010

    @dan
    cu permisiunea lui dragos,
    conteaza locatia,locatia,locatia.

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @florin
      Bravo maestre,ti-a ramas ceva in cap!

  72. Popescu
    20 februarie 2010

    Mihai, nu-i mai acuza atata pe romani ca nu s-au inventat la noi boomurile imobiliare..
    Economia evolueaza in cicluri, iar oamenii, indiferent ca sunt romani sau japonezi evolueaza in cicluri de lacomie si frica/panica.

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @Popescu @ Mihai
      Mai e un ciclu,al…prostiei! La unii,acest ciclu, vine zi de zi,la altii mai rar.Diferenta in viata se face la detalii si la cat de des „accesam” ciclurile prostiei umane,raportate la viata noastra profesionala/cotidiana.

  73. Popescu
    20 februarie 2010

    Ionut, totii au probleme, unul are imobile si vrea sa le vanda, altul are cash si vrea sa il investeasca. Problema ta care e?
    Din cate vad eu problema ta suntem noi..

  74. Popescu
    20 februarie 2010

    Dragos, transhumanta 🙂
    De ce zici ca turma e tinuta in cerc de cainii statului? E prea subtila asta pentru mine

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @Popescu
      Febletea ta,madame Udrea,e un „caine” al statului.”Slabiciunea” mea,Mugurel Isarescu,e „ciobanul” statului.

  75. Popescu
    20 februarie 2010

    Ursu, nu inteleg, e evident ca daca mergi cu trendul poti castiga daca trendul e favorabil si invers. De unde ai tras tu concluzia ca eu am mers cu trendul in mod obedient?

  76. Popescu
    20 februarie 2010

    Liviu, terenuri pe langa Bucuresti.
    Sincer nu vreau sa imi fac publicitate aici pe blog, daca vrei mai mult detalii gasim alta modalitatate de comunicare.

  77. Popescu
    20 februarie 2010

    Dan
    „Din pacate-ti spun ca imobiliarele devin un domeniu mort”

    Englezul are o vorba: Dead cat bounce

    Iti traduc eu sa nu te obosesti: Pisica moarta topaie

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @ Popescu
      Nu ajunge un leu in imobiliare din banii aia Popescule.Nu ma dezamagii din nou!

  78. Ciprian
    20 februarie 2010

    @post
    As spune indrazent „fara”. „Cu” ar trebui sa fie valabil doar pentru cei care stiu ce sa faca cu ele. Se poate face un profit din imobiliare, se poate face o afacere decenta din acest domeniu. Bineinteles ca acum sunt si drame si cei care erau „cu” acum sunt „fara” dar din pacate vina este impartita. Au fost intredevar preturi nesimtite insa probabil cei care au cumparat au fost in categoria „fara” dintodeauna. „Cu” nu e pentru toata lumea.
    @Mihai
    E atat de usor sa invarti niste cifre si sa crezi ca detii adevarul absolut…500 E exista deja. In Calarasi de exemplu poti sa iti cumperi un apartament cu banii astia. Bucurestiul ramane totusi capitala tarii. Trebuie sa existe un echilibru intre chirii si pret de vanzare. Iar in conditiile in care un apartament cu 2 camere decent costa in jur de 300 E pretul lui nu poate fi 500 E/mp. Trebuie sa fie putin mai scump. Insa in Calarasi intradevar….nu se inchiriaza cu 300.
    @Dan imi permit eu sa raspund. Oriunde in lumea asta terenul reprezinta in jur de 20 % din investitie. In cazul unui proiect mare, unde riscul creste terenul poate ajunge la 16-17 %. In cazul unei investii mai mici, unde pretul produsului final poate fi estimat mai exact poate creste usor peste 20 %

  79. Popescu
    20 februarie 2010
    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @Popescu
      E de mult oferta mea pe masa lor,dar fiind austrieci,ma astept sa cumpere la anu’!…

  80. Popescu
    20 februarie 2010

    Dragos, nu sunt aerian si nici naiv. E clar ca banii FMI nu se duc in imobiliare, cel putin nu direct. Banii de la FMI sunt pentru plata salariilor si dobanzilor.
    Dar cand intra capitaluri la nivelul asta, principiul e cel al vaselor comunicante.
    Se mai linistesc apele cateva luni, oamenii isi iau salariile, vine primavara infloreste ghiocelul. Primavara aduce tot timpul un val de optimism, se mai relaxeaza romanul si baga mana la saltea..

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @Popescu
      No comment.

  81. mihai
    20 februarie 2010

    pt. Ciprian. Preturile le face piata. Iar imobiliare se vand si acum. Dar locatia reprezinta un punct forte. Pe de alta parte cine vrea sa vanda,vinde si azi.. Eu nu am crezut in cei care imi aratau ca undeva in camp va apraea nu stiu ce dezvoltare imobiliara si povesti de dormit copii. Dupa mine ce vormerge in urmatoarea perioada vor fi tranzactiile cu terenuri mici care au vecinatati la 100-200 metri de unde sa iti tragi utilitatile, vor merge apartamentele vechi si noi care sunt spatioase si au locatie buna (nu in camp), si nu in ultimul rand acele terenuri si case din zonele centrale (scumpe de altfel) deoaece sunt putine si a caror utilizatre aduce profit. Aceste tranzactii vor fi interesante pentru populatie si micii investitori. In schimb vor reaparea doritorii de terenuri pentru investitii comerciale la 20-30 Km de orasele mari dar la preturi mai mici cu 80% fata de 2007.

  82. Dan
    20 februarie 2010

    Dragos mersi de raspuns – cine stie sa „miroasa” o afacere, are raspunsul la purtator :).

    Cornel, era vorba strict de locuri pt constructie si intradevar tine de multe lucruri sa descoperi cit valoreaza … dar asta e intrebarea esentiala pt cine vrea sa faca o investitie completa, nu o specula … parerea mea, se poate sa ma insel dar de aceea am si pus intrebarea.

    Florin, corect locatia, locatia, locatia … doar ca:
    daca un teren are valoarea de 1.000/mp eu zic ca nu poti sa cumperi si sa te gindesti sa faci o investitie de 100.000 pe 500 mp.

    Foarte multi au achizitionat terenuri in scopul de a construii case sau vile si s-a ajuns astfel incit pe un teren pe care au platit o suma de bani sa faca o investitie mult mai mica decit au dat pe teren … un lucru complet ilogic, zic eu.
    Intrebarea este urmatoarea terenurile au fost mult supraevaluate, sau prostia celor care au facut investitia in constructie a fost fara masura?!!!

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @ Dan
      Terenurile au fost supraevaluate si prostia mult subevaluata!

  83. florin
    20 februarie 2010

    @dan
    valoarea unui teren o dau coeficientii de urbanism si cumparatorul,
    trebuie sa-ti curga scuipat din gura sa cumperi un teren cu 500k si sa construiesti doar 200-250mp,
    sau sa faci asta din dragoste pt. zona si sa fi enduser.

  84. Dan
    20 februarie 2010

    Florin, nu ai idee citi au cumparat un teren intre 50-100k (de multe ori cu banii adusi de afara plus o buna parte luata prin credit) si s-au gindit sa faca o constructie la rosu de 50k, pe care sa o vinda cu 300k… lipsa totala de educatie financiara care a dus la distrugerea pietei prin umflarea ei artificiala.
    Din cauza asta am si pus problema, poate totusi de acum inainte o sa mai invete si „investitorul” cum trebuie sa gindeasca inainte de a-si rupe gitul si vorba lui Dragos imo nu sint emo.

    @Popescu era sa te ratez, acum am observat traducerea, mersi fain ca nu ma prindeam …. uite aici ce zic eu: anul asta in primavara, vara si toamna o sa fie o iarna foarte grea iar apoi intram in iarna, astfel incit o sa asteptam cu incredere primavara anului viitor.
    O sa se miste anul asta, probabil, domeniul lui Dragos: locatii bune care sa produca bani chiar si pe praful asta … spre exemplu daca prinzi un spatiu comercial la pret bunicel dar s-a speriat proprietarul ca a scazut chiria si/sau vinzarile foarte mult, mai ales dupa iarna asta, nu-i de ratat. In rest domna Udrea o sa defileze peste toti … la pariu merg (pina acum nu am pierdut nici macar o singura data pe minusitele ei!!!) – ramine valabil si cazul in care pleaca basescu la o plimbare permanenta prin congo, destul de plauzibil la ce se intimpla in clipa de fata.

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @Dan @ Popescu
      Doar un punct de vedere general….Piata imobiliara nu se va debloca CU ADEVARAT mai devreme de primavara lui 2012! Mai sunt doar 2 ani.NU E MULT!

  85. Dan
    20 februarie 2010

    Ciprian, acum am vazut: de acord cu tine, in special in romania

  86. Cornel Balan
    20 februarie 2010

    @ Dan..
    Raspunsul meu…nu era tendentios..era doar putin mai „glumet”

    „Incidenta terenului in mpc” ar comporta o discutie extrem de ampla…

    Nu conteaza doar „terenul” in sine ci sunt altele care conteaza..locatia, infrastructura ,calitatea terenului ( ex:STUDIUL GEO), parametrii urbanistici…..ca poti sa MOSTENESTI si niste „GROHOTIS”..si atunci chiar ca ponderea terenului EGAL CU O%.
    Orice inmultit cu zero..egal tot ZERO.

    Intrebarea ta a fost evaziva ..si..mi-am permis sa raspund „din oficiu”..la fel de evaziv.

    @Dragos

    Dap..mai am multe de invatzat si ..pt simplul fapt ca realizez asta…deja ma face sa cred ca am mai invatat ceva.
    Pe zi ce trece imi dau seama ca am fost mai ..prost..ca ieri.:) iar poimaine imi voi fi dat seama ce prost am fost maine.

  87. Catalin
    20 februarie 2010

    Mai dragilor, unora le sta bine cand injura sau sunt directi pana la extrem, cum este cazul lui Dragos care asa este el de cand lumea, dar sunt altii care se topesc in penibil doar cand scriu scuipat, de ce oare? O fi vorba de personalitate? Pai daca vreti sa fiti ca Dragos, daca va place cum suna cand zice el Locatie Locatie Locatie ca si cand se deschid cerurile, cred ca alte lucruri trebuie sa le ,,imitati,, , aaa ce ziceti ?
    Dragos cred ca daca te-ai fi facut preot tot la fel de profesionist ai fi si ar sta enoriasii la coada sa-i spovedesti.
    Te-ai gandit sa scri o carte sau deja te-ai apucat de scris? Intotdeauna am admirat oamenii directi si cu personalitate, care au avut ambitii si au pornit-o de jos…ce vreau sa te intreb este daca ai urmarit (citit) vorbitorii motivationali, mi-ar placea daca poti sa ne spui ceva despre pasiunile tale.

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @Catalin
      Toti oamenii se nasc cu ceva special,fiecare are ceva deosebit,important e daca lupta sa „dea totul din el” si sa ajunga sa-si descopere adevarata vocatie.Eu am multe slabiciuni,foarte multe defecte,dar am trei mari calitati:flerul,momentul,locatia(nu imobiliara!).
      Uneori,poti sa fii superdotat,dar nu stii sa-ti urmezi instinctul,alteori-chiar daca ai scoli peste scoli in tine-gresesti momentul cind deschizi gura! Cea mai importanta calitate a unui om,dupa parerea mea,este sa fii la locatia potrivita.Repet,nu cea imobiliara.Ca sa ajungi la un loc in care iti doresti,trebuie sa lupti.Zi de zi,cu aceeasi tenacitate,cu aceleasi principii-fara sa le incalci sau sa le schimbi-in functie de moment sau context.E o chestiune legata doar de TINE,de vointa ta de a reusi.Eu am avut mult noroc in viata si mai ales in ultimii 23 de ani,de cind mi-am cunoscut „jumatatea”.Oricum,cu personalitatea te nasti,a fi direct tine doar de caracter.Sunt taur,si am o filozofie de viata primitiv de simpla:daca imi trebuie ceva imi iau!Nu ma intreba cum?…Pur si simplu.IMI IAU!
      Am trei mari pasiuni:Eu,banii si piramidele! Daca eu sunt bine,toata familia mea e bine,daca am bani pot sa fiu sanatos.Probabil,sunt cel mai mare colectionar de piramide din Europa,pornind de la o superbitate mica cumparata din Taiwan,in 1999.Am la EUROEST si piramide semnate de designeri celebrii,pe care am platit bani mai multi decat costa o masina eleganta.Piramidele reprezinta pentru mine:stabilitate,energie,EVOLUTIE! In mod special,nu am participat/citit/urmarit niciun vorbitor motivational.Fiecare discurs al unui om destept este in sine un curs,o lectie,o „piramida”.Daca m-ai intreba acum care e omul pe care-l urmaresti cu mare atentie,cine crezi ca ti-as raspunde?…Obama.Are un speach care „electrizeaza” si un bolovan. Desi nu ma intereseaza politica,el e un vorbitor innascut. Am pierdut fioarte multi bani datorita felului meu de a fi,dar sunt mindru ca nu m-am „prostituat” nici ca tata,fiu,sot,antreprenor sau agent imobiliar,cumparator sau vanzator de proprietati.Am un singur statut la care tin enorm.Sunt OM!

  88. Dan
    20 februarie 2010

    Cornel, acum am vazut ce am scris si mi-am dat seama ca am fost protocolar cu tine … n-am avut intentia, am citit repede, am scris repede … daca te simteam tendentios crezi ca scapai asa de usor ?! 🙂

  89. cary_dubai
    20 februarie 2010

    @Dragos Dragoteanu.
    Nu ma mira succesul tau in imobiliare. Esti dintre putinii din industrie care pot lua calificativul „bright”. Sincer nu prea sunt in tema cu proiectele de pe piata romaneasca a ultimilor doi/trei ani. Ocazional mai arunc o privire pe blogurile din tara. Imi plac in mod special ideile din spatele cuvintelor tale. Chestia cu agentul imobiliar si agentul de turism e geniala. Esti profesionist rau de tot.
    Daca vreodata prin minune te vei gandi sa deschizi o filiala EuroEst in Dubai mi-ar face o deosebita placere sa lucrez cu tine. Nu e o gluma proasta.. piata are perspective; cu valoarea si cunostiintele tale in domeniu cred ca in mai putin de sase luni o sa fii in top 10, iar intr-un an lider. Ia-o ca pe o provocare 🙂
    Volum de munca si potential pentru succes mari cat Burj-ul. Meseriasii cam lipsesc.

    Oricum iti doresc succes oriunde esti … si pastreaza-ti umorul 🙂 Asta te face diferit si te scoate din turma. Daca ne place sau nu… industria real estate in Romania se rezuma la: Dragoteanu si „altii” ….

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @ cary_dubai
      Multumesc.Atunci,hai sa ne apucam de treaba!…dragoteanudragos@euroest.ro
      Prezinta-te si ne gandim ce putem face.Iubesc Dubaiul si banii investitorilor de acolo.Astept un plan „blitz”,ca sa vad ce stii in imobiliare.Ai grija ca am fost de 6 ori acolo si stiu nivelul concurentei.E tipic britanic.

  90. Valentin Ionescu
    20 februarie 2010

    Cataline, e normal; oamenii foarte puternici, cum e Dragos, cu calitati innascute de leaderi, vor atrage intotdeauna sateliti, vor fi sursa de inspiratie. Oricum, de imitat e greu de tot :)) , dar daca esti atent la niste lucruri aici si nu te pierzi in amanunte, ai foarte multe de invatat si de aflat.
    Eu unul, de exemplu, sunt foarte incantat de faptul ca reprezint cu totul alta tipologie de personalitate, caracteriala, manageriala, strategica, etc, etc, decat Dragos. Si stii de ce? Pai, simplu: el poate sa faca ceea ce eu nu pot, si viceversa, deci veti avea un mare soc daca si cand vom face ceva impreuna :D. Parerea mea…

    1. Dragos Dragoteanu
      20 februarie 2010

      @Valentin Ionescu
      Ramane cum am stabilit Vali.Si cind alerg in parc ma gindesc la ce-am vorbit.Timpul trece si vine „martisorul” imobiliar.Sa-l intimpinam cum se cuvine!

  91. Catalin
    20 februarie 2010

    Multumesc Dragos ! ce interesant Piramide intr-o colectie, inseamna ca stii multe lucruri despre ele si le si aplici…ai dezvaluit inca un secret pentru cine cunoaste…Azi am fost la un proprietar care avea o colectie impresionanta de vacute.
    Obama elecrizeaza pentru ca are profesori buni, se antreneaza si cu Tony Robbins http://www.ted.com/talks/tony_robbins_asks_why_we_do_what_we_do.html
    Te felicit ca ai o echipa trainica, sunt multi care cand au fost doborati de cash si-au schimbat jumatatea, adica au ramas fara ea.
    Da, de multe ori credem ca pierdem bani din cauza felului de a fi, dar cred ca chiar si atunci castigam si in momentele acelea banii nu inseamna nimic, chiar te bucuri ca nu i-ai acceptat.

  92. Catalin
    21 februarie 2010

    @Vali, simt ca veti cladi fundatia unei ,,piramide,,.
    Succes !
    Ma bucura bucuria voastra, iar pana la martisor mai e putin !

  93. Dan
    21 februarie 2010

    Dragos, doream sa fiu si eu optimist cu Popescu si ne-ai taiat repede macaroana – 2 ani nu e mult – pt cine se sustine, e un concediu mai lung, altfel Dumnezeu cu mila hazardului politic

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @ Dan
      Am subliniat…Deblocare CU ADEVARAT in 2 ani! Altfel,nu te baza pe politica fiindca poti ajunge usor la „sapa de lemn”.

  94. Catalin
    21 februarie 2010

    Dragos este o chestie care imi place la blogul tau:o data ce ai validat o persoana apare orice comentariu urmeaza, instantaneu.

    Tu spui ca inca doi ani (pana in 2012) mai suntem in criza, dar cred ca la sfarsitul lui 2010 o sa trecem de punctul maxim al clopotului.
    Acum sa-ti spun sincer pe mine ca agent, nu ma afecteaza criza in mod deosebit, dimpotriva am incercat sa aplic niste corectii la modul meu de lucru cu clientii si ceilalti colegi din piata. Ce simt cu adevarat este ca trebuie sa muncesc mai mult in unele directii, dar cred ca lucrul asta va deveni o obisnuinta si dupa trecerea crizei. Ca manager este mai greu pentru ca agentii inca nu au intrat in ,,cursa,, cu toate ca startul s-a dat de mult, e greu cu mentalitatea, am avut agenti care daca nu mai merg terenurile, ei nu se ,,coboara,, pana intr-acolo sa lucreze inchirieri de 1000 euro…si acum chitaie.
    Mereu le spun bancul cu rabinul, poate il stiti: IȚic se duce la rabin si ii spune ca nu ii mai merge cum ii mergea odata candva. Rabinul ii spune sa bage in casa sa locuiasca impreuna cu el si pe verisorul care nu avea unde sa locuiasca, iar lucrurile or sa se schimbe. Dupa o saptamana iarasi se duce la rabin si ii spune ca nu s-a schimbat mare lucru. Atunci rabinul ii spune sa bage in casa si pasarile din curte. A 3-a oara ii spune sa bage in casa animalele. A 4-a saptamana IȚic disperat ii spune ca nu s-a schimbat nimic si ca este disperat. Atunci rabinul ii spune sa-l mute pe verisor in veranda ca a venit primavara. A 5-a saptamana IȚic era putin mai fericit, iar rabinul ii spne sa scoata pasarile in curte. A 6-a saptamana IȚic si mai fericit nu stie cum sa-i mai multumeasca rabinului. Rabinul ii spune sa scoata si animalele din casa. Acum IȚic era beat de fericire si multumire.

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @ Catalin
      Eu nu am folosit cuvantul „criza”,pentru ca nu suntem intr-o criza imobiliara si sper sa n-o traim deloc. Este un blocaj psihologic,bazat pe neincredere in viitorul apropiat,generat de nesiguranta economica din tara.Daca va fi cu adevarat o criza,eu nu o vad intimplindu-se/declansindu-se mai devreme de toamna acestui an. Pentru mine,orice criza aduce PROGRES!

  95. Valentin Ionescu
    21 februarie 2010

    Cataline, am avut si eu de 3 ori initiativa asta, si de fiecare data a ajuns lumea sa se injure; ultima oara, 2 manageri de companii imobiliare. Uite, imi insusesc critica si dau drumul din nou la comentarii, si ai sa vezi ce iese in maxim 24 de ore.

  96. Cornel Balan
    21 februarie 2010

    @ Catalin..

    „Tu spui ca inca doi ani (pana in 2012) mai suntem in criza, dar cred ca la sfarsitul lui 2010 o sa trecem de punctul maxim al clopotului”

    Din nefericire „a crede, a spera” nu sunt compatibile cu bizzul..

    Eu am o alta opinie ” NU SPERA CA PIATA VA EVOLUA ASA CUM CREZI TU..PT CA PIETEI NU-I PASA DE CE SPERI SAU CREZI TU”

    Imi plAc la nebunie…chestiile alea..gen..:
    ” De la sfarsitul anului..De la inceputul anului..Dupa Paste..Dupa 1 Dupa ..ziua mea…Dupa 23 august…Dupa Craciun..” va fi mai bine , rau etc etc..DUPA 2010..20101..etc..

    Cred ca singurul „AN” care conteaza ..este ” NOUL AN FISCAL” 🙂 definitoriu pt orice investitor si determinat ce se va intampla peste 2-3 ani…5 ANI..

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @ Cornel
      Fii maestre mai direct,macar pe blogul meu,spune ce crezi/simti/preconizezi tu concret. E simplu sa spui ca ala si celalalt nu au dreptate.FII RESPONSABIL Cornele,redescopera-te,nu trai in aceeasi „mocirla” imobiliara ca altii! Fii barbat!

  97. Cornel Balan
    21 februarie 2010

    @ Dragos..

    Reformulez..:)

    Eu am o alta opinie :” NU SPERA CA PIATA VA EVOLUA ASA CUM CREZI TU..PT CA PIETEI NU-I PASA DE CE SPERI SAU CREZI TU”

    Iar la noi nu poti face o prognoza realista deoarece sunt extrem de multi factori extrem de variabili:
    Socialul,Economicul ( aici incluzand inclusiv Creditarea/Bancile) Politicul- asta devine din ce in ce mai important…la care se adauga factorii de aceeasi natura dar externi, internationali.

    In conditiile de fata…l..dupa… umila mea parere NU se poate face o prognoza optimista/pesimista pentru urmatorii 2-3 ani…
    Maxim pt 6 luni..;.

  98. Popescu
    21 februarie 2010

    „@Dan @ Popescu Doar un punct de vedere general….Piata imobiliara nu se va debloca CU ADEVARAT mai devreme de primavara lui 2012! Mai sunt doar 2 ani.NU E MULT!”

    Deblocat…Ce inseamna deblocat? Dragos, eu am primit in seara asta 2 oferte pentru 2 terenuri. Incep sa ma gandesc daca nu vand prea ieftin.
    Am dus azi un tip, a intrat in noroi pana la glezne. Seara mi-a si facut oferta.
    Daca asta inseamna blocaj, atunci ce va fi cand va fi deblocat? Voi primi 10 oferte pe zi? Eu zic ca blocajul principal e mintea oamenilor

    Dragos, ce dracu se intampla totusi, ca nu mai inteleg nimic..

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @Popescu
      Daca tu,la nivelul tau de pregatire imobiliara,nu mai intelegi nimic,altii sunt complet pe dinafara. Eu zic ca vinzi prea ieftin si nu vreau sa te pacalesti…Eu as mai sta putin in locul tau,timpul lucreaza in favoarea oamenilor care rabda.(nu de foame!)

  99. Popescu
    21 februarie 2010

    Dragos, te-a intrebat Catalin daca nu vrei sa scrii o carte, ti-am zis si eu la un mom dat dar ai reactionat ciudat si nu am mai insistat.
    Eu am o mica schema in minte pe zona asta, te intereseaza ideea cat de cat?

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @ Popescu
      Zii-o aici pe blog! O carte a scris si Uzunov,de la Regatta. Nu stiu daca a fost un best-seller in real estate?

  100. Popescu
    21 februarie 2010

    „Dragos, doream sa fiu si eu optimist cu Popescu si ne-ai taiat repede macaroana – 2 ani nu e mult – pt cine se sustine, e un concediu mai lung, altfel Dumnezeu cu mila hazardului politic”

    Dan, imi pare rau ca ti-o spun, dar parerea mea este ca nu intelegi nimic.
    Pentru tine imobiliarele sunt doar un exercitiu intelectual..
    Eu nu am avut niciodata un concediu mai ocupat decat asta de acum, ma bucur pentru tine ca esti in concediu

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @Popescu @ Dan
      Azi am avut o discutie cu cineva si m-am enervat rau de tot!…Asta de dimineata. Eu nu sunt in concediu deci,am voie. Intrebare pentru voi,care va pricepeti si la actiuni/ bursa: ati cumpara actiuni la o societate nou listata la bursa,care se ocupa de amenajarea/realizare/construirea exclusiv de parcari? Daca da,cam de ce valoare ati investi?

  101. Papagalul Imobiliar
    21 februarie 2010

    @catalin, scuza-ma ca te inoportunez dar ma zi o data cum e cu agentul ala al tau care refuza inchirieri de 1000 EUR ? ba’ da’ ce boieri functioneaza in imobiliare… da cam de la ce sume se obosesc agentii tai sa le ia de pe jos… pe lumea mea platesc leasingul la trei masini cu 1000 de eur sau imi iau trei curve misto… daca agentii tai nu se obosesc la 1000 de eur in perioada asta, tu cam la ce sume te implici? du-te ba’ baiatule cu gargara asta si barbiereste-te! ori esti rupt de foame si te aberezi ori cheltui banii lu’ taticu si ai impresia ca se fac usor la imprimanta…

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @Catalin @Papagal
      Va confirm ca si la Euroest existau pana nu demult astfel de „vedete” imobiliare. Acum sunt liberi sa stringa bani din aer…

  102. Popescu
    21 februarie 2010

    Va dau eu exemplu de blocaj mental si nu imobiliar: eu acum un an nu eram in stare sa duc pe cineva la un teren daca: vremea nu era frumoasa, drumul nu era in perfecta stare, iarba nu era verde si frumoasa etc etc. Pur si simplu mi se parea imposibil sa vand un teren cuiva care se umplea de putin noroi pe pantofiori

    Acuma dupa ce ii fac cumparatorului pregatirea psihologica si ii explic ca daca vrea sa se numeasca cu adevarat investitor in imobiliare trebuie sa aiba noroiul pana la genunchi, nici nu va inchipuiti ce fericiti sunt oamenii dupa ce ii umplu de noroi pana la gat.

    Pur si simplu am eliminat un blocaj, care era al meu, nu al pietei imobiliare

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @Popescu
      Bravo maestre,faci bani din „mocirla”imobiliara! Asa te vreau! ASA SUNT SI EU! Fac bani si din cacat imobiliar!

  103. Popescu
    21 februarie 2010

    Dragos, asa am facut anul trecut, m-am oprit dupa cateva vanzari si dupa aia mi-a parut rau..
    In plus marfa am destula, cashul e problema in ziua de azi, chiar nu ma afecteaza daca dau cu 10-20% mai ieftin atata timp cat e profit.

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @Popescu
      Tine-te batos Popescu,de ce sa nu-l mai bagi in mocirla pe investitor inca o data? Du-l si-‘n padure sa ia o gura de fresh air!

  104. Popescu
    21 februarie 2010

    Dragos, aia lui Uzunov numesti tu carte?
    Am rasfoit-o intr-o librarie, in afara de faptul ca am gasit greseli de acord subiect predicat, si de logica, nu comentez mai mult ca poate e baiat bun si nu vreau sa il descurajez, ca nu sunt prea multe initiative in domeniu

    1. Dragos Dragotean
      21 februarie 2010

      @Popescu
      Daca eu voi scrie vreodata vreo carte,va contine cu siguranta si un mic dictionar tehnic explicativ,in care se vor regasi expresii din limbajul meu profesional,cum ar fi:sex oral imobiliar (uite,o sa scriu maine un editorial cu acest titlu!),onanie imobiliara amara,etc.
      Crezi ca ar avea SUCCES?

  105. Popescu
    21 februarie 2010

    Dragos 🙂 deci pana la urma tot la bursa ai ajuns
    fac pariu ca ai avut discutia cu SA de la NCH

    Domeniul societatii e relevant din urmatorul punct de vedere:
    -un fond are domenii dedicate, nu intra pe altceva decat ce au ei pe lista
    -un inv individual intra daca miroase rost de profit pe termen scurt. Cum demostrezi ca poate face profit pe t.s., asta e intrebarea

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @ Popescu
      Daca termen scurt este sub 2-3 ani,e inutil sa continuam subiectul…

  106. Popescu
    21 februarie 2010

    Dragos, e adevarat ca aveai la Euroest un broker care detinea un Mall, sau e folclor?

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @Popescu
      Un nou termen:folclorul imobiliar=purtarea din gura in gura,prin viu grai,de informatii primite pe „canale” diferite si „surse” multiple! Popescu,crezi ca eu angajez oameni mai tari ca mine in firma mea? Poate mai bine pregatiti intr-un anumit segment imobiliar,dar in niciun caz mai avuti ca mine! Ce motivatie ar mai avea sa produca?

  107. Popescu
    21 februarie 2010

    „@Popescu Tine-te batos Popescu,de ce sa nu-l mai bagi in mocirla pe investitor inca o data? Du-l si-‘n padure sa ia o gura de fresh air!”

    Dragos, chestia nu e la misto, pur si simplu oamenii nu sunt pregatiti sa faca investitii, se lasa impresionati de chestii nerelevante.
    Trebuie sa le explici ce e relevant pentru potentialul investitiei, multi pricep, altii raman deosebit de afectati ca au luat noroiut pe adidasi

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @Popescu
      Cele trei reguli de aur in vanzari…Atunci,du-l la notariat maine! Ce mai astepti? Incaseaza si marcheaza-ti teritoriul.Vorbesc serios,nu fac glume la ora asta!

  108. Popescu
    21 februarie 2010

    Dragos, sfatul meu este sa nu scrii un astfel de editorial pentru ca „piata” nu e pregatita mental pentru asa ceva. Or sa zica: uite inca unul imbogatit din imobiliare cu limbaj becalian, sau „agenti imobiliari aroganti, hoti, ..” cum zicea Vali pe blog.

    Nu supraestima turma ca se va intoarce impotriva ta

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @Popescu
      O sa scriu Popescu,ca pe mine ma cheama Dragoteanu si nu fac politica! Cat priveste „turma”,eu ma uit la „oile ratacite” ca la „stina” imobiliara stau de paza:Udrea,Isarescu,Boc,etc.

  109. Popescu
    21 februarie 2010

    Performanta societatii e una, performanta actiunii e alta

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @ Popescu
      Eu nu obisnuiesc sa vand vise,pentru ca pe fii-meu tot Dragoteanu il va chema si peste 20-30 ani. Prefer sa cresc incet ,dar sigur,INCLUSIV IN PERIOADE DE RECESIUNE ECONOMICA!

  110. Popescu
    21 februarie 2010

    Dragos, maine vrea si el :). Chestia e ca pana si extrasul la urgenta si tot dureaza 1 zi

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @Popescu
      Ia-i banii! Regula nr. 3.

  111. Popescu
    21 februarie 2010

    Dragos, i-ai angajat muritori de foame si au ajuns mari smecheri
    Mall e exagerat spus, o chestie comerciala acolo cu etaj. Pai daca a facut credit 1 mil si ea valoreaza 800k, asta se numeste ca e proprietar de Mall, dar pana si aurolacul de la colt de strada e mai bogat decat el

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @Popescu
      Fiecare isi duce „crucea” imobiliara! Uite un alt termen care va intra in dictionarul din cartea mea. Popescu,au fost multi agenti de felul asta,multi m-au furat,multi au fost corecti,unii ma respecta,altii ma injura,e ca peste tot.Nu sunt cu nimic deosebit de alti patroni care au reusit ceva in domneniul lor de activitate.

  112. Dan
    21 februarie 2010

    Dragos, nu sint expert in bursa nici pe departe, doar m-am jucat, atit si nimic mai mult asa ca pot sa-ti dau un sfat pur simplist, tu hotarasti daca are logica practica sau nu: daca are acces unde trebuie cumpara, daca nu atunci nu … intrare politica, primarie etc., conteaza cine-i patron sau in spatele afacerii, la fel ca la o firma de ridicat masini … degeaba o faci daca nu ai contractul … la noi mai intii faci rost de contract si apoi dai drumul la firma … la nivelul asta ma refer nu la orice – parcari = 90% afaceri politice cu statul. La bursa noastra sint doua categorii: 1 – cei care au informatii din interior si 2 – papagalii care risca bani

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @ POPESCU
      EU,am reusit altfel! Am mizat pe fler,am avut initiative si am bagat munca,ca la galere. Imi voi urma instinctul si voi lupta contra practicilor politice. Trebuie sa existe si astfel de personaje in orice domeniu.

  113. Popescu
    21 februarie 2010

    Dane, stii ce imi place la tine? ca nu te abtii sa nu dai sfaturi chiar si acolo unde recunosti ca nu te pricepi

  114. Dan
    21 februarie 2010

    Popescu, cumpara publicitate facuta de profesionisti si scade pretul la terenuri ca ramii cu ele pe cap pt multa vreme de acum incolo … stiu stiu nu inteleg nimic dar doare rau ce spun :))))

  115. Dan
    21 februarie 2010

    Popescu, cel putin eu recunosc :), ca n-am informatii din interior precum altii

  116. Popescu
    21 februarie 2010

    Dragos, speculatorii individuali de bursa sunt si ei niste mici rechinasi, e greu sa le vinzi vise. Mai degraba gasesti un fond sa ii vinzi vise (proiectii de cash flow, profituri) daca te nimeresti pe directia lor.
    Intrebarea ta e prea generala ca sa poti raspunde aici, depinde ce fel de parcari, in ce forma parteneriat public privat sau nu, depinde de multe alte lucruri. Parcari de genul celei pe care a facut-o Adamescu la Unirea?

    1. Dragos Dragoteanu
      21 februarie 2010

      @ Popescu
      Voi incerca orice varianta cu sanse 1% de succes! E stilul meu.

  117. Dan
    21 februarie 2010

    @ Cornel, la treaba cu factorul politic si eu sustin acelasi lucru … daca se schimba orizontul politic poate avem o sansa, altfel …

  118. Popescu
    21 februarie 2010

    Dane, multumesc de sfat, eram sigur ca nu o sa scap fara unul de la tine. Tin sa te informez insa ca daca lucrurile continua in ritmul in care au inceput anul asta, in curand o sa raman fara marfa de vandut, necum cu ele pe cap. Ca asa e in vremuri de criza..Ma refer la criza din mintea ta mai Dane..

  119. Dan
    21 februarie 2010

    Popescu, la valoarea ta nu ma steptam sa copiezi un necunoscator ca mine care-si da cu parerea si sa incepi si tu cu parteneriate public-private … adicatelea politica si intrari unde trebuie … spre exemplu cine-i patronul … cum zici tu adamescu …
    zi si tu un multumesc macar :))

  120. Dan
    21 februarie 2010

    Popescu, exact la fel zicea si basescu, daca nu se mai uita lumea la televiziunile mogulilor altfel o sa vada viata, criza este doar pe hirtie din pix si in mintea mea, altfel pe cuvint ca ma uitam intr-o zi pe fereastra si ploua cu bani.
    Popescu esti o comoara, de aia-mi place mie de tine 🙂 vad exact ce gindesc ilustrii nostrii guvernanti si-mi dau seama de rahatul in care ne aflam sub maiestuasa lor conducere

  121. Popescu
    21 februarie 2010

    Dragos, putem sa mai discutam subiectul cu parcarile, am ceva experienta in domeniu si deci multe idei. Macar sa te indrum catre persoana potrivita (pozitiva si cu IPOuri de succes la activ). Nu ca dauneaza sa intrebi si pe unul ca S.A (mi-a zis cineva ca ati fi prieteni)..

    In State se vand si obligatiuni emise de azile de batrani, de ce nu am vinde noi actiuni emise de parcarile Dragoteanu? Sunt 3 reguli de aur si aici: conteaza cand o faci (momentumul), cu cine o faci (credibilitatea si experienta) si cum o faci.
    (intr-un fel e ca sexul)

    1. Dragos Dragoteanu
      22 februarie 2010

      @Popescu
      De acord Popescu,continuam subiectul asta pe mail-ul personal.Astept un semn,un contact…(nu sexual!)

  122. Dan
    21 februarie 2010

    Dragos, daca tu ai o firma de amenajari parcari si vrei sa o listezi pe bursa sau sa cumperi de acolo o firma pe care sa o dezvolti, e alta mincare de peste eu ti-am raspuns doar din prizma unui cumparator de actiuni minoritar

    1. Dragos Dragoteanu
      22 februarie 2010

      @Dan
      Unde e raspunsul? Nu l-am gasit. Te rog, posteaza-l inca o data.Merci anticipat.

  123. Popescu
    21 februarie 2010

    Dane, nici nu stii cat de mult ai nimerit-o. Eu de la inceputul anului nu m-am uitat mai mult de 5 min la posturile specializate pe comentarii politice. De aia poate am creierul mai putin poluat decat altii

  124. Popescu
    21 februarie 2010

    „@ Cornel, la treaba cu factorul politic si eu sustin acelasi lucru … daca se schimba orizontul politic poate avem o sansa, altfel …”

    Dane, pana se schimba orizontul politic iti sugerez sa incepi schimbarea incepand cu tine insuti. Daca reusesti, o sa ai o multime de sanse

  125. Dan
    21 februarie 2010

    Popescu, ai vazut, eu doar glumeam si singur ai recunoscut ca ai mers pe directia trasata de catre luminatul nostru prezidente maximo … popescu sa stii ca ai tot respectul presedintelui … numai oamenii de valoare capata acest statut de pretuire deosebita

  126. Popescu
    21 februarie 2010

    Dane, oamenii de valoare se aduna in grupuri, looserii la fel.

    Eu nu ma uit la nici un fel de canal de stiri romanesc, nu conteaza ca e al vreunui mogul sau nu. Nu ma intereseaza politica. In general incerc sa nu imi consum energia cu chestiile pe care nu le pot influenta. Ca ne decidem noi conducatorii e abureala pentru fraieri. Conducatorii nostri sunt decisi de cei 5 mil de pensionari + indivizi care nu au mai mult de 8 clase. Nu ma regasesc

    Te las pe tine sa te uiti la Realitatea, B1, Antena 1,2,3, OTV sau unde te uiti tu

  127. Dan
    21 februarie 2010

    Popescu,

    „Dane, pana se schimba orizontul politic iti sugerez sa incepi schimbarea incepand cu tine insuti. Daca reusesti, o sa ai o multime de sanse”

    m-ai umplut de respect din cap pina-n picioare, cred ca nici boc+patapievici nu puteau sa conceapa o fraza cu mai multa empatie fata de poporul plini de „papagali” 🙂
    Popescu, pauza, ca am obosit amindoi si ne injura lumea ca iar am monopolizat spatiul
    p.s. te las pe tine cu ultima replica

  128. Cornel Balan
    21 februarie 2010

    @ Popescu…
    Uf..am zis ca nu mai postez…dar cum e inca AZI..mi-am dat voie..

    Popescu…vrei nu vrei…politicul influentzeza

    1) Clientul tau care „investeste” in imobiliare..poate se gandeste ca acum e momentul pt ca..daca mai tine 2 ani „prima casa noua prin asociere” poate scote bani buni pt ca tot romanul acum o sa vrea „casa pe pamant” si sper sa o o faca ..cu 3 lei ca a auzit el ca s-au ieftinit mat de constructie si fortza de munca.
    2) Daca Doamna Blonda mai scoate o perla..ca apartamentele costa 20.000 euro ( ca romanul nu este atent la amanunte..care apartamente) o sa se creeze o ..psihoza…ASTA-I PRETU!
    3) Daca Doamna Blonda..anunta ca la tine ..la noroi..si la padure ..face „Casuta Scufitei mov” ..o s afii un om bogat sau o sa fii un om cu regrete ca a vandut acum in pierdere..
    4) Daca nus” ce ministru de finante o sa-si dea cu parerea..ca vor creste sau vor scadea preturile..
    5) Daca nu esti „baiat bun si cuminte” si iti dau aia un PUZ de P -(minus) 2…..o sa plangi mai rau ca mioritza!

    Mai vrei alte 100 de exemple…legate de influenta politicului in imobiliare?

    Iti dau unul personal…: Daca azi erau..”ceilalti” eram un „om facut”
    Fiind „astia” ..scot bani din buzunar ca sa fac un amarat de drum..sa consolodez malul sa etc etc..si asta ca sa nu merg pe jos 300 de metri..

    Un investitor in imobiliare este insa cel ce aduce valoare bunului si nu asteapta mura in gura de la polic!

    Ma scuzati domnule Dragoteanu daca iarasi am batut campii!!! dar domnul a intrebat si m-am simtit obligat de bun simt sa raspund!

  129. Popescu
    22 februarie 2010

    Cornel Balan, exact asta ii spuneam si eu lui Dan:
    „Un investitor in imobiliare este insa cel ce aduce valoare bunului si nu asteapta mura in gura de la polic!”

    Ma folosesc de Dan ca de un sac de box, pentru ca in realitate sunt multi cu mentalitate ca a lui. Ia uitati-va voi la personajele 2 si 3 de la articolul lui Dragos. Nu cumva sunt tot mentalitati de genul „hai sa asteptam sa vina politicul sa ne baga mura in gura, pana atunci luam concediu” cum are si Danut al nostru?

  130. Cornel Balan
    22 februarie 2010

    @ Popescu ..

    Ma bucur ca esti de accord cu mine..:)
    Nu ma priveste relatia ta cu Dan:)
    Poate unul dintre voi nu s-a facut inteles:) ( URASC EXPRESIA ASTA).

    Dar trebuie sa recunoastem ca…politicul..can-can-ulul..dilentatismu, parerologia in general..vecinul de la bloc..etc etc..influenteaza „decizia” cumparatorului!

    Tu ai zis ca ..e langa padure..terenul tau! nu?!

    E..afla ca padurea aia ..e cel mai bun agent de vanzari al tau:)
    Si ei nu-i pasa de politica:) (Desi „politicului” ii poate pasa de ea:)

  131. Dan
    22 februarie 2010

    Popescu, cum draci reusesti sa te lupti cu sacul de box si sa maninci bataie non-stop?!!!! 🙂 🙂 🙂 e problema cu terenul pe care te antrenezi … e prea mocirlos si nu te poti feri de sacul de box … ti-am mai zis scade pretu ca nu o sa vinzi nimic nici pe viitor

  132. Popescu
    22 februarie 2010

    Dane, stii ca in antichitate aducatorii de vesti proaste erau ucisi, se considera ca poarta ghinion.
    Daca aduci mereu vesti proaste, asuma-ti rolul, fii sac de box

  133. Dan
    22 februarie 2010

    Dragos,
    ma refeream la raspunsul de la #113, am interpretat ca vrei sa devii actionar minoritar.
    Daca vrei sa preiei o firma prin bursa sau sa listezi firma ta, atunci trebuie sa-i dai valoare de piata pt actionar… cum ?!!! tu stii cel mai bine, daca ai contracte pe un anumit nr de ani care produc X profit, atunci investitorul poate sa aprecieze si sa se inghesuie pe actiunile tale.
    bvb este un fel de abracadabra si se bazeaza pe alte reguli decit cele normale …

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *