Daca vreti o Romanie prospera, acceptati impozite si taxe mai mari. Daca nu, nu mai aveti asteptari de la stat

3 iulie 2017 5 minute
Distribuie

Ca antreprenor 100%, niciodata implicat politic, afirm cu tarie ca mediul privat are acum o buna ocazie sa demonstreze ca s-a maturizat. Da, avem business-uri private si luptam pentru profit. Cat mai mare si mai usor obtinut. Da, avem angajati si vrem sa-i platim cu cat mai putin, dar nu se mai poate. Si ei trebuie sa traiasca decent, avand o familie de intretinut. Da, pentru salariile lor, stiu, platim prea mult, comparativ cu alte tari. Povara contributiilor salariale e prea mare. Dar mai stiu ca, aproapte tuturor antreprenorilor seriosi, le merge din ce in ce mai bine. Si mai stiu, ca si voi – patroni romani si manageri straini, ca acest lucru nu ni se datoreaza exclusiv noua si expertizei noastre, indiferent cat de buni suntem profesional. Statul roman a facut ceva pentru noi si acest lucru trebuie sa il intoarcem. Trebuie recunoscut rolul statului si incurajat pe viitor. Va dau un exemplu foarte cunoscut: daca piata imobiliara nu era sustinuta prin programele „Prima casa”, acest domeniu era in colaps dupa 2009 si majoritatea firmelor cu servicii si produse conexe ar fi fost inchise astazi. Datorita interventiei statului, astazi vorbim de o industrie imobiliara care se apropie de cea din perioada boom-ului, respectiv 2006-2008.

In ultimii ani, prin masurile si facilitatile oferite investitorilor romani si straini, partidul-stat PSD a luat cele mai liberale masuri, ever. Asa-zisa opozitie liberala nici nu s-a gandit la multe dintre ele, daramite sa le propuna sau sa le sustina. In aceste conditii, va intreb, dragi colegi, antreprenori si manageri: daca statul roman ne-a oferit sansa de a avea un profit mai mare, oare, nu are dreptul sa ne ceara un pic mai mult pentru bugetul statului? Oare, daca numai noua ne merge bine si statului roman la fel de prost, noi vom trai mai bine? Daca angajatii nostri ar trai de pe o zi pe alta, vor fi mai dornici sa munceasca mai bine sau nu? Cu aceiasi bani la bugetul statului, vom avea autostrazi mai multe sau educatie mai performanta pentru angajatii nostri? Va dau un mic exemplu: chiar daca aveti cea mai completa asigurare de sanatate si aveti un accident, prima data ajungeti la urgenta si apoi, daca scapati cu viata, sunteti transportati in strainatate pe baza asigurarii private.

Evaziunea fiscala in campul muncii a fost semnificativa si, probabil, va continua, dar nu la acelasi nivel. Piata neagra in multe domenii de activitate a fost la cote maxime pentru ca, pana acum, statul roman nu a fost capabil sa introduca masuri eficiente de colectare a darilor la buget. Acum, cand exista initiative in acest sens, cateva organizatii patronale au sarit ca arse ca nu sunt de acord. Cel mai mare „argument” mi se pare lipsa de predictibilitate. Dar, oare, predictibilitatea in tarile dezvoltate ofera tot atatea oportunitati? Din experienta mea, ani de-a randul, Romania a fost virgina in multe domenii, si acest lucru a permis exploatarea unor afaceri cu un profit considerabil mai mare, comparativ cu tarile in care economia era stabila (predictibila).

Cele mai importante asociatii profesionale si-au exprimat dorinta de a incheia un parteneriat public-privat si sa fie tratate cu statutul pe care il merita, fiind promotoare ale unei economii de piata libere si cat mai corecte. Din pacate, in ultima saptamana, in opinia mea, reprezentantii celor mai mari organizatii patronale au uitat de termenul parteneriat si lupta exclusiv pentru interesul lor. De exemplu, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei – unde se regasesc cele mai importante camere de comert romano-straine, au uitat de dezvoltarea tarii in care isi desfasoara activitatea. Una dintre cele mai vocale organizatii, AmCham – camera de comert romano-americana, reprezinta interesul investitorilor americani, dar are numai 2,5% din procentul investitiilor in Romania. SUA este pe locul 10 in topul investitiilor straine. Ma intreb: cu acest procent rusinos de mic, chiar vrei sa impui statului roman politica de impozite si taxe?

Fara indoiala ca in toate organizatiile non-guvernamentale care reprezinta interesele investitorilor romani si straini exista firme prestigioase si corecte, manageri de top adevarati, care fac performanta respectand contributiile catre statul roman. Desigur ca profitul companiilor si bonusurile sefilor depind de rezultate. Eventualele taxe si impozite marite i-ar afecta direct sau indirect. Dar, daca vor sa demonstreze ca le pasa de tara in care isi desfasoara activitatea trebuie sa accepte si necesitatea colectarii de bani mai multi la bugetul Romaniei. Altfel, nu trebuie sa mai avem pretentii si sa uitam de cuvantul parteneriat stat-privat. Nu vorbesc aici de denumirea lor: „impozit pe cifra de afaceri” sau „taxa de solidaritate”, ci strict de un principiu pe care il invocam adesea.

Pana acum Romania era atractiva pentru investitorii straini prin mana de lucru ieftina. Da, este adevarat, ea nu va mai fi la fel de ieftina, dar printr-o gestionare mai eficienta a propriilor bani am convingerea ca firmele care vor sa-si continue activitatea in Romania au suficiente mijloace sa faca profit in continuare. Acum, cand statul roman vrea sa-si optimizeze colectarea, ni se pare anormal, ca si cum nu am face acelasi lucru in propriile firme. Logic vorbind, politicul a ajutat mediul privat sa iasa din criza si tot guvernantii au dreptul sa ne ceara mai mult cand noua – antreprenorilor, indiferent de nationalitate – ne merge mai bine.

Pentru toti cei ce cred in Romania si in potentialul ei de afaceri, personal consider ca intram intr-o noua etapa de dezvoltare a mediului privat. Aceea in care dam proba maturitatii si a respectului pentru angajati si statul roman. Lacomia firmelor mari si foarte mari, nu este utila companiilor medii si mici. Marsaluim impreuna ca sa ne fie mai bine, altfel pierdem cu totii.

4 Comments on “Daca vreti o Romanie prospera, acceptati impozite si taxe mai mari. Daca nu, nu mai aveti asteptari de la stat”

 1. Mielu Nebunu'
  9 iulie 2017

  Dragoteanu

  Nu prea ai dreptate, maturizarea mediului privat a inceput inca din 2008-2009. Nu tot dumneata scriai despre sutele de mii de falimente de IMM-uri si SRL_uri , la momentul respectiv?

  Ceea ce ar trebui spus este ca, de-acum incolo, va incepe foirmarea brand-urilor 100% pe taram romanesc. Incepe sa bata capitalismul la usa.

  Pe de alta parte , te cam contrazici inca din primele propozitii, vorbesti de un anumit rol al statului, dar in acelasi timp, vorbesti de masuri liberale.

  Pai, ori una…ori ailalta!

  Si, ultima chestie: fii pe pace, romanii au memoria scurta! Uite cum prolifereaza IFN-urile cu dobanzi DAE de 2500% pe an! Lumea uita prea usor anii 2007-2009.

  Un nou boom imobiliar nu va fi posibil niciodata, insa, chiar daca romanii se supraindatoreaza. Din nou! Si n-au trecut nici 10 ani de la ultima criza. Ce crezi ca va veni dupa aceasta noua supraindatorare…..ce crezi ca va veni, altceva decat o criza???

 2. Ion Pribeagul
  1 februarie 2018

  Mielu… IFN inclusiv camataria este o boala incurabila a oricarui system democrat si liberal, intrucat atat bancile dar si afacerile in general se bazeaza pe miscarea banului atat cel economisit cat si cel imprumutat, si aici as vrea sa fac o paranteze, nu toti oamenii au venituri mari sau foarte mari, dar NOI toti avem nevoie de un acoperis si de pus mancare pe masa.. si atunci singura posibilitate este IMPRUMUTUL, dar nu toti se califica la imprumuturi cu risc mic, ba din contra, ele cresc pe masura ce clientul nu are un venit mare sau este unul NESERIOS, ceace la noi este ceva comun din cauze diferite dar mai ales SMECHERIA proverbiala a romanilor de toate etniile noi inclusiv, iar in privinta impozitelor marite, las-o mai moale, noi nu avem veniturile nordEUropenilor, deja avem cel mai mare TVA (platibil la orice) din EU si niste guvernanti tampiti

 3. Ion Pribeagul
  1 februarie 2018

  Dragos, atractia mediului de investitori din strainatate este data de catre taxa pe profit, cea mai mica din lumea libera, deasemenea atractia unor guvernanti sau rubedenii in comitetul de conducere cu niste venituri de MultiNationale si gata cu controalele sau inspectiile institutiilor statului Roman.. intr-un cuvant CORUPTIA atrage evaziunea si investitorii (multi din ei ROMANI cu firme OFFSHORE) strategici??? SRL romanesc.

 4. Ion Pribeagul
  1 februarie 2018

  Ce face Popescu.. real estate cu loturile, apartamentele merg foarte bine .. in sus chiar daca nu ca in 2008, totusi este bine stabilit acum ca totusi avem o anumita experienta

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *