Afacerile cu bani nu s-au nascut de ieri de azi. Ele au un numitor comun: lacomia! In goana dupa economiile clientilor, se dezvaluie caracterul bancherilor de top.
Cine se mai indoia de “calitatile” liderilor europeni din sistemul bancar, are un motiv in plus sa se relaxeze. Traind dintr-un mediu unde oamenii au multe zerouri in minte si prin conturile de afara, va confirm ca panica e cat Casa Poporului. Aici nu vorbim despre sistemul bancar romanesc, unul dintre cele mai stabile din Europa. De ce asa stabil? Simplu! Pentru ca e primitiv. Ce e simplu, e mai stabil. Cu cat e mai complicat, cu atat e mai greu de controlat.
Ultimele evenimente din Cipru ne pun in fata unui fapt implinit. A inceput! E pe fata, direct, la vedere. Fara zambete, fara cafele, fara protocol sau diplomatie. Vorbim despre un fenomen definit de Nouriel Roubini ca “furtuna perfecta”. Hotii din sistemul bancar mondial nu se mai multumesc cu firimituri. S-a trecut direct la furt calificat! Premeditat si bine documentat.
Cum au ajuns atatia bani in Cipru, Elvetia, Luxembourg, Malta sau alte destinatii fiscale “exotice” nici nu mai conteaza. Liderii politici stiau de aceste sume, iar secretul bancar este doar pentru publicul larg. Doar nu va inchipuiti ca serviciile secrete occidentale nu au habar de persoanele care detin sume colosale in tinuturi off-shore?
Daca tot a inceput furtuna perfecta, singura necunoscuta ramane: cat dureaza? Daca cineva si-a imaginat vreo clipa ca nu va afecta toata Europa, din muntii Ural pana la oceanul Atlantic, se inseala. Unii specialisti s-au grabit sa spuna ca situatia din Cipru ne avantajeaza. Daca ar fi fost asa, probabil, guvernatorul BNR nu ar fi plecat val-vartej de la un eveniment al Clubului de la Roma. Ar fi plecat in concediu. Cat de mult ne vom bucura noi de “capra vecinului” cipriot ramane de vazut, dar cu siguranta vor suferi si romanii de pe urma traumei ei economice.
Revenind la bancherii de top – reprezentantii Eurogroup, in lipsa de solutii si curaj, singura varianta fezabila a ramas hotia la drumul mare. Adica, pe intelesul tuturor, cine are bani in banci, poate sa uite de o parte din ei. Acest lucru are toate sansele sa se intample, mai devreme sau mai tarziu. Cutia Pandorei a fost deschisa. Paradoxal, aceasta decizie disperata a bancherilor are sanse sa evite o situatie dramatica ulterior. Ce s-ar intampla daca o tara, indiferent care, din Uniunea Europeana, ar intra in faliment. In afara de faptul ca saracii nu ar pierde mare lucru, bogatii care acum urla de ciuda, ar putea sa piarda tot!
Romania e norocoasa. O tara fara vlaga economica si forta financiara, ocolita de
investitorii mari, este in partea de jos a listei hienelor bancare. Sistemul bancar romanesc este deja controlat de capitalul strain in proportie de 95%. Ce sa mai ia de la noi? Ce a fost de luat, s-a cam privatizat. Ce a ramas, este arvunit deja. Singura preocupare guvernamentala este supravietuirea la cota de avarie. De azi pe maine, de maine pe poimaine si tot asa. Romanii s-au obisnuit atat de bine cu criza, ca au adoptat-o oficial!
Tara noastra nu este deci o tinta prioritara pentru corbii bancari. E doar un cuib de relaxare pentru expatii care lucreaza in multinationale. Daca pana acum profitul facut de aceste companii in Romania era transferat in tari ca Cipru, nu inseamna automat ca viitoarele castiguri ale acelorasi firme va fi reinvestit in Romania. Corb la corb nu-si scoate ochii! Se vor gasi solutii noi pentru bancheri vechi. Mai sunt tari mici cu depuneri de bani colosale, care nu fac parte din UE. Daca bancherii europeni au lovit in banii mafiei si oligarhiei ruse, sa nu credeti ca nu va exista si o replica a lor. Au suficiente materii prime pe care le exporta in Europa si nu trebuie sa schimbe decat pretul. Intre jocul lor, singura victima sigura va fi cetateanul european, cu sau fara multi bani.
Fata de tot ce se intampla in aceasta perioada in econonomia europeana, majoritatea romanilor raman simpli spectatori. Inghit cele mai scumpe dobanzi din Europa la credite, servesc comisioane care in alte tari nu se practica, majoritatea muncesc exclusiv sa-si plateasca creditele luate si se roaga la Dumnezeu sa nu piarda ce au cumparat cu ele. Intre timp, Troica europeana isi vede de drum. Momentan e in Cipru. E mai cald acum acolo. Cat de curand urmeaza Malta. Cand se face cald, se muta in centrul Europei. Asta nu inseamna ca scapa cineva basma curata daca are multi bani in banca. Bancherii au nevoie de bani si isi arata caracterul. Fiti fara scrupule, domnilor! Lacomia cu hotie se tine!
Stefania Pricop
27 martie 2013Exceptional articol !!!!!!!!!!
Domnule Dragoteanu, nu sunt om de afaceri, nu sunt economista,
sunt un om simplu, care a inteles perfect ceea ce se intampla
la aceasta ora in lume, datorita acestui articol de o curateta
demna de invidiat de unii jurnalisti.