Dictatura economica a inceput!

13 decembrie 2011 4 minute
Distribuie

Nasol moment, grea lovitura! Sa fii la putere sau cu ochii pe „ciolan” si sa primesti vesti sumbre de la Bruxelles, nu e de ici de colea. Dupa ce era din ce in ce mai greu sa furi ce mai era de furat prin Romania, dupa ultimul summit european, sansele unor noi tunuri financiare s-au diminuat considerabil. Pentru ca, ce n-a reusit FMI a reusit criza datoriilor suverane din Europa. Ajunsi intr-un punct critic, occidentalii si-au dat seama ca nu mai au alte optiuni si au asternut pe hartie un pact. Daca Acordul  de guvernanta fiscala se numea „Noua dictatura economica europeana” era perfect similar. Cine nu si-a dat seama de acest mic „detaliu” nu e tarziu sa o faca. Va avea suficienta vreme sa constate pe propria piele cum stau lucrurile din punct de vedere economic in urmatorul deceniu.

Ce vreti mai mult decat atat? Sa fii obligat sa modifici Constituitia unde sa prevezi noile acorduri convenite la nivel european inseamna dictatura curata! Mai mult, sa fii obligat sa justifici nivelul cheltuielilor, sa fii verificat oficial si sa suporti consecinte automate daca nu te incadrezi in parametrii fiscali impusi de acordul guvernamental este o chestiune care ne aduce aminte de „Epoca de aur”. Toti nostalgicii dupa Ceausescu ar putea crede ca au un motiv de bucurie. Se inseala amarnic! Ce n-a apucat sa definitiveze „marele conducator” va fi pus in practica de Europa unita! Unita de nevoi, de datorii, de frustrari si greseli repetate, inconstiente. Tarile din Europa au semnat pactul de la Bruxelles de frica!… Frica zilei de maine, a unui viitor predictibil, a destramarii zonei euro si a unor revolte populare de necontrolat.

Politicienii romani sunt realmente socati de perspectivele lor ca… politicieni. Ce rost mai are sa fii la guvernare daca esti verificat? In opozitie nici nu mai intra in discutie! Despre ce strategie nationala mai poti sa vorbesti cand ti se impun din afara tarii niste reguli stricte? Mai merita sa fii politician pe malurile Dambovitei in conjunctura economica viitoare? Greu de raspuns acum la acest gen de intrebari. Sunt convins ca strategii partidelor au inceput deja sa se gandeasca ziua si noaptea cum sa se fofileze noilor restrictii de la Bruxeless. Cert este ca din rarele interventii politice ulterioare summit-ului a reiesit un haos total. Unii il critica pe Presedinte ca a semnat, altii spun ca nu avea de ales. „Aurolacii” politici vin cu varianta ca trebuia sa-i consulte si pe ei. Pai, cand esti cu pistolul la tampla crezi ca-ti arde de consultari?

Acum, mai mult ca niciodata, liderii politici din toate partidele sunt ravasiti. Si-au aratat adevarata valoare. Din nou. Daca ar fi condus vreodata vreun bussines ar fi inteles instantaneu cum se traduce in termeni simpli decizia de la Bruxelles. Cand ai datorii pe care nu le mai poti duce, inchizi „robinetul’! Cand nu mai produci, consumi cat ai. Cand intri in hora n-ai incotro! Romania a intrat in hora datoriilor suverane europene si va juca. Va juca exact pe melodia pe care o vor interpreta liderii europeni. Daca nu ne placea ideea sau aveam alte optiuni puteam sa stam deoparte. Numai ca noi nu suntem Marea Britanie. Chiar daca mai avem un rege in viata.

Singura varianta prin care Romania poate sa beneficieze de avantajele Acordului de guvernanta fiscala este sa transforme dictatura europeana intr-o oportunitate. A fi monitorizat economic nu este intotdeauna un lucru rau. Spre deosebire de politicieni, oamenii de afaceri romani care au supravietuit crizei au stiut sa-si monitorizeze propriul business fara ajutor din afara. Atata timp cat clasa politica romaneasca a esuat, o dictatura economica europeana e binevenita.

5 Comments on “Dictatura economica a inceput!”

  1. Popescu
    13 decembrie 2011

    Avand in vedere ca CORUPTIA este cea mai mare afacere din Romania, a fost si un numar din Money Express special pe acest subiect

    e noroc curat pentru noi ca vin unii si le dau peste degete la astia care administreaza bugetul tarii, ca le impun limite ale deficitelor bugetare.

    Cat despre manipularea de tip CREEAZA FRICA apoi OFERA SOLUTIA, am scris si eu la mine pe blog. Daca vii direct cu solutia, nu o sa fie acceptata, pe cand, daca mai intai creezi FRICA, o sa iti ceara ei singuri sa aplici SOLUTIA. Ba chiar or sa insiste. Or sa zica ca esti inconstient ca intarzii aplicarea ei.

    Cainele vine si pune singur gatul in lat. Din frica de libertate..

  2. funky
    13 decembrie 2011

    eu cand ma uit la actuala opozitie stau si ma intreb daca cetatenii astia (ca politicieni nu pot sa-i numesc) inteleg lumea in care traim si mai ales daca au ceva diferit in cap fata de cei de la putere. singurul mesaj pe care il transmit si-l sustin e povestea cu pensii majorate, salarii la bugetari si tva. astea reusesc intr-o anumita masura sa influenteze multa lume saraca si sarmana din romania. ceea ce nu cred ca dumnealor inteleg este ca in maxim 6 luni dupa ce vor fi castigat alegerile timp in care nu vor putea face nimic din toate astea e probabil ca furia populara sa-i mature. am o presimtire ca nici macar furaciune organizata ca actuala putere nu vor stii sa faca (vechii psd-isti cu experienta la furat au cam disparut). din punctul meu de vedere faptul caq basescu s-a pus crucis la o ‘relaxare’ fiscala anul asta (de teama revenirii recesiunii – si-a avut dreptate) e cel mai important act politic al lui si probabil peste niste ani o sa-i multumim. multe din consecintele economice ale acestui an o sa le intelegem peste multi ani. acum vreo 2 ani cand am inceput sa scriu pe blogul dvstr. va spuneam (am studiat criza din 29-33 in particular la fac si am citit multe carti pe tema asta) ca la sfirsitul unei astfel de crize lumea va fi cu totul altfel. si ca, criza va dura pina cand majoritatea cauzelor care au creat-o nu vor disparea. criza din 29-33 a durat cam 10 ani (sau chiar 20 daca consideram si razboiul) si a fost de o intensitate si de o duritate muuult mai mare decit cea de astazi. sper sa n-am dreptate si sper ca asta sa nu dureze 30 de ani (depinde .f mult de politicieni asta). acum ca tot suntem la imobiliare stiu asa din teorie ca atunci cand mancarea e ieftina casele sunt scumpe si invers. astazi mancarea e din ce in ce mai scumpa si energia e din ce in ce mai scumpa.

  3. mihai
    15 decembrie 2011

    „Lesa” UE nu se refera la actuala criza. Se refera la viitor.
    Daca Euro nu crapa pana in februarie (cand trebuiesc rescadentate datoriile Greciei si Italiei) poate mai este o sansa ca „lesa” sa aiba un viitor. Nimeni din UE sau America nu stie ce va urma.
    Din SUA , China sau Rusia totul se bazeaza pe consum.
    Daca sugrumi consumul si adaugi bariere vamale. Economiile cad in ce s-a intamplat in comunism. Faliment al competitivitatii coroborat cu saracie.
    Daca liberalizezi piata si banii va exista o patura care se va inbogati si alta care va munci pentru a supravietui. Adica capitalism.
    Economie perfecta nu exista. NU va imbatati si exemplificati ca exista capitalism de stat ca in China. Acolo bubele sunt mari, si daca doamne fereste peste actuala criza, cade si China. Urmarile sunt dezastruase.

  4. imobiliare cluj
    15 decembrie 2011

    coruptia e in floare in Romania!

  5. Popescu
    15 decembrie 2011

    Mihai, nu sistemul e problema, cu faptul ca s-au pus in practica in mod gresit, sau s-a denaturat pe parcurs.

    Pana si comunismul are unele parti bune, dar atunci cand il pui in practica se ajunge unde s-a ajuns..

    In cazul capitalismului care se bazeaza pe LACOMIE, am vazut cu totii unde ne-a dus aceasta lacomie

    Niciunul dintre sisteme nu e natural, nici animalele nu sunt egale IAR cainele nu isi pune departe oase pentru zeci de generatii de mostenitori, ci doar cat sa treaca iarna (eventual)

    Omul este singurul „animal” / locuitor al acestei planete care ACUMULEAZA cu disperare, fara limite, fara ratiune si tocmai aceasta lacomie il duce la autodistrugere.

    O sa imi spuneti ca omul este un animal de tip superior pentru ca GANDESTE, dar ia sa imi spuneti mie la ce ii foloseste faptul ca gandeste, cand el nu face altceva decat sa distruga planeta si tot consumul lui se bazeaza pe niste resurse (petrol, gaze) care se vor termina in curand..

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *