Pretul corect in imobiliare

Nu mai e niciun secret pentru nimeni: din 2009 incoace, investitorii imobiliari sunt la putere. Ei decid astazi ce merita a fi cumparat si cu cat. Este vremea lor, a celor eligibili bancar sau potenti financiar, care detin cash.

Roata imobiliara s-a invartit in ultimii patru ani. Lacomia de odinioara a vanzatorilor s-a transferat la cei care mai sunt interesati in continuare de achizitii in acest domeniu. Recuperarea celui mai afectat domeniu economic din ultimii patru ani depinde de doi factori esentiali: incredere si… noroc. Redarea increderii este o povara care trebuie asumata la nivel intern, guvernamental. In Romania, principalul obiectiv economic al oricarui guvern trebuie sa fie cresterea consumului. Din aceasta tinta fac parte si produsele imobiliare. Daca depunerile populatiei au crescut si depozitele preferate sunt pe termen mediu, de doi-trei ani, este clar ca, cel putin la nivel psihologic, potentialii consumatori sunt sceptici in ceea ce priveste increderea in „starpirea“ imediata a crizei. Bancile vor relua creditarea cand riscul imobiliar se va diminua. In acest moment, sistemul bancar isi inventariaza „victimele“ crizei si cauta solutii pentru a debloca vanzarea de bani.

Factorul „Noroc“ tine exclusiv de ceea ce se intampla pe scena economica si politica internationala. Desfiintarea zonei euro ar fi un soc si pentru piata imobiliara din tara noastra. Investitorii straini sunt oricum prea speriati ca sa pompeze noi sume de bani intr-o tara emergenta. Sa nu uitam ca principalele cauze ale preturilor galopante dinainte de 2008 au fost determinate de afluxurile de capital strain si de creditarea facila. Pana astazi, s-a demonstrat clar ca lipsa fondurilor provenite din strainatate si inasprirea conditiilor de creditare au readus cu picioarele pe pamant orice visator care avea un imobil de vanzare. „E pur si muove!“ Hulita de cei afectati sau iubita de cei care au profitat la timp de ea, piata imobiliara traieste totusi. In continuare se fac tranzactii. Cine a invatat ceva din istoria economica a ultimilor ani are sanse mari sa faca afaceri imobiliare in continuare. Cine s-a lasat doborat de ghinionul „accidentului“ din 2008 va ramane blocat in nostalgia profiturilor de odinioara. Astazi, normalitatea imobiliara se masoara in procente mult mai mici, dar mai sigure.

Pretul corect are o formula unica. Este suma dispusa a fi platita de un cumparator/chirias pentru un produs imobiliar, indiferent de pretentiile unui proprietar. Cei care ofera ceva la vanzare/inchiriere au dreptul sa ceara oricat. In functie de dorinta lor de a vinde, cu cat presiunea de lichidizare a unei proprietati este mai mare, cu atat se apropie de pretul corect. Potentialii clienti asteapta. Timpul a lucrat in favoarea lor si nimic nu ii obliga sa ia o decizie rapida pana nu gasesc imobilul dorit, la pretul corect. Cine vrea sa vanda/inchirieze un imobil poate incheia o tranzactie numai daca gaseste un client. Investitorii imobiliari platesc in prezent numai daca fac o afacere profitabila sau utila pentru interesul lor. Ciclicitatea economica este garantia faptului ca roata imobiliara se invarte mereu. Pretul corect este doar (re)­sursa continuitatii si a evolutiei imobiliare.

(Acest editorial a fost scris la solicitarea cunoscutei reviste economice “Capital”, care l-a si publicat in editia sa din 7 mai 2012.)

Taguri: , , , , , , , ,

4 Raspunsuri pentru “ Pretul corect in imobiliare”

 1.  4 Mielu Nebunu'
  22 May 2012 :: 9:34 pm
    1 (0/1) NU sunt de acord Sunt de acord

  Ca idee, pretul corect in imobiliare e ala pe care il primesti!

  Poti sa ceri oricat ca, daca nu iei, ori te faci de ras, ori te crede lumea nebun, ori pur si simplu, nu e locul tau pe aceasta planeta!

  Statistica spune ca suntem in continuare pe curba descendenta. Mai e loc de scazut, adica…..

 2.  3 Mielu Nebunu'
  21 May 2012 :: 5:37 pm
    0 (0/0) NU sunt de acord Sunt de acord

  @ Popescu

  Romania e singura tara din lume care si-a distrus o mare parte din infrastructura pe timp de pace! Am un coleg din facultate, sarb din Belgrad, cu care mai stau de vorba pe mail.

  Pe alocuri, fosta Iugoslavie arata mai bine ca Romania! Si sa nu uitam ca, in anii ‘90, Iugoslavia a trecut printr-un razboi civil devastator, care a dus la enclavizare si la independenta republicilor din fosta Iugoslavie, si pe urma, in 1999 , a fost bombardata cu dementa de catre NATO.

  Ca idee, pentru cine a uitat: Iugoslavia a rezistat in fata NATO mai mult decat Irakul….

  Si, totusi, infrastructura din Romania arata mai rau ca acolo…..

  Da, se vor cumpara terenurile agricole de catre straini! De ce sa mai porneasca un razboi, pe vremurile astea, ca este scump si e criza: mai bine preluam economic totul!

  Si fac pariu cu dta, domnule Popescu, ca stim ce etnie vor avea marea parte a cumparatorilor de terenuri agrocole din Romania!

  Modelul Kosovo se repeta!

 3.  2 Popescu
  20 May 2012 :: 9:13 am
    1 (0/1) NU sunt de acord Sunt de acord

  In timp ce ungurii au dat o lege prin care condamna la inchisoare pana la 5 ani, pe cei care vand terenuri agricole strainilor, am scris si la mine pe blog..

 4.  1 Popescu
  14 May 2012 :: 4:03 pm
    1 (2/3) NU sunt de acord Sunt de acord

  Multi uita ca de la 30 decembrie 2013 se liberalizeaza achizitia de terenuri de catre straini..

Lasa un comentariu

Cauta
info
Ultimele oferte
4 camere
3 dormitoare
etaj 9/P+11
2 bai
SU: 90 mp
SC: 110 mp
175.000 EU
Ultimele Comentarii
Sunt si altii care doneaza, dar prefera sa ramana in anonimat. Asa ca ce-a facut OMV Petrom nu este pionierat.Asta nu scade cu nimic frumusetea gestul...
Dragoteanu, esti sincer..... si surprinzator!Nu ma asteptam....
Ce face Popescu.. real estate cu loturile, apartamentele merg foarte bine .. in sus chiar daca nu ca in 2008, totusi este bine stabilit acum ca totusi...
Dragos, atractia mediului de investitori din strainatate este data de catre taxa pe profit, cea mai mica din lumea libera, deasemenea atractia unor gu...
Mielu... IFN inclusiv camataria este o boala incurabila a oricarui system democrat si liberal, intrucat atat bancile dar si afacerile in general se ba...
Blog IMOPEDIA
Imopedia RUN
20-Sep-2012
Asigurarea obligatorie a locuințelor s-a transformat într-un concept atât de superfluu încât parcă orice discuție trece pe lângă urechile celor care ar trebui să fie dire
Bloguri AFILIATE IMOPEDIA
Daniel Dobre
20-Jun-2016
Pe Bogdan il cunosc de mult. Intai l-am urmarit de la distanta, prin intermediul retelelor de socializare, apoi mai de aproape.  Sunt surprins in egala masura de talentul cu care
Adrian Crivii
01-Jan-1970
Tag-uri
RSS Feed
Subscribe in NewsGator Online Add to netvibes Add to Google Reader or Homepage Powered by FeedBurner