Ma crucesc, nu alta! Imi asum 100% ceea ce afirm mai jos si doresc sa fiu combatut exclusiv cu argumente si dovezi de firma care a oferit cifrele pe care se bazeaza acest articol: România are aproape 91.500 de milionari în dolari. Dintre aceştia, 1.828 de oameni, doar 2%, sunt consideraţi foarte bogaţi, cu averi de peste 30 de milioane de dolari fiecare, cei mai mulţi „superbogaţi“ din regiune, chiar şi peste Polonia, o ţară cu o populaţie dublă
Intamplator, meseria mea este aceeasi cu a firmei care a promovat datele inscrise in articol. Prin natura jobului, in ultimii 30 de ani, am intalnit romani bogati sau foarte bogati. Unii umblau cu bicicleta (tot respectul pentru ei), altii se ”dadeau” cu masini de peste 200.000 euro. De la asta pana la a afirma ca exista aproape 100.000 de milionari in dolari in Romania este o distanta infinita! Pe ce ma bazez cand afirm aceste lucruri?
Cati milionari reali cunoasteti dvs., cei care cititi acest articol? Probabil, foarte putini. Personal, numar pe degete romanii bogati, intalniti de mine in ultimii 30 de ani, care locuiesc in zone proaste. Cu mici exceptii, oamenii bogati care nu locuiesc in zone exclusiviste si-au construit mici domenii in afara oraselor mari, unde au afaceri prospere. In Bucuresti, nu cred ca exista mai mult de 2000 de imobile de locuit care valoreaza peste 500.000 de dolari. Concluzie: exista mult prea putine case de milionari adevarati fata de numarul celor care se pretind a fi milionari.
Hai sa o luam cu inceputul…Ca sa ma fac mai clar inteles, incercati sa numarati pana la 1.000. Apoi, daca va tin neuronii, incercati pana la 10.000. Ati obosit si n-ati ajuns nici la 100? Continui cu sfarsitul… Cati romani au astazi in cont macar 200.000 dolari (sau echivalent), ca sa spuna ca de restul au ”acareturi” pana la 1.000.000 dolari?
Cati asa-zisi milionari credeti ca exista in cele mai sarace judete din Romania, unde foamea pluteste in aer: Tulcea, Calarasi, Giurgiu, Mehedinti, Ialomita, Vaslui, Salaj, Bistrita, Teleorman, Botosani, Vrancea, Braila, etc. In opinia mea, in toate aceste judete nu cred ca sunt mai mult de 2-300 milionari reali in dolari. Oare, in Bucuresti/ Ilfov, cei care au un Porsche in fata blocului, ca sa crape vecinii de invidie, dar locuiesc intr-un imobil de „lux”, confort 2 sporit, in Chiajna, Berceni, Ferentari sau similar, sunt milionari sau nu?
Mai oameni buni, voi astia care prelucrati statistici/ indici etc., atunci cand oferiti publicului cifre, va rog sa spuneti si cum le-ati calculat si pe ce va bazati. Daca un ”milionar” este cel care sta intr-un cartier oarecare dintr-un oras mare si are la poarta o masina de lux, sa spunem de 100.000 euro, verificati si ce/ cate credite are, si care este valoarea leasingului masinii, eventual si ce business-uri detine, daca sunt pe profit. Dupa criza din 2008 mii de masini de lux au fost inapoiate companiilor de leasing sau vandute la maximum 50% din valoare. Aveti vreun dubiu ca posesorii lor nu se considerau milionari in dolari?
Recent, mergand pe strada, am dat un telefon la un numar postat pe un gard cu anuntul ”teren de vanzare – 350 mp”, aflat intr-o zona buna, dar nimic deosebit. ”Cat cereti, va rog? 3.000 euro/ mp”. Dupa parerea mea, proprietatea nu face mai mult de 1.000 euro/ mp cu indulgenta. Si am pretentia ca ma pricep la estimari imobiliare, dupa 30 de ani de experienta. Este domnul ”milionar”? Intreb, nu dau cu parul! Pe tipul asta l-ati luat in calcul, ca el se crede deja milionar?
Ca roman imi permit sa afirm ca noua, ca natie, ne place sa epatam. Sa ne dam mari. Sa aratam ca avem, chiar daca, de fapt, nu avem. Sa ne credem bogati chiar si atunci cand avem datorii. De la oamenii cu adevarat bogati chiar ai ce invata. Nu o sa uit niciodata una din afirmatiile celebre ale lui Ion Tiriac: ”Daca vrei sa vezi cat valorezi, mergi la banca si cere un credit”. Hai, sa vad cine-l combate pe ”nea Ion…” Cati romani pot lua astazi un credit de un milion de dolari?
Inainte de criza din 2008, orice detinator de teren agricol de pe langa Bucuresti se credea, chiar era convins ca este, milionar in dolari. Majoritatea au si astazi aceleasi terenuri, desi mai toti au vrut sa le vanda. Oare, si astia sunt ”milionarii” patriei ? Apropo, nu cred ca a uitat cineva de expresia: ”milionarii de carton” ai Romaniei. Erau cu sutele si s-a ales praful de majoritatea lor. Cei mai multi au dat faliment sau au ajuns in puscarie.
Personal nu imi doresc sa fiu printre cei aproape 100.000 de romani mentionati ca fiind milionari in dolari. Mie mi-ar placea sa am banii astia lichizi/ disponibili imediat. Cine nu-si doreste asta ma tem ca e ipocrit. Chiar declar public ca-i invidiez sincer pe cei care au 1.000.000 dolari/ alte valute in cont. Unii poate ii tin prin saltele sau ingropati in fundul curtii. Sigur sunt si unii care au datorii de 1.000.000 de dolari si, desi sunt urmariti de banci, inca se cred milionari. Pe ei nu-i invidiez.
Stiam ca Romania este o tara bogata. Stiam si ca aproape 25% dintre romani nu au toaleta in casa. Aflu acum ca suntem plini de milionari in dolari. Nici nu vreau sa ma gandesc cat de departe va ajunge tara noastra daca economia genereaza ”milionari” pe banda rulanta.
E bine ca se imbogatesc romanii si ca sunt din ce in ce mai multi. Macar de ar ramane banii in tara, desi ma tem ca multi se evapora in strainatate. Apropo, sper ca cei care au devalizat tara in diverse domenii au fost pusi la numaratoare. Aia sunt milionari, pe bune. Chiar cred ca se incadreaza in cei aproape 2.000 de romani care au peste 30 de milioane de dolari. Despre aceasta ultima cifra nici nu vreau sa vorbesc pentru ca este o prostie, greu de sustinut.
Recent am citit o carte pe care o recomand tuturor, mai ales cercetatorilor care fac studii ”aprofundate” despre milionari. Se numeste ”Psihologia banilor”. Multi oameni ajung sa se creada bogati, dar prea putini vor avea vreodata un milion de dolari in realitate.