Validarea noii puteri a PNL va veni in scurt timp pentru toti romanii care se pretind de dreapta si, prin actiunile lor, fac dovada ca-si doresc o Romanie moderna, un stat de drept, cu o piata libera, capitalism si prosperitate economica.
Adevarul nu da prea bine in public pentru politicienii actuali de dreapta, multi prea uzati de-atatea nereusite. Dar, daca tot deranjeaza, e bine sa fie spus. Macar in treacat, sa stie viitoarea conducere a PNL un lucru simplu: ce vor oferi, exact aia vor primi. Aceast mesaj simplu vine din partea unui antreprenor roman 100%, cu afaceri mici, de familie. Adica, exact ce lipseste cu desavarsire din portofoliul cu votanti ai partidelor de dreapta.
Din ce am simtit eu in ultimii 5 ani de criza, reprezentantii PNL se pot lauda cu multe, mai putin cu ceea ce ar fi trebuit sa faca si nu au reusit pana acum, fiind la guvernare. Dupa plecarea lui Crin Antonescu de la sefia PNL, s-au propus cateva masuri economice din care, unele pot fi combatute argumentat, de orice antreprenor serios, care traieste problemele reale din economie. Ele nu pot fi implementate nici daca ar veni maine PNL la guvernare. O abordare realista este preferabila unei ideologi liberale utopice.
Politicienii actuali de dreapta nu au mai reusit sa inteleaga problemele reale ale economiei private. De exemplu, printre altele, au propus reducerea generala a TVA la 16%. Minunat! Sunt primul intreprinzator privat, si ca mine sunt zeci de mii de antreprenori, care vor un TVA chiar si mai mic. De ce nu 10%? E o cifra rotunda. Minunat ar fi sa coboare imediat si la 20%. Dar, cei care au lucrat la aceasta schita de program economic, au uitat un mic detaliu. Cea mai mare evaziune fiscala in Romania se face la TVA.
Pentru cine fura statul, nu conteaza daca TVA este 24%, 16% sau 10%! Mai bine se va impune o disciplina financiara severa si masuri fiscale stimulative, pentru cresterea gradului de colectare. Oare, politrucii liberali de profesie considera ca hotiilor care fac evaziune fiscala li se va face mila de statul roman? Ecomonia nu se face cu mila, ci prin disciplina fiscala, printr-un ANAF depolitizat, pe modelul DNA.
Fara sa mai insist pe alte propuneri economice nesustenabile sau extrem de greu aplicabile, iata trei masuri simple, legate de largirea bazei de impozitare, care ar aduce la bugetul statului cateva miliarde de euro in plus anual si alte cateva zeci de miliarde miliarde de euro in economia reala:
1. Impozitarea proprietatilor Bisericii Ortodoxe Romane – BOR – si taxarea activitatii comerciale a acesteia. Mult-prea-fericitul patriarh Daniel a dat o masa dupa Paste si i-a binecuvantat pe premierul Ponta si pe guvernatorul Mugur Isarescu. Cam putin pentru ce a primit dupa 1989 de la statul roman. Atata timp cat numai a luat, ar fi cazul ca dupa 25 de ani, incepand cu 2015, sa inceapa sa mai si dea. Sper ca noii lideri ai PNL sa nu cada in acelasi pacat sau sa ceara girul unui sobor de preoti la fiecare masura liberala.
Cat platesc antreprenorii, liberali pur-sange, sa plateasca si bisericile. Preotii sa plateasca taxe precum persoanele fizice, iar Biserica Ortodoxa Romana ca orice firma privata, fiind dovedita ca cea mai prospera institutie din Romania.
2. Daca tot trebuie sa largim baza de impozitare, merita sa privim atent la sistemul nostru bancar. Poate, supraimpozitarea bancilor romanesti, dupa modelul maghiar, nu e un exemplu perfect. Totusi, acolo statul si-a impus interesele nationale si a atins niste obiective clare, gen autostrazi, linii de centura supercivilizate in Budapesta, un respect mai mare pentru cetatean, ca principal contribuabil la bugetul statului maghiar.
Daca vecinii au putut, noi de ce nu am indrazni? Nu ne lasa FMI? Uite ca, dupa masura taxarii bancilor din Ungaria, maghiarii au scapat si de povara FMI. Nu ne lasa domnul Isarescu? Ba, pardon! Atata timp cat creditele din Romania sunt de cel putin 3 ori mai scumpe decat in occident si de vreo doua ori mai mari decat in Ungaria, unde este avantajul Romaniei in interiorul UE, in privinta creditarii?
3. Amnistie fiscala externa. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa ne mai intereseze cum s-au evaporat miliarde de euro din Romania, prin diverse combinatii. Cred ca merita sa repatriem acesti bani si sa-i punem la treaba, pentru a crea noi locuri de munca. Nimeni nu stie exact suma care ar putea fi redata imediat economiei reale, dar se pare ca nu ar fi mai mica de 20 miliarde euro. Vi se pare putin?
Daca se taxeaza cu un mimim de 2-3 %, cateva sute de milioane de euro ar „onora” instantaneu bugetul de stat, in 2015. Acest lucru s-a intamplat in tarile care au stiut sa puna accentul pe economie, nu pe politica si scandal, cum este acum la noi. Fara o economie puternica, in care banii sa circule si sa „atate” spiritul initiativei libere, nu prea cred ca avem sanse sa evoluam ca tara, intr-o economie globalizata.
Italia este un exemplu concludent in care s-au schimbat guvernele ca ciorapii, dar economia a functionat permanent. Si acolo evaziunea fiscala e in floare. Si acolo coruptia e la ea acasa. Si acolo s-au transferat tone de bani ilegal, exact ca in Romania ultimilor doua decenii. Acesta e adevarul pur. Tot tara latina! Insa, pana sa revina investitorii straini in Romania, suntem obligati sa ne gestionam singuri problemele care macina mediul privat.
Trebuie sa ne hotaram ce vrem! Acord dupa acord cu FMI si indatorarea pana la refuz a tarii sau crearea de locuri de munca si infuzie de lichiditati, chiar daca banii provin din eludarea fiscului romanesc? Si programul economic al PNL sugereaza incetarea relatiei cu FMI, dar fara solutii alternative fezabile. Cand vrei sa misti economia, banii nu au miros si interesul national primeaza. Prefer banii romanilor mei decat banii yankeilor. Sa fim pragmatici macar in ceasul al doisprezecelea.
Doamnelor si domnilor liberali, daca, intr-un final, vreti sa aduceti la vot electoratul de dreapta ca sa va dea girul, intelegeti-va intre voi si cu orice partid de dreapta de buna credinta, pentru binele acestei natiuni! Lasati liberalismul pur sa actioneze! Treceti de la vorbe la fapte! Oferiti Romaniei posibilitatea sa respire aerul unei economii sanatoase! Ajutati initiativa privata sa renasca! Uimiti PSD si pe romanii scarbiti de politica prin solutii imediate, proiecte concrete si principii sanatoase! Dati valoare acestei tari! Luptati pentru potentialul economic neexpoatat. Oferiti romanilor altceva. O alta abordare. Un alt fel de politica.
Nu ratati sansa oferita de inaintasii vostri, cei care de 140 de ani au luptat pentru existenta PNL! Faceti istorie astazi si romanii vor fi mandri de voi!
Trotki
29 iunie 2014Prietene, drag toaras, de ce sa impozitezi biserica ? Iti face vre-un rau ? Te obliga cineva sa te duci sa dai bani ? De ce daca vedem ca cineva „are” tre sa-i punem obligatoriu un impozit de sa-i stea in gat si maine sa fie „evazionist”…santajabil. Lasa-i sa aiba…Sau fa-ti si tu o biserica a ta si fa-le concurenta daca tot vorbesti de antreprenoriat privat si liberal..Maine poate ai sa vrei sa impozitezi si curvele, nu ? Si ? Ai sa o duci tu mai bine daca ele castiga mai putin ? Ai sa fi satisfacut ? Mai repede si mai… bine ? Sau graba strica treaba ? Evident poate ca nu sa le ia bani este solutia ci sa nu le mai dea bani… stii doar bine ca preotii sunt bugetari. Si astfel daca nu le mai da statul vor fi mai aproape de…enosias. Si poate daca nu le mai da Statul are si de unde sa-ti reduca tie impozitul…Scuza-ma maestre dar nu am mai vorbit demult si ai devenit extrem de radical…Inainte mai aveai accente de toleranta dar acum vad ca te-ai inrait complet…Mai treci pe la biserica…mai asculta o slujba…si poate te mai imbunezi un pic…Si mai lasa dracului banii astia ca doar nu te-ai nascut cu cash-ul in viata asta…Te-ai nascut in pielea goala. Ca noi toti dealtfel…Vrei sa-i lasi acum si pe popi in curul gol…Ptiu, drace !
Ion Pribeagu
30 iunie 2014trotki..tu ai dreptate pana la un punct…religia noastra crestina si ortodoxa este platita de stat, poate si alte religii prin ministerul cultelor (nu m-a interest) dar normal ar fi ca aceste guverne mafiote care se sprijina aidoma fostilor regi si imparati sa controleze popoarele prin puteri divine ar trebui STOPat si lasati sa se descurce fiecare religie cu fraierii lor…sii pe banii lor, nu ai nostril, cei care platim la bugetul tarii….imaginative numai din TVA cati bani se strang si dispar in gauri negre…norocul este ca romanul este descurcaret ca altfel ar fi vai si amar de NOI..tonti/adica guvernati de TONTA
Trotki
30 iunie 2014Chestiunea cu religia este o problema fara inceput si fara sfarsit…daca sa dea sau nu statul bani structurilor religioase…este chiar o ecuatie cu mai multe necunoscute decat cunoscute. Nu doresc as intru in acest subiect deoarece este extrem de complex fenomenul si nu cred ca un sit de imobiliare ar fi spatiul cel mai potrivit pentru acesta dezbatere sau polemica. Ceea ce mi-a starnit curiozitatea este actiunea lui Dragos, un intreprinzator imobiliar, de succes, ce se autodefineste ca fiind un liberal, si care cere nici mai mult nici mai putin decat impozitarea unei categorii sociale non-profit, respectiv biserica. Biserica, inca, este o institutie non-profit, un ONG…la fel ca un alt organism de drept privat, de utilitate publica, cum ar fi, sa zicem, Colegiul Psihologilor. Chiar sa presupunem ca Statul ar beneficia de acest venit obtinut din impozitarea cultelor, chiar crede, liberalul, Dragoteanu ca el o va duce mai bine ? Pentru mine este este evident ca nu. El poate este un, tanar,inocent si idealist…si cu fantezia poate putin prea bogata. Banii obtinuti oricum vor dispare in gaura neagra a bugetului din care, probabil, se vor hrani alti paraziti. Dar niciunul din acesti paraziti nu ar fi in stare sa faca treaba care o ofera preotii. …sa ingroape mortii. Sunt curios, domnul Dragoteanu, caci ma obliga sa folosesc un ton mai oficial cand vorbesc de morti, ce comisioane ar percepe firma domniei sale pentru o astfel de activitate ? Daca ar face doar un mic exercitiu de imaginatie, pe care am constatat mai devreme ca o are,ar putea, domnul Dragoteanu, sa se puna in pielea lor, a popilor, macar pentru o saptamana de… munca ? Probabil un 10% din valoarea proprietatii celui decedat i-ar parea un onorariu decent, tinand cont ca, acum, cand nu more nimeni, le ia 3-5 %…Dar daca ar avea un monopol…cat ar mai fi tariful nene Dragos…Eehhee, mistar Dragos, suna bine, nu ? Sau el crede ca va putea merge doar la nunti si la botezuri ? Mai gandeste-te, draga, Dragos…poate ca uneori e bine sa ai rabdare inainte sa rostesti ceva … „La inceput a fost cuvantul” scrie pe undeva… Cu dragoste si pretuire.
Ion Pribeagu
3 iulie 2014trotki..liberalii romani sunt doar cu membria care asigura un anumit avantaj atunci cand ei sunt la guvernare…adevaratii liberali sunt cei care cunosc filozofia liberal si facutul banilor din activitati liberale adica fara impozitari si taxe mari, cu tva mic sau deloc la produsele alimentare de baza, cu ridicarea barierelor vamale, cu ong-euri si alte asociatii de binefacere inclusive cultele religioase netaxate (dar nici ca angajati ai statului/guvernului) ori aici noi avem ramuri feseniste inventate de Iliescu si urmasii lui scoliti pe la gheorghiu, care stiu a face bani din cuvantari/promisiuni iscusite, mai pe romaneste vrajeala social-ista si impozitarea prostilor la maximum ca noi oricum nu zicem si daca zicem nu suntem bagati in seama..vezi rosia Montana, gazelle de sist, referendum cu 1 camera/300 parlamentari si multe altele dar mai ales justitia care a fost si inca este folosita in sprijinul lor cu ajutorul parlament-arilor.. dar totusi trebuie sa spjinim miscarea de dreapta, mai ales NOI cei care sustinem economia acestei tari adica toti platitorii de taxe/impozite inclusive acest tva altfel vom ajunge intradevar sub un regim daca nu dictator-ial cel putin mafiot/organizatii tip FAMILIA
Trotki
3 iulie 2014Draga Ion, sunt in acord 100% cu ce spui in ceea ce priveste liberalismul. Acest spatiu nu se poate dezvolta fara liberalism. Este o formulare…Sau o alta formulare; acest spatiu se poate dezvolta mult mai armonios, mai rafinat, si cu mai multa gratie si eleganta prin liberalism. Vezi diferenta ? In filozofia liberala sau o anumita parte a ei, cea profunda, nu cea dogmatica, a fi liber inseamna a fi ceea ce-ti doresti sa fii…Fii la dreapta daca-ti place dreapta…fii la stanga daca-ti place stanga…Indiferent ce esti sau ce ai putea sa fii sau ceea ce aspiri sa fii, este un drept primit de la Creator. Unii renunta la el , altii nu renunta sau nu renunta atat de usor. Intre toleranta si liberalism este o simbioza foarte stransa…Dar si intre intoleranta fata de intoleranta si liberalism este o legatura, mult mai subtila dar ESTE. Caci asa cum spunea Albert Camus „Omul este singura creatura care refuza sa fie ceea ce ESTE…”